Dodaj do ulubionych

Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 10:33
Już tyle pisało się o warunkach panujących w Stacji Krwiodawstwa ,że na ten
drażliwy temat nie będe się już wypowiadać bo to i tak nikogo jakoś nie
rusza .Nie mogę jedak pojąć dlaczego ze Stacji zostały wywiezione do Katowic
urządzenia potrzebne do pobrania płytek krwi!!Tyle się ostatnio mówi o
rozwoju Oddziału Onkologicznego w Częstochowie to dobrze bo to bardzo
potrzebny oddziała ale cóż z tego skoro osobom chorym np. na białaczkę
potrzebne są płytki krwi a w Częstochowie można oddać jedynie krew.Dlaczego
Władze Miasta nic nie robią w sprawie tak ważnej dla nas wszystkich??Co się
musi stać żeby ktoś wreszcie zaczął walczyć w tej sprawie?
To co dzisiaj mnie spotkało w Stacji było dla mnie szokiem.Jestem faktycznie
wściekła i chce mi się płakac z bezsilności.Takie duże miasto i nie ma Banku
Krwi z prawdziwego zdarzenia!Ręce opadają!
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga71 Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: 80.51.222.* 14.06.05, 12:16
      Bo w tym mieście nie ma żadnej dobrej władzy
      • storima Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! 14.06.05, 12:38
        Pamietam ten temat ze Spotkania Forumowiczow. Pan Lesnikowski powiedzial nam, ze
        wladze Miasta sa bezsilne wobec hegemonii Katowic. Zapytany, czy jest to wina
        systemu, pan Rzecznik odpowiedzial, ze to raczej zla wola Katowic i sciaganie
        haraczu za czynsz. To taki przyklad niegospodarnego i zachlannego wlasciciela
        domu. Moze wiec , Twoim wzorem Iris, nalezaloby zorganizowac spoleczna akcje typu:
        pisanie listow do Sejmu? Prasa rowniez moglaby pomoc.
        • Gość: realistka Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 13:02
          ej Storima ....głupoty gadasz...
          • Gość: Ruda Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 14:08
            Nie waz się pisać że Storima głupoty pisze..........
            On tylko cytuje słowa Rzecznika.............
            To Nasz Trybun mówił o konfliktach w krwiodawstwie , a Storima chce dobrze ........
            Ruda
            • ulisses_czwa Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! 14.06.05, 14:13
              Mówiłem, żeby walczyc o województwo... Ale po co ?? Komu się chciało ruszyc tyłek ?? Teraz płacz kierujcie tylko i wyłącznie do siebie... I podziękujcie Katowicom
            • Gość: Wlodek Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: *.vf.shawcable.net 14.06.05, 14:20
              Gość portalu: Ruda napisał(a):

> Nie waz się pisać że Storima głupoty pisze..........
              > On tylko cytuje słowa Rzecznika.............
              > To Nasz Trybun mówił o konfliktach w krwiodawstwie , a Storima chce
              dobrze ....
              > ....
              > Ruda

Dobrymi checiami jest...pieklo wybrukowane. To raz.
              A dwa to czynsz. Kamienicznik tez musi z czegos zyc i z czegos chalupe [nienowa]
              ` utrzymywac, zeby sie nie zawalila. To dwa.
              A po trzecie to pies zdechl w innym miejscu TEZ niezaleznym od Miasta.
              Kiedys SK byla POWIATOWA i za komuny ja scentralizowana, a za POST nikt nie
              smial i nie chcial tego zmienic. Automatycznie przeszla wiec pod Katowice.
              A po czwarte to co w tym wszystkim maja do powiedzenia sejmikowcy z Cz-wy.
              To ich w pierwszej kolejnosci powinno sie napadac i rozliczac.
              Podobnie jak v-ce wojewode i wojewode. TAKZE przy pomocy listow i mejli.
              Wrona jak pamietam umozliwil przenosiny SK tylko nie chcialo sie im orzystapic
              do przetargu.
              A decydentow powinno sie przedstawiac z nazwiska i funkcji takze w mediach.
              • storima Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! 14.06.05, 14:27
                Gość portalu: Wlodek napisał(a):

> Gość portalu: Ruda napisał(a):
                >
                > > Nie waz się pisać że Storima głupoty pisze..........
                > > On tylko cytuje słowa Rzecznika.............
                > > To Nasz Trybun mówił o konfliktach w krwiodawstwie , a Storima chce
                > dobrze ....
                > > ....
                > > Ruda
                >
                > Dobrymi checiami jest...pieklo wybrukowane.

Tos mnie zdekonspirowal Wlodku!
                Teraz kazdy juz bedzie wiedzial, ze me skrzydla anielskie ze steropianu sa, a
                krew przeplywa przez moj diabelski ogonek!

czyli cos dobrze wyczulem z propozycja masowej akcji wysylania mailii.
                Prosimy o adresy!
                Najlepszego!
                • Gość: Iris Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 14:42
                  Tak Włodek ma słuszną rację ,ze dobrymi chęciami.......ale Ty Storimo tez masz
                  wiel racji.Nie zostawię tak tego.Znajdę ludzi ,którzy są za to odpowiedzialni i
                  będe pisać.Skoro nikt nie chce sam się przyznać ani pomóc w odnalezieniu
                  winnego to spróbuję sama ich odnaleść.A moze znajdzie sie jakiś
                  internauta ,któy wie do kogo konkretnie się zwrócić?Pozdrawiam wszystkich
                  zainteresowanych problemem.Ten problem niestety w każdej chwili może dotknąc
                  każdego z nas. Iris:o)
                • Gość: Wlodek Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: *.vf.shawcable.net 14.06.05, 19:46
                  Odpowiadasz na :
                  storima napisał:
                  > > Dobrymi checiami jest...pieklo wybrukowane.
                  >
                  Taka jest niestety przykra prawda. Mamy we krwi mamlanie i jeczenie, ale jak
                  trzeba przeprowadzic jakas skuteczna zbiorowa akcje, to juz mniej to nam
                  wychodzi.
                  Co do mnie to uwazam, ze jak juz przylozyc, to tak, zeby bolalo, bo na
                  mieszanie recyma w celu robienia wiatru szkoda czasu.
                  I w tym i w podobnych przypadkach warto skrzyknac ludzi i wybrac najlepsze
                  pomysly, Poszukac wsparcia instytucjonalnego, chocby na uczelniach. W koncu
                  specow od zarzania ponoc pelno na kazdej uczelni. Nasz superman od WOSiu z
                  Traugutta tez przeciez wraz z kolegami powiniec cos wymyslic w/w sprawie, bo
                  nie ma nic lepszego od sprawdzenia jak teoria dziala w praktyce. To cut
                  powazniejesze zadanie niz ganianie w majtkach koloru pomaranczy.
                  A przeciez jakby nie bylo to sie jeszcze wybory zblizaja. Zamiast robic
                  licytacje kto by tu jeszcze sie nadal, to wrzucic problem lokalnym politykom i
                  popatrzyc jak z niego wybrna. To dobry sprawdzian na to co cha i beda mogli
                  zrobic.

> Tos mnie zdekonspirowal Wlodku!
                  > Teraz kazdy juz bedzie wiedzial, ze me skrzydla anielskie ze steropianu sa, a
                  > krew przeplywa przez moj diabelski ogonek!
                  >

Zostawmy temat twego ogona .... na inna okazje...:)

cos dobrze wyczulem z propozycja masowej akcji wysylania mailii.
                  > Prosimy o adresy!
                  > Najlepszego!

Tez bym cus" wyslal.
                  Czesc!
                  Uklony dla Ninki
                  Wlodek

• Gość: I.LEŚNIKOWSKI JESZCZE RAZ O STACJI IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 14.06.05, 17:00
          Źle zapamietałeś Storimo. Z dużymi skrótami myślowymi: rzecz w tym, że Stacją
          Krwiodawstwa rządzi dyrekcja w Katowicach i podlega ona w największym skrócie
          władzom państwowym. W Katowicach ma siedzibę przedstawiciel Państwa, który jest
          dysponentem budynków w mieście tzw. państwowych. Sądzę więc, że dla dyrekcji w
          Katowicach nie ma żadnego problemu aby znaleźć nowy budynek lub nowe
          pomieszczenia na działalność stacji krwiodawstwa w Częstochowie. Skoro jest to
          możliwe w innych miastach, dlaczego tego nie można uczynić w Częstochowie?

Jest prawdą, że po likwidacji województwa częstochowskiego w wielu przypadkach
          jedynym pytaniem gości ze Śląska zadanym częstochowianom w różnych instytucjach
          było pytanie: " a ile macie pomieszczeń, ile macie samochodów". W wielu
          przypadkach po okrojeniu tych instytucji z etatów, pomieszcenia wynajmowano.
          Czynsz nie wzbogaca częstochowian...

Stacji krwiodawstwa władze Częstochowy proponowały wynajem pomieszczeń w
          szpitalu na Zawodziu - trzeba było tylko wziąźć udział w przetargu, bo taka
          jest uchwała Rady Miasta.
          Uniesiono się jednak honorem i nie chciano wziąźć udziału w przetargu na
          pomieszczenia. Była to formalność, bo w przetargu nikt nie wystartował.
          Częstochowa przeznaczyła nawet na remont tych pomieszczeń kilkadziesiąt tysięcy
          złotych.

A może droga Iris powinnas zmienić adres i zapytać: dlaczego nie chcą załatwić
          tak oczywistego problemu? Dlaczego wynoszą sprzęt z Częstochowy?...

Cisną się tutaj różne pytania, ale przez wzgląd na pełnioną funkcję, ich nie
          zadam.

IL
          • storima Re: JESZCZE RAZ O STACJI 14.06.05, 18:01
            Gość portalu: I.LEŚNIKOWSKI napisał: > Źle zapamietałeś Storimo.
            > było pytanie: " a ile macie pomieszczeń, ile macie samochodów". W wielu
            > przypadkach po okrojeniu tych instytucji z etatów, pomieszcenia wynajmowano.
            > Czynsz nie wzbogaca częstochowian...

Alez Panie Rzeczniku, zapamietalem to co bylo mnie powiedziane (powyzej).
            Dobrze zostawmy Pana Ireneusza w spokoju, gdzie sa te adresy na ktore trzeba
            wyslac eamile?
            Do roboty, ja oczywiscie z przyjemnoscia zmajstruje odpowiedni lisciki.
            Prosimy o adresy!
            Niech wiedza, ze Czestochowa to miasto swiadomych obywateli!!!
            Sredecznie
          • Gość: dn ajajaj IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 14.06.05, 20:58
            Gość portalu: I.LEŚNIKOWSKI napisał(a):

> ...trzeba było tylko wziąźć udział w przetargu...

> ...nie chciano wziąźć udziału w przetargu ...

to chyba nie literówki?
          • Gość: Iris Re: JESZCZE RAZ O STACJI IP: *.21.pl / 213.199.204.* 14.06.05, 21:04
            Ma Pan rację drogi Panie Ireneuszu,powinnam zmienić adres i napewno to
            zrobię.Zresztą nie kierowałam apelu konkretnie do Pana bo Pan już mi informacji
            udzielił ale miło,ze mimo wszystko zechciał Pan odpisać.Dziękuję:o)Sądzę
            jednak,zresztą nie jest to tylko mój osąd, że częstochowscy politycy właśnie
            teraz powinni się wykazać i zrobić coś dobrego dla miasta.A to byłaby bardzo
            dobra rzecz, taki Bank Krwi w naszym mieście.
            Jesli byłby Pan tak uprzejmy i pomógł w podaniu interesujących nas adresów
            byłabym bardzo wdzięczna :o)Pozdrawiam! Iris
            • storima Re: JESZCZE RAZ O STACJI 14.06.05, 21:12
              Droga Iris,
              Rzecznik napisal, ze mu nie przystoi.
              I to sie nie wylamal ze swojej funkcji.
              Mogl przeciez kawe na lawe wylozyc, (wspolnie z podaniem adresow)
              Lecz profesjonalizm-to profesjonalista.
              Ty Droga Iris, ani ja, takowych nie mamy; trzeba wiec szukac adresow:
              Wlodku, myslales piszac o adresach sejmowych, czy wojewodzkich?
              Kochani, to zatrwazajace! Wy nie wiecie do kogo pisac???
              Szkoda, ze mnie tam dluzej nie bylo; adresy bym znalazl;
              Serdecznie,
              • Gość: Iris Drogi Storimo :o) IP: *.21.pl / 213.199.204.* 14.06.05, 22:04
                Obiecuję,ze z pomocą Pana Rzecznika czy bez niej znajdę te adresy i od razu dam
                Ci znać.Nie odpuszczę juz teraz!Pozdrowienia serdeczne :o)
                • storima Re: Drogi Storimo :o) 14.06.05, 22:43
                  Kochana Iris!
                  czulem ten watek ; wprowadzony dzieki Tobie; zadalem pytania; uzyskalismy
                  odpowiedz;czasem to takie spotkania, prowadza do 'obciecia glow' w majestatacie.
                  Nie uw&zam, iz Rzecznik powiedzial nam, cos z poza "linii".
                  Problem jest bolesny, wiec slijmy listy
                  na wskazane adresy (Rzecznik jest-z opisanych wzgldow-----wylaczony.
                  To N&m trzeba szuk&c Tych Radnych(Sejmie-Sejmiku?)...itd....itp
                  • Gość: Iris Re: Drogi Storimo :o) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 09:22
                    Wróciłam do źródeł a więc do samej Stacji Krwiodawstwa.Wczoraj byłam tak
                    rozgoryczona,że nie pomyślałam nawet żeby wypytać o konkretne sprawy.Panie w
                    stacji są wyjątkowo miłe i chętnie udzieliły potrzebnych informacji.Na większy
                    protest( oczywiście jeśli takowy będzie potrzebny) cierpliwie zaczekam do
                    przeprowadzki.Podobno już są remontowane pomieszczenia przy szpitalu na
                    Parkitce.Jest nadzieja przynajmniej na lepsze warunki.Jeśli jednak nic się nie
                    zmieni w najbliższych miesiącach, nie odpuszczę!Poruszę niebo i ziemię!
                    Co się stało z naszym sprzętem i czy ma zamiar wrócić na swoje miejsce?To
                    pytanie będę kierować do dyrekcji w Katowicach www.rckik-
                    katowice.com.pl/ Mam nadzieję,że z takim pytaniem zwrócę się nie tylko ja
                    jedyna.To sprawa wszytkich mieszkańców Częstochowy i nie tylko :o)
                    Pozdrawiam serdecznie :o) Iris
                    • Gość: Iris <a href="http://www.rckik-katowice.com.pl/" target="_blank">ww IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 09:40
                      Źle mi przeniosło adres strony.Podaję raz jeszcze, może znajdzie się więcej
                      chętnych do zadani pytań dyrekcji w Katowicach.
                      www.rckik-katowice.com.pl/
          • Gość: LINAPAU WSPOMNIENIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:25
            W 1996r., moja mama miała wykonywaną operaję wszczepienia zastawki mitrealnej
            (świńskiej?!?!?) w klinice kardiochirurgii w Łodzi. Na operację czekała bardzo
            długo.
            Gdy zawieźliśmy ją do Łodzi w wyznaczonym terminie okazało się, że operacji nie
            będzi - bo nie ma krwi - ARH-.
            I właśnie wtedy staneliśmy za głowie, dzięki odpowiednim dokumentom -
            zapotrzebowanie - wypożyczonym od kliniki lodówkom - udało nam się załatwić
            wymaganą ilość krwi. I nie gdzie indziej, jak właśnie u nas w Częstochowie.
            Po 2-3 telefonach krew czekała na przewiezienie, jeszcze tylko poranny pociąg i
            już jestem Łodzi, taksówką do kliniki i udało się !!!!
            Operacja również się udała !!!!

Dziękuję ci "moja stacjo krwiodawstwa"
            szykuję już paszkwila na temat nędznej władzy w naszym mieście w podzięce za
            pomoc sprzed lat.
    • Gość: u Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 14:40
      Proponuje pikiete w hanysowie jak nie da rady dyplomacja to trzeba coś zrobić
      poprostu strajk meszkańców częstochowy
      • Gość: Pola Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 09:48
        Szanowny Panie Rzeczniku. Pisze się WZIĄĆ a nie WZIĄŻĆ.
        • Gość: Iris Pola? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:08
          Sorki Pola ale Ty chyba nie zrozumiałaś( zresztą nie Ty jedna bo już wczesniej
          czepiano się tego)o co chodzi w moim apelu.Co do krwi mają literówki lub nawet
          błędy ortograficzne.Dlaczego ludzie szukają sensacji tam gdzie jej nie ma?Czemu
          np.nie zwróciłas uwagi na taki apel?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=25084295
          Może lepiej widzieć to co jest naprawdę istotne?Błędy można poprawić a życia
          ludzkiego można nie zdążyć uratować.
          • Gość: gość Re: Pola? IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 15.06.05, 12:20
            pierwszą rzeczą jaką trzeba zrobić , to usunąć referendalnie osobę obecnie pełniącą obowiązki prezydenta miasta . jak człowiek , który w sejmie podniósł rękę za likwidacją województwa częstochowskiego może być na takim stanowisku ? pytam się jak ? osobiście sumienie by mnie rozdarło . nic dziwnego , że wszystko stąd wyjeżdża do Katowic . jeśli miało się gdzieś województwo , to i ma się gdzieś samą Częstochowę i jej zawartość . druga sprawa to święte prawo własności ! kto kupił wszystkie sprzęty , które wyjechały na śląsk ? kto ? i czy ktoś zwrócił nam chociaż złotówkę ? przecież nas nazwyczajniej w świecie się rozkrada ! czy ktoś wreszcie powie "dość" ? czy pana Wronę stać na takie słowo ? przykre to , ale nie wystarczy być prezydentem miasta - bardziej wartościowe jest być prezydentem mieszkańców .
          • Gość: Ariel Re: Pola? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 12:29
            Do Pana Leśnikowskiego,Katowice jednak muszą w jakiś sensowny sposób
            uzasadnić ,przenoszenie sprzetu do siebie,próby przekształcenia naszej stacji
            krwiodawstwa w punkt pobrań !.Mozna temu przeciwdziałać,mamy szpitale podległe
            władzom miast prawda?dwa największe podlegaja Marszałkowi ok,nie zaszkodzi
            również do nich wysłać prośbe lub zobowiązanie do zgłaszanie i nagłasnienie
            kazdego przypadku trudności w zdobyciu krwi i preparatów
            krwiepochodnych.Niejednokrotnie sam wisiałem na słuchawce PROSZĄC Katowice o
            krew lub płytki.W tak dużym miescie i należącymi okolicznymi miejscowościami,z
            tak duzą ilościa odwiedzajacych nasze miasto ludzi,Częstochowa bez stacji
            krwiodawstwa to jest drogi Panie ŻENUJĄCE !!.Za błędy o ile są przepraszam.
        • Gość: IL Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 15.06.05, 20:01
          Może być jeszcze wziondź :-)
          IL
          • storima Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! 15.06.05, 20:21
            Gość portalu: IL napisał(a):

> Może być jeszcze wziondź :-)
            > IL

Wziawszy sie za ta sprawe:
            Droga Iris!
            Dzieki za katowicki adres.
            Spokojnie usiade i trzepne majla.
            Serdecznie
            • Gość: Iris Wielkie dzięki Storimo:o) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:44
              Pozostaje mi jedynie nadzieją,ze tych maili dojdzie tam więcej.Szkoda,że tak
              mało osób chce pomóc a przecież to sprawa nas wszytkich.Ciekawa jestem czy
              otrzymamy odpowiedz bo jak nie to wyślę list polecony a później to już tylko
              Ministerstwo Zdrowia zostaje.Pozdrawiam serdecznie.
              • Gość: Angela Re: Listy do Katowic IP: *.flatpla.net 16.06.05, 20:30
                Nie bardzo wierzę, że to coś da, ale ja już wysłałam e-maila do Katowic. Ale tak
                sobie myślę, że gdyby takie pismo było poparte przez władze miasta, to miałoby
                znacznie większą moc i siłą przebicia. Wobec czego proszę w imieniu własnym i
                osób zainteresowanych o pomoc Urząd Miasta i osoby za takie sprawy
                odpowiedzialne. Gdybym tylko wiedziała do kogo można się zwrócić osobiście w
                naszym UM to zaraz bym tam była z gotowym pismem i mam nadzieję, że nie tylko ja.
                • Gość: Wlodek Re: Listy do Katowic IP: *.vf.shawcable.net 17.06.05, 04:16
                  To moze ktos opracuje jakis wzor takiej epistoly i poda na forum z adresami
                  gdzie slac.
                  Proponuje adresy poslow dolaczyc i panu na ministerstwie tez przypomniec, ze
                  krwiodawstwo w Cz-wie jest potrzebne w stanie pelnej sprawnosci.
                  Tym bardziej, ze ...zblizaja sie wybory.
                  Jakies partie beda wystawiac kandydatow i snuc miraze.
                  Warto sprawdzic co w tej mierze sprzedawcy kitu maja do zaoferowania.
                  Jak sie uda w tej sprawie cos zrobic, to i w innych moze byc latwiej.
                  • Gość: Ariel Do Pana Leśnikowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 11:16
                    Piszę jeszcze raz,Panie Leśnikowski czy machina biurokratyczna nie działa
                    tak:jak się nikt nie buntuje to znaczy że robimy dobrze,jak się ktoś buntuje to
                    lepiej odwołać decyzje.Pan moze nie zdaje sobie sprawy jak trudno jest zdobyc
                    krew dla chorego w ciagu 30 minut,gdy krew jedzie z Katowic,nie wszystkie
                    przypadki potrzeby krwi mozna przewidziec,a te najbardziej narazające życie
                    ludzkie są nieprzewidywalne.Proszę zobowiazać lekarzy do nagłaśniania
                    przypadków trudności ze zdobyciem krwi i prapatarów krwiopochodnych,i nie mam
                    na myśli kuriozalne przypadi rzadko występującej grupy krwi!Proszę skorzystać z
                    pomocy Izby Lekarskiej po sasiedzku,ostatnio z okazji wyborów do izb ,bardzo
                    sprawnie poinformowano wszystkich lekarzy o kalendarzu spotkań wyborczych,maja
                    doświadczenie,a tu idzie o ludzkie życie. Tradycyjnie przepraszam za
                    ewentualne błędy ortograficzne i gramatyczne,jednak sensu wypowiedzi nie
                    zmieniających.
                    • Gość: storima Ot co poslalem: IP: *.d4.club-internet.fr 17.06.05, 11:52
                      Droga Stacjo !
                      Pragne zworocic Wasza uwage na panujace od dlugiego juz czasu skandaliczna
                      warunki sanitarne w siedzibie czestochowskiej stacji krwiodastwa. Gospodarzem
                      pomieszczenia sa katowickie wladze wojewodzkie. Miasto Czestochowa placi czynsz,
                      lecz wlasciciel nie dotrzymuje umowy. Proszę o Wasza interwencje.
                      Podaje również lancuszek do watku o tej smutnej sprawie na Forum Czestochowa.
                      Proszę o odpowiedz, badz na mój adres, bądź na FCz,

Z Poważaniem,

Mnie Droga Iris w tym przypadku nie ma za co dziekowac....

To Tobie Ja dziekuje!!!

• Gość: storima Re: Ot co poslalem: IP: *.d4.club-internet.fr 17.06.05, 12:18
                        Poslalem, oczywiscie bez obecnych powyzej, bledow ortograficznych.
                        podawania zrodel informacji, rozpowszechnic te adresy tutaj i gdzie sie tylko da.
                        • Gość: Iris Re: Ot co poslalem: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 12:58
                          Nie jestem może najmądrzejsza jak to niektórzy o mnie sądzą i może to pismo
                          niekoniecznie tak powionno wyglądać ale pisałam je pod wpływem impulsu i nie
                          wstydzę się tego co napisałam.Kopiuję w całości z nadzieją,że może znajdzie
                          ktoś jeszcze, kto zechciałby napisać ewntualnie skorygować moje błędy.
                          Pozdrawiam sedecznie wszytkich,którym nie jest obojetny temat krwi
                          (niekoniecznie chodzi mi o wampiry:o) )

To: rckik@rckik-katowice.com.pl
                          Subject: Pan mgr Stanisław Dyląg- Dyrektor naczelny
                          Przepraszam jesli ten sposób komunikowania się z Panemu uzna Pan za niezbyt
                          grzeczny ale sądzę ,że w dobie komputeryzacji niekoniecznie potrzebne są listy
                          polecone.
                          Jako szary obywatel miasta Częstochowa pragnę zadać Panu kilka pytań i mam
                          wielką nadzieję,że będzie Pan na tyle uprzejmy i udzieli informacji u źródeł co
                          zaoszczędzi mi dalszych poszukiwań, dotyczących stanu w jakim znajduje się
                          Częstochowska Stacja Krwiodawstwa.
                          Już sam wygląd pomieszczeń w których odbywa sie pobieranie krwi urąga wszelkim
                          zasodom przyzwoitości ale podobno jest już remontowany nowy lokal.Prosiłabym o
                          ewentualne potwierdzenie czy faktycznie stacja zostanie przeniesiona w
                          najbliższym czasie do nowej siedziby. Z tego co się orientuję Dyrekcja w
                          Katowicach nie przystąpiła do przetargu dotyczącego pomieszczeń przy szpitalu
                          na Zawodziu , które Władze Miasta Częstochowy proponowały na nową siedzibę dla
                          Stacji Krwiodawstwa.
                          A teraz jeśli Pan pozwoli sprawa,która najbardziej mnie zabolała.Dlaczego z
                          Czestochowy wywieziono do Katowic urządzenia do pobierani płytek krwi?Czy to
                          nie zakrawa na skandal?Czy mieszkańcy Częstochowy muszą jechać do Katowic ,żeby
                          oddać płytki krwi?Pan sam wie najlepiej , że krew i wszelkie preparaty
                          krwiopodobne to najcenniejszy dar ale nie zawsze można jechać do Katowic żeby
                          sie nim podzielić zresztą nie sądzę ,zeby w Katowicach jak do tej pory nie było
                          takich urządzeń więc dlaczego zbrano je z Częstochowy?Czy urządzenie wróci na
                          swoje miejsce Panie Dyrektorze?Czy w jego miejsce zostanie zakupione nowe?
                          W tak dużym mieście i należącymi okolicznymi miejscowościami, z tak dużą
                          ilością odwiedzajacych nasze miasto turystów i pielgrzymów , Częstochowa bez
                          stacji krwiodawstwa z prawdziwego zdarzenia, to jest niestety ŻENUJĄCE !!
                          Będę niezwykle zobowiązana za udzielenie mi wyczerpujących odpowiedzi
                          tymbardziej, że temat ten został juz publicznie poruszony i jest więcej osób
                          zainteresowanych dalszymi losami naszej Stacji Krwiodawstwa.

Z poważaniem Ewa .......
                      • Gość: Ariel Storima IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 12:19
                        Twoim celem jest zamkniecie stacji czy odwrotnie utrzymaniu jej w mieście bo
                        się pogubiłem.
                        • Gość: Storima Re: Storima IP: *.d4.club-internet.fr 17.06.05, 13:45
                          Gość portalu: Ariel napisał:

> Twoim celem jest zamkniecie stacji czy odwrotnie utrzymaniu jej w mieście bo
                          > się pogubiłem.

Cel taki jak, krotko napisalem do Katowic.
                          Ten sam cel, o ktorym tu wszyscy piszemy.
                          Pozdrawiam
                • Gość: xx Re: Listy do Katowic IP: *.icis.pcz.pl 17.06.05, 12:48
                  Od lata Stacja Krwiodawstwa ma dzialac w nowej siedzibie na Parkitce - byl
                  dzisiaj artykul w Zyciu Czestochowy opisujacy te sprawe.
                  • Gość: Iris Re: Listy do Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:00
                    Zgadza się szanowny xx-ie :o)Siedziba podobno juz jest remontowana ale czy
                    wróca wywiezione do Katowic urządzenia?W tej chwili to jest bardzo istotny
                    temat.Pozdrawiam serdecznie:o) Iris
                    • Gość: Ariel Re: Listy do Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:16
                      Iris udowodnijcie tym z Katowic ze braki sprzetowe utrudniają wam prace,trzeba
                      zobowiązać lekarzy do wyrazenia swojej,dezaprobaty,niech każdy przypadek braku
                      krwi czy preparatu krwiopochodnego opózniający podanie ,będzie udokumentowany i
                      wysyłajcie wszystko to do Katowic,mam na myśli trudności związane z położeniem
                      głównej stacji w Katowicach.
                      • Gość: storima Re: Listy do Katowic IP: *.d4.club-internet.fr 17.06.05, 13:47
                        Gość portalu: Ariel napisał:

> Iris udowodnijcie tym z Katowic ze braki sprzetowe utrudniają wam prace,trzeba
                        > zobowiązać lekarzy do wyrazenia swojej,dezaprobaty,niech każdy przypadek braku
                        > krwi czy preparatu krwiopochodnego opózniający podanie ,będzie udokumentowany i
                        >
                        > wysyłajcie wszystko to do Katowic,mam na myśli trudności związane z położeniem
                        > głównej stacji w Katowicach.

A moze chcesz sie przylaczyc? I samemu napisac do Katowic ? Bo to wlasnie
                        rowniez jestem jednym z celow tego watku.
                      • Gość: Iris Re: Listy do Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 14:00
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=25180682&a=25333937
                        Prosze przyłącz się!Napisz !To przeciez nic nie kosztuje a może być bezcenne
                        tak jak krew!Pozdrawiam Iris
                        • Gość: Ariel Re: Listy do Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 18:31
                          Oczywiscie że sie przyłacze z całego serca,mam w pamieci setki razy trudności
                          ze zdobyciem krwi,a pamietam czasy gdy krew i masa płytkowa była u nas na
                          oddziale,teraz nie mam nawet wyjscia na miasto z telefonu w gabinecie
                          lekarskim.Jednak metody walki mamy inne,wybaczcie poruszę niebo i ziemię przy
                          pierwszej okazji trudności ze zdobyciem krwi łącznie z lekarzem dyżurnym
                          Wojedództwa,i dyżurnym sztabu krysysowego.Machina biurokratyczna jednak reaguje
                          tylko wtedy gdy jej byt jest zagrożony,postawmy więc ją w sytyacji by jej
                          decyzje okazały się niekompetentne,ze czyjeś życie i zdrowie ucierpiało.
                          • Gość: kurz Re: Listy do Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 18:51
                            Gość portalu: Ariel napisał(a):
                            ......
                            > Jednak metody walki mamy inne,wybaczcie poruszę niebo i ziemię przy
                            > pierwszej okazji trudności ze zdobyciem krwi łącznie z lekarzem dyżurnym
                            > Wojedództwa,i dyżurnym sztabu krysysowego.Machina biurokratyczna jednak
                            >reaguje tylko wtedy gdy jej byt jest zagrożony,postawmy więc ją w sytyacji by
                            >jej decyzje okazały się niekompetentne,ze czyjeś życie i zdrowie ucierpiało.

????
                            Ze niby jak? Poczekasz do momentu az czyjes zycie i zdrowie ucierpi, by wowczas
                            udowodnic swoje racje??
                            Bezpieczniej dla przyszlych pacjentow byloby dzialac z wyprzedzeniem (i chyba to
                            bylo przyczyna pierwszego postu).
                            Jesli rozmyslnie uzyles takich argumentow, to powiem tylko, ze nie chcialbym
                            miec z Toba nic wspolnego ;(
                            kurz
                            • Gość: Ariel Re: Listy do Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:19
                              Ty na pewno nie będziesz miał,a czekac nie muszę sytacje takie są na
                              codzien ,ryzyko jest mniejsze gdy krew jest na Waszyngtona,wieksze kiedy jest w
                              Katowicach,nadmieniam że różnica w kilometrach to 70 ,trzeba ją pokonac czymś
                              masz pomysł to pisz,jak czegoś niezrozumiałeś pytaj smiało. Na początek moze
                              przewidz ile zużyje krwi nasze miasto przeż Sobotę i Niedzielę,działaj z
                              wyprzedzeniem,jak się z tym uporasz to masz ją w Katowicach,teraz ją dostarcz w
                              10 minut do szpitala,mam nadzieję że zrozumiałeś .Zastanów sie zanim napiszesz
                              niepochlebną opinie na temat nieznanej Ci osoby.
                              • Gość: kurz wiec powtorze raz jeszcze w wersji uproszczonej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 19:57
                                Gość portalu: Ariel napisał(a):
                                ......
                                postawmy więc ją w sytyacji by jej decyzje okazały się niekompetentne,ze czyjeś
                                życie i zdrowie ucierpiało.

kurz napisal:
                                >????
                                >Jesli rozmyslnie uzyles takich argumentow, to powiem tylko, ze nie chcialbym
                                >miec z Toba nic wspolnego ;(

Nadal nie widzisz nic niestosownego w swojej wypowiedzi? Moja wypowiedz odnosi
                                sie wprost do podniesionej przez Ciebie argumentacji. Nie podoba mi sie konluzja
                                stad wynikajaca, ot co. Powtarzam wiec "Jesli rozmyslnie uzyles takich
                                argumentow, to powiem tylko, ze nie chcialbym miec z Toba nic wspolnego ;("
                                O potrzebie istnienia Lokalnej Stacji Krwiodawstwa nie trzeba nikogo
                                przekonywac, wiec nie odwracaj kota ogonem bo nie dalem Ci do tego powodu.
                                Wiec w rewanzu "mam nadzieję że zrozumiałeś .Zastanów sie zanim napiszesz
                                niepochlebną opinie na temat nieznanej Ci osoby."

kurz
                                • Gość: Ariel Re: wiec powtorze raz jeszcze w wersji uproszczon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:15
                                  Drogi Panie Kurz, nie ja czy inny lekarz miałby dopuszczać do sytuacji
                                  zagrożenia życia czy zdrowia,ono istnieje poza działaniem lekarzy, człowiek
                                  potrzebuje krwi i to jest grożne nie z winy lekarzy,działanie utrudniające
                                  dostęp do krwi niebezpieczeństwo poteguje, i to jest działanie
                                  Katowic,dotychczas nie mieliśmy obowiązku pisania o trudnościach w dostepie do
                                  krwi ,nie było takich raportów,bo nie było takiej potrzeby,teraz obawiam się że
                                  będzie i to trzeba wykorzystać w rozmowach z władzami w Katowicach. O potrzebie
                                  stacji krwiodawstwa trzeba przekonywać własnie Katowice ,i to jest przedmiotem
                                  dyskusji.Mam nadzieję że mnie zrozumiałeś,ja też nie miałem nic złego na
                                  myśli ,ani nie chciałem Cie urażić.
                                  • Gość: kurz Re: wiec ....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 10:24
                                    Przyjalem do wiadomosci. Zle by sie dzialo, gdyby bylo inaczej. Nie wiem jak
                                    jest obecnie rozwiazywany problem ustalania okreslonych procedur w sluzbie
                                    zdrowia. Odnosze jednak wrazenie, ze nie rozni sie on od innych dziedzin zycia.
                                    Wyglada na to, ze ktos zza biurka kroi materie organizacyjna, posilkujac sie
                                    spisem inwentarza. Dlatego tez pozwolilem sobie zapytac dyrektora tej placowki
                                    co stoi na przeszkodzie, by owo urzadzenie wrocilo do Czestochowy.
                                    Przeciez to oczywista refleksja, ze skoro nowa stacja ma byc osiagnac topowy
                                    standard -dlaczego wiekszosci badan krwi i przygotowywania preparatow nie mozna
                                    wykonywac w Czestochowie?
                                    Czy sa to przeszkody natury formalno-prawnej, medycznej czy tylko i wylacznie
                                    wynikajace z przyjetej struktury organizacyjnej.?
                                    Wlodek zwrocil uwage w jednym ze swych postow na problem finansowania Nowej
                                    Stacji. O tym nie pomyslalem, jestem jednak przekonany, ze w takiej dziedzinie
                                    jak ratowanie ludzkiego zycia, ma to mniejsze znaczenie.
                                    Jest w tym watku pewna ironia losu - pierwszy post ukazal sie 14 czerwca - w
                                    terminie Obchodow Swiatowego Dnia Krwi - nie zacheca to zbytnio do krzewienia
                                    krwiodawstwa.
                                    Z ciekawoscia oczekuje na odpowiedz. Problemy organizacyjne moze pokonac
                                    dyrektor, a jesli to przeszkody formalno-prawne sa jeszcze takie instytucje jak
                                    Marszalek Wojewodztwa, NFZ, czy wreszcie poslowie wszelakich opcji z ich prawem
                                    do interpelacji poselskich.

pozdrawiam
                                    kurz
                                    • Gość: Ariel Re: wiec ....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 10:57
                                      Działanie Katowic po reformie administracyjnej nie dotyczy tylko Stacji
                                      krwiodawstwa,próby centralizacji wszystkiego w Katowicach widzi wiekszośc
                                      mieszkańców Częstochowy,zepchniecie Częstochowy do roli prowincjonalnej
                                      miesciny nie napotyka moim zdaniem oporu ze strony władz miasta.Stacja
                                      krwiodawstwa jednak słuzy mieszkańsom naszego miast i powinnismy
                                      zaprotestować.Zapytaj prosze o zdanie na temat Katowic pracowników Izby
                                      Skarbowej,Urzedu Skarbowego,Urzedu dawniej Wojewódzkiego,Dawnej Wojewódzkiej
                                      Komendy Policji,dawnego Sanepidu Wojewódzkiego zobaczysz jakie tam sa kwiatki.
                                      • Gość: kurz Re: wiec ....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 11:14
                                        Innymi slowy, ale o tym samym piszemy . Nie wieszalbym jednak wszystkich psow na
                                        miejskim drzewie.
                                        Na gminy zrzucono wiele zadan, czesc im powierzono - jak ja to nazywam roboczo
                                        "do kredytowania". Sytuacja nie do pozazdroszczenia, to juz jednak wykracza poza
                                        problem poruszony w watku. Ale drobnymi kroczkami tez mozna wyjsc na swoje byle
                                        uzywac rozsadnych argumentow i zachowac umiar w stawianiu zarzutow. Czasem tylko
                                        trzeba zwawiej przebierac nogami ;)

Pozdrawiam
                                        kurz

PS.Do czasu otrzymania odpowiedzi z RCK powstrzymam sie przed dalszymi
                                        dywagacjami w tej kwestii.
                    • Gość: xx Re: Listy do Katowic IP: *.icis.pcz.pl 17.06.05, 15:05
                      Trzeba walczyc o swoje - to jedyna droga.

Pozdrawiam,
                      • Gość: Angela Re: Listy do Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 15:32
                        Zgadza się xx-ie, trzeba walczyć, a czy Ty sam dołaczysz do grona walczących o
                        swoje? I Wy wszyscy, którzy podpowiadacie co trzeba zrobić, dołączycie? Sama
                        Iris niewiele zdziała. Przemyślcie to. Pozdrawiam.
                        • Gość: Corka Re: Listy do Katowic IP: *.prenet.pl 17.06.05, 17:36
                          Tak to prawda, ze chyba mamy malo operatywne wladze.
                          Mysla tylko o wyjazdach i nie umieja stanac w obronie tego co bylo.
                          Jak mozna pozwolic na to zeby oddawac to co bylo przedtem w naszym miescie !!!!
                          To tak jakby przy rozwodzie zabrac postawione sciany w domu.
                          Caly nasz dorobek w postaci samochodow, wyposazenia czy innych dobroci po
                          rozwiazaniu wojewodztwa oddajemy za friko do katowic.
                          I nikt nie protestuje.
                          Czestochowa ........ciagle slyszymy , ze Wladza walczy o miasto pielgrzymkowe.
                          To przeciez tez w imie tych pielgrzymow prezydent powinien powiedziec
                          NIE !!!!!!! lub poderwac mieszkancow do protestu.
                          Ale na to nie ma czasu, bo prezydent zajety innymi wazniejszymi sprawami.

Zaraz pisze tez protest
                          cholera chyba nas bog skaral takim miastem i ........
                        • Gość: Wlodek Re: Listy do Katowic IP: *.vf.shawcable.net 17.06.05, 19:42
                          No to moze ktos logicznie wypisze jakies zadania pod adresem WSKrwiodawstwa.
                          Czego nie ma, co zabrano i co w/g opinii ma sie dziac z lokalna stacja.
                          Wieczorem albo jutro siade na pare minut i jakis krotki elaborat moge wysmazyc,
                          ale jakies prawdziwe elementy rzeczywistosci powinny sie w nim znalezc.
                          Krotko:
                          Czego zadamy???
                          1. Informacji o przyszlych losac SK w Cz-wie.
                          2. Informacji o losach sprzetu wywiezionego do Katowic
                          3, Informacji o statusie przeniesionej placowki z Waszyngtona.
                          Czego jeszcze chcemy sie dowiedziec?
                          Tylko krotko i zwiezle...
                          • Gość: Angela Re: Listy do Katowic IP: *.flatpla.net 17.06.05, 20:05
                            Dziękuję bardzo za wnikliwe i krytyczne uwagi przesłane na mój adres. Wyjaśniam
                            więc:
                            1. Zabranie z Częstochowy rzadko używanego separatora krwi istotnie miało
                            miejsce, gdyż obecnie w Katowicach pobieramy płytki już na aparatach nowszej
                            generacji.
                            Koncentrat krwinek płytkowych (płytki lub skrót KKP) jest wysokospecjalistycznym
                            preparatem przygotowywanym na indywidualne zamówienie szpitala z zachowaniem
                            właściwych procedur i nie jest nigdzie wykonywany poza siedzibą Regionalnych
                            Centrów Krwiodawstwa. KKP (płytki) nie wymaga natychmiastowego przetoczenia jak
                            krew lub preparaty krwinek czerwonych, które są dostępne w Oddziale Terenowym w
                            Częstochowie.
                            Wymóg badań markerów wirusów żółtaczki B i C oraz HIV powoduje, że wszystkie
                            preparaty mogą być wydane do szpitali najwcześniej dopiero po 24 godzinach.
                            Karetka codziennie przewozi więc próbki krwi dawców do badań z Częstochowy do
                            Katowic, a jednocześnie dostarcza niezbędne preparaty z Katowic do Częstochowy i
                            nie ma sytuacji braku preparatów.
                            2. Warunki lokalowe.
                            Uprzejmie informuję, że od 1998 r. funkcjonowała Wojewódzka Stacja Krwiodawstwa
                            w Częstochowie, równorzędna Wojewódzkiej Stacji Krwiodawstwa w Katowicach. Na
                            skutek wcześniejszych wieloletnich zaniedbań oraz negatywnych wyników kontroli
                            Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie - rozporządzeniem Ministra
                            Zdrowia - Stacja Krwiodawstwa w Częstochowie (jako jedyna w Polsce) uległa
                            likwidacji. Od 1.01.1999 r. Stała się Oddziałem Terenowym RCKiK w Katowicach.
                            Ze względu na katastrofalne warunki techniczne pomieszczeń nie odpowiadającym
                            przepisom Służby Krwi najważniejszym wówczas zadaniem było znalezienie nowej
                            lokalizacji. Licząc na przychylność władz miasta Częstochowy, od roku 2000,
                            wielokrotnie zwracaliśmy się o pomoc w tej sprawie.
                            Powiatowy Inspektor Sanitarny w Częstochowie, znając te tragiczne warunki
                            lokalowe, nakazał nam ich usunięcie.
                            Władze miasta były na bieżąco informowane o pogarszającej się sytuacji.
                            Dzięki życzliwości dyrekcji Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego na
                            Parkitce, została podpisana umowa na wynajem (na terenie szpitala) pomieszczeń
                            na cele Oddziału Terenowego.
                            Obecnie trwają prace adaptacyjne (na koszt RCKiK w Katowicach) i planuje się
                            otwarcie nowej placówki służby krwi na dzień 1 sierpnia 2005 r.
                            Podsumowując stwierdzam, że Oddział Terenowy w Częstochowie będzie miał nową
                            siedzibę (wraz z umeblowaniem i nowoczesnym sprzętem medycznym).
                            Liczymy, że spowoduje to zwiększenie liczby osób oddających krew.

Dziękuję za uwagi

Z poważaniem
                            Stanisław Dyląg
                            Dyrektor

To pełna wersja listu, który dziś otrzymałam w odpowiedzi na moje pismo
                            skierowane do Dyrektora Dyląga.
                            Tak niewiele potrzeba, a można sie wiele dowiedzieć.
                            Znałam wersję "częstochowską" a teraz znam "katowicką". Przwda jak zwykle leży
                            gdzieś w środku. Mam nadzieję, że UM Częstochowy odpowie na FCz na ten list tak,
                            żeby wszyscy zainteresowani mogli przeczytać jak sprawy wyglądają.
                            • Gość: kurz czegos nie rozumiem z tego wywodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 20:48
                              Wypada docenic szybka odpowiedz urzednika, cos mi jednak po tej lekturze nie
                              daje spokoju. Prosze mnie poprawic jesli sie myle.
                              Wnioseki z wywodu dyrektora:
                              1. separator krwi zostal zabrany, gdyz byl rzadko uzywany i jest nie najnowszej
                              generacji, zas w Katowicach jest sprzet nowszy.
                              2. Koncentrat i badania markerow wirusow sa wykonywane tylko w Regionalnych
                              Centrach a nie oddzialach terenowych
                              3. Otwarcie nowej placówki służby krwi nastapi 1 sierpnia 2005 r.

Czyli, patrzac z punktu widzenia Katowic: krew oddajemy w Częstochowie - w nowym
                              oddziale już od 1 sierpnia. Koncentrat i badania markerow wirusow tak czy siak
                              musza byc wykonane w Katowicach.
                              Moja watpliwosc dotyczy jednak jednej rzeczy. Nie ma w pismie mowy o powrocie
                              owego urzadzenia do Stacji w Czestochowie
                              Skoro karetka i tak codziennie wozi probki i preparaty na trasie
                              Czestochowa-Katowice-Czestochowa bo tylko w regionalnych centrach takie badania
                              sa wykonywane, to jaki jest sens zabierac separator a w efekcie zmuszac
                              krwiodawcow do podrozowania do Katowic. Zwlaszcza, ze od sierpnia warunki maja
                              byc poprawione? I to w sytuacji gdy Katowice licza na wzrost chetnych do
                              oddawania krwi

kurz
                              • Gość: Angela Re: czegos nie rozumiem z tego wywodu IP: *.flatpla.net 17.06.05, 20:52
                                Mój Drogi, nic nie stoi na przeszkodzie żebyś wysmarował pismo do dyr Dyląga do
                                Katowic i sam zadał mu to pytanie. Adres E-mailowy podała Iris.
                                • Gość: kurz Re: czegos nie rozumiem z tego wywodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 20:58
                                  Gość portalu: Angela napisał(a):
                                  > Mój Drogi, nic nie stoi na przeszkodzie żebyś wysmarował pismo do dyr Dyląga do
                                  > Katowic i sam zadał mu to pytanie. Adres E-mailowy podała Iris.

O to go wlasnie zapytalem
                                  kurz
                                  • Gość: Angela Re: czegos nie rozumiem z tego wywodu IP: *.flatpla.net 17.06.05, 21:00
                                    Gdzie, tu na forum? Obawiam się, ze to niezbyt trafiona metoda, chyba, że na
                                    e-maila, to przepraszam.
                                    Angela
                                • Gość: storima otrzymalem odpowiedziec z Katowic IP: *.d4.club-internet.fr 17.06.05, 21:01

Pan dyrektor, wyjasnil mi, ze od 1 sierpnia t. r. miasto otrzyma nowoczesny
                                  Oddzial Terenowy umieszczony w Wojewodzkim Szpitalu Specjalistycznego na Parkitce.
                                  Koszty adaptacyjne ponosi RCKiK w katowicach.
                                  Zostalem rowniez poinformowany, ze miasto Czestochowa nie placilo czynszu za
                                  wynajmowane pomieszczenie.

To streszczenie informacji.
                            • Gość: Iris Re: Listy do Katowic IP: *.21.pl / 213.199.204.* 17.06.05, 21:03
                              Miałaś więcej szcęścia Angelo.Mnie Pan Dyrektor nie raczył odpisać ale w końcu
                              nie to jest istotne komu odpowiedział ale co odpowiedział.Niestety część
                              wyjaśnień jest dla mnie tak samo mętna jak wypowiedź Pana Rzecznika co do
                              lokalu dla stacji.Ktoś tu jednak kręci.Sądzę,ze Pan Lesnikowski powinien się
                              ustosunkować do tej odpowiedzi.Skoro publicznie powiedziało się A więc wypada
                              również powiedzieć B.Panie Ireneuszu, czakamy!Bardzo proszę wyjaśnić jak to
                              Urząd proponował a Katowice nie chciały?To dla nas szarych obywateli bardzo
                              istotne.Ukłony! Iris
                              • Gość: storima Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.d4.club-internet.fr 17.06.05, 21:16
                                Dopiero teraz przeczytalem wczesniejsze wpisy.
                                Uzupelniam wiec odpowiedz Pana Dyrektora do Angelii
                                odpowiedzia do mnie:

Szanowny Panie,
                                Pragnę poinformować, że już od 1 sierpnia 2005 r. miasto Częstochowa będzie
                                miało nowy i bardzo nowoczesny Oddział Terenowy (Punkt Krwiodawstwa),
                                zlokalizowany na terenie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego na Parkitce.
                                Prace adaptacyjne prowadzone są na koszt RCKiK w Katowicach.
                                Informuję również, że miasto Częstochowa NIGDY nie płaciło czynszu za
                                wynajmowane pomieszczenie, będące w użytkowaniu Regionalnego Centrum
                                Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach.

Z poważaniem
                                Dyrektor
                                Stanisław Dyląg

Z tym placeniem czynszu to cos pokrecilem.

• Gość: storima Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.d4.club-internet.fr 17.06.05, 21:33
                                  Droga Iris, dzieki Twojej inicjatywie, okazalo sie, ze jesli paragnie sie cos
                                  zmienic, to jednak mozna poprzez wspolna praktyke praw spoleczenstwa
                                  obywatelskiego (znaczy to tyle, co korzystanie z narzedzi demokracji).
                                  Zamiast bic w jeden adres, nalezalo juz dawno zrobic tak jak czesc z nas
                                  piszacych na tym watku Twoim Iris tropem, postapila.
                                  Dla mnie ta sprawa zostala wyjasniona bo: nowoczesna w pelni wyposazona Stacja
                                  Krwiodastwa wkrotce otworzy swe podwoje.
                                  Udowodniliscie, raz jeszcze, ze gdy bierze sie za sprawe wlasnymi rekoma, po
                                  obywatelsku, ze strategia, wspolnie, rozsadnie, to w ten sposob jako
                                  zaangazowani obywatele, mozna byc skutecznym. Przypomne tylko, ze Pan Rzecznik,
                                  juz dawno sugerowal na FCz, przeprowadzania tego rodzaju obywatelskich akcji,
                                  zamiast jeno narzekac i bic w ten sam beben tym samy rytmem.

Gratuluje Wam Serdecznie TWA!
                                  storiMarek
                                  • Gość: Wlodek Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.vf.shawcable.net 18.06.05, 04:06
                                    Gość portalu: storima napisał(a):

> Droga Iris, dzieki Twojej inicjatywie, okazalo sie, ze jesli paragnie sie cos
                                    > zmienic, to jednak mozna poprzez wspolna praktyke praw spoleczenstwa
                                    > obywatelskiego

Storimo! Z akcji zainicjowanej przez Iris dowiedzielismy sie tego o czym
                                    powinnismy juz dawno wiedziec.
                                    Takie informacje powinny byc juz dawno podane przez urzednikow wojewodzkich z
                                    panem Dylagiem wlacznie.
                                    Mieszkancy maja prawo do wiedzy, a urzednicy obowiazek informowania.
                                    Mieszkancy maja tez prawo do sprzeciwu wobec decyzji urzedniczych.

Akcja pisania listow i postow na forum GCz udowodnila, ze pewne sprawy da sie
                                    wyjasnic i informacje z trudem uzyskac.

Z listow dyr Dylaga wynika tez cos innego, a moze tylko ja takie wrazenie
                                    odnioslem, a mianowicie to ze on jako superboss WSK w Katowicach robi
                                    Czestochowie jakas straszna laske w kwestii nowoczesnej stacji krwiodawstwa...
                                    Wypomina nam, ze warunki dzialania stacji na Waszyngtona, a nie wie albo nie
                                    chce wiedziec, ze takimi warunkami uraczyly nas Katowice przez lata komuny...
                                    O zmiane lokalizacji tlukl sie dziesiatki juz lat temu dr Slomski i pan
                                    Dabrowiecki jeden z organizatorow tej stacji.
                                    Dylag ani slowem nie wspomnial o propozycji miasta i przetargu.
                                    Umieszczenie stacji na Parkitce pozbawia miejski system sl zdr calkowicie
                                    kontroli i wplywu na te instytucje.

(znaczy to tyle, co korzystanie z narzedzi demokracji).
                                    -
                                    I tego sie trzeba stale uczyc i z tego korzystac..

> Zamiast bic w jeden adres, nalezalo juz dawno zrobic tak jak czesc z nas
                                    > piszacych na tym watku Twoim Iris tropem, postapila.

Storimo! Wspolnie zastapilismy tych, ktorzy w naszym imieniu powinni zabiegac o
                                    to, zeby stacja byla nowoczesna, dobrze zlokalizowana i dzialala ku chwale
                                    obywateli.
                                    Ja pytam gdzie sa radni wojewodzcy z Czestochowy, gdzie sa poslowie..
                                    Kilka interpelacji i zapytan do min zdr i wojewody powinno bylo pasc juz DAWNO.
                                    Jesli to obywatele maja robic w wiekszym wymiarze, to po co wybierac
                                    przedstawicieli do sejmu i sejmiku?
                                    Wprawdzie nie jestem calkiem szczesliwy z odpowiedzi Dylaga, ale on zachowal
                                    sie przyzwoicie jako urzednik odpowiadajac na listy.
                                    A gdzie sa wybieralni przedstawiciele bioracy pieniadze za .... no wlasnie ZA
                                    CO???

> Dla mnie ta sprawa zostala wyjasniona bo: nowoczesna w pelni wyposazona Stacja
                                    > Krwiodastwa wkrotce otworzy swe podwoje.

POWOLI. Jako umiarkowany pesymista z natury wole poczekac i popatrzec na
                                    efekty. I co wazniejsze na wyposazenie i status tego nowego dziela.
                                    Za dlugo w tej branzy pracowalem, zeby skakac juz dzis z radosci...
                                    Poczekamy az sie ziarno pokaze, bo mozemy sie sie nabrac na plewy..
                                    I pilnujmy tej dzialki...
                                    Tak jak kibice Wlokniarza remontu stadionu:)))

Najlepszego Wszystkim
                                    Wlodek
                                    • Gość: storima Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.d4.club-internet.fr 18.06.05, 06:57
                                      Gość portalu: Wlodek napisał:
                                      > Ja pytam gdzie sa radni wojewodzcy z Czestochowy, gdzie sa poslowie..
                                      Ja rowniez sie pytam, gdzie ?
                                      Ciekawi mnie rowniez, gdzie sa ci, ktorzy wybierali np. (pierwszy przyklad z
                                      brzegu sejmowego cyrku): posla Nowaka, ktory, albo gloduje, badz urzadza pikiety
                                      na trybunie poselskiej?

> Z akcji zainicjowanej przez Iris dowiedzielismy sie tego o czym
                                      > powinnismy juz dawno wiedziec.

Tak, tylko, ze to wlasnie, wyglada na to, ze chyba pierwszy raz, tak na to
                                      przynajmniej wyglada, ktos sie rzeczywiscie poruszyl: Iris, zmuszajac nas do
                                      konkretnego obywatelskiego dzialania.

> Akcja pisania listow i postow na forum GCz udowodnila, ze pewne sprawy da sie
                                      > wyjasnic i informacje z trudem uzyskac.

Wlodku, jak dobrze wiesz w Polsce, poczucie "obywatelskiego spoleczenstwa"
                                      nabiera rozmachu. Ludzie nie bardzo jeszcze wiedza, ze narzedzia demokracji sa
                                      po to, aby ich uzywac. Stad tez i prosty fakt:
                                      jesli obywatel nie pisza do poslow, zmuszajac ich do wykonywania swych
                                      obowiazkow, to taki posel/poslanka tym bardziej bedzie naduzywala swojej funkcji.

> POWOLI. Jako umiarkowany pesymista z natury wole poczekac i popatrzec na
                                      > efekty.

Oczywiscie, ze sie z Toba zgadzam. Lecz patrze na ta sprawe z wieksza doza
                                      optymizmu. Przede wszystkim dlatego, ze ktokolwiek kto wszedl na ten watek, mam
                                      nadzieje , iz sie zorientowal, ze samo robienie szumu na forum, na nie wiele sie
                                      zda.
                                      Trzeba, wlasnie "odejsc od klawiatury" i konkretnie, spokojnie, wspolnie,
                                      n o r m a l n i e
                                      dzialac.

Najlepszego!
                                      • Gość: Angela Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:11
                                        Właśnie o to chodzi żeby odejśc od klawiatury i coś zrobić a nie tylko "bić
                                        pianę" i wszystkich dookoła krytykowac, bo w to nie wierzę, tym nie ufam. Za
                                        pomocą klawiatury też można wiele. Najlepszy tegp przykład, że razem z Iris i
                                        Storimą napisałam list do Dyr Dyląga i odpisał wyjaśniajac kwestie, o które
                                        pytaliśmy. Mam nadzoeje, że naszym przykładem wszyscy Ci, którzy chcą się
                                        czegoś dowiedzieć też napiszą. To najlepsza droga uzyskania odpowiedzi.
                                        • Gość: storima Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.d4.club-internet.fr 18.06.05, 09:27
                                          Oczywiscie Angelo, podoba mi sie Twoje stwierdzenie, ze "ubijacza piany" nie
                                          ufasz. Z tym "odejsciem od klawiatury" to podalem w szerszym kontekscie,
                                          m/innymi, wlasnie w sensie
                                          odejscia od ciaglego ubijania piany:
                                          kto da rade zjesc te wszytkie bezy:)
                                          • Gość: Angela Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 11:14
                                            Oj Storimo, karmią nas tymi bezami bywalcy forum, karmią. Aż dziw, że jeszcze
                                            mieścimy się w swoich gabarytach))) Pozdrowionka dla Ninki.
                                            • Gość: storima Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.d4.club-internet.fr 19.06.05, 14:56
                                              Angelo, straszna rzecz, gdybys mnie zobaczyla obecnie,
                                              to bys mnie nie poznala.
                                              Od tych bezowek z trudem mieszcze sie w drzwiach.
                                              Przechodze na diete.
                                              Slonecznie:)
                                              • Gość: Wlodek Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.vf.shawcable.net 20.06.05, 02:16
                                                Odpowiadasz na :
                                                Gość portalu: storima napisał(a):

> Angelo, straszna rzecz, gdybys mnie zobaczyla obecnie,
                                                > to bys mnie nie poznala.
                                                > Od tych bezowek z trudem mieszcze sie w drzwiach.
                                                > Przechodze na diete.
                                                > Slonecznie:)

Storimo! I tak masz szczescie, zes nie opchal sie kremowkami papieskimi, bo nie
                                                dosc ze drzwi, to jeszcze moglbys sie ...umazac;))
                                                smacznego
                                                W
                                                • Gość: storima Re: Odpowiedz z Katowic IP: *.d4.club-internet.fr 21.06.05, 13:54
                                                  za przyzwoleniem Pana Dyrektora,
                                                  wklejam:

Szanowny Panie,
                                                  Dziekuje za list. Moze Pan wkleic do FCzestochowa. Otrzymalismy kolejne
                                                  krytyczne list. Na wszystkie odpowiadam.

Z powazaniem,

Stanislaw Dylag
                                                  Dyrektor
    • Gość: storima Odpowiedzi z Katowic IP: *.d4.club-internet.fr 22.06.05, 14:22
      Podoba mi sie Pan Dyrektor.
      Odpowiada na kazdy sensowny list.
      Co prawda na FCz nie pisze,
      ale nie ma nic przeciw temu,
      aby korspondecje tu publikowac.
      Gdzie sa nasze posly, radni miejscy?
      Czy odpowiadaja?

Moze inaczej:

czy ktos do nich pisze, o sparawy nie zalatwione
      p y t a ?
    • Gość: obywatel Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 13:40
      Niestety widać, że dla pana prezydenta sprawy życia i zdrowia obywateli nic nie
      znaczą. Zwodzenie i lekceważenie, wspólnie ze swoimi współpracownikami
      krwiodawców, w tym licznych członków PCK (na imprezy którego jak tchórz boi sie
      przyjść, co by prawdy nmie usłyszeć przypadkiem)w kwestii stacji krwiodawstwa,
      która od dłuższgo czasu powinna mieć nową siedzibę najlepiej o tym świadczy.
      Tak duże miasto jak Częstochowa nie może przyjmować od ludzi krwi w warunkach
      godnych życia szczurów. I ośmiesza sie pan prezydent i jego zastępcy mówiąc,że
      to wina Katowic. Co Katowice złego robią to wiemy, a inicjatywa prezydenta w
      tym obszarze to coś całkiem innego. Czasami los nas doświadcza. I żeby nie było
      tak, że problem ten któryś z magistrackich dupków dostrzeże, jak sam lub ktoś z
      najbliższych bedzie potrzebował krwi. Niedługo faktycznie żeby oddać i dostać
      krew trzeba będzie jechać do Katowic. I wtedy Katowice będą dobre. Wszystko
      zależy od sytuacji. Tak namiętnie jeżdząc po świecie (jak obywatel stwierdzam -
      bez potrzeby na mój koszt)i zdobuwając certyfikaty różnejmaści (dla obywatela
      nic nie znaczące) nie prezydent raczy zapoznać się z problemem krwiodawstwa w
      Europie i na świecie. Warto. A to z całą pewnością byłby dowód na dbałość o
      mieszkańców.
      • storima Re: Stacja Krwiodawstwa- wsciekłośći łzy!! 29.07.05, 13:01
        "Obecnie trwają prace adaptacyjne (na koszt RCKiK w Katowicach) i planuje się
        otwarcie nowej placówki służby krwi na dzień 1 sierpnia 2005 r.
        Podsumowując stwierdzam, że Oddział Terenowy w Częstochowie będzie miał nową
        siedzibę (wraz z umeblowaniem i nowoczesnym sprzętem medycznym).
        Liczymy, że spowoduje to zwiększenie liczby osób oddających krew.

Dziękuję za uwagi

Z poważaniem
        Stanisław Dyląg
        Dyrektor"

Takie byly zapowiedzi z Katowic.

Pozdrawiam
        • storima Ci to maja szczescie: sejmikowcy z Cz-wy 29.07.05, 13:19
          Gość portalu: Wlodek napisał:

> A po trzecie to pies zdechl w innym miejscu TEZ niezaleznym od Miasta.
          > Kiedys SK byla POWIATOWA i za komuny ja scentralizowana, a za POST nikt nie
          > smial i nie chcial tego zmienic. Automatycznie przeszla wiec pod Katowice.
          > A po czwarte to co w tym wszystkim maja do powiedzenia sejmikowcy z Cz-wy.
          > To ich w pierwszej kolejnosci powinno sie napadac i rozliczac.
          > Podobnie jak v-ce wojewode i wojewode. TAKZE przy pomocy listow i mejli.
          > Wrona jak pamietam umozliwil przenosiny SK tylko nie chcialo sie im orzystapic
          > do przetargu.
          > A decydentow powinno sie przedstawiac z nazwiska i funkcji takze w mediach.

Ich to wyborcy nie chca, wrecz odmawiaja jakiegokolwiek rozliczenia.
          Tak jakby sejmikowcy nie istnieli.
          A moze
          o n i
          rzeczywiscie nie istnieja?

Jak to sie mowi "kowal nie podkul, a swinie zrobili wkonia"
          czy cos w tym sensie:)))

Rozchmurzyc i sie skraplac woda, upaly niemilosierne w Europie.

• Gość: Iris Porządek musi być!Stacja to nie jest pilna sprawa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 13:41
            Jak widać sprawa Stacji Krwiodawstwa jest lekceważona tak samo jak moja
            osoba.Tak dla przykładu przytoczę fragment z wątku dotyczącego Rankingu
            Rzeczpospolitej.Mnie Pan Lesnikowski skrytykował za miesznie wątków.Ulisses
            otrzymał odpowiedź choć jego pytanie także nie dotyczyło głównego tematu,może
            tylko dlatego,ze na jego pytanie odpowiedź była gotowa a może są inne
            powody?????Pozdrawiam serdecznie!
            • Re: Do Pana Rzecznika !
            ulisses_czwa 28.07.2005 13:53 + odpowiedz

Ja czekam na ta super informacje od pana rzecznika... dalej twierdze, ze bedzie
            dotyczyła wiaduktu na
            Jagiellońskiej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka