Dodaj do ulubionych

Lotnisko w Rudnikach

25.08.04, 13:13
Kilkanaście lat temu ekipa Pana Wrony, wówczas prezydenta, podobnie jak i teraz, zachwycała się perspektywą ruchu pasażerskiego w Rudnikach.
Pamiętam, że wtedy toczyła się ostra dyskusja. Podnosiły sie głosy, że przecież blisko do Pyrzowic, że do Balic wcale niewiele dalej.
Ale Pan Wrona wtedy ostro tłumaczył, że są możliwości, jest zainteresowanie, że jest kwestia tak zwanych tanich linii lotniczych, o których wtedy nikt nie słyszał.
I tak sobie myślę, co z tego zostało?
Dzisiaj na forum krakowskim spotyka się głosy, że Balice nie mają szans przy Pyrzowicach, tak czy inaczej i jedno, i drugie lotnisko kombinuje, jak tu przyciągnąć tanich przewoźników (Balicom o tyle trudniej, że to nadal teren wojskowy). A co z tym częstochowskim pomysłem?
Bo powiem tak: ja się nie znam na tym. Ba, ja uważam, że w Częstochowie lotnisko niepotrzebne, tylko obwodnica i A1, a zarazem dojazd do Pyrzowic w 20 minut.
Tylko że jak sobie przypominam tamte plany i górnolotne - moim zdaniem nie przystające do rzeczywistości - zapewnienia ówczesnego prezydenta, to myślę sobie, że pewnie cała ta dyskusja o III Alei to taki sam chwyt propagandowy i pic na wodę.
I nie dlatego to piszę, żeby komuś dołożyć, tylko dlatego, że naprawdę bym chciał, żeby coś się działo w tym mieście, a nie żeby po raz kolejny wydawać krocie na gadaninę i pusty poklask.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ventus Re: Lotnisko w Rudnikach IP: *.waw1.cyber-cafe.pl 25.08.04, 13:16
      Hmm... z pasażerskim to jak dla mnie mrzonki, ale w Rudnikach możnaby ładnie
      rozwinąć terminal Cargo, jak w podfrankfurckim Hahn. Mamy całkiem niezłem
      położenie z punktu widzenia logistyki. To tak w telegraficznym skrócie, bo
      czasu brak.
      • Gość: Angela Re: Lotnisko w Rudnikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 13:22
        Ależ oczywiście, że to były tylko puste słowa. Na moją propozycję całkowitego
        zamknięcia Alei i zrobienia u nas czegoś na wzór ul. Piotrkowskiej z Łodzi lub
        Starego Miasta z Torunia, rzecznik UM stwierdził, że logiostycznie się tego nie
        da rozwiązać. A podobno dla chcacego nie ma nic trudnego. Tak więc nie
        spodziewajmy się, że nagle coś u nas drgnie i coś się zmieni, bo "logistycznie
        jest to niemożliwe". Pozdrawiam.
        • mmaly Re: Lotnisko w Rudnikach 25.08.04, 13:29
          Gość portalu: Angela napisał(a):

> logiostycznie się tego nie da rozwiązać.

Logistycznie to się nie dało wybudować Alej NMP. A jednak je wybudowano. Bo ktoś miał na tyle wyobraźni, by wybudować niewyobrażalnie szeroką ulice pomiędzy dwoma miastami i liczyć na to, że jakimś cudem stanie się ona kiedyś centrum całkiem nowego miasta.
          I stała się.
          My też się kiedyś doczekamy, że te Aleje w końcu się staną Pietryną Bis. Szkoda, bo w 1991 moja rodzina z Łodzi zachwycała się Alejami w Częstochowie, Pietryna była wtedy pełna szarych, brudnych kamienic, a ruch nie omijał jej nigdzie.
          Tylko że my w międzyczasie stanęlismy w miejscu i wszystkie miasta nas wyprzedziły. Deptaki mają Katowice, Opole, Łódź... Wszyscy. Tylko my nie.
          No tak, ale to jest miasto dla pielgrzymów, a nie dla mieszkańców. Zapomniałem.
          -
          www.anglista.org
          aliasy i email w domenie anglista.org
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI W odgłosach remontowanego ratusza... IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 25.08.04, 16:50
          Teraz Alei zamknąć całkowicie i bezboleśnie się nie da.
          Ale w przyszłości gdy zostanie wybudowany tunel na Pułaskiego-Popiełuszki -
          tak. Na całkowite zamknięcie alei trzeba będzie jednak prawdopodobnie poczekać.
          Rezultat rewitalizacji Alei będzie widać w 2006 roku. Tak jak kładkę łączącą
          Wały Dwernickiego z Wilsona i parę innych istotnych dla miasta inwestycji...

Ireneusz Leśnikowski
          • Gość: xx Re: W odgłosach remontowanego ratusza... IP: *.crowley.pl 25.08.04, 17:10
            Trzymamy za slowo - wreszcie zobaczylibysmy naprawde istotne zmiany w Centrum.

Pozdrawiam,
    • Gość: Darek Re: Lotnisko w Rudnikach IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.04, 14:07
      Kiedyś już pisałem o tym, że jest sens otwierać terminal pasażerski. Pyrzowice
      są beznadziejnie skomunikowane. Trzeba pociągiem do Zawiercia a potem PKS na
      lotnisko. Albo przez Katowice, ale to naokoło.
      Może nasz PKS wysyłałby tam mikro- albo minibusy?

W Częstochowie jest wiele drobnych i średnich włoskich przedsiębiorców, którzy
      zapewne woleliby latać np. z Bergamo k/Mediolanu do Rudnik, niż dojeżdżać z
      Pyrzowic. To samo tyczy się turystyki. Dobrze by też sezonowo uruchomić
      połączenia z Wybrzeżem. Loty do zachodnich Niemiec też cieszyłyby się
      powodzeniem.
      Jest tylko jeden warunek - PLL Lot i PPL - ręce precz!
      Tylko tanie linie! Nie miałbym nawet nic przeciwko sprzedaży całego lotniska
      np. Ryanair-owi czy EasyJet-owi.
      • mmaly Re: Lotnisko w Rudnikach 25.08.04, 14:13
        No to wracając do tematu: czy jest sens czy nie?
        Bo na pewno większy sens ma taka dyskusja, niż dyskusja o kolejnych zmianach nazw kolejnych placów w Częstochowie.
        Dzięki, DArek, za mądrego posta :-)
        • Gość: xx Re: Lotnisko w Rudnikach IP: *.crowley.pl 25.08.04, 16:10
          Czestochowa za kilka lat bedzie miala duze lotnisko na wyciagniecie reki.

Mam na mysli Pyrzowice.

Autostrada A1 to jeden z priorytetow na poziomie UE, wiec choc z opoznieniem
          ale powstanie.

Juz teraz do Pyrzowic dojezdza sie w 40 minut, a wtedy to bedzie 25-30.

Wiec to bedzie bliziutko. I zadne Rudniki nie maja tutaj szans jako lotnisko
          pasazerskie.

Mam porownanie z Grenoble - tam wybudowano spore lotnisko na Olimpiade, ale
          wszyscy korzystaja z Lyonu, do ktorego dojazd autostrada zajmuje 1 godz.
          I nikomu to nie przeszkadza praktycznie.

A u nas bedzie 30 minut !!! To Warszawiacy beda pewnie potrzebowali tyle samo
          zeby dojechac do swojego lotniska. A nawet teraz w godzinach szczytu dokazd z
          Centrum na Okecie potrafi zajac autobusem wiecej niz 30 minut.

Wiec zabawa z Rudnikami jako lotniskiem pasazerskim nie ma sensu.

Dla miasta tez. Bedziemy miec podczestochowskie Pyrzowice i to jest b. dobrze
          dla miasta.

Pozdrawiam,

P.S. A tanie linie maja klopoty z zapewnieniem rentownosci nawet z Wroclawia i
          nie wiadomo czy sie nie wyniosa stamtad.
          • Gość: Darek Re: Lotnisko w Rudnikach IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.04, 09:28
            - są tanie linie i jest AirPolonia. Więc to co dzieje się na polskich
            lotniskach obsługiwanych przez tąże nie musi być regułą.

poza tym Mediolan ma dwa wielkie lotniska (Malpensa i Linate) a mimo to walkę o
            tanie linie wygrywa Bergamo położone 60 km na wschód.
            Jestem przeciwnikiem wszelkich monopoli. Jeśli Pyrzowice za parę lat będą
            wielkim międzykontynentalnym portem lotniczym - zobaczysz jak wzrosną opłaty
            lotniskowe. Będzie więc potrzebna alternatywa, i lepiej aby powstał w
            Częstochowie niż w Piotrkowie czy Sieradzu!
            • Gość: xx Re: Lotnisko w Rudnikach IP: *.icis.pcz.pl 26.08.04, 14:14
              Tam jest LODZ jeszcze, ktora tez ma klopoty.

Moze sa jakies szanse z cargo, ale na tym sie nie znam.

Przy Pyrzowicach lezacych tak blisko Czestochowy zrobienie z Rudnikow jakiegos
              pasazerskiego lotniska to pobozne zyczenia.

Pozdrawiam,
    • Gość: xx Re: Lotnisko w Rudnikach IP: *.crowley.pl 25.08.04, 16:12
      P.S. Kilkanascie lat temu moglo sie wydawac inaczej.

Chwala wiec Prezydentowi ze nie wraca do tamtego pomyslu, a zajmuje sie
      rzeczywistymi potrzebami miasta.
      • Gość: Kubiś A co on (prezydent robi??)? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 22:21
        • Gość: xx Re: A co on (prezydent robi??)? IP: *.icis.pcz.pl 26.08.04, 14:16
          Ktos sie wreszcie wzial za zaniedbane Centrum Czestochowy.

Poprzednie wladze nawet o tym nie mowily.

• tschenstochauer Re: A co on (prezydent robi??)? 26.08.04, 15:32
            czestochowa i port lotniczy hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!
            bardziej prawdopodobne ze jg zmienia na gogantyczny silos zbozowy amen
            • Gość: xx Re: A co on (prezydent robi??)? IP: *.icis.pcz.pl 26.08.04, 15:47
              Juz myslalem ze jestes powaznym czlowiekiem ale ten styl wypowiedzi dorownuje
              najmniej rozgarnietym uczestnikom tego forum.

• Gość: Darek i takie tam IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.04, 17:11
                typowy post posiadacza bmw

może rozwiniesz xx-ie jakie problemy lotniska w Boattown masz na myśli?

Dlaczego nie stworzyli oferty dla lcost?

Inna rzecz, to że uważam, iż mając połączenie z Rudnik do Rębiechowa czy
                Goleniowa częściej odwiedzałbym nasze wybrzeże. A lot nad może przez Pyrzowice
                to trochę za dużo zachodu.

Poza tym, jeśli być może latasz lcostami, to wiesz zapewne iż często dojazd na
                odległe lotnisko autobusem przewoźnika-monopolisty stanowi dodatkową barierę
                dla niezamożnego pasażera. To samo przypuszczam stanie się z Pyrz. Nie ma tam
                lini kolejowej (no, jest zamknięty odcinek Zawiercie-Tarnowskie Góry, ale nie
                wierzę aby komuchy z PKP miały wolę reaktywacji).
                Co z tego że blisko autostradą? Muszę zapłacić za przejazd nią i za postój na
                lotnisku, a to nie są grosze.
                Od kiedy mamy lcosty cieszę się, że ze 4 razy w roku mogę wyskoczyć na dłuższy
                weekend do cywilizacji, za wiele dałbym aby mieć bliżej do lotniska.
    • Gość: lotnik Re: Lotnisko w Rudnikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 23:29
      To lotnisko marnieje
      • Gość: Pinki Re: Lotnisko w Rudnikach IP: *.21.pl / 213.199.204.* 11.09.04, 15:39
        Dziwisz się? Aeroklub jest za cienki, żeby się przebić w Warszawie. Włodek
        Skalik /prezes/ walczy jak może, ale z tego co wiem to wojsko jako formalny
        właściciel nie chce popuścić. A aeroklub pieniążków na łapówki dla gienerałów
        nie ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka