Gość: m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 00:44 jedna piąta tego by wystarczyła oraz gościna w Złotym Potoku, resztę można przeznaczyć także na szczytne cele, ale w naszym mieście! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jerzy Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 00:56 Ciekawe kto zapłaci za transport tych dzieci i opiekunów to będzie drugie 50 tysięcy ciekawe ile prezydent przeznaczy z własnych prywatnych pieniędzy 100 500 zł??? Latwo szastać cudzymi pieniędzmi. Szczytne hasła piękne cele ale za cudzą kase. Zamiast ich tu ściągac i płacić za przelot 50 -60 tyś zł leoiej im kupić ubrania i leki i wysłać. to że tu przyjadą to co odrazu im się polepszy??? Ale nasz prezydent ma zawsze cudowne pomysły żeby się pokazać jaki on to dobry. Jak Wrona wyłoży z własnej kasy 10 000 zł to mu uwierze. Stać go nat to przecież mniej niż jego 2 miesięczne dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.pcz.pl 10.09.04, 13:18 Masz calkowita racje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew.zelmanski Re: Częstochowa ofiarom terroru 08.09.04, 04:52 Wyrażam wielkie uznanie dla pięknej inicjatywy Prezydenta Czętochowy Pana Tadeusza Wrony. Wielkie uznanie również dlatego, że w odróżnieniu od innych "polityków", czy choćby niektórych mediów lub "autorów" niektórych prymitywnych postów na każdym forum dotyczącym tematu terroryzmu, Prezydent naszego miasta nie przyłączył się do kampanii rusofobii,odrażącej w obliczu straszliwego nieszczęścia dzieci w Biesłanie. Życzę Panu Prezydentowi wielu sił i wytrwałości w spełnianiu trudnej, ale bardzo szlachetnej misji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iris Szczytny cel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 09:18 Moim skromnym zdaniem najbardziej potzebna jest pomoc finasowa, leki, odzież.Zaproszenie do Złotego Potoku to może i ładny gest ale raczej bezsensowny!Te dzieciaki przezyły horror, ich rodzice również więc to raczej niestosowne rozdzielać ich w takim krótkim czasie po tragedii.Ja bym nie chciała wysyłać dziecka tak daleko po takim piekle!No chyba,że stac nas na zaproszenie dzieci z rodzicami.Ukłon w stronę Ojców Paulinów.Tu nie jest potrzebne kilka milionów , wystarczy jeden a przynajmniej cel szczytny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clar05 Re: Szczytny cel IP: *.bud.pcz.czest.pl 08.09.04, 11:13 Coś w tym jest. Zaproszenie do Złotego Potoka medialnie wygląda ładnie, tyle że niewiele da tym dzieciom. Pomoc materialna owszem, ale raczej z "kwesty" niż z kasy miasta, którego nie stać na opłacenie zajęć pozalekcyjnych w naszych szkołach czy faktur za gaz za ogrzewanie szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adwi Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 11:52 Panie Wrona. A czy pan nie widzi częstochowskich biednych dzieci. Czy my musimy pomagac dzieciom takiego "mocarstwa". Współczuje im. Ale przeciez Putin wybił tyle dzieci czeczeńskich i o tym się nie mówi. Jest to tragedia dla obu stron. Ale za pomoc nie podziękuje nam Putin tylko wprowadzi ograniczenia na granicy do Królewca. Nie zgadzam się. Niech pan nie będzie P. Ochojską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.21.pl / 213.199.204.* 08.09.04, 12:11 Zgadzam się z tobą, w tym że nie mówia ile dzieci wymordowali Rosjanie w Czeczeni... Jak zaprosza także dzieciaki z Czeczeni to jestem za, a jeśli nie to nie intrpretuje tego gestu inaczej jak tylko chęć nabicia sobie punktów u wyborców korzystając z ludzkiego nieszczęścia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tewika Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 12:16 Bardzo współczuję rodzinom, których dotknęła ta tragedia, ale mam pewne wątpliwości.. Rosja chce być postrzegana jako mocarstwo, a wg mnie być mocarstwem to nie tylko posiadać broń masowej zagłady i bezwzględną armię do siania śmierci ale także dbałość o swoich obywateli, o ich bezpieczeństwo, zdrowie i dobra materialne. A co robi w tym kierunku mocarstwo...? Po drugie czy owo mocarstwo przyjmie od nas spontaniczną pomoc, skoro rozpoczęło nagonkę na nasze podobno rucysofobiczne podeście, dlatego ,że zadajemy niewygodne pytania i lubimy dociekać prawdy,że chcemy zająć obiektywne stanowisko. My lubimy Rosjan , my nie trawimy tej obłudnej postawy przedstawicieli ich władzy i ich ciągłych czystek . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.icis.pcz.pl 08.09.04, 12:38 Rosja o taka pomoc zadnej Czestochowy nie prosila. Wyjasnijmy to sobie od razu. Rosja przy wszystkich swoich trudnosciach coraz lepiej radzi sobie gospodarczo i to juz inny kraj niz klika czy klikanascie lat temu. Oni sami spokojnie dadza sobie rade. Tylko my tego nie zauwazamy Moze nawet nikt z tych dzieci do nas nie przyjedzie. Bo to jednak daleka podroz. Ale to jest piekny gest Pana Prezydenta - ten gest dotyczy DZIECI i nikogo ani niczego wiecej. My Czestochowianie od tego naprawde nie zbiedniejemy, a tragedia wlasnie tych DZIECI jest na tyle wielka, ze wszelka POLITYKA w tym momemcie i w takiej kwestii przestaje miec znaczenie. To jest normalny ludzki odruch - czlowieczenstwo zobowiazuje do powstrzymania sie od niestosownych komentarzy, czy w te czy tamta strone. Z powazaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tewika Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 12:42 Chciałabym jeszcze przypomnieć , jak mocarstwo postąpiło z rodzinami ofiar Kurska, teatru na Dubrowce i innych podobnych przypadków - nigdy cała prawda nie ujrzała światła dziennego, rodziny nie miały prawa do odszkodowań od państwa z winy którego zgineli ich bliscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.icis.pcz.pl 08.09.04, 12:59 Baw sie w polityke przy innej okazji kolezanko. Twoje argumenty mozna bardzo latwo obrocic zeby pokazac ze wlasnie dlatego potrzebny jest taki gest Przezydenta Wrony, ale ja nie chce tego robic - pewne zachowania wynikaja tylko z tego ze jestesmy LUDZMI. I mam nadzieje ze Czestochowianie wlasnie tak generalnie podejda do calej sprawy tej inicjatywy Prezydenta Wrony. Pozdrawiam, P.S. To nie jest zreszta na pewno gest, z ktorym Prezydent Wrona mogl wiazac kalkulacje na dodatkowe glosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tewika Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 13:29 Nie bawię się w politykę kolego ani w "naszą" ani tym bardziej w "ich", chciałam tylko coś konkretnego zrobić i tłukąc się z myślami coś przyszło mi do głowy, nie wiem tylko, czy byłoby to możliwe. Z ostatnich doniesień wynika,że wiele osób chce opuścić Osetię, a podobno wśród tych mieszkańców są osoby z korzeniami polskimi. Gdyby któraś z takich rodzin chciała przyjechać do Polski na stałe, czy można jej to ułatwić. Czy nasze miasto mogłoby jej zaoferować jakieś lokum i mozliwość zamieszkania na stałe w mieście lub okolicach. Moglibyśmy zrobić coś dobrego - zaopiekować się konkretną rodziną. Naprawdę nie jestem przeciw pomocy tylko myślę o konkretnym pomyśle. Szczecin zaproponował zbiórkę na odbudowę szkoły, ja myślałam o tym , inni mogą mieć inne pomysły i inne zdanie. Jedni mogą ten pomysł przyjąć,inni skrytykować ale z pomysłów rodzą sie dobre plany i dlatego takie dyskusje są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: Częstochowa ofiarom terroru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.04, 13:51 Zastanawiam się czy mentalnoscią ludzi mieszkającycg w częstochowie jest wieczne niezadowolenie ze wszystkiego? Władze Bielska-Białej zaprosiły na wakacje dzieci z Iraku i tam jakoś nikt nie podnosił krzyku, że ich nie stać, że wolą coś innego zrobić dla siebie, tylko byli dumni, że mogą pokazac tym dzieciom, że istnieje inny świat niz to co one znają. Nie zapominajmy, że kiedyś z tych dzieci wyrosna dorośli ludzie i jak teraz zobacza, że można żyć bez przemocy, to może kiedyć to zaprocentuje. Bardzo sie cieszę, że P. Wrona zorganizował taka akcję. Nie należe do klakierów prezydenta, ale tu akurat pochwalam jego zachowanie. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubiś Częstochowa ofiarom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 14:32 Ja częsciowo zgadzam się z Angelą ale jakby do tego dołożyć SPONSORING JASNEJ GÓRY to bym oniemiał z zachwytu i ze żdziwienia . To byłby niesamowity gest i chyba jedna rzecz jaką Jasna Góra w swojej historii zrobiła dobrego dla dzieci . A z drugiej strony jak np.Moja córka przeżyłaby takie piekło to nie wiem czy chciałbym się z nią rozstać zaraz po takiej tragedii.Takie przeżycie zostawia ślad na całe życie w psychice tymbardziej dziecka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morning Calm Re: Częstochowa ofiarom IP: *.com.pl 08.09.04, 14:56 Jesli zdecyduje sie ktos wplacac to nie na konto caritasu przypadkiem tylko PAH. Przynajmniej w PAHu nie kradna tych pieniedzy, ktore sa wplacone mowiac, ze to "koszta". Pozdrawiam J.M.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubiś Re: Częstochowa ofiarom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 15:08 Trafna sugestia !! haha Odpowiedz Link Zgłoś