Dodaj do ulubionych

gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milionerem

30.07.15, 15:19
powiedział kiedyś Kulczyk

I tak sobie myślę: o zmarłych źle się nie mówi w myśl naszej tradycji.
Jednakże w przypadku przytoczonej powyżej wypowiedzi śp. Jana Kulczyka znajduje się w tej wypowiedzi ziarenko prawdy, a może nawet ziarno prawdy?
Obserwuj wątek
    • pluto37 Re: gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milioner 30.07.15, 15:28
      Czemu nie mówić PRAWDY?
      Przecie nieboszczyk zaczynał swoje interesy za komuny zakładając firmę polonijną.
      A jak już o "naszej tradycji" to należy do niej bezinteresowna zawiść kiedy sąsiadowi byk się ocieli i diabeł dzieci do snu kołysze.
      • storima Re: gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milioner 30.07.15, 15:38
        Przeciez to jest komplement.
        Zwlaszcza wsparty tym stwierdzeniem:
        Lech Wałęsa był dla Kulczyka idolem, właśnie po tym, jak pokazał swoją skuteczność.

Przywołany przez Ciebie artykuł odnosi się do negocjacji odbywających się w jaskini lwa, wyprowadzenia wojsk sowieckich z Polski.

Kulczyk drżał ze strachu o życie, a Wales walił pięścią w stół. I wygrał!

Prezydent negocjował z werwą, sprawdzając wytrzymałość stołu, a ja w tym czasie zastanawiałem się, czy nie wrócimy z Moskwy jak Bierut: w drewnianych jesionkach – wspominał Kulczyk.
        • pluto37 Re: gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milioner 30.07.15, 15:51
          Storimo!
          O Kulczyku warto pamiętać dobrze choćby z tego powodu, że Jasną Górę mamy jasną bo dał szmal na remont i na konserwację cennych zbiorów bibliotecznych, które inaczej szlag by trafiał, bo konserwacja tych inkunabułów kosztuje ciężkie miliony, których nikt nie wyskrobałoby na ten cel. Ani ministerstwo kultury, ani UE.
          A reszta? Jak mówię. Trza prawdę pisać.

• obserwator1-2013 Re: gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milioner 30.07.15, 17:58
            Tak dla przypomnienia:
            1) działalność biznesowa: Imperium Jana Kulczyka
            2) działalność charytatywna: Kulczyk przekazał 20 mln zł na Muzeum Historii Żydów Polskich

A podsumowanie?... sądzę, że istotna jest ta wypowiedź o Kulczyku, pokazująca jednocześnie mechanizmy współczesnego świata:
            I wszystko jasne, Lech Kaczyński otwierał budowę Muzeum Historii Żydów Polskich,
            Kulczyk ją finansuje...
            Nas nie musi Kulczyk uświadamiać, że dzisiaj w globalnym świecie musi
            współdziałać z Żydami. Gdyby nie rządzący Polską Żydzi, z pewnością nie byłby on
            okrzyczany najbogatszym Polakiem w Polsce...
            • storima Re: gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milioner 30.07.15, 20:48
              obserwator1-2013 napisała:
              > Kulczyk ją finansuje...
              > Nas nie musi Kulczyk uświadamiać, że dzisiaj w globalnym świecie mu
              > si
              > współdziałać z Żydami. Gdyby nie rządzący Polską Żydzi, z pewnością
              > nie byłby on

Kiedyś karmiłeś nas tutaj myślami jednego z naczelnych polskich homofobów,
              a tutaj cytujesz jakiegoś kolejnego wariata.
      • angrusz1 Re: gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milioner 30.07.15, 18:49
        Firmy polonijne to był wymysł służb .
    • pluto37 Re: gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milioner 30.07.15, 15:53
      ramzesie!
      Wcisnąłem kosz, bo śmiecisz brzydko.(:
      • dyziek_o Re: gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milioner 30.07.15, 17:59
        Ja też bo już mnie wkur.....wia wiecznie ten sam post........!
        I tak długo wytrzymałem.......!
        Co zaś się tyczy Kulczyka:
        Nie lubiłem tej postaci.
        Okazało się jednak, że sporo kasy wyłożył na cele szlachetne o czym
        nie miałem pojęcia. Jednak zdania na jego temat są podzielone.
        Ale wszystkim nie dogodzisz więc i ja nie będę komentował.......!
        Pozdrawiam, Dyzio.
        • storima Re: gdyby nie Wałęsa, nigdy nie zostałby milioner 30.07.15, 18:28
          dyziek_o napisał:
          > Okazało się jednak, że [Kulczyk]sporo kasy wyłożył na cele szlachetne o czym
          > nie miałem pojęcia.

I to jest najistotniejsze.
    • angrusz1 wielkie bogactwo 25 lecia 30.07.15, 18:47
      Nie wierzę w uczciwe zarabianie bardzo bogatych ludzi, którzy stali się bogaci w ciągu ostatnich 25 lat .
      Przypominam o aferze FOZZ , o aferze alkoholowej i wielu innych .

O ile mi wiadomo to Henryk Kulczyk będąc w Niemczech został zwerbowany przez polski wywiad. .
      Tak mówią osoby , które znają dokumenty.
      • storima Re: wielkie bogactwo 25 lecia 30.07.15, 19:14
        angrusz1 napisał:

> Nie wierzę w uczciwe zarabianie bardzo bogatych ludzi, którzy stali się bogaci
        > w ciągu ostatnich 25 lat .

> O ile mi wiadomo to Henryk Kulczyk będąc w Niemczech został zwerbowany przez po
        > lski wywiad. .
        > Tak mówią osoby , które znają dokumenty.

Dyzio celnie dojrzałością swa tu podsumował.

Ja dodam to co mówią osoby , które znają dokumenty:

"Kulczyk wspiera też poznański uniwersytet. Przekazał w 1998 r. pewną kwotę (jaką, to tajemnica), z której co roku są przyznawane stypendia około dziesięciorgu studentom oraz dziesięciorgu najlepszym doktorantom.(...)"

Cały tekst: poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,18449868,jan-kulczyk-nie-zyje-do-polityki-oficjalnie-sie-nie-wtracal.html#ixzz3hOaVh3as

Ile dobra wykreują ci przyszli polscy naukowcy?

Iście niewymiernie bezcenne.

• pluto37 Re: wielkie bogactwo 25 lecia 30.07.15, 20:14
        angruszu!
        Przecie jak możesz wierzyć w uczciwość innych skoroś sam był krętacz, łapówkarz I przemytnik.
        Miałeś szansę byc jak Kulczyk, tylko jeden problem był. On był wykształcony i inteligentny a ty co?????
        drobny kombinatorek.
        A co do zwerbowanych to przecie sam na tym forum zeznawałeś żeś przełożonym z ZMP składał raporty o tym kto i co wyrabiał na przemycie.
        :):):)
        kiedyś zaś chwaliłeś się familijnymi koneksjami. Ale dobrze byłoby gdybyś o współpracy czyjejkolwiek z czymkolwiek nie wspominał, bo już ci kiedyś mówiłem, że Częstochowa to nie jest miasto gdzie ludzie starej daty nie znają życiorysów innych ludzi starej daty i ich dziwnych koneksji.
      • qq.44 Re: wielkie bogactwo 25 lecia 30.07.15, 20:19
        " o ile mi wiadomo" a zaraz potem " Tak mówią osoby, które znają dokumenty " -

czyli w stylu pisowski : " wiem ale nie powiem " !!

No dalej !! Jakiś wstyd ujawnić "osoby" które znają dokumenty ????
        Czy może dyrektywa pisowska nie pozwala i styl prezesunia ma być zachowany ?
        • pluto37 Re: wielkie bogactwo 25 lecia 30.07.15, 20:27
          angrusz leci wzorem Kaczora ... Ten też ględził, że wie, bo mu brat powiedział w tajemnicy.:):):).
          • taniarada Re: wielkie bogactwo 25 lecia 01.08.15, 00:58
            pluto37 napisał: Ty też pieprzysz takie farmazony,że aż dziw bierze ,że Angrusz ci na to pozwala ?Albo jesteście jedną firmą do robienia sobie wpisów marnych.W Pęcicach bywali wszyscy. Marszałek Sejmu, Senatu, ministrowie, posłowie, szefowie banków. Potem, gdy Bagsik zaczął kolekcjonować dzieła sztuki, także marszandzi. Wielu tych polityków i bankierów do dziś pełni eksponowane funkcje publiczne. Pytani o znajomość z szefami Art B, twierdzą, że to pomyłka.Trzecią przyczyną upadku Art B była polityka. 16 czerwca 1991 r., u szczytu powodzenia artystów biznesu, dzwoni do nich Maciej Zalewski, ówczesny szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego przy prezydencie Lechu Wałęsie. Zaprasza na rozmowę dwa dni później. Kontakty są bardzo intensywne, Maciej Zalewski bywa w Pęcicach, panowie spotykają się też w znanych restauracjach. Dowiadujemy się o tym prawie rok po ucieczce Bagsika i Gąsiorowskiego z kraju z wywiadu, jakiego Maciej Zalewski, polityk Porozumienia Centrum i były podsekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta, udziela „Gazecie Wyborczej” (ukazuje się 17 lipca 1992 r.). W kraju mówi się już o tym, że artyści podczas licznych spotkań z polskimi prokuratorami w Izraelu (dokąd uciekli i obaj są jego obywatelami) wskazują na Macieja Zalewskiego jako tego, który ostrzegł ich przed aresztowaniem. Później sąd uwolni go od tego zarzutu, ale skaże na 2,5 roku wiezienia za wymuszenie od Art B pożyczki dla spółki Telegraf. Miała być medialnym imperium PC.
            • taniarada Dalej @ pluto 01.08.15, 01:14
              Czytając twoje wątki to wszystkie zło sprowadzali Kaczyńscy i PIS .A reszta cacy .Podczas procesu w SO Żemek wyjawił, że był agentem wojskowych służb specjalnych PRL, które - według ustaleń komisji likwidacyjnej WSI - miały wielki udział w organizacji procederu. Ostatnio zapowiedział wydanie wspomnień.Ale ty tylko jarzysz kościół +Kaczyńscy i PIS .Bo mnie osłabiasz.Poczytaj sobie troszkę.www.eioba.pl/a/343u/anty-bohater-na-wawelu-cz-1
      • pluto37 Re: wielkie bogactwo 25 lecia 30.07.15, 20:24
        Przypominam ci jak już o FOZZie wspomniałes, że za kontakty z Bagsikiem zamknieto wspólnika Kaczyńskich a dwaj ludzie zeznawali, że z pieniędzy FOZZ w gotowiznie korzystali funkcjoariusze
        PC czyli dawnego PiSu.
        Długi wobec budżetu partii Kaczyńskich umorzył dzień przed kasacją rządu Kaczyńskiego jego minister skarbu Jasiński...wcześniej PZPR i nadzorca SB.
        A teraz uczciwością błyszczą bonzowie ze SKOKów chronieni przez funkcjonariuszy PiSu co kosztuje fundusz gwarancyjny banków już 3 miliardy złp a to przy wszystkim cos wydumał to drobiazg jest.
        Więc jako funkcjonariusz PiSu dobrze byłoby milczeć w temacie uczciwość.
        • qq.44 Re: wielkie bogactwo 25 lecia 30.07.15, 20:50
          wyborcza.biz/biznes/1,100897,18450947,skok-i-w-trybunale-bezwstyd-posla-pis.html#BoxBizLink
          nie komentuję bo chyba nie trzeba !
      • obserwator1-2013 fala negatywnych komentarzy... 31.07.15, 16:11
        ... po śmierci Jana Kulczyka.

Odnoszę wrażenie, że wyjątkowo rozsądnie napisał jeden z internautów o nicku "Tomek", cytuję fragment tej wypowiedzi:
        Życiorys pana Kulczyka, oceniany przez kogoś, kto nie uległ zaczadzeniu medialnym panegiryzmem, ani przez kogoś, kto nie był przez niego wspierany finansowo, nie jest życiorysem, który zasługuje na tyle dobrych opinii. Przeciwnie. Kariera tego człowieka odzwierciedla niemal wszystkie patologie rodzącej się III RP. Przecież on bogacił się głównie na pośrednictwie: kupnie za bezcen (kto mógł sobie na to pozwolić?) państwowych dóbr i i odsprzedaży ich potem, często po kilku zaledwie tygodniach za krocie. Nie mówiąc już o niedawnych aferach (Ciech), w których nazwisko Kulczyka przewija się nagminnie wyjątkowo tajemniczych początkach tego biznesu (rok 1981).

Czytając komentarze internautów i analizując ich treści oraz formę i emocje osób piszących te komentarze daje się zauważyć, że gro tych osób nie wyraża w tych komentarzach swojego stosunku do śp. Jana Kulczyka lecz pokazuje swoją gorycz w stosunku do rządzących, do ich działań, które doprowadziły do tak wielkiego rozwarstwienia społecznego, do zniszczenia polskiej gospodarki.
        Ponadto, nadmiar informacji w mass mediach o śp. Janie Kulczyku i jego rodzinie jest irytujący, poniżający polskie społeczeństwo. Polska to nie tylko śp. Jan Kulczyk. Inni też mają prawo do życia i chcą żyć normalnie a nie czytać/słuchać tylko o osobie o której mają niejednokrotnie zupełnie obojętne a nawet wręcz negatywne zdanie. A pisanie o tych ludziach, że hejtują to już śmieszne?!... a może przerażające?... wskazujące na to, że coś jest w nieporządku... albo z piszącym o hejtowaniu (np. nie rozumie znaczenia tego słowa) lub... coś ktoś chce ukryć i... o tym się po jakimś czasie może? dowiemy.

• pluto37 Re: fala negatywnych komentarzy... 31.07.15, 18:46
          obserwatorze!
          Ani mi Kulczyk był brat ani swat.
          Ale letki szlag mnie trafia jak na nieboszczyku psy wiesza typ, co modli się pod figurą, którą finansowo wsparł nieboszczyk, a nawet został uznany przez właścicieli figury za świeckiego dygnitarza w zakonie.
          A co do kariery finansowej, to jak w starym przedwojennym kawale o naprawie auta I wystawieniu rachunku ..uderzyłem młotkiem 1 złoty, wiedziałem gdzie ....19 zł.
          Miał nieboszczyk pieniądze i wiedział gdzie i jak je wykorzystać. Czego drobny cinkciarz i przemytnik nie potrafił.
          A robić mu zarzuty, że kupował jedne firmy, a potem sprzedawał z zyskiem to zupełny przejaw debilizmu umysłowych ratlerków. Równie dobrze można robić wyrzuty babie za straganem, że tanio marchewkę kupuje i drożej sprzedaje.
          I tyle.

• storima Re: fala negatywnych komentarzy... 31.07.15, 20:57
            pluto37 napisał:
            > Równie dobrze można robić wyrzuty
            > babie za straganem, że tanio marchewkę kupuje i drożej sprzedaje.

Ja tez mam tego dość!
            Jest fala wzburzonych negatywnych na ten temat komentarzy!
            Rzecz w tym ze na pokrętnie skamuflowanych forach.

Ktos wie jak tam się dostać????
          • obserwator1-2013 Re: fala negatywnych komentarzy... 31.07.15, 23:01
            Dla mnie też śp. Jan Kulczyk ani brat ani swat.
            Natomiast przeglądam publikowane artykuły na jego temat, czytam komentarze.
            Jest to interesujący materiał, obrazujący zmiany jakie zachodzą w polskim społeczeństwie, zarówno od strony gospodarczej (jak zdobywa się majątek) jak i mentalnej (w jakim zakresie akceptowane są przekręty i wyzysk człowieka przez człowieka). Można dużo się dowiedzieć, dużo zrozumieć.

Globalizacja postępuje. Szkoda tylko, że wybrano złą drogę a ponadto cały czas nią postępują. Na końcu tej drogi jest jedno: ruina!

Pisząc to ostatnie zdanie przypomniałem sobie chwilę gdy kilka lat temu pisałem Referat (na temat globalizacji i transformacji społecznych z nią związanych a lansowanych filozofii i rozbieżności pomiędzy tymi zjawiskami) do jego publicznego wygłoszenia. Niestety, to co się dzieje obecnie znane było już dawno. Dlaczego ludzie zgodzili się upodlenie?... dlaczego godzą się dalej?...
            • taniarada Re: fala negatywnych komentarzy... 31.07.15, 23:53
              Jak czytam na blogu to większość prawie dwa tysiące miliarderów to złodzieje.A kapitalizm to czyste złodziejstwo.Choć nie kapitalizm to złodziejstwo wytworzył.Kulczyk był zamieszany w różne afery.A pieniądze mu szczęścia nie dały.Z żoną się rozwiódł ,a ta go chowa.I na co mu to było.Nie zbadane wyroki Boże .Wyniku transformacji politycznej złodzieje w Polsce nagromadzili niesamowite majątki.Na ludzkiej krzywdzie i wyzysku.Instytut Wałęsy:Oddaj bolek moje sto milionów .Teraz powstaje instytut Komorowskiego ,tylko nie wiedzą jaki.Na koniec swojego urzędowania kopsnął swoim urzędasom na otarcie mordy 11 mln złotych.O wybrał generałów i jedną generałową .Szczególny awans to biskup polowy podporucznik Guzdek .Ten co towarzyszył Komorowskiemu w pogrzebie Jaruzelskiego i wygłosił tam homilię gnidzie.Po tragedii smoleńskiej głównym kandydatem był administrator ordynariatu polowego ksiądz pułkownik Sławomir Żarski.Ale jak ten powiedział w bazylice Świętego Krzyża w Warszawie ,że pierwszy milion trzeba ukraść .Patriotyzm został zastąpiony kosmopolityzmem.A prawdą zastąpiono kłamstwem i wiele innej prawdy .To na polecenie Komorowskiego,Klich przeniósł Żarskiego do rezerwy .Taki jest gajowy i już go nie długo nie będzie .Czyli na zawsze .Te moje opowiastki łączą się z Kulczykiem.Gdzie polski biznes i polityka wylewa się gnojem .
              • obserwator1-2013 Re: fala negatywnych komentarzy... 01.08.15, 09:27
                Cytat:
                "... polski biznes i polityka wylewa się gnojem."

Niestety, dotyczy to całego światowego biznesu.

"Zwycięzca zabiera wszystko." To jedna z zasad globalizmu.
                Nie liczy się, nie ważne jak dojść do zwycięstwa, byle zwyciężyć.
                Stąd też mamy to co mamy.

Reasumując:
                Jest to droga donikąd. Tyle tylko, że człowiek żyje krótko. A to oznacza, że my tego końca nie zobaczymy. Zobaczą go następne pokolenia. Co o nas będą myśleć??????????...

• obserwator1-2013 wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 11:07
                Przeczytałem coś, nad czym warto się zastanowić.

Zacznę od wpisu forumowicza "qwerty", cyt.:
                "Wystarczy posłuchać opowieści na YT prof. Kieżunia o tym jak Sasch, wysłannik największego przekrętacza giełdowego Sorosa, mafioza w białym kołnierzyku ustalał z Geremkiem, Michnikiem u Kuronia przy wódce plan zniszczenia naszej gospodarki. Później szukali aby ktoś ten plan wcielił w życie. Prof Kieżun odmówił, paru innych też ale znaleźli młodego adepta Balcerowicza i tak powstał po pijaku plan likwidacji gospodarki polskiej zwany planem Balcerowicza. Obejrzyjcie DOKTRYNA SZOKU Naomi Klein. Tez warto ten film obejrzeć"

Zawsze się zastanawiałem kto stał za Balcerowiczem? Trudno było mi bowiem uwierzyć, że sam (bez zgody "mocodawców") mógł sobie pozwolić na taka rozwałkę polskiej gospodarki jakiej dokonał!!! Czyżby wpis forumowicza "qwerty" wyjaśniał wszystko?...

A sama "wiedeńska klątwa"? Rzeczywiscie, Wiedeń jakoś dziwnie wplątany jest w losy najnowszej historii Polski.
                Trochę więcej o tym w artykule pt. Śmierć Jana Kulczyka i wiedeńska klątwa

Co Panowie sądzicie na ten temat?
                • qq.44 Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 11:16
                  No nie myślałem, że ub-owskie " historie " jak to Michnik I Kuroń sprzedawali Polskę zachodnim banksterom juz nikt nie powtórzy bo dawno temu już były wyjaśnione i wyśmiane !
                  Była jeszcze o Wałęsie, później z wypowiedziami montażystów którzy opowiadali jak przerabiali wypowiedzi Wałęsy tnąc i klejąc taśmy tak żeby wyszło na to że to sprzedawczyk itd....
                  O Geremku jak to sprzedawał Polskę Izraelowi itd.... itd..... ale jak widać debili do kwadratu powtarzających ub-owskie dzieła nie brakuje i dzisiaj !

Brawo starzy ub-ecy są z ciebie dumni !!!
                  • storima Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 11:30
                    qq.44 napisał:

> No nie myślałem, że ub-owskie " historie " jak to Michnik I Kuroń sprzedawali P
                    > olskę zachodnim banksterom juz nikt nie powtórzy bo dawno temu już były wyjaśni
                    > one i wyśmiane !
                    > Była jeszcze o Wałęsie, później z wypowiedziami montażystów którzy opowiadali j
                    > ak przerabiali wypowiedzi Wałęsy tnąc i klejąc taśmy tak żeby wyszło na to że t
                    > o sprzedawczyk itd....
                    > O Geremku jak to sprzedawał Polskę Izraelowi itd.... itd.....

Plus cytaty naczelnych homofobów mieszkających w Polsce...
                    Tak to już jest.

Jeśli zaś mowa o Naomi Klein jej książka Doktryna szoku badz film to pozycje warte polecenia.
                    od około 25 lat kandydaci prezydenccy w USA zwracają się w swych kampaniach do przedstawicieli korporacji a wyborcy, zostaja gdzies w tyle. Oznacza to ze zabiegaja o poparcie szefow globalizacji aby wygrac wybory. Naomi Klein przeprowadza sprawna i rzeczowa analize tej problematyki.
                • qq.44 Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 11:24
                  A może powtarzaczu ub-owskich " historyjek " napiszesz nam tu co oznacza rozwałka polskiej gospodarki ?????

Jaka to wspaniałą gospodarkę " rozwałkował " Balcerowicz ????

A może ja żyłem w jakimś innym prl-u w którym efektywna i dochodowa polska gospodarka zadziwiał świat zachodni ???
                  (Tylko mi nie pisz że zniszczył huty , stocznie i kopalnie bo nie jestem debilkiem z gimnazjum ani wyborcą pis czy sld i tylko parsknę na monitor !)
                  • storima Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 11:35
                    qq.44 napisał:
                    > A może ja żyłem w jakimś innym prl-u w którym efektywna i dochodowa polska gosp
                    > odarka zadziwiał świat zachodni ???

Nareszcie zrozumiałeś!

Wywoziliśmy amerykańskie wranglery, levisy na wschód do ZSRR, a z powrotem wracaliśmy ze zlotem!
                    (to akurat jest prawdą)
                    • taniarada Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 12:49
                      Wywoziliśmy amerykańskie wranglery, levisy na wschód do ZSRR, a z powrotem wracaliśmy ze zlotem!
                      (to akurat jest prawdą).A o Berlinie Zachodnim zapomniałeś ?Prawda nie znasz niemieckiego.Brat Michnika to nie ubecki prokurator?Adaś zawsze stał w szeregu z czerwoną zarazą .To się głęboko ukłonił Jaruzelowi ,to wychwalał głuchego Kiszczaka.To na GW wyśmiewają powstańców warszawskich.Ale ty tego nie jarzysz z tym drugim .
                • qq.44 prof. Kieżun 01.08.15, 11:30
                  A a o współpracy prof Kieżunia z ub też wspomnieli w tym wpisie czy już nie ?

"Czyżby wpis forumowicza "qwerty" wyjaśniał wsz
                  > ystko?..."

Twoje wpisy są tak żenujące że nawet śmieszne !!
                  • qq.44 Re: prof. Kieżun 01.08.15, 11:49
                    Oczywiście nie jestem tu od oceniania czy prof. kolaborował z ub czy nie ( nie jestem opętanym wyborcom pis czy innej zarazy ) ale trochę dziwne że powielacze ub-owskich fałszywek tacy jak ty obserwator ( raczej zmień nick na ubowski powielator ) w zależności od potrzeby raz oburzają się na domniemanych współpracowników ub a raz ich cytują i się nimi zachwycają !

Czyżby schizofrenia ???
                    No ale czekam na te niesamowite wieści o tej wspaniałej gospodarce w prl-u !!
                  • storima Re: prof. Kieżun 01.08.15, 11:49
                    Forumowicz Qwartz napisal (cytat):

cytuje:
                    "Zabrali mi mleko dostarczane świeżo przed drzwi.
                    Zniszczyli poranny ruch komunikacyjny roznosicieli mleka.
                    Michnik nie życzył sobie aby obywatel w zdrowiu zasiadał do czytania z rana.
                    Szklanka mleka plus Wyborcza.
                    On nam zabrał mleko sprzed drzwi i zostawia Wyborcza w internecie!

Ja myślę ze Kwartz dobrze ujął niszczenie polskich szlaków komunikacyjnych.
                    teraz w tym mleku to się kąpią w Izraelu!!!

Dla młodszych czytelników:
                    W PRL funkcjonowała poranna dostawa butelki mleka pod drzwi klienta. Oczywiście płatna.

Komedia polska "Nie lubię poniedziałku", Tadeusza Chmielewskiego z 1971 roku, obecnie w odnowionej w procesie cyfrowym wersji, w przepięknych kolorach. Tam możecie zobaczyć roznosicieli mleka w akcji.
                    • qq.44 Re: prof. Kieżun 01.08.15, 11:53
                      A Balcerkowa w " Alternatywach " to nawet kradła to mleko docentowi Furmanowi :))
                      • storima Re: prof. Kieżun 01.08.15, 12:25
                        qq.44 napisał:

> A Balcerkowa w " Alternatywach " to nawet kradła to mleko docentowi Furmanowi :
                        > ))

Przypomniałeś mi taki zadziwiający fakt.
                        Mleko dla dostawców było dostarczane raniutko przed sklepy czekając tam na rozwozicieli.
                        I nikt tego mleka nie kradł! Mimo ze po kryjomu wynoszono cale peerelowskie fabryki w częściach i śrubkach! To dopiero było złodziejstwo---powszechnie tolerowane.
                        Wracając do mleka---owszem zdarzyło się ze jakiś skacowany z rana wychłeptał butelkę mleka, ale to były naprawdę rzadkie przypadki.
                        Rzadkie przypadki kradzieży mleka, nie porannego kaca!

• qq.44 Re: prof. Kieżun 01.08.15, 12:40
                          Na tej samej zasadzie nie kradli octu i ruskich konserw ;)
                          no ale to była ta wspaniała " polska " gospodarka którą według "znanego ekonomisty " obserwatora rozwałkował ten obrzydliwy Balcerowicz nasłany przez Kuronia i Michnika na polecenie zachodnich banksterów !!
                        • taniarada Re: prof. Kieżun 01.08.15, 12:56
                          Autor: storima 01.08.15, 12:25.Sam Kieżun przyznał się do rozmów z SB.Tylko formalnie i bez współpracy.Wszyscy tak nawijają .Towarzysz " Docent im Karol też tak mówił i teraz trzaska kasę w Euro-kołchozie.Mówimy o Buzku który już ma na koncie do emerytury 12 tyś złotych .To jest biznes .
                • mateusz572 Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 11:56
                  obserwator1-2013 napisała:

> Przeczytałem coś, nad czym warto się zastanowić.
                  >

>
                  > Zawsze się zastanawiałem kto stał za Balcerowiczem? Trudno było mi bowiem uwier
                  > zyć, że sam (bez zgody "mocodawców") mógł sobie pozwolić na taka rozwałkę polsk
                  > iej gospodarki jakiej dokonał!!! Czyżby wpis forumowicza "qwerty" wyjaśniał wsz
                  > ystko?...
                  >
                  > A sama "wiedeńska klątwa"? Rzeczywiscie, Wiedeń jakoś dziwnie wplątany jest w l
                  > osy najnowszej historii Polski.
                  > Trochę więcej o tym w artykule pt. Śmierć Jana Kulczyka i wiedeńska kl
                  > ątwa

>
                  > Co Panowie sądzicie na ten temat?

Mądrzy ludzie już tłumaczyli ci, że czytasz nie te strony co trzeba. Poza tym bardzo ważne jest aby włączyć własne myślenie co w połączeniu z wiedzą w tej materii da pozytywny skutek.
                  O gospodarce PRL-u już wiele tu pisaliśmy.Po prostu zbankrutowała tak jak bankrutuje żle zarządzane przedsiębiorstwo. Natomiast Soros to człowiek wysokich lotów, indywidualista, który dzięki wiedzy i sporemu ryzyku zbudował swoje imperium finansowe. Należy mu się spory podziw.Kupował akcje wtedy gdy inni sprzedawali.Pewnie taki chciałbyś być ? ;-)
                  • taniarada Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 13:12
                    Mateo napisał:Mądrzy ludzie już tłumaczyli ci, że czytasz nie te strony co trzeba. Poza tym b
                    > ardzo ważne jest aby włączyć własne myślenie co w połączeniu z wiedzą w tej mat
                    > erii da pozytywny skutek.
                    > O gospodarce PRL-u już wiele tu pisaliśmy.Po prostu zbankrutowała tak jak bankr
                    > utuje żle zarządzane przedsiębiorstwo. Natomiast Soros to człowiek wysokich lot
                    > ów, indywidualista, który dzięki wiedzy i sporemu ryzyku zbudował swoje imperiu
                    > m finansowe. Należy mu się spory podziw.Kupował akcje wtedy gdy inni sprzedawal
                    > i.Pewnie taki chciałbyś być ? ;-) ( Czyli kto bo nie mogę załapać ?Soros to faktycznie człowiek wysokich lotów.Dużo pieniędzy rozdał.Podczas transformacji wiele dawnych firm z PRL rozkradziono i rozpieprzono.Tak powstawali u nas pierwsi milionerzy.Jak tam Mateo z Pendolino jest teraz .Zarabia na siebie ,bo już dawno nie czytałem?Czy tylko wozi "Ewkę Peron Trzeci .Tam i z powrotem?
                • obserwator1-2013 Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 12:56
                  Panowie,
                  z zainteresowaniem przeczytałem Wasze wypowiedzi.
                  Są cenne bo szczere.

Szkoda tylko, że forumowicz "qq.44" zbyt emocjonalnie podchodzi do każdego tematu i zamiast dyskutować "robi wycieczki osobiste" starając się pokonać dyskutanta poprzez wyprowadzenie go z równowagi psychicznej, zdenerwować go. Ponadto, nie podaje rzeczowych argumentów w dyskusji lecz pisze w stylu, cyt.:
                  "(Tylko mi nie pisz że zniszczył huty , stocznie i kopalnie bo nie jestem debilkiem z gimnazjum ani wyborcą pis czy sld i tylko parsknę na monitor !)"
                  Cóż, z powyższej wypowiedzi forumowicza "qq.44" można się dowiedzieć zarówno o jego niedojrzałości emocjonalnej i społecznej jak i małej wiedzy technicznej.
                  Zresztą jego wypowiedź utrzymana jest w tym samym stylu, co inne, w innych wątkach tematycznych na forum.

Tak więc teraz ten mój wpis najprawdopodobniej wywoła kolejną falę agresji i stek nieprzyzwoitych wyrażeń, które to będą "argumentami" forumowicza "qq.44" o jego rzekomej dorosłości i mądrości.

Zamykając ten wpis chcę powiedzieć, że rzetelną wiedzę czerpie się nie tylko ze źródeł uznanych w danym okresie czasu za "jedynie wartościowe".

Cenię sobie dyskusję z Panami, wręcz polubiłem Panów za Waszą różnorodność, za szczerość w wypowiedziach. Każdy z Nas jest inny, ma różne doświadczenia życiowe.
                  I to jest piękne, niepowtarzalne. Nie niszczmy tego!

Serdecznie pozdrawiam.
                  • taniarada Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 13:04
                    Forumowicz o którym piszesz wrócił z bana ,czeka na powrót w drugą stronę.To jego domena tam wracać .
                    • qq.44 taniarada = starykomuch 01.08.15, 13:29
                      I znowu donosicielku to samo mam ci komuchu powtarzać wiecznie o tym że wara ci do mojej osoby ??
                  • pluto37 Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 13:15
                    Obserwatorze
                    Jednak czekamy na te okazy zniszczonej przez imperialistów kwitnącej gospodarki socjalistycznej.
                    Tak dla ciekawości, bo jakoś -wracając pamięcią do tamtych dziesięcioleci - trudno nam znaleźć firmy made in Poland podbijające świat i ....... kartkowy rynek wewnętrzny.
                    Warto wspomnieć tez że nieboszczyk Kulczyk w poczatkowych fazach swej działalności sprzedawał wyroby Volkswagena a nie pojazdów z rodziny FIATp czy wyścigową wersję forda pod kryptonimem syrena:)
                  • qq.44 Re: wiedeńska klatwa?... 01.08.15, 13:38
                    Buahahahhaha : " jego niedojrzałości emocjonalnej i społecznej jak i małej wiedzy technicznej."

no to ja poproszę o cytat ukazujący moje braki odnośnie wiedzy technicznej w tej dziedzinie ( w jakiej ? ) !!! Doczekam się ????????

I dalej blalalalallala...... a nie potrafisz się odnieść powielaczu ubowskich historyjek do konkretów ??????
                    No to jeszcze raz czy Kieżun cyt: " ochoczo i wydajnie ....współpracował z ub " czy nie ??????

NO i oczywiście poproszę " znawco " i "posiadaczu" ogromnej wiedzy technicznej o tej wspaniałej gospodarce prl która rozwałkował agent zachodnich banksterów Balcerowicz ???

Tylko bez ględzenia znowu o wycieczkach osobistych , szczerości i o jakichś " falach agresji " !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka