mamaeli 20.07.13, 16:33 Pani Asiu, zróbmy na forum gazety zestawienie "próśb i gróźb" z podziałem na dzielnice i poprzez gazetę dostarczmy to do Remondisu. Jeżeli będzie nas dużo, może szanowna firma spojrzy na śmieciowy problem inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zygfrydczwa Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchawki... 20.07.13, 17:24 W rankingu niepokojów to prowadzą psy z Włókniarza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaToJa Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.13, 19:30 Na Północy (domki jednorodzinne) byli dzisiaj zgodnie z planem i zabrali wszystkie śmieci. Kosze zostawili jakiś tydzień temu. 120l zamiast 240l, ale to chyba dlatego, że będą jeździć dwa razy w miesiącu. Tak w ogóle to pani w siedzibie Remondisu powiedziała, że segregować na razie trzeba tak jak wcześniej: plastik, szkło i reszta, bo muszą mieć trochę czasu na organizację. Później podobno mają być ulotki i informacje, kiedy będą zabierać śmieci i jak segregować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: *.play-internet.pl 23.07.13, 00:31 Proponuję pisać w swoim imieniu. Również mieszkam w jednym z domków jednorodzinnych na Północy..... Pojemnika nie mam od 6 czerwca! Ani pojemnika, ani worków!!!! Owszem - Sita rozwoziła ostatnio pojemniki, ale według jakiejś bardzo skomplikowanej listy: zostawiała pojemniki tam, gdzie wcześniej ich nie zabrano!!! (mówiąc dosadnie zostawiała tam, gdzie wcześniej osoby miały podpisane umowy właśnie z tą firmą, gdyż dane tych osób posiadała - tak przynajmniej pokrętnie tłumaczył to Naczelnik Wydziału Ochrony Środowiska w Częstochowie, bo panie z CzPK totalnie nie były w stanie wytłumaczyć czemu na jednej ulicy jedni kosze dostają, inni nie). Paranoja!!!!! Na podwórku stoją pojemniki, a oni kolejne zostawiają!!!! A tam gdzie pojemników nie ma - kit! dalej niech nie ma...... Takie rzeczy to tylko w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kicha3 To wina rządu kleru i mioheru. 20.07.13, 19:40 Chcą jak najwięcej kasy.Śmietniki w Polsce są sortowane na bierząco.Często widzimy ludzi w śmietnikach jak sortują.A widzieliście księdza żeby coś sortował?-chyba ino kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.13, 22:13 TO NIE "REMONDIS" JEST ODPOWIEDZIALNY... ODPOWIEDZIALNE SĄ WŁADZE MIASTA, GDZIE MIESZKAŃCY BĘDĄ PŁACIĆ ... ODPOWIEDZIALNY JEST PREZYDENT MIASTA ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość... Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: 212.59.252.* 21.07.13, 07:28 Jerzy, jesteś głupszy niż ustawa przewiduje! Możesz sobie nie lubić Prezydenta, ale to że słońce wschodzi i zachodzi to też Jego wina?! Ustawa jest do d..., a nie "wina Prezydenta". Firma (obojętnie która) jest PRYWATNA i Prezydent też może im skoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.13, 14:18 gościu nie wciskaj ciemnoty... 1. A czy np. w Tychach, pod rządami tego samego prawa-ustawy, są kłopoty z wywożeniem śmieci? Są, bo to istotna zmiana - "rewolucja śmieciowa" - mieszkańcy wciąż mają wiele pytań i wątpliwości. Jak wszystko co nowe, także i ta sprawa budzi pewne kontrowersje. Potrzeba trochę czasu, aby to wszystko okrzepło i dograło się. Przy dobrym przygotowaniu wdrożenia nowych zasad można było jednak inaczej tego.tychy.pl/pl,aktualnosci 2. Problemem jest egzekucja obowiązków od firmy wywożącej śmieci. Podkwidzyńska gmina Ryjewo zerwała umowę z firmą wywożącą śmieci. To pierwszy taki przypadek na Pomorzu. Zdaniem urzędników, spółka nie wywiązywała się ze swoich obowiązków. 3. Kiedyś trzeba zacząć ograniczenie masy odpadów komunalnych ulegających biodegradacji, kierowanych na składowiska oraz zwiększenie poziomu recyklingu i odzysku odpadów zebranych selektywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.13, 18:46 POTWIERDZAM JEST TO WINA PREZYDENTA MIASTA CZĘSTOCHOWY KRZYSZTOFA MATYJASZCZYKA... PREZYDENT MIASTA I JEGO SŁUŻBY MAJĄ OBOWIĄZEK EGZEKWOWAĆ OD FIRMY WYBRANEJ W PRZETARGU PUBLICZNYM NALEŻYTE WYKONYWANIE OBOWIĄZKÓW... WYWÓZ ŚMIECI JEST ZADANIEM WŁASNYM GMINY I GMINA PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA TOTALNY BAŁAGAN I LEKCEWAŻENIE MIESZKAŃCÓW... PREZYDENT MIASTA MOŻE WYPOWIEDZIEĆ UMOWĘ Z FIRMĄ, KTÓRA NIEWŁAŚCIWIE WYPEŁNIA SWOJE OBOWIĄZKI I WYBRAĆ NOWĄ FIRMĘ LUB FIRMY... PREZYDENT MIASTA MA WSZELKIE "NARZĘDZIA" BY DZIAŁAĆ ANIE SIEDZIEĆ I BIERNIE OBSERWOWAĆ STRES MIESZKAŃCÓW... Odpowiedz Link Zgłoś
narwal101 Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchawki... 21.07.13, 10:28 Bzdurą jest info, że nie mozna się dodzwonić. Jest trudno ale da się. Jak ktoś spróbuje 2 razy i już sie denerwuje to faktycznie rozsiewa takie plotki. Dzwoniłem do Przed. Kom. już kilka razy i dodzwoniłem się za każdym razem po kilku próbach. Problem w tym, że nic tam nie wiedzą. Na moje pytania odpowiadają tekstami z Gazety.pl. Niestety gazeta też nie podaje za wiele informacji więc nadal trwa dezinformacja wsród mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
cze-tor Do Autorki 21.07.13, 14:56 Pani Joanno ! pojemniki.... "Problem ominął osiedla bloków, dręczy dzielnice domków i szeregówek." ....Pani chyba pisze o jakimś innym mieście ?? Wg mnie częstochowianie z tzw zasobów wielorodzinnych (czyli większość) nie sortują śmieci bo....... nie mają do czego. W ulotkach i informacji na stronie urzędu miasto informuje że powstanie 205 punktów do segregacji - ja nie widziałem ani jednego ?? ( poza 18-a powstałymi wcześniej przy szkołach - kropla w morzu) U mnie na osiedlu ( śródmieście) - pojemniki na plastik, papier i szkło zniknęły 3 tygodnie temu razem ze Strachami i koniec ! - a gniazdo służy mieszkańcom 300-u mieszkań. Panie w CzPK i WOŚ UM dzielnie przyjmują zgłoszenia "przekazują komu trzeba" i co ? i nic ! - znaczy władza jest cierpliwa. 600 zakupionych onegdaj pojemników typu " dzwon"chyba spoczywa dumnie w magazynach. A urząd pisze na stronie: "....Resztę punktów – będzie ich w Częstochowie 200 - będzie sukcesywnie organizował wykonawca umowy śmieciowej, czyli firma Remondis. Powstanie też 5 mobilnych punktów zbiórki odpadów zielonych. Harmonogram organizacji punktów TOPSZOK firma Remondis ma przedstawić wraz ze szczegółowymi harmonogramami odbioru odpadów 15 lipca. " I co ??? ani harmonogramu ( organizacji !) ani pojemników Widać zdaniem Prezydenta Soboraka to jednak błaha sprawa bo twierdzi : cytat za GW: " Nie jest źle -.......- Poważnych problemów nie ma, a skargi dotyczą raczej spraw indywidualnych i incydentalnych." No cóż, najważniejsze że Władzia ma dobre samopoczucie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ainafets Re: Segregacja - fikcja IP: 109.95.25.* 21.07.13, 19:04 W spółdzielni Metalurg 80% mieszkańców zadeklarowało, że będą sortowac śmieci. Do dzisiaj nie widzę na osiedlu koszy do segregacji. Wszystko jest tak jak było. Przed wprowadzeniem podatku śmieciowego były kosze na makulaturę i plastik, i śmieci ogólne i są nadal. Reszty koszy nie ma. Nie wierzę, że ci co zadeklarowali że będą segregowac, posegregowane śmieci trzymają w swoich mieszkaniach. Dzisiaj jest 21 dzień od wprowadzenia podatku śmieciowego i wszystko jest tak jak było, tylko cena za segregowane śmieci jest wyższa, a za niesegregowane jeszcze wyższa. Było 2 lata na wprowadzenie podatku śmieciowego, podatek został wprowadzony za pięc dwunasta, na łapu capu i byle jak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na Skłodowskiej Re: Segregacja - fikcja IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 08:14 Gorzej , wywieziono śmieci z zamkniętych pojemników, a te z sortowanymi śmieciami przepelnione i rozwalone obok pozostały i teraz znajduje się tam już wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brooki Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: *.pl 03.08.13, 09:07 ja dzwoniłam, kilkadziesiąt razy przez kilka dni. Miałam pecha...???? Nie! Pojechałam do USC na Focha. A tam telefon dzwoni i dzwoni i nikt go nie odbiera. Składając reklamację powiedziałam, że "nie można się do Państwa dodzwonić. Teraz już rozumiem dlaczego". Na co Pan urzędnik odebrał ciągle dzwoniący telefon. :) Odpowiedz Link Zgłoś
aludwik78 Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchawki... 21.07.13, 14:55 Jak na wszystko co nowe trzeba trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agusiaczek1988 Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: *.opera-mini.net 21.07.13, 19:19 dzielnica srodmiescie-jasna gora. dalej brak kontenerow pod blokami. i segregowac nie zamierzam dopoki ich nie postawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: 91.237.219.* 21.07.13, 20:47 narazie segregacja to fikcja. Mieszkam w jednorodzinnym i będę miał juz drugi wywóz śmieci ale tylko zmieszane, tj. wszystko razem. Oczywiscie nie mam kosza a i worki musiałem kupić sam. Podobno na dniach mają mi przywieść... tylko na ilu dniach i jakie kosze? Szlag mnie trafia bo miasto miało 1,5 roku na wprowadzenie ustawy a dopiero 3 miesiace temu zaczęli. Jedno wielkie gó.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cz-wiak Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: *.183.150.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 22.07.13, 11:04 Z tego co zrozumiałem to ustawa śmieciowa powstała po to aby ludzie nie wywozili śmieci do lasu. Ale może ktoś mi wytłumaczy jedną sprawę. Dla domów jednorodzinnych które "opala się" węglem kosze na popiół będą podstawione i wywożone od października do kwietnia. A co np z domami w których ciepłą wodę w bojlerach latem uzyskuje się paląc również w piecach węglowych ???? Ja właśnie w ten sposób ogrzewam wodę paląc w piecu w kotłowni. Więc od kwietnia do października mam ten popiół wywozić do lasu ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? A takich domostw jak moje jest zapewne w Częstochowie więcej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andzia Re: Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchaw IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.07.13, 10:45 Bardzo slusznie wszyscy powinni pisac i zmieniać krajobraz swojego miasta, a gdyby to poskutkowalo to by nam sie wszystkim żylo lepiej. Ja chce poruszyc szpecące drzewa przy promenadzie. Ktos posadzil głogi wzdluż promenady, ktore zakwitną przy koncu mają , kwiaty utrzymują sie przez tydzień potem drzewa tracą liscie bo mszyce sie nimi zaopiekuja, o tej porze już są gole i straszą swoim wygladem, a gdzie jeszcze piekna jesien, kolorowe liscie wokoło, nie bedzie ! Drzewa się sadzi o pięknym pokroju, ozdobnych liściach, ktore bedą ozdoba przez cale lato, Ktoś napisał : człowieku używaj rozumu jak spadochronu a nie zginiesz ! zlota czcionka dla niego. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
prym0 Felieton. Wszędzie śmieci, a tu nawet słuchawki... 26.07.13, 10:53 To może dorzucę swoje 2 grosze. Remondis kosz 1000L zabral mi 12 czerwca, mamy koniec lipca a ja nie mam nic, worki sobie kupuje w markecie i laduje... Jak mysla ze cos zaplace za lipiec to ich niedoczekanie - jak trzeba bedzie to do brukseli sie odwolam. Wracajac do tematu: zadzwonilem do remondis pani stwierdzila ze nas obsluguje sita podwykonawca, zadzwonilem do sity a tam pani: ze kosza nie wyslali bo DEKLARACJI URZAD NIE PRZEKAZAL. To ja sie pytam gdzie sa? Nie mogą sie zaslaniac rezygnacja stracha bo to nie ma znaczenia KTO odbiera deklaracje powinny trafic do smieciarzy odrazu, zwlaszcza ze deklaracje przekazalem w polowie miesiaca. Obiecuje ze ja protestowac nie bede, poprostu za kilka dni krew mnie zaleje, zaladuje przyczepe smieciami zawioze pod urzad itam bede skladowal. Niech sobie wachaja workowe naslonecznione smieci. Przepraszam za brak pl liter pisze z komorki Odpowiedz Link Zgłoś