Gość: Przemo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 22:05 Gdzie ją znajde :P ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zygi2 Re: Mapa częstochowy :] 13.06.05, 22:11 jeżeli chodzi Ci o mapy w necie to zerknij tutaj: plan.naszemiasto.pl/plan_czestochowa.html www.czestochowa.um.gov.pl/miasto/czestochowa/plan.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Mapa częstochowy :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 23:01 wg mnie - ta najlepsza - lepszej nie znajdziesz czestoch.inds.pl/plan/plan.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdun_inżynier Re: Mapa częstochowy :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 21:59 Sorry Zenku, ale dla mnie to jedna z najgorszych map Częstochowy. Najlepsze są wydania PPWK. Najnowsza wersja ukazała się na początku roku. Oprócz Częstochowy są tam jeszcze plany 4 miast. Jest w niej trochę błędów, ale i tak jest najlepsza. Bardzo dobry jest też plan wydany przez firmę Big Form. Takie cuda można zobaczyć na ścianach wielu sklepów i biur. Niestety, za dużo jest na tym planie reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Mapa częstochowy :] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:13 ok. mnie chodziło tylko o taką, która jest w internecie (którą znalazłem) Aczkolwiek chyba nie ma idealnej mapy, zawsze sią jakieś błędy... Może zainteresuje kogoś zdjęcie satelitane Częstochowy: www.terraserver.com/imagery/image_gx.asp?cpx=19.1112071587321&cpy=50.8116678783099&res=15&provider_id=340&t=pan i znajdzie swój dom-blok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Mapa częstochowy :] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 22:27 > Może zainteresuje kogoś zdjęcie satelitane Częstochowy: Z takiej wysokości? Żartujesz... jakby Czwa miała takie zdjęcia na terraserver jak mają Wrocław czy Warszawa to rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Mapa częstochowy :] IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 13.06.05, 23:06 www.pf.pl/portal/Map1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: w sklepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 07:41 a może poważnie wiecie gdzie w necie mapa częstochowy z przed 60r i wcześniej 1940,i wczesniej 1900r.i .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: w sklepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 07:58 Stara, schematyczna mapa jest w dziale 'Inne zdjęcia' na czestochowa.inds.pl. Innych niestety nie znalazłem. Jest jeszcze carska mapa, która była dodawana kiedyś do GW, ale nie mam jej w wersji elektronicznej niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Nie mapa, ale plan! 14.06.05, 12:31 W każdym kiosku i na Allegro. Wśród podlinkowanych planów w wersji elektronicznej, większość jest nieznacznie nieaktualna, co przejawia się przede wszystkim w niezaznaczeniu przedłużenia Okulickiego do Wręczyckiej, nieuwzględnieniu ostatnich zmian tras linii autobusowych, ale to tylko nieznacznie zmniejsza ich użyteczność. Kupiłem ostatnio plan Częstochowy wydany przez Daunpol i mam niezłą zabawę, czytając nazwy niektórych osiedli, o których nigdy wcześniej nie słyszałem i o których istnieniu, myślę, mało kto ma pojęcie. Oto kilka z nich: - Łapajówka (między Kiedrzynem a Żabińcem), - Wrzecionów (między Grabówką a Żabińcem), - Pustka (Górki) i Józefowo (Józefka) i Parcele (na północ od Północy ;-)), - Zawodzie, Łaty, Pekin, Psia Górka, Komorniki, Gliny, Niepilna (w okolicach Dźbowa). Ostała się też nieaktualna od kilkunastu lat nazwa os. Manifestu Lipcowego (Północ). Ostrzegam przed korzystaniem z turystycznych informacji zawartych przy niektórych planach, bo tam nic wartościowego nie ma, a zdarzają się i błędy (np. spotkałem się nieprawidłową datą tak ważnego dla miasta wydarzenia, jakim była wystawa przemysłowo-rolna). Lepiej kupić porządny przewodnik (no właśnie, jaki?) albo "Katalog zabytków sztuki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Nie mapa, ale plan! IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 14.06.05, 21:44 tomqpl napisał: > większość jest nieznacznie nieaktualna... a niektóre zbyt aktualne :) -naniesione jest np. przedłużenie Westerplatte do Łódzkiej i dalej... > Kupiłem ostatnio plan Częstochowy wydany przez Daunpol i mam niezłą zabawę, > czytając nazwy niektórych osiedli, o których nigdy wcześniej nie słyszałem i o > których istnieniu, myślę, mało kto ma pojęcie. Oto kilka z nich: > ... > - Zawodzie, Łaty, Pekin, Psia Górka, Komorniki, Gliny, Niepilna (w okolicach > Dźbowa). Zawodzie? - chyba żartujesz Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Zawodzie na Dźbowie 15.06.05, 13:18 Gość portalu: dn napisał(a): > Zawodzie? - chyba żartujesz > Nie żartuję. Zawodzie na tym planie znajduje się mniej więcej w okolicach ul. Karpackiej (za Konopką - stąd nazwa). Tuż obok są Łaty i Pekin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Zawodzie na Dźbowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:38 Zawodzie - Zawodzi(ów ?) jest kilka w naszym regionie ,na terenie obecnej Cz- wy znane to z obecnym targowiskiem /ale jego rozmiar jest oczywiście większy i też dzieli się na lokalne ? wcześniejsze nazwy - oczywiście piszę o Zawodziu/ Dalej mamy sytuację taką , iż jest Raków , - Raków zachód , Półnoć ??? , a to wszystko należało do majątku Błeszno! , a gdzie taka nazwa jak Aleksandrówka między Rakowem Czerwonym a Błesznem Starym i między .... kto wie? może tam mieszkasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: Zawodzie na Dźbowie 30.06.05, 23:46 Tak, Aleksandrówkę też znalazłem na jakimś starym planie. Nie mylisz się zbytnio, bo mieszkam prawie tam :-) Ciekawa jest sprawa z jednym z cmentarzy. Mówi się o nim "na Rakowie", choć nie leży na Rakowie, ale na wzgórzu Błeszno. Nie leży jednak w granicach dzielnicy Błeszno, ale na Wrzosowiaku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Zawodzie na Dźbowie IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 15.06.05, 22:56 o rejonach o których piszesz był 2 lata temu cykl artykułów w Gazecie pt. "Podróże Haładyja" są nadal w archiwum Gazety np. serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,1640676.html Odpowiedz Link Zgłoś