Dodaj do ulubionych

Disco Maleńczuk Rey

08.02.15, 00:39
Sprowokowany zaproszeniem na koncert autorstwa Pani Zuzanny Suligi z GW.
Może taka recenzja:

" Maciej Maleńczuk podobno jest bardem. I na dodatek krakowskim. Sam z dużym sukcesem odgrywa (choć coraz mniej) rolę buntownika. Dziś gra wszystko, a jego piosenki w niczym nie starają się podgryźć polskiego establishmentu i spuentować polskiej rzeczywistości. Coraz bardziej się w ten establishment wpisuje. Z pewnym zdumieniem można dziś było zaobserwować jego występ w lokalu, który znany jest raczej z dyskoteki.
Byłem tam pierwszy raz. To czego można tam się spodziewać zapowiadają w parkingowej drodze greckie figury w otoczeniu świecidełek i ledowych palm. W środku dyskotekowy blichtr i - wbrew sloganom zapisanym na stronie internetowej - zagłuszająca wszystko dyskotekowa muzyka, z powodzeniem uniemożliwiająca usłyszeć mówiącego do ucha partnera.
Na koncert Maleńczuka zjawiło się sporo osób, których nie można podejrzewać o miłość do dyskoteki. Przyszli pewnie posłuchać muzyki – za koncert w filharmonii trzeba było słono zapłacić, a i tak bilety zostały wykupione. Przywitały je na barowym blacie skąpo odziane ubrane w pióra i skrzydła panie, usiłujące się od czasu do czasu poruszać w gestach prawdopodobnie mających mieć coś wspólnego z muzyką? Erotyką? Krakowskim bardem?
Przybysze tłoczyli się z tyłu, wokół barku z alkoholem, bo pod sceną większość parkietu zajmował podświetlony dyskotekowy parkiet. Jakaś para postanowiła właśnie zatańczyć. „Loże” czyli białe sofy nabijane kryształkami (:-)) były zajęte i częściowo puste.... Czyżby oni wiedzieli?
Wkrótce niezgrabne „anioły” z barowego blatu przeszły pod scenę i jak się okazało, muzyka znowu im nie przeszkadzała. Podrygiwanie w dwóch rzędach wskazywało że zapewne wcześniej tak ustalono, bo „choreografia” wskazywała na wolną amerykankę,
Po godzinie oczekiwania i popijania ktoś wśród tańczących rozbił na parkiecie szklanicę. Maleńczuk prawdopodobnie miał wystąpić o 23.00, nie wiem, bo opuściłem ten lokal po 1,5 godzinie oczekiwania. Maleńczuk okazał się być tylko dodatkiem i wabikiem, a sam klub (to jest moja osobista opinia i wrażenie, a o gustach się nie dyskutuje) szczytem obciachu i bezguścia.
Na plakatach i w necie nie informowano o dwugodzinnej obsuwie. Wręcz przeciwnie – sugerowano start imprezy z Maleńczukiem na 21.00. Rozumiem, że właściciele lokalu zarabiają tak naprawdę na napitkach, a nie biletach, które były w cenie klubowych wejściówek, o po kilku szkłach wynudzeni oczekiwaniem goście przestają myśleć o mającym wystąpić artyście, ale... poczułem się zażenowany.
Panie Maleńczuk – po co to wszystko? Czy nie traci pan twarzy? Bo tak naprawdę powinien pan mieć jedną – artysty? Jaką do tego można dorobić ideologię?
Obserwuj wątek
    • gary.go.home Re: Disco Maleńczuk Rey 08.02.15, 10:03
      Sugerujesz, że Maleńczuk wiedział z góry jak to wszystko będzie wyglądało?
      • obserwer24 Re: Disco Maleńczuk Rey 09.02.15, 20:57
        ależ skąd miał wiedzieć: przecież jak sie idzie do stajni to nikt nie podejrzewa że tam sa konie...
        • gary.go.home Re: Disco Maleńczuk Rey 09.02.15, 23:49
          Artysta ma prawo wystąpić gdzie chce - w filharmonii, na festynie, w remizie, w więzieniu, albo w dyskotece, artysta odpowiada za swój WYSTĘP, za sprawy organizacyjne odpowiada organizator, więc coś ci się najwyraźniej pozajączkowało.
    • koziczki popieram!! 08.02.15, 14:49
      Dokładnie tak było jak opisałeś! Klub z powodu niedostatku w gościach postanowił ściągnąć ich wabiąc koncertem, który rzekomo miał rozpocząć się o 21. Złapało się na to wiele ludzi, co było widać po osobach, które tłoczyły się przy barze przestępując z nogi na nogę i przeklinając w duchu, które gdyby nie ten wabik z koncertem w życiu by tam nie zawitali (i pewnie już nie zawitają, nawet jakby sama Madonna miała śpiewać)Akurat ja ze znajomymi miałam loże więc czas oczekiwania nie była aż tak męczący ale szłam tam na 21 na koncert a nie przesiedzenie w loży bądź podrygiwanie w towarzystwie pań w piórach!Jak będę chciała iść na dyskotekę to pójdę sama i z nieprzymuszonej woli!!

Sam koncert był nawet ok, nie skończył się na szczęście po pół godzinie ale o odpowiednią wentylację i klimatyzację to właściciel mógłby się postarać, bo na parkiecie było jak przy hutniczym piecu, mało tego od dołu puszczane było jeszcze jakieś ciepłe powietrze!! Co to za przyjemność bawić się jak samemu i wszyscy dookoła ociekają potem? Zamiast tych bezgustownych świecidełek przed wejściem porządna klima!!

Byłam tam 1 i ostatni raz bo nie lubię jak ktoś robi mnie w balona a sam klub kicz nr 1!
    • 5andrzejm Re: Disco Maleńczuk Rey 08.02.15, 23:38
      dlatego ja nigdy nie byłem i nie będę zwolennikiem koncertów w klubach.Wolę dać dużo drożej za bilet i w ludzkich warunkach (filharmonia,teatr,MDK) uczestniczyć w koncertach móc dzielić się z innymi wrażeniami z koncertu, siedzieć wygodnie w fotelu, widzieć co się dzieje na estradzie (w końcu koncert to też rodzaj widowiska) niż tłoczyć się w klubie w tłumie stojących na ogół lub przemieszczających się widzów. Byłem dwa lata temu w klubie Stacherczak na koncercie Lady Pank i było tak...jakbym słuchał w domu radia lub płyty, bo w tłumie stojących ludzi ujrzeć koncertujący na scenie zespół było nie lada wyczynem.
      • qq.44 Re: Disco Maleńczuk Rey 09.02.15, 06:40
        Tak Lady Pank właściwie nadaje się już tylko do słuchania z miękkiego fotela i żeby jeszcze coś ciepłego do picia podali np. mleko + ciastka !!
        Ja też uważam, że koncert to też rodzaj widowiska i machanie marynarami przez bananową młodzież z nieprzyciętymi grzywkami jest oburzające bo nie widzę wykonawców mych na estradzie !
        Kiedyś byłem w jednym klubie na koncercie bigbitowym ( "polska młodzież śpiewa polskie piosenki ") i gdyby nie stanowcza reakcja aktywu robotniczo-chłopskiego w postaci dwóch funkcjonariuszy ORMO to nic bym nie widział gdyż podekscytowana grupka w kolorowych skarpetkach nie wiedzieć czemu krzyczała i podskakiwała w ten ( nie ukrywajmy ) murzyński rytm muzyki !!! Niech sobie różni Amerykanie i Niemcy z NRD-fenu robią takie koncerty !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka