Dodaj do ulubionych

Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na przy...

20.09.12, 21:11
Myślę, że niebawem artykuł może być nieaktualny bo bohomazy na wiatach przystanków znikną równie szybko jak się pojawiły - niestety, razem z szybami...

Niestety nic na to nie da się poradzić bo jak wiadomo głupota nie boli, a lekarstwa na nią nikt jeszcze nie wymyślił.
Obserwuj wątek
    • Gość: taki tam sobie... Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: 188.95.29.* 20.09.12, 21:52
      A może owe przystanki w mieście dać pod opiekę
      jakiejkolwiek agencji ochrony,tak jak zrobiono to
      w Krakowie;warto przeanalizować koszty,co się
      lepiej opłaca - usługa agencji czy koszt naprawy
      wiat,wymiany szyb i daszków.
      Co do ogłoszeń to prosta sprawa: wziąć za d...
      tego,kto figuruje na ogłoszeniu,w końcu sam
      podaje swoje namiary i problem będzie rozwiazany.
      • Gość: madmax Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.12, 09:11

Dla naszych władz to byłoby za trudne . . .

Nie radził sobie z tym T.Wrona , a K.Matyjaszczyk jest równie bezradny.
        Obaj nie reagowali więc tolerują wandalizm. W Niemczech nie do pomyślenia !

U nas zawsze będzie paskudnie, bo za tolerancją władzy podąża tolerancja Straży Miejskiej, żle zarządzana służba daaawno zapomniała do czego została powołana !

K.Matyjaszczyk nie wymaga skuteczności od A.Hołubiczki, a ten od strażników miejskich
        i bajzel trwa i będzie trwał dopóty, dopóki w demokratycznych wyborach nie zmienimy wreszcie tych, co im nie zależy, na tych którym BĘDZIE ZALEŻAŁO !!!

• erykartowski Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na przy... 20.09.12, 22:55
      Rozrywki biedoty są niestety uciążliwe, brzydkie a usuwanie kosztowne.
      • Gość: hmjhhgb Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.12, 05:36
        biedoty?? hahah, zazwyczaj tak się zachowują rozpieszczone bachorki które nie mają nic do roboty, a kasa leci od rodziców... w tym mieście takich nie brakuje
      • Gość: ormowiec Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.net.stream.pl 21.09.12, 08:02
        To nie rozrywki biedoty tylko wyborców LSD i PO razem z przygłupami od palikmiotka.Ta czerwona mieścina coraz bardziej dziczeje ,dzięki tej energii od prezydenta
        • Gość: zenek Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.12, 11:55
          oczywiście, a za Tadzie wandalizmu nie było, wiaty i elewacje nie były pomazane i wogóle było tak cacy
        • Gość: zzz Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.net.stream.pl 21.09.12, 14:59
          zwłaszcza te krzyże celtyckie to na bank wielbiciele PO i SLD...
      • Gość: Mercino Wymontować szyby w wiatach. IP: *.205.32.17.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.09.12, 12:18
        Ja proponuję wymontować szyby. Bo wtedy nie będzie powierzchni do malowania, a jedynie pozostanie sama konstrukcja.
    • Gość: K2 No jak w Polsce coś robić skoro ludzie nie gotowi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 23:22
      No przecież to jest jakies szaleństwo.
      Pamiętam jak świerzo wyremontowaną bibliotekę PCz pomazali....hmmmm do dzisiaj tynki straszą tymi głupotami, ale naprawdę to aż żal na to patrzeć że nie ma kary na takich DEBILI
    • Gość: K2 Do ogieniblask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 23:24
      Słuchaj GW jaka jest każdy widzi, miernota to oczywiste ale na Boga z tym się zgodzę takie sprawy powinno się piętnować w społeczeństwie bo inaczej nigdy nie bęzie tutaj porządku w tym zawszonym zadziadowanym kraju
    • oszrany To juz nie artysci graficiarze ? 20.09.12, 23:53
      Skad taka nagla zmina frontu ??
    • lowcadebili3 Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na przy... 21.09.12, 07:24
      Ja mam nadzieję że jeszcze nie odebrano całkiem tej inwestycji. Wzdłuż linii tramwajowej za stacją transf. kostka w ogóle nie jest związana z podłożem, zapomnieli wysypać piasek na kostkę który powinien wypełnić szczeliny. Pewnie miejscowe lumpy za chwilę rozbiorą ten chodnik.
      • Gość: Dobrze wiesz... Mówiąc krótko - taka dzielnica... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.12, 08:51
        Mówiąc krótko - taka dzielnica, od zawsze i na zawsze niszczona...
        • Gość: Ja Re: Mówiąc krótko - taka dzielnica... IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.12, 09:21
          Lepsza pomalowana wiata niż bez szyb, może artyści będą pilnować swoich dzieł i wiaty będą pomalowane ale całe.
      • Gość: JA Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.31.45.25.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.09.12, 12:04
        Lowcodebili tu się mylisz,rozbiorą go porządni działkowicze lub właściciele przydomowych ogródków.Sadzonki drzewek i krzewów to ci porządni staruszkowie wykopują na skwerach,a straż miejska na skwerku ma na oku jedynie miejscowych meneli którzy po wypiciu tego co mieli ze sobą najwyżej osiusają trawe.
    • Gość: z osiedla Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.pl 21.09.12, 09:20
      Pytam się a gdzie jest ta nqasz STRAŻ MIEJSKA Panie prezydencie????? Czy to nie skalndal,że mając siedzibę w Szkole na Orkana nie są w stanie dopinować przystanków na Orkana???? Powinien Pan sie ostro wziąc za tych leni. Co do wypadfającej kostki - a kto odbierał z ramienia UM Częstochowa inwestycję???? Ma Pan dużo do zrobienia Panie Prezydencie w tych kwestiach - oczywiście kadrowo. Ponoć za ta inwestycję odpowiadał pan Augustyn , który zasłynął juz odbieraniem inwestycji III Aleja. Trudno sie więc dziwić, że kostki wypadają. Może by tak sprawdzić podjazd w domu pana A ????
      • bjb48 Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 21.09.12, 19:33
        Człowieku, w SM pracuje wg mojej wiedzy ok. 90 osób, przyjmując, że 5 osób pracuje w biurze, 10 osób to urlopy i inne zwolnienia, pozostaje 75 osób co daje średnio ok. 25 strażników w czasie 1-nej zmiany na misto blisko 250 tyś. Mimo to jakoś częściej można ich spotkać na ulicach niż policję, której jest co najmniej 10 razy tyle.
        • bezrobotny55 Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 21.09.12, 20:28
          bjb48 napisał: 75 osób co daje średnio ok. 25 strażników w czasie 1-nej zmiany na miasto blisko 250 tyś. Mimo > to jakoś częściej można ich spotkać na ulicach niż policję, której jest co najm> niej 10 razy tyle.>
          Gdyby Strażnikom Miejskim i Policjantom, nie tlko w Częstochowie, założono jakieś zgrabne "elektroniczne bransoletki nie do zdjęcia samodzielnie", aby byli widoczni na monitorze, przez całą służbę, wtedy byłoby ich widać tam, gdzie niby powinni być, a ich jednak nie ma. To powinno było nagrywane, dla celów dowodowych, a same patrole też powinny non stop nagrywać mini kamerą służbową, swoje poczynania, postoje, aby mieli podkładkę, zarówno oni jak i ich szefowie, w czasie skarżenia lub chwalenia ich interwencji, albo zaniechania lub odwracania się tyłem do sprawy, dla nich akurat niewygodnej. Spotkanie mundurowego w Częstochowie obecnie, to tak, jak spotkanie kominiarza, prawie niemożliwe. To są efekty oszczędności samorządowe i Budżetu Państwa, będą też zamykane pomniejsze komisariaty, te czynne do 16-tej, inne będą komasowane, a patrole do interwencji będą jechać kilkanaście-kilkadziesiąt kilometrów, z oszczędności lokalizacyjnych, przyjeżdżając już po sprawie, jak musztarda po obiedzie. Pozostaje jeszcze "okamerować) precyzyjnie wszystkie ulice, place, budynki publiczne i blokowiska, także wewnątrz większości budynków -część tzw. wspólną, ogólnie dostępną lub dostępną tylko dla mieszkańców-ale wspólną (na koszt administracji i właścicieli tychże obiektów. Tu potrzebna zmiana prawa, odn. monitoringu, jego stosowania i wykorzystywania dla celów dowodowych, dla wzmocnienia bezpieczeństwa i ochrony ładu, porządku w miejscach publicznych. W niektórych miastach, już w autobusach i tramwajach, w także i w metro, w wagonach kolejowych stosuje się z powodzeniem monitoring. Potężne serwerownie i kilkuset dyżurnych na zmianie - załatwi monitoring non-stop, ale kamery muszą być dużej rozdzielczości i niedostępne do łatwego zniszczenia, zasłonięcia. W tym kierunku chyba idą wszystkie większe metropolie, bo nie sposób postawić co sto metrów mundurowego lub tajniaka, na cała dobę, przez wszystkie dni roku. Jdednym to się nie spodoboa, bo Wielki Brat podgląda, ale coś za coś, wolę mieć kamerę i czuć się nieco bezpieczniej, albo wiedzieć i móc ścigać, materialnie i karnie, tego drania -który zniszczył np. elewację mojego budynku, klatki schodowej, windę, przystanek komunikacji, wiatę, lub kościół - niż cieszyć się wielką anonimowością wszystkich, ale głównie pseudokibiców, dresiarzy, mutantów, karków, mięśniaków, kiboli, wandali, chuliganów, złodziei, bandytów. To oni głównie i najmocniej - będą przeciwni powszechnemu monitoringowi miejsc publicznych. Ale to jest "zawracanie Wisły kijem", bo i tak -po cichu, pod pretekstem globalnego zwalczania terroryzmu - jest on już prowadzony, od dawna, w większości polskich (i nie tylko tu) miast, włącznie z nagrywaniem (na 5 lat) całości rozmów telefonicznych, SMS, korespondencji elektronicznej itd., monitorowaniem skrzyżowań dróg i ulic, dworców, marketów, placów, przejść podziemnych, świątyń, itp.
          • Gość: madmax Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.12, 18:01

monitoring jest pożyteczny, ale nie jest lekarstwem na wszystko . . .

nie pomoże na złą organizację pracy, nie pomoże na akceptowaną przez szefa postawę odwracania się strażników lub policjantów od zdarzeń wymagających ichy interwencji

chcecie żeby było lepiej to wprowadźmy zasadę : "zero tolerancji dla każdego wykroczenia" i trzymajmy się tego ZAWSZE !
            Udało się to nawet w Nowym Jorku i przestępczość spadła radykalnie, ale to przede wszystkim tym , co rządzą MUSI NA TYM ZALEŻEĆ ! a T.Wronie nie zależało i jak widać K.Matyjaszczykowi też nie . . . NIESTETY !

ŻADEN Z NICH NIE POTRAFIŁ WYMAGAĆ od szefa Straży Miejskiej Artura Hołubiczki no i mamy to co mamy, a że wandale bedą grasować po trasie "nowego tramwaju" było do przewidzenia ! Dla każdego, tylko nie dla pana Hołubiczki, pewnie dostanie za to nagrodę.

Ci co "na świeczniku" są nietykalni . . .

• filopolityk Jest sposób tylko brak inteligencji ;) 21.09.12, 09:32
      Wystarczy pomalować bloki u podstaw i przystanki w kolorową kratkę lub caro na takim czymś żaden bohomaz nie będzie wyglądał nie tylko źle ale w ogóle ;)
      • Gość: skrzat Re: ale to już było IP: *.dynamic.chello.pl 21.09.12, 10:30
        ciekawe jak zareagują teraz przeciwnicy pomysłu Radnego Marcina Marandy, który ki9lka miesięcy temu proponował aby nagradzać osoby które wskażą sprawcę lub sprawców uszkodzenia takich przystanków czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,12033820,Sposob_na_wandali__Namierzysz_lobuza__dostaniesz_nagrode_.html
        • Gość: madmax Re: ale to już było IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.12, 18:08

wiem jedno, najgorsze co można w takiej sytuacji robić, to NIC NIE ROBIĆ , a "grupa trzymająca władzę" WŁAŚNIE TO ROBI !, co widać po bezkarnych szaleństwach wandali . . .

A możeby tak do kierowania Strażą Miejską zatrudnić wreszcie profesjonalistę ?
          z tego co wyczytaliśmy w "Gazecie" A.Hołubiczko , jako absolwent KULu , na pewno profesjonalistą nie jest .

• Gość: anka Re: Jest sposób tylko brak inteligencji ;) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.09.12, 21:40
        widze ze inteligencja tu nie grzeszysz. nie wiesz dlaczego smieci zamykane sa na klucz???? dlatego że kazdy mieszkaniec bloku płaci pieniądze za kontener pod blokiem i w zaleznosci od tego ile ich ma tyle kasy płaci. ale są w naszym społeczeństwie osoby ktore jak maja duzo smieci bo np przywoza po lecie z działki i podrzucaja je do kosza sasiada przez co sasiad zaplaci za dodatkowy kontener mimo ze smieci nie pochodza z jego bloku. czy to jakos rozjasnilo ci poco to jest robione???? po to zebys sie nie dostal bez klucza do smietnika sasiada jak podrzycasz mu smieci bo sam nie chcesz za nie placic. (o ile wogole wyrzucasz smieci do smietnika a nie do lasu) nastepnym razem zucajac głupie hasła zastanow sie czy nie wyjdziesz na idiote
        • filopolityk Re: Jest sposób tylko brak inteligencji ;) 22.09.12, 15:02
          W 2089 roku będziesz chodzić z majtkami z banderolą żeby Ci sąsiad ich nie podmienił albo jakiegoś proszku nie nasypał żeby cię pupa nie swędziała i to też uznasz za sensowne ponieważ posiadasz mały rozumek społecznie ukierunkowanej kury domowej ...

Gość portalu: anka napisał(a):

> widze ze inteligencja tu nie grzeszysz. nie wiesz dlaczego smieci zamykane sa n
          > a klucz???? dlatego że kazdy mieszkaniec bloku płaci pieniądze za kontener pod
          > blokiem i w zaleznosci od tego ile ich ma tyle kasy płaci. ale są w naszym spo
          > łeczeństwie osoby ktore jak maja duzo smieci bo np przywoza po lecie z działki
          > i podrzucaja je do kosza sasiada przez co sasiad zaplaci za dodatkowy kontener
          > mimo ze smieci nie pochodza z jego bloku. czy to jakos rozjasnilo ci poco to je
          > st robione???? po to zebys sie nie dostal bez klucza do smietnika sasiada jak p
          > odrzycasz mu smieci bo sam nie chcesz za nie placic. (o ile wogole wyrzucasz sm
          > ieci do smietnika a nie do lasu) nastepnym razem zucajac głupie hasła zastanow
          > sie czy nie wyjdziesz na idiote
    • chopinn Zlapac wandali i rowniez ukarac ich rodzicow 21.09.12, 10:31
      Za tego typu przestepstwa powinni byc karani rodzice. Ktorzy z jakis powodow maja w d*** wychowywanie swoich potomkow.

Ja nie zamierzam za to placic z moich podatkow.
    • Gość: Jontek Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.12, 10:59
      Przy odrobinie chęci i sprytu łatwo jest namierzyć delikwenta który to malował.
      Przepis jest taki:
      -przedział wieku 12-20 lat
      -miejsce zamieszkania dzielnica Błeszno
      -fan muzyki afroamerykańskiej ubierający się w ten sam sposób
      -ksywa zbliżona do bazgrołów pojawiających się na przystanku lub fan kapeli
      szytej na miarę afroamerykańskiej popkultury
      -wywiad środowiskowy dzielnicowego w lokalnej społeczności (fanów muzyki afroamerykańskiej) z drobną nagrodą lub drobnym zastraszeniem
      -po odnalezieniu delikwenta sam się przyzna i tatuś z mamusią zapłacą za remontvodpółacając się dzieciątku tzw klapsem
      • Gość: antyWANDAL Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.183.155.17.dsl.dynamic.t-mobile.pl 21.09.12, 11:04
        W dyby i do kamieniołomów z takimi...niech odpracują szkody które poniosło miasto i my podatnicy !!!!!!!
        • dyziek_o Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 21.09.12, 11:39
          ......taaa!
          W dyby to oni wezmą Ciebie jak gó...arzowi przylejesz za niszczenie mienia społecznego.
          Ty masz cymbałowi TLUMACZYC - że to co robi - jest be!
          Z tym, że do niewielu dociera, że on ma to w dupie. Przecież w szkole od dawna mu to mówią.
          I co?! - i nic.
          Jeszcze pretensje do nauczyciela, ze słabym psychologiem jest.
          Jest jednak jeszcze jedna strona tego medalu.
          Również my sami ponosimy winę za ten stan rzeczy.
          Bo nie wierzę, że nikt nie widzi tych działań. Tylko każdy ma w nosie interwencję w tej sprawie. Bo by musiał użyć telefonu a to już wydatek.
          I nawet nie musi podawać swojego nazwiska.
          Wystarczy, że w razie braku interwencji ze strony właściwych służb, zgłosi to gdzie trzeba.
          Gwarantuję co najmniej 50% skuteczności.
          Dyzio.
          • Gość: asa Re: do dyziek_o IP: 109.95.31.* 21.09.12, 17:41
            Bo nie wierzę, że nikt nie widzi tych działań. Tylko każdy ma w nosie interwenc
            > ję w tej sprawie. Bo by musiał użyć telefonu a to już wydatek.
            > I nawet nie musi podawać swojego nazwiska.
            > Wystarczy, że w razie braku interwencji ze strony właściwych służb, zgłosi to g
            > dzie trzeba.
            > Gwarantuję co najmniej 50% skuteczności.

Ja też nie wierzę, że nikt nie widzi, ale wiem dlaczego ludzie wolą nie widziec.
            Kiedyś zadzwoniłam na policję z prośbą o interwencję, jak na placu zabaw obok mojego bloku chuligani niszczyli huśtawki (wkoło są cztery bloki).
            Policja przyjechała (interwencja odbyła się do spółki ze strażą miejską) - chuliganów zabrała i naiwnie myślałam, że to koniec tematu i teraz można wreszcie iśc spac - wydarzenie rozgrywało się po drugiej w nocy i chuligani nie dośc, że niszczyli to jeszcze przy tym strasznie hałasowali, więc nie dało się spac i nie dało się nie słyszec i widziec (plac zabaw oświetlony w nocy).
            Po kilku dniach zadzwonili do mnie, ze straży miejskiej żebym przyszła złożyc zeznania bo spawa trafiła do sądu grodzkiego. Ponieważ nie zgodziłam się na ujawnienie moich danych osobowych, pozwolono mi w końcu abym nie składała tych zeznań. Kosztowało mnie to wiele nerwów.
            Okazuje się bowiem, że chuligani mają wszystkie prawa, a ja nie mam żadnych. Oni muszą wiedziec kto na nich doniósł (znac imię, nazwisko i adres), muszą mnie zobaczyc w sądzie.
            Obiecałam sobie od czasu tej historii, że teraz też będę udawac, że nic nie widzę, co najwyżej mogę wezwac pogotowie.
            • Gość: madmax Re: do dyziek_o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.12, 18:14

Z tego widać wyraźnie, że nasze prawo CHRONI BANDYTÓW !!!

Kto to wreszcie ruszy ???

Pan Orszag ze Stoważyszenia Pomocy Ofiarom Przestępstw TO STANOWCZO ZA MAŁO !!!

Potrzebna jest nie tylko zmiana prawa, ale i zmiana metod jego stosowania !!!
              i to OD ZARAZ !

• klusecznik Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 21.09.12, 11:44
          Tak poza ogółem, może, ale te wiaty na fotkach w w większości wiaty przystanków AUTOBUSOWYCH, a nie tramwajowych (tylko ta na Orkana-Szkoła jest (również) tramwajowa) ... Co nie zmienia faktu, że wygląda to paskudnie !!
          • Gość: Jett Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.183.152.23.dsl.dynamic.t-mobile.pl 21.09.12, 12:22
            Wszystkich bazgraków powinno się rozstrzeliwać na miejscu, ale tramwaj też jest tu winien bo umożliwił hołocie większą mobilność.
    • vanmarko Banda! to było pewne 21.09.12, 11:53
      Czego się spodziewają? Parzcież to rewir uliczny fanatyków zajebistego klubu
      R-y K-y S-y !!
      To pewnie dopiero początek!
      • Gość: Lechu Re: Banda! to było pewne IP: 91.210.242.* 21.09.12, 13:50
        A gdzie tam widzisz RyKySy? Ja widzę tylko bohomazy, których nie potrafię nawet odczytać.
      • Gość: slamsy to polnoc Najwieksze GETA to na Polnocy i Tysiacleciu!! IP: 2.26.54.* 21.09.12, 14:29
        Tam jest najwiecej chamstwa i dresiarzy
        • 5andrzejm Re: Najwieksze GETA to na Polnocy i Tysiacleciu!! 21.09.12, 16:02
          nie tylko na wiatach ale właśnie na elewacjach budynków...dla przykładu dopiero co elegancko wyremontowany blok przy ul.Botanicznej (ocieplony.wymalowany) i już dwa wielkie bohomazy -zacytuję " M...... to h...j" oraz 'S....... ki to kiełbasa"..aż szkoda tego co dopiero (i to jeszcze nie do końca wyremontowanego )budynku
    • bezrobotny55 Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na przy... 21.09.12, 17:02
      Jacy rodzice, dziadkowie, takie dzieci i wnuki. To w domu, od niemowlęcia, w żłobku, w przedszkolu, w szkole, w końcu w pracy - trzeba młodym matołom, idiotom, niektórym już z genami idiotyzmu po przodkach, wpajać poszanowanie innych ludzi, zwierząt, przyrody. Rodzice i dziadkowie nie interesują się jak spędzają czas ich podopieczni, nawet jak mają po 3-4 latka, wypuszczają ich na podwórko, czasem na ruchliwe ulice! I niech się bawi, róbta co chceta, jak potem im powie jeden pan w czerwonych okularkach. A ten mały chuligan rozbija szybki, rzuca kamieniami, także w kotki i ptaszki, szybki, rozwala tabliczki, na trawniku, w klatkach schodowych, wydłubuje detale z elewacji budynku, niszczy chodnik, wydłubując kostki, maluje smołą lub innym świństwem po szybach, ścianach - i nikt z opiekunów nie martwi się tym. Na zwrócenie uwagi przez innych, reagują agresją, co utwierdza smarkaczy w swoim czynie. W tramwaju i autobusie już prawie nikt z nastolatków nie ustępuje miejsca ludziom zgarbionym, o mocno siwych włosach i drżących nogach, to wstyd -wstać z kolan chłopaka i zamiast obłapiać się obleśnie całując, w zatoczonym tramwaju, autobusie - powiedzieć - proszę- niech pani/pan usiądzie, ja mam młode nogi. A jaki obciach - zrobić znak krzyża, przed kościołem, czy krzyżem za oknem tramwaju-autobusu, chociaż większość pasażerów to rzekomo, oficjalnie jest katolikiem, a jakże- praktykującym, po bierzmowaniu nawet! W kościele to samo, smarkacze po kilka lat siedzą w ławkach, obok siedzą spokojnie (czasem nawet stoją) ich babcie i rodzice, nie zważając, że z braku miejsca - starcy stoją obok, nikogo to nie wzrusza, także księdza, bo jak zwróci uwagę, to mniej dostanie na tacę. Znieczulica, chamstwo, cwaniactwo, oszukaństwo, naciąganie, wyłudzanie, draństwo - to rozzuchwala zgraje chuligańskich wyrostków (i podobnych im rodziców, wcześniej takich samych łobuzów i drani- dziadków z komunistycznych czasów), a w końcu grube chuligaństwo i bandytyzm - pięknie już kwitnie, w naszym pięknym kraju. Jaka władza, psująca się od głowy, jaki rodzic niewychowany, taki potem potomek i obywatel.
      • Gość: cyjon Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: 212.87.241.* 21.09.12, 17:32
        Monitoring, szybkie działanie policji i odpowiednie kary - np. rok nieodpłatnej pracy w pełnym wymiarze godzin na rzecz miasta przy oczyszczaniu, segregacji odpadów, odśnieżaniu, melioracji rowów itp. Jak trzeba będzie na rok przerwać szkołę albo rzucić pracę, żeby zapylać 8 godzin dziennie za darmo, to może się czegoś nauczą.
        • bezrobotny55 Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 21.09.12, 17:58
          Aby Twojej woli stało się zadość, musisz tylko załatwić w UE parę spraw, np.:
          -trzeba zmienić prawo (najpierw euro-prawo), aby wprowadzić karne prace, typu "rok nieodpłatnej pracy", do tego konieczne byłyby współczesne środki przymusu bezpośredniego, "skutecznie zachęcające" do wykonywania takowej pracy nieodpłatnej, "dyby", kara chłosty publicznej,różnego kalibru baty, rózgi, klęczenie na grochu i inne drobne tortury, typu głodówka, ściskanie kości w imadełku, inny przymus fizyczny, do "chętnego" wykonywania prac karnych, nawet w kamieniołomach, a wiec jakieś współczesne Gułągi, kopalnie diamentów i złota, na odludnych terenach. Może niech nasi chuligani wyremontują nieodpłatnie stare Gułagi, u przyjaciół Moskali, na syberyjskim terenie bratniej Rosji, co jet już realne, po zbrataniu się z Cyrylem. Za prace naszych recydywistów chuliganów, nich bratnia Rosja da nam zniżkę, w cenach na gaz i ropę.
        • Gość: anka Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.09.12, 21:47
          osiedle idiotów dostało tramwaj i teraz rozjada sie na cale miasto. Przeciez oni nic na tym osiedlu nie szanuja. To nie jest wina prezydenta miasta czu PO czy kogokolwiek tylko nas ludzi. to mentalnosc mieszkancow musi sie zmienic ale sa takie dzielnice i takie patologie ktore niestety nie zrozumieja. Cale miasto jest pomazane tymi sprejami i wszedzie Ave rakovia, albo RKS no kurde ludzie z północy chyba tego nie pisza. jak sobie zniszcza to nie beda miali i tyle. jak dorwe góniarza ktory zrywa rozklad jazdy albo wybija szybe albo maluje cokolwiek czym kolwiek to mu nogi z d.. powyrywam bo nie ma nic innego niz tacy tepi ludzie, ktorzy narzekaja na wladze na to ze nie ma pieniedzy na to na tamto a niszcza miasto za co normalni pracujacy ludzie musza placic...
        • Gość: p Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.09.12, 21:53
          monitoring na kazdym przystanku? prosze cie kto za to bedzie placil bo na pewno nie ja! nie jestesmy las vegas zeby miasto bylo stac na cos takiego. poprostu wychowujcie swoje rozpieszczone bachory zeby tak nie robily. starych sie juz nei oduczy ale oni sie niedługo zapija na smierc wiec wiele przystankow nie rozwala...
    • 1marta1991 Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na przy... 21.09.12, 21:01
      jedyny skuteczny sposob sprawdzony w innych miastach to agencje ochrony - polecam wizyte w Krakowie warszawie lub Katowicach
      • bezrobotny55 Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 21.09.12, 21:35
        1marta1991 napisał(a): > jedyny skuteczny sposob sprawdzony w innych miastach to agencje ochrony - polec> am wizyte w Krakowie warszawie lub Katowicach.>
        Agencja Ochrony - to substytut Strażnika Miejskiego lub Policjanta, często droższy, ale nadaje się tylko do niektórych obiektów, cenniejszych magazynów, marketów, banków. Doszło nawet do takich absurdów, że niektóre jednostki Wojskowe w Polsce zatrudniły agencje ochrony do służby wartowniczej, bo nie ufają żołnierzom swojej jednostki, przy pilnowaniu płotu lub magazynów z cenną zawartością lub z bronią. Tylko patrzeć, jak Komisariatu Policji, Budynku BOR, magazynu z bronią i amunicją dla funkcjonariuszy BOR, policjantów, będą pilnować prywatne Agencje Ochrony, naturalnie zatrudniające młodych emerytów BOR, policyjnych i wojskowych... Tu kłania się odwieczna praktyka, bo już w starożytności, jakiś filozof zadał mądre pytanie retoryczne: Kto będzie pilnować strażników?
        • Gość: pi Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.09.12, 22:02
          masz nick bezrobotny ale madrujesz sie ze tzreba monitoring albo ochrone zeby przystanki pilnowala- a zapłacisz za to? nie bo pewnie zerujesz an urzedzie pracy
          • bezrobotny55 Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 22.09.12, 01:57
            Gość portalu: pi napisał(a): > masz nick bezrobotny ale madrujesz sie ze tzreba monitoring albo ochrone zeby p> rzystanki pilnowala- a zapłacisz za to? nie bo pewnie zerujesz an urzedzie prac"
            Jak ktoś ma ksywkę np. "mądrala" - to wcale nie znaczy że jest takowym mędrkiem, podobnie bezrobotny może być faktycznie biznesmenem, w czasie wolnym od nabijania kasy, jak i uczniem czy emerytem. Daj spokój ksywkom, a zajmij się wychowywaniem i leczeniem idiotów w Częstochowie. Czy ja pisałem, że kamera ma wisieć na każdym przystanku? Rozsądni ludzie powinni czytać ze zrozumieniem i zakładać przynajmniej tyle, że inny piszący na tym forum nie jet dużo głupszy od niego. Czy widziałeś gdzieś, w świecie lub w Polsce - kamery na każdym przystanku, zwłaszcza na pustych i długich ulicach takich jak na Błesznie, jak ul. Orkana? To dlaczego uważasz mnie za durnia głupszego od siebie? Kamery zwykle są umieszczane wysoko, z jakimś planem i zazębiają się polem widzenia, aby w miarę możliwości pokrywać teren monitorowany, jeśli on tego wymaga z rożnych, ważnych względów. Jeśli jest gdzieś przystanek komunikacji publicznej, to zwykle w pobliżu jakiegoś skrzyżowania, kilku przystanków przesiadkowych, miejsc zabudowanych, stąd kamera z polem widzenia 360st. kontroluje nie tylko przystanek/przystanki, wiaty, ławki, ale i więcej ważnych miejsc, grupy przystanków, budynków, wsiadających i wysiadających na tych przystankach itp. Natomiast na dworcach, przejściach podziemnych jak np. w przejściu podziemnym dworca w Częstochowie - kamerki są gęsto rozmieszczone, aby nie zostawiać martwego pola, w którym można zrobić siusiu, kupkę, albo urządzić sobie noclegownię czy miejsce orgii seksualnych, albo ćpania i palenia trawki w zaułku, picia denaturatu, metanolu i innych niecnych rozrywek.
      • Gość: JA Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.205.72.220.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.09.12, 21:44
        No dobra agencje ochrony,zgoda.
        Straż miejska do rozwiązania,bo za to samo płacić dwa razy to absurd!
    • bezrobotny55 Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 22.09.12, 01:59
      artutitu2 napisał: > Myślę, że niebawem artykuł może być nieaktualny bo bohomazy na wiatach przystan> ków znikną równie szybko jak się pojawiły - niestety, razem z szybami...
      > > Niestety nic na to nie da się poradzić bo jak wiadomo głupota nie boli, a lekarstwa na nią nikt jeszcze nie wymyślił.
      Zgadnij, kiedy to pierwsze bohomazy, typu RKS PANY!- pojawią się na pięknych TWISTACH?
      • bezrobotny55 Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 22.09.12, 02:13
        bezrobotny55:
        Stawiam dziś dolara przeciwko pustej puszcze od piwa, z najbliższego meczu na Stadionie Raków - że dla niejednego TWISTA, albo i starszego tramwaju - po tym meczu, przegranym lub wygranym (przy remisie może być spokojnie), będzie to koniec kursu- dla tego wozu. A postarają się o to na bank - naprani używkami - zawiedzeni kibole, gospodarze lub goście! Szkoda było puszczać taki piękny tabor, w tak ryzykowną okolicę stadionową. Fanów piłki na Raków zwykle prowadzą wzmocnione konwoje policyjne, jak dzikie zwierzęta, a kto będzie konwojować nasze TWISTY?
        • Gość: mieszkanka Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.12, 03:06
          Zgadzam się z przedmówcami po co prezydent Matyjaszczyk trzyma straż miejską,jak ona nic nie robi.Najlepiej rozwiązać ten chory twór Wrony.Jest wiele potrzebniejszych rzeczy jak dotowanie:szkół,przedszkoli,służby zdrowia i policji.
        • Gość: Lechu Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: 91.210.242.* 22.09.12, 13:51
          A ty co, prorok? Jakbyś nie zauważył już tydzień temu był mecz i żaden tramwaj nie ucierpiał. Gorzej na pewno by było, gdyby tramwaj biegł ulicą Olsztyńską.
    • marc_pl Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na przy... 22.09.12, 07:56
      Przebywałem kilka lat za granicą naszego kraju i nigdzie nie spotkałem sytuacji aby wiaty
      przystankowe były tak zdemolowane jak są u nas. Myślę że to nie sprawa kar ale błąd genetyczny jaki mają Polacy.
      • Gość: asaa Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: 109.95.31.* 22.09.12, 11:25
        marc_pl napisał:

> Przebywałem kilka lat za granicą naszego kraju i nigdzie nie spotkałem sytuacji
        > aby wiaty
        > przystankowe były tak zdemolowane jak są u nas. Myślę że to nie sprawa kar ale
        > błąd genetyczny jaki mają Polacy.

Polacy przebywający za granicą też zachowują się inaczej - bo muszą.
        W krajach cywilizowanych do których nam niestety bardzo daleko, jak dzwonisz na policję to policja od razu podejmuje interwencję, interwencja jest skuteczna, a chuligan ponosi karę. U nas niestety jest inaczej. Jest społeczne przyzwolenie na chuligaństwo, korupcję itd.
      • Gość: pitrych Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.net.stream.pl 22.09.12, 12:03
        A wiecie kiedy otwierają Biedronke przy Bohaterów Katynia ??
    • Gość: niki Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr IP: *.96.226.107.tvksmp.pl 23.09.12, 16:36
      Dzisiaj bądąc na ul. Starzyńskiego /za sz.P. 50. wiata autobusowa kompletnie świeżo rozwalona. Pełno swieżo potrzaskanego szkła. Komu to przszkadzało?
    • head-cancer Częstochowa to miasto o mentalności wiochy 25.09.12, 05:51
      Skąd więc to zdziwienie odnośnie wandalizmu? Ja już dawno pogodziłem się z tym faktem i jest mi lżej. Tak z innej beczki - ostatnio naprzeciwko sezamu pod "adongiem" lubią przesiadywać kolesie pijący denaturat. Można nawet zaobserwować ten fakt. Łatwo ich rozpoznać, popalone twarze, drgawki w nogach. Polecam, to niemalże jak wizyta w zoo.
    • angrusz1 Re: Linia tramwajowa na Błeszno. Szkoda, że na pr 25.09.12, 07:20
      Artutitu2 napisał :

"Niestety nic na to nie da się poradzić bo jak wiadomo głupota nie boli, a lekarstwa na nią nikt jeszcze nie wymyślił. "

Nie zgadzam się z tobą .
      Lekarstwo było . Dla większości takich przypadków .
      Dawniej w szkole była inna dyscyplina i inne podejście nauczycieli do wykroczeń uczniów .
      Były też dolegliwe ale sprawiedliwe kary tzw łapy .
      teraz łap nie ma , bo postępaki uznały to za agresję .
      No i od samego dzieciństwa ludzie - chuligani - wiedzą, że można być bezkarnym , ponieważ taka kara jak : uwaga w zeszycie uwag , jak obniżenie stopnia z zachowania , nie jest dolegliwa dla takich uczniów .
      Oni - ci chuligani - dorastają i zachowują się podobnie, kiedy już są i dorośli , bo nadal czują się bezkarni .

Skoro uznajesz, że takie zjawiska są bardzo złe , to trzeba po pierwsze postępaków odsunąć od władzy , po drugie inaczej wychować młode pokolenie .
      To jednak potrwa , bo i latami trwała ta patologia szkolna - niemoc wobec chuliganów .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka