Dodaj do ulubionych

Wzruszony do głębi.......

04.02.12, 22:08
..........bohaterskim hasłem jakie rzucił na początek swojego władania arcyfioletowy Depo
/ podczas ingresu ?! / a dotyczącym .....walki o dzieci nienarodzone, przeciwstawianie się akcji in vitro, etc,etc.......tak się zastanowiłem:
Wczoraj, - w którymś dzienniku, - bodajże to trójka była, spikerka z nieukrywaną radością w głosie ogłosiła, że udało się w końcu kierowniczce Częstochowskiego Zakładu
Opieki i Rehabilitacji dla dzieci chorych i porzuconych, - wywalczyć środki umożliwiające egzystencję tej placówki na następny rok.
Historia walki Pani Dyrektor o utrzymanie tej placówki znana jest od co najmniej roku, bo wielokrotnie pokazywana była w programach telewizyjnych. Przynajmniej ja obserwuję ten program od tak długiego okresu.
Znaczy, - sprawa jest znana społeczeństwu. Znaczy, - ja się zapytowywuję, co kościół zrobił w tej materii ?! Prócz oczywiście medialnego hałasu w temacie walki z dowinansowywaniem in vitro.
Jakoś nigdzie nie spotkałem, ani w internecie, ani w prasie, ani tym bardziej w telewizji, by któryś arcywielebny zarządca tej instytucji, mającej gębę pełną frazesów o miłości bliźniego
- wspomniał o tym, że w naszym mieście, uznanym przecież za religijną stolicę Polski ! - może dojść do zamknięcia placówki pomagającej najsłabszym, czyli dzieciom niechcianym.
Bo o tym, by ta, - uważana za jedną z najbogatszych instytucji finansowych w kraju, - raczyła wspomóc swoimi pieniędzmi "jakiś tam przytułek" - nawet nie ośmieliłem się wspomnieć.
To jak to się ma panie Depo do tego, co pan ludziom wciskasz ?!
O etycznej stronie nie wspominam. Nie ma sensu.
Pozdrawiam serdecznie,
Dyzio.

p.s
A chodziło w końcu o sumę nie tak znowu dużą; - coś koło miliona pln.
W klasztorze to chyba z dziesięć tac........albo dwanaście.
Obserwuj wątek
    • Gość: jestem z Wami Re: Wzruszony do głębi....... IP: 188.95.29.* 04.02.12, 23:21
      Dobry temat poruszony.
      Nic nie dopowiem, bo nie powiem co kościół zrobił. Wiem, że skoro tak krzyczą na aborcję, to proszę bardzo zająć się tymi dziećmi.
    • Gość: ateusz Re: Wzruszony do głębi... IP: *.static.lovevps.com 05.02.12, 08:45
      Narazić się Kościołowi to nie jest zbyt wielkie bohaterstwo. Spróbuj narazić się islamowi.
      Czytając eksperta-antyklerykała zastanawiam się jak byłby on wzruszony w zetknięciu z proaktywną krucjatą islamu, imamem, mułłą czy innym żarliwym wyznawcą szerzącym religię pokoju. Tej krucjaty w Europie nie da się łatwo zatrzymać.
      Dyzmie, prawdziwakicha1 i asystentom ku rozwadze:
      www.youtube.com/watch?v=ooDiKm4AZ1Y
      Allah Islam Antychryści (muzułmanie) i kobiety cz 1
      www.youtube.com/watch?v=Rxk0M6LiZNg
      Allah Islam Antychryści (muzułmanie) i kobiety cz 2
      www.youtube.com/watch?v=N2GEl3rLGos
      Allah Islam Antychryści (muzułmanie) i kobiety cz 3
      www.youtube.com/watch?v=CwIIDgvSIyE
      Allah Islam Antychryści (muzułmanie) i kobiety cz 4
      www.youtube.com/watch?v=HhKwfTZRj5U
      Allah Islam Antychryści (muzułmanie) i kobiety cz 5
      www.youtube.com/watch?v=tWvW0zseA64
      www.youtube.com/watch?v=0gKtKSZHJXw
      Sudan grudzien 2010
      była islamistka
      www.youtube.com/watch?v=WlVtvz3Q1Hc
      Fitna PL cz 1
      www.youtube.com/watch?v=6jEp7ZXUky8
      Fitna PL (polskie napisy) cz.2
      www.youtube.com/watch?v=TSxd9fpqI-g
      Małżeństwa proroka Muhammada (pokój z nim) z Aiszą (pokój z nią)
      www.youtube.com/watch?v=aQ_fFBTE7J8
      Islam religia pokoju - O czym Polacy powinni wiedzieć - polskie napisy - część 12 z 13
      www.youtube.com/watch?v=W67FQIwOr4I
      Wywiad z Ayaan Hirsi Ali na temat Islamu (napisy PL) 1/2
      www.youtube.com/watch?v=xDAEC1swgaM
      Wywiad z Ayaan Hirsi Ali na temat Islamu (napisy PL) 2/2
      • Gość: gość Walnienty czyli dyzio żeglarz to totalna kicha IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.12, 09:26
        tych stron .Czas na pisanie pierdół i wyszkiwanie rodzynków to jego specjalność.Glosowanie na Palikota,który totalnie nic nie robi w tym sejmie .To mentalność tego komucha.Chłopie zajmij się swoim zasranym życiem .Czytaj fakty i mity .A twoja pała będzie wielka.Chroń psy bo mrozy wielkie .To jest wezwanie dla ciebie.A tace zostaw w spokoju ,bo już obłędu dostajesz od nich.Wiem ,że redaktorzy G.W. są z ciebie dumni za walkę z kościołem .I w niedługim czasie dostaniesz list pochwalny od Michnika.
        • Gość: gość Re: Walnienty czyli dyzio żeglarz to totalna kich IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.12, 09:37
          I jaka kierowniczka zakładu dla dzieci porzuconych.Cosik ci się pojebało.Jak będziesz mylił nazwy kicha to listu nie dostaniesz.www.tvn24.pl/0,1730187,0,1,nfz-obcina-pieniadze-na-porzucone-dzieci,wiadomosc.html
        • dyziek_o Re: Walnienty czyli dyzio żeglarz to totalna kich 05.02.12, 09:40
          No widzisz;
          A ty nawet od Michnika kopa nie dostaniesz. O medalu nie wspominając.
          Niemniej dzięki za pilne śledzenie mojej tfurczości.
          Znaczy, - sledzisz ty, - śledzą i inni. Coś z tego MUSI w głowie pozostać.
          I o to chodzi.
          Dyzio.
          A głównie o to, by społeczeństwo w końcu przejrzało na oczy, czym zajmuje się kościół katolicki w tym kraju.
          • Gość: gość Re: Walnienty czyli dyzio żeglarz to totalna kich IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.12, 09:55
            jeśli twoje wypociny miały by zmienić dostojników kościelnych w owieczki boże .To klękajcie narody.ty tylko strona na wschód ,bo reszta ci lata .Oczywiście po za wolnym netem ,gdzie możesz sobie używać do woli.Dlatego się tam oburzyłeś.Z NFZ nie powalczysz ,bo tam tacy nie mają.Do tyłka ci się narazie nie nalało to nie miaczysz na inne tematy.
    • Gość: jasiu... Re: Wzruszony do głębi....... IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.12, 15:39
      Po pierwsze, jeśli Polacy płacą podatki, to mają prawo do decydowania w redystrybucję tychże środków. Ten ośrodek, podobnie jak wiele innych przedsięwzięć powinien być finansowany przede wszystkim z podatków. Brakuje? To proszę oszczędzać tam, gdzie to jest możliwe, w końcu jeśli nie ma chleba, to i z igrzysk ludzie nie potrafią się cieszyć. No ale na stadiony pieniędzy nie zabrakło dziwnym trafem. Na halę (wiem, że dofinansowaną) również. Brakuje na dzieci, na leki, dla najsłabszych, czemu?

Po drugie. Każdy ma prawo lać w mordę kogoś, kto obraża jego najbliższych, rodziców, rodzinę, przyjaciół. Każdy ma prawo w mordę lać kogoś, kto kpi z tych wartości, które dla kogoś są święte. I w ten sposób ja tłumaczę tzw. wojujące dewotki, które bronią swojej rodziny (Rodzina Radia Maryja) przed ludźmi, którzy z tej rodziny kpią, którzy Boga mają za nic, którzy lekceważą wszelkie najważniejsze dla nich rzeczy. Ja to rozumiem i sądzę, że każdy, komu obrażono by np. żonę, czy ojca (Oni mówią "w imię ojca") lałby w mordę, ja przecież też nie pozwoliłbym na bezkarne obrażanie tych, których kocham. Tu argumenty walki o cześć, o szacunek dla tego, co jest święte i wyjątkowe są dla mnie zrozumiałe.

Ale nijak nie mogę zrozumieć, czemu jakieś Dyźki uprawiają oblewanie pomyjami, a nawet gnojem tego, co dla innych stanowi jakąś wartość. Tu mi Dyziek przypomina pewne opóźnione w rozwoju dziecię, które gwoździem rysuje samochody na parkingu, żeby kogoś sprowokować do pokazania swojego niezadowolenia, czy wręcz agresji. Po co te Dyźki to robią? Jakie są ich motywy działania, poza pewnym niedorozwojem uczuciowym, nie pozwalającym dostrzec, że świętość, którą obojętnie jaka grupa osób uważa za świętość, powinna być szanowana i przez tych, którzy do tej świętości mają stosunek obojętny.

Ot taki meczet. Nie rusza mnie, ale przecież nie będę wyśmiewał się z klęczących w nim z czołem przy ziemi wyznawców Allaha, bo bardzo źle świadczyłoby to o mnie. I nie chodzi wcale o karę. Pobożność wyznawców Islamu nie może być przez nikogo wyśmiewana.

Nikt normalny nie wyśmiewa się też np. z praktyk religijnych, jakie można obserwować wśród aborygenów, plemion afrykańskich, czy w Ameryce południowej i środkowej. Niektóre (voodoo) budzą grozę, ale żadne nie powinno u cywilizowanego człowieka budzić śmiechu, czy prowokować do kpin. To jest właśnie dowód cywilizacji.

Czemu cywilizowany człowiek nie pozwala w takim razie w przyjęty w danej wspólnocie sposób realizować kult - nie wiem. Czemu zamiast odsunąć się na bok, wpycha się w środek procesji, a później narzeka, że dzwonki ministrantów dzwonią za głośno - nie wiem. No chyba że jest po prostu człowiekiem prawiecywilizowanym. To rzeczywiście tłumaczyłoby to zacietrzewienie w walce z kościołem choć czy nawet takie wytłumaczenie pokazałoby motywy?

Dyziek, a może ty kiedyś nam pomożesz i motywy, jakie kierują twoim postępowaniem pozwolisz nam poznać? Chyba, że ty tak bezmyślnie, ot dla dowcipu, tak na poziomie Pierduna z Konopielki, który puścił głośno gazy na wiejskim zebraniu, bo wiedział, że wszystkie chłopy w Taplarach nagle będą się śmiać.

Wiesz Dyziek, nie wszyscy tu z Taplar i nie wszyscy potrafią dorównać twojemu poczuciu humoru. Może rzeczywiście pomożesz zrozumieć nam twoją złożoną psychikę, o ile ona rzeczywiście taka złożona jest. Bo chłopi w Taplarach, szczególnie przed przyjazdem "uczycielki" byli też prawiecywilizowani. A ty? Masz z nimi coś wspólnego, bo z boku na to właśnie wygląda. niestety.
      • Gość: Jarek do dyzia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.12, 15:50
        Czy ty duziu wiesz o tym ze jestes uwazany za takiego samego idiote jak kicha -takie same pi........te nasienie,a wogole analfabeto naucz sie pisac bezblednie.
        • taniarada Re: do dyzia... 26.04.14, 08:13
          ups
      • taniarada Re: Wzruszony do głębi....... 28.03.16, 09:01
        czy jasio nie napisał prawdy życiowej .Oto jest pytanie?
    • koyod Re: dyziek 26.04.14, 11:59
      Zapomniałeś napisać Dyźku w jaki sposób tym biednym dzieciom pomogła lewica rządząca naszym miastem.
      Ile interpelacji w powyższej sprawie wniósł medialny Marek, jak UM wpiera placówkę działającą na rzecz lokalnej społeczności?

Pytania oczywiście retoryczne, bo zauważyłem ostatnio, że nie masz pomysłu aby sklecić jakąkolwiek odpowiedź na moje pytania.
      • taniarada Re: dyziek 15.09.16, 21:46
        I ciebie ta przygłupia Asia nazywa cię trollem.A sama wpisuje się w idiotycznych postach.
    • taniarada Re: Wzruszony do głębi....... 28.03.16, 11:50
      Storima napisał: Dyzio nie skleca.A po co ma takim nierozgarniętym sklecać cokolwiek .Wystarczy ,że skleca bardziej rozgarniętym na tym forum .Czyli wszystkim spamerom tego świata .Kaczorom ,optiom i innym .Co dwoją się troją ,by wszystko obrzydzić.Szkoda,że dyzio nie umie sklecać i naprawiać tego kraju i tego miasta.Poza zwierzętami w schroniskach .Bo ludzi to on nienawidzi .
    • pluto37 @Jasiu! 30.03.16, 11:11
      Czemu cywilizowany człowiek nie pozwala w takim razie w przyjęty w danej wspólnocie sposób realizować kult - nie wiem. Czemu zamiast odsunąć się na bok, wpycha się w środek procesji, a później narzeka, że dzwonki ministrantów dzwonią za głośno - nie wiem. No chyba że jest po prostu człowiekiem prawiecywilizowanym. To rzeczywiście tłumaczyłoby to zacietrzewienie w walce z kościołem choć czy nawet takie wytłumaczenie pokazałoby motywy?
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      Jasiu!
      Biłbym brawo dla twego "spiczu" gdybys wołał o obustronną tolerancję. Czyli wierni i ich pasterze nie wchodzą z butami w żywot innych współobywateli bez względu na to czym oni w swym zywocie się kierują.
      Zapewne wiesz, że w naszem grodziszczu obok katolików mieszkają także ewangelicy,prawosławni, żydzi, muzułmanie, a także tacy którym religie wszelkie są obojetne.
      I oni wszyscy sa takimi samymi obywatelami państwa jak ta grupa AGRESYWNYCH katolików, którzy własne wyznaniowe obsesje w coraz wiekszym stopniu chcą przenieść na resztę społeczeństwa.
      Podejrzewam, że gdyby ci o których pisze Dyziek właśnie w cywilizowany sposób "uprawiali" swój kult, to Dyziek i in. nie mieliby powodów do zawracania głowy współobywatelom sprawami związanymi z katolickimi extrawagancjami.
      Właśnie to "ponad miarę" w ramach cywilizowanych społeczeństw budzi reakcje antykatolickie, czy antyklerykalne co właściwie na jedno wychodzi, bo to nie pastor,pop, rabin, czy mułła w Polsce uprawia religiną politykę korzystna dla związanego z nimi ugrupowania politycznego. Takie kulty religine w praktyce nie istnieją w przestrzeni publicznej. Ich wyznawcy nie zbawiają narodu przy pomocy emisariuszy politycznych garnąc do się everesty szmalu z państwowej kiesy.
      W cywilizowanych społeczeństwach naczelną zasada jest ta która mówi o tym, że tyle wolności obywatelskiej dla ciebie -ile dla mnie
      Naruszanie jej przez jedna grupę kosztem innej budzi protest.
      A takim naruszeniem jest zrzucenie na barki całego społeczeństwa i naszego miasta kosztów wizyty/wycieczki przywódcy religijnego jednego wyznania.
      Piszesz o dawaniu w mordę. Iście Chrystusowe to wezwanie. I za tym tez poszły czyny.
      Na podjasnogórskim placu po wezwaniu funkcjonariusza katolickiego i wodza z sekty toruńskiej młoda kobita która z miejsca publicznego relacjonowąła wydarzenia "pod szczytem" dostała po mordzie w ramach katolickiego miłosierdzia.
      O excesach z cyklu hipokryzja w kościele katolickim można byłoby wszystkie sądowe rejestry zapełnić.Chyba nie chcesz nas przekonywać o tym, że na niemieckich gayparadach nie byłoby wyczynowców płci obojga w strojach mnichów/szek księż/purpuratów czy papieży gdyby nie występowały te same zjawiska obyczajowe wewnątrz katolickich bożych instytucji.
      I Jasiu! kiedy funkcjonariusz KK występujący publicznie w sutannie zapomina że podlega państwu watykańskiemu poniewiera polskim obywatelem zarzucając mu zdradę narodową to będąc cywilizowanym obywatelem cywilizowanego społeczeństwa sam powinieneś uznać to z jednej strony za grzech, a z drugiej za zwykłe ...........o.
      Obaj wiemy, że ludzie bywają grzeszni, ale jesli ci którzy mają być pasterzami grzesza powszechnie korzystając z dóbr wypracowanych przez całe społeczeństwo, to zwalnia niezainteresowaną praktykami religijnymi częśc z szacunku do tej instytucji.
      Ksiądz moczymorda, pedofil, finansowy przekręciarz, czy dziwkarz/gwałciciel ma być godzien publicznego szacunku tylko dlatego, że przewodzi procesji w boże ciało?
      Wolne żarty Jasiu!
    • dyziek_o Re: Wzruszony do głębi....... 30.03.16, 14:08
      No! no.....aleście się kolego Pluciński poświęcili......!
      Ciekawe, czy zrozumieli.
      A moze nawet docenią.......?!
      Dyzio.
    • pluto37 Re: Wzruszony do głębi....... 30.03.16, 15:52
      Dyźku!
      Kolega Jan jest rozsądnym człowiekiem różniącym się z Tobą i mną w poglądach.
      Jego dobrym prawem jest z nami się nie zgadzać i mieć inny punkt widzenia.
      I dlatego warto z nim wymieniać poglądy podając przykłady z realu.
      Zauważ, że on włączył się do dyskusji w tem temacie z Niemiec, gdzie mieszka od lat i obserwuje tamtejsze zwyczaje społeczne w okolicach religijnych gdzie podobne do naszych przegięcia nie występują. A jeśli nawet to kasowane są przy pomocy odpowiednich organów państwa.
      Dlatego trzeba odróżniać go od tych co mają rozumek równy kawałkowi chodnikowego betonu, czy podobnego skorupiaka którego jedynym przejawem istnienia jest to że pokazuję się i wydala przy okręcie żeby było go widać.
    • dyziek_o Re: Wzruszony do głębi....... 30.03.16, 19:20
      " kolega Jaś jest rozsądnym człowiekiem........" - pisze Pluto;
      No i tu nie bardzo mogę się z Tobą Pluciński zgodzić albowiem
      w swoim linku polowa treści traktuje o problemach gastrycznych jakichś
      " chłopów z Taplar" co jak by nie bardzo pasuje do treści zamieszczonej prze ze mnie.
      Po za tym, jeśli Jasiu w moim poście widzi " ustawiczne naśmiewanie się z czyjejś wiary "
      no to nie mamy o czym rozmawiać.
      Poucza mnie ponadto, kto ma utrzymywać ośrodki o jakich piszę w swoim poście.
      Nie da się w związku z tym wyciągnąć innych wniosków, że jasiu nic z mojego posta nie zrozumiał a ja zbyt leniwy jestem, by wszystkim wszystko od nowa tłumaczyć.
      Tym bardziej, że musiał bym za owe "wykłady" pobierać od jasia wynagrodzenie.
      Od jakiegoś czasu bowiem przestałem pracować za darmo.
      Tyle w temacie.
      Dyzio.

p.s
      A jesli jasiowi moje poglądy nie pasują, zawsze może je olać i nie czytać.
      Zachowa zdrowie bez niepotrzebnego stresowania się.
    • taniarada Re: Wzruszony do głębi....... 30.03.16, 19:42
      Zabolało dyziek.Nie ty na tym forum dyktujesz warunki.Napisał ci Jasio co myśli o twoich wpisach.I olał to forum. Gdzie króluje dwóch popieralskich.Ciotka Storima powinna pogonić resztę tatałajstwa.Dyziek i musi boleć.Nie pozdrawiam.Lol.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka