Dodaj do ulubionych

Park Wodny w Częstochowie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 13:34
Słyszałam kiedyś piękne plany o budowie kompleksu rekreacyjno -
wypoczynkowego w Częstochowie. Cisza, spokój nic nie słychać. A miał powstać
Park Wodny jeszcze ładniejszy jak w Tarnowskich Górach. Częstochowa zyskała
by na prestiżu, miasto zaczęło by żyć. Nie wspomnę ilu ludzi dostało by
pracę.Może Władze Częstochowy jednak wróciłyby do tego tematu. Naprawdę nie
jest on tak mało ważny dla mieszkańców.
Obserwuj wątek
    • Gość: Myszon Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 15:41
      To byl by bardzo dobry pomysl, czestochowianie, mlodzierz i dorosli mogli by
      wkoncu isc calymi rodzinami na basen "pobawic sie" poplywac, poprostu dla
      rozrywki i dla spendzenia miloczasu, napewno ludzie z okolic [klobuck, wielun
      itd] przyjezdzali by tez, praca tez by pewnie jakas musiala byc :) wladze
      czestochowy, pomyslcie o tym, basen na rakowie i KB niewystarczaja.......
    • Gość: luk Re: Park Wodny w Częstochowie IP: 212.130.22.* 27.09.04, 16:57
      samo miasto parku nie wybuduje z wiadomych powodow, jednak skoro nie widac
      zadnego chetnego (niewiedziec czemu inwestorzy niezauwazyli takiej okazji jak
      czestochowa) trzeba by bylo go w jakis sposob poszukac i stworzyc jakies
      warunki, ale to wymaga troszke wysilku, a my nie chcemy przeciez aby nasze
      kochane wladze miejskie sie przepracowaly
      • Gość: skrzat55 Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:10
        Drogi Luk-u ja bardzo bym chciała aby nasze władze popracowały, również jak
        ludziom dać pracę ( a to okazja nie byle jaka). Jaki prestiz zyskała by
        Częstochowa i ile pieniędzy by do niej wpłynęło. Teraz wypływają one w realnym
        tego znaczeniu do innych miast (wycieczki do Tarnowskich Gór czy Krakowa). Był
        realny pomysł i oby słowo ciałem się stało. Co na to pan I.L.
        • Gość: gość Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:17
          W częstochowie będziemy mieć Park Wodny tylko wtedy gdy żużel będzie w v lidze.
          Ważniejsze są remonty stadionu, oświetlenie, żeby te jełopy widziały w którą
          jechać stronę niż coś pożytecznego.
          Sorry, nie w tym mieście i nie prędko.
          W gazecie od żużla to już można dostać biegunki.
          • Gość: Elżbieta Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:22
            Jestem w Tarnowskich Górach przynajmniej raz w miesiącu. Jest cudnie.
            Po trzygodzinnej uczcie wodnej czuje sie zrelaksowana i lżejsza.
            Zawsze jest sporo ludzi Jestem porzekonana, że to dochodowy biznes.Moim zdaniem
            lepszy niz kino i żużel razem wzięte.
            Bo jest to wypoczynek czynny.I można wypoczywać z całą rodziną.
            • Gość: Karo Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 13:44
              Miła Elżbieto! Przestań tak często jezdzić do Tarnowskich Gór bo wpadniesz w
              anoreksję
          • Gość: luk Re: Park Wodny w Częstochowie IP: 212.130.22.* 27.09.04, 19:29
            ale scie uwzieli na ten zyzel, tylko co to ma ze soba wspolnego. Powiedz mi,
            ktore polskie miasto wybudowalo park wodny, bo mi sie wydaje, ze to zewnetrzni
            inwestorzy je buduja, a skoro jakos maja zamkniete oczy na ponad 250tys.
            klijentow to wladze powinny ich jakos zachecic np.:

przetarg na zagospodarowanie parku na lisiencu-park wodny i inne fajne rzeczy,
            my dajemy dzierzawe gruntow, wy budujecie. oplacalnosc-250tys.
            mieszkancow+okolice+kilka milionow pielgrzymow, ktorzy po dugiej pielgrzymce
            chetnie sie zrelaksuja. a jakby zrobic z tego jakies PPP to moze wyszlo by
            jeszcze tanio bo by cos z uni wyciagnac sie dalo
            • Gość: Elżbieta Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:43
              Żle sie pewnie wyraziłam.NIc nie mam przeciw żużlowi.To z sentymentu do parku
              wodnego.Pomyśl o ile taniej by było gdyby był w Częstochowie.Koszty paliwa
              odchodzą można sie więcej popluskać.O marzenie moje.
              • Gość: luk Re: Park Wodny w Częstochowie IP: 212.130.22.* 27.09.04, 19:49
                >W częstochowie będziemy mieć Park Wodny tylko wtedy gdy żużel będzie w v lidze.
                >Ważniejsze są remonty stadionu, oświetlenie, żeby te jełopy widziały w którą
                >jechać stronę niż coś pożytecznego.
                >Sorry, nie w tym mieście i nie prędko.
                >W gazecie od żużla to już można dostać biegunki.
                to dotyczylo tej wypowiedzi, natomiast z Toba clkowicie sie zgadzam
              • Gość: skrzat55 Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:49
                Marzenia czasem się spełniają, trzeba tylko "molestować" Władzę. Jeśli nie
                odpuścimy tematu to może Rada Miasta i Prezydent dojdą do porozumienia i zaczną
                działać wspólnie na rzecz miasta i jego mieszkańców. Czuj duch i do dzieła.
                Pozdrowienia dla wszystkich Optymistów.
                • Gość: luk Re: Park Wodny w Częstochowie IP: 212.130.22.* 27.09.04, 19:55
                  a to pech ja jestem raczej pesymista, a moze realista choc zazwyczaj to rzadna
                  roznica, choc lubie czasami pomarzyc o pieknych alejach, parkach wodnych,
                  stadionach, wielkich inwestycjach i innych przyjemnych rzeczach
                  • Gość: skrzat55 Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 20:05
                    Nie przedstawiaj się w takich czrnych barwach bo poczucie humoru masz, a to nie
                    cecha pesymisty. Pozdrowienia.
                    • Gość: Max Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 23:39
                      Poczekajcie, jak wszystko pojdzie OK to za 2 lata bedzie w Mykanowie a to
                      blizej niz Tarnowskie Gory ;) a w Czestochowie w tym czasie wybuduja nowy
                      koscol ;)
                      • falk4 Re: Park Wodny w Częstochowie 29.09.04, 14:56
                        Co to wypowiedzi Maxa, to ja również słyszłem, że Park Wodny ma powstać do
                        końca 2005r w Mykanowie i ma być to prywatna inwestycja, oraz drugi Park co do
                        wielkości w Polsce. Zobaczymy??
                        • Gość: Max Re: Park Wodny w Mykanowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:44
                          Z rozmow ktore sulyszalem w gminie to w 2004 maja rozpoczac inwestycje a
                          planowane zakonczenie to ok wrzesien/pazdziernik 2006. Park ma powstac przy
                          szkole wiec nie sadze zeby byl b.duzy.
                        • ka-8 Re: Park Wodny w Częstochowie 01.10.04, 09:03
                          Z tego ci wiem to inwestycja gminna, ze "wspomaganiem" funduszami unijnymi.

falk4 napisał:

> Co to wypowiedzi Maxa, to ja również słyszłem, że Park Wodny ma powstać do
                          > końca 2005r w Mykanowie i ma być to prywatna inwestycja, oraz drugi Park co
                          do
                          > wielkości w Polsce. Zobaczymy??
              • ka-8 Re: Park Wodny w Częstochowie 01.10.04, 09:02
                Nie tylko koszty paliwa odchodzą, taka inwestycja jest korzystna właściwie dla
                całego miasta. Ludzie mają bliżej, taniej (-paliwko przecież), więcej
                mieszkańców ma pracę, a do kasy miasta wpływa więcej podatków.
                Tylko trzeba mocno za takim inwestorem połazić...

Gość portalu: Elżbieta napisał(a):

> Żle sie pewnie wyraziłam.NIc nie mam przeciw żużlowi.To z sentymentu do parku
                > wodnego.Pomyśl o ile taniej by było gdyby był w Częstochowie.Koszty paliwa
                > odchodzą można sie więcej popluskać.O marzenie moje.
    • Gość: FEMINISTKA Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.04, 21:25
      PO CO PARKI WODNE????????????
      TYLE TRUPÓW PŁYWA W RZEKACH
      I BASENACH
      PARK TO DLA ALKOHOLIKÓW!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: skrzat55 Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 15:01
        Piszę się ,że trzy złotówki unijne są na jednego mieszkańca. No jeśli nie ma
        się realnego planu rozwoju miasta to tok jest. Uważam że Park Wodny to dobry
        temat po unijne pieniądze, bo to czynny odpoczynek dla całych rodzin. To jest
        ta polityka pro rodzinna.
    • Gość: Elżbieta Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.04, 19:10
      Wtedy nie trzeba zamykać marketów bo ludzie wybiorą inny odpoczynek z całą
      rodziną.Trzeba dać wybór a nie kaganiec.
      • Gość: Corka Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.prenet.pl 28.09.04, 20:58
        Marzenia czasem się spełniają, trzeba tylko "molestować" Władzę. Jeśli nie
        odpuścimy tematu to może Rada Miasta i Prezydent dojdą do porozumienia i zaczną
        działać wspólnie na rzecz miasta i jego mieszkańców. Czuj duch i do dzieła.
        Pozdrowienia dla wszystkich Optymistów...........

TAK PISZE SKRZAT55......
        Myslimy przy tym o nowych miejscach pracy.
        Ale dla kogo?
        Znowu Prezydent zatrudni tylko SWOICH....tak jak przy Cmentarzu komunalnym.
        Tylko ON podejmuje decyzje o zatryudnianiu SWOICH

• Gość: Corka Qurde uciekło IP: *.prenet.pl 28.09.04, 21:02
          Nikt nie moze podważyć Jego decyzji.
          Znam przypadki gdzie na te same warunki jedna osoba .moze mieć daną prace a
          inna NIE.

Ciekawam jakimi kryteriami sie Pan Prezydent podpiera?'
          Corka Pana X jest cacy............ale już corka Pana Y spełniajaca identyczne
          warunki jest BE !!!!
          Jedna moze pracować...........inna juz NIE

Ejjjjj wyraziłabym sie brzydko, ale jeszcze poczekam .........
        • Gość: Max Re: Park Wodny w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 22:45
          Moze wreszcie mu sie SWOI skoncza lub on sie skonczy ;)
    • Gość: Martyna Moj brat oszczedz na mnie!!! IP: *.icpnet.pl 28.09.04, 21:03
      Tak bym chciala pojsc do kina z Piotrkiem!!!!
      • Gość: Kubiś W CZEWĘ NIKT NIE ZAINWESTUJE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 22:51
        Witaj Skrzacie55. Ciekawy pomysł został poruszony .Ja poruszyłem kiedyś podobny
        temat ,że Czewa nie ma żadnych inwestycji.Jest to miasto specyficzne głównie
        przez sanktuarium i każda większa inwestycja od razu budzi obawy władz miasta
        czy aby czarnych to nie będzie drażniło i kolidowało z ich interesem , bo
        przecież to miasto jest ich .Tak niestety ja to odczuwam.A po drugie to już
        Powiat Czewa też dostaje mniej pieniędzy z budżetu. Akwa park wraz z centrum
        rozrywki byłby z pewnością wizytówką naszego miasta i wielu ludziom dałby i
        zatrudnienie i rozrywkę.Tu w Czewie nie dzieje się nic!!!!! tak jak np. w
        Kłobucku jedyne co, to łatają trochę dziur na jezdni i przybywa aut małych ze
        skrzydłami sterami(tuningi), i ze światełkami w klamkach.Patrząc obiektywnie z
        mojego punktu widzenia tak widzę czewe .Stara i smutna a dotego nadchodząca pora
        roku dobije przygnębiająco otoczenie . Kubiś
        • Gość: ToMNR Park wodny... IP: *.bis.czestochowa.pl 29.09.04, 09:25
          A byliscie w aquaparku w Krakowie? Tam to jest dopiero wypas, Tarnowskie Gory
          sie umywaja..
          Musimy sie chyba przyzwyczaic, my, czyli mieszkancy Czestochowy, ze wladza
          mysli tylko o sobie - zblizaja sie wybory - beda obiecywac - po wyborach beda
          robic swoje, czyli napelniac kieszenie... Smutna prawda ale prawda. Dobrze ze
          chociaz kino bedzie...
          • Gość: Corka KINO? MY TU MAMY CAŁY CZAS.. IP: *.prenet.pl 29.09.04, 15:02
            Ciesze sie że chociaz kino bedzie..........
            Kino? My tu kino mamy na codzien............
            a repertuas coraz bardziej tragiczny

No ale moze jakas komedyja tez wpadnie?

Juz niedługo cos nadam
            hahhah
            • Gość: skrzat55 Re: KINO? MY TU MAMY CAŁY CZAS.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 15:53
              Nadaj nadaj to się pośmiejemy, ale nie odpuszczajmy tematu. Dzięki Kubiś za
              poparcie. Może jednak coś z tego wyjdzie. Wyobrażasz sobie te wesołe spotkania
              rodzin. To jest coś.
              • Gość: Kubiś Chcemy Akwa Parku zamiast nowego chipermarketu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 17:13
                No byłoby fajnie .Ja miałem przyjemność być w Akwa parku jeszcze zanim pierwszy
                tego typu obiekt powstał w Polsce . Tam jest cudownie .Człowiek zapomina o
                wszystkich problemach , to tak jekby od razu połknąć 2 relanium. Przydałoby się
                coś takiego czewie i mieszkańcom też. Może więcej osób chodziłoby z uśmiechem na
                twarzy po ulicy.Pozdrawiam Kubiś
            • Gość: ajajaj Re: KINO? MY TU MAMY CAŁY CZAS.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 10:52
              Taaa kino bedzie zydowskie jak tak dalej pojdzie to podziela to miasteczko na
              dwie czesci koscielna i zydowska...
              • Gość: xx Re: KINO? MY TU MAMY CAŁY CZAS.. IP: *.icis.pcz.pl 02.10.04, 13:19
                Bardzo dobrze ze to kino jest zydowskie.

Zydzi w duzym stopniu zbudowali nasze miasto i dobrze by bylo, gdyby znow
                uczestniczyli w jego rozwoju.
    • storima sprawa akwaparku--powraca 29.09.04, 23:08
      zerknijcie na ten archiwalny watek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=1521028&a=1521028
      • Gość: luk Re: sprawa akwaparku--powraca IP: 212.130.22.* 29.09.04, 23:14
        czy to mial byc 18 kwietnia 2002 (bo do tej pory nic sie niestalo), czy wtedy
        juz planowali harmonogram na 18 kwietnia 2005 lub pozniej
        • Gość: Angela Re: sprawa akwaparku--powraca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 11:37
          Miałam okazję być wczoraj w Krakowie i to co zobaczyłam na Rynku przeszło moje
          najszczersze oczekiwania. Rynek jest rozkopany, kłada nowe płytki na deptaku,
          takie bardziej historyczne, albo tylko tak wyglądały, cały czas coś się dzieje.
          Przyjechali górale na zaproszenie lokalnego radia a przy okazji porozkładali
          swoje kramy. Pełno ludzi, ogólnie wesoło. Jest atmosfera. Czemu u nas nie można
          tego zrobić? Mamy przecież lokalne rozgłośnie, mamy w UM kogoś od spraw rozwoju
          kultury masowej. Czy będziemy się ograniczać tylko do 26 sierpnia? Jest tyle
          weekendów w roku, że można wymyślić coś na każdy z nich i obudzić to śpiące,
          ginące miasto.
          • Gość: Siwy Re: sprawa akwaparku--powraca IP: *.trustnet.pl 30.09.04, 16:59
            Masz rację nasze miasto umiera i zmienia się w wielki przyklasztorny folwark.
            • Gość: xx Re: sprawa akwaparku--powraca IP: *.icis.pcz.pl 30.09.04, 19:28
              Tego kto tak mowi zapraszam na najblizszy weekednd - naprawde bedzie wiele
              imprez. Zreszta caly ten miesiac zapowiada sie ciekawie.

Co do jednego sie zgadzam - za malo jest imprez plenerowych.

Do tego jedna jeszcze rzecz mniue denerwuje - duzo jest narzekajacych, ale
              prawie jestem pewien ze gdy organizowana jest jakas impreza to na pewno ich na
              niej nie bedzie.

Stad sie bierze skromna liczba widzow na naprawde ciekawych imprezach.

Dlatego chcialbym zapytac autora poprzedniego postu w czym ostatnio
              uczestniczyl, albo na co sie wybiera - w tym ostatnim przypadku wystarczy
              czytac zapowiedzi na necie i ogloszenia na miescie.

Umieraja ludzie ktorzy niezdolni sa do aktywnosci w zyciu.
              • Gość: Elżbieta Re: sprawa akwaparku--powraca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 09:02
                Szanowny xx szanuje Twoje wypowiedzi ale to co ciekawe dla Ciebie nie musi byc
                ciekawe dla innych.
                Wiadomo że wszystkich nikt nie uszczęśliwi.Sam przyznajesz że imprez
                plenerowych jest mało a jeszcze mniej takich gdzie można iśc z całą rodziną
                włącznie z dziećmi.
                Park wodny jest fantastycznym pomysłem i powinniśmy inspirować włodarzy miasta
                do działań ułatwiających jego powstanie.
                Ja wiem, że nie od razu Kraków....ale jak Tarnowskie Góry poradziły sobie z
                tym zadaniem i teraz mają klientów z całego śląskiego to my też powinnismy
                poszukać inwestorów,pozyskać fundusze choćby z Unii.......... i pluskać się,
                pluskać.
                • Gość: Kubiś !!!akwapark--powraca!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 09:57
                  No i wszyscy Forumowicze spotkalibyśmy się w cudownym Akwaparku koło wodospadu
                  przy dużym basenie z cudownymi falami z pozłacanym kieliszkiem szampana życząc
                  sobie nawzajem Wszystkiego Najlepszego .Nad naszymi głowami byłyby cudowne palmy
                  na których siedziałyby sobie gadające papugi.To byłoby cudowne mieć w smutnej
                  Czewie odrobinkę LUXUSU . Obiekty takie przyciągają moc turystów a na obrzeżach
                  Czewy są ładne okolice .I z powodzeniem na terenie Akwaparku można by wybudować
                  domki letniskowe dla turystów lub coś w rodzaju hotelu tak jak np.Sun Parx w
                  Belgii.Nie piszę już więcej bo otwiera mi się wyobrażnia i cały dzień będę
                  smutasem.A Iris mnie pocieszyła .......Kubiś
                • Gość: xx Re: sprawa akwaparku--powraca IP: *.icis.pcz.pl 02.10.04, 13:28
                  Prosze czytac dokladniej moje wypowiedzi.

O Aqua Parku i potrzebie rozwoju tego typu miejsc rozrywki na tym forum pisalem
                  duzo wczesniej niz pojawil sie ten watek.

Chodze np. Alejami prawie codziennie i widze jak mlodzi ludzie spedzaja wolny
                  czas. Dlatego tak sie ciesze z nowego kina bo w kazdej chwili chlopak bedzie
                  mogl pojsc z dziewczyna i w kulturalny sposob spedzic czas.

Aqua Park jest bezwzglednie potrzebny - ja osobiscie dalbym mu nawet
                  pierwszenstwo przed stadionem zuzlowym, chociaz wiem ze to niepopularne
                  stanowisko.

Musimy wiec caly czas mowic o tym - z kinem pomoglo :)) wiec moze tutaj tez
                  pomoze.

Moja poprzednia wypowiedz nie dotyczyla przeciez Aqua Parku a biernosci wielu
                  osob, ktorzy pewnie wszedzie beda niezadowoleni.

Pozdrawiam,

P.S. Ucieszylem sie ze Akademia Dlugosza ma duze szanse na budowe kompleksu
                  sportowo-wypoczynkowego na swoim terenie
              • ka-8 Re: sprawa akwaparku--powraca 02.10.04, 21:49
                XX, z całym szacunkiem, ale pora wreszcie zdjąć klapki z oczu. Częstochowa
                staje się zapyziałą dziurą, gdzie może czasem odbywają się jakieś koncerty
                muzyki sakralnej (no, w większości). ;) Ale jednocześnie nie ma inwestycji (mam
                na myśli takich które tworzą miejsca pracy, a nie kolejną uliczkę osiedlową z
                dywanikiem asfaltowym (pieniądze które poszły na takie inwestycje, z
                powodzeniem mogłyby posłużyć za 'udział własny' do projektów unijnych na który
                teraz miastu brak pieniędzy). Nie ma (póki co) kina, i żeby obejrzeć w ludzkich
                warunkach film trzeba było jeździć na Śląsk (bo trudno nazwać kinem ten ersatz
                w filharmonii). Nie ma też basenu gdzie możnaby popluskać się bez szczególnej
                obawy o zdrowie jak było w przypadku pływalni na Rakowie (te szatnie pamiętam
                do dziś - syf, kiła i mogiła). Częstochowa to rozmiarem może i duże miasto, ale
                gospodarczo to dziura. Z przykrością, ale muszę to przyznać. :(
                • Gość: xx Re: sprawa akwaparku--powraca IP: *.icis.pcz.pl 02.10.04, 23:49
                  Ja jednak chyba troche lepiej znam Czestochowe niz Ty.

Czepiac sie w tej chwili gdy konczona jest budowa duzego kina z prawdziwego
                  zdarzenia (do otwarcia zostalo mniej niz 2 miesiace), ze Czestochowa nie ma
                  kina to dowod nie tylko nieobiektywizmu, a wrecz kr... - reszta slowa
                  wykropkowana.

Ja swoj optymizm czerpie przede wszystkim z tego, ze ludzie stopniowo
                  przezwyciezaja szok po utracie wojewodztwa i ucza sobie dawac rade.

Widac to chociazby po tym jak coraz bardziej dbaja o swoje posesje, domy i ich
                  otoczenie - mam na mysli prywatne, jak i spoldzielcze obiekty. Tutaj widoczna
                  jest zasadnicza zmiana. Przebudowa Alei bedzie tego trendu zasadniczym
                  uzupelnieniem. Bo Aleje sa niepowtarzalne i razem z Jasna Gora stanowia
                  kompleks ktorym mozemy sie szczycic wobec kogokolwiek z kraju czy zagranicy.

Wierze, ze po zbudowaniu kina przyjdzie czas na takie rzeczy jak Akwa Park - w
                  tym zakresie najblizej jest rozpoczecie kompleksu sportowo-wypoczynkowego
                  planowanego do realizacji przez WSP-AD ze wsparciem funduszy unijnych.

Najwiekszy problem to zapewnienie miejsc pracy. TRW i Guardian to rzeczywiscie
                  za malo wobec klopotow Huty Czestochowa. Prywatyzacja Huty jest niezbedna
                  rowniez z punktu widzenia przyciagniecia nowych inwestycji - mam nadzieje ze
                  ostateczne rozstrzygniecie jest blisko - wszyscy w tym miescie musza nacisnac
                  zeby wreszcie sprawe sfinalizowac. Ale widze tez duzo inicjatywy prywatnej -
                  ostatnio dowiedzialem sie o pozytywnym przykladzie z najblizszej mi dzialki -
                  informatyce. Grupa absolwentow Politechniki tworzy filie Comarchu w
                  Czestochowie. To bardzo pozytywna jaskolka przemian.

Dodam tez dwa istotne argumenty - lotnisko z prawdziwego zdarzenia na
                  wyciagniecie reki (40 minut od centrum), w zwiazku z czym Czestochowa ma w tej
                  chwili lepsze polaczenia lotnicze niz np. Poznan !!!
                  a takze nieodlegle (powiedzmy w latach 2008-2010) dolaczenie do autostrady
                  Polnoc-Poludnie. Ilez jest miast ktore chcialyby miec takie warunki
                  skomunikowania ze swiatem.

I powiem na koniec - dziura sie jest wtedy gdy ma sie dziure we wlasnej glowie.
                  W tym systemie jest tak ze najbardziej nasz los zalezy od nas samych.

Gdy przyjechalem do Czestochowy 24 lata temu trudno mi bylo przywyknac do tego
                  miasta i nie czulem sie w nim dobrze. Wtedy rzeczywiscie wydawalo mi sie troche
                  przygniatajace i smutne.

Przez te lata moim zdaniem zmienilo sie cos w Czestochowie na plus - moze tez
                  po prostu cala Polska zmienila sie na plus. Juz wiem ze to ze jestem w
                  Czestochowie nie musi mi przeszkadzac w realizowaniu swoich pomyslow i
                  samorealizacji sie. Dltaego zawsze z checia wracam do Czestochowy ze swoich
                  podrozy - ostatnio z Gdanska.

Jedyna rzecz ktorej sie obawiam to jest wlasnie to co dostrzegam u czesci
                  Czestochowian - kompleks nizszosci i pozycja na kleczkach w stosunku do
                  wiekszych osrodkow - wszystko co jest np. z Krakowa, Warszawy czy Wroclawia to
                  jest z definicji lepsze niz nasze Czestochowskie. Zastanawiam sie skad sie ten
                  kompleks bierze.

Mialem okazje zobaczyc ten kompleks dzisiaj wlasnie - na niesamowity i bardzo
                  tworczy koncert naszej grupy Razeni Piorunem (nota bene za darmo) przyszlo
                  mniej ludzi niz na platny, acz sporo slabszy koncert grupy z Warszawy w
                  Paradoksie.

Pozdrawiam,

P.S. Przejrzyj program imprez kulturalnych i koncertow w tym miesiacu -
                  gdybysmy mieli tak caly rok nie musielibysmy miec kompleksow wobec nikogo.
                  • Gość: luk Re: sprawa akwaparku--powraca IP: 212.130.22.* 03.10.04, 02:45
                    to ciekawe, ze ciagle popadamy w skrajnosci, albo jedni formuowicze narzekaja
                    ze to ostatnie na swiecie zadupie, albo z przesadzaja w odbiorze dobrych
                    wiadomosci

podziwiam twoj optymizm ale:

kino- co by nie mowic troche dlugo trwala ta budowa. duze miasta maja po kilka
                    multipleksow, a u nas postawiawia jeden i juz mamy wielkie swieto
                    250tys. konsumentow nikt nie moze ignorowac i ciegle sie zastanawiam czy to
                    normalne ze mimo to powstanie kina w Cz-wie tyle trwalo

wojewodztwo- to bardzo bolesne i mam wrazenie ze wladze w katowicach niezbyt o
                    nas dbaja, ale co to niby za szok i co to ma wspolnego z remontami, chyba tu
                    pozaznie przesadziles

autostrada- juz dawno mamy dk1 wiec i a1 niemozna traktowac lak jakiegos
                    cudownego lekarstwa dla miasta

inwestycje- aleje,kamienice, stadiony- projekty sa przyjemne, ale naprawde
                    mozna sie cieszyc tylko z zakonczonych inwestycji
                    a co do budowy wsp/ad tez cos slyszalem, ale myslialem ze to jakies hale
                    sportowe, moze basem. co to za czesc wypoczynkowa???

dziury-prosze nie tak ostro, ja np. niechwalac sie mam w glowie locznie az 5
                    otworow i trzymam sie calkiem niezle
                    • Gość: Kubiś xx xx xx xx xx THE BEST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:32
                      Iks iksie jesteś taki mądry w swoich wypowiedziach jeżeli chodzi o czewĘ że
                      chylę czoła przed twoją wiedzą .Co ci się tak podoba w czewie ? Może Ałchan lub
                      inne podobnie piękne architektonicznie obiekty ? W czewie nigdy nie było
                      zbudowane nic nadzwyczajnego , chciałbym sam wiedzieć dlaczego? poprostu może
                      Inwestorzy czują oddech jasnej góry lub jakieś ZŁE FLUIDY , bo nawet jak byliśmy
                      województwem to oprócz licznych stacji paliw MC Donald"s i paru podobnem nic się
                      nie dzieje .Napisz mi Iks IKSIE gdzie w częstochowie którą chwalisz jest jakaś
                      rozrywka bo dostałem zasiłek dla bezrobotnych i chcę się trochę rozerwać za ok
                      200 Pln. Oprócz knajp bo tam palą a mnie nie stać na papierosy Markowe a innych
                      nie palę. Po prostu chcę sobię poprawić nastrój a do teatru już nie chodzę
                      .Operetki też nie ma . Wesołe miasteczko jest Denne . Byłem w Chorzowie i
                      wyobrażcie sobie , że Pałac STRACHU w którym chyba każdy był ma już 30 LAT.I też
                      zero inwestycji . Ale tak wracając do tematu to wątpię żeby w czewie była jakaś
                      naprawdę godna uwago rozrywka - To tak samo jak Kłobuck " BUBEL
                      ARCHITEKTONICZNY" A CAŁKOWITĄ GŁUPOTĄ SĄ NIEKTÓRE WYPOWIEDZI ŻE NIE BĘDZIE
                      AKWAPARKU PRZEZ ŻUŻEL ! To już szczyt głupoty . Taki obiekt o którym większość
                      marzy może wybudować prywatny inwestor . Może poprośmy Pana Kryńskiego s
                      Akademii .On jest bogatym BUSINESSMANEM . Bez problemu jeżeli nie w całośći to
                      może mieć Spółkę w tym interesie . I wilk syty( Jasna Góra ) i owca cała
                      mieszkańcy zadowaoleni z takiego Eldorado jak AkwaPark. A nawet moi forumowicze
                      nie zdajecie sobie sprawy jakie ładne grunty na obrzeżach częstochowy należą do
                      różnych parafii i ile hektarów ???????????? Ho HOOOOOOOOO . Baaaardzo dużo
                      !Pozdrawiam i już więcej nie piszę takich smutnych rzeczy bo będę miał wyraz
                      twarzy jak większość Czewiaków ----ZERO UŚMIECHU!!!!!!
                      • Gość: skrzat55 Re: xx xx xx xx xx THE BEST IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.04, 20:32
                        Myślę , że pan rzecznik w imieniu władz miasta na tak ważny temat dla
                        mieszkańców też powinien się wypowiedzieć, tym bardziej że plany takiej
                        inwestycji w Częstochowie już były. I co dalej?
                        • Gość: luk Re: pan rzecznik IP: 212.130.22.* 03.10.04, 20:39
                          pan rzecznik zapewne nie bedzie sie odpowiadal na niewygodne pytania jak zawsze
                          zreszta
                          • Gość: KUBIŚ Re: pan rzecznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 22:19
                            CISZEJ POJEDZIESZ DALSZE BUDZIESZ-PANIE RZECZNIKU
                            • Gość: SKR Re: pan rzecznik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:19
                              Nadal czekamy na wyjaśnienie , co z obietnicą utworzenia Parku Wodnego. Chyba
                              się nie doczekamy, bo nie ma hymnów pochwalnych, a konkretne pytania, na które
                              jest prosta odpowiedź na którą cała Częstochowa czeka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka