Dodaj do ulubionych

Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filharmo...

11.12.12, 12:58
Nie no zrobił nasz prezydent ,zrobił dużo
dla swoich kolesi z partii , i tylko tyle ...
Ja jestem ciekaw gdzie są teraz ci co na niego oddali głos?
Obserwuj wątek
    • Gość: marian Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.isd-hcz.com.pl 11.12.12, 13:05
      komicznee napisał:
      > Ja jestem ciekaw gdzie są teraz ci co na niego oddali głos?

Jak to gdzie? W tych samych miejscach, a niektórzy nawet awansowali :)
    • Gość: Anonim Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.12, 14:25
      komicznee napisał:

> Nie no zrobił nasz prezydent ,zrobił dużo
      > dla swoich kolesi z partii , i tylko tyle ...
      > Ja jestem ciekaw gdzie są teraz ci co na niego oddali głos?

A Ty co zrobiłeś żeby mieć lepiej? Czekasz aż ktoś Ci da??
    • Gość: bb Hipokryzja! IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.12, 15:38
      Że niby Matyjaszczyk chwali się Alejami, halą na Zawodziu, tramwajem, korytarzem północnym (m.in. o tym wspominają mieszkańcy, ale sa też wypowiedzi SLDowskich władz)?! Hę?
      - To Matyjaszczyk i jego SLDowska świta chciała wycofać się z dotacji UE na remont Aleji i wylać tam nowy asfalt i położyć kostkę brukową!
      - To Matyjaszczyk i jego SLDowska świta głosowała przeciwko budowie hali na Zawodziu i torpedowali ten pomysł na każdym jego etapie - łącznie z walką o dotację w sejmie!
      - To Matyjaszczyk i jego SLDowska świta rzucała kłody pod nogi w trakcie prac nad budową tramwaju, oprotestowywała każdy możliwy przebieg i wspierała blokujących budowę!
      - To Matyjaszczyk i jego SLDowska świta oprotestowywała budowę korytarza północnego, sugerując iż trzeba remontować pozostałe drogi.

H I P O K R Y Z J A!

Jest jedna, jedyna budowa, na której trzeba było zrobić coś więcej niż nic. A mianowicie IKEA. To Wrona załatwił tą firmę, znalazł im ziemię, wynegocjował dopłaty do częstochowskich dróg, a Matyjaszczyk miał dokończyć formalności. Niedługo 2013 r., a budowy jak nie było tak nie ma, a pieniędzy otrzymanych od IKEI zapomniano wydać na pobliski węzeł i teraz jest duży problem, na co je przeznaczyć.
      • Gość: bb Re: Hipokryzja! IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.12, 15:44
        I kolejna rzecz: inwestycje. Za antygospodarczego Wronę (bo z inwestorami u niego było bardzo słabo - to trzbea przyznać) utworzono kilkanaście tysięcy miejsc pracy w sektorze prywatnym. Za Matyjaszczyka? ZERO. Jeździ po Chinach, w TRW i Brembo zwolnienia na potęgę, a lokalnym przedsiębiorcom podniósł podatki do maksymalnych dopuszczalnych w ustawie poziomów.
      • Gość: Realista Re: Hipokryzja! IP: 212.87.229.* 11.12.12, 18:15
        Matyjaszczyk wielokrotnie podkreślał już za swojej kadencji, że nowa hala, czy aleje - projekty które dostał w spadku po prezydencie Wronie są nieprzemyślane i będą kosztowały miasto miliony przez następne lata.
        Jednak wg mnie bardzo dobrze robi mówiąc w mediach, że mamy piękaną halę i możemy organizować mistrzostwa rangi międzynarodowej, że mamy wielomilionowy projekt renowacji alei w finalnej fazie... Jam ma się inaczej zachować? Miałby zrażać wszystkich do Częstochowy mówiąc, że w mieście jest źle bo Wrona Wrona Wrona, i tak jest źle i musieliśmy wszyscy zapłacić za niepotrzebą halę na zawodziu i aleje dla pielgrzymów. Ale to już się stało nie zrażajmy dodatkowo ludzi do naszego miasta.
      • Gość: Adam Re: Hipokryzja! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.12.12, 18:24
        Kłamstwa Pan pisze!
        IKEI nie można zmusić do budowy centrum handlowego bo jest kryzys i nikt nie jest idiotą żeby wydawać pieniądze na inwestycje które w najbliższych latach przyniosą straty. Co do pieniędzy IKEI na korytarz północny to prezydent pozyskał dodatkowe 18 000000 na tą inwestycję więc pieniaądze IKEI można będzie wydać na co innego.
    • sadbu-ttrue Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filharmo... 11.12.12, 15:55
      Ja głosowałam na Pana Matyjaszczyka i więcej tego błędu nie popełnię.Tak żle jak w tej chwili nie było u nas odkąd pamiętam szczególnie jezeli chodzi o pracę a sam preezydent ma w nosie swoich wyborców o czym się dobitnie przekonałam.To miasto umiera kona i czas aby to prezydent się obudził.
      • Gość: x27 Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: 188.95.29.* 11.12.12, 16:07
        Władca bezrobocia i biedy. Same podwyżki!
        • Gość: Śródmiejski Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.prenet.pl 12.12.12, 22:56
          "Władca bezrobocia i biedy. Same podwyżki!"

Matyjaszczyk włada tym, co dostał w spadku po wronie.

Poza tym bredzisz! W tym roku nie było podwyżek podatków, zostały one zwaloryzowane o inflację. No tak... najpierw trzeba wiedzieć co to jest inflacja. Patrząc na miasto jak na swoje przedsiębiorstwo, jest bardzo dobrze zarządzane. Wydatki w administracji spadły o 20% - wydatki w spółkach miejskich o 10%. Dlaczego? Bo się dało. Oczywiście każdy pracownik(mieszkaniec) chciałby dostawać 2x więcej niż ma, ale wtedy miasto/przedsiębiorstwo przetrwałoby może 2 lata.

Dostrzeżcie w końcu ludzie, że pogorszyło się w całej Polsce a u nas, przynajmniej pracuje się, żeby mieszkańcy jak najmniej odczuli to co dotyka wszystkich polaków.
      • Gość: Jurek Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.12, 18:29
        Ja również ... co za pomyłka !!!
      • witkac_radeszin_sebienia Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar 11.12.12, 19:17
        Ja głosowałem i będę głosował!
        Jest lepiej niż było 4 lata temu, jest dużo lepiej niż było pod koniec kadencji Wrony. Nawet pomijając chybioną inwestycję z Halą na Zawodziu którą sobie ów Wona wymyślił a my płacimy, mnie żyje się lepiej.
        Jestem pełen podziwu jak Pan Prezydent Matyjaszczyk zmienia wizerunek naszego zapyziałego do niedawna miasta. I nawet jeśli inwestorzy będą potrzebowali czterech lat kadencji Matyjaszczyka na wyjście z kryzysu i ponowne przekonanie się do Częstochowy, to wszystkie zmiany idą w bardzo dobrą stronę. Nowe strefy ekonomiczne, plany zagospodarowania terenu oby tak dalej!
        • Gość: sas Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.12, 22:25
          witkac_radeszin_sebienia - biedny pustaku, gadasz byle gadać wciskając swoją głupotę innym, a wazelina wychodzi ci z każdej szpary... obrzydłe...

Matyjaszczyk to czas stracony dla tego miasta, to koleś - jak pokazuje praktyka - bez merytorycznych kompetencji do zarządzania miastem... bo dbanie o własny wizerunek i dobrostan towarzyszy partyjnych z ekipy to tyle co nic... jego czas minie a "ruiny" i rachunki do zapłacenia zostaną na lata...
          • Gość: qwerty jaki jest twoj kandydat??? IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.12, 10:29
            ten co obudzi energie;-)
        • Gość: Moe do witkac_radeszin_sebienia IP: *.96.243.89.tvksmp.pl 12.12.12, 11:41
          witkac_radeszin_sebienia napisał:

> Jest lepiej niż było 4 lata temu, jest dużo lepiej niż było pod koniec kadencji
          > Wrony.

Podaj proszę konkretne przykłady, co wg. Ciebie w tym przypadku oznacza "lepiej".

> Jestem pełen podziwu jak Pan Prezydent Matyjaszczyk zmienia wizerunek naszego z
          > apyziałego do niedawna miasta.

Tutaj również ciekawi mnie jakie to konkretnie inicjatywy Pana Prezydenta zmieniły wizerunek naszego jak to określiłeś "zapyziałego" miasta?
    • czajusssss Matyjaszczyk, TAK! 11.12.12, 18:51
      W całej Polsce jest kryzys i Częstochowa nie jest wyjątkiem. Pomyślmy o tym w jakim stanie Matyjaszczyk zastał Częstochowę po "Rządach" Tadeusza Wrony i jego świty. W dwa lata w perspektywie ogromu zaniedbań po poprzednikach i tak zrobił dużo. Aleje sie remontują, nowa hala widowiskowa, remonty dróg (Ludowa, Sabinowska). Inwestora też sprowadzi.
      Najważniejsze, że Prezydent tego miasta nie jest wasalem Przeora Klasztoru Jasnogórskiego!
      • Gość: Manoo Re: Matyjaszczyk, TAK! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.12.12, 19:39
        To, ze nie jest wasalem Jasnej Góry jest dla częstochowian najmniej ważne! Bo Jasna Góra to nie Częstochowa w sensie budżetu, to inny temat. I nie porównujcie go tak, jak tępi wielbiciele przymułów w postaci np. Przewodniczącego rady
        • Gość: TYM Manoo masz racje IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.12, 20:14
          byla urna wyborcza ?byla i tu dziecko wie poco wiec teraz od Krzysztofa wara...
          • Gość: Marta Rządy Prezydenta Matyjaszczyka IP: *.play-internet.pl 11.12.12, 21:30
            Rządy Prezydenta Krzysztofa Matyjaszczyka oceniam pozytywnie. Prezydent troszczy się o mieszkańców Częstochowy. Jego pomysły wykorzystuje premier, np. in vitro i jeszcze w planach są szczepienia przeciwko pneumokokom – a to powinien zapewnić Rząd obywatelom. Powstają specjalne strefy ekonomiczne, etc. Widać, że mamy dobrego gospodarza Miasta, a nie jak wcześniej – kler rządził w Częstochowie. Mamy ładne aleje, filharmonię, halę sportową – co z tego że kontynuacja zadań, ale gdyby był złym gospodarzem to mógłby sobie z tym nie poradzić. Prezydent odziedziczył miasto zadłużone, źle zarządzane i gdzie wpływy największe miał kościół.
            Prezydent Matyjaszczyk powinien stanąć na czele Rządu i zrobić porządek w naszym kraju.

Cały kraj zapada w śpiączkę - dzięki Rządowi RP. To rząd nam zgotował taki los. Co z tego? Jak na PO wszyscy głosują i nie widać żeby było inaczej. I tylko narzekają ludzie, a głosują na nich..

Liderzy PO szykują sobie posadki w UE, i w nosie mają obywateli naszego kraju. Nie zwracają uwagi na głos narodu. Przykład: przedłużenie wieku emerytalnego.
            To Rządy PO spowodowały sytuację jaka istnieje w naszym kraju. Oczywiście ma na to wpływ sytuacja gospodarcza na świecie, ale rząd nie podejmuje żadnych konkretnych działań pomocowych - tylko obiecuje. Teraz ludzie będą narzekać na „śmieci”, że drogo będzie – tylko nikt nie wie i nie mówi o tym, że rząd cwanie przygotował ustawę i nakazał wykonanie jej samorządom – jak widzimy wszystkie miasta się z nią borykają.

Wracając do artykułu, widać że autor nie jest stronniczy w ocenie Prezydenta Miasta. I Pan Grzegorz wspomniany w artykule to też chyba z kosmosu się tam znalazł – „wyssany z palca”. Osoby przedstawione w artykule negatywnie się wypowiadają o Prezydencie – mają do tego prawo, ale piszący tekst autor dlaczego nie znalazł nikogo, kto powie coś pozytywnego. Pisząc artykuł powinny być różne opinie, a nie tylko negatywne.

Sytuacja gospodarcza jaka panuje w Częstochowie jest spowodowana tym, że nasze miasto źle było zarządzane przez Tadeusza Wronę, jeszcze wiele lat będziemy płacić za źle podjęte decyzje. Wrona tylko troszczył się o klasztor i w swojej wizji zarządczej nie widział rozwoju gospodarczego miasta. Nie podjął żadnych inicjatyw w tym temacie. To jemu możemy za to dziękować, że prawie przez 10 lat rządów doprowadził do tego co dzieje się obecnie.

Przy rządach Krzysztofa Matyjaszczyka widzę poprawę. Oczywiście nie jest kolorowo, ale są podejmowane działania, dobre programy dla mieszkańców, cień nadziei.
            • Gość: aleś Re: Rządy Prezydenta Matyjaszczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.12, 22:41

Marta - nie wciskaj swojej prostackiej głupoty innym - "prezydent troszczy się o mieszkańców Częstochowy" - rozdając cukierki przy byle okazji... podnosząc corocznie podatki i opłaty lokalne na maksa, zadłużając miasto już do kwoty ponad 420 melonów, która będzie spłacana przez kilka następnych kadencji, otaczając się wysoko wynagradzanymi, bezproduktywnymi miernotami...

Marta - w jednym masz rację "Matyjaszczyk powinien stanąć..."
            • Gość: Ja Re: Rządy Prezydenta Matyjaszczyka IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.12, 02:40
              Oj Marta. Nieźle się ubawiłam:)))
              Chyba, że Ty tak na poważnie? Nie, niemożliwe...
            • Gość: Marta 2 Re: Rządy Prezydenta Matyjaszczyka IP: *.centertel.pl 12.12.12, 15:50
              Oj Marta widzę ze żarty to się Ciebie trzymają :-) Ubawiłam sie przy Twoim poście do łez :-) :-)
        • Gość: as jest ważne i to dla wielu IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.12, 10:26
          ...
      • Gość: RAKÓW Re: Matyjaszczyk, TAK! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.12.12, 23:59
        Wszystko jest fajnie bo Częstochowa się zmienia hala , baen na tysiacu filharmonia aleje tramwaj itd ale to wszystko są projekty Wrony !!! ( ps nie wyzywać bo sam głosowałem za odwołaniem wrony )

Tylko teraz co zrobił Pan Matyjaszczyk nowego oprócz pokazywanie się z debilem Baltem co ośmiesza nasze miasto i z Panem Marszałkiem co za nasze pieniądze jeździ po świecie ?

Pan Matyjaszczyk jak ma ochotę być dalej prezydentem to niech pozbędzie się tych ludzi z swojego otoczenia

Dopłaty do invitro fajna forma reklamy swojej osoby ale moze lepiej dopłacić rodziną do żłobków czy przedszkoli ?

Kolejne pytani które sie narzuca czy Pan Matyjaszczyk Powinien być Prezydenem na następna kadencje ? jezeli będziemy mieli takich kandydatów jak w ostatnich wyborach to tak

Prezydenta miasta przynajmniej ja nie wybieram tym z jakiej jest parti czy komuch czy to czy tamto to ma być gospodarz który jest dla nas !

jedyni kandydaci jak do tej pory którzy mogli by zagrozić matyjaszczykowi to Kurpios , Kasprzyk, Maras

A jak w nastepnych wyborach bedziecie głosować a bo ten to od palikota i zioło zalegalizuje albo na leszczyne to nie płaczcie że do dupy prezydent bo to wasze wybory !!!

Pozdrawiam wszystich
        • Gość: ja Re: Matyjaszczyk, TAK! IP: *.net.stream.pl 12.12.12, 00:11
          Podatek śmieciowy nie wymyślił nasz częstochowski prezydent tylko Unia. Filharmonia ładna i są pełne sale więc gdzie tu kryzys. Na Jezioro Łabędzie bilet kosztował 130 złotych i ludzie siedzieli na dostawkach więc jak zwykle narzekamy
          • Gość: sza Re: Matyjaszczyk, NIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 09:14
            ... nie pier.dol prymitywie, że "podatek śmieciowy nie wymyślił nasz częstochowski prezydent tylko Unia" - do nauki niedouku, a nie do klawiatury...
            • Gość: cappo Re: Matyjaszczyk, TAK! IP: 212.87.227.* 12.12.12, 10:11
              Proszę nie bluzgać i samemu nieco poczytać, np. prawo.money.pl/aktualnosci/wiadomosci/artykul/ustawa;smieciowa;wchodzi;w;zycie,65,0,999745.html# . Podatek śmieciowy to nie pomysł samorządów lokalnych, na nie spada jedynie wywiązanie się z idiotycznych zapisów ustawy... A co do samego Prezydenta to też większość bluzgi i żale wylewa, a konkretnych zarzutów niewiele... Prawda, że sporo z tego co ostatnio dzieje się w mieście to projekty z czasów pana Wrony, ale prawdą jest też, że spora część z nich była nieprzemyślana i będzie w przyszłości generować niepotrzebne koszty, które dodatkowo będą drenować miejską kasę... a że Prezydent przedstawia je w pozytywnym świetle i się nimi chwali... no cóż, chyba w przeciwieństwie do sporej części komentujących zna zasadę, że do własnego gniazda, za przeproszeniem, się nie sra...

Co do dotychczasowych działań Prezydenta to niewielu zauważa, jak wielkie porządki po swoim poprzedniku musi przeprowadzać, a to niestety trwa i trwać musi... bo tu Częstochowa Drodzy Państwo a nie Hogwart - czarodziejskich różdżek brak...

Częstochowa zmienia się powoli, ale na lepsze. Wielkich inwestycji w ostatnich latach w mieście jak na lekarstwo, ale czy to na pewno wina Prezydenta. Władze działają, aby inwestorów pozyskać, niestety wszechobecne trąbienie o kryzysie nie zachęca do inwestowania, mimo najszczerszych chęci władz i starań a zmusić nikogo nie można...

Narzekać łatwo, ulegać zbiorowej psychozie, że wszystko jest beee też łatwo, ale zatrzymać się, rozejrzeć dookoła i zobaczyć sporo małych, ale pozytywnych zmian to już niestety wybitnie ponad nasze siły a szkoda...
              • Gość: www Re: Matyjaszczyk, TAK - to bubel IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.12.12, 15:41
                jassne
                ja widzę zmiany bardzo dokładnie
                na swoim koncie

i naprawdę wierzysz w to, że zachwyci mnie filharmonia, jeżeli
                mnie na nią nie stać?

i naprawdę wierzysz w to, że staraniami pana prezydenta nakarmię dzieci?

i fakt, że moja rodzina ledwo zipie to uleganie zbiorowej psychozie?

• Gość: edi Re: Matyjaszczyk, TAK IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.12, 17:20
                  widzisz zmiany na swoim koncie i uważasz, że odpowiada za nie Prezydent miasta??

No to ja gratuluję logiki myślenia... chyba, że jesteś zatrudniony w UM lub jakiejś miejskiej spółce, wtedy rzeczywiście władza lokalna może mieć wpływ na twoje zarobki - w takim wypadku zwracam honor - jeśli nie... no cóż jeśli nie to wpływ Prezydenta na twoje zarobki jest równie wielki z tym jaki wywiera na opady śniegu...

A że dzieci staraniami władz nie wykarmisz to się zgodzę w 100%. Rzecz w tym, że magikami to oni nie są i choćby nie wiem jak chcieli, to nam nagle wszystkim pracy nie zapewnią. Gdyby nic nie robili tylko siedli, rozłożyli rączki i powiedzieli: nie da się - to jak najbardziej należałby im się OPR. Ale akurat nasze władze próbują zrobić coś dobrego, z czasem przyniesie to efekty. Niesprawiedliwe jest twierdzenie, że nic nie robią i że wszystko co złe to ich wina. Na sporą część rzeczy jakie się w naszym życiu dzieją władza lokalna wpływu nie ma.

Bogu co boskie, Cesarzowi co cesarskie...
      • Gość: czewa od wrony nie dało się gorzej rządzić IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.12, 10:25
        Matyjaszczyk nie rządzi wcale najgorzej ale mogłby faktycznie zrobić cos więcej.woadomo że po,pis,rp i co tam jest będą gadać że oni to by zrobili lepiej i więcej,pewnie tak ale dla swoich;-)
    • Gość: ożesz Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.12, 09:52
      Na Jezioro Łabędzie bilet kosztował 130 złotych i ludzie siedzieli na dostawkach więc jak zwykle narzekamy "

Z CZEGO 3/4 SALI dostało bilety z Urzedu Miasta :)
    • keri35 Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filharmo... 12.12.12, 09:55
      Najlepiej narzekać na wszystko i spychać winę na prezydenta... Ludzie opanujcie się bezrobocie rośnie w całym kraju, czy zwolnienia we Fiacie w tychach to tez wina prezydenta? Dziwicie się ze w częstochowie wzrosło bezrobocie? W mieście gdzie sa dwie ogromne firmy motoryzacyjne, których bezpośrednio dotknął kryzys. Różnica między aktualnymi rządami a rządami Wrony jest jak najbardziej na + dla aktualnej władzy. Ja wiem ze po 2 latach chcielibyście 10 tys. miejsc pracy, drogi bez jednej dziury i takie tam. Ja widzę oszczędności i dobrze realizowane inwestycje, oszczędności widać także w budżecie i dobrze. Pewnie wielu woli mieć jeszcze ze 2 fontanny i większy dług miasta... żal mi was. A marazm był przez rok przy rządach Kurpiosa.
      • Gość: sensor Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 13:07
        keri35 - nie trajkocz, bo uszy bolą...

Parę faktów:
        - bezrobocie rejestrowane w mieście 10,3 % na koniec 2009, obecnie 12,8%;
        - bezrobotni zarejestrowani 11 383 osób na koniec 2009 , obecnie 15 257 (stan na koniec listopada 2012);
        - zadłużenie miasta na koniec 2009 - 315,6 mln zł, na koniec 2012 - 420,6 mln zł; wzrost zadłużenia miasta w latach 2010-2012 o 105 mln zł (o 33 %)...
        - rosnące zadłużenie Szpitala miejskiego w Częstochowie ponad 55 mln zł - tylko w 2011 "przyniósł" 9 mln zł straty...
        - żadnego istotnego obniżenia wydatków na administrację w budżecie miasta - w 2011 ponad 58 mln zł w tym 42,5 mln wynagrodzenia z pochodnymi ...

Oczywiście mogłoby być gorzej...
        • keri35 Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar 12.12.12, 14:51
          No i co ty chcesz tymi suchymi danymi udowodnić? Wzrost zadłużenia jest spowodowany faktem realizacji zaplanowanych wcześniej inwestycji, wzrost bezrobocia mnie nie dziwi z faktu, że jest to mocno związane z kryzysem w branży motoryzacyjnej. Wzrost zadłużenia szpitala miejskiego, dziękujmy „mądrym” decyzjom dyrektora Pankiewicza. Następnym razem radzę pomyśleć nad tym co piszesz.
          • Gość: sensor Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 23:55
            keri35 - wodoleje mnie nie interesują...
            Nie masz nic do powiedzenia poza propagandowym piskiem...
            Jak Wrona "zadłużał" bo realizował inwestycje to było źle i be, jak Matyjaszczyk zadłuża miasto jeszcze szybciej niż Wrona to jest ok. Co mnie interesuje jakiś Pankiewicz - Szpital jest "miejski" a prezydentem miasta jest Matyjaszczyk i on odpowiada za rosnące zadłużenie tego szpitala...

Podane liczby tylko w części obrazują obecną nieciekawą kondycję miasta - odesłano Wronę na trawkę za te same grzechy, które popełnia Matyjaszczyk - bo okazał się niezdolny do wprowadzenia jakiejkolwiek jakościowej zmiany - choć ją zapowiadał z medialnym szumem a raczej hałasem..., ale co ciekawe nie pokazując do dzisiaj żadnego konkretnego programu, z którego moglibyśmy go rozliczać. Trawka czeka...

Matyjaszczyk to wielki zawód - być może "samorządowy" folwark i fornale mają się dobrze, ale miasto i jego mieszkańcy niekoniecznie...
    • Gość: roch Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.12, 11:42
      To nie jest zły chłopak, ale kolesie zbytnio nim kierują , a on im wierzy i dlatego przegra !!!
    • cristal21 Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filharmo... 12.12.12, 12:48
      Popieram Matyjaszczyka!!! W mieście jest dobrze, lepiej niż za poprzednich władz. mnie żyje się lepiej, wciągu 2 lat nie da się spłacić ogromnych „długoterminowych” kredytów zaciągniętych przez Wronę na te czy inne cele. Inwestycje zakończone przez Matyjaszczyka tętnią życiem, mecze w nowej hali, gale boksu, przedstawienia, spektakle, koncerty w filharmonii – to na siebie zarabia, nie zaciąga kredytów aby utrzymać te wielkie inwestycje. Letnie koncerty na Placu Biegańskiego pozytywnie nastrajają i młodych i starszych. Zniesienie prohibicji na Dekabrystów, in-vitro, szczepienia, nowe place zabaw, nowe boiska przy szkołach, wyremontowane drogi. Coś się dzieje. Wrona to był czas stracony dla Częstochowy, dbał tylko i wyłącznie o kler, który w naszym mieście ma się dobrze, pielgrzymi niosą kasę na Jasną Górę, a miasto ma tylko koszty związane z ich obsługą (policja, straż, szpitale, śmieci,). Życzę sobie aby w kolejnych latach moje miasto miało takie władze jak Matyjaszczyk i jego doradcy.
      • Gość: senior Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 13:11
        ... wazeliniarze cristal21 napawają mnie obrzydzeniem... umyj się chociaż, a swoją głupotę wciskaj podobnym sobie...
      • Gość: roch Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.12, 13:19
        Żenujący wpis........ jak szkolne wypracowanie, albo dyktando !Z jakiego powodu żyje ci się lepiej !? Remontu Alei, filharmonii , czy in vitro........... !?? Chyba , że jakieś znajomości,które zaowocowały nie do końca uczciwie.
      • Gość: Ja Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.12, 14:09
        Nie zaciąga kredytów? Wystarczy poczytać BIP.
    • Gość: groch z kapustą Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.12.12, 13:32
      odwoływanie Wrony i głos na K. Matyjaszczyka to mój największy błąd
      pomysły pana prezydenta są tak tandetne jak igrzyska dla mas
      mnóstwo pieniędzy wydawanych na juwenalia
      zabawy dla mieszkańców, którzy mają je generalnie w nosie, gdyż żyją w ciągłej trosce o byt swoich rodzin
      a młodzi i tak stąd wyjadą, więc głosować nie będą
      organizowanie rad zrównoważonego rozwoju, które niczego nie równoważą, tylko miasto jest rozbebeszone i wiecznie zakorkowane

co mi z tego, że Wrona był prokościelny - czy Matyjaszczyk zmienił coś w tym względzie?
      za prezydentury Wrony żyło mi się lepiej - mnie szaremu mieszkańcowi, temu jednemu głosowi, który dał się nabrać na prężny rozwój miasta, który miał przynieść wymierne korzyści mieszkańcom

sporo na tym straciłam

a dzieci już mam - za in vitro dziękuję
      ale pana prezydenta ten pomysł pewnie ustawi na lepszej pozycji w SLD

Wydmuszka - nic więcej...

• Gość: zadowolony Wierzę w Matyjaszczyka IP: 91.234.103.* 12.12.12, 17:39
        Był skrajnie prawicowy Tadeusz Wrona-źle, był Piotr Kurpios z PO-źle. Teraz włodarzem miasta jest członek SLD- też źle. Ktokolwiek by nie był prezydentem Częstochowy zawsze będziecie narzekali. Dla mnie Matyjaszczyk pozostanie fajnym chłopakiem z Rakowa, który uzyskał mandat zaufania od Częstochowian i daję się poznać z jak najlepszej strony. Coś w Częstochowie się dzieje. Padały oskarżenia o to, że "wiezie się" na inwestycjach zapoczątkowanych przez swoich poprzedników. Jak by był taki słaby jak mówicie to nie udało by mu się dokończyć projektów: Alei, hali na Zawodziu, Twista, filharmonii etc. Na rozliczenia przyjdzie czas po czterech latach. Teraz pozwólmy mu działać bo ja w niego WIERZE!
        • Gość: amen Re: Wierzę w Matyjaszczyka IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.12.12, 23:26
          w imię ojca i syna...
          wierz chłopie i pozwól mi nie wierzyć
      • Gość: inna Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.96.237.15.tvksmp.pl 12.12.12, 20:49
        A ja nie jestem rozczarowana. Zagłosowałabym na niego jeszcze raz. Uważam, że nieźle sobie radzi. Przy tym wszystkim co dzieje się dookoła to jest nieźle, a tylko nieudacznicy szukają winnego.
    • Gość: rs Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.96.228.83.tvksmp.pl 12.12.12, 17:32
      Wszelkie inwestycje i te potrzebne i zbędne - po poprzednikach, od siebie nic.
      Pomysły raczej marketingowe niż realne - in vitro, podatek od pielgrzymów itp..
      Działań gospodarczych brak, z jednej strony spotkania z "inwestorami" z Chin, z drugiej brak pomysłu na to współpracę z tymi co już są w mieście.

Taki wicie rozumicie towarzysz jak za dawnych lat, tylko w lepiej skrojonym garniturze. Kiedyś rządził Maras vel Marazm, i to jest kontynuacja.

Niestety z przykrością stwierdzam, że brak w tym mieście osób z wizją na rozwój, na modernizację, na przedsiębiorczość, na edukację a nie tylko na przetrwanie do kolejnych wyborów. Opozycja słusznie krytykuje, ale jak sama rządziła to wcale lepiej nie było.
      • Gość: wizaż Oceniam negatywnie , jego credo to 4 punkty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.12, 18:52
        1. Stanowiska dla swoich towarzyszy
        2. Walka z Kościołem
        3. Troska o sklepy z wódką
        4. Marzenia o przyszłej kadencji
    • Gość: ania Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.96.237.15.tvksmp.pl 12.12.12, 19:56
      Mi się może żyje tak samo trudno, ale widać, że się facet stara. Wszędzie jest ciężko, czemu u nas miało by być inaczej. Coś się dzieje, coś się rusza, ja osobiście mam wrażenie, że akurat ten prezydent myśli o Częstochowie i nas, zwykłych ludziach. Przecież on też tu mieszka i na pewno nie chce źle. Poczekamy zobaczymy. Nie wieszałabym na nm psów za kryzys i wszystkie nieszczęścia tego świata. Wcześniej było gorzej.
      • Gość: nikita Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.xdsl.centertel.pl 12.12.12, 22:24
        DLA MATYJASZCZYKA DUŻY PLUS!!!!!
        Przez tyle lat mieszkańcy pozwalali na degradację Częstochowy przez Tadeusza W. i napełnianie kieszeni sutanny z kasy miasta a teraz chcą żeby Prezydent naprawił to w rok. Zdejmijcie klapki z oczu i doceńcie to co jest zrobione ( co może i zaczął poprzednik, ale na pewno nie potrafił dokończyć). O Częstochowie w końcu można powiedzieć że coś się zaczyna dziać, lecz zauważą to tylko osoby, które chcą by ich życie było ciekawsze niż siedzenie w domu na kanapie przed TV, ciągle narzekając na wszystko.
        Ktoś w komentarzach napisał: "Radomsko się rozwija" - trafna uwaga- szkoda że zapomniał dopisać iż tamtejsza strefa przemysłowa miała powstać właśnie w Częstochowie, lecz pan W. miał gdzieś pozyskanie tak szerokiego rynku pracy dla swoich mieszkańców.
        Świetnie sobie Prezydent radzi, życzę powodzenia i wygrania kolejnej kadencji.
        • Gość: bo Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.12.12, 23:23
          bo widzisz, niektórych stać tylko na kanapę i telewizor...
          • Gość: nikita Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.xdsl.centertel.pl 12.12.12, 23:53
            "BO" domniemam że kanapa na której życie ci ucieka, jak również telewizor jest własnością Twoich rodziców:) odetnij pępowinę wyjdź na miasto i zobacz że jest wiele ciekawych miejsc, interesujących wydarzeń kulturalnych, koncertów: i nie chciałabym Cie rozczarować.... SĄ CAŁKOWICIE ZA DARMO!!!!
            Jak widać Matyjaszczyk myśli o wszystkich klasach społecznych. wystarczy poszukać czegoś dla siebie:)
            • Gość: do nikity Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.12.12, 17:00
              czuję się dowartościowany
              koncercikiem
              dla mas
    • Gość: chan Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.pl 12.12.12, 21:31
      Taki prezydent to katastrofa dla miasta, jedno co można zapisać na plus to nieudane próby ściągnięcia inwestorów chińskich.
    • kermit1969 Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filharmo... 12.12.12, 22:24
      Taki prezydent to porażka dla miasta. Najważniejsi są kolesie z SLD i dobry wizerunek aby wygrać kolejne wybory. Ale ja drugi raz nie dam się oszukać!!!
    • witkac_radeszin_sebienia Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar 12.12.12, 23:04
      @komicznee sam twój nick obrazuje nastawienie do miasta i świata, wszystko byś tylko krytykował. A spróbuj zaprzeczyć temu, że w ciągu tych 2 lat Prezydent wprowadził ulgi w podatkach dla przedsiębiorców tworzących miejsca pracy lub wprowadzających innowacje. Że w ciągu dwóch lat potroił tereny miasta objęte planem zagospodarowania (który był robiony przez ostatnie 10 lat). Że przeforsował włączenie stref inwestycyjnych do Specjalnej Strefy Ekonomicznej - tylko tutaj wszystkie zmiany musi zatwierdzić Rada Ministrów, ja rozumiem, że nie wszystko da się zrobić w 2 lata, ale bardzo ważne zostało pokazane - kierunek rozwoju.

Ulgi dla inwestorów, plan zagospodarowania, specjalna strefa ekonomiczna. Nawet jeśli ktoś twierdzi, że Polska nie przeżywa Kryzysu, to światowe marki jak TRW, BREMBO, GUARDIAN przeżywają i to nie wina Matyjaszczyka.
      • Gość: co Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.12.12, 23:22
        jakiego on pecha
        po prostu
        taki prężnie działający i nic mu się nie udaje
        może to nie facet na te czasy, co?
        bo kiedy jest dobrze, to każdemu wyjdzie
    • mistral75 Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filharmo... 12.12.12, 23:58
      Jakie to zdumiewajace ze nagle tyle osob w jednym watku, prawie w jednym czasie wypisuje swoje beany pochwalne na czesc i chwale energetycznego prezydenta Matyjaszczyka.
      Chcialoby sie powiedziec-...Ale tutaj zrobilo sie czerwono...

A tak naprawde mizeryja jest i tyle.
      Zaslanianie sie ogolnym kryzysem i brakiem koniunktury w przemysle samochodowym jest wielka kpina i osmieszaniem samej idei, ktora rozdawalo sie garsciami przed wyborami, a lud spragnony po wroniej posusze bral to za dobra monete.
      Tak jak pisalem kiedys...Myszkow sciagnal do siebie inwestora z Wloch i uruchomil zaklad z nowa produkcja dajac zatrudnienie 40 osobom.
      Co zrobil konkretnego Matyjaszczyk z wyjatkiem uroczystego otwarcia pralni z szopkami koscielnymi na Zlotej Gorze...
      Ostatnia wpadka zwiazana z niekompetencja urzednikow i radnych w sprawie ustalenia sposobu poboru naleznosci zwiazanych z wywozem smieci z miasta potwierdza ze gostek ten i jego doborowa ekipa wyciagaczy pieniedzy z budzetu miasta nie ma zadnego pojecia o sprawnym zarzadzaniu miastem i nie ma zadnego pomyslu na miasto.
      Wrona poszedl precz inajprawdopodobniej Matyjaszczyka czeka ten sam los. Pierwsza i ostatnia kadecja. Ludzie nie kupia drugi raz zgnilej ryby.
      O przepraszam zapomnialem ze wielkimi krokami zbliza sie do naszej wielowsi 16 metrowy posag balwochwalstwa i hipokryzji czyli Giovanni Paolo II z utwardzonej wlokniny szklanej.
      Inwestycja godna tego miasta jak cholera...
      Bedzie otwarcie, i datki na tace czy tez nici...?
      • Gość: bb Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.12, 11:33
        Ludzie, jaki kryzys?! W takiej Łodzi, Krakowie, Poznaniu, Gdańsku, Katowicach itd. co miesiąc powstaje od kilkuset do kilku tysięcy nowych miejsc pracy - i tylko część z nich to kolejne "taśmy" typu TRW czy Brembo, a pozostałe to dobrze opłacane stanowiska w dużych korporacjach. Księgowość, prawo, informatyka... i tysiące innych dziedzin do wyboru.

W miastach typiu Kielce, Bielsko-Biała, Zielona Góra/Gorzów, Toruń itd. - czyli mniejszych niż Częstochowa jest podobnie, z tym że sama ilość nowych miejsc pracy wynosi raczej regularnie od kilkudziesięciu do kilkuset.

W Częstochowie? 250 tys. ludzi w mieście, a nowych miejsc pracy wielkie zero! Nowych biurowców zero! Nowych hal magazynowych i produkcyjnych również zero! A w najbardziej eksponowanych miejscach pozwala stawiać się Biedronki...
    • mistral75 Wielka SLD-owska LIPA 13.12.12, 15:30
      Chlopcy sie widac wypisali, w watku chwalebnych elaboratow zapanowala cisza. Teraz trzeba czekac na nagrode od bossa.
      Prezydent Czestochowy Krzysztof Matyjaszczyk jest wielka lipa, wcisnieta na stanowisko dzieki niezlym manewrom reklamowym-to trzeba przyznac i widocznemu pijarowi.
      Zero konkretnej tresci, pustka w przestrzeni pomyslowego zagospodarowania inwencji mieszkancow. I swiecace wszedzie odblaskiem jarzeniowy ...IN VITRO.
      Cichy uklad z KK i JG.

Przewiduje pierwsza i ostatnio kadencje na stolcu prezydenta miasta.

Prezydentem nie powinien, nie moze zostac nikt z partyjnej ustawki, inaczej zapomnijmy o ratowaniu miasta.
      Partyjni wszelakiej masci, umieja sie ratowac sami miedzy soba. Tluszczy, jak sie zwie mieszkancow zostaje klepanie biedy lub imigracja, emigracja, i miejscowy Disneyland z szopkami koscielnymi w tle.
    • Gość: Student Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: 212.87.229.* 13.12.12, 16:25
      Mówcie co chcecie, ale ja go lubię;) Ma fajny ciepły głos, lubie go słuchać, budzi moje zaufanie i póki co go nie zawiódł
    • Gość: czytaj uważnie Re: Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filhar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.12, 18:29
      Matyjaszczyk denerwuje i rozczarowuje, ale kogo - kto dał się zwieść?...

Wielka podwyżka opłat za użytkowanie wieczyste nieruchomości
      e-tygodnik.pl/4834-wielka-podwyzka-oplat-za-uzytkowanie-wieczyste-nieruchomosci
      Tramwajowa lanserka, czyli cukierek albo psikus
      e-tygodnik.pl/4823-tramwajowa-lanserka-czyli-cukierek-albo-psikus
      A swoja drogą ten Kleszczewski to też niezły pajac - kompletne infantyle...
    • zadowolony333 Prezydent w oczach mieszkańców: Piękna filharmo... 14.12.12, 13:22
      Ludzie olejcie urzędasów tego miasto i nie narzekajcie tylko szukajcie pracy tam gdzie jest np. w Radomsku. Ja od roku pracuję tam w pewnej firmie, przy maszynie, codziennie dojeżdżam sobie autem i jest cud malina. Dzięki temu podoba mi się lifting Cz-wy i różne śmieszne "inwestycje" tylko lekko zamydlające obraz gospodarczo leżącej i kwiczącej Cze-wy. Czy to Pan W. czy M. każdy dał ciała i tego nic nie zmieni puki tacy "władcy" nie będą rozliczani materialnie za swoje obietnice ( nie spełniłeś obietnic to oddaj kasę którą brałeś ) to mają gdzieś szarego obywatela. Niestety nie każde miasto może mieć takiego prezydenta jak Wrocław, więc ludzie obudźcie się sami bo władza tego miasta na pewno nie obudzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka