Dodaj do ulubionych

Zakup mieszkania w Polsce a praca za granicą

08.05.12, 00:48
Witam
Mam zamiar kupić mieszkanie w Polsce. Od prawie pięciu lat mieszkam i pracuję legalnie w Norwegii. Również jestem tymczasowo zameldowany w Polsce.
Chciałbym kupić mieszkanie w 100 procentach za gotówkę.
Czy urząd skarbowy może sprawdzić skąd pochodzą moje pieniądze a to mogę udowodnić- praca za granicą. Nie mam żadnych przychodów w Polsce, rozliczam się tylko z norweskim US.
Ale skoro jestem tymczasowo zameldowany to US może się do czegoś przyczepić?
Dziękuję za podpowiedzi i ewentualnie jakieś porady.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Pastor Re: Zakup mieszkania w Polsce a praca za granicą IP: *.pl 08.05.12, 07:19
      Powinienes wykazywac co roku ten dochod w naszej skarbowce.
      Ja mam podobnie, pracuje w Anglii a dochod wykazuje na naszym PIT w dziale "dochod nieopodatkowany".
      Skarbowka nie pobiera z tego zadnych podatkow a Ty masz "podkladke", jakby sie kiedys doczepili Ciebie skad masz kaske :)

Pozdrawiam
      • Gość: Mareckye Re: Zakup mieszkania w Polsce a praca za granicą IP: *.as13285.net 08.05.12, 11:47
        ...wstrzymaj się z kupnem mieszkania, gdyż ceny mieszkań wkrótce będą spadać...
      • kubububu Re: Zakup mieszkania w Polsce a praca za granicą 08.05.12, 12:10
        Jeśli do obliczenia dochodów osiągniętych za granicą ma zastosowanie metoda wyłączenia z progresją (a tak jest w przypadku Norwegii) to oznacza to, że dochody te są ZWOLNIONE z opodatkowania w Polsce. Powinny być jednak wykazane w zeznaniu rocznym (załącznik PIT ZG) ale służą one jedynie do określenia indywidualnej stawki podatku dochodowego jaką musimy zastosować do innych dochodów osiągniętych w tym samym roku w Polsce. Jeśli w danym roku tym nie osiągnęliśmy w Polsce żadnych dochodów nie musimy nawet składać zeznania podatkowego w Polsce - jesteśmy ZWOLNIENI z tego obowiązku jak również z obowiązku zapłaty jakiegokolwiek podatku.

A w przypadku wątpliwości co do udokumentowania źródła dochodów, w przypadku kontroli, możesz zadzwonić na infolinię podatkową 801 055 055. Jeżeli pochodzą one z legalnego źródła poza granicami kraju, nie powinieneś mieć kłopotów, z przedstawieniem odpowiednich dokumentów.
        • Gość: bartekbhx@ Re: Zakup mieszkania w Polsce a praca za granicą IP: *.sdsl.catch.no 08.05.12, 13:13
          Kubububu dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Bardzo mi pomogłeś
          Zadzwonie na infolinie podatkową i tam się już dowiem więcej szczegółów.
          Pozdr.
          • Gość: realista Re: Zakup mieszkania w Polsce a praca za granicą IP: *.net.stream.pl 08.05.12, 16:28
            Ale pamiętaj, wg. polskiego prawa to Ty masz udowodnić, że pieniądze są legalne a nie na odwrót :) jesteś bandytą na starcie :) w najgorszym razie zapłacisz 75% wysokości dochodu jaki miałeś wg. naszego US a roszczeń możesz dochodzić później przed sądem :)
        • Gość: olo Re: Zakup mieszkania w Polsce a praca za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 16:20
          Podziwiam odwagę , jak najdalej od tego kraju.Chętnie bym się z Tobą zamienił.
        • Gość: mati do: kubububu IP: *.centertel.pl 08.05.12, 20:15
          Niby racja ale...
          Jeśli skarbówka stwierdzi ze Twoje "centrum interesów życiowych" leży w polsce (a jeśli kupisz tu mieszkanie to na 100% tak stwierdzi) to opodatkują Cię od całosci. Samo przebywanie powyżej 183 dni w innym kraju nic nie pomoze. Podczas przesłuchania UKS pyta ile razy byłes w polsce, jak czesto dzwoniłeś, czy przysyłałes (choćby drobne kwoty) chorej babci, czy zamierzasz tam zostać na stałe czy jednak sprowadzisz sie do polski.
          I jeszcze jedno, Krajówka do której nr podałeś, jak sami twierdza, nie jest wykładnią prawa i nie mozna sie na nich powoływać w przypadku kontroli. Jedynie indywidualna interpretacja daje "podkładke".
          Pozdrówka
          • kubububu Re: do: kubububu 08.05.12, 21:44
            Opodatkują od całości czego?
            Brak konieczności opodatkowania dochodu uzyskanego w Norwegii w PL, przy jednoczesnym braku przychodów w kraju (PL) w danym raku podatkowym nie ma nic wspólnego z tzw. rezydenturą podatkową. Z przepisów ustawy o PIT wynika, że podatnik, który ma miejsce zamieszkania lub centrum interesów osobistych bądź gospodarczych w Polsce, płaci podatki od wszystkich swoich dochodów polskich i zagranicznych w PL i to się zgadza. Jeżeli jednak autor wątku nie uzyskał w tym czasie w Polsce dochodu zobowiązującego do złożenia rozliczenia rocznego PIT, to nie ma on również obowiązku wykazywać w PIT rocznym dochodu z Norwegii, podstawą do tego jest umowa międzynarodowa o unikaniu podwójnego opodatkowania. W dalszym ciągu centrum interesów życiowych autora wątku może znajdować się w Polsce, lub też zostać przeniesione do PL na podstawie zakupu mieszkania. Moim zdaniem nie musi on wykazywać w PL dochodów norweskich, jeśli nie uzyskał w danym roku dochodów w PL, a już na pewno nie stanowią one podstawy opodatkowania, posłużyłyby one jedynie, na podstawie ww.umowy, do obliczenia stopy procentowej, która byłaby zastosowana do opodatkowania dochodów uzyskanych w danym roku w Polsce. Ale co kraj to obyczaj i trzeba pamiętać że dochody z innych krajów, mogą być rozliczane na zupełnie innych warunkach. Ten przykład dotyczy wspomnianej Norwegii.

Co do tego, że nie można się podczas kontroli powoływać na rozmowę telefoniczną, czy też informację z infolinii to jasne i zawsze najlepiej postarać się o "podkładkę". A skarbówka jak będzie chciała to i tak się przyczepi do wszystkiego :)
            • Gość: mati Re: do: kubububu IP: *.gemini.net.pl 10.05.12, 10:53
              Niby racja ale...
              Skarbówki mają wytyczne kogo mają sprawdzać (np. Kłobuck wydatki powyżej 100 tys.)
              podatki.onet.pl/czarna-lista-fiskusa,19923,5126800,1,prasa-detal - link do artykułu o tym

Maja też wytyczne ile % kontroli ma sie kończyć ukaraniem (no cóż, kryzys)
              Aby te normy wyrobić będa szukać do skutku.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka