Dodaj do ulubionych

Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł?

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.02, 20:49
Skorzysta na tym przede wszystkim Wrocław. Reszta Polski prawdopodobnie nie
odniesie korzyści, co stawia pod znakiem zapytania tę kosztowną imprezę.
Wystawa ta, jeśli dojdzie do skutku, pochłonie z budżetu (czyli z naszych
pieniędzy) niebagatelną sumę około 3 mld zł, co daje na przeciętnego Polaka 75
(!!!) zł.
Dla mnie i dla wielu osób są to zmarnowane pieniądze, które możnaby przeznaczyć
na wiele pożytecznych celów.
Jeśli jesteś przeciwko organizacji EXPO we Wrocławiu, to wpisz się do tego
wątku.
Obserwuj wątek
    • Gość: remas Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 10:19
      Jasne, że dobry !!!! I niech korzysta Wrocek, bo mu się należy! Jeśli ktoś bywa
      tam często to widzi, że ludzie są chyba nawet bardziej, lub co najmniej tak
      samo, przedsiębiorczy, jak Poznaniacy! Czyżby Krakusy były zazdrosne??? Nie
      podejrzewałem!
    • blanc Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? 03.07.02, 15:20
      To bardzo dobry pomysł. Niech najładniejsze miasto w Polsce wypromuje się też
      za granicą.
      Nasz Krakus to zdaje się jakiś frustrat i lokalny ksenofob. Ciekawe, czy
      popierał "inicjatywę" zorganizowania zimowej olimpiady w swoim mieście? To
      dopiero był chory pomysł.
      Jeśli chodzi o pieniądze z budżetu państwa, to na tle Krakowa Wrocek jest
      dyskryminowany. Wspomnieć tu można o pieniądzach na powstający kampus UJ (ok
      600 mln zł, z budż. państwa naturalnie), gdy budynki UWr i innych wrocławskich
      uczelni (rektorat Akad. Med. jest "remontowany" od nastu lat, bo ciągle brakuje
      pieniędzy, a na zakończenie inwestycji potrzebny jest na to zaledwie ułamek tej
      sumy) od lat proszą się o renowacje, że o potrzebie wybudowania nowych
      akademików nie wspomnę...
      To tylko jeden z przykładów...
      • Gość: szcz Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.czes.gazeta.pl 03.07.02, 15:34
        To świetny pomysł, a myślenie, że skorzysta tylko
        Wrocław jest bez sensu. To tak jakby ktoś mówił, że
        państwowe pieniądze na remont Wawelu są niepotrzebne,
        bo zdobi on tylko Kraków i tylko tam jądą wycieczki.
        Jakaś kompletna bzdura. EXPO może być znakomitą okazją
        do promocji całej Polski, byle tylko ją wykorzystać.
        • Gość: AntyEXPO Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 15:50
          Gość portalu: szcz napisał(a):

> To świetny pomysł, a myślenie, że skorzysta tylko
          > Wrocław jest bez sensu. To tak jakby ktoś mówił, że
          > państwowe pieniądze na remont Wawelu są niepotrzebne,
          > bo zdobi on tylko Kraków i tylko tam jądą wycieczki.
          > Jakaś kompletna bzdura. EXPO może być znakomitą okazją
          > do promocji całej Polski, byle tylko ją wykorzystać.

Pieniądze na remont Wawelu to pieniądze na dobro kultury, zabytek klasy "0"
          i kawał historii Polski.
          Pieniądze na EXPO to pieniądze na imprezę, co do której nie ma pewności, że
          wogóle przyniesie jakieś korzyści. Bo tego mi nikt nie wyliczy.
          • Gość: wikul Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.acn.waw.pl 05.07.02, 00:08
            Gość portalu: AntyEXPO napisał(a):

> Gość portalu: szcz napisał(a):
            >
            > > To świetny pomysł, a myślenie, że skorzysta tylko
            > > Wrocław jest bez sensu. To tak jakby ktoś mówił, że
            > > państwowe pieniądze na remont Wawelu są niepotrzebne,
            > > bo zdobi on tylko Kraków i tylko tam jądą wycieczki.
            > > Jakaś kompletna bzdura. EXPO może być znakomitą okazją
            > > do promocji całej Polski, byle tylko ją wykorzystać.
            >
            > Pieniądze na remont Wawelu to pieniądze na dobro kultury, zabytek klasy "0"
            > i kawał historii Polski.
            > Pieniądze na EXPO to pieniądze na imprezę, co do której nie ma pewności, że
            > wogóle przyniesie jakieś korzyści. Bo tego mi nikt nie wyliczy.

I tu wlazłeś ze swoja obsesją . 37 wątków na jeden i ten sam temat w ciągu trzech
            dni . Idź do psychiatry i lecz się czym prędzej .

• Gość: komura Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.sympatico.ca 10.07.02, 04:20
            Na razie bez ifrastruktury godnych europy drog i autostrad dobrego poziomu sluzby zdrowia dla wszystkich
            obywateli (tych bez roboty co ledwo wiaza koniec z koncem) wykorzenienia korupcji co mamy EXPOnowac swiatu
            ten syf kile i mogile? Poczekajmy moze 30 lat.
      • Gość: AntyEXPO Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 15:45
        blanc napisał(a):

> To bardzo dobry pomysł. Niech najładniejsze miasto w Polsce wypromuje się też
        > za granicą.

Czy Wrocław jest najładniejszy? No cóż, ruch turystyczny w obu miastach
        wskazywałby na co innego.

> Jeśli chodzi o pieniądze z budżetu państwa, to na tle Krakowa Wrocek jest
        > dyskryminowany. Wspomnieć tu można o pieniądzach na powstający kampus UJ (ok
        > 600 mln zł, z budż. państwa naturalnie), gdy budynki UWr i innych wrocławskich
        > uczelni (rektorat Akad. Med. jest "remontowany" od nastu lat, bo ciągle brakuje
        > pieniędzy, a na zakończenie inwestycji potrzebny jest na to zaledwie ułamek tej
        > sumy) od lat proszą się o renowacje, że o potrzebie wybudowania nowych
        > akademików nie wspomnę...
        > To tylko jeden z przykładów...

Nie wiem, gdzie Ty widziałeś te 600 mln, bo ja nie. A poza tym tych sześciuset mln
        (których nie ma) nie ma co porównywać z 3 mld.
        Ps. Nie mam nic przeciwko organizacji EXPO we Wrocławiu, ale niech robią to
        za własne pieniądze (jak znajdą). Budżet mógłby dołożyć do tej zabawy co najwyżej
        z 500 mln.
        • Gość: blanc Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 08:52
          To był tylko przykład (porównywałem środki przeznaczane na cele związane ze
          szkolnictwem wyższym), a Ciebie najwyraźniej boli to, że Kraków nic
          BEZPOŚREDNIO
          nie będzie z tego miał. Szkoda, że nie widzisz związku między EXPO, a promocją
          reszty kraju...
          Ilość odwiedzin nie świadczy o stopniu piękności danego miejsca, to akurat moje
          (ale nie tylko;) subiektywne odczucia estetyczne.
          Widzę jednak jakieś rysy pojawiające się na szkle Twojego obiektywnego (hehe)
          stanowiska, drogi AntyEXPO - "(...)budżet mógłby dołożyć do tej zabawy co
          najwyżej 500 mln(...)" - tak dalej i - nomen omen krakowskim targiem -
          dojdziemy
          do zadowalającego wszystkich konsensusu:)
        • Gość: kali1111 Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.02, 09:01
          I widzisz cymbale tu dales pokaz swoje niewiedzy.
          Te 3 mld to nie wszystko bedzie z budzetu Państwa tylko wyda to
          firma zarzadzająca EXPO, Państwa wystawiennicze na budowe swoich pawilonów,itd
          Państwo wyda tylko na modernizacje infrastruktury na ktore i tak musialoby wydac
          w najblizszym czasie pieniadze, miedzyinymi na budowe obwodnicy autrostradowej
          Wrocławia, modernizacje lini kolejowej do Wawy.
          Tak wiec najpierw zasiegnji informacji a pozniej sie rozpisuj pismaku jeden
          Pozdrawiam
          • Gość: AntyEXPO Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 02:39
            Gość portalu: kali1111 napisał(a):

> I widzisz cymbale tu dales pokaz swoje niewiedzy.
            > Te 3 mld to nie wszystko bedzie z budzetu Państwa tylko wyda to
            > firma zarzadzająca EXPO, Państwa wystawiennicze na budowe swoich pawilonów,itd
            > Państwo wyda tylko na modernizacje infrastruktury na ktore i tak musialoby wyda
            > c
            > w najblizszym czasie pieniadze, miedzyinymi na budowe obwodnicy autrostradowej
            > Wrocławia, modernizacje lini kolejowej do Wawy.
            > Tak wiec najpierw zasiegnji informacji a pozniej sie rozpisuj pismaku jeden
            > Pozdrawiam

Rozumiem, że nick kali1111 jest adekwatny do Twojego stylu wypowiedzi. Może naucz
            się pisać po polsku, zanim zabierzesz głos.
            A poza Tym widzę, że musisz się jeszcze nauczyć czytać.
            W serwisie wrocławskim Gazety jest dział o Expo, w którym jest napisane ile
            będzie kosztowała ta wystawa:

Expo to inwestycja rzędu 1,8 mld euro.

Z tego:

- 376 mln euro zainwestuje korporacja-spółka zarządzająca wystawą,
            - 790 milionów to koszt pawilonów państwa uczestniczących,
            - 615 mln euro zainwestuje gmina Wrocław.

W kwocie nie ma kosztów infrastrukturalnych, czyli nowych połączeń kolejowych,
            remontów i budowy dróg.

Dochody z Expo:

- Około 800 mln euro zostawią w mieście odwiedzający wystawę.

Z tego:

- 342 mln euro ma przynieść sprzedaż biletów.

Czyli:

Przychody: 1,142 mld euro
            Koszty: 1,781 mld euro
            --------------------------
            Strata: - 0,639 mld euro czyli ponad 2,5 mld zł.

Zyski prywatnych firm budowlanych i innych związanych z przygotowywaniem
            wystawy mnie nie interesują. To by było na tyle.
            • Gość: AntyEXPO Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 02:43
              > A poza Tym widzę, że musisz się jeszcze nauczyć czytać.

Tym oczywiście miało być z małej litery.
              • Gość: kali1111 Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.02, 13:53

> > A poza Tym widzę, że musisz się jeszcze nauczyć czytać.
                >
                > Tym oczywiście miało być z małej litery.
                Widze jelopie ze konczyles chyba cos w stylu wsp w czestochowie bo to na taki
                styl wyglada
                Pozdrawiam
            • Gość: AntyEXPO Poprawka IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 02:51
              Expo to inwestycja rzędu 1,8 mld euro.

Z tego:

- 376 mln euro zainwestuje korporacja-spółka zarządzająca wystawą,
              - 790 milionów to koszt pawilonów państwa uczestniczących,
              - 615 mln euro zainwestuje gmina Wrocław.

W kwocie nie ma kosztów infrastrukturalnych, czyli nowych połączeń kolejowych,
              remontów i budowy dróg.

Dochody z Expo:

- Około 800 mln euro zostawią w mieście odwiedzający wystawę.

Z tego:

- 342 mln euro ma przynieść sprzedaż biletów.

Czyli:

Przychody: 0,800 mld euro
              Koszty: 1,781 mld euro
              --------------------------
              Strata: - 0,981 mld euro czyli około 4 mld zł.

Zyski prywatnych firm budowlanych i innych związanych z przygotowywaniem
              wystawy mnie nie interesują. A czy one wogóle zrekompensują te 4 mld?

• Gość: Discus Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 18:30
              > Zyski prywatnych firm budowlanych i innych związanych z przygotowywaniem
              > wystawy mnie nie interesują. To by było na tyle.

A może jednak powinny?
              Nie zapominaj że od tego zysku zapłacą całkiem ładny podatek do centralnego
              budżetu, który prawdopodobnie trafi i do Krakowa.

Discus
            • Gość: kali1111 Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.02, 13:59

> Gość portalu: kali1111 napisał(a):
              >
              > > I widzisz cymbale tu dales pokaz swoje niewiedzy.
              > > Te 3 mld to nie wszystko bedzie z budzetu Państwa tylko wyda to
              > > firma zarzadzająca EXPO, Państwa wystawiennicze na budowe swoich pawilonów
              > ,itd
              > > Państwo wyda tylko na modernizacje infrastruktury na ktore i tak musialoby
              > wyda
              > > c
              > > w najblizszym czasie pieniadze, miedzyinymi na budowe obwodnicy autrostrad
              > owej
              > > Wrocławia, modernizacje lini kolejowej do Wawy.
              > > Tak wiec najpierw zasiegnji informacji a pozniej sie rozpisuj pismaku jede
              > n
              > > Pozdrawiam
              >
              > Rozumiem, że nick kali1111 jest adekwatny do Twojego stylu wypowiedzi. Może
              nau
              > cz
              > się pisać po polsku, zanim zabierzesz głos.
              > A poza Tym widzę, że musisz się jeszcze nauczyć czytać.
              > W serwisie wrocławskim Gazety jest dział o Expo, w którym jest napisane ile
              > będzie kosztowała ta wystawa:
              >
              > Expo to inwestycja rzędu 1,8 mld euro.
              >
              > Z tego:
              >
              > - 376 mln euro zainwestuje korporacja-spółka zarządzająca wystawą,
              > - 790 milionów to koszt pawilonów państwa uczestniczących,
              > - 615 mln euro zainwestuje gmina Wrocław.
              >
              > W kwocie nie ma kosztów infrastrukturalnych, czyli nowych połączeń
              kolejowych,
              > remontów i budowy dróg.
              >
              > Dochody z Expo:
              >
              > - Około 800 mln euro zostawią w mieście odwiedzający wystawę.
              >
              > Z tego:
              >
              > - 342 mln euro ma przynieść sprzedaż biletów.
              >
              >
              > Czyli:
              >
              > Przychody: 1,142 mld euro
              > Koszty: 1,781 mld euro
              > --------------------------
              > Strata: - 0,639 mld euro czyli ponad 2,5 mld zł.
              >
              > Zyski prywatnych firm budowlanych i innych związanych z przygotowywaniem
              > wystawy mnie nie interesują. To by było na tyle.

To ja dodam tylko ze jesli swoja cala wiedze o Expo i Swiecie zbierasz z
              Gazety to CI wspolczuje bardzo.
              Pozdrawiam
        • Gość: Discus Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 18:25
          > Czy Wrocław jest najładniejszy? No cóż, ruch turystyczny w obu miastach
          > wskazywałby na co innego.

A może wskazywałby na przereklamowanie krakowskich precelków? Ja za żadne
          skarby nie pojechałbym z nieprzymuszonej woli do okrzyczanego Krakowa, za to
          bardzo chętnie przeprowadziłbym się do Wrocławia.
          Zresztą... de gustibus...

Discus
      • Gość: NEO Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.mnc.pl 14.07.02, 19:23
        Nie czytając wypowiedzi poprzedników.
        Wszyscy moim zdaniem powinni się cieszyć, że Wrocław może stać się
        organizatorem EXPO.Antyexpowiczu z Krakowa - pomyśl, że jest to doskonała
        promocja nie jedynie samego miasta Wrocławia, które wydaje mi się, że ma tę
        promocję i tak na wysokim poziomie ( sam jestem z Łodzi i please...tu jej nie
        ma prawie w ogóle - a przynajmniej nie przynosi efektów ) ale i dla całej
        Polski.
        Fakt - duże nakłady finansowe taka impreza pochłonie ale korzyści mogą być
        niewspółmiernie wielkie jeśli znajdą się naprawdę przedsiębiorczy ludzie,
        którzy będą wiedzieć jak je wykorzystać a takich we Wrocku nie brakuje.
        W swojej wypowiedzi poruszyłeś kwestię, że te pieniądze mogłyby pójść na coś
        innego - przepraszam, masz jakiś pomysł??
        Poza tym ewentualne zorganizowanie EXPO w Polsce pokaże zagranicznym gościom iż
        jesteśmy krajem cywilizowanym o czym niestety niektórzy nasi zagraniczni (
        nawet ) sąsiedzi nie są do końca przekonani.
        Jestem za i nawet sam chętnie bym pomógł ;-)
        PZDR

NEO
    • Gość: Marcin EXPO WE WROCKU TO GENIALNY POMYSL IP: 212.160.183.* 04.07.02, 09:22

> Dla mnie i dla wielu osób

Pisz za siebie, a nie za "wielu".

> są to zmarnowane pieniądze,
      > które możnaby przeznaczyć
      > na wiele pożytecznych celów.

Heheh nie rozsmieszaj mnie. Jakie pozyteczniejsze cele masz na mysli?
      Moze nowe drogi, lotniska, hotele, cala infrastrukture?
      A moze nowe miejsca pracy! (100 tys)!?
      Przeciez to bardzo pozyteczne cele, nie mowiac juz o rozglosie i reklamie dla
      Polski i regionu Dolnego Slaska. To na pewno moze tylko zachecic inwestorow.

> Jeśli jesteś przeciwko organizacji EXPO we Wrocławiu, to wpisz się do tego
      > wątku.

Bardzo chetnie sie wpisuje, tylko jak widzisz mam odmienne zdanie od Ciebie.
      TAK DLA EXPO WE WROCAWIU

P.S.
      Nie dawno odbyla sie w Paryzu prezentacja miast ubiegajacych sie o ta wystawe i
      Wroclaw zdeklasowal rywali !
      • piasia Re: EXPO WE WROCKU TO GENIALNY POMYSL 04.07.02, 10:00
        POPIERAM EXPO WE WROCŁAWIU!
        Myślę, że możemy być dumni, iż Wrocław zeklasowal konkurencję.
        Niech do naszego kraju przyjeżdża jak najwięcej inwestorów i turystów. Im
        więcej międzynarodowych imprez - tym lepiej. Niech zobaczą, że u nas jest
        naprawdę pięknie i białe niedźwiedzie nie chodzą po ulicach.
    • Gość: AntyEXPO Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 11:34
      Zwolennicy EXPO mówią ciągle o zwróceniu uwagi Europy i świata na Polskę,
      promocji Polski.
      Ale przecież inwestorzy dobrze wiedzą, gdzie się znajduje nasz kraj.
      Jak bedą mieli dobre warunki do inwestowania, to żadne EXPO dla reklamy nie
      jest potrzebne. Jak będą złe, to nawet EXPO nie pomoże, a olbrzymie pieniądze
      zostaną wywalone w błoto.
      Czy niektórzy są tak nierozsądni myśląc, że wielkie firmy nie wiedzą, gdzie
      znajduje się 40-milionowy rynek zbytu i dowiedzą się dopiero po EXPO, gdzie
      leży Polska?
      Do Marcina: Pisząc, że dla mnie i dla wielu osób są to zmarnowane pieniądze
      miałem na myśli osoby, które osobiście znam i które mają to samo zdanie co ja.
      • Gość: Marcin Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: 212.160.183.* 05.07.02, 12:57

> Ale przecież inwestorzy dobrze wiedzą, gdzie się znajduje nasz kraj.
        > Jak bedą mieli dobre warunki do inwestowania, to żadne EXPO dla reklamy nie
        > jest potrzebne. Jak będą złe, to nawet EXPO nie pomoże

A jak warunki beda porownywalne?
        Sam fakt, ze przyznano miastu/panstwu organizacje Expo, bedzie przyciagal
        inwestorow. Bo dlaczego akurat w Polsce we Wroclawiu, a nie np w Czechach w
        Pradze, albo na Wegrzech w Budapeszcie?
        Expo to olbrzymie przedsiewziecie i jezeli sie powiedzie to na pewno wiele
        inwestycji wyladuje wlasnie w Polsce a nie w innych krajach ciagnacych do UE.

> Czy niektórzy są tak nierozsądni myśląc, że wielkie firmy nie wiedzą, gdzie
        > znajduje się 40-milionowy rynek zbytu i dowiedzą się dopiero po EXPO, gdzie
        > leży Polska?

Dowiedza sie, ze przez ten kraj/miasto/region w zwiazki z EXPO przetocza sie
        miliony osob, ktore wystawe beda ogladac i dla nich warto byc w tym
        kraju/miescie/regionie, na nich zarabiac i dla nich pracowac.

> Do Marcina: Pisząc, że dla mnie i dla wielu osób są to zmarnowane pieniądze
        > miałem na myśli osoby, które osobiście znam i które mają to samo zdanie co ja.

OK. A duzo znasz takich osob? Ja pierwszy raz spotykam osobe tak negatywnie do
        tego nastawiona.
        Mam nadzieje, ze czas pokaze Ci, ze byl to dobry pomysl, ze Wroclaw wygra ta
        batalie.
        Mieszkam i we Wroclawiu od 6 lat (studia, praca), choc jestem z Czestochowy i
        widze ze klimat tutaj jest bardzo dobry dla takiej inwestycji.
        • Gość: kali1111 Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.02, 09:07
          Pozdrawiam Cie Marcin
          Takze mieszkam we Wrocławiu ale od 8 lat.
          Wczesniej konczylem prusa w Czestochowie.
        • Gość: Discus Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 18:39
          > Dowiedza sie, ze przez ten kraj/miasto/region w zwiazki z EXPO przetocza sie
          > miliony osob, ktore wystawe beda ogladac i dla nich warto byc w tym
          > kraju/miescie/regionie, na nich zarabiac i dla nich pracowac.

Dokladnie, a ponadto wiele osób ktore znajda sie we Wrocku tylko ze wzgledu na
          EXPO zobaczy ze Polska to normalny kraj z normalnymi mieszkancami gdzie warto
          krecic biznes. A po powrocie moze namowia szefa na postawienie zakladu wlasnie
          w Polsce a nie gdzies indzie, albo przynajmniej wroci do Polski na wakacje zeby
          wydajac swoje Euro dac prace mieszkancom Czaplinka czy Ostrody ktorzy beda dla
          nich przygotowywac posilki czy oprowadzac po jeziorze w ktorym beda lowic ryby.

Discus.
    • Gość: AntyEXPO Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 11:38
      A poza tym nie wiem, po co ja to piszę, bo i tak Wrocław nie ma żadnych szans.
      Nie, żebym był zawistny, ale taka jest prawda (w porównaniu np. z Szanghajem).
      • Gość: keitel Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.07.02, 13:07
        Dzieki za poparcie dla EXPO we Wroclawiu.
      • Gość: Marcin Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: 212.160.183.* 05.07.02, 12:46

> A poza tym nie wiem, po co ja to piszę, bo i tak Wrocław nie ma żadnych szans.
        > Nie, żebym był zawistny, ale taka jest prawda (w porównaniu np. z Szanghajem).

Wlasnie o to chodzi, ze jak Wroclaw dostanie Expo to full inwestorow z zagranicy
        bedzie mialo tu pole do popisu, bo we Wroclawiu wiele brakuje (np. nowe hotele),
        czego o Szanghaju juz nie mozna powiedziec...
      • Gość: kali1111 Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.02, 09:10
        Gosciu Wrocłąw ma ogromna szanse na wygranie tej batalii
        Jesli piszesz o Szanghaju czy Jousu to wiesz czego sie tylko boje
        ze zolci posypia szmalem delegatom BIE i na tym sie to skonczy.
        Tak jak bylo to na tych mistrzostwach w Korei (chyba ogladales.
        Jeszcze raz pozdrawiam
      • Gość: Discus Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 18:41
        > A poza tym nie wiem, po co ja to piszę, bo i tak Wrocław nie ma żadnych szans.
        > Nie, żebym był zawistny, ale taka jest prawda (w porównaniu np. z Szanghajem).

To po co mącisz wodę? I ciekawe dlaczego tak tego żałujesz? Czyżby jakiś
        kompleks wobec Szanghaju?
    • Gość: Pafik Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 04.07.02, 22:02

> Skorzysta na tym przede wszystkim Wrocław.

Prawda, ciezko sobie wyobrazic, zeby miasto-organizator nie odnioslo
      najwiekszych korzysci.

> Reszta Polski prawdopodobnie nie
      > odniesie korzyści, co stawia pod znakiem zapytania tę kosztowną imprezę.

Nieprawda, cala Polska bedzie miala unikalna mozliwosc zaprezentowania swojego
      dorobku. Kazde wojewodztwo bedzie mialo swoj pawilon. Inwestorzy z calego swiata
      beda mieli okazje poznac na miejscu mozliwosci prowadzenia biznesu w Polsce.
      Turysci odwiedzajacy Wroclaw byc moze zdecyduja sie zobaczyc inne miejsca w
      kraju. Czy tak zrobia, zalezy juz tylko od naszych zdolnosci promocji i reklamy,
      bo pokazywac mamy co.

> Wystawa ta, jeśli dojdzie do skutku, pochłonie z budżetu (czyli z naszych
      > pieniędzy) niebagatelną sumę około 3 mld zł, co daje na przeciętnego Polaka 75
      > (!!!) zł.
      > Dla mnie i dla wielu osób są to zmarnowane pieniądze, które możnaby przeznaczyć
      > na wiele pożytecznych celów.

Znakomita czesc tych pieniedzy to inwestycje infrastrukturalne, nie tylko w
      samym Wroclawiu, choc tu rzeczywiscie najwiecej (organizator - jak wyzej).
      Inwestycje, ktorych Polska potrzebuje jak kania dzdzu, bo bez dobrych drog,
      lotnisk i linii kolejowych daleko nie zajedziemy, doslownie i w przenosni.
      Wedlug OECD jedna z glownych barier dla szybkiego rozwoju staje sie w Polsce
      zapoznienie infrastrukturalne. Czesi i Wegrzy bija nas pod tym wzgledem na
      glowe. Nie bez przyczyny obecny rzad wzial sie wreszcie powaznie za autostrady.
      A zatem inwestowanie w infrastrukture to jest wlasnie pozyteczny cel! Autor
      watku jest z Krakowa, wiec najlepiej powinien wiedziec, jakim zbawieniem dla
      miasta jest konczona tam niedlugo budowa obwodnicy autostradowej.

A teraz liczby. Expo w Hanowerze - wiekszosc przeciwnikow wola: "straty,
      straty!" Owszem, spolka zarzadzajaca poniosla strate w wysokosci 2,3 mld DM,
      znacznie wyzsza niz zakladano. Przyczyna podstawowa bylo przeszacowanie liczby
      zwiedzajacych - zakladano 40 milionow, bylo 18. Wroclaw zaklada 9 milionow.
      Wspomniana wyzej strate pokryly budzety federalny i landu Dolna Saksonia. Ale
      wyliczono, ze te same budzety zyskaly na podatkach zwiazanych z Expo 2,8 mld DM,
      czyli juz w tym momencie sa na plusie!
      Expo, jak juz wspomnialem, to inwestycje. W Hanowerze siegnely 10 mld DM.
      Inwestycje oznaczaja pobudzenie koniunktury, daja zlecenia firmom, daja miejsca
      pracy. Znowu Hanower: 100 tys. miejsc pracy, z czego na stale po Expo zostalo 12
      tys. Te miejsca pracy to z jednej strony ulga dla wydatkow budzetu centralnego
      (nie wyplaca skladek, zasilkow), z drugiej - zbawienie dla dochodow (podatki).
      To wszystko w zwiazku z jedna impreza.

Aha, wcale nie jest tak, ze Wroclaw sam nic nie robi. Do 2010 roku zainwestujemy
      m.in. w infrastrukture miejska (np. uzbrojenie terenu, obwodnica) 2,5 mld PLN.
      Pozostala czesc kosztow Expo to pawilony panstw i organizacji miedzynarodowych -
      ale one same placa za ich budowe. Na zrodle finansowania obiektow polega
      zasadnicza roznica miedzy Expo a Olimpiada. Tylko nasz pawilon krajowy i
      pawilony regionalne zbudujemy za wlasne pieniadze. Nie trzeba tez niszczyc
      przyrody, by wystawe zorganizowac. Nie zostanie po niej niepotrzebny prawie
      nikomu tor bobslejowy. Zostana za to drogi, linie kolejowe, osiedle
      mieszkaniowe, uzbrojony teren. I do tego beda tak niewymierne korzysci, jak
      darmowa reklama na calym swiecie.

Delegacja BIE odwiedzila Wroclaw w kwietniu. Po zapoznaniu sie z dokumentami
      przygotowanymi przez miasto, wizji lokalnej jego samego (w tym terenow przyszlej
      wystawy) stwierdzila w swoim raporcie, ze "Wrocław jest dobrym kandydatem do
      zorganizowania wystawy w 2010 roku". W raporcie tym, bedacym kluczowym
      wyznacznikiem wyboru miasta-organizatora, czytamy takze: "na pozytywną ocenę dla
      miasta złożyło się wsparcie rządu i władz miasta, znakomicie opracowany
      biznesplan i perspektywa wstąpienia Polski do Unii Europejskiej (...) Biznesplan
      Expo jest oparty na ostrożnych kalkulacjach, co gwarantuje finansowe powodzenie
      imprezy." A zatem jestesmy przygotowani pod kazdym wzgledem, a finansowym w
      szczegolnosci!

Pozdrawiam!
      • Gość: Discus Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 18:47
        Zostana za to drogi, linie kolejowe, osiedle
        > mieszkaniowe, uzbrojony teren. I do tego beda tak niewymierne korzysci, jak
        > darmowa reklama na calym swiecie.

I do tego jeszcze ogromne centrum wystawiennicze które, o ile będzie dobrze
        kierowane może krecic sie co najmniej tak samo dobrze jak to w Poznaniu czy
        Lipsku.

Discus
    • Gość: AntyEXPO Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 01:10
      Wikul, czy Ty masz jakieś profity z EXPO, że tak się denerwujesz?
      Zalecałbym Ci więcej spokoju.
      • Gość: remas Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 10:10
        To raczej tobie, zalecałbym wizytę u psychiatry, albo weź sobie coś na
        uspokojenie, bo obsesja na temat EXPO szybko ci nie przejdzie!!!
    • Gość: Janusz Re: Czy EXPO we Wrocławiu to dobry pomysł? IP: 62.89.79.* 05.07.02, 21:54
      A co mnie to obchodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka