Dodaj do ulubionych

Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce

04.02.12, 15:31
Rozumiem, że jakieś statystyki spowodowały, że w projektach są zapisywane takie niezbyt logiczne kryteria wiekowe dla beneficjentów, ale szczerze mówiąc dla osób po pięćdziesiątce lepiej dofinansować jakieś etatowe stanowisko niż własną działalność, takie osoby mają już potrzebne doświadczenie ale brakuje im kreatywności. Osobom do 25 roku życia nie brak co prawda kreatywności, ale doświadczenie raczej też znikome. Myślę, że najbardziej efektywnie dotacje na założenie własnej działalności można spożytkować ustalając kryterium wieku na 25-35 lat. Osobom w takim wieku zazwyczaj nie brakuje jeszcze kreatywności i otwartości na nowe pomysły i mają już odpowiednie doświadczenie.

A najlepiej to w ogóle nie generalizować i nie ustalać bezsensownych ograniczeń. Niech pieniądze dostaną ludzie, których pomysły na biznes będą najlepsze pod względem innowacyjności, szansy utrzymania się na rynku i perspektyw rozwoju, które przełożą się na generowanie nowych miejsc pracy.
Obserwuj wątek
    • alpacino01 Dajcie tylko wolność gospodarczą - wystarczy 04.02.12, 15:53
      Szczytem draństwa jest tworzenie barier w rozwoju firm a potem lamentowanie że jest mała przedsiębiorczość. Na każdym kroku przedsiębiorca jest traktowany jak wróg wszelkich instytucji, złodziej, skąpiec. A tymczasem to tylko dzięki temu iż tysiące przedsiębiorców z masochistycznym uporem walczy co dzień o byt dla swojej firmy ten kraj funkcjonuje. Piszę o tych uczciwych małych przedsiębiorcach bo to one są solą w oku władz, urzędników. To ich się gnoi na każdym kroku. Duzi przedsiębiorcy - defakto nie płacący w większości w Polsce podatków - są traktowani jak "święte krowy".
      Jeżeli dla prawie wszystkich małych firm ZUS jest główną barierą rozwoju to świadczy jak szkodliwą instytucją jest ZUS. Do tego podatek dochodowy - im więcej pracujesz tym bardziej państwo Cię ukarze. Kontrole które potrafią doprowadzić do plajty firmy. Prawo niejasne, zmienne które zawsze orzekane jest na korzyść Państwa. Pozwolenia, koncesje, zakazy, nakazy.
      Tu naprawdę ciężko żyć. Zanim więc weźmiecie dotację zastanówcie się czy macie coś z masochisty, psychikę silną jak u mordercy i zapomnijcie o spokojnym śnie.
      • Gość: TYM do alpacino01 przeczytaj IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.12, 16:15
        moze ja podam ci pomysl to oczym piszesz ..czy ludzie Czestochowskiego biznesu rozumiesz tacy jak Ty nie powinni posiadac w radzie miasta przynajmniej 30% swych przedstawicieli ale nie pod plaszczykiem pratyjnym tylko oficjalnie!!! teraz daczego ? to wy wiecie najlepiej gdzie i jak ustawiac miasto by wasze firmy sie mogly rozwijac tu przypominam wam zebyscie nie byli pod plaszczykiem parti politycznych !!!to wasze formy placa tu niemale podatki dla miasta tu mam na mysli mieszkancow!!!! to taka 30% badz nawet 40% grupa ludzi pokazwyala by radzie co i jak zrobic jak isc w ktorych kierunkach ??sadze ze dopiero taka forma waszej i miasta i rady mogla by sie skonsolidowac. Czytajac Ciebie tak tu cos napiszesz tam cos pokrzyczysz ale czy to cos da nic .
        • Gość: Realista Re: do alpacino01 przeczytaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 22:09
          A jezeli mam 49 lat to sie kwalifikuje ?
          • Gość: tt Re: do alpacino01 przeczytaj IP: *.net.stream.pl 05.02.12, 01:35
            NIE. Z prostego powodu - nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Jak w takim razie był byś w stanie założyć i prowadzić własną firmę.
    • Gość: Realista ? Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.szymanowskiego.trustnet.pl 04.02.12, 23:37
      A moim zdaniem kryteria wiekowe są błędnym założeniem, to kolejna stworzona przez urzędników bariera dla rozwoju przedsiębiorczości. Poza tym ta niby "zachęta" w naszych warunkach (częstochowskich) daje małe szanse aby odnieś sukces w postaci stworzenia dochodowej mikro firmy, no bo co można za tę kwote stworzyć: kolejny bar z pierogami, zakład fryzjerski, sklep komputerowy, warzywniak, a może łóżko polowe i sprzedaż skarpet na targowisku, itd... gdy to "dobre miasto" jest już na powolnym wymarciu. A nie lepiej aby "geniusze" z ARR połączyli siły z MOPS + PUP + UM i stworzyli jeden duży zakład dający pracę wielu osoba w zgodzie z kodeksem pracy. Niech to oni wymyślą biznes, stworzą zakład, opracują biznes plan i zatrudnią ludzi. Mam wrażenie, że wszystkie te instytucje nie mają żadnego pomysłu, no może tylko monotematyczne pomysły w stylu sprzątanie bloków, ulic, przystanów, itp... bo chyba na nic innego ich nie stać. Obym się mylił, ale będą to kolejne zmarnowane pieniądzę, rozczarowania i problemy finansowe tych którzy zaciągną te kredyty. No cóż, ARR pokazuje że ma jedynie pomysł polegający na wybiórczym rozdzieleniu pieniędzy - łatwo przyszło łatwo poszło, cel zrealizowany, pieniądze rozdane, a jaki efekt końcowy będzie to już mało istotne. Zadałem sobie pytanie, co ja bym zrobił gdyby mi dano nawet max. te 40.000zł? Geniuszem biznesu nie jestem, nowego komunikatora społecznego już nie wymyśle, ale polecam wszystkim gazetę o franczyzie - dostępna w empiku, tam można wyczytać ile potrzeba pieniędzy na założenie "własnego, sprawdzonego (jak podają autorzyogłoszeń)" biznesu, "ponoć niskonakładowego (w co wątpie) ?", oj będzie bardzo trudno znaleźć tam pomysł na realizację którego wystarczy 40.000zł (jeśli ktoś tyle dostanie), a co będzie jeśłli ktoś dostanie 15.000zł ? No i jeszcze musi być rynek zbytu = czyli klienci którzy zechcą kupować to coś ??? Niemniej odważnym życzę powodzenia i rozwagi, bo nim coś zarobisz to najpierw ZUS i US Cię namierzą.
      • Gość: Tomek Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.prenet.pl 05.02.12, 02:03
        Franczyza to jest nabijanie komuś, a nie sobie kasy. Jak chcesz korzystać z tego typu zarobku to od razu sobie odpuść jeśli nie masz kapitału...

Kryteria wiekowe są bez sensu. Będzie jak z młodymi, którzy brali dotację z UE, a później tylko rok firma działała, by bez konsekwencji ją następnie zamknąć. Tu pewnie będzie tak samo. Powinno być tak, że jeśli komuś się w ciągu 2 lat nie uda to zwraca całą kwotę. Trzeba do tego podchodzić odpowiedzialnie, a nie na próbę być "biznesmenem".

Zakładania firmy nie zaczyna się od kupienia Mercedesa i drogiego garnituru.
        • Gość: szopka Dwa razy wziąłem udział w tym kabarecie ... IP: 91.210.242.* 05.02.12, 04:33
          Kryteria, wymogi, formalności ... za pierwszym razem byłem tak "podjarany" że nie zwracałem uwagi na oczywistość tego, że było ustalone z góry kto dostanie a kto nie. Za drugim razem bacznie obserwowałem ten kabaret i mogę rzec z całą pewnością -
        • Gość: Realista? Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.szymanowskiego.trustnet.pl 05.02.12, 22:18
          Tomku, masz rację szkoda nabijać kasy innym, ale w przykładowych ogłoszeniach są podane kwoty potrzebne na rozkręcenie biznesu, dlatego podałem to jako przykład ile potrzeba kasy na własny biznes, nawet nie uwzględniając franczyzy.
          Lepszym pomysłem jest stworzenie dużej socjalnej spółdzielini . Większe sznanse na powodzenie projektu.
      • Gość: do realisty Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.12, 11:00
        Może te zasady są nietrafione, ale jakieś muszą być
        • Gość: realista? Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.szymanowskiego.trustnet.pl 05.02.12, 22:15
          Oczywiście masz racje, zasady jakieś muszą być. Na tym etapie naszej internetowej dyskusji już widać że zasady te nie są właściwe. Ciekawe jakie są zasady w innych regionach. ale to i tak już jest mało istotne.
    • Gość: Tlusty Kot Re:Uziemic Chinczyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.12, 10:03
      Wystarczy obejrzec program na Polsacie "Panstwo w Panstwie",tam widac "Lekcje Biznesu"ordynarnych.bez uczuc urzednikow.Zniszczyc czlowieka dla nagrody.A ilez to naszych rodakow przyjechalo do naszego raju zakladac firme,a teraz chodza po wylewach, i zawalach.A co mozna oworzyc w Czestochowie,jaka firme, pomysl maja tyko "Twardoglowi", ktorzy siedzac za biurkim maja urlopy,dlugie weekendy,nagrody,i nie male gaze, i mysla tylko,jak odchudzic Tlustego Kota, ktory tyra caly rok bez urlopu,placac ZUS 900 zlotych miesiecznie,ktoremu nie wolno zachorowac,zeby nie wypasc z rynku.Wystarczy rozejrzec sie po marketach,ja to nazywam sklady budowlane,czy spozywcze, ile tam towaru z Chin po pare zloty.Zycze wszystkim mlodym,i starym Biznesmenom wytrwalosci ,i walki z postkomunistycznymi przefarbowanymi urzedniczymi bezdusznymi upiorami.Pozdrawiam.
    • Gość: Jontek Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.of.pl 05.02.12, 10:18
      Zgadzam się, przyznam, że liczyłem na tę dotację ale mam "niestety" 33 lata i brak szans. Dlaczego osoby w moim wieku zostały pozbawione nadziei na uruchomienie własnej, ciekawej (żaden sklep internetowy, fryzjer,malowanie paznoki ani myjnia bezdotykowa) działalności?
      Może poradze sobie sam...
      • Gość: Szewc Re: Uslugi szewskie IP: *.play-internet.pl 05.02.12, 11:27
        Dziennie robie cztery koslawe trepy. Place czynsz,material,ZUS,podatek,prad,ogrzewanie,czasem nawet zachoruje,i nie narzekam.Teraz powaznie,zeby utrzymac narastajaca armie biurokratyczna,przeciez dzieci dorastaja,i mamusia musi dzieciaczkowi,jakas Fuche zalatwic.Wpuszczaja Was cwaniaki w kanal,zebyscie dybali od rana do wieczora,a cwaniaczki na narty w gory na dlugie weekendy,a latem morze,lub Mazury.
    • han-ss Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce 05.02.12, 10:30
      ludzie czyście oszaleli, Polska to nie jest kraj do prowadzenia biznesu, no chyba że jakaś rozlewnia alkoholu, wytwórnia papierosów, mały burdelik, to tak, ale nic legalnego w tym chorym kraju, popadniecie tylko w tarapaty finansowe, nabawicie się nerwicy i stresów,
    • Gość: realista Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.net.stream.pl 05.02.12, 10:46
      Takie programy to totalny bezsens, dziś bez dużego kapitału można wejść tylko w niszowe branże a na coś takiego, czyli coś czego nie ma nikt nie dostaniemy dofinansowania bo przecież nikt lub prawie nikt w Polsce tego nie prowadzi to skąd mają urzędnicy wiedzieć, że damy radę.
      Z drugiej strony jak urzędnik, który robi cały czas na etacie w urzędzie może decydować komu przyznając a komu nie, przecież nie ma zielonego pojęcia o prowadzeniu działalności...
      • mateusz572 Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce 05.02.12, 11:17
        Gość portalu: realista napisał(a):

> Takie programy to totalny bezsens, dziś bez dużego kapitału można wejść tylko w
        > niszowe branże a na coś takiego, czyli coś czego nie ma nikt nie dostaniemy do
        > finansowania bo przecież nikt lub prawie nikt w Polsce tego nie prowadzi to ską
        > d mają urzędnicy wiedzieć, że damy radę.

Z tym dużym kapitałem oczywiście w stu procentach masz rację. 40 tys na własny biznes to jest kropla w morzu. Można tylko wziąc na przetrwanie tego roku, póżniej zęby w ścianę.
        Natomiast duzy kapitał mogą załatwic tylko wybrani, przykład :
        Tytuł złożonego przez Sawimed wniosku o dofinansowanie brzmiał: „Przebudowa, rozbudowa ze zmianą sposobu użytkowania istniejącego budynku szkoły z przeznaczeniem na Zakład Opiekuńczo-Leczniczy z częścią rehabilitacyjną wraz z wyposażeniem oraz infrastrukturą zewnętrzną w miejscowości Sawice-Wieś nr 19”. Co ciekawe – choć spółka ma status przedsiębiorstwa mikro (roczny obrót do 2 mln euro), a w konkursie brały udział przedsiębiorstwa małe (do 10 mln euro) i średnie (do 43 mln euro), to kwota, o jaką wnioskował Sawimed, wyniosła... aż 4,6 mln zł.
        Dotacja została przyznana i w kwietniu tego roku nastąpiło uroczyste otwarcie szpitala, w którym wzięli udział minister Marek Sawicki, minister – główny inspektor pracy Tadeusz Zając, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, Mazowieckiej Jednostki Wdrażania Programów Unijnych, Narodowego Funduszu Zdrowia, starostowie: sokołowski i węgrowski, wójt gminy Repki, dyrektorzy publicznych ZOZ-ów i szpitali z regionu.

Tym sposobem okazuje się, że prawdziwe pieniadze z UE płyną tylko do wybranych kieszeni.

> Z drugiej strony jak urzędnik, który robi cały czas na etacie w urzędzie może d
        > ecydować komu przyznając a komu nie, przecież nie ma zielonego pojęcia o prowad
        > zeniu działalności...

Ciekawe czy jest jakaś statystyka tych, którym się powiodło za te 40 tys. złotych. Można domniemywac z bardzo dużym prawdopodobieństwem, że sukces odnieśli ci dla, których ta dotacja była tylko nikłym dodatkiem do infrastruktury, którą stworzyli już duzo wcześniej z własnego kapitału.
        • Gość: realista Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.net.stream.pl 05.02.12, 11:27
          Dokładnie, przydałaby się statystyka :)
          Bez niej domyślam się, że 90% pada, natomiast wystarczy sam zus płacić i udawać że firma dalej funkcjonuje, żeby nie zwracać kasy no chyba, że bardziej opłaca się oddać przed upływem 2 lat.
        • Gość: Gosc Re: New Connect IP: *.play-internet.pl 05.02.12, 11:38
          Zobaczcie,jakie spolki sa na New Connect,kto jest w tych spolkach,i jakie biora pieniadze z Funduszy Europejskich.
    • Gość: neo Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.12, 11:53
      ... gdy czytam "... warunki określił Wojewódzki Urząd Pracy, analizując, kto ma największe problemy na rynku pracy..." to pusty sardoniczny śmiech mnie ogarnia...

Urzędnicy, a to wojewódzkiego, a to powiatowego urzędu pracy, urzędnicy agencji rozwoju regionalnego... decydują o przeznaczaniu i wydawanie kasy na wsparcie lokalnego biznesu.
      Toć to totalne nieporozumienie i gigantyczne marnotrawstwo środków finansowych, gdzie w normalnym kraju czy mieście urzędnik - pracownik najemny, najczęściej bez żadnego doświadczenia w rozpoczynaniu czy prowadzeniu jakiejkolwiek działalności gospodarczej, ale często nominat partyjny - rozdaje karty, uczy i pomaga innym by zaprojektowali swoje ryzyko biznesowe i wzięli za niego całkowitą odpowiedzialność...
      Interesujące jak rozkładają się kwoty dofinansowania (dotacji) - tutaj ok. 3,7 mln zł - na uczestników projektu (beneficjentów pomocy) oraz na "operatora wsparcia finansowego" (ARR Częstochowa)?
      A także jaka jest wymagana trwałość efektów - bo jeśli rzeczywiście działalność założona w ramach projektu musi być prowadzona przez co najmniej 12 miesięcy - no to zabawa, dla obu stron - beneficjenta pomocy i operatora - może być przednia przez rok...?!
    • bezpoczty62 Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce 05.02.12, 13:31
      Wszysto to nawet nieżle brzmi. Pomoc, nawet spora kasa. Tylko nic z tego nie wyniknie w sytuacji w ktorej jest obecnie pogrążona polska gospodarka. Pieniądze jak zwykle zostaną zmarnowane. Jeśli choć jednej firmie uda się przetrwac dzięki tej pomocy to będzie sukces. Przyjrzyjcie się dotacjom na szkolenia bezrobotnych i unijnym dla powstających firm. Gdzie obecnie pracują przeszkoleni bezrobotni i gdzie te firmy, ktore powstały ze środków unijnych. Za wyjątkiem cwanych sztuczek pozwalającym niektórym z wcześniej funkcjonujących firm zdobyć dodatkowe środki to reszta stanowi fikcję i pożałowaniu godne firemki funkcjonujace tylko po to by nie musiały zwrócić pozyskanej kasy. Przeszkoleni bezrobotni dalej są bezrobotnymi.
      Ja osobiście chciałbym usłyszeć lub przeczytać prawdziwe dane ile firm padło w Częstochowie w zakończonym 2011 . Ta liczba dla wielu może być szokująca. A podanie takiego wyniku dla całej Polski może wywołac panikę społeczeństwa. Analiza przyczyn też by się przydała. Zaręczam, że to nie sprawa kryzysu czy nieudolności lecz prowadzonej polityki wobec uczciwych powtarzam uczciwych przedsiębiorcow, właścicieli małych i średnich firm. Ci drudzy, maja szansę przetrwać. Zainteresowanie władz miejskich oraz tych na najwyższym szczeblu rozwojem w/w firm, które tak naprawde decydują o poziomie życia społeczeństwa, jest propagandowa ściemą. Ja wlaśnie stoję przed problemem moralnym i finansowym. Muszę ograniczając zatrudnienie zwolnić matkę dwojga dzieci w wieku szkolnym, której mąż stracił pracę. Nie mam już więcej pieniędzy umożliwiających mi dopłacanie do firmy. Jak jej to powiedzieć ? Ma więcej niż 25 lat a mniej niż pięćdziesiąt. Ilu jest w takiej sytuacji wlaścicieli firm i zwalnianych ? Kto to wie ? Stawiam flaszkę temu który odpowie posługując opublikowanymi ( he,he ) rzetelnymi danymi.
      Braaawo politycy, urzędnicy, dziennikarze.
    • Gość: ciekawy Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.12, 18:21
      Ciekawy ile osob, ktore wygraja ta kase po roku zamknie biznes?
      Zus chyba nie wynosi 800zł ale bodajze 300, obrotu chyba duzego miec tez nie trzeba. Jedyny wymog aby nie zwracac 40k to utrzymac sie przez rok. Pewnie juz nie raz cwaniaki w ten sposob zgarneli kase dla siebie.
    • Gość: Realista? Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce IP: *.szymanowskiego.trustnet.pl 05.02.12, 22:39
      OK, dyskusja pokazała bardzo realistyczne i wręcz sceptyczne spojrzenie na ten projekt, włącznie z ewentualnymi zarzutami, że najprawdopodobniej i tak jest to dla "wybrańców".
      Liczę na to, że wpisy te przeczytają właściwe osoby z WUP, PUP, UM i ARR, i że wyrażą swoje stanowisko, tu na tym forum lub w parsie lokalnej. Jedno jest pewne, tylko skomasowanie kapitału w ramach spółdzieli socjalnej może dać dużą szansę powodzenia projektu, rozdrobnienie kapitału będzie klęską. Urzędnicy pomysłu na biznes nigdy nie mieli i nie będą mieć dlatego wola pracować w Urzędach i co najdziwniejsze chcą pouczać innych jak robić biznestylko dlatego że "daja" = rozdzielają i tak nie swoja kasę. Załóżmy hipotetcznie, ze powstaje jedna spółdzielnia socjalna i zgarnia całą kasę = 3,7 mln zł. Pytanie zasadnicze w co zainwestować ? Odpowiedzi można szukać tam gdzie powstają nowatorskie pomysły które są np. opatentowane, czyli - Politechnikach Częstochowska, powinan być w ten projekt włączona. Kto powinien oceniać zgłoszone projekty ? Nikt z Częstochowy ! ale ktos musi, więc można wybrać podmiot niezależny a grona tzw - Aniołów biznesów . No to tyle na dziś.
      Ja mam już swój pomysł, wyjeżdzam z tego "Dobrego miasta" na dobre, tak jak to zrobiła większośc zasłużónych ludzi dla tego miasta, np. Kochanowski, Fidyk, Rękas, itd....
    • 4dagome1 Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce 06.02.12, 04:50
      Najlepiej to dać młodym zdolnym wyksztalconym głąbom głosującym na PO.Nie wiem czy nawet policzyć by te pieniądze umieli ...
    • prawdziwykicha.1 Po 50 to ju ż powinno się pracować na kościół 06.02.12, 10:14
      żeby odkupić swe grzechy.Tak chce papież.
    • artur75artur Re: Biznes dla młodych i po pięćdziesiątce 15.03.14, 09:53
      Witam. Zapraszam do współpracy firmy oraz osoby prywatne, współpraca polega na dystrybucji bardzo chodliwego produktu (ciągle powiększamy ) . Jesteśmy producentem niespotykanego towaru na rynku polskim. Gwarantuje to wysoką sprzedaż przy marży od 180 do 300%,ciągła zużywalność produktu, a co za tym idzie łatwe zbudowanie własnego rynku zbytu i ciągłość sprzedajności do pozyskanych klientów (gwarantujemy wyłączność terytorialną). Zapewniamy kompleksowe szkolenie , wsparcie marketingowe oraz ciągłość dostawy materiałów. Do rozpoczęcia pracy wystarczy własny samochód . Produkt nie ma żadnej konkrecji na rynku polskim oraz zagranicznym do sprzedaży w 80% sklepów na lokalnym rynku (produkt na tyle jest uniwersalny, że z dystrybucją można trawić do klientów - sklepów oraz hurtowni praktycznie wszystkich branż). Gwarantujemy ciągłą pomoc w rozwoju biznesu oraz poszerzanie asortymentu o nowe produkty . Osoby zainteresowane proszę o kontakt telefoniczny to dokładnie wytłumaczę wszystkie szczegóły. (nie odpowiadam na maile – brak czasu) . Biznes sprawdzony i pewny, można się skontaktować z osobami, które już na nami współpracują w celu potwierdzenia opłacalności. Pozdrawiam i czekam na ewentualny kontakt Artur. Pozdrawiam i czekam na ewentualny kontakt Artur.
      telefon kontaktowy: 690 677 495
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka