Dodaj do ulubionych

Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,...

• Gość: pierre_dollinsky Widać, że stary praktyk przemówił. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 20:47
      Ci po święceniach to najwięksi eksperci i (i entuzjaści) od seksu.
      Nie wiadomo tylko, jaki seks miał na myśli - z kobietami, klerykami, czy dziećmi.
      • Gość: kicha Re: Widać, że stary praktyk przemówił. IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.13, 21:01
        zapomniałeś dodać że najlepsza baba to własna graba.Boże-ulżyj mu w cierpieniu,i nie karz go odciskami na jego świętych dłoniach.
    • nirelle Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 02.09.13, 21:00
      To była piekna literacko i mądra homilia. Może byc wzorem retoryki dla młodych ludzi, niezależnie od tego czy podzielają treśc homilii, czy nie zgadzają się w jej przesłaniem.

Nie jest przyzwoitą sprawą z takich tekstów dowolnie robić składanki, bo wypacza się treść całości. Zrobiono zestaw wypowiedzi ośmieszający homilię. To normalne w GW. Tak nie postepuja ludzie o pewnym poziomie kultury.
      Pewnie jest gdzieś w całości w necie. Proponuję przeczytajcie, zwłaszcza przyszli poloniści i młodzi dziennikarze.
      • Gość: pierre_dollinsky Re: @nirelle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.13, 10:44
        nirelle napisała:

> To była piekna literacko i mądra homilia.

Tak, to im zawsze dobrze wychodziło.
        Tzw. wyższa konieczność, czyli wyższa szkoła lania wody - bez której nie mogliby się tuczyć na cudzy koszt.
    • nirelle Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 02.09.13, 21:06
      andrzej.kolczynski
      co proponujesz innego? Gender? Krytyka musi być/powinna być - konstruktywna.
      • Gość: do nirelle Ludzie nie są źli, nie są dzicy. Ludzie są święci IP: *.arbelon.com.pl 02.09.13, 21:33
        ludzie nie są źli, nie są "dzicy".
        Co obserwujemy obecnie: tyrają dzień i noc. walczą z przeciwnościami losu. starają się założyć rodzinę. jeśli ją mają, emigrują, pracują, walczą ze współeczesną ekonomią aby przetrwać.
        ludzie obecnie żyją prawie jak święci: praca, nauka, rozwój, rodzina.
        nie można sprowadzać postępowania ludzkiego do "telewizora" i "kapliczki".
        ludzie potrzebują pociechy, Dobrej Nowiny. A nie besztania. takie kazania to są dobre we wojsku. sierżant beszta młode wojsko. a nie do spracowanych i utyranych rolników.
        • kicha3 Re: Ludzie nie są źli, nie są dzicy. Ludzie są św 02.09.13, 21:44
          dowodem na świętość ludzi jest moja osoba.Jak masz taką potrzebę to możesz się do mnie modlić.Czytać moje teksty,klęcząc na grochu i walić głową w ekran żeby te święte teksty utkwiły Ci w pamięci.
          • Gość: do kichy z tobą to jest inna sprawa IP: *.arbelon.com.pl 02.09.13, 22:31
            z Tobą "kicha" to jest inna sprawa.
            jestes człowiekim skrzywdzonym. socjopatą nie jesteś, ponieważ produkujesz się na forum i starasz się zwrócić na siebie uwagę. krzyczysz prawie codziennie, zwróccie na mnie uwagę, JESTEM, żyję, mam poglądy.
            pzypuszczam, że "skrzywdził" cię na początku kosciół. "krzywda" polegała na tym, że wywalili cię na zbity ryj ze swoich szeregów. potem próbowałeś swoich sił w "świecie" świeckim. i tu również porażka.
            więc na dzisiaj kpisz ze wszystkiego, z relacji społecznych i spraw religijnych, z sacrum i profanum.
            wykształocny jesteś słabo. dowcip słabo cięty, wymuszony, często głupota.
            ogólnie nie masz niczego ciekawego do powiedzenia. jedynie chcesz zaistnieć tanim kosztem, forumowym.
            • kicha3 Re: z tobą to jest inna sprawa 03.09.13, 15:39
              Niech będzie pozdrowiona Twoja dusza moherowa.Ze mną to jest całkiem normalnie.Ale z Tobą jest źle.Czepiasz się wszystkiego a spójrz na siebie.Skończyłeś seminarium i uważasz że na wszystkim znasz się najlepiej i wszystko najlepiej umiesz.Jako że jesteś członkiem czarnej mafii myślisz że wszyscy mają się dostosować do Twojego światopoglądu.Zapewniam Cię fanatyku że ziemia nie jest płaska.Nawet pisać mi się zbytnio nie chce,gdyż taki baran nie jest w stanie pojąć tego co napisałem.A swoje wywody możesz głosić w kościele na ambonie,gdyż żaden moher nie ośmieli się Ciebie skrytykować.
          • czestochowianin24 Re: Ludzie nie są źli, nie są dzicy. Ludzie są św 05.09.13, 22:19
            kicha3 napisał(a):

> dowodem na świętość ludzi jest moja osoba.Jak masz taką potrzebę to możesz się
            > do mnie modlić.Czytać moje teksty,klęcząc na grochu i walić głową w ekran żeby
            > te święte teksty utkwiły Ci w pamięci.

IDŹ SIĘ LECZ...
        • angrusz1 Re: Ludzie nie są źli, nie są dzicy. Ludzie są św 02.09.13, 22:34
          "Do nirelle " napisał :

" ... tyrają dzień i noc. ... "

Hmm, tyrają ilu jest takich ?
          Bo tutaj jakość nie tyrali :

forum.gazeta.pl/forum/w,55,146654453,146654453,Po_bijatyce_na_Krakowskiej_Mundurowi_uslyszeli_.html
        • Gość: pierre_dollinsky Re: Ludzie nie są źli, nie są dzicy. Ludzie są św IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.13, 10:50
          Gość portalu: do nirelle napisał(a):

> ludzie nie są źli, nie są "dzicy".
          ------------------

Na pewno?...
          Jak sobie pomyśleć o takim jednym z Tylawy i jego ochroniarzu z kurii (obecnie największa między Odrą a Bugiem szycha w "firmie"), to można mieć wątpliwości.

Bez modlitwy żyli?...
    • jo.ann Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz, 02.09.13, 21:09
      "...potem przyjdzie oziębłość, seks..." Czy to aby właściwa kolejność ;)

Cały tekst: czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,14534185,Biskup_Zawitkowski__Bez_modlitwy___zdziczejesz__potem.html#TRNajCzytSST#ixzz2dlQTHME6--
      Plecy po których cię klepią kończą się tyłkiem, w który możesz dostać kopa ;-)
    • jacekczewa Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 02.09.13, 21:25
      oczadział od tego kadzidła czy co....? takie brednie farmazoli jakby ch....szmaty gryzl......
    • Gość: Mowię Jakjest pan bp Zawitkowski już zdziczał, chyba od modlitwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.13, 22:01
    • spiq Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 02.09.13, 22:17
      Zamiast zmanipulowanej relacji można przeczytać całość:
      naszdziennik.pl/wiara-kosciol-w-polsce/52648,za-chleb-powszedni-dziekujemy-ci-boze-ojcze-nasz.html
      • boozar Re: Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejes 03.09.13, 18:13
        Przeczytałem całość. Tu nie ma co manipulować. W tej homilii jest jeszcze parę innych kwiatków, np:
        "Tylko bezbożni są jak jamochłony.
        Ci jeszcze biednym odszkodowania nie wypłacili.
        Ci nie obniżą ceny chleba,
        bo się rynek zawali,
        a 40 tysięcy ludzi rocznie,
        umiera z głodu.
        Boże, widzisz i nie grzmisz?"
        ....................... i
        "żeby oświeceni przeprosili ciemnogród,
        a mnie za to, że mi ubliżali."
        - Dowiedziałem się że jestem (ja - bezbożnik) jamochłonem , który nikomu nie pomaga tylko powoduje, że 40 tysięcy ludzi umiera z głodu. I muszę jeszcze przeprosić Pana za ubliżanie ? WTF ? On nie ubliża nikomu .............. A przeprosi mnie za jamochłona, kłamcę, oszusta, drania, za to że oskarża mnie, że przeze mnie ktoś umiera ? Cytując: " Boże, widzisz i nie grzmisz"

Nie ma co manipulować .. ta homilia delikatnie mówiąc obraża ludzi niewierzących.
        Rozumiem, że Biskup może obrażać ludzi inaczej niż On myślących, a oni mają zamknąć mordę w kubeł i się nie wychylać.

I jeszcze tekst, że bezbożnicy nie obniżą ceny chleba - podobno 95 % polaków to katolicy i to katolicy w większości są właścicielami piekarni a nie bezbożnicy (ateiści) ;). Rządzący to też raczej nie ateistyczna lewica. O ile sobie przypominam to rządzą nami dość konserwatywni prawicowcy - PO z PSL, nawet o deszcz modły wznosili w sejmie kiedyś.
    • Gość: senior Jesteśmy wolni i wstydzimy się tylko być dobrymi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.13, 00:31
      "Jesteśmy wolni i wstydzimy się tylko być dobrymi!"

Znakomita bo budząca sumienia i kontrowersje czyli poruszająca homilia biskupa Zawitkowskiego − szczera, emocjonalna, sentymentalna, osobista i ten zapomniany język polski, język Polski, która wymiera.
      #
      Pomijam niektóre "uproszczenia", IMHO, zupełnie zbędne w tych okolicznościach, choć płynące zapewne z troski o przyszłość Polski i Europy, ale i bezradności wobec biegu zdarzeń.
      #
      „Nowa” Polska tonie w konformizmie, lenistwie umysłowym i fizycznym, egoizmie, w autodestrukcyjnej polityce nieodpowiedzialnych cynicznych graczy, którzy tzw. interes publiczny mają w odbycie. I tylko pralnie mózgownic pracują na okrągło 24/7/365.
    • rv12p2000 Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 03.09.13, 04:38
      jaka religia tacy kaplani, jacy kaplani taka religia. czy mozna tu cos dodac? modlil sie a zdziczal.
      • Gość: ? ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.13, 09:10
        ?
    • babajaga99 Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 03.09.13, 05:11
      Ten bezczelnie zapomina (cyt: "Krytykował pośredników, którzy ....... nadmiernie się bogacą.)
      A KIM sam JEST jak nie bogacącym się POŚREDNIKIEM. I to bez ŻADNEGO wkładu PRACY ani kapitału. >>>Bezczelny typ.<<<<

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      "Mój pogląd odnośnie religii jest taki jak Lukrecjusza. Uważam ją za chorobę zrodzoną ze strachu i za źródło niewypowiedzianego nieszczęścia rodzaju ludzkiego" - Bertrand Russell.
    • promemo Ora et Labora 03.09.13, 05:24
      - przez wieki stosowana średniowieczna metoda wymuszania "odpowiednich" dla kleru zachowań poprzez strach (przed piekłem, diabłem, grzechem etc) jakby traciła swoją skuteczność.
      XXI wiek, panie biskupie
    • babajaga99 Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 03.09.13, 05:40
      Popatrzcie, jak z chłopa od wideł i przerzucania gnoju wysforował się na PANA !!! Jaką jeździ furą wożąc swoje obleśne, grube cielsko. Entelektualysta co będzie pouczał motłoch.
      Do wideł a nie do pouczania innych. Ty podziel się z biednymi tym, coś nachapał swoim "pośrednictwem". I takie typki chcą rządzić moim krajem !!!!! Von do Vatykanu.
      -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
      "Mój pogląd odnośnie religii jest taki jak Lukrecjusza. Uważam ją za chorobę zrodzoną ze strachu i za źródło niewypowiedzianego nieszczęścia rodzaju ludzkiego" - Bertrand Russell.
    • asraz Biskup Zawitkowski zdziczał...... 03.09.13, 06:45
      Biskup mówi z własnego doświadczenia. Nie modlił się, zdziczał , a teraz opowiada
      głupoty. Módl się biskupie. Amen.
      • Gość: lebowsky Re: Biskup Zawitkowski zdziczał...... IP: *.42.13.250.alfanet24.pl 03.09.13, 08:10
        niezmiennie mnie bawi fascynuje zarazem! ..... z jakim pietyzmem analizują i z jakimi emocjami wsłuchują się w każde słowo przedstawicieli KK, Ci! tak zwani ateiści.

p.s. .... a wiecie już co chcecie dostać od św. Mikołaja? (?):-))
        • boozar Re: Biskup Zawitkowski zdziczał...... 03.09.13, 18:19
          Tak wiemy
          Święty spokój.
          I to, żeby nikt nas nie obrażał publicznie tylko dlatego że mamy inne poglądy niż on w kwestiach wiary.
          Dasz radę?
        • boozar do lebowsky 03.09.13, 21:09
          Ciekawe, czy jeśli jakiś ateista publicznie by wyszedł i powiedział że ludzie wierzący to jamochłony, kłamcy, oszuści, przekręty i dranie (co właśnie zrobił ten Biskup) to też byłbyś tak zafascynowany i rozbawiony.

Czy może byłbyś oburzony, że zostały obrażone twoje uczucia religijne i wszyscy wierzący i po prostu cała Polska została obrażona - bo przecież Polska tylko Katolicka !!!
          • harry1983 Re: 03.09.13, 23:04
            www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5M3Ruomx1KY#t=33
          • Gość: Lebowsky Re: do lebowsky IP: *.42.12.35.alfanet24.pl 04.09.13, 15:06
            ... nie słuchałem tej homilii "na żywo" i trudno jest mi sie w pełni odnieść do jej treści a z tego co przeczytałem nie wynika nic co nie miesciłoby się w granicach norm kultury czy zasad wiary .... nie znalazłem nigdzie określeń typu cytowanych tu "jamochłonów" (?);-/ ......
            ........ byc może czujecie się urażeni, na zasadzie mechanizmu "nożyce-stół" jednak krytykę osób o przeciwstawnym swiatopoglądzie na waszym miejscu przyjmowałbym z dystansem ..... chyba, że ktoś uważa się jednocześnie za katolika bo wydaje mi się, że właśnie do takich osób, owa homilia była skierowana!

p.s. .... gdybym chciał się obrażać na publiczne wyśmiewanie mnie z powodu światopogladu, to musiałbym cały czas być obrażony:-)) .... to kwestia dystansu do siebie! i przyzwyczajenia :-)
            • boozar Re: do lebowsky 04.09.13, 18:50
              Nie czytałeś uważnie ;) Cytat:
              "Tylko bezbożni są jak jamochłony.
              Ci jeszcze biednym odszkodowania nie wypłacili.
              Ci nie obniżą ceny chleba,
              bo się rynek zawali,
              a 40 tysięcy ludzi rocznie,
              umiera z głodu.
              Boże, widzisz i nie grzmisz?

Oj Wy cywilizowani barbarzyńcy!
              Wy chyba nigdy
              nie łamaliście się opłatkiem,
              Wy chyba nigdy
              nie byliście u Komunii Świętej
              I myślicie że wystarczy nam Unia.
              Nam trzeba Komunii!
              Obyście nigdy nie jedli obcego chleba.
              To trudny chleb."

Tu nie jest mowa o katolikach tylko o "bezbożnikach" czyli ateistach = jamochłony i barbarzyńcy.

i jeszcze jedno :
              "Ale ja jestem niewierzący!
              Nie mów tak nigdy!
              Łaskę wiary dał Ci Pan Bóg,
              Rodzice tak dużo
              zainwestowali w Ciebie,
              abyś był szlachetnym i mądrym.
              Zdeptałeś to wszystko!

Więc jesteś kłamcą, oszustem
              i przekrętem,
              ochrzczonym draniem!"

Tu tylko dlatego, że zostałem ochrzczony (bez mojej zgody i wiedzy) to mam do końca życia przestać myśleć i przyjmować wszystko jak Bóg każe ;) . Tyle że jako dorosły i myślący człowiek (na pewno więcej myślący niż paromiesięczne dziecko ;) ) nie wierzę i nie utożsamiam się z religią katolicką. Ale wg biskupa powinienem bo jak nie to jestem kłamcą itd..

Staram się to przyjmować wszystko z dystansem ;), ale niech nikt mi nie mówi, że język kościoła to język miłości, a język ateistów ("bezbożników") to język nienawiści, bo to najzwyczajniej na świecie nieprawda.

Zgadzam się z Tobą, że jeśli ktoś jest katolikiem to ma słuchać swoich hierarchów i przestrzegać wszystkich dogmatów swojej wiary - tyle, że ja chyba nie widziałem katolika, który by trzymał się zasad/dogmatów swojej wiary ;0

pozdrawiam
            • boozar cały tekst homilii 04.09.13, 18:52
              audio: www.radiomaryja.pl/multimedia/homilia-wygloszona-przez-ks-bp-jozefa-zawitkowskiego-podczas-ogolnopolskich-dozynek-na-jasnej-gorze/

tekst: www.radiomaryja.pl/kosciol/jestesmy-wolni-a-wstydzimy-sie-byc-dobrzy/
              • Gość: lebowsky Re: cały tekst homilii IP: *.42.13.218.alfanet24.pl 05.09.13, 08:04
                Dzięki za link! przeczytałem dokładniej! ...... hmm tekst, poniżej krytyki! żenująco głupi i prymitywny .... skierowany do moherowych katolibów, niestety Jasna Góra coraz wyraźniej dryfuje w kierunku toruńskiej sekty! ...... na szczęscie polski KK to nie tylko radio"M" i "J.G." są jeszcze katolickie środowiska odżegnujące się od tego nurtu! pozdro.
    • kaboom1993 Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 03.09.13, 09:04
      Ależ cham z tego biskupa.
      • rv12p2000 Re: Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejes 03.09.13, 10:34
        kaboom1993 napisała:

> Ależ cham z tego biskupa.
        Ja to widze nieco inaczej,
        kto zrobil tego chama biskupem?
        No i komu potrzebni sa jakis
        biskupi? glowa mnie boli od
        myslenia!
        rv12p2000
        • kaboom1993 Re: Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejes 03.09.13, 15:13
          rv12p2000 napisał:
          > kto zrobil tego chama biskupem?

Przecież nie ludzie, w kościele nie ma demokracji. Biskupem tego chama zrobili tacy jak on.
      • Gość: ojejej !!! Re: Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejes IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 23.09.13, 20:26
        Za dużo napił się wina. Po co ten raban?
    • totus.tytus Riposta dla pana biskupa 03.09.13, 09:17
      Witam serdecznie jaśnie pana biskupa, ja, cywilizowany barbarzyńca, który uważam się za ortodoksyjnego ateistę i antyklerykała (radykalnego choć nie ekstremisty). Nie wierzę w żadne nieistniejące, baśniowe i fikcyjne byty – żadnych „Bogów”, bożków, cudów ani guseł nie uznaję i uznawać nie zamierzam.

Szacunek dla chleba mam, a jakże, lecz nie wynika on z nakazu śmiesznego zbuka w kolorowej sukience i błazeńskiej torbie po cukrze wbitej na pusty łeb, tylko pozornie pusty, bo zazwyczaj zawierający jednak tylko sieczkę i mierzwę. Tego Szacunku dla pokarmu zdobytego w trudzie (a nie pasożytniczo na koszt żywicieli) nauczyli mnie Rodzice, którzy również nie korzystali ze światłych podpowiedzi żadnego klechy.

Krytykując pośredników zapomina pan, panie biskupie, że sam osobiście oraz ze wszystkimi pańskimi kolesiami w sukienkach jest pan pośrednikiem, na dodatek w zakresie towaru wątpliwej jakości („zbawienie”, „życie wieczne”, „Niebo” i temu podobne brednie), i w istocie bogaci się pan nadmiernie żerując na ludzkiej ciemnocie i bezmyślności. Doskonale więc rozumiem pańską uwagę a propos pośrednictwa – to czysta autopsja, choć dziwna, bo trudno zrozumieć dlaczego jeden pasożyt jawnie krytykuje innego…

Tożsamość ludzka, panie jaśnie biskupie, nie jest czymś danym na wieki wieków amen – ewoluuje wraz z upływem czasu, i niestety pan i pańscy koledzy-pasożyci musicie się z tym pogodzić, bo nic już za chwilę nie będzie takie jak było, a tego rodzaju tęsknoty stają się jedynie śmiesznym elementem ginącego świata. Zamiast hodowli danieli załóż pan sobie skansen z kapliczkami, krzyżykami i innymi akcesoriami, i żyj pan tam beztrosko i radośnie razem ze swoimi owieczkami, byle tylko nie na koszt podatnika, i z dala od naszych dzieci i majątków.

Pisze do pana człowiek – pańskim zdaniem – zdziczały, gdyż nie uczestniczę w żadnych ceremoniach ani „sakramentach”, bez modlitwy i tego rodzaju przejawów „religijności”. Nie jestem oziębły, seks jest dla mnie i mojej partnerki czymś pięknym i głęboko ludzkim (nie panu o tym sądzić, jaśnie panie biskupie, który chciałbyś wleźć nawet do mojej sypialni). Mówię głośno i wyraźnie: JESTEM NIEWIERZĄCY, żaden „Pan Bóg” nie dał mi żadnej łaski (bo nie ma żadnego „Boga”), moi Rodzice w istocie sporo zainwestowali we mnie, i jestem Im za to wdzięczny, przenosząc te dary na moje dzieci, które również wychowuję w odpowiedni sposób, wolne od przesądów i zabobonów, w szczęściu i radości nie zmąconej szkodliwym wpływem żadnej religii (ale dzieci uczę wiedzy o religiach, by mogły kiedyś należycie ocenić ile zła wyrządzają Ludzkości wszelkie religie). I jestem człowiekiem szlachetnym i mądrym, który niczego nie zdeptał, a jedynie starannie wyznaczył granicę, której żadnemu darmozjadowi „duchownemu” przekroczyć nie wolno. Nie obrażaj ludzi, panie biskupie, butny i zły człowieku nazywając innego człowieka „kłamcą, oszustem i przekrętem, ochrzczonym draniem”, bo wystawiasz sobie świadectwo zła, które w tobie tkwi bardzo mocno.

To samo jest ze wsią, której – jak żałośnie rozpaczasz – już nie ma. Powoli bo powoli, ale wieś już przestaje być ostoją „religijności” i zapleczem dla was, darmozjady i pasożyty. Masz rację, kończy się pewna epoka, „złoty wiek” dla Kościoła, owieczki mają was i tę waszą „religię” w d…, i nie zamierzają już dłużej was utrzymywać. Swoją drogą jesteś pan klasycznym przypadkiem tego, jak lekkoduchy wiejskie, które zorientowały się, że praca na wsi jest ciężka i niewdzięczna, postanowiły „iść na księdza”, by zapewnić sobie i swoim kochankom i potajemnym dzieciom całkiem niezły byt, a sobie samemu życie lekkie łatwe i beztroskie na koszt głupiutkich żywicieli. Reprezentujesz pan klasyczny przypadek alergii na ciężką pracę, której się boicie i brzydzicie się nią organicznie. Jak wygląda wasz szacunek dla ludzi ze wsi, ciężko pracujących? Kpicie sobie z nich mimo tego, że sami wyrwaliście się do seminarium na łatwy chlebuś, i teraz szydzicie sobie z nich oferując im różnorodne „msze święte”, procesje, pielgrzymki i inne napuszone ceremonie, żyjąc bez skrupułów z pracy ich rąk i wyzyskując ich ciężką pracę.

A co do szkoły, panie biskupie, to weź pan sobie na wstrzymanie. Czepiasz się wychowania seksualnego, a co masz do powiedzenia w tej materii? Kto i co cię upoważniło do wypowiadania się na tematy wychowania? Jaka modlitwa w szkole? Czy dzieci niewierzące mają wychodzić, gdy reszta klasy „modli się” (a konkretnie jedynie klepie paciorek)? Co masz do osób o odmiennej orientacji – czy uważasz, że nie są ludźmi i nie są godni szacunku przez wzgląd na człowieczeństwo? Ty podły hipokryto i oszuście!

Zapamiętaj jedno, panie biskupie: to właśnie ci „dzicy ludzie” kiedyś dopadną cię, wywloką z limuzyny lub z rezydencji, i spuszczą ci taki łomot, że ledwo dowleczesz się do Watykanu. Nie pluj i nie znieważaj ludzi. Tego cię nauczyła twoja matka? Pewnie przewraca się teraz w grobie…
      • Gość: lebowsky Re: Riposta dla pana biskupa IP: *.42.13.250.alfanet24.pl 03.09.13, 09:31
        ... nie musiałeś się, aż tak się rozpisywać, żeby potwierdzić, że Biskup ma rację! .... juz w trzecim zdaniu pokazałeś się w pełnej krasie! a w następnych jest juz tylko gorzej .... a może lepiej(?) jak wolisz?! (?):-)
      • rv12p2000 Re: Riposta dla pana biskupa 03.09.13, 10:23
        dobrze powiedziane. jako matematyk mowie krocej, ale slowo w slowo popieram
      • Gość: zażenowany Re: Riposta dla pana biskupa IP: 79.162.204.* 04.09.13, 00:16
        Tylko ktoś splamiony komunistycznymi zbrodniami może tolerować takie wpisy na swojej stronie. Adasiu, brat jest z ciebie dumny.
        • angrusz1 Re: Riposta dla pana biskupa 04.09.13, 08:30
          Gość portalu: zażenowany napisał(a):

>" Tylko ktoś splamiony komunistycznymi zbrodniami może tolerować takie wpisy na s
          > wojej stronie. Adasiu, brat jest z ciebie dumny."

Masz rację . Głos Cadyka to taka postkomunistyczna gazeta .

No ale wpisujący , a na pewno część z nich mało mają wspólnego z komunistycznymi czasami , ba !! prawie wszyscy z nich chodzili na religię w szkole ,ale jakoś te nauki do nich nie przylgnęły .
          Czy katecheci nie zastanawiają się dlaczego ?
      • koyod Re: totus.tytus 04.09.13, 16:18
        ... Zapamiętaj jedno, panie biskupie: to właśnie ci „dzicy ludzie” kiedyś dopadną cię, wywloką z limuzyny lub z rezydencji, i spuszczą ci taki łomot, że ledwo dowleczesz się do Watykanu.

Tak myślą i postępują właśnie prostaki.
        Biskup się jednak nie mylił.
      • artenor Re: Riposta dla pana biskupa 01.10.13, 10:46
        Nic dodać, nic ująć. Dobrze powiedziane (napisane), Tytus. Nie potrafię tak jak Ty, ubrać myśli w słowa, więc tylko podpisuję się pod nimi obiema rękami. Zastanawiam się, czy aby nie jesteśmy świadkami początku i c h końca? Pzdr
    • igor1944 Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 03.09.13, 09:27
      Biskup już zdziczał, każdy modlący to dziki człowiek, wierzy w gusła i cuda
    • serwolatka5 Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 03.09.13, 09:30
      ten pysk wyraża wszystko
      • jan.w2 Re: Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejes 01.10.13, 09:01
        serwolatka5 napisała:

> ten pysk wyraża wszystko

Jaka to musiała być trauma dla tych niewinnych dzieciątek zobaczyć z bliska taki obmierzły zaśliniony pysk watykańskiego pedofila, a ta franca z boku wygląda jak by robiła za burdelmamę. Zgroza.
    • vaya.con.satan A to ci wesoły biskupek z awansu społecznego! 03.09.13, 10:08
      ale urwał, hohoho.
      Dzięki Władzy Ludowej czmychnął z czworaków i nie skalał się pracą w polu, wyrwał się z czworaków i nie został fornalem ani parobkiem.

Zawitkowski? to nie jest nazwisko z gminu. Może Zawitko lub Zawitka?

Coraz bezczelniejsze się robią te draby świątobliwe.
    • swiatovit Biskup nie zawiódł, zamiast nauki o Bogu, miłosie- 03.09.13, 10:22
      rdziu, urządził wiernym sąd boży! Wy tacy, wy owacy, wy grzesznicy my święci, nieomylni i nieskalani.
    • filopolityk Modlitwą każda myśl którą człowiek kieruje do Boga 03.09.13, 10:55
      Nie klepanie...po dupie sobie poklep ...mantry pochodzą z buddyzmu i ze starej tradycji judeochrześcijańskiej nowy świat to coś zgoła innego niż ktokolwiek myśli czy ateista czy wzorowy niedzielny garniturowiec
    • Gość: oko toot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.13, 11:14
      jaki przyjazny uśmiech biskupa !
    • Gość: Wildchild omg... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.13, 11:36
      no ten przytoczony fragment to praktycznie jak przemówienie czarownika do plemienia... a stwierdzenie, że ktoś "zdziczeje bez Boga" jest delikatnie mówiąc tak bzdurne jak twierdzenie, że Assad używa broni chemicznej. jeśli ktoś uważa, że trzeba wierzyć w Boga żeby być dobrym człowiekiem to współczuję z całej siły.
      • Gość: Apostata NIe zgadzam się IP: *.Netcominternet.pl 03.09.13, 13:55
        No to reprymende dostali Katolicy w Polsce, tylko czemu czepia sie ludzi niewerzących, Bóg w wydaniu KK to nie jedyna opcja wiary mozliwa do stosowania, czy tez jej kategoryczny brak.
        Rodzice zainwestowali w dziecko, nieswiadomie je chrzcząć, a tym samym wpychając w ręce KK. Żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo do decydowania o własnym losie, teoretycznie wolnym, bo to nic innego jak ciemnogród katolicki.
        Ta religia to dyktat kapłanów, mający na celu władzę.
        Ktoś napisał, że biedne kraje, to kraje mocno religijne, wystarczy spojzec na Polskę, duze państwo, które powinno sie liczyc w Europie, a nie potrafi zadbac nawet o własne interesy, a w statystykach kraje byłego Bloku Wschodniego nam odjeżdzają doganiając stara Unię. Ameryka Łacińska, największe dzielnice nedzy opanowane przez gangi, spokojnie zyje sie jeszcze tym plemionom Indian, do których nie zawitała cywilizacja. Czy kraje Arabskie, gdyby nie ropa tylko piach i wielbłądy. Z drugiej strony, Laickie kraje Europy czy Japonia i Azja południowo-wschodnia.
        • Gość: miłosz Re: NIe zgadzam się IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.13, 15:45
          Chwila,chwila! Jakim prawem jakiś przebieraniec pt.ksiądz ma mnie mowić co jeść kiedy się modlić a kiedy sex uprawiać?Wiara jest wiarą i w boga wierzę ale takie szopki to niech sobie na dziwkach i hazardowych sztuczkach pan ksiądz wygłasza,tą wypowiedzią jestem strasznie zgorszony ,kogo na J.G do głosu się dopuszcza >nie znam księdza co by zapasionej du..y nie miał ipretensji że za mało kasy dostaje ,precz z tym,skoro kościoły już nabudowane to niech zostaną a tan parszywy kler rozgonić w pi..du!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: aj aj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.13, 11:50
      na koszernej
      demotywatory.pl/69318/Zydzi
    • jacekczewa historia to Polska.... 03.09.13, 20:56
      sprawdzam dziś plan lekcji mojej córki uczęszczającej do 4 klasy szkoły podstawowej...... tygodniowo: 1 godzina historii.... 2 godziny religii..... będzie dobrze w tym kraju ??????
      • Gość: zażenowany Re: historia to Polska.... IP: 79.162.204.* 04.09.13, 00:26
        A która władza zmniejsza ilość lekcji historii w naszych szkołach? Która wycina patriotyczne lektury? To, że religii nie jest mniej, jest zasługą takich ludzi jak Ksiądz Biskup, siejących odrobinę respektu dla Kościoła. Ale patriotycznego wychowania młodzieży Ksiądz Biskup też broni! Za której władzy się to stało, że pierwszoklasista na koniec roku dostaje świadectwo, na którym jest język angielski, a nie ma języka polskiego?
        W kontekście tego, co dzieje się z polską szkołą, z Polską w ogóle, Ksiądz Biskup jest naszą nadzieję. Szczęść Boże wszystkim wierzącym, którzy jak jak przypadkiem tu trafili.
      • angrusz1 Re: historia to Polska.... 04.09.13, 07:35
        jacekczewa napisała:

>" sprawdzam dziś plan lekcji mojej córki uczęszczającej do 4 klasy szkoły podstaw
        > owej...... tygodniowo: 1 godzina historii.... 2 godziny religii..... będzie d
        > obrze w tym kraju ??????"

Podobnie było i może jest w technikum , w którym uczyłem : angielskiego 1 lekcja tygodniowo .

Ale przy takiej chęci do nauki jaką wykazywali ci uczniowie , to i druga i trzecia lekcja angielskiego niewiele by pomogła .
      • boozar Re: historia to Polska.... 04.09.13, 14:59
        Nikt nie każe ci posyłać dziecka na religię. Religia jest dodatkowym nieobowiązkowym przedmiotem.
        • harry1983 Re: historia to Polska.... 04.09.13, 16:02
          boozar napisał:

> Nikt nie każe ci posyłać dziecka na religię. Religia jest dodatkowym nieobowiąz
          > kowym przedmiotem.

I od lat plan jest układany tak, aby religia nie była ani pierwsza ani ostatnia, tylko w środku lekcji, właśnie po to, żeby siłą rzeczy na nią chodzić.
          • koyod Re: harry1983 04.09.13, 16:27
            A wg ciebie żadna klasa nie kończy i nie zaczyna swoich lekcji religią?
            No to sprawdzam, w której szkole tak jest?
            Gdybyś trochę pomyślał to wpadłbyś na to, że zamiast iść na nieobowiązkowe zajęcia i się tam nudzić to możesz sobie np. odrobić część lekcji na świetlicy.
            Są tacy co nie żyją w obłudzie, nie udają katolików, sakramentów nie przyjmują, na lekcje religii nie uczęszczają i żyją sobie spokojnie. Ale jest część taka co na kościół i księży psioczy ale ślub i pogrzeb to tylko w kościele, no bo jak to by wyglądało. To właśnie z nich ulewa się wiecznie żółć na wszystko co związane z kościołem.

• boozar Re: historia to Polska.... 04.09.13, 18:29
            W klasie mojego dziecka religia jest raz w tygodniu na początku lekcji, a raz w środku lekcji .
            I nie chodzi !
            Da się ;)

pozdrawiam
    • andrjufree Biskup Zawitkowski: Bez modlitwy - zdziczejesz,... 03.09.13, 23:23
      gadanie kieckowego katabasa lata mi kolo dupy kit niech wciska swojej przyglupiej rodzince a ja czuje sie dobrze bez watykanskich basni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka