Dodaj do ulubionych

Wypadek w centrum miasta

IP: *.org / *.org 20.09.04, 22:07
Ciekawe a właściwie tragiczne. Popatrzmy dośc spore wydawało by sie miast
dośc duzy powiat i co mamy? Jeden patrol drogówki uprawninej do zajecia sie
wypadkami na spore miasto i powiat - paranoja. To w zasadzie po co kilka
komisariatów jak w żadnym niema funkcjonariuszy uprawnionych do zajeca sie
sprawami wypadków drogowych? Rozumiem jesli jest jeden patrol policji to sie
nie rozdwoją ciekawe tylko co by było gdyby np. pierwszy wypadek zarzył sie
np. Koniecpolu? Godzina w jedną powiedzmy 30 min na miejscu (w najlepszym
przypadku) godzina z powrotem. Czyli w idealnych warunkach do nastepnego
wypadku o ile zdarzy sie w Cz-wie a nie na 2 koncu powiatu mozna dotrzec za 2
godziny. To jest po prostu kpina ze zdrowego rozsadku. Mam pytanie to gdzie
sa pozostali funcjonariusze drogówki? Stoja z radarmi? Owszem nie przecze
moze to i potrzebne ale nie w sytuacji kiedy nima kogo do wypadku wysłać.
Teraz 2 sprawa - pogotowie - taka sama sytuacja na 250 tys miasto w zasadzie
póltorej bazy pogotowia ratunkowego. Czyli jak zajscie zdarzy sie np. na
Błesznie to karetka jedzie przez całe miasto - to tez smieszne zwaszcza w
sytuacji kiedy licza sie minuty. Z tym tez moze przydało by sie cos zrobic bo
półtorej bazy pogotowia to nieco mało jak na 250 tys miasto (za połówke bazy
licze stacje karetek na parkitce).
Obserwuj wątek
    • lookas.prv.pl Re: Wypadek w centrum miasta 20.09.04, 22:37
      Nie wyobrażam sobie tutaj jakiegoś ataku terrorystycznego.... a było tyle
      krytyki pod adresem służb z Biesłanu.. a z tego co widzę u nas byłoby albo tak
      samo jak nie gorzej :-/

------------------------------------------
      www.lookas.prv.pl
    • Gość: szum Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 23:02
      widzialem wypadek i bardzo mnie zdziwilo, ze straz miejska nic nie potrafila
      zrobic, ani ruchu przekierowac (zreszta nie ma do tego uprawnien) ani gapiow
      przegonic (byla chyba setka) a panie sobie lezaly po srodku jezdni i
      cierpialy... brawo dla stazy miejskiej za jej cudowne przygotowanie, a co
      smieszne coraz wiecej uprawnien chca miec, cale szczescie, ze bron palna maja
      tylko jak zabezpieczaja dokumenty przewozone z urzedu miasta w innne miejsca.
      cale szczescie ze kobiety nie byly w stanie krytycznym bo by umarly, a ponoc
      karetka w 5 minut w centrum przyjezdza. pociagnac osoby do odpowiedzialnosci ze
      te zdarzenia.
      • Gość: xkx Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.org / *.org 20.09.04, 23:16
        Jesli chodzi o Straż Miejska to niestety u nas niesa oni przygotowani do
        kierowania ruchem. Po prostu najczesciej nie mają uprawnien. Co do
        poszkodawanych to panuje zasada ze jesli stan jest powazny to mozna jedynie
        udzielic pierwszej pomocy natomiast decyzje ja przuenosic i ruszac niestety
        powinen podjac lekarz. Problemem jest tu półgodzinne oczekiwanie na karetke.
        Ale to nic dziwnego kidys widzlem jak do zasłabniecia kolo dawnego orbisu
        karetka docierała 15 min. A co do ewentualnego ataku terorystycznego w Polsce
        to wystrczy powiedzieć ze milbysmy Biesłan do kwadrtu.
        • Gość: tna Re: policja i pogotowie olewaja ludzi!!! IP: *.proxy.aol.com 21.09.04, 12:14
          jestesmy w unii,a standard mamy z rosji.kiedy wrescie ktos bedzie odpowiadal
          za stan rzeczy!!!czy rzad da wiecej kasy na sluzbe zdrowia i policje!!!
          zlikwidowac straz miejska,to sa utopione pieniadze w bloto!!!!oni nic nie
          robia!!!!postawic do odpowiedzialnosci karnej pogotowie i policje!!!jesli sie
          nie nadaja to wszystkich zwolnic!!!
          • Gość: xkx Re: policja i pogotowie olewaja ludzi!!! IP: *.org / *.org 21.09.04, 18:11
            Nie nie zlikwidować po prostu zreorganizować na wzór zachodu tam istnieje coś
            takiego jak straz miejska ale o nieco innym charakterze - nazywa sie to Policja
            Municypialna i jak najbardziej dobrze spełnia swoją role do tego do czego jest
            pwołana. A powołana jest głównie do spraw porzadkowych jak np. Dopilnowac
            włascicieli do posypania chodników dopilnwac wywiezienia śmieci itd. Ciekawe ze
            w wilu miastach jak np krakowie czy Warszawie Straz Miejska całkim niezle
            spełnia swoja role wyreczjac Policje w drobnych sprawach. I u nas by tak mogło
            byc ale chyba ktoś czegoś nie dopatrzył.
      • Gość: hk Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 00:08
        dlaczego chłopcze kłamiesz? straz miejska nie moze uzywać broni palnej dletego
        jej nie ma, a tym bardziej nie jest potrzebna do pzrewozenia jakis dokumentów.
        • Gość: szum Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 09:02
          widzialem ma.
        • Gość: szum Re: Wypadek w centrum miasta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 09:14
          skoro tak uważasz to bądź w takim mniemaniu, choć mijającym sie z prawda.
          odsyłam do rozdziału III ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r o strażach gminnych.
          (z późniejszymi zmianami)
          • noname67 Re: Wypadek w centrum miasta. 21.09.04, 20:49
            Straż Miejska (gminna) ma prawo do używania broni palnej (ustawa z 12.06.2003 0
            zmianie ustawy o strażach gminnych oraz niektórych innych ustaw art 15,16,17,18)
            podobnie jak ma prawo do kierowania ruchem drogowym (Prawo o ruchu drogowym art
            6 pkt 3c). Prawo do kierowania ruchem drogowym mateż np. Straż Pożarna w czasie
            prowadzonych akcji. Tak więc Szum uważaj, bo możesz zostać odstrzelony z broni
            palnej bojowej przez straznika miejskiego za niestosowanie się do sygnałów
            dawanych przez niego na drodze :))))
      • Gość: lol Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 22:12
      • Gość: lol Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 22:16
        Ciekawe jak mieli poradzić sobie strażnicy z setką wścibskich polaków???
        przecież jest "demokracja",i nic nie można zrobić baranom na ulicy którzy nie
        pomogą a widzieć wszystko muszą
    • Gość: SsMyK Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 23:40
      >Chwilę potem pojawili się strażnicy miejscy z patrolu. Niewiele potrafili
      >robić. Ani udzielić tym kobietom pierwszej pomocy, ani rozsądnie pokierować
      >uchem. Poszkodowanymi zajął się wreszcie mój kolega lekarz - relacjonuje
      >drian Biel, świadek wypadku - Dopiero po prawie 20 minutach przyjechała
      >aretka i policja.

oni wogóle potrafią cos robić,obijac sie ,gonic kobiety z pietruszką i dobrze
      uciekac przed stadami młodzierzy, to i owszem.

>Za kierownicą siedział 79-letni mieszkaniec Częstochowy

he,i powiedzcie mi ze ten dziadek mógł sie skoncentrowac na drodze,prawo jazdy
      powinno sie odbierać po ukończeniu 60 roku zycia,badz po negatywnym przejsciu
      badań okresowych.
      Jakos nie moge w to uwierzyć by dziadzinka miała jeszcze refleks i ze
      pozytywniue by je zaiczył.

Przejeżdżałem dziś obok tego zajścia jak jeszcze dziadzia siedziała za kółkiem
      i chyba nie wiedzial za bardzo co zrobił.a strazacy staqrali sie coś
      zrobić,bezskutecznie. dobrze ze sie choc starali ,jakby dali noge to wstyd nad
      głowami zawisłby.
      Inna sprawa jest taka ze ludzie na pasach ida jak swiete krowy i czasami sam
      jestem światkiem jak ładuje mi sie ktoś na pasy nie zobaczywszy czy cos
      jedzie ,a jakby był to pijany i rozwalcował by dana osobe,brak wyobraźni.
      i są tego efekty.

duzo jeżdże i widze jacy skauci wożą sie lanosami tudziez matizami,strach za
      nimi jechac a wyprzedzic sie nie da bo blokują .

A zatrąbic nawet sie nie waze,by mieć takiego na sumieniu.??

i kilka słów do expercika który nieomieszka mnie skomentowac.
      Siedz sobie grzecznie na siedzeniu komputerowczyka,tylko nie z rękoma pod
      pupcią,bo odgniotki i inne zapachy ze afeeee przejdą i bedzie przykro.
      Módl sie gorąco i wierząco patrz na przyszłośc,z komentami mych postów sie
      wstrzymaj .

Moim zdaniem byłeś przeciętniakiem w tej naszej Koffanej Częstochowie...

Dobranoc i słotkich snów..

:):)
      SsMyK
      • Gość: :)0 Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 00:10
        czy ciebie, drobny chuliganie, nie pogoniła kiedys straz miejska? tak mi sie
        kiedys wydawało...
        • Gość: SsMyK Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 00:36
          heheee ale masz dobra pamięć...

i potem pisemko przysłali czy interwencja nie była zanadto natarczywa...

pozdrawiam:)
      • Gość: złe nazwisko Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:05
        Za takie, a nie inne dzialania, nikt z tej dwójki strazników nie odpowie, a to
        dlatego, że trzeba nazywać się właśnie tak. Ta strażniczka co jakiś czas
        popełnia babole i w ciągu roku dostała 2 razy awans.. Masz już jakieś mniemanie
        czy jeszcze nie jarzysz?
    • Gość: ggg Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 01:03
      "...To bardzo ciekawa wiadomość: ćwierćmilionową Częstochowę i przyległe gminy "obsługuje" w dzień powszedni tylko jeden patrol tzw. ogniwa wypadkowego. Nie nadąża, gdy zdarzą się jednocześnie dwa, trzy wypadki. A gdzie reszta panów mundurowych?..."
      Widze Panie Mamoń, że czyni Pan postępy... a już przekonana byłam, że Pan tego nie odkryje.
    • Gość: bilder Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.dclient.hispeed.ch 21.09.04, 05:59
      Tu nie chodzi o policie tylko w Polsce 99 % ludzi nie umie jezdzic autami.Sa
      nerwowi spiesza sie gdzies tam a takie rzeczy jak kierunkowskaz itp to nawet
      nie wiedza co to jest.Ogolnie brak kultury jazdy....
      • Gość: SsMyK Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 08:17
        A pieszy to nie ma winy,Defiladuje po przejściu ,wchodzi na pasy jak świeta
        krowa ,nie zobaczy czy auto nie jedzie.Wiele takich przypadków sam na własnej
        skórze doświadczyłem ,nie mówie ze sam nie jestem równiez pieszym .Ale staram
        sie nie przeszkadzac na pasach...
        • Gość: Iris Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 09:49
          Smmyku, jak Cie lubię, to ,qrcze przeczytaj raz jeszcze ten artykuł.Zgadzam
          się,że piesi też są okropni ale jeśli jeden samochód zatrzymuje się przed
          pasami to ten drugi co?Przeciez to normalne że na pasach są ludzie,pasy są dla
          pieszych.Niestety to się zdarza bardzo często,że jeden kierowca się zatrzyma a
          drugi jedzie dalej.Pozdrowionka:o)O policjii to już nawet szkoda
          pisać.TRAGEDIA!!!!!!
          • Gość: SsMyK Do Szanownej Iris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 21:46
            Witam Cie droga Iris,nie podciągnąłem swojego tekstu do materiały prasowego
            tylko dodałem od siebie odczucia z autopsji.

Dzis wróciłem z miłej drogi (Kraków,Rabka,Zakopane) i widziałem co piesi
            potrafią no i co potrafią kierowcy.

Sam jestem iym i tym ,w zaleznosci od sytuacji...

Pozdrawiam Serdecznie
      • Gość: Angela Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 10:04
        Kultura jazdy to jeden problem, kultura pieszych to drugi. Ale największym
        naszym problemem jest brak wiedzy na temat udzielania pierwszej pomocy. Uważam,
        że przy każdej okazji imprez masowych powinny być prowadzone pokazy jak można i
        jak należy pomagac w przypadku opisanym w artukule. W szkołach powinny być
        zajęcia szkolace z pierwszej pomocy i to zajęcia obowiązkowe zakończone
        egzaminem. Nie byłoby wtedy sytuacji, że 100 osób stoi i patrzy jak dwie ranne
        osoby cierpią. Ktos mógłby pomóc, zabezpieczyc odpowiednio złamane kończyny,
        opatrzyć rany i wtedy przyjazd karetki po 20 minutach nie byłby juz takim
        strasznym wyczynem jak to mamy okazje przeczytać.
    • Gość: rowerzystka Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.pl / 80.48.252.* 21.09.04, 09:38
      Wczoraj (poniedziłek) również byłam świadkiem wypadku i to przy Placu
      Czerwonym, jechałam na rowerze i skręcając z Al. Wolności na Plac Czerwony
      zatrzymałam się przed pasami żeby przepuścić dziewczynę (która już była na
      pasach) a tu nagle zza mnie wyskoczył polonez, który bardzo się spieszył i
      trach potrącił dziewczynę.Przecież idiota widział, że ja zwolniłam przed
      pasami to chyba coś znaczyło. No ale taka jest właśnie kultura naszych
      kierowców. I co z tego, że ja uważam na jezdni, mam dobrze oznakowany w
      odblaski rower, odpowiednie jaskrawe ciuchy, żeby mnie było widać jak i tak za
      każdym razem boję się jewchać bo nie wiem czy jakiś idiota mnie nie potrąci.
    • Gość: bbd Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 11:15
      Oto przykład "79-letniego kierowcy"! Taki dziadek jeszcze kierowcą??! On
      powinien być już wożony a nie samemu prowadzić. To jest najgorsza zakała
      naszych dróg! Po ukończeniu 60 lat powinni mieć obowiązkowe badania lekarskie
      czy mogą jeszcze prowadzić. Autobus się zatrzymał, a dziadek nie! Może już nie
      widział co się dzieje? A może reflex już nie ten? Dziadki do domów wnuczki
      bawić!
      • Gość: Elżbieta Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 11:33
        Szanowny przedmówco 79 lat to na napewno za dużo. Ale twoja propozycje to też
        za przesada.
        Przecież 60 letni mężczyzna nawet na emeryturę nie może jeszcze iść bo mu nie
        przysługuje.Takich to herosów mamy.
        Nie mogę sie wypowiadac na tamat wieku kierowców w aspekcie bezpieczeństwa bo
        w każdym są ludzie i specjalni ludzie.
        Młodość to często brawura, wiek średni nerwy,a starość roztargnienie,obnizone
        spotrzeganie obniżona uwaga.Badania powinny byc aktualizowane ale oby znowu nie
        płatne.I rzetelne.
        • Gość: bbd Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 11:28
          Droga Elżbieto! Nie chodzi tutaj o to, czy panowie po 60-ce są na emeryturze czy nie. Chodzi o to, że już niestety ale niektórzy po takich badaniach pewnie już by się nie kwalifikowali na kierowcę. A tym bardziej dziadzio w wieku 79 lat. Też mam dziadka w tym wieku i raczej za kółko się już nie garnie, bo ma poczucie rzeczywistości. Pozdrawiam.
    • Gość: zszokowany Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 12:30
      jestem zszokowany, policja multum patroli, nikt nie potrafi zając się
      wypadkiem, pogotowie - lekarz z kilińskiego na piechotę byłby tam w niecałe 5
      min., straż miejska mnie najbardziej rozwaliła - NIE POTRAFIĄ UDZIELIC
      PIERWSZEJ POMOCY I NIE MOGĄ ZABEZPIECZYĆ MIEJSCA WYPADKU, - DO JASNEJ CIĘŻ....
      CHOL... PO CO ONI SĄ ??? APTECZKA W AUTOBUSIE NAPEWNO BYŁA, ZATAMOWAC KREW
      WIĘKSZOŚC SŁUŻB MUNDURÓWYCH POTRAFI, WIEM ŻE OBRAŻENIA BYŁY ZNACZNIE
      POWAŻNIEJSZE ALE TO JEST TRAGICZNE STWIERDZENIE - W CZĘSTOCHOWIE W PRZYPADKU
      WIĘKSZEJ TRAGEDI NIE MAMY CO LICZYĆ NA JAKĄŚ POMOC. P A N I E P R E Z Y D E N
      C I E W R O N A - CZY NIEWYCIĄGNIE PAN Z TEGO PRZYPADKU ŻADNYCH
      KONSEKWENCJI ? CENTRUM MIASTA WYPADEK, LUDZIE CZEKAJĄ 20 min> NA POMOC - TO W
      UNII CHYBA JEST KARALNE! ŻAŁUJE ŻE NA PANA GŁOSOWAŁEM !
      • Gość: xx Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.icis.pcz.pl 21.09.04, 12:44
        Tak naprawde to jest kwestia naszej obojetnosci. Tak - mamy w sumie duzo
        obojetnosci na innych, lubimy gromkie slowa a jak przyjdzie co do czego to
        wolimy pic herbatke.

Lubimy tez czekac na innych, na czyjes decyzje. Lubimy tez zwalac na innych.

Mamy tez duze problemy z dobra organizacja. Powiesz ze bronie kogos ale
        naprawde musimy w koncu zrozumiec ze najbardziej nasza terazniejszosc i
        przyszlosc zalezy od nas samych.

• jankessc Re: Wypadek w centrum miasta 21.09.04, 15:35
          Dziś kolejny wypadek na al. Niepodległości na wysokości liceum Żeromskiego. Nie
          znam dokładnie przyczyn i skutków. Widziałem tylko jak scenic uderzył w słup
          trakcji tramwajowej.
          • Gość: m Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:43
            Ciekawe kiedy przyjechało pogotowie? Przecież lekarze pogotowia uczestniczyli w
            międzynarodowych zawodach gdzie zajęli 4 miejsce..
            • Gość: SsMyK Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 22:52
              no i brawo dla nich......
              Przeciez statystyki sie licza a nie zycie...

Pozdrawiam
        • Gość: XKX Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.org / *.org 21.09.04, 18:24
          Obojetnośc czy nie nasówają sie tu same z siebie wnioski.
          Po 1) - Społeczenstwo u nas nie jest przygotowane do udzilania pierwszej
          pomocy - jest to fakt ale gdiz eindziej nie jest duzo lepiej.
          Po 2) - Funkcjonariusze mundurowi jakimi napewno sa Strażnicy Miejscy powinni
          być dokładnie przygotowani i nauczeni jak zachowac sie w przypadku wypadku to
          nie ulega niejmijszym wontpiwością. Bezradnośc nie przystoi słuzba mundurowym.
          Po 3) - Paranoją jest że w dośc rozległym miescie jakim jest Czestochowa jest w
          zasadzie tylko jedna Stacja Pogotowia - powinny być minimum 3 lub 4 jak komendy
          Straży Pożarnej a napeno nie jedna bo to nawet smieszne juz nie jest
          Po 4) - To samo dotyczy drogówki jedno ogniwo wypadkowe na całe miasto i powiat
          to .... to juz nawet nie sa kpiny to jest tragedia. Czyli niema sie co dziwic
          ze na polcje czeka sie po 2 godziny.
          Jednym słowem oby tak dalej - koncze bo szkoda jakichkolwiek słów.
    • Gość: Quebek Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 18:28
      Kochani dobrze że dyskutujecie ale jestem przerażony tym co dzieje się w Polsce
      sam boję się jeździć po drogach w Polsce bo nagminnie łamane jest prawo,
      dlatego powinno się wprowadzić fotokomórki które robią zdjęcia, tak jest w
      Kanadzie ( dlatego tam przestrzega się przeisów ruchu drogowego i żaden mądry
      kierowca nie przejedzie pieszego ani nie wyprzedza bo wie że:
      1. traci prawo jazdy.
      2. towarzysto ubezpieczeniowe nie wypłaci mu odszkodowania, a samochód dużo
      kosztuje
      nieraz mam wrażenie że w Polsce samochody rozdawane są za darmo, kiedy patrzę
      na ryzyko kierowców i te znane slogany że prawo przepisów nie można stosować bo
      są w tym kraju nie wykonalne( i to jest GŁUPOTA BO PRZY 100 KM NA GODZINĘ NIE
      MA SZANS PRZEŻYCIA NIKT)wiem że w Europie Zachodniej też są takie kaamery
      zamontowne i dzięki temu jeździ sięz kulturą ( wiem bo często tam jeżdżę) a
      potem klient dostaje do domu informację że dokonał przekroczneia wielokrotnego
      i koniec z prawem jazdy to raz a drugi punkt to u nas w Kanadzie jeżeli ktoś
      kończy 70 lat nie ma zmiłuj się chociaż by miał kondycję kasanowy zabiera mu
      się prawo jazdy takie są przepisy. Co za problem wprowadzić to w POLSCE ????
    • Gość: GWIAZDKA Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 19:46
    • Gość: iRENA Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 19:47
      NIE WIEM CO NAPISAĆ
    • Gość: GWIAZDKA Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.09.04, 19:47
      JESTEM Z ŁODZI I MAŁO INTERESUJE SIĘ TYM
    • Gość: SsMyK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 21:55
      Dlaczego do Cholery jasnej nikt nie zapyta ,dlaczego ten staroć miał prawo
      jazdy.
      Niewierzę by badania przeszedł pozytywnie a co za tym idzie to i refleks i
      spostrzegawczośc jak i przepisy sa u tego Pana na bakier i to zdrowo.

Ja jak nie bede czul sie na siłach to oddamm prawko w imie bezpieczeństwa
      swojego i innych

Takie truchło potrafi jeszcze wystawić paluszek środkowy jak sie zwraca mu
      uwage.
      Wczoraj az sie we mnie zagotowało bo dwóch takich swołoczy (panowie w wieku 40 -
      60lat.) na zwrócenie im uwagi bo jeden jechał środkiem dwóch pasów a druugi o
      mało nie malował by mi całego boku,a swojego nowego Mondeo miał by porysowanego.
      Tak u nas jest w życzliwoscią i rozsądkiem.
      Spodziewał bym sie czasem "fakersa" od młodego kierowcy a nie od podstarzałego
      i powaznego (tacy powinni być)tatusia.

nastepnym razem wyjme małe conieco z bagaznika i złoje dupe dziadowi.

.
    • Gość: czytelnik Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.ids.czest.pl 22.09.04, 15:30
      w srode (15.09) bylem swiadkiem podobnej sytuacji tylko ze na zebrze kolo ul
      Focha.na szczescie skonczylo sie to dobrze bo przechodnie w pore zauwazyli
      pedzace Daewoo Tico i odskoczyli nabok.Kierowal nim facet w wieku ok.70lat.Po
      przejechaniu tej zebry (jechal al.Wolnosci w kier.centrum)przejechal przez
      skrzyzowanie kolo PKP na czerwonym swietle.Wniosek sejmu ktory byl rozpatrywany
      pare lat temu, odnosnie badan kierowcow ktorzy maja pow.55 lat powinien wejsc w
      zycie.Osoby po 60 powinny byc poddawane badaniom co rok.W niedziele w Herbach
      doszlo do kolizji ktorej sprawca mial 72 lata.Wymusil pierwszenstwo i wjechalo
      w niego inne auto.Wszystkie takie zdarzenia daja do myslenia, aby jednak osoby
      ktore przekroczyly wiek 55 powinny byc badane czesciej.
      • Gość: SsMyK Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 15:45
        Swięta racja. Ile jeszce ludzi ma zginąć bądz być poszkodowanym przez
        Staruszków za kółkiem.!!!!!
        • Gość: daewo Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 17:28
          SsMyku, widze że umiesz pisać a zapewne także i czytać ale wyluzuj się troche z
          tymi staruszkami za kółkiem i poczytaj nieco o mlodzieniaszkach za kółkiem.
          Proponuję zacząć od zdarzenia w Pietrzakach (jesli pamietasz o co mi chodzi) a
          potem setki innych. Na koniec dziesięc głębokich wdechów i krótki spacerek po
          polach nie po ulicy bo dostaniesz wylewu.
          • Gość: SsMyK Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 18:08

Fakt iż ludzie którzy dawno powinni oddać prawo Jazdy a tego nie czynią jest
            wystarczająco frapujący by nie powiedzieć intrygujący.

Gołym okiem jest widać ,niedzielnych kierowców ,wyjeżdzających w słoneczny
            dzień ,niedzielnego popołudnia.

Temat jest ciekawy i myslę ze bedzie kontynuowany dla wymiernego bezpieczeństwa
            ogólnego.

Co do młodzieży ,oni i tak wychylają sie w godzinach późnopopołudniowych ,nawet
            wieczornych,dla mnie bezpiecznych .Nie wychylam sie bez koniecznej potrzeby, na
            miasto ,autem.
            Poza tym ,zawsze znajdzie sie ziarnko piasku w oku kazdej sprawy.

Sprawa w Pietrzakach wydaje mi sie oczywista i jednoznaczna (brawura,brak
            umiejętności oraz niedostosowanie predkości do warunków ,nawet duze jej
            przekroczenie moim zdaniem,itd.)
            Wyraziłem swoje poglądy w tym poście i odsyłam Cie do niego...

A stan mojego organizmu jest w doskonałym stanie,czego nie powiem o
            podstarzałych kierowcach matizów i tico itp.

• Gość: wstyd za Ssmyka szacunek IP: *.com.pl 22.09.04, 19:47
          • !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

Przeczytaj komentowany artykuł »
          Gość: SsMyK 21.09.2004 21:55 odpowiedz na list

Dlaczego do Cholery jasnej nikt nie zapyta ,dlaczego ten staroć miał prawo
          jazdy

Czy twoj dziadek i babka to tez " staroc " a ojciec z matka to przedstarocie ?
          • Gość: SsMyK Re: szacunek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 20:02
            I co z tego ze tak napisałem,

sam niedługo bede starym dziadem,byćmoze bez łysinki na głowie.Zestarzeje sie i
            na mnie tez powiedza starociu.

A przepraszam jak miałem powiedzieć"dlaczego grzecznie nie zapytamy czemu
            starszy pan o zniszczonej czasem twarzy i ujmującym usmiechu wjechał i prawie
            zabił dwie Kobiety przechodzące poprawnie przez pasy...sam wyjeżdzajac obok
            stojącego przed przejsciem autobusu.??

Załosne..
            A co do mojej babki,to nie jest warta by na nią powiedzieć" Ty Qur***de ")

")cenzura...

Pozdrawiam mimowszystko..
      • Gość: xkx Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.org / *.org 22.09.04, 17:48
        Problem w tym jakie to mają byc badania bo badzmy realistami zwykle mozna
        załatwoc bez najmnijszych problemów. Tu powinny byc obowiązkowe badania tzw.
        psychofizyczne takie jak maja kierwcy np. karetek pogotowia czy radiowozów czy
        kierowcy zawodowi. Tylko tak mozna sprawdzic czy dana osoba mam wystrczajacy
        czas reakcji na zdarzenie. Bo napewno nie beda tego w stanie stwierdzic zwykle
        badania lekarskie.
        • Gość: SsMyK Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 18:16
          Jesli ktoś zainteresuje sie tematem to i osoba znajdzie sie na odpowiednim
          stanowisku.
          Np.w Wojewódzkim Ośrodku Egzaminacyjnym kilka osób wyznaczonych do kontroli
          badanych ,psychomotorycznie,psychicznie i fizycznie.czas reakcji na
          poszczególne bodzce,wzrok .

Jak dziadzia która przejdzie badania spowoduje wypadek ,orzeknięty jego
          winą ,wiadomo kogo za dupe złapać.
          Wtedy lekarze uprawnieni do tegop typu badań beda czuli oddech sprawiedliwości
          na karku.
          ...
          SsMyK
        • lookas.prv.pl Re: Wypadek w centrum miasta 22.09.04, 22:26
          Zapomnieliście jeszcze o jednym... nasz kraj jest cholernie korupcjogenny, więc
          to będzie dodatkowe pole do podbicia naszej statystyki w Europie i na Świecie.

www.lookas.prv.pl
    • Gość: Helka Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.prenet.pl 23.09.04, 21:25
      To jeszcze nic.Przecież wszędzie są oszczędności więc dotykają one i różne
      służby.Szkoda ,że góra nie widzi jak dół ma ciężko !!!!!!! Niedługo to będą
      pojedyńcze patrole .Fajnie nie?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: visby1 Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.04, 15:48
      Szkoda gadać, wystarczy powiedzieć, że cały teren pogotowia w Częstochowie to
      ponad 350 tysięcy mieszkańców zarówno w samym miescie jak i po za Częstochwą.
      JEST NA TEN REJON AŻ 6 S Z E Ś Ć KARETEK, 2 R-ki, pozostałe karetki
      traktowane sa jak zwykłe karetki lekarskie pomimo, że karetka wypadkowa (Dar
      Fundacji WOŚP)ma taki sam sprzęt jak "erka", podobnie jak Citroen
      Jumper oznaczony jako "R" - miał wypadek i nie jest już na "erce"
      ma sprzęt ze starej erki, która jest w remoncie", zakupiona była na Swiatowy
      Zlot Młodzieży w 1991 roku przez UW lub UM i od tego czasu żadnych zakupów dla
      pogotowia ze strony władz miastanie było. Miasto woli jednak kupic autobusy bo
      sa dochodowe i przynoszą zysk. Myślę, że gdyby ktoś z władz przejechał się
      karetką bez sprzętu do szpitala i był zniesiony na noszach lub na krzesełku z
      domu tylko po to, żeby zrobić ekg - w Częstochowie tylko 2 karetki mają taką
      mozliwość. W sumie powinno być jeszcze w Czestochowie przynajmniej pięć
      karetek: 2 erki i 3 wypadkowe z pełnym wyposażeniem zgodnym z wytycznymi
      Ministerstwa Zdrowia - załóżmy oczywiście, że 1 karetka przypada na 30 tysięcy
      mieszkańców.
      Wtedy pacjenci nie czekaliby 20 minut na przyjazd karetki.......
      • lookas.prv.pl Re: Wypadek w centrum miasta 24.09.04, 23:27
        Z tym, że za tymi wytycznymi Ministerstwa nie idą odpowiednie środki finansowe
        od nich.. i tu jest pies pogrzebany.

www.lookas.prv.pl
        • Gość: Jacek Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 01:25
          Problem w tym przede wszystkim że za duzo pieniedzy przeżera nasz aparat
          administracyjny.jego efektywnosc jest smiesznie niska co do kosztów jego
          utrzymania.Za duzo urzedników-wystarczy pójśc do UM,wleźć do jakiegokolwiek
          pokoju-te baby wręcz lgna się do jakiejkolwiek roboty. Zazwyczaj jedne sa
          zawalone robotą a drugie spędzają dzień na piciu herbaty i piłowaniu paznokci.
          • Gość: Kubiś Re: Wypadek w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 13:51
            Ja też kiedyś napisałem co myślę o pudernicach z UM Czewa i od razu to wycięli.
            PAMIĘTAJCIE DRODZY FORUMOWICZE , ŻE LEPIEJ UM cZEWA I KOMENDANTA STRAŻY M. NIE
            KRYTYKOWAĆ NA FORUM . To są sliskie tematy bo dotykają ośmiornicę częstochowską.
            Czy zdajecie sobie sprawę ile młodych sympatycznych wykształconych dziewczyn
            szuka pracy dobrej .Wymienić te Pudernice na tą młodzierz .Stare niech odejdą do
            Historii a nie wkręcają swoje bachory . ... Kubiś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka