ruchpalikota28czwa 05.09.12, 18:57 A jak to wygląda w Częstochowie i naszym rejonie? Ile szkół umożliwia zajęcia z etyki? Czy ktoś wie? supernowosci24.pl/religia-czy-etyka-szkoly-nie-daja-wyboru/#comment-15213 www.facebook.com/RP.RPP.Czestochowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: storima Re: Religia czy etyka? IP: *.fbx.proxad.net 05.09.12, 19:13 Rodzina. Poczęcie dzieci. Odpowiedzialność ich wychowywania. Współżycie seksualne to nie igraszka. Dbam o zdrowie tego z kim spółkuje To jest ta dziedzina wiedzy, która odłogiem lezy. I stad na ugorze: martwe dzieci i śmiertelnie chorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Religia czy etyka? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 05.09.12, 20:13 Również jestem ciekawa - czy ktoś wie? W szkole nikt nigdy nie mówił o etyce. Dziecko siedzi tam, gdzie jest miejsce, w bibliotece, w świetlicy, w jakiejś sali. Tuła się. Nikt nie zadaje pytania rodzicom czy życzą sobie lekcji religii, czy etyki. Jest religia i tyle. Ponadto są nauczyciele, których nie stać na zrozumienie, że ktoś może mieć odmienne zdanie w kwestiach religijnych od nich. Jeżeli dotyczy to dziecka ze szkoły podstawowej, jest tym bardziej nieprzyjemne ze względu, że dziecko w tym wieku często jest bezbronne wobec nauczyciela. Obawiałam się reakcji ze strony rodziców lub dzieci z klasy - tutaj spotkałam się z całkowitą akceptacją, więc tym bardziej negatywna reakcja nauczycielki mnie oburzyła. W związku z tym twierdzę, że religia w szkole jest nie tylko wyrzucaniem pieniędzy podatników, ale również niesprawiedliwością! Odpowiedz Link Zgłoś
o8902k Re: Religia czy etyka? 05.09.12, 20:23 Zadajesz pytania i sam?sama sobie odpowiadasz.W związku z tym stwierdzam upośledzenie umysłowe i pełny zanik dwóch półkuli .Nic nie wiem ,a jednak wiem.Jak można strugać durnia na tym forum.Nie chcę nie wierzę .Dziecko też.Jak mu to odbierzesz to zasadzie ci kopa w przyszłości.Spytaj się setki ,on wie wszystko . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Religia czy etyka? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 05.09.12, 22:11 Myślę, że faktycznie z pewnych powodów nie powinniśmy dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchpalikota28czwa Re: Religia czy etyka? 05.09.12, 20:43 Polecamy ten link www.etyczni.org/ Znajdziesz tam praktyczne wskazówki jak wymusić na kuratorium i szkole naukę etyki. Odpowiedz Link Zgłoś
miglanc86 Życzę ruchowi owocnej walki z kościołem 05.09.12, 21:52 Aż do śmierci ,czyli do 67lat.Gdzie był wtedy Ruch Palikota.Dłubał w nosie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Religia czy etyka? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 05.09.12, 22:15 Z drugiej strony, gdyby etykę prowadziła katechetka... myślę, że mogłaby się niewiele różnić od religii. Nie mam nerwów, żeby zajmować się wymuszaniem lekcji, gdybym miała, wolałabym wymuszać haracze - to zdecydowanie korzystniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Religia czy etyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 22:24 "q", - to mnie cieszy, -że "nie masz nerwów", jak to ujęłaś, - to znaczy , że jesteś "pusta"! - i tyle w temacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Religia czy etyka? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 05.09.12, 22:33 www.etyczni.org/wiadomosci/jesli-szkola-dyskryminuje-ucznia Swoją drogą bardzo ciekawy tekst. Sądzę jednak, że nie wszyscy przedstawiciele oświaty w Częstochowie są w stanie przeczytać go ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Religia czy etyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.12, 10:39 Masz raczej szczęście że żyjesz w miarę tolerancyjnym kraju. Jakbyś była wśród muzułmanów to za sam tekst że nie chcesz chować w dziecka w duchu islamu zostałabyś pewno ukamieniowana ..... Polska to ciągle kraj katolicki więc co się dziwisz. A może po prostu to olać i już??? Jest 550 rzeczy ważniejszych w życiu ..... Odpowiedz Link Zgłoś
ruchpalikota28czwa Re: Religia czy etyka? 06.09.12, 12:40 Jeśli dla Ciebie indoktrynacja światopoglądowa Twojego dziecka znajduje się na 551 miejscu to pozostaje współczuć... Argument, że katolicy już wyrośli ze stosów , a muzułmańscy fanatycy nadal kamienują jest wart ... gimnazjum.... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Religia czy etyka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.12, 16:24 Nie dziecko ... to jest po prostu realizm ... 20 lat temu takich głupich pytań - "religia czy etyka?" nikt nie zadawał. Na marginesie to dzieciak jak będzie miał swoje latka dokona sam wyboru ... i jakiego to dla mnie nie ma znaczenia. Sam jestem taki katolik jak Palikot pilot odrzutowca i daję radę z tym żyć ... ale dla niektórych lemingów to niestety straszny problem ... :)) Dawniej ludzie dawali sobie radę z takimi pierdołami ... a teraz problemem jest religia, pedalstwo i lesbijstwo, równouprawnienie bab itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Religia czy etyka? IP: *.fbx.proxad.net 06.09.12, 16:55 Gość portalu: zzz napisał(a): > Dawniej ludzie dawali sobie radę z takimi pierdołami ... a teraz problemem jest > religia, pedalstwo i lesbijstwo, równouprawnienie bab itd. Dawniej ludzie nie mieli problemu z programem: Tannenberg czyli wyzszoci jednej idei, jedynej religi nad podludźmi: "baba" czy "polska świnia". Zyj i daj żyć innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Religia czy etyka? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.09.12, 18:21 Gość portalu: zzz napisał(a): >A może po prostu to olać i już??? Jest 550 rzeczy ważniejszych w życiu ... Tak myślę zzz. Dziecko nie jest zmuszane do chodzenia na religię, a w szkole sobie radzi, ale szlag mnie trafia, jeżeli nauczyciel złośliwie to komentuje. Nie składałam skargi, gdyż los (o rany, a może sam Pan Bóg?!) sprawił, iż ów nauczyciel zniknął z mojego pola widzenia. Jeżeli chodzi o islam, myślę, że porównywanie do bardziej prymitywnych religii czy zwyczajów może tylko uwsteczniać, a do tego przecież nie dążymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: Religia czy etyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 21:25 Czy to będzie religia czy etyka to wspólny mianownik jest jeden - jest to pranie łbów małym dzieciom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Religia czy etyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 22:31 Ależ wielki baran "domino" - zabeczał ! Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Religia czy etyka? 06.09.12, 07:30 Zgadzam się z założycielem tematyki. Problem albowiem istnieje i to spory. Osobiście uważam, że w szkołach powinno się nauczać etyki a nie religii. Pierwsza bowiem oparta jest na wartościach uniwersalnych, uwzględniających w wielu przypadkach wartości wielu rodzai wierzeń. Na równi bowiem traktuje wyznawcę buddyzmy, wyznawcę Allacha czy świadka Jehowy. Natomiast nie da się tego powiedzieć o żadnej religii - każda bowiem neguje wartości wiary konkurencyjnej. Na szczególną uwagę - ze względu na agresywność w zwalczaniu konkurencji, - zasługuje religia katolicka. Nawet muzułmanie, za wyjątkiem odłamów najbardziej ortodoksyjnych są mniej agresywnym wyznaniem. Charakterystyczne dla wszelkich wierzeń jest to, że im bardziej zacofane społeczeństwo, tym więcej wyznawców, i tym lepiej powodzi się wszelkiego rodzaju przywódcom tych ruchów. Nie dziwi więc niechęć religijnych wodzów do wszelkich nauk a co za tym idzie, - rozwoju umysłowego społeczeństwa. Ogranicza to bowiem ich wpływy na społeczność / czytaj - ogranicza wpływy finansowe. / Albowiem jak stare porzekadło głosi: - jeśli nie wiadomo o co chodzi..........itd,itd. Już samo to powinno być dzwonkiem alarmowym dla mających wpływ na ustawy związane z nauczaniem dzieci, by wszelkie religie wywalić na zbity pysk ze szkół. Oczywiście, jeśli ktoś ma ochotę, by jego latorośle wierzyły, że jakiś dziadzio siedzący gdzieś na chmurce stworzył jego mamusię i tatusia, - miast poznać teorię Darwina czy posłuchać o ruchach ciał niebieskich niejakiego Kopernika, - jego sprawa. Choć /moim zdaniem/, taki rodzić, za postępowanie mające na celu świadome ogłupianie dziecka też powinien być karany. Religa - wniosek nasuwa się sam, - powinna więc być dozwolona po uzyskaniu wieku dojrzałego. Tylko kto wtedy by się do takiego "kółka" zapisał?! Pozdrawiam serdecznie, Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Re: Religia czy etyka? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.09.12, 08:04 A jakiej religii naucza się w szkołach? Z tego co mi wiadomo mamy kilka odłamów chrześcijaństwa w mieście,do tego judaizm(choć ci akurat się nie afiszują) no i muzułmanów troche się pojawiło,a to przecież wszystko religie ponoć równoprawne w naszym państewku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: Religia czy etyka? IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.12, 10:27 tez tak uwazam Odpowiedz Link Zgłoś
o8902k Re: Religia czy etyka? 07.09.12, 05:48 Puszczasz bąki dyzma i bąk wychodzi .To twoja specjalność.I ruchu Palikota,do którego się zapisałeś ,by tam też puszczać bąki.Wąchanie to specjalność setki.Ty puszczaj ,a on niech wącha .Bo bardziej od ciebie dyzma jest wrażliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLDszm... czy Matyjaszczyk z Baltem zaoszczędzą pieniądze? IP: *.koddos.com 06.09.12, 09:33 Dlaczego nie wycofali religii ze szkół, skoro rząd dał dowolność samorządowcom w tej kwestii? Czy ich antyklerykalizm jest na pokaz?! Dlaczego nie skorzystali ze świetnej okazji aby zaoszczędzić pieniądze na edukacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: czy Matyjaszczyk z Baltem zaoszczędzą pieniąd IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.09.12, 10:09 ze strachu Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_sensi Re: czy Matyjaszczyk z Baltem zaoszczędzą pieniąd 06.09.12, 11:17 Ze wszystkich szkół religia powinna być usunięta gdyż nie jest dziedziną nauki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owoc Re: czy Matyjaszczyk z Baltem zaoszczędzą pieniąd IP: *.unisonplatform.com 06.09.12, 11:28 to dlaczego do tej pory znaczący w tym mieście antyklerykali balt, matyjaszczyk i ci mniej znaczący jak wabnic nie zdjęli religii z programu częstochowskich szkół? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brak przyzwoitości "Czarni" z "czerwonymi" łbów sobie nie urwią IP: *.ice-net.pl 06.09.12, 11:54 "Czarni" z "czerwonymi" łbów sobie nie urwią. Obydwie "opcje" są mistrzami w opowiadaniu politycznych bajek, tylko że lud obecnie jaśniejszy, bardziej ma rozdartą mordę i już nie "łyka" tego bełkotu. z pewnością "czerwoni" będą walczyć z religią. Na "jajeczku" na Wielkanoc "pościskają" się z "czarnymi". żeby zrozumieć te całe relacje społeczno-politczno-religijne trzeba wyzbyć się przyzowitości i naiwności. co wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ruchpalikota28czwa Re: "Czarni" z "czerwonymi" łbów sobie nie urwią 06.09.12, 12:42 Gość portalu: brak przyzwoitości napisał(a): > "Czarni" z "czerwonymi" łbów sobie nie urwią. Obydwie "opcje" są mistrzami w op > owiadaniu politycznych bajek, No właśnie i dlatego nadchodzi czas Ruchu Palikota pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Re: "Czarni" z "czerwonymi" łbów sobie nie urwią IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.09.12, 13:56 Qrwa Ruch Palikota to PO bis! Przed kamerami lider jedzie po Tusku a głosują w sejmie jak Tuskoludy! Partia kanapowych przydupasów stworzona na potrzeby PO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ruhu palikocura Was czas to się raczej skończył IP: *.ice-net.pl 06.09.12, 14:17 mieliście swoje pięć minut zaraz po wyborach, ale oprócz kilku konferencji prasowych nie zrobiliście nic. gaduła gaduła i wielkie gów..... jesteście tak samo "wiarygodni", jak reszta tego politycznego "czarno-czerwonego" towarzystwa wzajemnje adoracji, które wykorzystuje albo idee socjalizmu albo ambonę do propagowania własnego bełkotu, oczywiście z zyskiem dla siebie. ogólnie to mam nadzieję, że powstanie partia, która wszystkich tych, którzy do tej pory "ubabrali" się "warszafką" i polityką, rozliczy jak należy, odbierze majątki a tych wszystkich panków, wyszpagaconych bawidamków i kanciarzy rozbijących się po Warszawie limuzynami pośle tam gdzie ich miejsce, do kolonii karnej - to najjłagodniejszja wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Re: Was czas to się raczej skończył IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.09.12, 14:20 I ja mam taką nadzieję! Odbierze majątki rodzinom tych złodziei okrągłostołowych a panów typu Waldek kamienna twarz pod mór! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: czy Matyjaszczyk z Baltem zaoszczędzą pieniąd IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.12, 13:10 Bo niektórym bardzo smakują kolacje u kardynała !??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLD-NIE !!! Czy Krzysztof i Marek jadają obiady u przeora? IP: *.unisonplatform.com 06.09.12, 14:29 bo jakoś mi na to wygląda ... Ach te papierowe antyklerykały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Czy Krzysztof i Marek jadają obiady u przeora IP: *.thewebhostserver.com 07.09.12, 12:09 antyklerykalizm na pokaz aby zjednać sobie wyborców, którzy mają wszystko w d...., palą trawkę, nie uznają żadnych wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Religia czy etyka? IP: *.fbx.proxad.net 06.09.12, 16:20 Gość portalu: zzz napisał(a): > Masz raczej szczęście że żyjesz w miarę tolerancyjnym kraju. Jakbyś była wśród > muzułmanów to za sam tekst że nie chcesz chować w dziecka w duchu islamu został > abyś pewno ukamieniowana To zadne "szczescie". Bo wyglada na to, ze ktos nas straszy widmem szariatu!!! Polska jest krajem europejskim. Nikogo nie ukamieniuja za spalenie Biblii. Nie zabija za napisanie slowa Bog z malej litery. Nie rozszarpia corki bo okazalo sie, ze wyszla za maz niebedac dziewica! Tego rodzaju porownania sa nie na miejscu. _____________________________________________ Zdekryminalizowac w Polsce "obraze prezydenta" oraz "obraze uczuc religijnych" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Religia czy etyka? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.09.12, 18:26 Drogi Storimo, człowiek, który nie ma uczuć religijnych w tym kraju jest złym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Religia czy etyka? IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.12, 18:54 Gość portalu: q napisał(a): > Drogi Storimo, człowiek, który nie ma uczuć religijnych w tym kraju jest złym c > złowiekiem. Prześledź historię kościoła katolickiego to zobaczysz że bredzisz. Tyle zła co kk wyrządził i dalejmało która grupa społeczna może się tak niechlubną historią pochwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Religia czy etyka? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 06.09.12, 20:21 pl.wikipedia.org/wiki/Ironia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abracham Re: Religia czy etyka? IP: 64.250.122.* 08.09.12, 02:37 Czy ty przypadkiem nie jadasz obiadów u rabina? Ostatnio jesteś jakiś koszernie nabzdyczony z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s. Rozkazuje ci kontynuowac wpisy o pierdzeniu! IP: *.fbx.proxad.net 06.09.12, 20:14 forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=pierdn%C4%85%C5%82e%C5%9B%20dla%20relaksu&forumId=55&sortMode=DATE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=1 Rozkazuje ci sledzic wszystkie wpisy Storimy! Wsatjesz sniac o S Otwierasz komp FCz Storima 3 nad ranem wpis o S. W twoim archiwum wpisy STORIMY Rozkazuje ci dalej smrodzic na FCz!!! To juz 6. lat!!!! Storima The Best Man Storima The Best Man Storima Autor: Gość: AntyStorima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:22 Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Storima Wychwalajmy Storimę i koniecznie odpowiadajmy na jego posty!!! forum.gazeta.pl/forum/w,55,47007253,47057142,Storima_The_Best_Man_Storima_The_Best_Man_Storima.html Odpowiedz Link Zgłoś