Dodaj do ulubionych

W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam sięga...

22.07.13, 13:17
Związkowcy zaczynają kampanię wyborczą wśród pracowników MPK o następna kadencje, a dostaną po kieszeni pasażerowie :/
Obserwuj wątek
    • katiak4 W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam sięga... 22.07.13, 13:39
      pracownicy umysłowi - 4228 zł

Pozwalniać ich, chętnie zajmę czyjeś miejsce za 3000 zł albo nawet 2500 zł.
      • Gość: a Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.opera-mini.net 22.07.13, 17:03
        Oczywiście mówimy o kwotach brutto. Na rąsie to trochę mniej.
      • Gość: motorniczy Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.13, 23:23
        a ten ryży co okrakiem stoi i w związku i w radzie to co chce podwyżki czy obniżki.
      • Gość: anonim Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.static.sitel.net.pl 23.07.13, 00:42

Po pierwsze są na tym świecie ludzie, którzy pracują znacznie dłużej, fizycznie i nigdy nie słyszałam, żeby zostali nagrodzeni tak jak tutaj w MPK, a jestem pewna, że należałaby im się tak samo, albo znacznie bardziej! Po drugie, bezrobocie w tym mieście jedno z największych w kraju i pytam, jak można chcieć jeszcze więcej, mimo, że ma się już stosunkowo dużo, jak na ten czas, realia i powszechny "kryzys"?
        Przecież to jest, aż śmieszne:
        Odprawa to 14-krotność pensji. Ponadto co pięć lat pracownicy otrzymują nagrody jubileuszowe: np. po 20 latach pracy jest to 300 proc. pensji, po 25 latach 400 proc. itd. Pracownik z 40-letnim stażem inkasuje 700 proc. pensji.
        - Ale zrzekliśmy się "trzynastek" - przypomina Wiesław Chrzanowski, szef związku zawodowego kierowców i motorniczych (jednego z czterech w MPK).

Też mogę być takim pracownikiem umysłowym, zarabiającym takie pieniądze, a i warunki jak widać bardzo dobre.
      • Gość: kierowca mpk Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: 212.59.252.* 23.07.13, 01:09
        brutto,czyli na ręke weżmiesz cwaniaku 1900
        • 4dagome1 Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się 23.07.13, 09:15
          Gość portalu: kierowca mpk napisał(a):

> brutto,czyli na ręke weżmiesz cwaniaku 1900
          > zł
          RE>>>>>> nie kłam przy brutto ponad 4tysiące na rękę dostaje się około 2/3 sumy brutto .jak nabrałeś pożyczek ..
      • Gość: pasazerka Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.59.238.215-ip.czestochowa.pl 23.07.13, 08:29
        ja tez jestem pracownikiem umysłowym z 40 letnim stazem w budzetówce/sekretariat w szkole/ mam 1680zł pensji brutto i do pracy musze jezdzić autobusami ,ktore uwłaczją godności człowieka. okna nie myte chyba od nowosci ,podłoga na pewno od pół roku,piachu po kostki,moze własnie ci umysłowi w ramach swoich obowiazków sprzataliby autobusy raz w tygodni ,bo naprawde nieraz to nawet usiasc nie mozna takie sa brudne siedzenia, po prostu wstyd , a ciekawe czy pan prezydent od mpk jechał chociaz raz autobuseml
    • lysy.liberal Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się 22.07.13, 13:47
      Na każdym składniku wspólnego (publicznego) majątku czy to państwowego, czy samorządowego żerują dwa gatunki pijawek:
      1. Zarządy i rady nadzorcze pełne partyjnych kolesi
      2. Związki
      Gatunki różnią się nieco od siebie wielkością, stopniem wysysania i prędkością rotacji osobników, jednak żaden pożyteczny nie jest, tylko szkodliwy jak każdy pasożyt. A pasożyty należałoby żywym ogniem wypalać.
    • laracrofft Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się 22.07.13, 14:20
      dac podwyzki. Zlikwidowac spolke. Zrobic przetarg na uslugi komunikacyjne
      • Gość: madmax Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 00:11

Gdyby nie pasożyt=ekonomiczny ignorant Wrona, przetarg na obsługę poszczególnych linii byłby już dawno przeprowadzony, a bilety tańsze.

Megakosztowne przekształcenie MPK w spółkę autorstwa T.Wrony i Nabrdalika przyniosło Częstochowie duże straty i będzie przynosiło straty jeszcze przez wiele lat.
        To był ekonomiczny IDIOTYZM !
        Tak to jest, jak prezydentem miasta zostaje ekonomiczny ignorant . . .

Może ktoś ma pomysł jak tę demolkę Wrony naprawić ?

• Gość: Kazimierz Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 01:33
          madmax a jednak jesteś solidny pustak.
          Wrony nie ma już blisko 4 lata, a ty ciągle pier.dolisz...
          Popatrz na ignorantów Matyjaszczyka, Marszałka, Soboraka, Bolczyka i wielu, wielu innych.
          Za ten czas już parę wojen się na świecie zaczęło i skończyło, a te amatory doją miejską kasę i zajmują się pierdołami.
        • medalik111 Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się 23.07.13, 09:13
          Jestem przeciw Wronie i innym pasożytom, ale w tym przypadku powiem wprost, albo nie. Powiem Ci grzecznie, ze nie masz racji. Problemem wszystkich spółek komunalnych i spółek skarbu państwa jest tylko to, kto w nich pracuje.Nie chodzi mi o ludzi zatrudnionych przed 1989 rokiem, ale po nim. 90% ludzi zatrudnionych w/w spółkach to rodziny, kochanki lub inne partyjne ku..wy, które nie mają kwalifikacji potrzebnych na zajmowanych stanowiskach. Po każdych wyborach, w każdej państwowej firmie rozrasta się zatrudnienie. Zmieniają się rady nadzorcze, bo trzeba kolesiom załatwić robotę. Dopóki sami nie powiemy dość i nie zmienimy zasad funkcjonowania władzy dopóty nas ciągle będą doić i robić w ch.ja.
        • Gość: h Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.ip.netia.com.pl 23.07.13, 09:13
          matyjaszczyk obsadził swoimi wszystko co się tylko dało już jakiś czas temu.
          Był czas na reformy i realizację przywódczych ambicji.
          Jakie są efekty?
          Zatrudnienie i koszta funkcjonowania wzrosły.
      • Gość: kierowca mpk Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: 212.59.252.* 23.07.13, 01:12
        tak i niech bilety kosztują 10 zł za przejazd,a emeryci każdy przejazd płatny
    • Gość: wdv Autobusy i tak są dla starców. Mnie nie stać IP: *.arbelon.com.pl 22.07.13, 14:24
      tymi autobusami i tak jeźdżą albo starcy za darmo albo emeryci za 50%. Mimo, że emeryturki mają większe niż ludzie w sile wieku pensje.
      mnie jako młodego człowieka nie stać, żeby wydać 6 zł na bilet w jedną i drugą stronę. chodzę na piechotę albo rowerem.
      możecie strajkować albo nawet zwinąć interes pod nazwą MPK.
      • Gość: kierowca mpk Re: Autobusy i tak są dla starców. Mnie nie stać IP: 212.59.252.* 23.07.13, 01:13
        zwłaszcza zimą i jak leje,obłuda
      • 4dagome1 Re: Autobusy i tak są dla starców. Mnie nie stać 23.07.13, 09:18
        Gość portalu: wdv napisał(a):

> tymi autobusami i tak jeźdżą albo starcy za darmo albo emeryci za 50%. Mimo, że
        > emeryturki mają większe niż ludzie w sile wieku pensje.
        > mnie jako młodego człowieka nie stać, żeby wydać 6 zł na bilet w jedną i drugą
        > stronę. chodzę na piechotę albo rowerem.
        > możecie strajkować albo nawet zwinąć interes pod nazwą MPK.
        Re>>>>>>>>>>>>>> kup miesięczny .Ale twoje podatki idą i tak na utrzymanie tych nierobów w MPK .Młody to głupi .I coś w tym jest na rzeczy .
      • 4dagome1 Re: Autobusy i tak są dla starców. Mnie nie stać 23.07.13, 09:20
        Gość portalu: wdv napisał(a):

> tymi autobusami i tak jeźdżą albo starcy za darmo albo emeryci za 50%. Mimo, że
        > emeryturki mają większe niż ludzie w sile wieku pensje.
        > mnie jako młodego człowieka nie stać, żeby wydać 6 zł na bilet w jedną i drugą
        > stronę. chodzę na piechotę albo rowerem.
        > możecie strajkować albo nawet zwinąć interes pod nazwą MPK.
        RE>>>> to kiedy cie będzie stać ? wtedy jak będziesz stary .Młody to powinien zarabiać kupę kasy .Mozliwości są tylko umiejetnosci nie ma hahahaha
    • Gość: nuta Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.play-internet.pl 22.07.13, 14:34
      W głowach się poprzewracało...
      • Gość: kierowca mpk Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: 212.59.252.* 23.07.13, 01:14
        skoro ty nie masz związków i tyrasz jak wół za 1000 zł to bardzo mi przykro
    • Gość: op Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.13, 14:49
      Sprywatyzować!!!
      • Gość: Ailow Boy Zredukować poniektóre połączania. IP: *.96.247.52.tvksmp.pl 22.07.13, 15:09
        Tyle razy jestem świadkiem jak jedzie autobus z 2-3 pasażerami. To jakaś kpina ? Przecież dla 2-3 osób moim skromnym zdaniem nie opłaca się wypuszczać autobusu. Traci paliwo, traci na tensje dla kierowcy a z tych 2-3 pasażerów pewnie jeden jedzie bez biletu. Proponuje zmiejszyć częstotliwość poniektórych linii.
        • Gość: olo Re: Zredukować poniektóre połączania. IP: *.net.stream.pl 22.07.13, 15:34
          Sprywatyzować nie można bo znajomi królika lubią publiczne pieniądze (nie piszę tutaj o zwykłych pracownikach )
        • Gość: madmax Re: Zredukować poniektóre połączania. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 00:20

też jeżdżę autobusami i wiele razy widzę to samo . . .

komunikacja publiczna w Czewie umiera, a związki strzelają sobie takiego samobója !

Prezydent powinien wyjaśnić wyborcom
          czemu tego chorego systemu do tej pory nie naprawił !

Najwyższy czas !

• Gość: Sasanka Re: Zredukować poniektóre połączania. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 01:23
            madmax - a co ten prezio "naprawił" ?

To folwark kolesiów, a problemy zamiatane są pod dywan, np. zadłużenie spółek komunalnych, szpitala miejskiego, rosnące wydatki bieżące w tym wynagrodzenia przy malejących dochodach budżetu miasta.
            No i oczywiście dalsze zadłużanie miasta w 2013 o kolejne 150 melonów !!!
            Zadłużenie miasta po koniec 2011 - 396 melonów
            pod koniec 2012 - już 421 milionów złotych.
      • Gość: kierowca mpk Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: 212.59.252.* 23.07.13, 01:16
        kupisz i co dalej
    • czestochowiak2012 W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam sięga... 22.07.13, 15:56
      Sprawdźcie sobie ile kosztuje JUŻ !! przejazd 4 osobowej rodziny do centrum i z powrotem. Bardziej się opłaca jechać własnym, bo wychodzi taniej i wygodniej.
      Podnoszenie płac owszem, ale dla kierowców a nie dla biura. Komputeryzacja, informatyzacja więc i zajęć jest mniej dla umysłowych.
      Przyda się logistyczne sprawdzenie i ustawienie tras, dla dostosowania do potrzeb.
      • Gość: Stefan Bolczyk niedaj się łajdakom!!! Trzymamy kciuki! IP: 212.87.246.* 22.07.13, 16:30
        To jakaś paranoja czy ci ludzie nie widzą tysięcy ludzi zwalnianych dzisiaj? nie widzą co dzieje się na hucie i zwolnienia 1500 ludzi? Myślę, że hutnicy chętnie zastąpią tych nierobów w MPK.
        • Gość: ainafets Re: 100 tys odprawy IP: 109.95.25.* 22.07.13, 16:51
          - Księgowa, odchodząc na emeryturę, otrzymała 100 tys. zł. Inny pracownik dostanie wkrótce 70 tys. zł. Takich odpraw nie ma w żadnej innej komunalnej spółce - wylicza prezes MPK Roman Bolczyk.
          Za co te odprawy? Jak MPK chce dawac takie odprawy to bardzo proszę, ale z swoich pieniędzy, a nie z moich podatków i z moich płatności za bilety. Zwłaszcza, że jakośc usług świadczona przez MPK jest poniżej krytyki.
          Jestem za jak najszybszą prywatyzacją i konkurencją. Podwyżką za moje pieniądze mówię NIE.
          Administracja zarabia więcej niż kierowca i motorniczy, tak jak na hucie - administracja też zarabia więcej niż fachowcy na produkcji, a żyją z produkcji.

Ja pracuję w firmie prywatnej i jak będę odchodzic na emeryturę to nie dostanę żadnej odprawy.
          • n.u.d.a związki zawodowe 22.07.13, 17:21
            No widzisz, zgadzam się z Tobą w 100%. Kibicuję PO, żeby udało im się urealnić działalność związków zawodowych. W ogóle to jakiś poskomunistyczny twór. Nie mam nic przeciwko związkom o ile finansują je członkowie, a ich działalność dotyczy poprawianiu efektywności pracy związkowców (w tym np. przez finansowanie doszkalania, rekreacji itp). A teraz to jest tak - zapisz się do związków to Cię nie ruszą, bo związek Cię obroni. Na czyj koszt? pracodawcy! to takie pielęgnowanie pasożyta w sobie. A że najwięcej związkowców jest w sferze budżetowej to finansujemy ich my jako podatnicy! Paronoja!
            Ustawa śmieciowa to bubel PO, ale jeśli zrobią porządek ze związkami zawodowymi to będzie niesamowity sukces i dostaną mój głos podczas wyborów (choć wcześniej na nich nie głosowałem).
            • 4dagome1 Re: związki zawodowe 23.07.13, 09:25
              n.u.d.a napisał(a):

> No widzisz, zgadzam się z Tobą w 100%. Kibicuję PO, żeby udało im się urealnić
              > działalność związków zawodowych. W ogóle to jakiś poskomunistyczny twór. Nie ma
              > m nic przeciwko związkom o ile finansują je członkowie, a ich działalność dotyc
              > zy poprawianiu efektywności pracy związkowców (w tym np. przez finansowanie dos
              > zkalania, rekreacji itp). A teraz to jest tak - zapisz się do związków to Cię n
              > ie ruszą, bo związek Cię obroni. Na czyj koszt? pracodawcy! to takie pielęgnowa
              > nie pasożyta w sobie. A że najwięcej związkowców jest w sferze budżetowej to fi
              > nansujemy ich my jako podatnicy! Paronoja!
              > Ustawa śmieciowa to bubel PO, ale jeśli zrobią porządek ze związkami zawodowymi
              > to będzie niesamowity sukces i dostaną mój głos podczas wyborów (choć wcześnie
              > j na nich nie głosowałem).
              RE>>>>>> gdy nie będzie związków to już nic w Polsce nie będzie .Mysleć matole .Wtedy rzadzący nie będą mieli żadnego hamulca .Związki tak ale z madrymi ludzmi .
              • n.u.d.a Re: związki zawodowe 23.07.13, 11:12
                rozbawił mnie Twój post :)

Zawsze jak ktoś używa epitetów zamiast merytorycznych argumentów przypomina mi się powiedzenie: "nie nazywaj nikogo głupcem nie mając pewności, że sam nim nie jesteś". Ale podejmę z Tobą polemikę.

Piszesz, że jak nie będzie związków to w Polsce nic nie będzie. Rozwiń proszę swą myśl, bo wg. tego co piszesz to związki są partią polityczną (choć może nie wprost nazwaną), a to chyba nie jest celem związków zawodowych (choć teraz taka patologia funkcjonuje).
                Ale zgodzę się z Tobą, że związki zawodowe to hamulce. Potężne hamulce rozwoju gospodarczego poprzez hamowanie efektywności pracy związkowców, przy równoczesnym ponoszeniu olbrzymich (nieuzasadnionych ekonomicznie) kosztów ze strony pracodawcy (niejednokrotnie w historii związki zawodowe przyczyniły się do upadłości przedsiębiorstw). Związkowiec przez sam fakt, że jest związkowcem nie musi starać się jak osoba niezrzeszona. Dlaczego? bo związek go obroni. W czym widzisz ten "dobroduszny" wpływ związków zawodowych na Polskę?
                • 4dagome1 Re: związki zawodowe 24.07.13, 15:48
                  n.u.d.a napisał(a): RE>>>>>>>>>>>>debil jestes

> rozbawił mnie Twój post :)
                  >
                  > Zawsze jak ktoś używa epitetów zamiast merytorycznych argumentów przypomina mi
                  > się powiedzenie: "nie nazywaj nikogo głupcem nie mając pewności, że sam nim nie
                  > jesteś". Ale podejmę z Tobą polemikę.
                  >
                  > Piszesz, że jak nie będzie związków to w Polsce nic nie będzie. Rozwiń proszę s
                  > wą myśl, bo wg. tego co piszesz to związki są partią polityczną (choć może nie
                  > wprost nazwaną), a to chyba nie jest celem związków zawodowych (choć teraz taka
                  > patologia funkcjonuje).
                  > Ale zgodzę się z Tobą, że związki zawodowe to hamulce. Potężne hamulce rozwoju
                  > gospodarczego poprzez hamowanie efektywności pracy związkowców, przy równoczesn
                  > ym ponoszeniu olbrzymich (nieuzasadnionych ekonomicznie) kosztów ze strony prac
                  > odawcy (niejednokrotnie w historii związki zawodowe przyczyniły się do upadłośc
                  > i przedsiębiorstw). Związkowiec przez sam fakt, że jest związkowcem nie musi st
                  > arać się jak osoba niezrzeszona. Dlaczego? bo związek go obroni. W czym widzisz
                  > ten "dobroduszny" wpływ związków zawodowych na Polskę?
                  • n.u.d.a Re: związki zawodowe 24.07.13, 16:48
                    no rzeczywiście mocny argument :D
                    dlatego właśnie kibicuję PO, żeby zrobiła porządek z związkami zawodowymi - wybaczę im nawet ten bubel śmieciowy.
        • Gość: GOSC Re: Bolczyk niedaj się łajdakom!!! Trzymamy kciuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.13, 15:40
          Mlodsi kierowcy sa spoko widac ze praca sprawia im przyjemnosc,
          natomiast Ci starsi o zgrozo ich zachowanie jest takie jakby byli bardzo zdesperowani
          i chcieli sie wyżywać na pasazerach.Ale nie sa chyba zdesperowani przez wysokosc pensji?
          Bo przeciez maja wysokie albo nawet bardzo wysokie.
    • megszpa W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam sięga... 22.07.13, 17:49
      Może kokosów nie ma ale w połączeniu z licznymi przywilejami nie ma też tragedii. Zawsze można iść do firmy prywatnej gdzie o ile zarejestrują to na 1/2 etatu lub w najlepszym wypadku na minimum socjalne. Tam też jakieś odprawy, jubileusze, bilety dla pracowników i rodziny to czysta fantastyka. Wybór należy do załogi. Być może wolą aby miasto dla świętego spokoju sprywatyzowało przewoźnika.
    • Gość: motor Re: Wywiad w orion z Bolczykiem IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.13, 18:20
      Kilka dni temu oglądałam w telewizji Orion wywiad z prezesem Bolczykiem najpierw chwalił dziennikarza prowadzącego że rzetelny obiektywny po czym zaczął gadać takie głupoty, że niby załoga do niego przychodzi i prosi żeby nie dawać podwyżkę bo oni się ciesza, że pracują. Sprawdźcie kim był pan Bolczyk, komu daje nagrody, żeby skłócić szefów związkowców to jednemu z nich dali podwyżkę. Jestem porażona kto kieruje MPK kim się obstawia prezydent Matyjaszczyk to chyba ładny dowód że stare nie odeszło nadal Częstochową rządzą
      Wole nie pisać bo mnie jeszcze zwolnią jak rzecznika MPK Marandę chłop, żeby mu nie zwolnili żony to wolał sam odejść z MPK jedyny jego błąd to niepotrzebnie ktoś mówił, że Maranda to kandydat na prezydenta Częstochowy no i uczciwego chłopa wywalili. a jakby był w SLD byłby już dobry. Panie Maranda zapisz się pan do PiS to jest szansa, że w urzędzie dostaniesz pan miejsce
      • Gość: Uczciwy Re: Wywiad w orion z Bolczykiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 18:32
        Szanowna Pani,, jak Pani nie odpowiada praca i pensja 3500 na reke, to ja z checia sie z Pania zamienie.
        • Gość: nieopny Re: Wywiad w orion z Bolczykiem IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 19:27
          dokładnie, gdzie w Częstochowie 3500 na rękę dają ?? niby te umysłowe pracowniki zarabiają ładną kasę, ale co oni tam robią? malują nowe bilety na kolejny rok ??
          za te 3500 zł na rękę to powinni siedzieć i się cieszyć że tyle mają a nie jeszcze im mało darmozjady !
          • Gość: Kibic Re: Wywiad w orion z Bolczykiem IP: *.cdma.centertel.pl 22.07.13, 19:40
            30 % kierowców zarobia na rękę 2200 , są to przyjęci w ostatnich kilku latach ludzie
            • Gość: emeryt MPK Re: Wywiad w orion z Bolczykiem IP: *.205.56.24.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.07.13, 22:38
              No to mnie prezes Bolczyk oszukał. Jutro idę po należne mi 14 pensji odprawy, których nie dostałem, a rodzina teraz się mnie czepia i uważa za milionera
            • katiak4 Re: Wywiad w orion z Bolczykiem 23.07.13, 07:21
              Co niektórzy nawet tyle nie mają, więc nie narzekać. W głowach się ludziom przewraca. Wiadomo, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale bez przesady. Grono absolwentów i ludzi bez pracy marzy, żeby mieć 1500 na rękę, a tym jest mało. Pozwalniać i wziąć nowych - taniej wyjdzie. Chyba MPKowcy żyją w jakimś zamkniętym światku i nie widzą co dzieje się w Częstochowie.
        • Gość: kierowca mpk Re: Wywiad w orion z Bolczykiem IP: 212.59.252.* 23.07.13, 01:23
          3500 powiedział prezes mpk a jak by powiedział 4600 to taż byście uwieżyli
          • Gość: mamuty MPK relikt PRLu, mentalność roszczeniowa IP: *.arbelon.com.pl 23.07.13, 06:30
            PRL już dawno się skończył,
            a w MPK, PKS, PKP wiecznie myślenie i mentalność roszczeniowa. zwolnij się jeden z drugim i do prywaciarza, tam zrobią ci takie związki, aż ci się sprzęgło zagrzeje.
            • Gość: Prywaciarz Re: MPK relikt PRLu, mentalność roszczeniowa IP: *.e-wro.net.pl 23.07.13, 07:47
              Prawie wszyscy wypowiadający się na ten temat to jak PSY OGRODNIKA same nie zeżrą drugiemu nie dadzą. Co za wredna nacja do tego miasta zjechała.
              • n.u.d.a ekonomia 23.07.13, 08:26
                psy ogrodnika mówisz? ja życzę związkowcom (i nie tylko) jak najwyższych pensji - ale o ile ma to uzasadnienie ekonomiczne. MPK to publiczna kasa, czyli każdego z wypowiadających się tutaj. Myślę, że możesz zgłosić na ochotnika chęć dodatkowego wsparcia częstochowskiego MPK w PIT (darowizna), a wtedy porozmawiamy. Natomiast nie oczekuj, że przyklaśniemy w dłonie kiedy nas okradają związkowcy. Związkowcy są oderwani od rzeczywistości, co pokazują także w tym przypadku i szczerze kibicuję PO, żeby zrobiła z tym porządek (kolejnych wyborów może nie wygrać, więc niech jakoś przysłuży się społeczeństwu, bo inne partie moim zdaniem nie są zdolne do odważnych decyzji niestety. PiS ich nie ruszy, bo to przybudówka tej partii, partie lewicowe też, bo wizerunkowo uderzy to w ich lewicowe poglądy).
              • katiak4 Re: MPK relikt PRLu, mentalność roszczeniowa 23.07.13, 09:23
                Trochę nietrafne określenie z tym "psem ogrodnika". Ci ludzie zarabiają niesamowite pieniądze, ja o takich mogę pomarzyć jako absolwentka z tytułem mgr inż. (na razie to marzę o jakiejkolwiek pracy). Fajnie jakby wszyscy dużo zarabiali, wszystkim żyło by się lepiej. Ale w tym mieście wygląda to tak, że jeden za państwowe pieniądze zarabia 4 tys. miesięcznie a drugiemu marzy się praca za połowę tej kwoty, a nawet na to nie może liczyć. Idąc takim tokiem rozumowania jak Ci z MPK powinno się podnieść minimalną pensję w Polsce do sumy 4 tys. tak? Super, jestem za.
                • n.u.d.a pensja minimalna 23.07.13, 11:47
                  z całym szacunkiem Pani mgr inż., ale podniesienie pensji minimalnej do 4 tys. przyniesie gospodarce więcej szkód niż pożytku. Uważam, że pensja powinna odpowiadać kompetencjom, zaangażowaniu, wiedzy, doświadczeniu (ale jestem przeciwnikiem dodatków za staż pracy, bo dłuższy okres zatrudnienia niekoniecznie musi zwiększać doświadczenie zawodowe pracownika), zakresowi obowiązków itp. Ale polityczne ustalanie tak wysokich pensji minimalnych jest bez sensu. Nie zapominajmy, że największy kawałek PKB generują małe i średnie przedsiębiorstwa. Tak wysokie obciążenia płacowe zwiększyłyby szarą strefę lub wyhamowały ostro produkcję. Już nie wspomnę o tym, że wysokie koszty płac przełożyłyby się na wzrost cen towarów, a to totalnie położyłoby polski eksport, a zalałby nas import tańszych produktów, co z kolei oznaczałoby zmniejszanie produkcji i wzrost bezrobocia (choć tutaj ewentualnie polityką celną można wpływać na konkurencyjność importowanych towarów - ale tylko spoza UE). Wzrost bezrobocia to gorsze nastroje społeczne. Gorsze nastroje społeczne wykorzystaliby politycy, którzy obiecają zwiększyć zatrudnienie, a żeby to zrobić będą musieli rozmawiać z środowiskami pracodawców, a wówczas podstawowym warunkiem będzie obniżenie płacy minimalnej i kółko się zamyka. Także ekonomia to trochę bardziej złożony proces niż się wydawało socjalistom, czy PiSowi obecnie. Populistycznymi decyzjami to tylko zamieszanie w gospodarce można zrobić, ale na pewno nic się nie poprawi - w dłuższej perspektywie.
                  No więc reasumując: jak pensja minimalna będzie wynosiła 4 tys. tak jak Pani chce to może Pani wiek emerytalny osiągnąć, a nigdy nie pracować legalnie. Więc nie wiem, czy tak super ;)
                  • katiak4 Re: pensja minimalna 23.07.13, 12:21
                    Proszę poszukać ironii w mojej wypowiedzi.
                    • n.u.d.a Re: pensja minimalna 23.07.13, 12:30
                      A to przepraszam. Oczywiście krytyczny akcent jest bardzo widoczny, ale źle zinterpretowałem ostatnie zdanie.
                  • 4dagome1 Re: pensja minimalna 24.07.13, 15:52
                    n.u.d.a napisał(a): RE>>>>>> to może Polacy powinni za darmo pracować ? Zalew chinszczyzny i wszelkiego dziadostwa jest wszechobecny ..Dlaczego mamy konkurowac tanią siła roboczą a nie np jakościa i tu uprzedze pracowałem w Niemczech i mniej wydajny nie byłem .hahahahaha

> z całym szacunkiem Pani mgr inż., ale podniesienie pensji minimalnej do 4 tys.
                    > przyniesie gospodarce więcej szkód niż pożytku. Uważam, że pensja powinna odpow
                    > iadać kompetencjom, zaangażowaniu, wiedzy, doświadczeniu (ale jestem przeciwnik
                    > iem dodatków za staż pracy, bo dłuższy okres zatrudnienia niekoniecznie musi zw
                    > iększać doświadczenie zawodowe pracownika), zakresowi obowiązków itp. Ale polit
                    > yczne ustalanie tak wysokich pensji minimalnych jest bez sensu. Nie zapominajmy
                    > , że największy kawałek PKB generują małe i średnie przedsiębiorstwa. Tak wysok
                    > ie obciążenia płacowe zwiększyłyby szarą strefę lub wyhamowały ostro produkcję.
                    > Już nie wspomnę o tym, że wysokie koszty płac przełożyłyby się na wzrost cen t
                    > owarów, a to totalnie położyłoby polski eksport, a zalałby nas import tańszych
                    > produktów, co z kolei oznaczałoby zmniejszanie produkcji i wzrost bezrobocia (c
                    > hoć tutaj ewentualnie polityką celną można wpływać na konkurencyjność importowa
                    > nych towarów - ale tylko spoza UE). Wzrost bezrobocia to gorsze nastroje społec
                    > zne.
                    • n.u.d.a Re: pensja minimalna 24.07.13, 16:17
                      4dagome1, widzisz - myk polega na tym, że Polak za granicą właśnie jest bardziej efektywny niż w Polsce.
                      A odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się w mojej wcześniejszej wypowiedzi. Tylko musisz przeczytać ze zrozumieniem.
                  • efektnh Re: pensja minimalna 27.10.13, 21:16
                    Z tymi upadkami firm po podniesieniu płacy minimalnej to kompletna bzdura i antylogiczna propaganda tych przedsiębiorców i pracodawców, którzy chcą się szybko wzbogacić kosztem pracownika i zubożeniem gospodarki. Dlaczego?.... Wszyscy na świecie (mądrze myślący) wiedzą, że motorem gospodarki jest budownictwo, które w Polsce daje bezpośrednio 7,5 mln miejsc pracy w firmach budujących mieszkania plus administracja obsługująca, to dodatkowo kilkaset tysięcy pracowników, nie mówiąc już o produkcji agd i materiałów budowlanych, ale liczba ta maleje, bo sprzedaż w Polsce drastycznie spada nie z powodu braku zainteresowania mieszkaniami, bo to jest bzdurą, ale z powodu faktu niskich zarobków nie pozwalających udzielania kredytów mieszkaniowych bankom dla indywidualnych potencjalnych nabywców tych potrzebnych dóbr, nie mówiąc już o braku statusu zatrudnienia (kupno ok.87% mieszkań na świecie finansują kredyty bankowe nawet u tych najbogatszych), u nas jest to blokowane przez samych pracodawców, którzy tylko umieją płakać, że niedługo nie będzie dla kogo budować......... Może ktoś w polskim rządzie wreszcie zacznie to analizować i znajdzie proporcje, między zarobkami, możliwościami nabywczymi obywateli, szczególnie tych z najmniejszymi zarobkami, prawem kredytowym, popytu i podaży( najlepiej wybrać równanie a nie nierówność), a co za tym idzie wpływami do kasy państwa, bo wzrost wynagrodzeń z pewnością wpłynie na pobudzenie popytu i całej gospodarki, nawet, jeżeli część nieuczciwych pracodawców upadnie, w ich miejsce na pewno powstaną inni i więcej. Dobrze, że jest dyskusja na temat, a jeżeli ktoś się nie zgadza, to niech spróbuje tym znającym matematykę wytłumaczyć, że 2 plus 2 to nie cztery.........
                    • Gość: ciekawe Re: pensja minimalna IP: *.net.stream.pl 28.10.13, 14:07
                      1. w jakiej kuźni kadr uczyli cię ekonomii?
                      2. gdzie pracujesz?
                      3. ile zarabiasz
                  • efektnh Re: pensja minimalna 19.11.13, 11:56
                    Co widzisz złego w zalaniu rynku tańszymi towarami????..... Że niby upadałyby firmy o wyższych kosztach produkcji???.... Czy wiesz, że wzrost płacy ustawowo dla wszystkich w równym stopniu pracodawców nie wpłynie znacząco na zwiększenie kosztów produkcji przy wyrównaniu konkurencyjności na rynku???.... Może postawisz na jakość a nie na ilość?.... Budownictwo (64% miejsc pracy) nie ma się chyba czego obawiać (napływu z zewnątrz), a tu tkwi problem. Ile wydajesz procentowo na chińszczyznę???... Policz!!!!..... Ile wydajesz (polakom, a nie chińczykom) na utrzymanie mieszkania????.... Policz.... Ile wydajesz na utrzymanie rodziny, czyli polską żywność???.... Policz!!!..... Czy wiesz, że mieszkanie to nie chiński gadżet i kupując go, dajesz pracę i utrzymanie wielu polskim (nie chińskim) rodzinom, których członkowie muszą je obsługiwać, ktoś z nich musi produkować urządzenia agd, ktoś musi dbać o twój komfort życia w tym mieszkaniu, ktoś musi dostarczyć ci media i je wyprodukować, itd, a ty musisz za to zapłacić plus podatek od nieruchomości, który pozwoli znowu pomagać w tworzeniu kolejnych miejsc pracy????.... Czy wiesz, że w budownictwo jest zaangażowana każda dziedzina produkcji???...Tylko jak będziesz zarabiał 1200 zł na rękę i jaszcze na gó...anych umowach, to nie kupisz ani ty, ani twoje dzieci kolejnego mieszkania, bo żaden bank nie udzieli ani tobie, ani twoim dzieciom kredytu i nie będziesz w stanie dać kolejnych miejsc pracy kolejnym, ewentualnym nabywcom wytworzonego przez ciebie produktu, a więc w efekcie niedługo i ty dołączysz do grona bezrobotnych???... Z TYM BEZROBOCIEM PO PODWYŻCE PŁAC MINIMALNYCH TO KOMPLETNA BZDURA PROPAGANDOWA, WYMYŚLONA NA POTRZEBY ELEKTORATU PO I ICH DOBROCZYŃCÓW !!!!..... (czyt, sponsorów)..... Pamiętaj, że minimalna płaca ma kluczowy wpływ na koniunkturę w kraju, a ja jestem zwolennikiem podniesienia minimalnej płacy do wysokości zdolności zarobkowo - kredytowej każdego obywatela, bo inaczej utopimy się we własnym G.... czyli grzybowym sosie i to muszą zrozumieć też pracodawcy !!!!..... (Pytałem: bank wymaga na kredyt mieszkaniowy minimum 1800/mc i stałe zatrudnienie), a z tymi śmieciowymi umowami o pracę, to jeszcze inny temat i największy ból polskiej gospodarki..... np. na zachodzie są dopuszczone, ale tylko między podmiotami gospodarczymi, czyli firma - firmie ( nawet 1-os), a nie między pracodawca - pracownik, bo to jest już szara strefa.....
                    • n.u.d.a Re: pensja minimalna 19.11.13, 15:55
                      ...chyba w ekonomii socjalistycznej ;)
    • Gość: kierowca Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: 212.59.252.* 23.07.13, 08:51
      mówicie podwyżka,ale my nie żądamy podwyżek,tylko wyrównania inflacji.Również dobrze mogę nazwac emerytów pasożytami,którzy już nie mają nic wspólnego z produkcja,a co roku im się podnosi o wskaznik inflacji.Doszło do tego ze moi koledzy którzy odchodzili pare lat temu na emeryture brali porównywalnie gaże do mojego wynagrodzenia,a obecnie jest to różnica kilkuset złotych na ich korzyśc.
      • 4dagome1 Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się 23.07.13, 09:12
        Gość portalu: kierowca napisał(a):

> mówicie podwyżka,ale my nie żądamy podwyżek,tylko wyrównania inflacji.Również d
        > obrze mogę nazwac emerytów pasożytami,którzy już nie mają nic wspólnego z produ
        > kcja,a co roku im się podnosi o wskaznik inflacji.Doszło do tego ze moi koledzy
        > którzy odchodzili pare lat temu na emeryture brali porównywalnie gaże do mojeg
        > o wynagrodzenia,a obecnie jest to różnica kilkuset złotych na ich korzyśc.
        RE>>>>>>>>> ja dostaje emerytury na rękę 1570 zł i dostałem podwyżkę emerytury 50 zł . więc dlaczego mam płacić na wasze mpk wyzsze pensje .
    • 4dagome1 W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam sięga... 23.07.13, 09:07
      Potrzebny jest zdecydowany ruch .Rozwiązać przedsiębiorstwo . Powołać nowe zatrudnić na nowych zasadach .Przecież nie ma przymusu pracy w MPK .W urzędzie pracy zarejstrowane jest ponad 20 tysięcy ludzi .Dlaczego my mieszkancy własciciele mienia komunalnego czyli MPK mamy dać się szantażować ludziom wynajętym przez nas do pracy.Nie podoba się to fora z dwora .Dlaczego mamy płacić za bilety członków rodzin pracowników ? .Z huty kawał zelastwa nie dostają .Przecież mpk utrzymuje się z naszych biletów i podatkow .
    • skedok W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam sięga... 23.07.13, 11:52
      Brawo p. Prezesie,,,,,,,,,,,
      Najwyższy czas zlikwidować tą bandę nie umiejących jeżdzić nieudaczników , a przede wszystkim tzw. związkowców - których miejsce jest w więzieniu.
      Obniżyć pensje do średniej krajowej,kursy i szkolenia za własne pieniądze , co rok egzamin z jazdy autobusem i badania psychotechniczne co 6-eść miesięcy - jak się nie podoba to "Won" na ich miejsce będzie Pan miał długą kolejkę chętnych do pracy.
      Jak Pan ustąpi to jesteś pan - p..... k...... i nie nadajesz się do prowadzenia takiej firmy.
      • Gość: Alpino Re: W MPK chcą podwyżki. Prezes: Dlaczego mam się IP: *.204.153.177.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.07.13, 12:49
        prywatyzacja MPK była już przerabiana na tym forum. Prezes MPK jest byłym prokuratorem, więc chyba bierze prokuratorską emeryturę, a w MPK dorabia tylko do niej. W wywiadzie dla TV Orion wił się jak robak, aby nie przyznać, że ma pensji 15 000. I tu widać jego cynizm i obłudę. A gdyby zdradził, że kierowca i motorniczy zarabiają po 8 000, też byście uwierzyli?
        • Gość: babka Re: jeżdżą jak chcą -według widzi mi się IP: *.rev.inds.pl 25.07.13, 21:15

stoi na przystanku 18 min i czeka bo podobno teraz tak musi wedłu Unii, to po co wieszać te pieprzone rozkłady jazdy jak i tak jeżdza jak chcą i kupy dupy sie to nie trzyma !!!
          jeden wielki burdel !!!
        • Gość: babka Re: jeżdżą jak chcą -według widzi mi się IP: *.rev.inds.pl 25.07.13, 21:15
          stoi na przystanku 18 min i czeka bo podobno teraz tak musi wedłu Unii, to po co wieszać te pieprzone rozkłady jazdy jak i tak jeżdza jak chcą i kupy dupy sie to nie trzyma !!!
          jeden wielki burdel !!!
          • bryczkarz1 Re: jeżdżą jak chcą -według widzi mi się 25.07.13, 23:40
            > stoi na przystanku 18 min i czeka

Przeczytaj Ustawę o czasie pracy kierowców (Art . 31b) tam jest wszystko wyjaśnione.
            • Gość: Ja Re: jeżdżą jak chcą -według widzi mi się IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.13, 10:56
              Czemu częstochowa nie rozpisze przetargu na usługi komunikacyjne? Rynek od razu zweryfikuje zasadność podwyżek.
              • Gość: paju Re: jeżdżą jak chcą -według widzi mi się IP: *.42.13.143.alfanet24.pl 28.10.13, 18:32
                A co da przetarg.....

Przecież wszystkie przetargi jakie są robione to są tylko pod MPK i oni odpowiednio wcześniej wiedzą jak się do tego przygotować i co trzeba poprawić żeby taki przetarg wygrać bo są monopolistami na Częstochowskim rynku przewozowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka