Dodaj do ulubionych

Mapa częstochowy :]

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 22:05
Gdzie ją znajde :P ?
Obserwuj wątek
    • zygi2 Re: Mapa częstochowy :] 13.06.05, 22:11
      jeżeli chodzi Ci o mapy w necie to zerknij tutaj:
      plan.naszemiasto.pl/plan_czestochowa.html
      www.czestochowa.um.gov.pl/miasto/czestochowa/plan.htm
      • Gość: Zenek Re: Mapa częstochowy :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:01
        wg mnie - ta najlepsza - lepszej nie znajdziesz
        czestoch.inds.pl/plan/plan.htm
        • Gość: zdun_inżynier Re: Mapa częstochowy :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 21:59
          Sorry Zenku, ale dla mnie to jedna z najgorszych map Częstochowy. Najlepsze są
          wydania PPWK. Najnowsza wersja ukazała się na początku roku. Oprócz Częstochowy
          są tam jeszcze plany 4 miast. Jest w niej trochę błędów, ale i tak jest najlepsza.
          Bardzo dobry jest też plan wydany przez firmę Big Form. Takie cuda można
          zobaczyć na ścianach wielu sklepów i biur. Niestety, za dużo jest na tym planie
          reklam.
          • Gość: Zenek Re: Mapa częstochowy :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:13
            ok.
            mnie chodziło tylko o taką, która jest w internecie (którą znalazłem)
            Aczkolwiek chyba nie ma idealnej mapy, zawsze sią jakieś błędy...

Może zainteresuje kogoś zdjęcie satelitane Częstochowy:
            www.terraserver.com/imagery/image_gx.asp?cpx=19.1112071587321&cpy=50.8116678783099&res=15&provider_id=340&t=pan
            i znajdzie swój dom-blok
            • Gość: =R= Re: Mapa częstochowy :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:27
              > Może zainteresuje kogoś zdjęcie satelitane Częstochowy:

Z takiej wysokości? Żartujesz... jakby Czwa miała takie zdjęcia na terraserver
              jak mają Wrocław czy Warszawa to rozumiem...
    • Gość: dn Re: Mapa częstochowy :] IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 13.06.05, 23:06
      www.pf.pl/portal/Map1
    • Gość: j-23 w sklepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:39
      idź se kup
      • Gość: rak Re: w sklepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 07:41
        a może poważnie wiecie gdzie w necie mapa częstochowy z przed 60r i wcześniej
        1940,i wczesniej 1900r.i ..
        • Gość: =R= Re: w sklepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 07:58
          Stara, schematyczna mapa jest w dziale 'Inne zdjęcia' na
          czestochowa.inds.pl. Innych niestety nie znalazłem.
          Jest jeszcze carska mapa, która była dodawana kiedyś do GW,
          ale nie mam jej w wersji elektronicznej niestety.
    • tomqpl Nie mapa, ale plan! 14.06.05, 12:31
      W każdym kiosku i na Allegro.
      Wśród podlinkowanych planów w wersji elektronicznej, większość jest nieznacznie
      nieaktualna, co przejawia się przede wszystkim w niezaznaczeniu przedłużenia
      Okulickiego do Wręczyckiej, nieuwzględnieniu ostatnich zmian tras linii
      autobusowych, ale to tylko nieznacznie zmniejsza ich użyteczność.

Kupiłem ostatnio plan Częstochowy wydany przez Daunpol i mam niezłą zabawę,
      czytając nazwy niektórych osiedli, o których nigdy wcześniej nie słyszałem i o
      których istnieniu, myślę, mało kto ma pojęcie. Oto kilka z nich:
      - Łapajówka (między Kiedrzynem a Żabińcem),
      - Wrzecionów (między Grabówką a Żabińcem),
      - Pustka (Górki) i Józefowo (Józefka) i Parcele (na północ od Północy ;-)),
      - Zawodzie, Łaty, Pekin, Psia Górka, Komorniki, Gliny, Niepilna (w okolicach
      Dźbowa).
      Ostała się też nieaktualna od kilkunastu lat nazwa os. Manifestu Lipcowego (Północ).

Ostrzegam przed korzystaniem z turystycznych informacji zawartych przy
      niektórych planach, bo tam nic wartościowego nie ma, a zdarzają się i błędy (np.
      spotkałem się nieprawidłową datą tak ważnego dla miasta wydarzenia, jakim była
      wystawa przemysłowo-rolna). Lepiej kupić porządny przewodnik (no właśnie, jaki?)
      albo "Katalog zabytków sztuki".
      • Gość: dn Re: Nie mapa, ale plan! IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 14.06.05, 21:44
        tomqpl napisał:

> większość jest nieznacznie nieaktualna...

a niektóre zbyt aktualne :)
        -naniesione jest np. przedłużenie Westerplatte do Łódzkiej i dalej...

> Kupiłem ostatnio plan Częstochowy wydany przez Daunpol i mam niezłą zabawę,
        > czytając nazwy niektórych osiedli, o których nigdy wcześniej nie słyszałem i o
        > których istnieniu, myślę, mało kto ma pojęcie. Oto kilka z nich:
        > ...
        > - Zawodzie, Łaty, Pekin, Psia Górka, Komorniki, Gliny, Niepilna (w okolicach
        > Dźbowa).

Zawodzie? - chyba żartujesz

• tomqpl Zawodzie na Dźbowie 15.06.05, 13:18
          Gość portalu: dn napisał(a):
          > Zawodzie? - chyba żartujesz
          >

Nie żartuję. Zawodzie na tym planie znajduje się mniej więcej w okolicach ul.
          Karpackiej (za Konopką - stąd nazwa). Tuż obok są Łaty i Pekin.
          • Gość: rak Re: Zawodzie na Dźbowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:38
            Zawodzie - Zawodzi(ów ?) jest kilka w naszym regionie ,na terenie obecnej Cz-
            wy znane to z obecnym targowiskiem /ale jego rozmiar jest oczywiście większy i
            też dzieli się na lokalne ? wcześniejsze nazwy - oczywiście piszę o Zawodziu/
            Dalej mamy sytuację taką , iż jest Raków , - Raków zachód , Półnoć ??? , a
            to wszystko należało do majątku Błeszno! , a gdzie taka nazwa jak Aleksandrówka
            między Rakowem Czerwonym a Błesznem Starym i między .... kto wie? może tam
            mieszkasz ?
            • tomqpl Re: Zawodzie na Dźbowie 30.06.05, 23:46
              Tak, Aleksandrówkę też znalazłem na jakimś starym planie. Nie mylisz się
              zbytnio, bo mieszkam prawie tam :-)

Ciekawa jest sprawa z jednym z cmentarzy. Mówi się o nim "na Rakowie", choć nie
              leży na Rakowie, ale na wzgórzu Błeszno. Nie leży jednak w granicach dzielnicy
              Błeszno, ale na Wrzosowiaku!
          • Gość: dn Re: Zawodzie na Dźbowie IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 15.06.05, 22:56
            o rejonach o których piszesz był 2 lata temu cykl artykułów w Gazecie
            pt. "Podróże Haładyja"
            są nadal w archiwum Gazety

np.

serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,1640676.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka