Gość: x IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:01 to typowe: zajmowac sie w tekście o pozyskaniu wielkiego artysty sprawami kuchennymi i żałowac kucharki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:04 i jeszcz jedno: odkad to w Koszycach jest wielka orkiesta której dyrygowanie miałoby przynoić plendor Czestochowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hutnik Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 21:53 Brudna polityka znowu niszczy kulturę - wstyd !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gd Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 00:25 a co wtym jest politycznego? To że prezydentem jest wrona? no tak wybrała go Czestochowa wreszcie cos sie zmienia w tym zatechłym postpezetpeerowskim padole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albercik Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.man.bydgoszcz.pl 30.06.05, 22:56 Bez przesady! Salwar był wielki dopóki pił, teraz jest trochę słabszy. Odpowiedz Link Zgłoś
yo_soy_rubia Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii 30.06.05, 23:02 Nie, no błagam - tylko nie takie bzdury!!! Kto śpiewał pod dyrygenturą obu panów, wie który z nich jest lepszym dyrygentem. Ja mam niezbyt dobre doświadczenia z koncertu na ostatnim Gaude Mater, kiedy to dyrygował nowy dyrektor artystyczny, za to podczas wcześniejszych koncertów pod kierownictwem Swobody było OK. Panie prezydencie, przecież tu nie chodzi o politykę, a o sztukę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman a gdzie ty chłopcze widzisz tu politykę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 00:24 bo ja widze dobra polityke kulturalną: zamienił Janosika na artystkę Deszcz zamienił... Swobodę na Salwarowskiego. chciał jeszce kustosza ze Szwecji ale mu uciekł z powodu pieniedzy tak trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczona Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 08:29 Zgadzam sie z Tobą!Przecież w pracu z ludźmi nie chodzi tylko o dyplomy(choć to bardzo ważne)lecz o umiejetność pracy z muzykami i chęć współpracy i zrozumienia.Swoboda to potrafi, bo umie dotrzeć do ludzi w sposób przyjazny, a nie zarozumiały.Wiem, bo też miałam okazję z Nim współpracować i wspominam to bardzo miło.Wielka szkoda, że prezydent nie potrafi podejmować ważnych decyzji samodzielnie tylko tłumaczy się teraz ,że został zmuszony.Kto w naszym mieście w końcu ma coś do powiedzenia???W Częstochowie trzeba kulturę wspierać i rozwijać, a nie degradować bo komuś się ktoś nie spodobał!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczona Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 08:34 To znaczy zgadzam się z yo_soy_rubia!!!Bo ta nagła zmiana to skandal i brak dyplomacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI NAJWYRAŹNIEJ COŚ SIĘ PANI POMYLIŁO IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 01.07.05, 12:45 Najwyraźniej coś się Pani pomyliło: były dyrektor jest skonfliktowany z pracownikami filharmonii od początku swojej pracy. Obecnie ten konflikt groził paraliżem filharmonii. IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI BLIŻSZE INFORMACJE NA TEN TEMAT: IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 01.07.05, 16:10 W związku z informacją, która ukazała się w dzisiejszej prasie na temat odwołania dyrektora Jerzego Swobody ze stanowiska zastępcy dyr. ds. artystycznych Filharmonii Częstochowskiej, informuję iż naczelnik Wydziału Kultury i Sztuki Ireneusz Kozera poinformował byłego dyrektora o wszczęciu procedury odwołującego go ze stanowiska już we wtorek a nie w czwartek. Od kilkunastu miesięcy Prezydent informowany był o trwającym w Filharmonii Częstochowskiej konflikcie między pracownikami filharmonii a dyrektorem artystycznym. Zarzuty kierowane pod adresem byłego dyrektora przedstawiane były podczas spotkań Prezydenta z Sekcją Kultury Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” w Częstochowie oraz przedstawicielami Komisji Zakładowej tego związku działającej przy Filharmonii Częstochowskiej, jak również podczas spotkań związkowców z Filharmonii z Naczelnikiem Wydziału Kultury i Sztuki. Już w kwietniu 2004 r. wpłynęło pismo w tej sprawie kierowane do Prezydenta, przedstawiające zarzuty wobec byłego dyrektora. Podczas spotkania z Prezydentem 22 kwietnia 2005 związkowcy i przedstawiciele muzyków stwierdzili, że sytuacja uległa dalszemu pogorszeniu. Zachodziła poważna obawa, że rosnący konflikt uniemożliwi w najbliższym czasie właściwe funkcjonowanie Filharmonii Częstochowskiej, a ponadto wpłynie negatywnie na atmosferę w całym częstochowskim środowisku kultury. Po uzyskaniu z Wydziału Kultury i Sztuki pozytywnej opinii w sprawie odwołania Jerzego Swobody z piastowanej funkcji, Prezydent podjął decyzje o powołaniu na stanowisko dyrektora ds. artystycznych jednego z najwybitniejszych polskich dyrygentów – Jerzego Salwarowskiego. Prezydent podjął tę decyzje dla uzdrowienia sytuacji w częstochowskiej filharmonii, w przeświadczeniu, iż wpłynie ona korzystnie także na poziom artystyczny tej instytucji. Ireneusz Leśnikowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo_soy_rubia Re: BLIŻSZE INFORMACJE NA TEN TEMAT: IP: *.prenet.pl 02.07.05, 01:01 Cóż, skoro tak, to trudno. Ja tylko napisałam, jakie były moje odczucia i wrażenia po współpracy z tymi muzykami. Dodam jeszcze, że nie jestem w tej opinii odosobniona, to może coś w tym jest...(?) A kolega, który nadesłał odpowiedź na mój post chyba nie zauważył, że "rubia" to rodz.żeński? Pozdrowienia dla środowiska artystycznego i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratel Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 01.07.05, 12:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jwfj Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:41 Nasz prezydent do jednego sie nadaje , psuje wszystko. I to mu najlepiej wychodzi, !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.icis.pcz.pl 01.07.05, 19:36 Zmiana Perepeczki na Deszcz w teatrze byla dobrym posunieciem, moze tak tez bedzie tym razem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.kusieta.pl 01.07.05, 22:51 Pewnie teraz, po tej zmianie w filharmonii będą takie same pustki, jakie są w teatrze pod dyrekcją pani Deszcz. T. Wronie tylko pogratulować trafnosci wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.icis.pcz.pl 02.07.05, 19:48 Chodze do Teatru czesto i Ciebie tez zapraszam zebys mogl sam sie przekonac ze spektakle, gdy Dyrektorem jest Pani Deszcz, ciesza sie powodzeniem publicznosci, pomimo tego ze Taetr nie idzie na latwizne. Nasz Teatr po prostu ozyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.pl 03.07.05, 07:41 To pewnie pisze jakiś zaufany pani Deszcz. Bo ja także chodze do teatru i widze jaka tam jest bryndza. A dobrego samopoczucia pani dyrektor gratuluję. Co do zmiany dyrektora artystycznego w Filharmoni, to nie wiadomo jeszcze jak będzie. Jesli pan Salwarowski przestał już nadużywać to może podyryguje u nas dłużej niż w Lublinie czy Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teatroman Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:02 Co wy chcecie od tej pani Deszcz? Robi kobita teatr jak umie najlepiej. A ze niewiele umie, to przecież nie jej wina. Ona jest z siebie zadowolona. Podobno większość aktorów ma juz tego dość. My też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.icis.pcz.pl 03.07.05, 14:27 Nie napiszesz nic o konkretnym przedstawieniu, bo Cie to nie interesuje. Tak samo jak o tych inicjatywach z ktorymi wychodzi Teatr do mieszkancow miasta, a ktorych wczesniej nie bylo: spektakle plenerowe, warsztaty teatralne dla mlodziezy, planowany na jesien festiwal teatralny, no i takie proste rzeczy, ze gabloty z informacja o przedstawieniach sa stale aktualizowane, a wczesniej byly "obsrane" muchami i nikt sie nimi nie interesowal - tak samo jak oprawa plastyczna premier i ciekawych rzeczy ktore dzieja sie w Teatrze. Wczesniej o takich elementarnych sprawach nie bylo po prostu mowy, ani o zadnych wlasnych pomyslach. Wolisz stosowac znana metode opluwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teatroman Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:32 No, to spróbijmy konkretnie. "Morze Corteza" - kalpa. "Antygona" - nudna i bez duszy. Jakis odgrzewany, niegdysiejszy sukces z Katowic, z przed wielu lat. "Wspomninie wody" - do kogo cos takiego jest adresowane? Zreszta nie odbyla sie wiekszość zaplanowanych spektakli bo frekwencja "zachorowała". Nagrodszona w dziwny sposób "Iwona.." Gombrowicza, odsłoniła nieumiejętność analizy tekstu przez reżysera. Biedni aktorzy, sztucznie poruszający się po scenie w rachitycznym korowodzie. Pozbawieni życia i wszelkiej radości tworzenia. To aż biło ze sceny. Spektakle plenerowe? Nie odbył się ani jeden w plenerze, itd.... No, to pozostała gablota!!! Brawo Nasz Teatr!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.icis.pcz.pl 03.07.05, 16:53 Slabo znasz co dzieje sie w Teatrze 1. te dwie sztuki, o ktorych piszesz (Morze i Antygona), juz dawno nie sa grane, na ich miejsce mamy nowe premiery. 2. Wspomnienie wody - nie ma takiego spektaklu, jest Pamiec Wody - bylem i widzialem duzo widzow na tym ciekawym spektaklu. 3. Iwona jest naprawde znakomita i dowodem sa brawa widzow, rowniez mlodych. 4. W tym roku byly juz dwa spektakle plenerowe - jeden w czasie festyny na Baltyku, a drugi mial sie odbyc w wieczerniku na Jasnej Gorze, a odbyl sie ostatecznie w Sali Rycerskiej - z powodu deszczu. Wiem ze sa dalsze w planie. 5. Dodaj do tego comiesieczne wyjscia Teatru do Utopii, gdzie za darmo mozna zapoznawac sie z nowymi ciekawymi i ambitnymi propozycjami przy przepelnionym za kazdym razem klubie. 6. Spektakle w teatrze po prostu sie odbywaja zgodnie z harmonogramem i Twoje zdanie o tym ze wiekszosc zaplanowanych spektakli jest odwolana jest najlepszym dowodem na Twoja ignorancje a chyba raczej po prostu zla wole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neutralny Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.pl 03.07.05, 22:36 Ten facet wszystko wie najlepiej o naszym teatrze, ale sam chyba do nego nie chodzi,dlategoi nie wie, ze ten teatr jest rzeczywiście martwy. Dwa razy byłem w róznych odstepach czasu w teatrze i okazało sie, że na widowni(duża sala) było zaledwie kilkanascie osób. Jak jesteś facet taki wszystko więdzacy, to posłuchaj co o naszym teatrze mowią ludzie na mieście. Wtedy może otrzeźwiejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.icis.pcz.pl 04.07.05, 11:19 Ja czerpie wiedze o Teatrze z moich czestych wizyt tam - na spektaklach wlasnie, na wielu z nich bylem nawet po 2 razy. Ten Teatr wreszcie zyje i chwala mu za to. Jestem zwyklym widzem - takim jak kazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
yo_soy_rubia Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii 04.07.05, 02:29 Pozwól, że oceniać i nagradzać będą ci, którzy się na tym znają. Zapewniam, że podczas takich festiwali, czy konkursów jury jest rzeczywiście wymagające i wie, co dobre, a co fatalne, bądź choćby przeciętne. Iwona to interpretacja rewelacyjna, scenografia-mistrzowsko-minimalistyczna a ruch na scenie- zaskakująco trafnie zsynchronizowany z treścią, tą głęboką treścią, nie wspominajac o wyrazistych kreacjach aktorskich (dla niewtajemniczonych- nie piszę tu o strojach!) i przemyślanej, dość noiwatorskiej jeszcze w naszych stronach reżyserii, aczkolwiek bardzo "spostrzegawczej", jeśli mozna tak o reżyserii powiedzieć. Powiedzmy sobie otwarcie : nie zrozumiałeś tej sztuki,może nawet wcale nie znasz się na teatrze, albo po prostu masz kompletnie inny niż zwolennicy tego typu teatru gust-dziwny gust, jak na mój gust. Niemniej jednak-pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
yo_soy_rubia Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii 04.07.05, 02:18 O! Bardzo bym sobie życzyła być "zaufaną" Pani dyrektor Deszcz. Niestety nie jestem, ale dzięki temu mogę się obiektywnie wypowiedzieć, co niniejszym czynię. W teatrze nie ma żadnej "bryndzy", i Pani Deszcz ma prawo być z siebie bardzo zadowowlona. Spektakle są na wysokim pod każdym względem poziomie. Zgadzam się ze wszystkim, co napisał xx, toteż nie bedę tu przytaczać wymienionych pochwał. cieszą bardzo wszelkie inicjatywy i innowacje- trafiona, a jakże. Nie jest oczywiście możliwe, aby każdy spektakl miał 100%, czy nawet 90% obłożenia i to czodziennie, a to z tej prostej przyczyny, że społeczeństwo jest wciąż ubogie- a to pusto w portfelu,a to w głowie, i tak to się ładnie uzupełnia. Najlepszym dowodem na to są zapełnione sale na spektaklach, czytaniach czy salonach darmowych, bo to z pewnością równie wartościowe i ciekawe, a zatem przyciąga zwłaszcza tych, których nie zawsze stać na płatną imprezę. Poza tym mogę jeszcze dodać, że nie słyszałam nigdy narzekań aktorów na przedsięwzięcia Pani dyrektor-wręcz przeciwnie. Rozmawiałam osobiście z wiekszością z nich, więc to nie jest żadna plota,jak zdaje się poniżej ktoś napisał, że cośtam,gdzieśtamsłyszał. Conclusion : Ludzie !! Idźcie do teatru, kierujcie się przy tym własnym zdaniem, własną opinią. Nie kształtujcie poglądów na tak istotny temat jakim jest kultura częstochowska na podstawie zdania znajomych tudzież nieznajomych. Poza tym, tak, jak muzyki poważnej należy się nauczyć słuchać- bo to nie każdy potrafi,o nie, tak i nad trudnąsztukątrzeba się zastanowić,spojrzeć w głąb społeczeństwa, historii a może poprostu siebie i odnaleźć odniesienia, analogie, alegorie, metafory (trudne słowa!!). To jest w sztuce dobre, mądre... "Teatr uczy nas żyć..." No dobra, na dzisiaj to tyle. Ale kiedy trzeba będzie bronić naszego Teatru, to stanę do walki jak lwica, uwaga !! Podrawiam wszystkich teatromaniaków, kulturomaniaków i całą resztę forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczony Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.05, 11:10 Czytam i oczom nie wierzę. Ktoś w końcu spróbował powiedzić prawdę o naszym teatrze a tam kontra od (może samej pani Deszcz?) za kontrą i to bez zachowania nawet pozorów prawdy. Może ktoś z decydentów to w końcu zauważy. Dorzucę jeszcze jedno spostrzerzenie. Byłem na Kordianie. Papierz,pederaactyczny pedofil uganiał się po scenie za sympatycznym chłopczykiem grającym papugę. Ten spektakl też już nie jest grany. Ale był. Za nasze pieniądze. Spuśćcie kurtynę miłosierdzia na "Iwonę". Pretensjonalny, fatalny spektakl, udający jakąś awangardę. Ogółem - Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.icis.pcz.pl 04.07.05, 11:23 Ani ja nie mam nic wspolnego z Pania Deszcz, ani moja pzredmowczyni o nicku yo_soy_rubia. Kordian z pewnoscia bedzie grany. A Twoje slowa o Iwonie swiadcza ze kompletnie nie rozumiesz wspolczesnego, nawet nie awangardowego, Teatru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI NAGRODY I WYRÓŻNIENIA.... IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 04.07.05, 12:35 Cztery nagrody 2004-2005 Częstochowianie zostali w roku 2005 nagrodzeni w Szczecinie podczas odbywającego się w kwietniu Ogólnopolskiego Przeglądu Teatrów Małych Form „Kontrapunkt”. Nagrodę Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego w wysokości 5 tys. złotych przyznano Andrzejowi Sadowskiemu za pomysł, scenariusz, reżyserię, scenografię przedstawienia "Skrzyneczka bez pudła" Teatru im. Adama Mickiewicza z Częstochowy. Wyróżnienie i nagrodę w kwocie 1000 zł otrzymał Adam Hutyra, aktor Teatru im. A. Mickiewicza w Częstochowie, za rolę Adama w spektaklu "Skrzyneczka bez pudła" Teatru im. Adama Mickiewicza w Częstochowie Rok 2004 · Teatr otrzymał Nagrodę Honorową IV Festiwalu Dramaturgii Współczesnej w Zabrzu, „Medal im. Stanisława Bieniasza” dla najlepszego spektaklu festiwalu przyznany przez Miesięcznik „Śląsk” za „Skrzyneczkę bez pudła" na podstawie opowiadania Wiesława Dymnego. · Jury III Festiwalu Prapremier, Bydgoszcz 2004 po obejrzeniu trzynastu przedstawień konkursowych postanowiło przyznać nagrodę Polskiego Radia “Pik” (1000 złotych) za wysokiej próby poczucie humoru scenicznego Andrzejowi Sadowskiemu za reżyserię spektaklu Skrzyneczka bez pudła w Teatrze im. Mickiewicza w Częstochowie. · Ten sam spektakl, wystawiany przez częstochowski teatr, otrzymał od jury VIII Międzynarodowego Festiwalu Komedii "Talia" w Tarnowie Grand Prix i statuetkę "Tarnowskiej Talii" za niezwykle dowcipną teatralizację i ekranizację prozy Wiesława Dymnego. Dyrektorka częstochowskiego teatru - Katarzyna Deszcz za reżyserię spektaklu pt. „Iwona księżniczka Burgunda” Witolda Gombrowicza w naszym Teatrze im. A. Mickiewicza w Częstochowie, otrzymała w bytomskiej Operze Śląskiej Złotą Maskę - Nagrodę Artystyczną Marszałka Województwa Śląskiego za rok 2004 ((16 maja). Częstochowskie spektakle nominowane były aż w czterech kategoriach: "Iwona Księżniczka Burgunda" Witolda Gombrowicza za reżyserię oraz w kategorii Spektakl Roku, „Iwona księżniczka Burgunda” za muzykę do spektaklu (Nigel Piper), "Skrzyneczka bez Pudła" za reżyserię spektaklu (Andrzej Sadowski). IL Odpowiedz Link Zgłoś
yo_soy_rubia Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii 04.07.05, 17:38 Czytam i oczom nie wierzę ! Cóż za zbieg okoliczności ! Drogi zaskoczony ! Czyżbyś nie potrafił czytać. Przecież pisałam już, że nie jestem żadną znajomą Pani Deszcz. Cenię ją za to, jaki Teatr tworzy w naszym mieście,lubię ją za sposób pojmowania sztuki, własnie taki bezpretensjonalny,trochę nowatorski-idący do przodu, przemyslany ale nie wydumany. Mogłabym tu wypisać jeszcze mnóstwo argumetów "za", wiele zalet i Pani dyrektor i sztuk realizowanych w teatrze, ale ci,którzy lubią nasz Teatr, obejdą się bez moich opinii,natomiast już od dłuzszego czasu przekonuję się,że tych, co są przeciw, nic i nikt nie "przeciągnie" na stronę odnowionej kultury częstochowskiej. Napiszę jeszcze tylko, że prawdopodobną przyczyną nieporozumień-niezrozumień między widzami a Teatrem jest jego trudność. Bo nie da się ukryć, on ma teraz nowy i trochę trudny charakter. A z teatrem- jak z człowiekiem- im trudniejszy ma charakter, tym ciekawszy, lecz mniej ludzi potrafi go kochać. Ale za to ci, którzy go kochają, kochją go mocno. I ja nasz Teatr kocham bardzo ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaskoczony Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 19:07 Droga So.... Nie miej żalu. Masz rację, że różnimy się upodobaniami. Ale to nie jest źle. Szanuję twoją postawę i mam nadzieję, że uszanujesz również moją. Mam naprawdę duży amteriał porównawczy. Widziałem na przestrzeni ostatnich 20 lat wiele spektakli w wielu miastach. I dużych i małych. Taką mam pracę, że często jestem oddelegowywany w różne miejsca na kilka dni, więc chodzę do teatru bo lubię. Rozumiem Twoją dobrą wolę, ale dajesz się nabierać. Jednie "Skrzyneczka" jest spektaklem udanym. Ostatnich dwóch premier nie widziałem, bo nie będę już chodził do naszego tetru dopuki coś się ww nim nie zmieni. Nie będę Cię zanudzał moimi przemyśleniami na ten temat. Uważam, że większość tego co jest teraz na naszej scenie nie zasługuje na oglądanie. A nawet "Skrzyneczka": pamiętam rozmowę z panem Sadowskim drukowaną w Wyborczej tuż przed premierą. Mówił tam, że dokonał adaptacji z opowiadania Dymnego, niewiele zmieniał, zaledwie wyrzucił wulgaryzmy. A teraz popatrz: to już nie adaptacja, a sztuka według Dymnego. Dymny był zaledwie inspiracją. Drobiazg. Ale znaczący. Co do "Iwony..", doprawdy szkoda słów. Masa pomysłów, które widziałem w innych teatrach w innych spektaklach. Za dużo na prosty zbieg okoliczności. Dlatego jest to spektakl nieautentyczny. Poczytaj Gombrowicza. Pewnie już czytałaś, ale jego warto poczytać co parę lat. Mimo wszystko zazdroszczę Ci, że masz jakąś przyjemność z oglądania tego spektaklu. Ja niestety już za dużo widziałem i trudniej mnie nabrać. Czołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.icis.pcz.pl 04.07.05, 19:19 Ja tez jezdze po roznych miastach i tez ogladam tam rozne spektakle, mam wiec mozliwosc porownania. Na tym tle widze ze mozemy nie miec kompleksow w stosunku do innych. Pow izytach w tamtych teatrach z przyjemnoscia wracam na spektakle naszego Teatru. Oczywiscie odbior Teatru i w ogole sztuki to sprawa indywidualna i co jednemu sie podoba drugiemu moze sie nie podobac. Dla mnie jest wazne ze nasz Teatr zyje i caly czas sie w nim cos nowego dzieje. To jest niezaprzeczalna zmiana na lepsze, gdyz za poprzedniej kadencji Teatr funkcjonowal na zasadzie importu przwaznie malo ambitnych rzeczy rodem z Warszawy. Takich jak to ma teraz miejsce w Filharmonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Do pana rzecznika I.L. i do wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:14 Teatr - teatrem Janosik już nie wróci chodz i ja uważam że było znacznie więcej, lepiej i przedwszystkim weselej w naszym tetrze a napewno głośniej!. Ale w tym temacie nie chodzi chyba o teatr tylko o Pana Swobode. Zastanawiam się czy rzecznik I.L. był kiedyś na jakimś koncercie na którym Pan Swoboda dyrygował czyli prowadził koncert. Ja kilkakrotnie śpiewałem pod jego dyrygenturą i muszę przyznać że jest to jeden z najlepszych jak nie najlepszy dyrygent w naszym mieście i nie tylko. Spiewałem koncert dla Papieża w Bazylice na Jasnej Górze i pare jeszcze innych. Wypowiedzi wasze a w szczególności rzeczniczka UM są jak zwykle śmieszne i poprostu kolejną walką na tym forum ale nikt nie napisał do tej pory czym ów pan się tak wybija w tym co robi. Wspaniały dyrygent a do tego coraz częściej się zdaża nie jest zboczeńcem tylko prawdziwym dyrygentem z powołania. I może niech Pan rzecznik I.L. wypisze tak jak w przypadku teatru osiągnięcia Pana Swobody i orkiestry Filharmoni Częstochowskiej. I podyskutujmy nad tym co robił będąc Dyrygentem a nie nad pierdołami jakimiś. A tak wogóle co do tych odwołań Prezydent a w szczególności Pan I.L. niech sobie wezmą do serca bardziej takie przysłowie przy kolejnych odwołaniach "KTO MIECZEM WOJUJE, OD MIECZA GINIE!!" Ja rozumię że panu za to płacą żeby pan ludzią mniej inteligentnym od pana wciskał ciemnote ale warto zwrócić uwagę że jest gro ludzi znacznie od pana inteligentniejszych którzy się nie nabierają na hasła propagandy tym bardziej że poparcie dla naszego Pana prezydenta gwałtownie spada a co za tym idzie i pana panie rzeczniku. To jest tak jak rzecznik nie wie gdzie w Częstochowie od zawsze jest Rondo Mickiewicza a wypowiada się na tematy muzyczne! Ps. Patrz cytat wyżej!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Do pana rzecznika I.L. i do wszystkich IP: *.icis.pcz.pl 04.07.05, 20:27 Gdy ktos o sprawach kultury dyskutuje z uzyciem tak niewybrednego slownictwa, sam sie dyskredytuje. Nie chce sie wierzyc ze pisze to artysta - przy tej ilosci rynsztokowych zwrotow i bledach ortograficznych zaczynaja sie juz uzasadnione watpliwosci. Z Dyrektorem-Janosikiem pewnie bylo weselej, dokladnie tak samo jak na tych sztukach-farsach przywozonych do Warszawy i wystawianych w filharmonii - ale wesolosc tez moze sie przejesc jak w przypadku ostatniego przedstawienia w czerwcu, na ktore Czestochowianie nie dali sie juz nabrac i spektakl zostal odwolany. Odpowiedz Link Zgłoś
yo_soy_rubia Re: Do pana rzecznika I.L. i do wszystkich 04.07.05, 20:28 No nie, proszę Pana, proszę najpierw popracować nad ortografią, zanim zabierze Pan głos w jakiejkolwiek sprawie, bo mnie jest teraz wstyd, że moją opinię podziela taki "błądzacy" forumowicz. Skąd w ogóle Pan sięznalazł na tym koncercoe dla Papieża w Bazylice ? A poza tym może chodzi Panu o katedrę a nie Bazylikę właśnie? To był przecież koncert pożegnalny od środowisk twórczych, a to równoznaczne, że to środowiska inteligenckie. Też śpiewałam ten koncert i nie kojarzę żadnych dzieciaków, którym ewentualnie pasowałyby takie braki w edukacji: "Janosik już nie wróci !!!chodz!!! i ja uważam że było znacznie więcej, lepiej i przedwszystkim weselej " "poprostu" "zdaża" "wogóle" "rozumię" "ludzią" Aż przykro czytać!! Litości !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Do pana rzecznika I.L. i do wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:00 Eh wy ludziska to prawda walłem barę byków ale to wszystko co macie do powiedzenia w tym temacie. Wokalista nie musi mieć IQ 550 :), ma mieć głos najlepiej pare oktaw, słuch muzyczny itp.!! Podejrzewam, że dla ciebie w śpiewaniu najważniejsza jest ortografia świetnie bo jeśli śpiewasz zwracając uwagę na ortografie to nie miałaś prawa widzieć, że Dyryguje tobą Pan Swoboda bo chyba o to chodzi w tym temacie a nie o to że w 150 słowach zrobiłem pare byków. A teraz będę bezczelny jak ty i odejdę od tematu i wypisze pare twoich byków! błądzacy - nie ma takiego słowa w naszym języku, koncercoe również nie znam i wiele innych z wcześniejszych postów! Brawo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Do pana rzecznika I.L. i do wszystkich IP: *.icis.pcz.pl 04.07.05, 21:23 Jak ktos wypowiada sie na tematy zycia kulturalnego i mieni sie byc inteligentem, to abstrahujac nawet od tego ze obliguje to do minimalnej poprawnosci jezykowej, nie wyobrazam sobie aby taki "ktos" uzywal slownictwa na takim poziomie - to juz nie kwestia bledow, takich czy innych, to kwestia podejscia do zycia i sztuki, w ogole mozliwosci zrozumienia zjawisk z kregu zycia kulturalnego i sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
yo_soy_rubia Re: Do pana rzecznika I.L. i do wszystkich 04.07.05, 22:54 Oczywiście, że widzę i zawsze wiem, kto dyryguje zespołem, w którym śpiewam. Jeśli nie zauważyłeś, to wypowiadałam się jak najbardziej za Panem Swobodą. Moje wytykanie twoich "byków" nie było bezczelnością, zrobiłam dobry uczynek zwracając ci uwagę.Mam jeszcze prośbę- napisz jakie konkretnie popełniłam błędy, bo chętnie się poprawię. Btw. nie "walłem", a "walnąłem" jeśli już musisz uzywać takich mało wyszukanych określeń. Za "błądzącego" przepraszam. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak tylko nazwać cię "błędnym rycerzem" z częstochowskiego forum - choć to w odniesieniu do ciebie raczej eufemizm - trudne słowo ;-) Znasz takie trudne słowa? Za brawa zaś dziękuję. Ogromnie lubię ten moment gdy publiczność nas oklaskuje, byle nie oznaczało to końca koncertu, bo za tą chwilą nie przepadam. Takie "zwierze scniczne" jestem ;-) Złosliwe na dodatek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik do tępaka "goscia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 00:26 Ty pewnie "gościu" masz jakis kompleks na punkcie Lesnikowskiego, bo on nigdzie nie wypowiada się na tematy muzyczne ani nie recenzuje spektakli. On przedstawia fakty, które najwyraźniej dla ciebie są niewygone bo jestes czymś zainteresowany. Jestes z SLd? Kumplem janosika? kumplem Sdwobody? Bo na pewno jestes niedouczonym tepakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yo_soy_rubia Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii 04.07.05, 20:07 No proszę,nawet się nie spodziewałam, że można dostać taką miłą odpowiedź "kontra". Faktycznie,raczej czytam duzo i to nie tylko Gombrowicza, niemniej jednak nie zauważyłam w tej adaptacji żadnej nieautentyczności. Ja Ci za to zazdroszczę możliwości częstego oglądania sztuk w róznych teatrach. Staram się być na bieżąco nadrabiając Teatrem TV, ale to nie to samo. Ale mam nadzieję, że nie jestem "nabrana", a jeśli nawet, to proszę nie pozbawiać mnie złudzeń. Ja jestem z takim przekonaniem po prostu szczęśliwa i fajnie by było,gdyby tak zostało. Well, niewiedza bywa błogosławieństwem. Oby to nie była niewiedza ortograficzna drogi Zaskoczony. Przepraszam, że Ci to wypomnę, ale piszemy "dopóki", a nie tak, jak napisałeś. No, chyba tym nie powinieneś być zaskoczony. ;-) Nie gniewaj się za tą drobną uwagę. Czołem również! Odpowiedz Link Zgłoś
yo_soy_rubia Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii 04.07.05, 20:10 I jeszcze jedno. "Yo soy rubia" to po hiszpansku... albo nie, nie napiszę. Sami zgadujcie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:54 Szkoda mi was ja pisze, że Pan Swoboda to wspaniały Dyrygent a wy mi tu z tekstami typu ortografia, ton wypowiedzi czy wy wogóle wiecie o czym jest ta rozmowa? Jak nie to proponuje przeczytać wszystko od początku i zapoznać się najpierw z życiorysem i co osiągnął Pan Swoboda i potem się może wypowiadać. Jeśli się kogoś nie zna lub nie widziało na oczy to kultura tego wymaga aby się na jego temat nie wypowiadać! A ja czekam jak Pan rzecznik ogłosi liste zasłóg Pana Swobody i orkiestry pod jego batutą! Tak jak to uczynił w przypadku teatru, z góry dziękuję choć na to nie liczę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii IP: *.icis.pcz.pl 04.07.05, 22:39 Niestety kultura zwiazana jest rowniez z kultura jezyka polskiego - te dwie rzeczy sa nierozlaczne - w przypadku dyskusji o sporcie czy polityce byc moze nie jest to az takie wazne, ale w przypadku kultury czy sztuki w gre wchodzi rowniez kwestia minimalnego wyksztalcenia i przygotowania do uczestnictwa w kulturze. Wiaze sie to wiec z kultura jezyka ojczystego i wymaganiami w stosunku do czlowieka, ktory zamierza sie wypowiadac na ten temat, aby nie starszyl innych swoimi "zasłógami". Odpowiedz Link Zgłoś
yo_soy_rubia Re: Nieoczekiwana zmiana dyrektora filharmonii 04.07.05, 22:58 O! To było fajne! Dzięki za "pszysłóge" xx, za to, że mnie wyręczyłeś w tym bezczelnym wytykaniu błędów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Swoboda-Salwarowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 00:28 a może chłopczyku chcesz porównać z Salwarowskim? :-)))))))))))))))))) no jak? porównać? co? milczysz? no pewnie, jak sie nie ma argumentów to sie milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek M. Czy ty jestes Mariusz K. ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 00:31 znam jednego gościa który robi koszmarne błędy ortograficzne, jest arogantem, nie ma krzty kultury i jak juz wszyscy wiedzą, ma kompleksy na punkcie Lesnikowskiego.... Odpowiedz Link Zgłoś