Dodaj do ulubionych

W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów

05.03.13, 21:52
wyborcza.biz/biznes/1,100896,13504089,W_Szwajcarii_koniec_odpraw_dla_prezesow__Nastepne.html#BoxBizTxt

"Skromny przedsiębiorca zaparł się i przeforsował przycięcie wynagrodzeń menedżerów w Szwajcarii. Za jego przykładem chcą pójść Niemcy.
To, co udało się Szwajcarom, marzy się od lat Niemcom. Gdy w 2009 r., pierwszym roku światowego kryzysu, okazało się, że ówczesny szef Deutsche Banku skasował w sumie niemal 10 mln euro wynagrodzenia, przez kraj przeszły pomruki wściekłości. Menedżerów poddano takiemu ostracyzmowi, że zaczęli się porównywać do... prześladowanych przez nazistów Żydów. Ale mimo wezwania do ustawowego ograniczenia ich wynagrodzeń propozycje pozostały jedynie na papierze. Tymczasem w Szwajcarii...

Thomas Minder, właściciel małej firmy Trybol produkującej kosmetyki, dokładnie pamięta, kiedy postanowił walczyć z zachłannością prezesów wielkich koncernów. W 2001 r. podpisał wielki kontrakt na dostawę kosmetyków dla szwajcarskich linii lotniczych Swiss Air. Przedsiębiorstwo uważane za najbardziej stabilne finansowo linie lotnicze świata w tym samym roku splajtowało. Minder sam o mały włos nie podzielił tego samego losu. Jednak szef Swiss Air Mario Cort dostał 12,5 mln franków odprawy. W świecie wielkiego biznesu taka praktyka nie była niczym niezwykłym, ale Minder się wściekł. - Jak to jest, że linie płacą miliony człowiekowi, który doprowadził je do ruiny, a dostawcy są wystawiani do wiatru? - pytał. Szybko okazało się, że pięciu z 20 najlepiej opłacanych prezesów to szefowie koncernów ze Szwajcarii. A szwajcarskie koncerny z reguły hojniej opłacają swoich prezesów niż koncerny w Unii Europejskiej."

Zadecydowało referendum jak w prawdziwej demokracji. Zdecydowali obywatele kraju.

Jak jest w Polsce ?
Pamiętacie prezesa Orlenu Wróbla, który za dwa tygodnie prezesowania zgarnął 6 mln złotych.
A prezes LOT-u ?
A prezesi PKP ?
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 05.03.13, 22:13
      Jedną z największych odpraw wziął Jan Krzysztof Bielecki po rozstaniu z Bankiem Pekao skasował 7,3 mln zł.rok 2010.Aktualnie wszyscy sobie dają nagrody i premie.Nie licząc odpraw.I śmieją się z tych co zarabiają 1600 zł.I takie modne na necie: biedny bo głupi i na odwrót.Patrzymy ,siedzimy cicho i dajemy pozwolenie na dojenie.
      • mateusz572 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 07.03.13, 20:42
        taniarada napisał(a):

> Jedną z największych odpraw wziął Jan Krzysztof Bielecki po rozstaniu z Bankiem
        > Pekao skasował 7,3 mln zł.rok 2010.Aktualnie wszyscy sobie dają nagrody i prem
        > ie.Nie licząc odpraw.I śmieją się z tych co zarabiają 1600 zł.I takie modne na
        > necie: biedny bo głupi i na odwrót.Patrzymy ,siedzimy cicho i dajemy pozwolenie
        > na dojenie.

W przypadku Banku Pekao SA wysokośc odpraw winni ustalac akcjonariusze, gdyż jest to firma giełdowa i oni są jej właścicielami, oni sfinansowali jej działalnośc. To jest moim zdaniem sprawiedliwe. Tak będzie w Szwajcarii.
        W przypadku SSP ( Spółek Skarbu Państwa ) głównym właścicielem jest Skarb Państwa czyli my, podatnicy. Jednak w naszym imieniu działają nasi wybrańcy narodu i koń jaki jest, każdy widzi. Przykładem jest LOT (w firmę lekką ręką wrzucono 400 mln złotych z państwowej kasy, aby zapobiec bankructwu ), PKP gdzie członkowie zarządów i pewnie rad nadzorczych "koszą grubą kasę" a efekty ich działań są bardzo mierne. I takie przykłady można mnożyc w tej republice kolesi.

Natomiast wysokość zarobków „menedżmentu” i właścicieli prywatnych firm to jest wyłącznie ich prywatna sprawa i nam nic do tego. To tak jakbyś ty założył swój prywatny biznes, a ktoś z boku próbował ci narzucać ile masz zarabiać.
        • taniarada Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 07.03.13, 21:41
          W przypadku Banku Pekao wysokość odpraw powinni ustalać akcjonariusze .Pełna zgoda.Niech sobie ustalają ,tylko niech klienci tego banku pieniędzy tam nie trzymają .I mogą sobie dawać takie odprawy nie w milionach ,tylko w miliardach.Co do prywatnych i wypracowanych legalnie śmiało na ciało.
    • Gość: storima Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów IP: 78.250.186.* 05.03.13, 22:35
      Europa Zachodnia.
      Zyj i daj zyc innym. To nasza, zachodnioeuropejska dewiza:

W czerwcu 2004 roku szwajcarski parlament przyjął ustawę o rejestrowanych związkach partnerskich większością trzech czwartych głosów, ale konserwatywna partia Eidgenössisch-Demokratische Union (Federalna Demokratyczna Unia) zebrała wystarczającą ilość podpisów do wymuszenia przeprowadzenia narodowego referendum rozstrzygającego tę kwestię.[4][5] W referendum, które odbyło się w czerwcu 2005 roku, 58% Szwajcarów opowiedziało się za przyznaniem osobom homoseksualnym takiej możliwości.[6][7] Prawo to weszło w życie 1 stycznia 2007 roku
    • Gość: STORIMA Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów IP: 78.250.37.* 07.03.13, 16:34
      Niemieckie media o słowach Wałęsy: Proletariackie grubiaństwo, które przyjęło postać absurdu

Pisalem na tym forum przed jego wypowiedzia :

warcholstwo.

Lecha usprawiedliwiam obecnoscia niedorzeczna. Nie pierwszy to raz. Idiotyczna wypowiedz.
      W koncu to nie ja organizuje mu osobiste wyosoko platne w rozwijaniu swiatowej demokracji prelekcje.

• mateusz572 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 07.03.13, 20:44
        Storima napisał :
        „Niemieckie media o słowach Wałęsy: Proletariackie grubiaństwo, które przyjęło postać absurdu

Pisalem na tym forum przed jego wypowiedzia :

warcholstwo.

Lecha usprawiedliwiam obecnoscia niedorzeczna. Nie pierwszy to raz. Idiotyczna wypowiedz.
        W koncu to nie ja organizuje mu osobiste wyosoko platne w rozwijaniu swiatowej demokracji prelekcje.”

Lech Wałęsa to prosty człowiek, Marku. Tak więc nic dziwnego, że „pali” czasami głupstwa, które nie przystoją byłemu prezydentowi. Pewnych braków z lat szczenięcych, młodzieńczych i wieku średniego już się nie nadrobi na starośc.
        • Gość: storima Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów IP: 78.250.85.* 07.03.13, 21:14
          Mateuszu mnie zawsze jest przykro gdy sypie sie jakas marka. W tym przypadku, jedna z polskich ikon. I to tak miedzynarodowo. Tym bardziej jest mi przykro.
          • taniarada Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 07.03.13, 22:09
            Ikoną Lech Wałęsa jest tylko dla ciebie.Bo dla wielu Polaków nie.Ale w kwestii podziału związków partnerskich co powiedział Wałęsa to pełna moja zgoda i nie tylko moja.Panowie żyją w wirtualnym świecie baśni szwajcarskich i niemieckich.Gdzie styl życia ma tyle do statystycznego Polaka ,jak wół do holowania karetki pogotowia.Specjalnie piszę o karetkach pogotowia i śmierci dzieci z tym związanych .W mediach pojawił się nowy zderzak Tuska .Guru Owsiak.Premier zderzaki ma , zwykły obywatel nie.W 2011 zmieniono przepisy ratownictwa medycznego i opieki nocnej.Tą znakomitą reformę przeprowadziła słynna pani od wykopków Kopacz.Póki żył Lech Kaczyński to blokował wprowadzenie tych przepisów .Teraz mamy prawdziwy wysyp śmierci dzieci.Co nie przeszkadza,jak podał Super Exspress,tylko pięciu podległym ministerstwu zdrowia .Szefów placówek otrzymało 350 tyś premii.Każdy zarabia w granicach od kilkunastu do dwudziestu tyś złotych ,nie licząc dodatków.Ile dostali premii.w NFZ i ministerstwie zdrowia?.Kto ma kasę to mu dzieci nie umierają .Wedle doświadczenia Owsiaka "róbta co chceta"
            • Gość: . Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów IP: 78.250.85.* 07.03.13, 22:15
              Walesa icon of democracy
              masz
              About 265,000 results
              w
              (0.17 seconds)

nie dla mnie , ponownie gubisz sie placzac we faktach.

Reszty twego wpisu nie czytam.
              Gdybys byl wystarczajaco rozgrniety to juz dawno by do ciebie dotarlo zen, ze koltunstwo przestalo mnie interesowac.
              • taniarada Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 07.03.13, 23:00
                Kryzys jest dla ubogich i biednych ,bankowcy o premie nie musza się obawiać.A Komorowski stwierdza to czas ciężkiej pracy ,obrony przed kryzysem i walki o wzrost gospodarczy.Głównym atutem tej walki ,ma być szarlotka Komorowskiej.
    • Gość: TaNiARaDa Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów IP: 78.250.92.* 08.03.13, 01:51
      Co juz dekada minie gdy wstawiasz prowokacyjne, rasistowskie posty? Niczego sie nie nauczyles. Nawet tego, ze jestes tak rozpoznawalny. Tak ci to zostanie do konca internetu:

- Zen narzeka, krytykuje, jest nieufny. Brak mu obiektywizmu, samokrytyki. Dużo w nim buty, pseudowiedzy mentalności na "nie"- ot typowa postawa naszego przeciętnego, zadufanego w sobie obywatela, który widzi błędy innych a swoich nie.
      To antysemita, przeciętnie inteligentny, cechujący się elementarnymi lukami w wiedzy, ale i elokwencji (sorry za ad personam, wiem, że to nie fair).
      forum.gazeta.pl/forum/w,55,132406533,141895399,Re_driver_.html

z
      e
      n

.

.

.

• liber007 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 10.03.13, 17:28
      Szok, jeśli dotyczy to firm prywatnych to jestem przerażony tą komuną. Jak ktoś może mi dyktować ile u siebie ze swoich pieniędzy płacę komukolwiek????
      • taniarada Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 10.03.13, 19:05
        W swojej firmie możesz płacić miliony pracownikom i guzik kogo to obchodzi.Tylko że związek jakości pracy, nijak się ma z poziomem wynagrodzenia.Co takiego robi menadżer ,że zarabia 500 razy więcej ,niż pracownik szeregowy w firmie.Czy dodatkowe miliony ,przekładają się na lepsze zarządzanie?Tu się kłania Jim Collins .Jedynie jest to ,że Szwajcaria to inny kraj ,niż Polska .Zwłaszcza w podejmowaniu decyzji politycznych.
        • liber007 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 10.03.13, 19:21
          mogą zarabiać i tysiąc razy tyle bo niby dlaczego nie?
          skoro ktoś płaci im z własnej kieszenie (właściciel, właściciele) i ma na to ochotę
          komuniści powinni od razy iść pod mur i kula w łeb za takie pomysły ograniczania wolności...

co innego firma państwowa, tam za złe gospodarowanie powinna być kula w łeb dla zarządu,
          • taniarada Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 10.03.13, 19:35
            To nie jest komuna , to zwykła przyzwoitość.Mówimy o Szwajcarii.Tam 68%procent osób opowiedziało się za nie.Mimo ,że referendum się odbyło ,to daleka droga do zmian.Tak było Wielkiej Brytanii i zarobki jeszcze wzrosły.A mówienie o zarobkach, nawet minimalnych do Szwajcarii to banał.Każdy prywatny tnie po kosztach ,jak popadnie.Bo sam padnie.
            • liber007 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 10.03.13, 19:40
              czyli jeśli na około bieda a mnie stać to mam sobie odmówić chleba? czy czegoś tam jeszcze?
              każdy swoje pieniądze wydaje jak mu się podoba i to jest wolność.

Taki minus demokracji, dwa wilki i owca głosują co będzie na obiad...

sam piszesz że prywatni tną to co się martwisz za friko nie dadzą nikomu wysokiej pensji nawet w Szwajcarii :)

powtarzając ponownie co innego w państwowej firmie, ale czy takie są w Szwajcarii? raczej nie lub w marginalnej ilości.
              • taniarada Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 10.03.13, 19:55
                Rozmawiamy cały czas o Szwajcarii i Polsce.I tu się tnie koszta.Szwajcarii w tym wieku nie dogonimy.Thomas Minder się zaparł i doprowadził do referendum i chwała mu za to.Teraz Niemcy będą próbować .Małe pytanie ,z dwóch rzeczy które musiał byś wybrać ?Chleb i niebo.Co byś wybrał.Dla mnie od fury, skóry i komóry ,ważniejszy jest patriotyzm .Choćby na szczawiu i mirabelkach.
                • liber007 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 10.03.13, 20:07
                  jasne że ich nie dogonimy bo u nas nie ma kapitalizmu i wolności i nigdy nie było.
                  oni mieli to przez kilkaset lat, takimi decyzjami się cofają ale jak mamy ich dogonić skoro my też się cofamy???
                  popatrz na Częstochowę, coraz więcej lokali do wynajęcia, nieruchomości i np. samochodów choćby na allegro, ale to dotyczy także reszty Polski, pętla się zaciska a ludzie biednieją...

Ja wybieram zawsze wolność, jeśli będę żyć to za swoje, jeśli zdechnę to tylko przez siebie samego.
                  Co ma wspólnego patriotyzm z możliwością dowolnego wydawania własnych pieniędzy????

mnie też już wiele nie trzeba żeby zamknąć firmę, kosztów nie mam wysokich ale jeśli ktoś ma mnie kontrolować co chwila i decydować ile płacę poszczególnemu pracownikowi to pier... sam zarobie wystarczająco żeby żyć na godnym poziomie a UP niech się martwi o kilka osób więcej. NA pewno dadzą im pieniądze na godne życie.
                  • mateusz572 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 10.03.13, 21:19
                    liber007 napisał(a):

> jasne że ich nie dogonimy bo u nas nie ma kapitalizmu i wolności i nigdy nie by
                    > ło.
                    > oni mieli to przez kilkaset lat, takimi decyzjami się cofają ale jak mamy ich d
                    > ogonić skoro my też się cofamy???
                    > popatrz na Częstochowę, coraz więcej lokali do wynajęcia, nieruchomości i np. s
                    > amochodów choćby na allegro, ale to dotyczy także reszty Polski, pętla się zaci
                    > ska a ludzie biednieją...

Oczywiście masz rację. Nie tylko w Polsce, ale i w bogatszej części UE pętla się zaciska. Powód: powiększa się liczba i wysokośc danin w, w różnej formie. Tam w tej bogatszej części Europy mają czym dzielic bo prostu wypracowali to sobie w poprzednich latach.

>
                    > Ja wybieram zawsze wolność, jeśli będę żyć to za swoje, jeśli zdechnę to tylko
                    > przez siebie samego.
                    > Co ma wspólnego patriotyzm z możliwością dowolnego wydawania własnych pieniędzy
                    > ????
                    >
                    > mnie też już wiele nie trzeba żeby zamknąć firmę, kosztów nie mam wysokich ale
                    > jeśli ktoś ma mnie kontrolować co chwila i decydować ile płacę poszczególnemu p
                    > racownikowi to pier... sam zarobie wystarczająco żeby żyć na godnym poziomie a
                    > UP niech się martwi o kilka osób więcej. NA pewno dadzą im pieniądze na godne ż
                    > ycie

MSP ( mała i średnia przedsiębiorczośc) to motor napędowy gospodarki, powinniśmy ją pielęgnowac, a nie zaorywac rosnącymi podatkami w różnej formie.

Tak myślę, że nie do końca przeczytałeś artykuł dotyczący Szwajcarii. Tam chodzi o spółki giełdowe czyli należące do akcjonariuszy, a nie do prezesów.
                    Na rynkach wzbiera gniew akcjonariuszy. Inwestorzy instytucjonalni zręcznie kierują go przeciwko zwyrodniałym systemom opłacania menedżerów. Albowiem często nie liczy się wynik. Prezes dostaje miliony po prostu za to, że jest, a raczej – że raczy być.
                    Terminem „tłuste koty” określani są suto opłacani menedżerowie, którym dobrze się wiedzie bez względu na to, jak wiedzie się kierowanym przez nich korporacjom. Analogia jest trafna: tłuste koty wylegują się na przypiecku, spijają śmietankę, a strącone z wysokości – bezpiecznie spadają na cztery łapy. Trudno rozstrzygnąć, co bardziej porusza opinię publiczną: śmietanka, czyli zarobki (i przeróżne uboczne korzyści) powszechnie uważane za nadmierne, czy owo bezpieczne lądowanie, utożsamiane z brakiem odpowiedzialności menedżerów.
                    Tak było w przypadku Swiss Air, tak było w przypadku bankrutujących banków w USA, tak było w przypadku dokapitalizowanych przez państwa banków w okresie kryzysu w 2008 roku.
                    Prezesi nawet w obliczu bankructwa pobierali odprawy w wysokości dziesiątków milionów dolarów, czy euro.
                    Po prostu "tłuste koty" lub inaczej rodząca się plutokracja.
                    • liber007 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 11.03.13, 00:59
                      mateusz572 napisał:

> Tak myślę, że nie do końca przeczytałeś artykuł dotyczący Szwajcarii. Tam chodz
                      > i o spółki giełdowe czyli należące do akcjonariuszy, a nie do prezesów.
                      > Na rynkach wzbiera gniew akcjonariuszy. Inwestorzy instytucjonalni zręcznie kie
                      > rują go przeciwko zwyrodniałym systemom opłacania menedżerów. Albowiem często n
                      > ie liczy się wynik. Prezes dostaje miliony po prostu za to, że jest, a raczej &
                      > #8211; że raczy być.
                      > Terminem „tłuste koty” określani są suto opłacani menedżerowie, któ
                      > rym dobrze się wiedzie bez względu na to, jak wiedzie się kierowanym przez nich
                      > korporacjom. Analogia jest trafna: tłuste koty wylegują się na przypiecku, spi
                      > jają śmietankę, a strącone z wysokości – bezpiecznie spadają na cztery ła
                      > py. Trudno rozstrzygnąć, co bardziej porusza opinię publiczną: śmietanka, czyli
                      > zarobki (i przeróżne uboczne korzyści) powszechnie uważane za nadmierne, czy o
                      > wo bezpieczne lądowanie, utożsamiane z brakiem odpowiedzialności menedżerów.
                      > Tak było w przypadku Swiss Air, tak było w przypadku bankrutujących banków w US
                      > A, tak było w przypadku dokapitalizowanych przez państwa banków w okresie kryzy
                      > su w 2008 roku.
                      > Prezesi nawet w obliczu bankructwa pobierali odprawy w wysokości dziesiątków mi
                      > lionów dolarów, czy euro.
                      > Po prostu "tłuste koty" lub inaczej rodząca się plutokracja.

Czytałem i nie ma sprecyzowania że tylko dotyczy spółek akcyjnych czy między innymi ich.
                      Tu się mylisz bo prezesów w spółkach giełdowych wybierają rady nadzorcze a tych akcjonariusze na walnych zgromadzeniach akcjonariuszy
                      znam kilka takich spółek w Polsce z bardzo bliska i w żadnej z nich ani w radzie nadzorczej ani w zarządzie nie siedzą ludzie z ulicy tylko ci których chcą widzieć akcjonariusze :)
                      mało tego, zarówno zarząd jak i rada nadz. jeśli działa wbrew woli akcjonariuszy jest w każdej chwili do odwołania :)

a co do banków czy innych firm prywatnych które dostały dofinansowanie z budżetu to się nie dziwie że kasa się rozpłynęła, gdyby mnie państwo za friko dało milionowe/miliardowe dotacje to też by się rozpłynęły w mojej kieszeni, ba może nawet by się opłacało firmę spisać na straty :) bo przecież jeśli mam know how, darmową kasę z dotacji świeżo wyprowadzoną różnymi kanałami to sobie mogę identyczna firmę otworzyć od zera albo kupić inną podupadającą.

Niestety ale dotacje nigdy w żadnej gospodarce nie pomogły, dlatego też w Polsce 90% firm z dotacji upada zanim przeżyją minimalny okres wymagany do istnienia żeby nie zwracać dotacji.
                      • pluto37 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 11.03.13, 08:51
                        Mateuszu!
                        macie z liberem sporo racji, ale problem pozostaje. Bo co zrobi w przypadku kiedy "menadżment" kończy prace w firmie i wraz z zasobem informacji przechodzi do ....konkurencji? Bez wzgledu na to czy jest to firma z udziałem SP czy nie. W dzisiejszych czasach firmy podległe Budzanowskiemu tez znajdziecie na GPW?
                        pamietam, że przed laty były spore sadowe awantury w tej mierze między naczalstwem dwóch motoryzacyjnych tytanów po tym jak jeden prezes po zwolnieniu z jednej firmy z pakietem informacji zjawił sie u konkurenta.
                        • liber007 Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów 11.03.13, 10:37
                          To nie problem, wystarczy odpowiednio obwarować umowę z takimi prezesami.
                          W Polsce oczywiście po przeczytaniu 2 tysięcy klauzul niedozwolonych czy ile tam jest :)
                          • Gość: marek Re: W Szwajcarii koniec odpraw dla prezesów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 08:45
                            jak widać da się,
    • mateusz572 Ideon SA 02.05.13, 21:29
      Prezes spółki zagrożonej upadłością zainkasował 1,18 mln zł wynagrodzenia za 2012 rok

Jak wynika ze sprawozdania rocznego, Ireneusz Król, prezes znajdującej się w upadłości układowej spółki, otrzymał 1,18 mln zł wynagrodzenia za 2012 rok wobec 2,05 mln zł rok wcześniej. Wtedy Ideon poniósł 26,4 mln zł skonsolidowanej straty netto. Strata za 2012 rok sięgnęła 226,3 mln zł - głównie z powodu odpisów.

Łącznie zarząd otrzymał za pracę w 2012 roku 2,92 mln zł wobec 4,78 mln zł rok wcześniej.

Bardzo hojnych, szczodrobliwych akcjonariuszy ma ta spółka.
      A może akcjonariusze nie mieli nic do powiedzenia ? Jak myślisz liber ?
      • liber007 Re: Ideon SA 02.05.13, 22:48
        w czym masz problem? jest zaledwie jeden większy akcjonariusz (pewnie nie sprawdziłeś), on decyduje na WZA. On też jest spółką prywatną.
        Gdyby pensje zarządu były przeszkodą to by został zmieniony i tyle, to tak trudno pojąć?
        • mateusz572 Re: Ideon SA 03.05.13, 09:44
          liber007 napisał(a):

> w czym masz problem? jest zaledwie jeden większy akcjonariusz (pewnie nie spraw
          > dziłeś), on decyduje na WZA. On też jest spółką prywatną.
          > Gdyby pensje zarządu były przeszkodą to by został zmieniony i tyle, to tak trud
          > no pojąć?

Trudno pojąc twoje manipulacje.
          Tutaj jest struktura akcjonariatu. Jest jeden większy udziałowiec mający 13% akcji reszta, prócz paru osób, to drobni akcjonariusze.
          Wątpię aby pan Wysocki czy pan Szotowski, czy też wielu drobniejszych akcjonariuszy było zadowolonych z wysokiej gaży prezesa upadającej firmy.
          Pan prezes zdążył się ustawic w życiu natomiast ci co mu zaufali mogą palic w piecu akcjami nadzorowanej przez niego firmy.
          • liber007 Re: Ideon SA 03.05.13, 13:56
            o czym ty piszesz? wiesz jak działa giełda?
            ci pozostali to osoby/firmy mające poniżej 5% akcji i dlatego nie są w akcjonariacie,
            najmniejszych akcjonariuszy interesuje tylko dywidenda i wzrost kursu akcji, inaczej sprzedają i do widzenia

natomiast jeśli firma korzystająca z dobrodziejstw prowadzenia działalności koncesjonowanej czyli "dla kumpli" upada to zdecydowanie jest z nią coś nie halo
            nikt normalny nigdy nie kupiłby akcji tej firmy, niestety nie pierwszy raz widać podobny schemat, wejść na giełdę zgarnąć kasę z kapitału i najczęściej z ogromnej dotacji unijnej a potem rozdajemy kasę po swoich spółkach jak leci przepłacając kilkukrotnie ponad cenę rynkową ale normalny człowiek z ulicy jak ja czy ty tego by nie dokonał mają nawet kilka mln zł.
            Takie akcję są tylko pod parasolem służb i niestety nie ma to nic wspólnego z wolnym rynkiem :)

• liber007 Re: Ideon SA 03.05.13, 18:29
            zresztą, drobni akcjonariusze też mogą się zebrać i zwoła NWZA i mając 87% powołują 4 na 5ciu członków RN, a tym samym przejmują firmę i wsadzają swój zarząd.
            Narzędzia są tylko widać nikt nie chce z tego skorzystać w tej spółce, poza tym obcięli zarządowi wypłatę o 50% w stosunku do roku poprzedniego, pewnie główny akcjonariusz to wymógł i się dało więc nie psiocz i trzymaj się z dala od nie swoich pieniędzy.
            • Gość: objetny-10 czarny scenariusz IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 18:36
              www.zjebanedelfiny.pl/img/4213/czarny-scenariusz/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka