Gość: lewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:18 na tzw, przetrzymanie sprzedawajcie wszystko poza alkoholem, kawe herbatę papierosy colę itd!! i może się uda wygrać z sądem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Yoko Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:20 i dobrze, że zamykają płakać nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:21 nareszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anus Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.com.pl / *.cn.com.pl 16.05.05, 21:40 co za debil z tego prezydenta, co on sobie wogóle wyobraża?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala [...] IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 16.05.05, 21:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TJ Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 02:14 ten i inne artykuły na stronie www.jaskola.pl zapraszam Prohibicja! Kowal zawinił - powiesili Cygana … maj 17th, 2005 Nasze miasto nie przedłuża koncesji na prowadzenie pubów na ulicy Dekabrystów …. Wszystko wskazuje na to, że niedługo jeden z nich zostanie zamknięty. „Prohibicja” została uchwałą naszych radnych wprowadzona po burdach jakie miały miejsce dwa lata temu podczas juwenaliów. Nie jestem szczególnym zwolennikiem pubów [zwłaszcza jak siedzą tam dzieci] ale …. Mniemam, że miasto powinno się rozwijać. Zatem nie można zamykać miejsc pracy. Sądzę, że pub jest jednak lepszy niż ławka pod blokiem. A niewątpliwie właśnie tak będzie teraz wyglądało. Przez dość fałszywą pruderią znów wprowadzamy nienormalność. Szkoda również, że władze miasta nie zorientowały się, że stosowanie zbiorowej odpowiedzialności to jakby specjalność innych czasów! Jeszcze raz okazało się, że nasi radni zajmują się tematami zastępczymi, nie chcą natomiast uchwalić nowych planów zagospodarowania, ani tym bardziej przedstawić koszty i przykładowe symulacje podatku katastralnego. Poza wszelką wątpliwością jest fakt, iż z powodu np. tragicznego wypadku nie zamyka się drogi! Każe się „konkretnego kierowcę”, „konkretnego sprawcę” a nie wszystkich. Jeśli jedyną formą aktywności naszych władz miasta jest zamykanie pubów [gdzie można napić się po prostu piwa ….] to ja się już nie pytam więcej dlaczego Nasze Miasto Umiera. Absurdów Ci u Nas dostatek! Ale najśmieszniejsze jest to, że ten nasz samorząd jeszcze słono opłacamy! Wydaje mi się zatem, że takie trzymanie w niepewności częstochowskich przedsiębiorców [sądzę, że nie udowodniono im żadnej winy, ani też współudziału, ani podżegania do burdy] jest po prostu przyznaniem się do indolencji i braku pomysłów na Częstochowę. Trochę szkoda! Ale warto pomyśleć, że właściciele i pracownicy barów mają rodziny, które muszą utrzymać. A nie zarabiają ponad 12.780 złotych jak niektórzy z naszego miasta. Zatem życzę opamiętania oraz po prostu „pracy organicznej przy uporządkowaniu bałaganu w np. księgach wieczystych i własności gruntów w Częstochowie a na pewno spotka się to z akceptacją i szacunkiem. Piszę to jako człowiek, który odwiedza puby raz na ruski rok. Ale takie regulacje są po prostu …. korupcjogenne! Jak każde zezwolenie zależne od urzędnika …. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F*** this All Czestochowska Wies IP: *.ids.czest.pl 17.05.05, 11:27 W sumie ok ze Santa Fe pada i tak bylo gowno warte. Zreszta w cz-wie jest malo fajny knajp gdzie mozna sobie spoko posiedziec pogadac i posluchac spoko muzyki no moze Utopia spelnia te kryteria i to wszytko a reszta coz... Grota sama wies sie tam schodzi w rozciagnietych czarnych koszulkach i udaje wielkich "szajtanistow" lub tez metali ze wsi buhahahaha to samo tyczy sie metalowo-mangowej kanjapy Tower ludzie zamkinijcie ten syf wstydu nie macie!! Nie wpsominam juz o totalnie wsorskich dichotekach cz-wskim Zoo Porterze i dresowo mulowatym Depo. Ludzie zlitujcie sie i otworzcie cos naprawde z prawdziwym powerem a nie zwykle syfiarskie kanjpy liczac tylko na wsiorow ktorzy beda kupowali piwo. Co do prohibicji to mysle ze to jest jednak bzdura bo i tak wszyscy beda chlali i nic ich to nie bedzie obchodzilo ale od czego jest policja? Jak zwykle beda lapac starsze babcie przechodzace na czerwonym swietle. Nie wystarczy wprowadzic prohibicji zeby powstrzymac burdy czy tez pijanych ludzikow bo to nic nie da. Zreszta co mnie to obchodzi wazne ze cz-wa ma Włókniarza i pieprzyc UM bo oni tam wogole nie mysla tylko zbieraja kase i pierdza w stolki i przezucaja tony papierkow niepotrzebnych. Coz cz-wa umiera i mysle ze nikt jej nie pomorze :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec pubow Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:38 Gratuluje jeszcze raz wladzom miasta "wysmienitej" decyzji. Teraz zgodnie (jak mniemam) z ich zamyslem, wiecej osob bedzie pilo piwo na lawkach parkowych, na skwerach i pod sklepem, bo w pabach sie po prostu nie zmieszcza. Super!Na pewno spadnie odsetek bandyckich napadow! Ale tak to juz jest, ze jak ktos sie wychowal w systemie totalitarnym, to sam przesiaknal jego istotą ( zabraniac, pozwalac i przede wszystkim rzadzic!- to jest to!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRAFO Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:43 i bardzo dobrze, brawo wladze, brawo wszyscy, precz z prywatna inicjatywa gospodarcza, pozamykac i przegonic, nie bedzie student piwa pil :) ///kazdy ma taka wladze...na jaka zasluzyl/// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec pubow Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:44 Az sie chce krzyczec: Studenci do nauki!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd ten sie zamknie to inny otworzy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 02:16 na szczescie na Dekabrystów nikt juz nie dostanie mnożem w plecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 06:56 te brawo rozpedz sie zapir...w sciane moze zmiemisz zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benedykt XVI Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:45 Junge spriecht dierekt. Was ist dein Probem! Du wilst aber weist du nicht was? Sag die Watheit, nie lekaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alvaro Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.21.pl / 213.199.204.* 16.05.05, 21:16 Niech zamykają. Na dekabrystów to sami hipisi i metale przesiadywali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Alvaro Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:19 Lecz się człowieku i to jak najszybciej, bo bzdury wypisujesz a co z Kongo tez niedaleko więc zamknąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 08:28 Watheit? chyba Ci sie cos mylnelo;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff to pisał jakiś barman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 02:14 a dlaczego to kretynie sie nie zmieszczą? jest jeszcze kilkaset innych pubów z wieksza klasa i lepsza klientelą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtc Re: to pisał jakiś barman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 07:00 wymień mi debilu liste pierwszej setki tych lokali z wieksza klasa i lepsza klientela to pogadamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaK Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:24 Wrona .... Ty idioto ... a szoda mi palcy by wypowiedzieć się na Twój sposób nieco dosadniej ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTY WRONA Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:52 NIE BEDE GO ZA BARDZO WYZYWAŁ, BO ZNOWU MNIE POLICJA WEZWIE.WRONA MA TAKI SPRZET ZE WIEDZIAL ZE TO JA, ALE I TAK JEST TYLKO PIEPRZONYM PTAKIEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HUIIIIIIII Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 21:53 A JA NA NIEGO GLOSOWALEM,JA DEBIL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.05, 01:31 tez zachowalem sie jak kretyn glosujac na tego....:) ptaka, a on mnie potem po policjach ciagal za niby obraze, mam nadzieje ze juz wiecej nie zostanie kims waznym na jakimkolwiek szczeblu wladzy, a moze by go tak do iraku wyeksportowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sędzia Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:05 Mam nadzieję że właściciele barów wygrają w sądzie sprawę,i otrzymają takie odszkodowanie że pan tfu...prezydent się zesra,żeby to spłacić.Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziad Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:50 Tylko pamiętaj że za błędne decyzje płacimy my,podatnicy,Wroa ze swoich nie odda wiec jesli będą odszkodwania to zapłaci nikt inny tylko my sami-takie mamy wspaniałe realia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXXX !!! Huj z Wolnym szkoda troche Łoliego !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 22:28 HEHEHEHEHE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Na ulice IP: *.21.pl / 213.199.204.* 16.05.05, 23:08 Pewnie, zamykajcie puby. Wyjdziemy pić na ulice, bedzie wiekszy spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisimulacha Abdul Nie na ulice ale do parku IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 17.05.05, 18:25 Puby przeniosą się do parku podjasnogórskiego. Wrona da paulinom koncesję na wyszynk i sie będzie toczyć browarki u "Ojców Paulinów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black Re: Na ulice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:57 Nie wychodźcie na ulice, tam czarnuszki czekać na Was będą z mandacikami po 100 zelek, za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym. Z drugiej strony to też jakaś kaska dla miasteczka Częstochowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black Re: Na ulice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:46 Uważam, że trudno będzie znależć rozwiązanie, które zadowoli każdą stronę - by wilk był syty i owca cała. Z jednej strony mieszkańcy w pobliżu pubów mają kłopot ( choć nie słyszałem, by częstsze patrole były tam wysyłane dla Ich dobra, a raczej dla "wyników", tzn. zakłócania spokoju i porządku, zanieczyszczania miejsc publ., itp., czyli dla wykazania się komendancikowi, a w następnej kolejności TW). Z drugiej strony, decyzja TW mnie zniesmacza. Nie chodzę do tych knajpek, ale na tę chwilę okazuje się, że wygrywa TW ze swoimi lekkomyślnymi decyzjami, które nie mają nic wspólnego z myśleniem racjonalnym i analizą. TW wychodzi z założenia, że "odcięcie pępowiny" załatwi sprawę picia, burd i kultury - nie tylko studenckiej ale i pozostałej części mieszkańców. Nic bardziej błędnego. Mam nadzieję, że Ci z Was, którzy piszą o TW niepochlebne opinie, pozostaną konsekwentni i w przyszłym roku pójdą do urn, by głosować p- wko temu "panu". Głosowałem na niego i to było jak się okazuje olbrzymim błędem. Mój wybór nie był spowodowany znajomością polityki, tylko nieznajomościa kandydata z "lewicy". Teraz żałuję i zdaję sobie sprawę, że oni wszyscy są podobni, ale to my - wyborcy - mamy prawo wyboru i zmiany decyzji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
std20045 Re: Koniec pubów przy Dekabrystów 16.05.05, 23:25 Najważniejsze ze urzednicy mają gdzie balowac < bo skoro posiadaja po kilka mieszkan to se moga pozwolic...> a student w ksiązki i tu jest problem !! bo na logiczne myslenie student zdolny to zagrozenie dla dennych polityków , urzędasów , ktorzy poza portfel i swoj własny nos sie nie wychylają a to co robią jest smieszne i beznadziejne bo chyba lepiej jak <skoro to studenci to pijaki itp-okreslenie studentów przez pana Wrone po juwenaliach 2 lata temu -to lepiej aby sie chyba napili w lokalu blisko osiedla anizeli np w Realu kupili po drodze wypili oraz nadmiar siły stracili<demolka > ::) no ale cóz to Pan Prezydent uwaza ze studenci to pijaki i tym podobne a szczegolnie ci z akademikow < bo to w nich uderzył najbardziej > a tu guzik prawda to pana mieszkańcy zrujnowali juwenalia 2 lata temu a nie osoby -studenci z akademikow i nie tylko , wiec jakby pomyslec to należało by za czac robic porządek od siebie i własnych "podopiecznych " a nastepnie wysunac sie dalej bo robienie czegos wspak to tak jak ... a wiec studentom zamyka sie pobliskie lokale a otwiera tym co to wszystko zrujnowałi:) w koncu swój swojego broni -tu nie ma prawdy tu liczy sie władza ... i przydały by sie jakies różowe okulary i moze jakas klepka dla rządzących -bezmyslnie ustalających jakies dziwne zasady!!!!!!!!!!!!!! pozdrawiam wszystkich odwiedzających forum gazety:) Odpowiedz Link Zgłoś
std20045 Re: Koniec pubów przy Dekabrystów 16.05.05, 23:37 Koniec pubów przy Dekabrystów Po ośmiu latach we wtorek przestanie działać Santa Fe - jeden z największych częstochowskich pubów. To efekt prohibicji wprowadzonej przez władze miasta przy ul. Dekabrystów Knajpka mieszcząca do 250 osób jest kolejnym barem z ul. Dekabrystów, któremu wygasła koncesja na alkohol. Decyzja o nieprzedłużaniu koncesji - czyli wprowadzeniu prohibicji - w okolicach miasteczka akademickiego zapadła uchwałą Rady Miasta po ulicznej awanturze, do jakiej doszło podczas juwenaliów dwa lata temu. Marek Wolny, współwłaściciel Santa Fe, wciąż ma nadzieję, że sąd wyższej instancji unieważni decyzję o prohibicji. Co roku 17 maja pub organizował swoje imprezy urodzinowe. - Tym razem nic takiego nie zrobimy, bo bardziej by to przypominało stypę - mówi Wolny. - Po prostu zapraszamy klientów, którzy byli z nami przez te wszystkie lata, by im za to podziękować. U nas nigdy nie było żadnych awantur. Studenci przychodzą wieczorem posiedzieć przy kawie czy piwie albo w przerwie między zajęciami, żeby poprzeglądać notatki. W środę drzwi baru zostaną zamknięte, sam lokal jednak pozostanie. - Nie będziemy działać, ale spokojnie poczekamy na decyzję sądu - tłumaczy Wolny. - Mam nadzieję, że jesienią uda nam się wrócić. Na razie właściciele Santa Fe - Marek Wolny i Artur Kucharzewski - zajmą się innymi swoimi lokalami: pierwszy - barami w Lublińcu i Lelowie, drugi - Iguaną na Promenadzie. Zgodnie z uchwałą Rady Miasta po wygaśnięciu dotychczasowych koncesji puby na terenie miasteczka akademickiego i w pawilonach przy ul. Dekabrystów muszą zrezygnować ze sprzedaży alkoholu. Kilka już musiało zamknąć działalność, a jesienią i zimą kończą się pozwolenia dla Demonsartu, Toweru i Mechanicznej Pomarańczy. W nieco lepszej sytuacji są La Grappa, Grota i Tawerna: mogą handlować alkoholem jeszcze dwa, trzy lata. Uchwałę wprowadzającą prohibicję właściciel Santa Fe zaskarżył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Miasto jednak wygrało. CO WYGRAŁO , bo jak narazie to miasto to jest większą wiochą niz było!!!!!!!!!!!!!!!!!! Panie Prezydencie zastanawiam sie gdzie pan wyemigruje po zakonczeniu kadencji -bo napewno zostanie w Częstochowie to bedzie zły krok a dlaczego tu wyjasniac nie trzeba tu tzreba zaczac myslec o przyszłosci nie tylko o portfelu a takze o ludziach bo to oni tu mieszkaja i to oni dokonaja oceny Pana dzialan a narazie to zanosi sie na to ze tylko nieliczni popieraja to co pan robi wiekszosc nadal jest przeciwna ::)))a wiec uruchamiamy komoreczki i do dzialania -zanim bedzie za pozno!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Metallica Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.com / 213.199.204.* 16.05.05, 23:50 Czy pan prezydent naprawde myśli, że pozamykanie pubów załatwi sprawe? To, że w wakacje była awantura to wcale nie znaczy, że owe puby są złe, ludzie, co troche widze jakieś awantury czy bójki - nawet w alejach! To, że puby znikną sprawi tylko, że młodzież będzie pić po parkach bo jeżeli nie w pubie to gdzie mogą normalnie sie spotkać ze znajomymi i napić piwa? I to ma być niby wygrana miasta z "awanturnikami"? Miasto i mieszkańcy więcej na tym stracą niż zyskają. Zamkną puby, nie będzie z nich wpływów dla miasta, a wydatki na policje wzrosną bo młodzi pić i tak będą. Tylko od prezydenta zależy GDZIE będą pić. Pomysł z zamknięciem tych pubów to jeden z najgłupszych jakie do tej pory widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukon Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 16.05.05, 23:53 narescie koniec syfu i chamstwa!!!BRAWO DLA PREZYDENTA MIASTA ZE WACZY Z CHALTURA I ZACOFANIEM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.prenet.pl / 82.160.21.* 17.05.05, 00:10 Zacofany to ty jesteś , bo nawet nie potrafisz po polsku poprawnie pisać ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AntyTadek Tadeuszowi W.. MÓWIMY STANOWCZE NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 01:20 Co to ma byc?? Dobijanie miasta, prorodzinna polityka, czy co jeszcze? Pytam tylko po co brać się za oczyszczenie miasta w ktorym i tak nie ma gdzie wyjsc z resztek miejsc gdzie jeszcze wyjsc sie dalo. Czyzby Pan prezydent Wrona staral sie zbudowac monopol na rozrywke Jasnej Gorze? Juwenalia 2 lata temu nie przyniosly ofiar smiertelnych, skonczyly sie wystawieniem plonacego kosza na ulice i niepotrzebnym przyjazdem prewencji. Gdyby nie wyskoczyli policjanci z tarczami i palkami nie stalo by sie nic zlego. Szacunek do policji, owszem, czemu nie, ale chyba jednak nie w momencie gdy panowie wychodza z palkami i samym wygladem prowokuja zamieszki, bo wygladaja jak by chcieli wszystkich bic. To jest Polska panie Tadku, nie Chiny. Czyzby Pan Tadek W. staral sie przeniesc rozrywki w centrum miasta. OK, wyobrazmy sobie miny pielgrzymow kiedy na swojej drodze co kilka metrow beda spotykac podpite grupki, pozniej wyobrazmy sobie smutne miny pielgrzymow gdy przejda juz kolo tych kilku grupek. Puby na Dekabrystow i tak jeszcze wroca, bo przeciez ludzie na stolkach sie zmieniaja, a pan W. stracil duza czesc elektoratu przez swoje wybryki, dlatego tez mysle, ze w przeciwienstwie do pubow pan prezydent Wrona na nastepna kadencje juz nie wroci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: 192.204.173.* 17.05.05, 02:00 Moze ktos ma odpowiedz? Bo ja to nie wiem, czy pan Tadek sie urodzil kretynem czy musial brac lekcje. Panie Tadku pammietaj ze piwo i tak beda sprzedawac i spozywac, tyle ze miejsce sie zminie, a pana totalitarne wymysly niklego polotu swiata nie uzdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: 192.204.173.* 17.05.05, 02:00 Moze ktos ma odpowiedz? Bo ja to nie wiem, czy pan Tadek sie urodzil kretynem czy musial brac lekcje. Panie Tadku pammietaj ze piwo i tak beda sprzedawac i spozywac, tyle ze miejsce sie zminie, a pana totalitarne wymysly niklego polotu swiata nie uzdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtc Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 07:03 hehehehhehe :P dobre:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łubudubu A może tak... IP: 217.96.15.* 17.05.05, 08:15 No to pięknie! Wszyscy pyszczą tutaj na prezydenta Wronę (którego i ja uważam za obłudną łajzę), ale to niestety wszystko na co Was stać. Po pierwsze, ciekawi mnie fakt, dlaczego tak bardzo oburzeni właściciele pubów nawet nie spróbowali skrzyknąć się, wynająć grupy najlepszych prawników i od razu ruszyć do boju ze świętoszkowatym wronowiskiem. Ale po co? Wystawili tylko półśmieszne petycje do podpisów w swoich knajpach. A wszystko to dlatego, że ten kto ma mieć zostawioną koncesję to na pewno ją będzie miał. Czy wydaje Wam się że np. taki pan Wrzalik, właściciel Tawerny kiedykolwiek koncesję straci? Wątpię w to szczerze. Drugi aspekt to, dlaczego nikt nie nagłośnił dlaczego doszło do burd po juwenaliach? Dlaczego np. GW nie opisała żałosnej bezradności straży miejskiej (po co oni wogóle są???) i policji? Dlaczego nikt nie zbeształ uczelni za mierną organizację? Wszyscy podkulili ogony i pogodzili się z decyzją śmierdzącego ptaka i nie pisnęli słówkiem. A na koniec pytanko, pewnie wyda się co niektórym śmieszne, kto wybrał tego debila na prezydenta? MY!!! I jeszcze jedno, jak ktoś mi napisze że nie głosował wcale na niego, to niech sobie odpowie na pytanie czy wogóle poszedł do wyborów, czy też wolał oglądać złotopolskich w niedzielne popołudnie, bo mu się nie chciało. I moralizatorski frazes na koniec: Ignorując życie polityczne, nawet na poziomie powiatowym, olewając wybory, wybieracie takich łosi jak wrona, bo to takie właśnie łosie mają najbardziej zdyscyplinowany elektorat w postaci podstarzałych fanek radia maryja, dla których taka prohibicja to błogosławieństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: A może tak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 08:35 Brak mi slow....Mamy piec fajnych barow a tu je jeszcze zamykaja;-( Czestochowa-wiocha z samymi kosciolami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p Re: A może tak... IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 09:23 nieprawdą jest że 1. picie to życie, trzeźwienie to marzenie a robota to głupota. Normalny sytem jest taki że rzeczy maja się odwrotnie. 2. nieprawdą jest że bieda z nędzą są stanem normalnym, który należy podtrzymywać bo świat legnie w gruzach. 3. nieprawdą jest że Prezydent nie ma poparcia 4. nieprawdą są pogrózki pijaczków, jakbyście byli honorni to juz byście szurali. Umiecie tylko szumieć i szcz.. w klatkach. podpisu c.b.d.u nie stosuje się ponieważ powyższe stwierdzenia są oczywiste i nie wymagają dowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobiMan Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:11 Zakazać knajp,picia piwa,zabawy i szlajania się po ulicach po 23.Nakazać codziennie wizyty w kosciele połączone z obowiazkowymi opłatami za wejście-bilety/wprowadzić karnety miesięczne -wyjdzie taniej.Nakazać składanie kwiatów pod urzedem miasta i coniedzielne pielgrzymki z darami na JG.Urzędnikom kłaniac się w pas,prezydentowi nogi całowac,śmierć za Ganję,chłosta za uśmiech,20 lat za sex bez małżeństwa zamknąc kina,teatry i wogóle cofnijamy się do XIV wieku-będziemy miec skansen Europy z rakietą pośrodku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 10:43 Zamiast zamykać puby uczciwym ludziom powinni zamknąć w cholerę Grotę. Właścicie- ten prawdziwy, a nie papierowy- jest winny ludziom kupe kasy. Sam zarejestrował sie jako pracownik tej knajpy, ma na utrzymaniu 3 dzieci i nie pracująca żonę. Sam zaś jeździ mercem i BMW!! Może tak skarbówka sie tym zainteresuje, co? 150 osób czeka na zaległa kasę a ten sie śmieje i żyje jak król. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sTARSZY MIESZKANIE Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:09 STUDENT POWINIEN SIĘ UCZYĆ A NIE PIĆ ALKOHOL W DUŻYCH ILOŚCIACH. Ponieważ większość studentów pije.To potem zamiast być w życiu Inżynierami,specjalistami i fachowcami to są debilami i nieudacznikami. Policyjne patrole powinny legitymować pijących i jak to STUDENT to wywalić z uczelni. P R Z E P I T E M Ó Z G I ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobMen Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:41 Jesli mielibyśmy byc konsekwentni-to do twoich słówdodałbym-albo piją jak pili albo całkowita prohibicja-każdy pracujący złapany po piwku choćby-wywalony z roboty...z wilczym biletem.No bo jak on pracuje skoro pije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: 195.212.34.* 17.05.05, 11:02 Śmiać się czy płakać??? Z drugiej strony Częstochowa ma takiego prezydenta jakiego sobie wybrała!!! Pozdrowienia z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja mam pomysla:) Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:24 a ja mam pomysla pod warunkiem ze ta prohibicja obejmuje tylko puby a nie sklepy bo jesli tak to moze wlsnciele otworza zaraz obok sklep monopolowy i bede tam sprzedawac alkohol z ktory bedzie mozna wchodzic do srodka albo bede sprzedawac talony ktore bedzie mozna realizowac w jakims sklepie bedzie zgodnie z prawem i na przekor panu W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mizar Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.magma-net.pl 17.05.05, 13:29 Kolejny "wspaniały" pomysł świętojebliwego Tadka Wrony!!!Ludzie co Wy chcecie zrobic z tej Częstochowy??Chyba jedno wielkie sanktuarium!!!To już się człowiek kulturalnie piwa nie może napić, bo jakaś grupka debili narozrabiała parę lat temu...!trzeba KARAĆ takich nie do końca normalnych obywateli, a nie odbierać przyjemności normalnym osobnikom i pośrednio karać ich!!!Czyli teraz przerzućmy się z piwem na ulice, ciekawe czy Wrona będzie usatysfakcjonowany...! Ulicy Dekabrystów zazdrościło nam zawsze ogromne grono przyjezdnych, bo to właśnie "Deka" było zawsze sympatycznym miejscem na rozerwanie się po trudach tygodnia!Wiem, wiem teraz mamy już kino więc na brak rozrywki narzekać nie możemy:)! Oj Tadek, Tadek i reszta ekipy-szkoda nerwów!Swoją drogą to czekam tylko jak się powiedzie generalny remont stadionu Włókniarza, o który Wrona tak usilnie walczy...oby się nie skończyło tak jak z barami na Dekabrystów... Pozdrawiam wszystkich częstochowiaków, w szczególności tych, którzy zasiadają na trybunach stadionu przy Olsztyńskiej:)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Prezydent to kretyn!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 13:34 Oskarżanie barów o spowodowanie rozruby to taki sam bezsens jakby okarżyć salon samochodowy o to że kirowca spowodował wypadek drogowy. I jeszcze jedno panie Wrona czy uważa pan że studenci to jacyś debile albo dzieci z przedszkola?? Niech pan za nich nie decyduje bo jak będę chciał się napić to pujde gdzie indziej i się napiję, tylko zamiast kulturalnie w barze to będę pił przed sklepem z piwem - też przy dekabrystów tylko 50 metrów dalej u "Oleńki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 13:37 Ludzie zróbmy jakąś demonstracje, przecierz w tym mieście władze miasta traktują nas jak bande rozwydrzonych bachorów!!! Juwenalia bez piwka, zero barów w okolicy - czy ja poszedłem na studia czy do seminarium. Chyba lepiej napić się piwa w barze niż pod sklepem tak jak to wygląda np. na rakowie?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poofeq Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.crowley.pl 17.05.05, 14:31 No i w ten oto durny sposob niszcza klimat miasta. A szkoda, bo na dekabrystow spedzilem wiele pieknych weekendow i az szkoda jak widze, kiedy kolejne lokale sa zamykane... a tym bardziej Santa Fe... Ciekaw jestem, czy zrobiliby prohibicje w centrum miasta gdyby tam mialy miejsce podobne wydarzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.05.05, 14:32 Śmieszni jesteście z tym nadawaniem na Wronę za zamknięcie zasikanego i zapijaczonego pijogrodu mieszczącego się przy Dekabrystów. Podejrzewam, że gdybyście pomieszkali w bloku 100 metrów za Santa Fe przez jeden letni tydzień mielibyście wszystkiego dosyć po 48 godzinach. Mieszkam zupełnie gdzie indziej ale miałem taki "cichy" lokal 100 metrów od domu dwa lata temu. Żyć się nie dało przez palantów wychodzących o trzeciej w nocy i drących zapijaczone ryje na całe osiedle. Oczywiście nikt za to nie bierze odpowiedzialności a już na pewno nie właściciel lokalu. Natomiast ludzie mieszkający obok mają siedzieć cicho i cieszyć się, że właściciel takiej speluny zatrudnia na czarno dwie osoby za 500 złotych miesięcznie... :) Jakoś sobie nie przypominam, żeby właściciele knajp przy Dekabrystów choć POMYŚLELI o zatrudnieniu np. ochrony patrolującej okolicę i uciszającej co bardziej zapitych i pełnych piwa oraz wrodzonej kultury imprezowiczów, wzywającej gdy trzeba Policję czy Straż Miejską, zapobiegającej niszczeniu samochodów itd. No bo to po prostu KOSZTUJE, trzeba by się dogadać, kto ile płaci, kto zbiera kaskę, kto zatrudnia itd. Dogadanie w naszym kraju pomiędzy więcej niż czterema osobami graniczy z cudem - no to i lokali nie będzie. Będą inne - rynek nie znosi pustki :) Natomiast czytając Wasze posty i biorąc pod uwagę poziom wypowiedzi i błędy ortograficzne muszę stwierdzić, że prezydent Wrona nie ma się i tak czego w Waszym wypadku bać - ludzie w Waszym wieku albo jeszcze nie mają prawa wyborczego albo nie chodzą do wyborów... ;) Natomiast szczęśliwi mieszkańcy ulicy Dekabrystów na pewno pójdą. Odpowiedz Link Zgłoś
leandrao Re: Koniec pubów przy Dekabrystów 17.05.05, 14:41 W tym samym miejscu ktos sprytnie napisal, ze karanie wlascicieli pubow za burdy ktore spowodowala banda kretynow, to tak jakby karac wlascicieli salonow samochodowych zamykajac je bo jakis kierowca spowodowal wypadek samochodowy. Strzal w dziesiatke! Wlasnie taka jest zaleznosc miedzy tamtymi zajsciami, a zamknieciem lokali. Nie puby byly winne tylko zule zaopatrujace sie w okolicznych sklepach w tanie jabole i inne dziadostwo. Ja nie musialem zalatwiac swoich potrzeb po okolicznych klatkach,bo w pubie mialem do wyboru do koloru 4 ubikacje, a poza tym nie po to placilismy za piwo 4,50 zeby biesiadowac po okolicznych lawkach. A mordy nie mialem po co drzec o 3 w nocy, bo do domu wracam jak czlowiek cywilizowany taksówką, a nie z buta jak Ty. Dla Ciebie to normalne, ze wracajac do domu trzeba sie drzec. Dla 80% klientow Santa na przyklad niekoniecznie to odpowiednia forma powrotu do domu. A w kwestii bezpieczenstwa na Dekabrystow, skoro uwazasz, ze bedzie bezpieczniej to chcialbym ci zwrocic uwage na fakt, ze dopiero teraz ta ulica stanie sie niebezpieczna. Zamkniecie lokali spowoduje, ze ludzie beda ja omijali szerokim lukiem, zwlaszcza w poblizu santa gdzie bedzie ciemno zrobi sie niezłe Zagłębie Żulerstwa. Dlatego paradoksalnie to dopiero teraz moze sie tam zrobic nieciekawie, póki byli ludzie jeszcze nie bylo tak zle. Ja osobiscie nie mam zamiaru teraz zapuscic sie tam po zmroku, ale moze wlasnie o to wam chodzilo drodzy mieszkancy okolicznych bloków. No to macie co chcieliście. Ale powiem szczerze nie chcialbym tam teraz mieszkac, ta opuszczona okolica przyciagnie w zastepstwie pubow menelstwo z Czestochowy, ktore miedzy pawilonami zrobi niezly klimat. Wspolczuje. PS. Na ile zdazylem zobserwowac klienci Santa Fe, Tawerny prawa wyborcze nabyli mniej wiecej 10-15 lat temu. To zapewne wtedy kiedy ty ogladales w telewizji smurfy. A istota demokracji jest prawo do wizyt w swoim ulubionym pubie oraz do ciszy nocnej pod oknami. Znajdz zloty srodek i pogodz zwasnione grupy bedziesz wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 13:14 www.jaskola.pl - poczytaj trochę zabawne, ale i trochę rozsądne. Liberalizm jednak musi kiedy zwyciężyć. Dlaczego niektórzy robią z Nas głupków – czyli dlaczego Liberał jest lepszy od kastrata! Ojcowie naszego miasta uznali, że jesteśmy zbyt młodzi, niedojrzali! Powiem więcej, uznali Nas za głupków! Robią wszystko, aby ukazać Nas jako żółtociobów, co gorsza czasem potencjalnych przestępców… Bez wątpienia decyzja miasta we wprowadzeniu prohibicji na ulicy Dekabrystów w Częstochowie jest takim właśnie przykładem. Nie tylko tego nie rozumiem, ale i nie akceptuję! Za burdę i rozruchy kilku wyrostków sprzed dwóch lat, przy pełnej indolencji Policji podczas Juwenaliów ukarano właścicieli lokali i pubów znajdujących się na owej ulicy. Chciałbym uznawać to za rozsądną decyzję, ale jakoś nie potrafię! Dlatego przedstawię hipotetyczną sytuację. Wyobraźmy sobie, że przykładowo w dzielnicy Północ w Częstochowie dokonano… gwałtu …! Zbiera się, zatem Rada Miasta Częstochowy [podobnie jak było to w przypadku „prohibicji”] i …. w trosce o piękniejszą część naszej populacji wprowadza……. sterylizację płci męskiej w dzielnicy Północ, oczywiście nie wszystkich – niektórzy już nie muszą być sterylizowani. Nieźle …? O tak, dobry sposób na gwałcicieli. Można dodatkowo zastanowić się nad kastracją prewencyjną mężczyzn z dzielnicy, z której pochodził oprawca … ! Tak dla pewności! W obu przypadkach – prohibicji i „gwałtu” mamy do czynienia z przerostem formy nad treścią …. że o braku logiki nie wspomnę! Nasunął mi się jeszcze jeden przykład, który oczywiście kalkowałby reakcję podobną do „częstochowskiej”! Nieopodal przykładowo mąż bił żonę oczywiście w domu … Idąc „częstochowskim” tokiem myślenia należałoby nakazać mężczyznom ze świętego miasta noszenie specjalnej odmiany pajączka …! Urządzenie będzie można zakupić w cenach promocyjnych w mieście bratniej współpracy ….. przykładowo w Głupkowie Wielkim nieopodal Pcimia Małego. Po czym burmistrz Głupkowa sam wprowadzi podobne prawo u siebie, wskazując adres zakupu w Częstochowie przykładowo przy ulicy … Śląskiej. W pisemku poinformuje również, aby nie zapomnieć o znaczkach skarbowych w kiosku przy wejściu do prominentnego budynku. Tak właśnie … w kiosku obok windy! Wszystkie kobitki z Głuptowa, inaczej Głuptanki mogą być spokojne i czuć się bezpiecznie w czasie jazdy ową windą …. Za gwałt sprzed dwóch lat …… wszystkich Częstochowian płci męskiej wykastrowano! Gdyby tylko mąż chciał lutnąć swą połowicę natychmiast światełko migotałoby na komendzie policji. Gdyby zaś żona biła wałkiem męża [a jak … jest równouprawnienia czy nie?] to władze miasta zakazałaby stosowania wałków! Tym samym szlag trafił domowy makaron ręcznie wałkowany. Pizzę natomiast wałkowalibyśmy słoikami lub wiadrem! Postarali się o to producenci wiader …. fajnie! Wreszcie Republika Mołdawii miałaby dodatnie saldo eksportowe z Polską …! Ale zaraz, zaraz …! Słoiki być nie mogą, gdyż już je wykorzystano. W nich to, bowiem pijemy codziennie rano herbatkę, odkąd rok temu zakazano używania szklanek po rypnięciu tym szkłem szlachetnym w czoło pewnego VIP –a. Głupota nie boli, co prawda, ale boli wspomnienie, że można było jednak inaczej … ! A wszystko po to, aby: „Polska rosła w siłę, a Nam żyło się dostatniej … „ Zaraz …. chwileczkę Tato …, Tato? Czy tego nie mówił już Gierek? Tak syneczku! Gierek! W tym przypadku boli zarówno głupota jak i wspomnienia! Na koniec rada wypływająca z historii. Dawno, dawno temu w Egipcie po jednej wojence ostało się dziwnym trafem kilkuset jeńców rasy kaukaskiej. Nie bardzo wiedziano, co z Nimi zrobić zatem ich … wykastrowano ..! A że sułtan Seldżuków miał liczny harem stali się oni Eunuchami – strażnikami żon sułtańskich. Minęło lat kilkaset i potomkowie owych Eunuchów i żon sułtańskich obalili swych dawnych Panów i jako Mamelukowie rządzili Egipetm. [z tą kastracją musiała być jakaś fuszerka – potomkowie u kastratów …? Sic!]. Podbił ich dopiero mały sprytny Anglik – „potomek duchowy Adama Smitha”. Wstrętny antykastrat…! Czyżby Liberał….? Jaka płynie stąd nauka? Liberalizm zawsze jest lepszy od… kastracji a przynajmniej od kastratów. Drugą zaś nauka i morał można wywieść z ius resisdendi – czyli prawa do oporu. Racją jest, że przed Tyranią ludzkość już dawno znalazła mechanizm obronny, natomiast przed głupotą niestety nie … I tak od 8 tysięcy lat …. szukamy dalej! Apeluję do władz miasta, aby zajęła się pomocą przedsiębiorcom oraz pomocą w tworzeniu i ułatwianiu w tworzenia prawa oraz miejsc pracy a nie ich likwidacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 16:10 Drogi autorze posta zwracasz uwage piszacym a pewnie wiekszosc z nich ma wieksze wyksztalcenie niz ty. zastanow sie ile lat ma osoba ktora idzie na studia? hmmm za trudne.... nie bede cie przeciazal zbyt duza iloscia informacji ale na pewno jest juz pelnoletnia...... i rada na przyszlosc: NAJPIERW POMYSL POZNIEJ NAPISZ!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
std20045 Re: Koniec pubów przy Dekabrystów 17.05.05, 18:24 " bloku 100 metrów za Santa Fe przez jeden letni tydzień " no własnie tu jest sedno problemu -letni wieczor to sami czestochowianie bo raczej uczelnia funkcjonuje od pazdziernika do czerwca !! wiec jak zaczac porzadek to od swoich!!!!!!!!!!!!!!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca_Wrony Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 15:51 Santa Fe dziekujemy! prezydentowi "dziekujemy". bedziemy pamietali przy wyborach. oj bedziemy!!! predzej mi reka zwiednie niz zaglosuje na pana TW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puby wrócą wkrótce Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: 80.51.57.* 17.05.05, 16:18 Mysle, ze liczba wpisow i postow daje nam jasny obraz tego co sadza ludzie na temat decyzji dotyczacej zamkniecia pubow na Dekabrystow. Nieprzypadkowo ogromna liczba opinii zebrala sie przy okazji wygasajacej wlasnie dzisiaj koncesji na sprzedaz alkoholu w Santa Fe, bo Santa to zdecydowanie najlepsza knajpka na Dekabrystow. Ktos tu dobrze powiedzial, ze w demokracji o wszystkim decyduja wybory. Ja juz wiem jaka decyzje podejme jesienia 2006 roku przy okazji wyborow samorzadowych. To dobrze, kiedys trzeba bylo chwytac za miecze dzisiaj kartka wyborcza pozwala podjac madra decyzje. Ja zrobie to z pewnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.org / *.cn.com.pl 17.05.05, 16:38 Prawda i to niestety smutna jest taka ze do momentu kiedy nie bedzie w naszym społeczenstwie kultury picia zgrmadzenie na stosunkowo niewielkim terenie dodatkowo tuz obok osiedla mieszkaniowego lokali serwujacych alkohol musi skonczyć tym czym sie skonczyło to znaczy buradami i laniem po klatach itd itp innymi słowy bałagan bałagan i jeszcze raz bałagan. UM miał dwie alternatywy albo przychylic sie do głosów mieszknców których życie stałosie gehenna albo zsotawic wszystko po staremu wybrano to pierwsze rozwiazanie - czemu sie w zasadzie nie dziwie. A najwieszy problem polega na tym ze tu niema dobrego rozwiazania tylko mniej lub bardziej złe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Koniec pubów przy Dekabrystów IP: *.org 17.05.05, 17:52 ciekawe ile Wrona wziął od właścicieli knajp w alejach za likwidacje DK, a żeby dopełnić ceremoniału przemianujemy Dekabrystów na aleje Tadka Wrony Odpowiedz Link Zgłoś