Gość: norbert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 16:42 Dobrze że powstaje nowa linia ja bym pragnał żeby powstał nowy silny przewożnik konkurencyjny dla mpk ktory być może miałby nocne kursy i wtedy nie musiałbym wracac z buta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka-8 Re: Nowa prywatna linia busów 17.11.04, 23:01 Super, jak państwowa firma (MPK) nie wpadła na pomysł otwarcia takiego połączenia, to prywatny przewoźnik zarobi bo mu się opłaci. Jaki z tego morał? Jak najszybciej sprywatyzować MPK. Connex pewnie nie przepuści takiego kąska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowa prywatna linia busów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 00:21 jeste jakoś dziwnie pewny że ka -8 nie prowadzi prywatnej firmy. MPK nie opłaca sie prowadzic tam linii bo utyrzymanie autobusu tam drożej kosztuje niż małego busika. opłaca sie małej firemce. nie wszedzie musza byc hipermarkety: na osiedlu musza byc małe sklepiki. zmuszanie MPK do tego żeby jeździało wszedzie to jakies komunistyczne przyzwyczajenie do "państwowego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: busiarz Re: Nowa prywatna linia busów IP: *.xtreme.net.pl 18.11.04, 14:11 A MPK nie może wpaść na pomysł obsługiwania takiej linii mniejszymi pojazdami, niekoniecznie kupionymi, ale np. leasingowanymi? Prywatna własność stymuluje myślenie, państwowa usypia bo nie obraca się własnymi środkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Re: Nowa prywatna linia busów IP: 150.254.95.* 19.11.04, 14:25 Nie masz racji MPK nie jest państwowym przedsiębiorstwem jest to spółka komunalna, będaca własnością gminy. Poza tym państwowe podmioty gospodarcze nie mogą istnieć w szarej strefie w przeciwieństwie do podmiotów prywatnych, które bardzo chętnie unikają płacenia podatków, często łamią prawo pracy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca handlowie Do Pana Mazura I MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 23:32 Jezdze po Czwie caly dzien i widze ze kierowcy MPK to nadete chamy ktore dopiero co wyszly z obory.Mam nadzieje ze kierowcy pana Mazura sa bardziej inteligentni i uprzejmi dla innych.Kierowcy MPK niech zaczna troche uwazac na to co mowia i pokazuja innym uczestnikom ruchu.A jesli sa tacy nerwowi to nie powinni wozic ludzi bo zagrazaja ich bezpieczenstwu.Panie Mazur niech pan kupi jeszcze z 20 BUS-ow i wozi ludzi.Tylko jedna uwaga.Nie przyjmowac bylych kierowcow MPK!!! Pozdrowienia dla kierowcy MPK lini 13 nr.boczny 77 (15.11.04) ktory wlasnie w tym dniu zajechal mi chamsko droge i jeszcze mial pretensje.Powodzenia panie MAZUR!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwiazkowiec Re: Do Pana Mazura I MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 00:23 a ja czytajac te wpis jestem przekonany że to ty jestes burakiem i chamem obrazając kilkaset cięzko pracujących osób. moim zdaniem zwiazki zawodowe powinny zwrócic sie do prokuratury z prośba o znalezienie cie łobuzie i zaaplcenia 10 tys złotych na cele społeczne za obraze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Do Pana Mazura I MPK IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 18.11.04, 17:05 Buhahaha, ale Ty smieszny jestes czlowieku, a niby za co płacić ? Za mówienie prawdy? Ktoś to musiał wreszcie powiedzieć, bo kierowcy autobusów to faktycznie buraczane chamy bez wychowania (nie wszyscy oczywiście). Można to zauważyć na codzień. Pozdrowienia dla normalnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Re: Do Pana Mazura I MPK IP: 150.254.95.* 19.11.04, 14:03 Prywatna komunikacja to dobry pomysł. Powinna istnieć tam gdzie niedociera komunikacja zbiorowa.Rzecz w tym żeby nienaruszyć równowagi w przyrodzie.Musi istnieć MPK które jest właścią gminy po to by gmina mogła kreować niezależną politykę transportową oraz prywatni przedsiębiorcy, którzy będą uzupełniać braki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Re: Do Pana Mazura I MPK IP: 150.254.95.* 19.11.04, 14:30 Popieram. Chamstwo należy tępić. Kocham MPK w Częstochowie sp. z o.o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 KONKURENCJA BOLI!!!!! co nie ???? Panie prezesie IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.11.04, 20:02 MPK!????? :-) Wreszcie ktoś zaczoł poważne rozważania na temat komunikacji w Czestochowie! BRAWO!!! niestety jest to prawda ! Ja jestem uzytkownikiem własnej "komunikacji" w drodze do do pracy i widze co WYPRAWIAJĄ kierowcy z MPK - chamstwo to jest chyba komplement....jeżdzący pośrodku drogi, zajezdzający, wymuszający i zachowujący się jak "święte krowy"(bo chyba tylko na nich sie wzorują - znają je na codzień z własnego domu )to obraz MPK! Nie jestem w tym momencie jednostronny i mam taką propozycję - prosze o przygotowanie ankiety (np z wrzucaniem głosów do zaplombowanej "urny" w autobusie)a przekona się Pan co o Was sądzą pasażerowie!!!!!! I juz mi zal Pana ....prezesie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca z firmypr Re: KONKURENCJA BOLI!!!!! co nie ???? Panie preze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:16 panowie kierowcy z MPK musza zaczac cenic swoja prace poniewaz gdy pojawia sie prywatni przewoznicy to byc moze zaczna sie kurczyc dotychczas obslugiwane przez nich linie i czesc z nich moze niestety al e przestac byc :PANAMI KIEROWCAMI " Panami ktorzy tylko zadaja a pasazerow traktuja jako zlo konieczne .Cieszy powstawanie nowych przewoznikow gdyz to wymusi na tych panach poszanowania pasazerow i docenianie swojej pracy jak na dzisiejsze czasy za naprawde niemale pieniadze. Gdyby ludzie wiedzieli ile naprawde zarabisja za tak zla jakosc uslug to naprawde niejednemu z nich powiedzieliby co sadza o jego pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca z firmypr Re: KONKURENCJA BOLI!!!!! co nie ???? Panie preze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Pruciak Re: Nowa prywatna linia busów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:43 Dobrze, że powstała(bo połącznie mają nowe rejony miasta), ale fatalnie, że nie ma numeru, który by ją charakteryzował. Czy to jest problem nazwać ją "37", jako kontynuację numeracji MPK? Powieszenie estetycznych rozkładów jazdy plus sensowne oznaczenie numerem i firma nie powinna narzekać na brak pasażerów. Na przyszłość może warto pomyśleć o wydłużeniu trasy przez ul. Makuszyńskiego do Rząsawskiej i do pętli autobusów 17 i 20 na Osiedlu Wyczerpy. PS. Gdy Zarząd Transportu Miejskiego zacznie organizować komunikację publiczną i rozpoczną się przetargi na obsługę poszczególnych linii, wówczas numer będzie niezbędny, więc może lepiej wprowadzić go teraz i mieć problem z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XKX Re: Nowa prywatna linia busów IP: *.org / *.org 18.11.04, 21:57 Niema czegoś takiego jak Zarzad Transportu Miejskiego. Takim tworem miał byc Miejski Zarzad Dróg i Transportu. Tak planowano sprowadzic MPK do jedniego z kilku przewożników gównego ale nie jedynego niestety przyszły nowe władze i projekt upadł. A rozkłady nie funkcjonuja tak jak nie funkcjonuja rozkłady linii marketowych obsługiwanych przez firme Biesy tak jak nie funkcjonuja rozkłady linii 112 - czyli Mazan BUS itd itp. Rozkładów ale własnych dorobiła sie jedynie PKS ale to juz inna sprawa to duza firma i MPK musi sie z nia liczyc co innego małe firmy busów tu MPK nie pozwoli na jaką kolwiek informacje o istnieniu konkurencji tak bezposredniej jak i posredniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Re: Nowa prywatna linia busów IP: 150.254.95.* 19.11.04, 14:20 A wiesz czemu nie ma rozkładów? Z tej prostej przyczyny że wandale je pozrywały.Prywaciarz nie jest zainteresowany ciągłym wieszaniem rozkładów bo to podnosi koszty. Projekt z zarządem transportu miejskiego nie wszedł w zycie dlatego, bo miasto by faktycznie musiało płacić MPK tyle ile powinno. Myślę, że gdyby MPK wprowadziło bilety elektroniczne to by mogło wykazać ile faktycznie powinno dostać dotacji. Wtedy znalazły by się większe pieniądze na zakup odpowiednich autobusów itp. Można by było też zgłosić akces do pieniędzy z urzędu marszałkowskiego na refundację ulg ustawowych (MPK w przeciwieństwie do PKSu takich pieniedzy nie otrzymuje). Istnienie zarządu transportu miejskiego zwolniło by MPK od kosztów utrzymywania czystości na przystankach. Teraz jest tak, że MPK sprząta także po pasażerach Mazan Bus, Biesów, PKSu. Myślę, że takiego podmiotu jak zarząd transportu miejskiego niebędzie tak długo dopóki MPK będzie własnością gminy, bo jaki gospodarz niszczy własne gospodarstwo? Odpowiedz Link Zgłoś