lukasz_czewa 23.07.12, 13:37 a czy miasto uszanuje w czasie pielgrzymek swoich mieszkańców i zakaże pielgrzymom śpiewów, przepraszam, darcia się przez megafony? to już jest skandal co się wyprawia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cczestochowianin Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię 23.07.12, 13:59 Chwila, moment, przecież oni nie przychodzą do Częstochowy, tylko na Jasną Górę. To nie są goście miasta. Oni nie zostawiają u nas żadnych pieniędzy na hotele, restauracje itp. Oni zostawiają u nas tylko śmieci po kanapkach i butelki plastikowe. I bardzo dobrze, ze jest taki syf, niech następni zobaczą jaka przed nimi chołota szła. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_czewa Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię 23.07.12, 14:10 miasto moze zarabiac na pielgrzymach. i to niemalo. mandat karny za zaklocanie porzadku (darcie sie do megafonow); za sranie po bramach i krzakach; za parkowanie na trawie i w miejscach do tego nie przeznaczonych. trzeba tylko (i az) zaktywizowac straz miejska i policje. Odpowiedz Link Zgłoś
klusecznik Nadchodzą pielgrzymi ... Zamknijcie bramy !! 23.07.12, 14:13 Chociaż symbolicznie powinny zostać zamknięte "bramy" Miasta, tzn. na wszystkich drogach, ścieżkach, etc. powinien stać Strażnik i pobierać opłatę (klimatyczną) od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do lukasz_czewa Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 14:13 Doskonale cię rozumiem, mieszkam w samym centrum i też mi to przeszkadza, ale w trakcie wejść sierpniowych pielgrzymek wyjeżdżam z miasta, a jak zostaję to staram się już nie denerwować. Parę lat temu byłem w Kanadzie i tam udało mi się dotrzeć do Indian i przeżyłem coś niezwykłego , okazało się że Indianie w Kawanawaha, a było to w czasie lipiec -sierpień, gdzie są bardzo parne dni, nie chcieli tańczyć tańca aligatora dla rzeszy bogatych europejczyków ( a dawali Indianom za pokazanie ich kultury masę pieniędzy) Niemców, Francuzów, Anglików itp. Natomiast jak ja powiedziałem skąd przybywam że z Polski i Częstochowy to stało się coś nieprawdopodobnego, ci Indianie doskonale wiedzieli gdzie jest Częstochowa-pokazali mi palcem na mapie(dla mnie to był szok, bo kto był w Kanadzie to wie że niewiele osób wie gdzie jest Polska a tym bardziej Częstochowa, oni wiedzieli), a potem pokazali mi zdjęcie naszego papieża Jana Pawła II ( dzisiaj już wiem że był naszym największym ambasadorem na świecie) i dla mnie zatańczyli ten trudny taniec podczas tych parnych dni, gdzie pot leje się przez cały czas nawet pod prysznicem. Dla mnie ten wyjazd to była największa pokora bo zrozumiałem że Częstochowa ma międzynarodowa markę Jasną Górę i nic tego nie zmieni, i do tej marki powinniśmy się dopasować aby zarabiać krocie a nie ustawiać się tyłem jak to robią obecni politycy!- to jest największy ich błąd! Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_czewa Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię 23.07.12, 14:53 nie mowie, zeby miasto odwracalo sie od JG plecami. trzeba korzystac z jej istnienia...ale jak dotychczas nikt nie znalazl zlotego srodka. chodzi mi jedynie o elementarny porzadek, o przestrzeganie zasad wspolzycia spolecznego. po pielgrzymkach miasto wyglada jak po przejsciu huraganu. porozjezdzane trawniki, pelno smieci (na co zwrocil uwage autor listu), ale tez pelno znerwicowanych mieszkancow. kiedys chodzilem witac pielgrzymow...ale ci najwyrazniej zdziczeli. doszlo do tego, ze przerabiaja Koko koko euro spoko na jakies religijne umpa-umpa i dra sie na wnieboglosy. karac mandatami prowodyrow i bedzie ciszej i znosniej dla wszystkich wokol. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki tam sobie... Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię IP: 188.95.29.* 23.07.12, 15:06 ...koszy na śmieci przydałoby się w całym mieście,nie tylko na szlaku pielgrzymkowym, nie tylko od święta bo idą pielgrzymi,ale na codzień,dla mieszkańców miasta. Są ciągi ulic,gdzie na przestrzeni kilkuset metrów nie uświadczysz ani jednego(!) kosza! A wychodzi na to,że na pielgrzymki mobilizuje się wszystkie siły typu SITA,STRACH i inne, a po przejściu tychże - nie zobaczysz ani jednego kosza! Bo i po co,niech miasto zarasta w brudzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a precz nie lubię pielgrzymów. IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.07.12, 15:16 nie lubię pielgrzymów bo śmiecą - krzyczą o 7 rano i blokują miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: nie lubię pielgrzymów. IP: *.fbx.proxad.net 23.07.12, 15:46 lukasz_czewa napisał: > a czy miasto uszanuje w czasie pielgrzymek swoich mieszkańców i zakaże pielgrzy > mom śpiewów, przepraszam, darcia się przez megafony? to już jest skandal co się > wyprawia. Czy potrafisz sobie wyobrazic co by sie wydarzylo gdyby zakazac spiewow przez megafony na pielgrzymkoweym finiszu? Ci ludzie sa super zdeterminowani. Maszeruja przez setki kilometrow. Sa wypelnieni adrenalina. Teraz zabron im manifestacji typu audio ful. Wprowadz obostrzajace prawa. Bedziesz mial przywodcow rewolucji na abonach i plebejuszy, ktorzy zamiast spiewac zniszcza wszystko co beda mieli na swej drodze do celu ich pielgrzymki. ___________________________________ Niestety w Polsce co raz mniej mamy do czynienia z wiara i ewangelicznym poslaniem . Tworza sie zakony maniakow i spolecznej anarchii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej Re: nie lubię pielgrzymów. IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.07.12, 15:54 Panie Prezydencie ! Miał Pan opodatkowac ta zgraje drących sie dewotek i co ? Znowu nasze miasto opanuje tłum rozdartych bab z plebanem na czele dla których kosz na smieci to abstrakcja a za toalete słuzy na codzień łan zyta. Powinno sie wprowadzic zakaz uzywania "szczekaczek" w Alejach ! To nie okupacja ! To wolny kraj ! Nie dajmy sie do konca sterroryzowac nawiedzonym organizacjom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do storima Pielgrzmymi to fenomen Czestochowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 16:17 W 1981 roku w stanie wojennym pielgrzymki wchodziły do Częstochowy bez śpiewu, tylko odmawiały różaniec, było tak cicho że aż ciarki przechodziły po plecach, więc nie zawsze "darli się przez megafony". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAKIŚ Re: Pielgrzmymi to fenomen Czestochowy. IP: *.205.33.63.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.07.12, 16:28 WIARA W CZĘSTOCHOWIANACH DAWNO UMARŁA,DO KOŚCIOŁA CHODZĄ SAME MOHERY EWENTUALNIE DZIECIAKI PRZED ŚWIĘTA KOMUNIĄ I TO SIĘ RACZEJ NIE ZMIENI!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Pisalem o tym IP: *.fbx.proxad.net 23.07.12, 16:35 Gość portalu: do storima napisał(a): > W 1981 roku w stanie wojennym pielgrzymki wchodziły do Częstochowy bez śpiewu, > tylko odmawiały różaniec, było tak cicho że aż ciarki przechodziły po plecach, > więc nie zawsze "darli się przez megafony". Zaloguj się Login: Hasło: Zarejestruj się Nie pamiętam hasła Forum Częstochowa Częstochowa Kto nami rządzi? Ogłoszenia Częstochowa Sport w Częstochowie Dla rodziców Ślub i wesele w Częstochowie Dziecko w Częstochowie Medycyna w Częstochowie więcej » Załóż forum reklama Pisalem o tym i innych sprawach; naglosnienie Jasnej Goryw Alejach, pielgrzymch z megafonami Pisalem o tym na tym forum. Wpisy w archiwach. Zwroc uwage,ze popelnilesbardzo powazny blad historyczny w dacie . PS Pseudonim jest odmienny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię IP: *.gre.pl 23.07.12, 17:33 dokładnie- wchodząc do miasta za darcie się do tych megafonów powinny być surowe mandaty wystawiane. A za śmiecenie (brak kosza/ za mały nie usprawiedliwia śmiecenia!) kolejne. Jeśli się rozchodzi o kosze i wszystko co się wiąże z pielgrzymkami (opieka policji, pogotowia) to organizator winien za to płacić czyli JG a nie miasto, które po za smrodem, śmieciami nic z tego nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
kicha3 śmieci pielgrzymów są ekologiczne 23.07.12, 18:41 a to dlatego że lud pielgrzymujący ma swój prowiant tj.chleb wiejski który jest wypiekany na wsi i zachowuje świeżość przez dwa tygodnie,jajka gotowane na twardo,kiełbasa z wieprza upasionego jak ksiądz-oczywiście napychana palcem a potem podsuszana na jałowcu.A to wszystko popijają kawą zbożową bez cukru,tak żeby było taniej.Przechodzący pielgrzymi użyźniają też glebę pod każdym rosnącym krzakiem obok drogi.Zaraz po pielgrzymkach rosną tam grzyby borowiki,które tak chętnie zbieracie.Więc- nie narzekajcie i śmieci zbierajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
przem0_25 LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie więce... 23.07.12, 19:05 Co do tej renomy co wcześniej wyczytałem. Raz zaproszono mnie na wesele i rodzina była bardzo katolicka(zaprosiła paru księży). Wesele było wesołe ale nikt tak nie wypił jak (cięcie). I podszedłem do nich zacząłem rozmowę , a oni mnie się spytali- A z kąty jesteś?. No to im odparłem - z Częstochowy. Jak klękali przede mną , a potem uciekli.Co do tego darcia to już raz się wypowiadał J. Stuhr - "Śpiewać każdy może ..." . Bo przecież nikt awantury nie robi jak jakieś społeczeństwo po browarku też uświetnia swymi śpiewami jakiś wieczór lub dzionek. Co do śmieci to jednak mam zażalenie do prezydenta . Bo przecież turysta , czy nawet mieszkaniec wie, że musi przestrzegać pewnych norm zachowanych w mieście. Gdyż inaczej dostanie mandat , i nawet przewodnik wcześniej informuje grupę turystów co im wolno a czego im nie wolno . Tak i każda grupa pielgrzymkowa ma swojego przewodnika który za nią odpowiada i ją informuje przez te megafony . Więc jeśli nabrudzą mandat winien dostać przewodnik (ksiądz z danej parafii) , a kosze w odpowiednich miejscach winna ustawić JG bo ona ich przyjmuje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piksel Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 19:07 Kible ustawcie żeby nie sikali po bramach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 20:19 Panowie i panie i reszta tego śmiecia ,wylewające żale na pielgrzymów.Żałosne wasze piskanie.Powitać godnie ,a nie sraczki dostawać na widok maszerujących.Pielgrzymki przyjdą i pójdą ,a smród z waszych gaci zostanie.Co za ciecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!! Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię IP: *.play-internet.pl 23.07.12, 20:22 Co się dzieje.Samo oburzenie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do gościu Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię IP: *.uznam.net.pl 23.07.12, 23:06 Słuchaj smrodzie, ty dawno chyba w ucho nie dostałeś. Jak tak ich kochasz to SPOŁECZNIE po nich sprzątaj zakało kościelna Odpowiedz Link Zgłoś
quasi-modo Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię 24.07.12, 11:36 Przecież najlepiej byłoby na szlakach pielgrzymów rozstawić sidła , wnyki albo miny przeciwpiechotne . I po problemie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłoszek Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię IP: *.205.74.227.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.07.12, 13:08 Ludzie ,przecież na pielgrzymach nikt się jeszcze nie wzbogacił,mało jedzą a jeśli już to własne ochłapy co tyle kilometrów tu ciągną ,piją kranówe i jeszcze nas w polsce obgadują że niby my goscinni,żenada i banda nierobów co nie mają się czym zająć.Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłoszek Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię IP: *.205.74.227.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.07.12, 13:17 Jeszcze jedno ,te kible im pootwierać i nich będą przez ten czas za fri towarzycho się juz wycwaniło i jeżdzi po marketach bo tam nikt nie goni ,umyć się mozna i wody do kubła zabrać,acha i przejazd dormowym Tescobusem lub innym tam...... Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc ustawcie wię 24.07.12, 16:59 A Ty "Miloszek" widziałes te ubikacje po wizycie paru takich " pielgrzymów?! Zasrane i pomazane wyżej lamperii. Aż żal tych z serwisów sprzątających. Jednak to nasze społeczeństwo jeszcze sto lat za murzynami..........! Czasami się zastanawiam, czy nie było by lepiej, gdyby tego lasu, co to Rzymianie w nim taki wpier...l dostali , wcześniej nie wycięto. Może by ta kultura dotarła do nas wcześniej. I dzisiaj większość wiedziała by, do czego papier w ubikacji służy. I że palcem można się podcierać ale to robią już jeno małpy. I to tylko wąskonose. Bo udowodniono, że już homo erectus używał do tego wiechcia z trawy! Dyzio. Tak, że może i lepiej, że tych ogólnodostępnych kibli brak. Bo kto to będzie sprzątał. U mnie nawet w bloku na klatce schodowej nasr... potrafią. Wot tiechnika! - tolko kultury ni chu....a! Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
kst666 LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajcie ... 24.07.12, 21:29 ...z chodników i trawników kupy po waszych częstochowskich psach zamiast uprawiać na tym Forum chamstwo w czystej postaci. I zapamiętajcie sobie do końca dni waszych - gdyby nie Jasna Góra, to do dzisiaj mówiono by o tej miejscowości - wieś Częstochowa koło miasta Kłobucka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do kst666 Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci IP: *.uznam.net.pl 24.07.12, 21:42 Już się nie podniecaj tak. A jak kochasz tych nierobów to zrób im dobrze a zbawienie masz jak w banku Odpowiedz Link Zgłoś
papamobileex Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci 24.07.12, 22:21 Dlaczego ma zrobić nierobom dobrze ,a tobie nie .Przecież widać jak ci ślina cieknie na samą myśl.Patrzę na te wpisy ciągle te same i klepane na jedną modłę.Niektórzy chcą wyjechać ,ale oderwać się od netu nie mają zamiaru.Wpisałem swój obrzydliwy post i wypiekami obserwuję temacik .Ale bogobojni ,pielgrzymi mają was w dupie.I tak trzymać do następnej pielgrzymki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezar Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci IP: *.uznam.net.pl 24.07.12, 22:41 A ja mam zamiar 15 sierpnia zaparkować od rana auto w III Alei i "witać" tych nierobów włączonym (zagłuszającym ich) klaksonem samochodu. Czy ktoś się przyłączy????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 22:51 Tak,- Policja w spokoju odholuje Ci auto na Twój koszt, - a Ty możesz spędzić 48 godzin -wiesz gdzie. Zapewniam Cię, -że nic nie wywalczysz , ale w pełni się ośmieszysz i wykosztujesz ! Sprawdź zatem swoją propozycję ! Jest alternatywa,- Twój samochód może ulec zniszczeniu. Ty chcesz zawrócić Wisłę patykiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 22:53 Wiesz "Cezar",- Ty nie masz pieniędzy,- z Tobą nie warto kumplować ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do cezara Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 22:58 a nie lepiej prościej wyjechać na gierkówkę rozpędzić się i poddać marzeniom.Jednego idioty mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kst666 Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci IP: *.onlinesc.net 24.07.12, 23:15 A ty wiejski pacholku spadaj w gumofilcach w tym smierdzacym klobucku obora,a nie Tu cuchniesz obornikiem.nie dla psa kielbasa wsiorze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icek Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci IP: *.182.123.72.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.07.12, 00:07 no a jak Balt chcial kase od pielgrzmow tgo ile tu bylo pisania a przeciez apel ida pielgrzymi postawcie wiecej koszy czy kibli to tak jak by kazdy zgodzil sie dobrowolnie z wlasnej ,czasem bezrobotnej kieszeni zaplacic udzial w tym pzedsiewziweciu bo katabasy na jasnej sciagaja kase od pielgrzyhmow, ale za ich "droge prze meke " i brud z nich juz nam nie zaplaca REFERENDUM.... MAJA PLACIC CZY NIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 08:23 "icek" do szkoły ! - nauczysz się pisać . Referendum za odwołaniem Matyjaszczyka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do gosc Re: LIST. Nadchodzą pielgrzymi, więc posprzątajci IP: *.96.240.183.tvksmp.pl 03.08.12, 20:17 Zaorać wszystkie kościoły. Będzie mniej molestowanych dzieci i takich nawiedzonych katoli jak "gość" na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don baleron wystawić Jasnej Górze fakturę za wywózkę śmieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 08:51 Mam pomysł. Miasto w dniach szczytów pielgrzymkowych powinno przedstawić rachunek za oczyszczanie miasta klasztorowi. Skoro z takim obrzydzeniem i pogardą odnieśli się do wprowadzenia przez miasto klimatycznego w wysokości 2zł niech sami pobierają od pielgrzymów kasę i zwrócą miastu za ten nawał śmieci walający się po ulicach. Dlaczego my mieszkańcy mamy za to płacić? Przecież to nie są nasi goście. Oni przyszli do Matki Boskiej nie do nas. :) Matka Boska nie prowadzi finansów. Robią to ojcowie paulini. Niech więc oni płacą za tą gościnę, jak na prawdziwego, dobrego i gościnnego gospodarza przystało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: wystawić Jasnej Górze fakturę za wywózkę śmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.12, 20:49 "don baleron"- Twoje pomysły przedstaw kotu sąsiada, może wysłucha ! Ja wiem, że: Władze miasta sprowadzą cztery miliony chińczyków, wezmą od nich kasę tzw. podatek pielgrzymkowy po cztery złote - / tak Balt wyliczył, że wystarczy /, i miasto będzie kwitło !!! "Nic nie martw", - Merkury przykładem, chińczykom się wiedzie ! Odpowiedz Link Zgłoś