Dodaj do ulubionych

Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in vitro

18.10.12, 16:38
A ja proponuje, żeby in-vitrio przysługiwało tylko palikotozwiązkom albo bramorozwiazkom. Argumentem zasadniczym w tej spraiwe jest taki oto, że oni daja szanse utrzymania rownowagi pomiedzy skrobaniem a zapładnianiem.
a moze pna prezydent matyaszyk już stracil meskosc i probuje tej drogi - no to proponuje jeszce rozszerzyc o ten zwiazek.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 18:37
      Czy Biedroń z Górską też mogą się starać ?
    • Gość: y a czy zwolni dyscyplinarnie prezydenta Marszałka? IP: *.static.reverse.lstn.net 18.10.12, 18:45
      za groźby ?
    • Gość: sensor Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 19:21
      Zadziwiająca hierarchia potrzeb i problemów do rozwiązania oraz sfinansowania w tym mieście.
      Zadziwiający pęd by być "pierwszym miastem w Polsce..." w czymkolwiek, za wszelką cenę - znamionujący umysłowości zakompleksione, żądne poklasku i sławy choćby w zawodach w pluciu na odległość czy łapaniu pcheł.
      Problem ewentualnej pomocy finansowej z budżetu miasta dla osób potrzebujących takiego wsparcia w celu ratowania zdrowia czy życia winien być rozwiązany systemowo czyli całościowo - dotyczyć winien wszystkich przewidywalnych/potencjalnych sytuacji zasługujących na pomoc wraz z przejrzystymi regułami i kryteriami jej przyznawania. IMHO, wobec skali potrzeb w tym zakresie - coraz kosztowniejsze terapie i leki oraz programy profilaktyczne - wspomaganie ich z budżetu miasta nie wydaje się być możliwe i winno być ograniczone do współfinansowania programów profilaktycznych ochrony zdrowia dla dzieci i młodzieży (szczepienia, badania przesiewowe). Pozostałe potrzeby winny być wspomagane/współfinansowane poprzez fundacje i inne organizacje pożytku publicznego.

A co mamy - forsowanie współfinansowania z budżetu miasta tylko jednej z wielu potrzebnych mieszkańcom terapii medycznych - abstrahuję od kontrowersji "aksjologicznych", które wzbudza - z budżetem "na rybkę" - bo cóż to jest 110 tys. wobec kosztów takiego zabiegu dla jednej pary i potencjalnych efektów, ale i ryzyk...
      No i mamy całoroczną promocję miasta "pijoniera" we współfinansowaniu "in vitro"... - no bo skoro nie mamy szkół wyższych na wysokich pozycjach w rankingach, skoro nie mamy nowych inwestorów zachęconych nasza atrakcyjnością, skoro sport leży - to może "in vitro" nam przyniesie chwałę - zdają się myśleć miejscy decydenci - żądni sławy w dowolnych zawodach - byle szumiało...

PS
      "Standardowy cykl takiego zapłodnienia, czyli IVF kosztuje ponad 5500 zł; za IVF-ICSI trzeba zapłacić kolejne 1000 zł; a za transfer mrożonych zarodków - 1500 zł. Znieczulenie do zabiegu kosztuje 380 złotych. Łatwo obliczyć, że program IVF w klinice in vitro kosztuje od 10 tysięcy do 15 tysięcy zł w zależności od ośrodka i tego, jakie procedury i techniki zostaną wykorzystane. Podobnie jak w przypadku inseminacji, należy doliczyć do tego koszt niezbędnych leków. Na początek trzeba więc przygotować w zależności od kliniki - 10-15 tysięcy zł."
    • Gość: apage Re: Ile Częstochowa płaci czarnym ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 19:57
      Szanowna władzo Częstochowy, przestań sie bać czarnych i podaj wreszcie, ile zadłużone miasto Częstochowa daje co rok Kościołowi. Licząc imprezy "patriotyczne", "kuluralne", utrzymanie instytucji kościelnych, n.p. muzeum archidiecezjalnego, prąd, gaz, remonty i "Caritas" ???
      • Gość: kolo Re: Ile Częstochowa płaci czarnym ? IP: *.96.234.51.tvksmp.pl 21.10.12, 10:59
        Szanowna Czerwona Władzo Częstochowy, przestań w końcu kryć się po kątach i doprowadź MPK do porządku bo o pomstę woła, podobnie jak i korki w tym pięknym Mieście!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: pierre_dollinsky Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.12, 20:33
      zbyszeklysin napisał:

> A ja proponuje, żeby in-vitrio przysługiwało tylko palikotozwiązkom albo bramor
      > ozwiazkom. Argumentem zasadniczym w tej spraiwe jest taki oto, że oni daja szan
      > se utrzymania rownowagi pomiedzy skrobaniem a zapładnianiem.
      -----------------

A ja proponuję wszystkim świętoszkom, żeby w sprawach typu in vitro trzymali świętoszkowate dzioby na kłódkę, skoro nie przeszkadza im, że to państwo z naszych podatków wywala dużo, dużo więcej - bo ciężkie miliony - na utrzymanie i tak bogatej czarnej mafii, chroniącej swoich pedofilów i niechcącej słyszeć o wypłacaniu jakichkolwiek odszkodowań dla ich ofiar (choć w cywilizowanym świecie to już norma).
      • Gość: sdf Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.12, 20:38
        Wczoraj prawie zabiłem się na wiadukcie na Niepodległości bo ktoś wymyślił, żeby na chodniku o szerokości 1,5m nakazać jeździć rowerzystom. Krew mnie zalewa, że w tym grajdole nie można wytyczyć normalnej drogi rowerowej a znajduje się kasa na takie pierdoły!
        • dektaa Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in 18.10.12, 22:36
          dlaczego dopłaci do niepłodnej dziury a nie dopłaci do dziury na mojej ulicy??dlaczego??
          • Gość: xx Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in IP: 89.204.209.* 18.10.12, 23:40
            bardzo dobrze ze doplaci - madra,
            dalekowzroczna decyzja.
            • Gość: kolo Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in IP: *.96.234.51.tvksmp.pl 21.10.12, 11:03
              A kiedy z MPK będzie zrobiony porządek - bo jak na razie jeðxi w cały świat czytaj niepunktualnie, niebezpiecznie i nie na pewno
      • noteboo Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in 19.10.12, 09:23
        Nie mafii a Czarnej Stonki toczącej nasz kraj.
    • spesz A ja proponuję,aby miasto 19.10.12, 00:32
      dopłaciło również,przeciwnikom in vitro do badań psychiatrycznych,wtedy będzie zachowana równowaga w wydatkach.Amen.
      • Gość: rot niech dopłaci za twoje powiększenie penisa IP: *.static.reverse.lstn.net 19.10.12, 06:09
        poczujesz się pewniej, panny zaczną na ciebie zwracać uwagę a i może coś więcej wyprodukujesz aby xx nie bał się o swoją emeryture.
        • dyziek_o Re: niech dopłaci za twoje powiększenie penisa 19.10.12, 07:03
          Decyzja oczywiście jak najbardziej słuszna.
          Natomiast wszelakie dysputy w temacie z osobnikami typu "Antykomuch", "gość" czy z "kłysinem " uważam za zbędne jako iż oni asinus asinorum są i w związku z tym niereformowalni będą do dni swoich ostatnich.
          Niegłupiegp posta zamieścił również od "dolińskich piotruś" jak i "apage" czy "xx".
          Co daje sporo nadzieji, że jednak ludzi rozsądnych sporo w naszym mieście a to świadczy o
          tym, że " nie całkiem umrzemy"!
          Pozdrawiam z rana,
          Dyziozainvitroobstający!

p.s
          Poza tym uważam, że końkordat powinien być jak najszybciej zerwany co przyczynkiem do wzrostu poważania naszego kraju pośród Europejczyków się niewątpliwie przyczyni.
          Że o wzroście PKB nie wspomnę.
          • Gość: Gość Re: niech dopłaci za twoje powiększenie penisa IP: *.play-internet.pl 19.10.12, 07:19
            Takie ważne głosowanie, a Glebockiego ze Wspólnoty nie było.Dlaczego nie przyszedł,przecież najważniejszym dla prawicy w tym dniu było głosowanie nad in vitro. Czyżby zmienił zdanie?
            • Gość: realista Re: niech dopłaci za twoje powiększenie penisa IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 19.10.12, 08:47
              a ty dyziek nie rób z siebie autorytetu, bo twój nielogiczny wywód swiadczy aż nadto o twojej prostocie
              • Gość: ninka Re: niech dopłaci za twoje powiększenie penisa IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 08:51
                Prostota....to pozytywne .
                • Gość: anty Re: niech dopłaci za twoje powiększenie penisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.12, 21:44
                  ... ale prostota w poziomie, tak która utrzyma fason i smukłość powiększonego penisa...

"Prostota" Dyźka, bywa, dołuje... tzn. trzyma pion, ale do wysokiego poziomu daleko.
    • noteboo Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeńst... 19.10.12, 09:34
      Nie zgadzam się z tym, że dofinansowanie in vitro jest dobre. Nie mam tu na myśli kwestii moralnych, ale zadłużonej Częstochowy. Na wszystko brakuje pieniędzy a tu nagle dofinansowanie. Spójrzmy na to, że przeciętnej Kowalskiej nie stać na zapłodnienie in vitro, bo to nie jest tylko 3 000 a znacznie więcej. Natomiast ta co się decyduje to pieniążki ma....bo to droga sprawa jest. Skoro się już kasa znalazła to może by można było ją spożytkować w inny sposób i na inne cele, również związane z dzieciakami tymi co już stąpają po naszym mieście. A bogatych wcale nie trzeba sponsorować ! A jeśli się nie powiedzie takie in vitro.....to cóż pieniążki wyrzucone w błoto. Nasze pieniążki.
      • Gość: Ania Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 14:07

Świetna reklama dla miasta, specjalnie szukam teraz wyników wyborów w waszym miescie i kto rządzi - naprawdę gratulacje.
        • Gość: gość Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 14:50
          Rządzi marszałek i będzie łamał dziennikarza !
        • Gość: szisza Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 19:54
          Aniu nie ciesz się przedwcześnie - nie załapiesz się na kasę bo nie jesteś dziewicą - a poza tym co to za reklama dla miasta - bez stosunku nie ma radości z tutejszego meldunku...

Inwestorze, studencie i inne niebożę... przybywaj in vitro ci włożę...
          • Gość: gość Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 20:48
            "szisza",- dobrze to ująłeś !
    • Gość: tak Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 15:53
      Z metody in vitro korzystają ludzie , na ogół, dobrze sytuowani i wykształceni .Wystarczy,że raz nie pojadą do Tunezji, raz na sylwestra , odpuszczą nową plazmę, czy tablety............ i zabieg zapłacą. Tutaj bardziej chodzi o pokazanie się "dobrej" władzy i przy okazji korzyści materialnych dla wybranych w przetargu medyków. O przetargach to my trochę też wiemy..........Zamiast dopłat do in vitro warto pomyśleć o szkolnych dentystach !
    • brutus72 Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeńst... 19.10.12, 16:47
      Jak można wydawac pieniądze na TAKIE cele?...kiedy można je lepiej wykożystać i przekazać Jasnej Górze?!...
      Takie pewnie myśli chodzą po głowach wielu częstochowian...mam jednak nadzieję, że nie zawielu...
      Nie jestem zwolennikiem SLD ani żadnej partii lewicowej, wręcz przeciwnie. Nie wszystkie poczynania pana Matyjaszczyka trafiaja mi do przekonania... Abstrahując równiez od skutecznosci in vitro, jako metody leczenia niepłodności, za umiejętne i skuteczne przeciwstawianie się indoktrynacji Kościoła w Częstochowie: BRAWO!
      Może jest jeszcze szansa na normalność?...
      • Gość: oi Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 19.10.12, 17:18
        Mamy chyba więkrze potrzeby w mieście,nie jestem przeciwnikiem tej metody,jednak nie z publicznej kasy!
        Co do kościoła pewnie z czasem dopuści ten sposób zapładniania.
        Kościół nie zgadza się dziś na in vitro - twierdząc, że jest "sprzeczne z prawem naturalnym". Problem tylko w tym, że "sprzeczne z prawem naturalnym" były też kiedyś zdaniem Kościoła szczepienia, transfuzje krwi i transplantacje.
        • Gość: pytajacy zarodek Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 19.10.12, 18:47
          A ja mam pytanie czy człowiek to wyrozniona przez Boga jednostka, czy dzieło ewolucji, czasami mam watpliwości, bo czasami nie moge odróznic jednego od drugiego.
          • Gość: gość Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 19:11
            Tak, masz rację "pytający zarodek"!

Jeśli nie ma BOGA, to jesteś maszyną do przerabiania żywności w g... !

Ja mam pytanie, czy Ty odróżniasz od g.... np. siebie ?

• Gość: nie lubie bananów Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 19.10.12, 19:21
              Prawdziwy czlowiek powinien pytac jezeli czegos nie rozumie, a nie szukać gotowych bananow by przerobic to na marmelade, napisaleś o sobie? banany trzeba najpierw posadzic i wiedziec jakto zrobic, czyli trzeba myśleć i zadawac innym pytania.
      • Gość: gość Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 19:01
        Normalność, -to będzie, jak się "brutus72" nauczysz ortografii !
      • Gość: kolo Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.96.234.51.tvksmp.pl 21.10.12, 10:57
        Owszem można lepiej wykorzystać tę kasę - dać MPK bo nie funkcjonuje i ośmiesza tę mieścinę !!!!!!!!!!!!! ps. za Wrony działało w miarę punktualnie - teraz w cały swiat i nie na pewno (autobusy się psują, wie pan - będzie zastępcz, nie bo nie !!!!!)
    • 4dagome1 Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeńst... 21.10.12, 07:02
      pewnie jakiś ich znajomek skorzysta ... by żyło się lepiej
      • Gość: pierre_dollinsky Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 16:58
        4dagome1 napisał:

> pewnie jakiś ich znajomek skorzysta ... by żyło się lepiej
        -------------------

No, tobie na pewno nie dagome, bo takim jak ty - z wiecznym ściskiem szczęk i pośladów od "umiłowania bliźniego" - lepiej żyje się tylko wtedy, gdy można innym "umilić" życie całą masą bzdurnych zakazów.
        • Gość: do piotrusia Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci małżeń IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.12, 19:35
          Kiedyś dostaniesz szczękościsku.Od pisania bzdur na wszelakie tematy.A przednie kły starły ci się od daremnej złości.Pamiętaj ,że zawsze ktoś za kimś stoi.Jak nie anioł stróż ,to wyblakły komuszek w śmiesznej czapce. Z długim nochalem ,czerwonym od nadmiaru gorzały.Bardziej czerwony ,jak twój sztandar .
    • Gość: ja_corka Naturalne poczęcie tylko dużym i grubym! IP: *.31.6.116.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.10.12, 11:07
      • Gość: ela Re: Naturalne poczęcie tylko dużym i grubym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.12, 20:11
        "ja-córka", -masz rację .
    • Gość: Pięknie Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 01:55
      Bardzo dobry pomysł. Skorzystają z niego pewnie nieliczni i miasto wiele z tego tytułu nie wyda (bo koszty są dużo wyższe i nie wszystkie pary na to stać) - ale to i tak piękny gest w stronę życia. I pokazuje Częstochowę jako miasto podnoszące się z kolan :)

Przeraziła mnie natomiast lektura tego wątku. Jeśli kiedyś radni zdecydują się dofinansować pomoc psychiatryczną - miasto zbankrutuje jak nic.
    • sta-n2 Re: Radni zdecydowali: Częstochowa dopłaci do in 25.11.12, 15:11
      Czyżby wszyscy radni którzy głosowali za in vitro pozbawieni zostali męskości. A co z kobietami i
      ich męskością ? Na szczęście, ci radni nie stracili rozumu i zdrowego rozsądku. Problem tkwi
      chyba w tym, że Częstochowa to miejsce szczególne. Ponieważ jednak, nic nie dzieje się bez
      wiedzy Boga, uszanujmy jego wolę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka