Dodaj do ulubionych

Przebudowa coraz bliżej

IP: 212.130.22.* 03.11.04, 22:25
budunek sam w sobie bardzo ladny i mam nadzieje ze przebudowa mu nie
zaszkodzi, na razie trudno to stwierdzic na podstawie tej dosc primitywnej
wizualizacji elewacji, wiec trzeba bedzie poczekac do konca budowy
Obserwuj wątek
    • Gość: XXC Re: Przebudowa coraz bliżej IP: *.org / *.org 05.11.04, 08:18
      Miałem nieprzyjemnośc byc w srodku tej kamiennicy. Zastanawiam sie tylko nad
      takim drobiazgiem czy ma sens jej przebudowa? Przecierzza taką fure piniędzy
      mozna by spokojnie postawić coś nowoczesnego (ba obawiam sie ze nawet było by
      taniej). Aby te kamienice doprowadzic do stanu uzywalności trzeba w zasdzie
      wymienic wszystko (stropy sciny nośne itd itp) tu w zasadzie ostanie sie jeno
      skorupa zewnetrzna imitujaca dawny budynek. To moze taniej wyszlo by po prostu
      wyburzyc to cudo i postawic nowy biurowiec. Miasto niema kasy a idzie z motyką
      na słońce czy ktos sie zastanowił co sie stanie jak kasy braknie w połowie
      inwestycji? Albo okaze sie ze remont a w zasadzi budowa od nowa wyniesie 2 - 3x
      wiecej niez planowano? Bunowa czegośnowego ma te zalete ze dos łatwo zrobic
      kosztorys z przebudową zwłaszcza taka jest tak że nikt niewie ile to na prawde
      wyniesie.
      • pan.nikt Rzeczywiście bezsens 05.11.04, 08:32
        Remont tej budy, to rzeczywiście bezsens. Tym bardziej, że wyglad projektowanej elewacji, ma sie nijak do stanu aktualnego (nawet odnowionego), czy stanu historycznego.
        Duzo taniej i łatwiej wtburzyć i pobudować od zera na nowo.
        I niekoniecznie modne szkło i stal.
        Można pobudować cos w sylu tamtej epoki.

A koszty??
        Nowe około 1/3, max 1/2 kosztu tego niby remontu.
        • Gość: ckm Re: Rzeczywiście bezsens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 18:58
          Ciekawy jestem jakie są koneksje rodzinne między tą panią architekt a
          pomysłodawcą tego remontu? A ze szklaną winda to taka sama przesada i
          bezssensowne wywalanie kasy jak w magistracie, ale to przecierz ta sama pani
          architekt?
      • Gość: xx Re: Przebudowa coraz bliżej IP: *.icis.pcz.pl 05.11.04, 19:18
        Z doswiadczenia wiem ze mimo wszystko taki remont nie jest drozszy od budowy
        czegos nowego - chyba ze to nowe jest budowane z najtanszych materialow i ma
        byc byle jakie.

Zreszta kosztorys remontu dosyc dobitnie o tym swiadczy - za taka cene zadnego
        nowego porzadnego gmachu nie zbudujesz.

Widzialem jak pieknie wygladaja takie budynki po renowacji w Gdansku.

Zaden nowy biurowiec nie jest w stanie temu dorownac.

Mam inne watpliwosci - czy nie daloby sie takiego budynku po remoncie chociaz w
        czesci przeznaczyc dla innych potrzeb ?

• Gość: xxc Re: Przebudowa coraz bliżej IP: *.org / *.org 05.11.04, 23:38
          Mimo wszystko mam powarzne wontpliwości. Nie jestem budowlańcem ale kwota w
          granicach takmjek doczytłaem sie 2 - 3 mln zł to troche duzo. To po pierwsze
          po drugie przy takiej przebudowie wszystko jest wielką niewiadomą bo nikt nie
          jest w stnie przewidziec na co sie trafi. Po trzecie nawet po przebudowie
          kamiennicy daleko bedzie do standartów wspólczesnych biurowców.
          • Gość: xx Re: Przebudowa coraz bliżej IP: *.icis.pcz.pl 06.11.04, 00:12
            Sama ta kwota jest nieduza w stosunku do kosztow nowego budynku. Nie masz
            pojecia ile kosztuje wzniesienie nowego.

A taka ladnie odrestaurowana kamienica jest sto razy ladniejsza niz wspolczesny
            biurowiec.

Na marginesie:
            Gdy mialem 15 lat tez mi sie bardzo podobaly wznoszone wtedy bloki - straszne
            betonowe pudelka - ze niby takie nowoczesne :))
            • Gość: luk Re: Przebudowa coraz bliżej IP: 212.130.22.* 06.11.04, 20:57
              chcialbym tu dodac ze jakby budowali cos nowego to by to napewno wygladalo jak
              zus, ktory dzielem sztuki nie jest, bo porzadna architektura niestety kosztuje
              i to sporo

szczegolnie ze tutaj mamy piekny zabytkowy obiekt.
              teraz trzeba tylko liczyc, ze go nie oszpeca
              • Gość: xx Re: Przebudowa coraz bliżej IP: *.icis.pcz.pl 06.11.04, 21:08
                Tez mam taka nadzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka