Dodaj do ulubionych

Faszyzm a Radio Maryja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 15:39
Mam jedno pytanie do zbulwersowanych Częstochowian .
Czym jest wywieszenie flagi o sybolice zakazanej na około 60 sekund na stadionie
do ciągłego siania nienawiści przez Radio Maryja ?
Jeżeli potraficie taki wielki raban na forum z tego zrobić to ślijcie protesty
na cały świat żeby uciszyć to radio . Czy tym "Niby prawdziwym polakom " z za
wielkiej wody nie jest wstyd ? To radio - to dopiero jest zaraza która jest
rozsiewana falami eteru . Te wierszyki o Unii europejskiej pisane przez babcie
na kółkach różańcowych :-) . Albo stara polonia która o Polsce praktycznie nie
wie nic śle dolary na konto rozgłośni . Włos się na głowie jeży !
W dwudziestym pierwszym wieku takie herezje i zacofanie siać na cały świat
..... Kubiś
Obserwuj wątek
    • Gość: hopkin Re: Faszyzm a Radio Maryja IP: *.21.pl / 213.199.204.* 01.07.05, 21:57
      hehehe dokladnie Kubis dokladnie !!! Polska zawsze byla jest i bedzie "narodem
      wybranym" a kazdemu Polakowi sie wydaje ze jest najlepszy i ze to on powinien
      dostac najwiecej... zacofanie i herezje to tez nasz znak rozpoznawczy w eurpoie
      i na swiecie... A ze ktos slucha tego radia to swiadczy o poziomie umyslowym
      obywateli tego kraju bo zaden normalny czlowiek by przez chwile nie sluchal
      takich bzdur a tym bardziej na nie placic i to nie male datki... ludzie leczcie
      sie bo jeszcze moze nie jest za pozno... POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRZECIWNIKOW
      RADIA MA RYJA
    • Gość: xx Re: Faszyzm a Radio Maryja IP: *.icis.pcz.pl 01.07.05, 22:03
      Radio Maryja to rzeczywiscie siewca nienawisci do w stosunku do innych. Ale to
      jednak nie faszyzm.

Do tego jednym z ich glownych wrogow sa Zydzi, a to wielu nie powinno
      przeszkadzac, nawet tym co nie lubia Radia Maryja :)))
      • Gość: Kubiś Re: Faszyzm a Radio Maryja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 22:13
        To nie faszyzm !
        Tak
        ale równie o ile nie bardziej niebezpieczny siewca nienawiści od faszyzmu .
        Bo ten już był przerabiany i nigdy nie powstanie w takiej samej formie .
        Natomiast herezja , nietolerancja i ziejąca nienawiść którą transmituje się
        przez satelity to jest realne zagrożenie oraz W S T Y D i H A Ń B A .....
        Kubiś
      • Gość: szcz Re: Faszyzm a Radio Maryja IP: *.czestochowa.agora.pl 01.07.05, 22:15
        No xx, po tobie się tego nie spodziewałem. To znaczy, że jak krytykują Żydów to
        jest ok? To chciałeś napisać, czy tylko ci się palce na klawiaturze poplątały?
        • Gość: storima N a c j o n a l i z m, a Radio Maryja IP: *.d4.club-internet.fr 02.07.05, 06:33
          Gość portalu: szcz napisał:

>(...) To znaczy, że jak krytykują Żydów to
          > jest ok? (...)

Panowie cos odczuwam, ze sie pogubiliscie.
          Krytykowac mozna kazdego. Co innego szerzenie nienawisci.
          "Krytyka" w imperium Rydzyka to bezwgledna manipulacja,
          granie na najgorszej strunie tradycji polskiego nacjonalizmu.

Chocby przyklad ze skandalem wywolywanym przez ta instytucje
          w trakcie zaloby po smierci Czeslawa Milosza.

Przypomnijmy rowniez jednego ze sponsorow tej instytucji:
          Jana Kobylanskiego...
          • Gość: storima Re: N a c j o n a l i z m, a Radio Maryja IP: *.d4.club-internet.fr 02.07.05, 06:37
            Jan Kobylanski, zaciekly i zadeklarowany
            a n t y s e m i t a

i

a n t y p o l a k

gorzej to chyba byc nie moze.
        • Gość: xx Re: Faszyzm a Radio Maryja IP: *.icis.pcz.pl 03.07.05, 20:33
          Nic mi sie nie poplatalo - po prostu napisalem z gorzka ironia ze niektore
          poglady Radia Maryja (chodzi o nienawisc do Zydow) powinny sie podobac tym
          ktorzy niby Radia Maryja nie cierpia.

Takie to sa paradoksy w Polsce.

Pozdrawiam,

• harry1983 Re: Faszyzm a Radio Maryja 01.07.05, 23:41
      Kubiś, sprytnie odbiłeś piłeczkę z innego wątku - moje uwagi:

- wywieszenie flagi ze swastyką - wybryk gó..arzy, czy też ludzi którzy biorą to na poważnie? Trudno powiedzieć, bo mnie tam nie było.

Faktem jest, że tzw "prawdziwi polacy" z hasłem "sieg heil Polska" (tak!, słyszałem!) gonili mnie nie raz po mieście tylko dlatego, że miałem długie włosy - równie dobrze mogli gonić żyda, chińczyka czy indianina, albo kibica przeciwnej drużyny - bez różnicy.

Poza tym, oni sami chyba nie wiedzą w co wierzą.

Natomiast jeżeli chodzi o radio ma ryja - faszystowski głos w twoim domu - to się zgadzam, że jest źródłem nienawiści.

Powinno się to zamknąć w cholerę, ich majątek sprzedać i oddać na cele charytatywne (organizacjom nie związanym z kościołem - np. Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy - oni zrobią z tego właściwy użytek.

> Czym jest wywieszenie flagi o sybolice zakazanej na około 60 sekund na
      > stadionie

Niby niczym, ale od tego się zaczyna - potem zaczną się z tym obnosić po mieście, zaczną wykrzykiwac jakieś hasła, jeden mały malarz obejmie nad nimi dowództwo (prognozuję, że w tym wypadku będzie to ktoś podobny do dzieła dr-a frankensteina) i się narobi jak u Niemców kilkadziesiąt lat temu.

Chcemy mieć u nas "rasę panów" ? już wystarczająco mieszaja te wszystkie onry, nop-y młodzieże wszechpolskie i inne gó..arze, co pojęcia nie mają o patriotyźmie, który podobno wyznają.

A co do

> Albo stara polonia która o Polsce praktycznie nie
      > wie nic śle dolary na konto rozgłośni . Włos się na głowie jeży !
      > W dwudziestym pierwszym wieku takie herezje i zacofanie siać na cały świat

To równiez się zgadzam.
      • Gość: storima Re: Faszyzm a Radio Maryja IP: *.d4.club-internet.fr 02.07.05, 03:33
        Gdyby Imperium Medialne o.Rydzyka
        zajelo sie raczej Ewangelia...

ale tak nie jest.

Stad uprawia sie tam rozmaitego rodzaju nagonki, zamiast uczyc podstaw wiary

i stad i takie efekty:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=25914792&v=2&s=0
        Autorytety Kosciola zanikaja, a katolik przestaje byc katolikiem.

Opowiadal mi moj bliski przyjaciel z Czestochowy taka to historie:

"Siedze sobie u kolegi, a on na Zydow, ze to, ze tam to.
        A ja sie go pytam.
        Co ty taki antysemicki jestes, a portet Zydowki na scianie zawieszony masz?
        Gosc, zbladl, zajaknal sie, az w koncu wykrztusil:
        A gdzie, co ty, co ty!?
        No Maryja Panna ..."

Tak jak istnieja w USA ludzie, ktorzy nie wierza, ze to Ziemia krazy wokol Slonca
        tak i w Polsce istnieja 'katolicy', ktorzy twierdza, ze Maryja Polka byla.

I to jest wlasnie Imperium o. Rydzyka.

PS Kubisiu Harry ma racje, oj cos odczuwam, ze z watku o "fladze" wiele nie
        skorzystales. A szkoda.

Pozdrawiam
        • Gość: Filip Re: Faszyzm a Radio Maryja IP: *.195-96-207.hull.mt.videotron.ca 02.07.05, 08:25
          Gdyby Imperium Medialne o.Rydzyka
          zajelo sie raczej Ewangelia...

ale tak nie jest.

Stad uprawia sie tam rozmaitego rodzaju nagonki, zamiast uczyc podstaw wiary

i stad i takie efekty:
          _______________________________________________________________________________

Storima ; ...coz za troska o czystosc ewangelii...? skad ci sie to wzielo...czy
          to czasem nie efekt przecholowania w naukach katechetycznych...?
          ________________________________________________________________________________
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=25914792&v=2&s=0
          Autorytety Kosciola zanikaja, a katolik przestaje byc katolikiem.
          ________________________________________________________________________________

...a komunisci przestali byc komunistami a stali sie dzikimi kapitalistami.

Opowiadal mi moj bliski przyjaciel z Czestochowy taka to historie:

"Siedze sobie u kolegi, a on na Zydow, ze to, ze tam to.
          A ja sie go pytam.
          Co ty taki antysemicki jestes, a portet Zydowki na scianie zawieszony masz?
          Gosc, zbladl, zajaknal sie, az w koncu wykrztusil:
          A gdzie, co ty, co ty!?
          No Maryja Panna ..."

...watpie by gosc zbladl i sie zajaknal...to takie twoje opowiadania by sie
          dowartosiowac...ze to niby jestes lepszy od swego znajomego...podbuduj swoje ja
          czyms innym ...najlepiej wlasnym sukcesem...bo to nie jest sukces.

Tak jak istnieja w USA ludzie, ktorzy nie wierza, ze to Ziemia krazy wokol
          Slonca
          tak i w Polsce istnieja 'katolicy', ktorzy twierdza, ze Maryja Polka byla.

...a czemu by nie byla...? ; wyjechala na zbor truskawek do Izraela...jaka to
          roznica Niemcy czy Izraelem...i przemierzala 12 kilometrow dziennie na kolanach
          za dwa euro na godzine...czy wspolczesnie zyjaca Polka nie odkrywa tajemnic
          cierpienia tamtej Maryji...sadzisz ze tajemnice prawd da sie odkryc bez
          podazania sladami ludzi ktorzy maja za soba zycie ziemskie ?
          _____________________________________________________________________________

I to jest wlasnie Imperium o. Rydzyka.

PS Kubisiu Harry ma racje, oj cos odczuwam, ze z watku o "fladze" wiele nie
          skorzystales. A szkoda.

Pozdrawiam

______________________________________________________________________________

Nie tyko imperium ale tajemnica istnienia O Rydzyka..

a kubis jest tepy jak but..!
          • storima Re: Faszyzm a Radio Maryja 02.07.05, 08:42
            Gość portalu: Filip napisał(a):
            > Storima ; ...coz za troska o czystosc ewangelii...? skad ci sie to wzielo...czy
            >
            > to czasem nie efekt przecholowania w naukach katechetycznych...?

Takie mialem szczescie w czasach PRL, ze religii
            uczyl mnie ks.Slominski.
            Wspanialy czlowiek doskonaly nauczyciel.

> ...watpie by gosc zbladl i sie zajaknal...to takie twoje opowiadania by sie
            > dowartosiowac...ze to niby jestes lepszy od swego znajomego...podbuduj swoje ja
            >
            > czyms innym ...najlepiej wlasnym sukcesem...bo to nie jest sukces.

Zuwaz Filipie, ze ja tylko opowiadam czyjas historie.

A jaki mam cel ku temu? (tak lepiej zapytac)(bo tak pytam samego siebie)
            Ano taki, jak cytujac, jeszcze nie Papieza kardynala Ratzingera.

Milej pogody zycze (tej ducha)

• Gość: Kubiś Re:Filip ?? A co to ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:09
              No to mamy drugiego niedowartościowanego nibypolaczka który to dowartościowuje
              się tu na forum drażniąc Storimę :-)
              Filip na ulicy lub w robocie nie błyśnie , to na forum prawi morały .
              >
              >
              NAPISZ COŚ JESZCZE FILIPIE CHĘTNIE POCZYTAM :-) :-) ..... Kubiś
    • Gość: kurz Cienka czerwona linia.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 10:58
      > Mam jedno pytanie do zbulwersowanych Częstochowian . Czym jest wywieszenie
      flagi o sybolice zakazanej na około 60 sekund na stadionie do ciągłego siania
      nienawiści przez Radio Maryja ?

Zapraszam do ponizszej lektury.
      Czym innym jest dzialanie bezprawne, czym innym jest dzialanie w granicach prawa
      obowiazujacego w RP.
      Pierwsze, jest dzialaniem zakazanym przez zapisy ustawy karnej wydanej na mocy
      obowiazujacej ustawu zasadniczej. Jest wyrazem szczegolnej umowy opartej na
      doswiadczeniu budowanym nasza Historia, umowa ktora jako Narod przyjelismy - i o
      tym mowi preambula.
      Drugie jest zachowaniem penalizowanym; dzialaniem niepozadanym i godnym
      napietnowania a przez to zagrozonym kara.
      W wyniku doswiadczen wyniesionych z II Wojny Swiatowej, u podloza ktorej lezaly
      narodziny faszyzmu szerzenie tej ideologii jest zabronione. Szerzej o zakazanych
      formach zachowan zabronionych -w Uchwale SN. Gdyby powyzsza lektura okazala sie
      za trudna, mozna ja wyluszczyc w formie bardziej lakonicznej.
      Faszym zostal przez prawo zakazany, dzialanie Radia Maryja jest dzialaniem
      mieszczacym sie w granicach obowiazujacego prawa.

Mowiac jeszcze prosciej, pracownicy i zwolennicy Rydzyka balansuja w granicach
      przewidzianych dla wolnosci gloszonych pogladow.
      Nawet jesli wyglaszaja kontrowersyjne poglady "z pogranicza", nie nawoluja do
      wprowadzenia faszyzmu. Wiem ze to rowniez kontrowersyjna teza, niemniej jednak
      prosze czasami (dla relaksu chociazby:) posluchac paru audycji RM.
      Warto posluchac wg szablony , "nie sluchaj co ludzie mowia, sluchaj czego nie
      mowia".

Prymitywizmem jest odbieranie Wlodkowi prawa do wyrazenia oburzenia tylko i
      wylacznie dlatego ze przebywa poza granicami Kraju. Podobnie jak glupota jest
      bagatelizowanie poruszonego problemu.
      Co jakis czas zaobserwowac mozna w doniesieniach medialnych njusy, okreslane
      lekcewazaco jako "wybryki mlodocianych chuliganow", nieudacznikow,
      niewyksztalconych ludzi z "dolow spolecznych".
      Moim zdaniem zachowania takie to "papierek lakmusowy" pogladow ewoluujacych w
      spoleczenstwie. Przyzwolenie tegoz spoleczenstwa na takie ekscesy to nic wiecej
      jak otwarcie furtki do ponownego odrodzenia sie neofaszyzmu. Faszyzmu w
      "cywilizowanej formie", gloryfikujacego przemoc, nawolujacego do radykalnych
      rozwiazan istniejacych problemow. Czy Radio Maryja zmierza w tym kierunku?-tego
      jeszcze nie wiemy. Mamy natomiast wiedze, dokad faszyzm doprowadzil swiat.
      Do globalnego konfliktu, w ktorym ucierpialy miliony osob.
      Kazde z Nas jest na swoj sposob zmeczone przedluzajaca sie "transformacja
      ustrojowa", patologiami w swiecie polityki i biznesu, bezrobociem itd.
      Takie doswiadczenia rodza niezadowolenie ktorego skrajnym przejawem zazwyczaj
      jest bunt. O takich to wlasnie mechanizmach uczy Historia. Problem tylko w tym,
      ze nie kazdy chce sobie te lekcje przyswoic. Sa widac tacy, ktorzy miast uczyc
      sie na doswiadczeniach innych wola sami poswiecic zapalka do kanistra z benzyna.
      Nie sposob nazwac tego inaczej jak glupota.

>Jeżeli potraficie taki wielki raban na forum z tego zrobić to ślijcie protesty
      na cały świat żeby uciszyć to radio .

Tak wielu myslacych ludzi czyni- wyraza swoja dezaprobate. Robi to jednak w
      sposob zgodny z prawem. Podejmuje ten trudny temat, narazajac sie czesto na
      bluzgi i obelgi o braku niszczenie katolicyzmu, braku poszanowania religii i
      przynaleznosci do mlodziezowek.
      Tu wlasnie jest cienka linii odgradzajaca kruchy lod demokracji od
      niebezpiecznej toni faszyzmu.
      • Gość: kurz preambula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:00
        KONSTYTUCJA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 2 kw

W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny, odzyskawszy w 1989 roku możliwość
        suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie, my, Naród Polski -
        wszyscy obywatele Rzeczypospolitej, zarówno wierzący w Boga będącego źródłem
        prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary, a te
        uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł, równi w prawach i w
        powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski, wdzięczni naszym przodkom za ich
        pracę, za walkę o niepodległość okupioną ogromnymi ofiarami, za kulturę
        zakorzenioną w chrześcijańskim dziedzictwie Narodu i ogólnoludzkich wartościach,
        nawiązując do najlepszych tradycji Pierwszej i Drugiej Rzeczypospolitej,
        zobowiązani, by przekazać przyszłym pokoleniom wszystko, co cenne z ponad
        tysiącletniego dorobku, złączeni więzami wspólnoty z naszymi rodakami
        rozsianymi po świecie, świadomi potrzeby współpracy ze wszystkimi krajami dla
        dobra Rodziny Ludzkiej, pomni gorzkich doświadczeń z czasów, gdy podstawowe
        wolności i prawa człowieka były w naszej Ojczyźnie łamane, pragnąc na zawsze
        zagwarantować prawa obywatelskie, a działaniu instytucji publicznych zapewnić
        rzetelność i sprawność, w poczuciu odpowiedzialności przed Bogiem lub przed
        własnym sumieniem, ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej jako prawa
        podstawowe dla państwa oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości,
        współdziałaniu władz, dialogu społecznym oraz na zasadzie pomocniczości
        umacniającej uprawnienia obywateli i ich wspólnot. Wszystkich, którzy dla dobra
        Trzeciej Rzeczypospolitej tę Konstytucję będą stosowali, wzywamy, aby czynili
        to, dbając o zachowanie przyrodzonej godności człowieka, jego prawa do wolności
        i obowiązku solidarności z innymi, a poszanowanie tych zasad mieli za
        niewzruszoną podstawę Rzeczypospolitej Polskiej.
      • Gość: kurz Kodeks karny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:01
        USTAWA z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny
        (Dz. U. Nr 88, poz. 553 z dnia 2 sierpnia 1997 r.; sprostowanie: z 1997 r. Dz.
        U. Nr 128, poz. 840; zm.: z 1999 r. Nr 64, poz. 729 i Nr 83, poz. 931, z 2000 r.
        Nr 48, poz. 548 i Nr 93, poz. 1027)

Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój
        państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych,
        rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie,
        karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
        • nieswietymikolaj Re: Kodeks karny 03.07.05, 20:23
          Preambula nie jest prawem Jest wynikiem kompromisu Ale ja vo czym innym To
          dobrze ze faszyzm jest zakazany Radio Maryja dzialalegalnie aler lamie prawo
          Takie rzeczy zostaja zakazane dopiero jak dojdzie do tragedii Sinie nienawisci
          jest zakazane alw to tchurzostwo wladz daje wolna reke takiemu Rydzykowi Na
          sprzatniecie gowna ktore najbardziej smierdzi zawsze jest trodno znalezdz
          chetnych
      • Gość: kurz Co na to Sad Najwyzszy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:03
        Przewodniczący: Prezes SN L. Paprzycki (sprawozdawca).
        Sędziowie SN: H. Gradzik, J. Sobczak.
        Zastępca Prokuratora Generalnego: R. Stefański.
        Sąd Najwyższy w sprawie Lecha Z. i Roberta S., po rozpoznaniu, przekazanego na
        podstawie art. 441 § 1 kpk przez Sąd Okręgowy w O., postanowieniem z dnia 9
        stycznia 2002 r., zagadnienia prawnego wymagającego zasadniczej wykładni ustawy:
        „Czy użyte w art. 256 kk sformułowanie „propaguje” dla określenia czynności
        sprawczej oznacza, że publiczne pochwalanie faszystowskiego lub innego
        totalitarnego ustroju państwa, wyrażające się np. w wystawieniu na widok
        publiczny swastyki, wykonywanie gestów faszystowskiego pozdrowienia etc. tylko
        wtedy wyczerpuje znamiona określonego w art. 256 kk czynu zabronionego, gdy
        jednocześnie łączy się z (publicznym) upowszechnianiem (popularyzowaniem) wiedzy
        o takim ustroju tj. uprawianiem propagandy?” uchwalił udzielić odpowiedzi (...)

Uzasadnienie

Wyrokiem Sądu Rejonowego w O. z dnia 28 czerwca 2001 r., w sprawie (...) Lech Z.
        skazany został za przestępstwo zakwalifikowane z art. 18 § 3 kk w zw. z art. 256
        kk, które miało polegać na tym, że w dniu 1 lipca 2000 r. w R., działając w
        zamiarze, aby inne osoby publicznie propagowały ideologię faszystowską, swoim
        zachowaniem ułatwił im to, w szczególności przez udostępnienie klubu „u Hasana”,
        którego był faktycznym najemcą, zapewnienie obsługi wskazanego lokalu,
        rozpowszechnienie informacji dotyczących czasu, miejsca i przedmiotu spotkania
        oraz inne, natomiast Robert S. za przestępstwo zakwalifikowane na podstawie tych
        samych przepisów, popełnione w tym samym czasie i miejscu, które miało polegać
        na tym, że chcąc, aby inne osoby propagowały ideologię faszystowską, swoim
        zachowaniem ułatwił im to, w szczególności wynajął klub „u Hasana”, zorganizował
        środek przewozu w postaci dwóch autobusów Państwowej Komunikacji Samochodowej w
        O., rozpowszechniał informacje dotyczące czasu, miejsca i przedmiotu spotkania,
        zapewnił obsługę lokalu i inne, realizując w tym zakresie swój zamiar.
        W uzasadnieniu tego wyroku Sąd Rejonowy ustalił m.in., że osoby postronne (...)
        widziały, jak młodzi ludzie, którzy znajdowali się przed dyskoteką, co jakiś
        czas podnosili w geście pozdrowienia prawą rękę i skandowali Sieg heil i Heil
        Hitler. Ponadto wewnątrz lokalu, na ścianach zawieszone były flagi z symbolami
        faszystowskimi. Obrońcy oskarżonych w uzasadnieniach apelacji wywodzili, że
        zachowanie uczestników spotkania w klubie „u Hasana” w dniu 1 lipca 2000 r. nie
        stanowiło propagowania faszystowskiego ustroju państwa w rozumieniu art. 256 kk,
        a wobec tego brak jest podstaw do odpowiedzialności karnej oskarżonych.
        Sąd Okręgowy w O., w uzasadnieniu postanowienia przedstawiającego na podstawie
        art. 441 § 1 kpk zagadnienie prawne, zwrócił przede wszystkim uwagę na to, że
        użyte w art. 270 § 2 kk z 1969 r. sformułowanie „pochwala” zastąpione zostało w
        art. 256 kk sformułowaniem „propaguje”, dla określenia czynności sprawczej.
        Odwołując się do Słownika Współczesnego Języka Polskiego i jednego komentarza do
        obowiązującego kodeksu karnego, sąd ten zauważył także, że czynność sprawcza -
        propaguje - jest zakresowo szersza od czynności sprawczej - pochwala, a ponadto
        wyraził ocenę, że jakkolwiek trudno wyobrazić sobie propagowanie czegoś bez
        wyrażenia pozytywnej oceny (pochwalenia) dla propagowanej treści, niemniej
        jednak - jak się wydaje - aprobowanie czegoś, czynności sprawczej - propaguje -
        nie spełnia. Pomijając trafność tego ostatniego spostrzeżenia, zdumiewa to, że
        Sąd Okręgowy, napotykając na trudności w dokonaniu wykładni przepisu art. 256
        kk, ograniczył się do zapoznania się tylko ze stanowiskiem prezentowanym w
        jednym komentarzu, gdy piśmiennictwo na ten temat, choć nie odznacza się
        obfitością, to jednak jest znacznie bogatsze. Istotniejsze jest jednak, że
        właśnie zapoznanie się z literaturą przedmiotu prowadzi do wniosku, że na tle
        wykładni znamienia ustawowego „propaguje”, jakim posługuje się art. 256 kk,
        wyłania się zagadnienie prawne wymagające zasadniczej wykładni ustawy, także w
        realiach procesowych sprawy rozpoznawanej przez Sąd Okręgowy w O., a więc
        spełnione zostały wymogi określone w art. 441 § 1 kpk.
        W związku z przedstawionym zagadnieniem prawnym Sąd Najwyższy zważył, co
        następuje: W pierwszej kolejności, co oczywiste, posłużyć się należy wykładnią
        gramatyczną, odwołującą się do znaczenia określenia, jakim posłużył się
        ustawodawca art. 256 lkk, w języku polskim. Wtedy okaże się, że odwołanie się
        tylko do zwykłego wyczucia językowego, nawet bez potrzeby sięgania do
        profesjonalnych słowników, pozwala stwierdzić, że określenie „pochwala”, użyte w
        270 par. 2kk z 1969 r., nie może mieć takiej samej treści, jak określenie
        „propaguje”, użyte w art. 256 kk. Nie budzi bowiem żadnej wątpliwości, że
        propagowanie może, ale nie musi być połączone z pochwalaniem. Można bowiem coś
        publicznie pochwalać bez zamiaru propagowania, jak i propagować nie pochwalając
        tego, co się propaguje (zob. H. Zgółkowa (red.): Praktyczny słownik współczesnej
        polszczyzny, Poznań, 2000, t. 29, str. 217, Poznań 2001, t. 32, str. 447).
        Zakładając przy tym racjonalność ustawodawcy, nie można przyjmować, aby takie
        wyczucie językowe obce było projektodawcom przepisu art. 256 kk, którzy w nowym
        kodeksie w miejsce określenia „pochwala” posłużyli się określeniem „propaguje”,
        natomiast w art. 255 § 3 kk, tylko przez niedopatrzenie, określeniem „pochwala”.
        To ostatecznie musi przekonywać, iż w obowiązującym kodeksie w art. 256 kk
        ustawodawca nieprzypadkowo zamieścił określenie „propaguje”, chcąc zgodnie ze
        znaczeniem tego określenia ukształtować zakres kryminalizacji. Nie można zatem
        podzielić w zasadzie odosobnionego poglądu, iż te dwa określenia znaczą to samo,
        albo że są to wyrazy bliskoznaczne (tak: M. Flemming, W. Kutzmann: Przestępstwa
        przeciwko porządkowi publicznemu, Warszawa 1999, str. 66; R. Góral: Kodeks
        karny. Praktyczny komentarz, Warszawa 2000, str. 336).
        Wyraz „propagowanie” w języku polskim oznacza przede wszystkim upowszechnianie,
        szerzenie czegoś, w tym także poglądu, aby do tego kogoś przekonać (S. Skorupka,
        H. Auderska, Z. Łempicka (red.): Mały słownik języka polskiego, Warszawa 1968,
        str. 633; A. Dąbrówka, E. Geller, R. Turczyn: Słownik synonimów, Warszawa 1993,
        str. 102, 103; H. Zgółkowa (red.): Praktyczny słownik współczesnej polszczyzny,
        t. 32, Poznań 2001, str. 447). Wobec tego, wykładnia językowa prowadzi do
        wniosku, że „propagowanie” w rozumieniu art. 256 kk oznacza każde publiczne
        zachowanie, które stanowi upowszechnianie faszystowskiego lub innego
        totalitarnego ustroju państwa, podjęte w celu przekonania do niego.
        Tak ukierunkowana wykładnia, co do zasadniczych elementów, jednolicie dokonywana
        jest w piśmiennictwie. Uważa się bowiem, że „propagowanie”, w rozumieniu
        przepisu art. 256 kk, to szerzenie wiedzy o totalitarnym ustroju państwa i
        popieranie go, zachęcanie do wprowadzenia tego właśnie ustroju, podkreślanie
        jego zalet i przemilczanie wad (A. Zoll: Kodeks karny. Część szczególna, t. 2,
        Kraków 1999, str. 915; zob. też: O. Górniok w: O. Górniok, St. Hoc, St.M.
        Przyjemski: Kodeks karny. Komentarz. t. III, Gdańsk 1999, str. 301; M. Flemming,
        W. Kutzmann: op.cit., str. 66; J. Wojciechowski: Kodeks karny. Komentarz.
        Orzecznictwo, Warszawa 2000, str. 487; R. Góral: op.cit., str. 336; A. Marek:
        Prawo karne, Warszawa 2001, str. 659; L. Gardocki: Prawo karne, Warszawa 2001,
        str. 287). Słusznie przy tym akcentuje się, że nie stanowi propagowania, w
        rozumieniu tego przepisu, samo prezentowanie zasad takiego ustroju, pozbawione
        angażowania się po jego stronie (J. Wojciechowski: op.cit., str. 487), cytowanie
        i publikowanie artykułów i książek autorów gloryfikujących lub propaguj
        • Gość: Kubiś Re: Co na to Sad Najwyzszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:12
          Wobec takiej wykładni prawa jakiekolwiek argumenty bledną :-( :-( .....Kubiś
      • Gość: kurz Co na to Sad Najwyszy? cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:12
        cytowanie i publikowanie artykułów i książek autorów gloryfikujących lub
        propagujących taki ustrój, jeżeli ich publikacja miała inne cele niż jego
        propagowanie (L. Gardocki: op.cit., str. 287) - tym bardziej, gdy jest to
        połączone z krytycznym komentarzem, a także, gdy prezentowanie takiego ustroju
        ma służyć jedynie manifestacji osobistych poglądów, a nie przekonywaniu
        kogokolwiek (M. Flemming, W. Kutzmann: op.cit., str. 66).
        W sformułowanym pytaniu Sąd Okręgowy w O. zwraca się o udzielenie odpowiedzi,
        czy publiczne pochwalanie faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju
        państwa, wyrażające się np. w wystawieniu na widok publiczny swastyki,
        wykonywanie gestów faszystowskiego pozdrowienia etc. tylko wtedy wyczerpuje
        znamiona określonego w art. 256 kk czynu zabronionego, gdy jednocześnie łączy
        się z publicznym upowszechnianiem (popularyzowaniem) wiedzy o takim ustroju, tj.
        uprawianiem propagandy. Gdyby takie pytanie odnieść do okoliczności faktycznych
        istniejących w niniejszej sprawie, to należałoby po prostu odmówić udzielenia
        odpowiedzi, gdyż rzeczą sądów obu instancji jest rozstrzygnięcie w tym zakresie.
        Jeżeli natomiast rozumieć to pytanie jako problem wykładni art. 256 kk, to
        wówczas należy zwrócić uwagę na to, że, jak to zostało już wywiedzione,
        wykładnia językowa prowadzi do wniosku, że propagowanie oznacza prezentowanie
        tego rodzaju ustroju, co może mieć postać każdego zachowania, którego treścią
        jest rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej ustroju państwa totalitarnego, a więc
        także wystawienie na widok publiczny symboli takiego państwa czy też wykonywanie
        określonych gestów identyfikowanych z takim ustrojem. Wszystko jednak zależy od
        niepowtarzalnych okoliczności konkretnego zdarzenia, które, jak w tej sprawie,
        zdecydują o tym, czy określone zachowanie stanowi publiczne prezentowanie tego
        ustroju i to podjęte z zamiarem bezpośrednim przekonywania do tego ustroju.
        Trafnie przy tym akcentuje się, że przestępstwo to może być popełnione tylko ze
        szczególnie zabarwionym zamiarem wyrażenia aprobaty dla takiego ustroju (L.
        Gardocki: op. cit., str. 287).
        Mając powyższe na względzie, należało dojść do wniosku, że propagowanie, w
        rozumieniu art. 256 kk, oznacza każde zachowanie, polegające na publicznym
        prezentowaniu, z zamiarem przekonania do niego, faszystowskiego lub innego
        totalitarnego ustroju państwa.
        Nie może przy tym budzić najmniejszych nawet wątpliwości, że taki zakres
        kryminalizacji tego rodzaju zachowania nie stanowi, w świetle Konstytucji RP z
        1997 (art. 31 ust. 3 w zw. z art. 54 ust. 1) i Europejskiej Konwencji O Ochronie
        Praw Człowieka i Podstawowych Wolności z 1950 r. (art. 9, 10 i 17),
        nieuzasadnionego ograniczenia wolności wypowiedzi, o czym świadczy także
        konsekwentne stanowisko Trybunału Konstytucyjnego (zob. np. J. Oniszczuk:
        Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej w orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego,
        Kraków 2000, str. 238 i nast.; A. Frankiewicz w: B. Banaszak, A. Preisner
        (red.): Prawa i wolności obywatelskie w Konstytucji RP, Warszawa 2002, str. 393,
        693-709, choć z pewnymi, jednak nieuzasadnionymi, zastrzeżeniami) i
        Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu (zob. m.in. M.A. Nowicki:
        Europejska Konwencja Praw Człowieka. Wybór orzecznictwa, Warszawa 1999, w
        zakresie art. 9 KE - poz.: 1271A, 1299, 1300, w zakresie art. 10 KE - poz.:
        1319, 1324, 1330, 1338-1340, 1342B-1344, 1347, 1361D, 1374, 1404-1411, w
        zakresie art. 17 KE w zw. z art. 10 KE - poz.: 1714-1719, a także obszerniejsze
        przedstawienie orzecznictwa Trybunału w zakresie art. 17 KE; zob. M.A. Nowicki:
        Kamienie milowe. Orzecznictwo Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, Warszawa
        1996, str. 344-348, 382-388; tenże: Wokół Konwencji Europejskiej, Kraków 2000,
        str. 302, 303). Jest bowiem oczywiste, że demokratyczne państwo nie może
        tolerować i ma prawo penalizować m.in. propagowanie w zamiarze przekonywania do
        niego, każdego ustroju totalitarnego, a więc ustroju antydemokratycznego, w tym
        także ustroju faszystowskiego.
        • Gość: Elżbieta Re: Co na to Sad Najwyszy? cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:22
          Jeżeli uważasz że wywieszenie flagi na 1 minutę przez głupka jest większym
          przestępstwem niż celowe świadome i planowe sianie nienawiści przez lata i to
          przez wykształconych ludzi to masz problem i prawny i moralny. Pisząc dużo nie
          zawsze piszesz zrozumiale i nie zawsze adektawatnie do sytuacji
          • Gość: Elżbieta Re: Co na to Sad Najwyszy? cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:32
            Ważne jest to że głupka wszyscy potępili i nikt dosłowinie nikt nie pochwalił
            tego zachowania Natomiast inny fanatyzm się nie tylko przemilcza ale i toleruje
            a często dorabia do niego ideoologię.A przecież zło jest złem bez względu na to
            kto je czyni
          • Gość: kurz Re: Co na to Sad Najwyzszy? cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:35
            Gość portalu: Elżbieta napisał(a):
            > Jeżeli uważasz że wywieszenie flagi na 1 minutę przez głupka jest większym
            > przestępstwem niż celowe świadome i planowe sianie nienawiści przez lata i to
            > przez wykształconych ludzi to masz problem i prawny i moralny. Pisząc dużo nie
            > zawsze piszesz zrozumiale i nie zawsze adektawatnie do sytuacji

Obawiam sie ze przeczytalas bez zrozumienia.
            Tylko pierwszy post stanowi moja ocene sytuacji. Pozostale 4 sa cytatami
            przyjetej w spoleczenstwie umowy (prawa). Kazdy z przytoczonych przez Ciebie
            przejawow zasluguje na przygane. Stosownie do skali wyrzadzonego ZLA. Gdybym
            uwazal ze ten troglodyta, ktory wywiesil swastyke powinien uniknac kary tylko
            dlatego, ze gdies ktos inny przez lata sieje nienawisc, byloby to rowne
            uprawianiu relatywizmu.

>Pisząc dużo nie zawsze piszesz zrozumiale i nie zawsze adektawatnie do sytuacji
            Coz, pisze, a wlasciwie cytuje to, co dla wiekszosci ludzi wyksztalconych
            powinno byc oczywiste. Pisze a wlasciwie cytuje obszernie, aby nie dac nikomu
            asumptu do brzydkich podejrzen co autor mial na mysli.

pozdrawiam
            kurz
            • Gość: Elżbieta Re: Co na to Sad Najwyzszy? cd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:42
              W takim razie jak Twoim zdaniem wygląda równośc wobec prawa.
              Czy to nie wyglada tak "Nie ważne jak grzeszy ważne kto grzeszy"
              Czy prawo czasem nie rozróznia czynów jednostkowych od dokonywanych
              wielkokrtnie
              Nie jest prawnikiem jak wiekszośc ludzi w Polsce i dokonuję oceny moralnej
              • Gość: henryczek Re: Co na to Sad Najwyzszy? cd IP: *.com / 213.199.204.* 02.07.05, 11:55
                ja proponuję, aby kazdy odbył czasem jakiś dyżur przy radyju i nagrywał te "audycje",a później do prkuratury z tym materiałem

moja babka pewnego razu po nocy z radyjem przy sniadanku wyzywając na Żydów powiedziała:"Szkoda ze ten hitler wiecej ich nie powybijał"

to radio spowodowało ze nie mam szcunku do swojej babci:(
                • Gość: Kubiś Re: Co na to Sad Najwyzszy? cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 12:14
                  > ja proponuję, aby kazdy odbył czasem jakiś dyżur przy radyju i nagrywał te "aud
                  > ycje",a później do prkuratury z tym materiałem
                  >>>
                  Henryczku ! Kiedyś jeden prokurator zapraszał pana Ojca Dyrektora do prokuratury
                  i to bardzo grzecznie . Raz kurtuazyjnie wysłał do jego rozgłośni panów
                  policjantów z pytaniem czy aby może przyjść ? I czy pamiętasz co się potem stało ?
                  .
                  .
                  Usunęli prokuratora .
                  Wyleciał z pracy :-) :-)
                  Było to za rządów prawicy ..... Kubiś
                  • Gość: henryczek Re: Co na to Sad Najwyzszy? cd IP: *.com / 213.199.204.* 02.07.05, 12:18
                    czarni rządzą:/
              • Gość: kurz Re: Co na to kurz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 12:05
                ość portalu: Elżbieta napisał(a):
                > W takim razie jak Twoim zdaniem wygląda równośc wobec prawa.
                > Czy to nie wyglada tak "Nie ważne jak grzeszy ważne kto grzeszy"

Kazde z Nas jest prawnikiem ;)) Kazde z Nas nosi w sobie prawo moralne.
                Poniewaz nie uwazam sie za tytana intelektu, nie wymagaj ode mnie bym w paru
                slowach zawarl to Cos, dzieki czemu mozemy funkcjonowac w spolecznosci.
                Na wiele pytan zwyczajnie nie znam odpowiedzi.

> Czy prawo czasem nie rozróznia czynów jednostkowych od dokonywanych
                > wielkokrtnie
                Chodzi Ci o recydywe? - Ta zawsze zagrozona byla surowsza kara. Dla
                podkreslenia ze kara pierwotnie nalozona nie nauczyla niczego sprawcy. Tu temat
                jest otwarty i szeroki; znacznie przekracza tematyke watku.. ale nie sadze by
                kogos szczegolnie interesowalo moje stanowisko w tej kwestii ;))

Zakladam, ze chodzi Ci o to, dlaczego jakis chlopek ma byc karany, podczas gdy
                demagodzy siejacy Zlo pozostaja bezkarni. Moze dlatego, ze niewielu ludziom chce
                sie podjac trud polemiki z niektorymi szkodliwymi pogladami? Moze dlatego, ze Ci
                nieliczni, ktorzy problem podnosza napotykaja na bariere niezrozumienia?
                A zachowanie chlopka jest skutkiem calego szeregu wieloletnich zaniechan, po
                czesci kazdego z Nas; skutkiem kompromisow na ktore przystajemy na wielu
                plaszczyznach; skutkiem apatii i marazmu jaki Nasz otacza?
                Elzbieto, moim zdaniem zbyt wiele czynikow ma na to wplyw. Zbyt wiele i o
                roznym ciezarze gatunkowym, by nieopacznie ferrowac ocene kto tak na dobra
                sprawe jest temu winny. W jednej sytuacji bedzie to ideolog partii, w innej
                szary czlonek "brunatnej bojowki" a w jeszcze innej bedziemy to my sami
                przystajac na drobne przejawy chuliganerii.

pozdrawiam
                kurz
                • storima Re: Co na to kurz? 02.07.05, 15:41
                  Byl taki program w tefalce francuskiej. W czasie zaloby po Janie Pawle II.
                  Moderator zapytal:
                  a co na temat krytyki JPII?

juz szykowali sie inni moderatorzy,
                  lecz
                  Rabin im przerwal:
                  "w mojej religi, w moich poslaniach szanuje sie czas zaloby,
                  moze wiec proponowane przez moderatora kontrowersje zostawimy na pozniej."

Radio Maryja Nasz Dziennik, nie mialy zadnych a to zadnych przeciwskan
                  aby po chamsku, nie chrzescijansku
                  rozgrywac
                  a i
                  nawet
                  gwalcic
                  niszczyc
                  i falszowac
                  Pamiec ZmarleGo

i historie Polski.

Kurz swietnie lata ze swym odkurzaczem.

Wiele sie od nieGo ucze.

niezakurzony
                  storima
                  • storima Re: Co na to kurz? 02.07.05, 15:44
                    chodzi o Czeslawa Milosza i ta zalosna akcje mediow Rydzyka.
                    • storima Re: Co na to kurz? 02.07.05, 16:10
                      W tym przypadku, to juz nie odczuwam
                      ale
                      wiem
                      ze
                      cytowana
                      przaz
                      "kurz'a"
                      preambule
                      Konstytucji
                      wiekszosc
                      forumowiczow
                      raz
                      pierwszy
                      starala sie przeczytac.
                      A czy zrozumiala???
                      • referee Re: Co na to kurz? 03.07.05, 02:16
                        Wiecej czytam forum.Jest bardzo ciekawe.I chyba tak lepiej.Po pierwsze
                        gratuluje dla Storimy Marka tego Filmu.Niekoniecznie jestem takim obronca
                        Zydow,jak Marecki,ale GRATULUJE.Gosc reprezentuje klase i swoje podzyl.A takie
                        Kubusie i Harry(ten przynajmniej inteligentny)to dzieciaki.Harry wpisz sobie w
                        nick 1993,to wtedy nie bedziesz robil obciachu.Moja najstarsza corka,chociaz
                        ona urodzona w Kanadzie i mlodsza od ciebie o 9 lat, duzo wiecej o komunie wie,
                        niz ty, i jak by myslala tak jak ty, to chyba bym sie wsciekl.Stary,nie obraz
                        sie,ale troche czytalem twoje rozwazania i jestes w grubym bledzie.Pomalutku
                        wypowiem sie na kazdy temat.Narazie po lebkach polecialem po tematach.
                        Niewazne, czy Filip jedzie na szmacie, czy nie.Kubus zrozum, wazne,ze chlopina
                        na siebie zarabia.A co to zle, ze facio jest "fizykiem"?Chyba wazne, co ma pod
                        deklem?
                        A jesli ma kompleksy, no to co?Na forum sie wyzyje.Tylko jedno mi sie nie
                        podoba ty i Harry za bardzo jedziecie po Kosciele.Kto na co dzien mysli o
                        Rydzku.Czarni i czarni.Chyba lepiej niz czerwone q..wy-ja to przezylem, wy
                        nie.Taki Rydzek dla normalnych ludzi to glupek.A ty Kubus nie nazywaj tutaj
                        ludzi Polaczkami, bo musialbys troche przejsc emigry, nie mowie o jakiejs tam
                        turystyce, zeby sie tutaj wypowiadac.I w 80tych latach w na dyskotece w
                        Panoramie, nie mialbys szans bawic sie w moim towarzystwie, i towarzystwie
                        lasek, o ktorych mozesz pomarzyc, jakbys sie tak puszyl.
                        Dobrze ze w tym forum sa tacy ludzie jak Marek Storima,Kurz, Expertum...,
                        Wlodek,Adiunkt i Tomek Jaskola,( tylko po co ta tubalnosc na forum,chociaz
                        naprawde bardzo dobry nauczyciel)>To sa ludzie, ktorzy maja duzo wiedzy i sa
                        bardzo wyksztalceni.Nie z wszystkim sie zgadzam, ale ich i tak nie przegadasz.

• Gość: Filip Re: Co na to kurz? IP: 207.96.151.* 03.07.05, 07:28
                          Polska: Przestępczy rekord Sejmu

Jeśli politycy będący na bakier z prawem wygrają w tegorocznych wyborach,
                          prokuratura będzie musiała rozpoczynać wobec nich całą procedurę od początku.
                          Aż połowa wniosków o uchylenie immunitetu pojawiła się w parlamencie z
                          inicjatywy prokuratury, która ściga naszych deputowanych - informuje dziennik.

- To znacznie więcej niż w poprzednich kadencjach Sejmu - mówi wicemarszałek
                          Tomasz Nałęcz (SDPL). Jego zdaniem te statystyki pokazują, że okres ochronny
                          dla posłów się skończył i społeczeństwo zaczyna ich rozliczać. Efekt - 6,5
                          proc. posłów ściga prokurator. Tymczasem Polaków, którym prokurator w ub. r.
                          postawił zarzuty było 1,3 proc.

Choć z założenia immunitet ma gwarantować posłom niezależność działania, to w
                          praktyce zapewnia bezkarność. O tym, czy uchylić posłowi immunitet decyduje
                          cały Sejm w głosowaniu. W tej kadencji robił to 15 razy. W części przypadków
                          posłowie z ochrony rezygnowali sami. Część wniosków jeszcze nie była głosowana.
                          Rekordzistą wśród posłów jest Andrzej Lepper. Nietykalność stracił cztery razy.

Na szczęście jest szansa, że będący na bakier z prawem posłowie przestaną
                          chować się za immunitetem. Większość klubów parlamentarnych jest za jego
                          ograniczeniem lub zlikwidowaniem. W tym celu jednak trzeba zmienić konstytucję
                          i ustawę o wykonywaniu mandatu posła i senatora. Takie plany mają posłowie PiS.
                          Ich zdaniem immunitet powinien gwarantować tylko swobodę wypowiedzi. Jeszcze
                          dalej w propozycjach idzie Platforma Obywatelska. Chce całkowitego zniesienia
                          immunitetu. Platforma już dawno zgłosiła projekt zmian konstytucji w tej
                          sprawie.

Czy immunitet otrzymany w nowej kadencji Sejmu ochroni posłów przed grzechami z
                          poprzednich czterech lat? Wszystko zależy od parlamentarzystów
                        • Gość: Yoko Re: Co na to kurz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:56
                          no to się super przywitałeś Kolego z wszystkimi. wogóle jestem w takim
                          kompleksie teraz, że już żadnego posta tutaj nie napiszę. No Ty jesteś mega
                          wymiatacz dupeczek to już nikt inny nie napiszę po Tobie. Chłopie przechwałki tu
                          urządzasz jakieś czy co?? Oni mają takie zdanie na ten temat Ty masz inne i
                          dyskutujcie a nie będziesz tutaj prawił morały i kazania. Chcesz im nakreślić
                          swoją wizję świata to pisz o tym ale nie zmuszaj innych by świat widzieli tak samo.
                          Gratuluję wyedukowanej córki, pochwal się dzieckiem a jakże. Jeszcze napisz jaki
                          masz samochód i wogóle w jakim domu z basenem i jachtem u przystani mieszkasz
                          Dupy śruty gdzie Ty jesteś i jaki Ty laski z Panoramy wyrywałeś hahahahaha
                        • harry1983 Re: Co na to kurz? 03.07.05, 16:50
                          Yoko, fajny post, podoba mi się ;)

A co do Referee

> i Harry(ten przynajmniej inteligentny)
                          jakże niezmiernie mi miło, że ktoś mnie chwali ;)
                          (zaraz wpadnę w samozachwyt i pójde do Panoramy, sorry, do Iguany, bo tak się to teraz nazywa. ;))

> w 80tych latach w na dyskotece w
                          > Panoramie, nie mialbys szans bawic sie w moim towarzystwie, i towarzystwie
                          > lasek, o ktorych mozesz pomarzyc,

Wiesz, panuje taki pogląd, z którym się zgadzam "krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje".
                          Tak skomentuję te Twoje "dyskoteki"

>Harry wpisz sobie w
                          > nick 1993,to wtedy nie bedziesz robil obciachu

nie chciałem wogóle nic wpisywac, ale ktoś mi już podp...rowadził moją xywkę, więc uznałem, że dam rok urodzenia.

Obciach? No sorry,ale nie wiem o co Ci chodzi?
                          O to, że wyrażam swoje zdanie?
                          No fakt, to jest obciach.
                          Nikt mi nie wepchał ideologii na siłę, nie dałem się urobić.
                          To jest obciach... ale nie dal mnie, tylko dla tych co próbowali.

Jadę po kościele?
                          Raczej mówię co myślę.
                          Mam prawo. Mamy wolność słowa.
                          Wielu ludzi myśli podobnie, ale nie wielu mówi to otwarcie.

Sporo ludzi w Polsce ma dość świętej krowy jaką jest kościół katolicki i jego funkcjonariusze.
                          Afery, krętactwo, złodziejstwo, pedofilia - oczywiście wszystko kryte i wyciszane.

Referee, mam na podstawie Twoich wypowiedzi chyba słuszne wrażenie, że mieszkasz na stałe za granicą.
                          Nie wiem od jak dawna, ale sądze, że z 10 lat (na podstawie wieku Twojej córki)
                          Jeśli nie było Cię na dłuzej przez ten czas, to pewnie nie wiesz, co kościół u nas teraz wyprawia - ja to porównam tak, żebyś zrozumiał bardziej obrazowo - ludziom się nie podobała komuna, to obalili, teraz im się nie podoba kościół.
                          Na razie ich drażni, to co robi. Tylko tak dalej...

(są wyjątki, np. Ks. Arkadiusz Nowak, którego bardzo szanuję za to, co robi, ale jedn ks. Nowak nie zmieni obecnego wizerunku kościoła)

> Moja najstarsza corka,chociaz
                          > ona urodzona w Kanadzie i mlodsza od ciebie o 9 lat, duzo wiecej o komunie
                          > wie,niz ty,

Gratuluję wykształconej córki.

Ja to wiem na podstawie własnych doświadczeń, oraz przekazów, filmów dok. itp - nikt mi nie robił "prelekcji", do większości rzeczy doszedłem sam.

>i jak by myslala tak jak ty, to chyba bym sie wsciekl

Jak kiedyś na niektóre tematy będzie miała inne zdanie niż Ty, to tez się wściekniesz?

Mnie moi rodzice nauczyli bardzo ważnej rzeczy : umiejętności samodzielnego myślenia.
                          Mam nadzieję, że Ty równiez tego samego nauczyłeś swoją córkę?

A poza tym, zdaje mi się, że tamat tego wątku nazywa się "Faszyzm a radio maryja" a nie "Harry1983 napisał "dawniej, za komuny..."

Skoro jedynie słuszne radio miesza z błotem Jurka Owsiaka i jego organizację, to dla mnie jest to przejaw sk... syństwa, jakich mało.
                          I mówię o tym, co myślę.

Moim zdaniem (i pewnie masa ludzi sie ze mną zgodzi) to Owsiak właśnie bardziej postępuje wg. ewnagelii, bo pomaga ludziom, robi cos dla nich, ratuje życie (choc nie tylk on, bo bez darczyńców akcja by nie istniała)

Co dla biednych zrobił ojciec rydzyk?
                          Za pieniądze słuchaczy/telewidzów/czytelników kupił sobie auto za MILION euro.
                          Sieje nienawiśc, rasizm (bo Żydzi to, żydzi tamto - on chyba zapomniał, że Maryja była żydówką, i Jezus też - w końcu żydem się jest wtedy, jak się ma matkę żydówke, to jest zdaje się napisane w biblii)
                          Poza tym, bawi się w politykę, i to w najgorszym wydaniu - można u niego w programach spotkać różnych oszołomów, "wszystkich świętych " w tym kraju - wielebnych Giertychów, Macierewicza, Łopuszańskiego, tą, co nie pamiętam jak się nazywa, a w sejmie przemówienie zaczęła od "Ojcze dyrektorze, wysoki Sejmie" - na miejscu Marszałka wyrzuciłbym ją z sali.

A w swojej telewizji wypisuje na planszach, ze spoleczenstwo coraz bardziej biedne, i radio niedlugo upadnie.

Jeśli ktoś im wierzy - jego sprawa, jego pieniądze.

Problem w tym, że wszystkie media rydzyka, partie, które z nim współpracują,ich bojówki, młodzieżówki zaczęły się robic niebezpieczne, a jak wygrają wybory, to będzie u nas większa ciemnota niż w średniowieczu.

na koniec:
                          >ja to przezylem, wy nie

My własnie przeżywamy inwazję czarnych, trzeba coś z tym zrobić, tak jak Wy zrobiliście z czerownymi.

Aczkolwiek niektórzy czerwoni byli moralnie więcej warci niż obecni czarni.

I założę się, że to zdanie zaraz rozpęta burzę, ale... mam już na tym forum etykietkę skandalisty, więc mi nie zaszkodzi ;)
                          • Gość: xx Re: Co na to kurz? IP: *.icis.pcz.pl 03.07.05, 20:34
                            Po prostu Radiu Maryja komuna sie tez podoba, tak naprawde.
                          • Gość: oburzony Re:Profan harry !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 20:40
                            > Nie wiem od jak dawna, ale sądze, że z 10 lat (na podstawie wieku Twojej córki)
                            > Jeśli nie było Cię na dłuzej przez ten czas, to pewnie nie wiesz, co kościół u
                            > nas teraz wyprawia - ja to porównam tak, żebyś zrozumiał bardziej obrazowo - lu
                            > dziom się nie podobała komuna, to obalili, teraz im się nie podoba kościół.
                            > Na razie ich drażni, to co robi. Tylko tak dalej...

nie profanuj kolego świętości !!!! Harry ty nie jesteś zwichniety ideologicznie,
                            ty nie jesteś o zdeformowanym światopoglądzie ty poprostu jesteś głupim
                            szczeniakiem, kótry wypowiada słowa profanujące wszystko i wszystkich nie majac
                            o tym zielonego pojecia (lec pobaw sie do iguany rzeczywiscie tam jest twoj
                            swiat). Zbyt mało porównac ciebie do dawnych aparatczyków bo oni sami nie byli
                            tak przepełnieni miłoscią do ustroju komunistycznego jak ma to w miejsce w twoim
                            przypadku !!!
                            Piszesz o moralności czerwonych Kiszczaka ??? Jaruzelskiego ???
                            Na pamięc osób, które zgineły w kopalnii Wujek, księdza Jerza Popiełuszki,
                            Grzegorza Przemykal PROFANIE OPAMIETAJ SIĘ TO TAK JAKBYŚ TAŃCZYŁ NA ICH GROBACH
                            !!!!!
                            widzisz harry ten system pozwala ci wygłaszać opinie (to kolejna jego zaleta) z
                            a komuny nie miałbyś takiej mozliwości jakie by one nie byly a sa bzdurne (to
                            malo) mozesz je wyglaszac. Robisz to by stac sie skandalista ???? Poruszjac
                            teamty, ktore dotycza krwawej walki o demokracje ?? ???
                            Zal mi ciebie gowniarzu !
                            • nieswietymikolaj Re:Profan harry !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.07.05, 20:56
                              oburzony Pamietasz o ofiarach w kopalni Wujek a nikt nie pamieta o dziecku ktor
                              e zginelo podczas krecenia filmu o tej kopalni Komuchy nie zamykali kopaln
                              Jezeli ktos mysli inaczyj niz Ty to nie znaczy ze jest glupim gowniarzem Ty
                              jestes bardzo zacietrzewiony Popieluszko nie zginal dlatego ze odprawial msze
                              Ja nie pochwalam tego co mu zrobili ale byl swiadomy ryzyka itd Nie wszystko co
                              bylo w tamtych czasach bylo koszmarem ktos ten kraj budowal i krztalcil ludzi
                              zycze wiecej obiektywizmu
                              • Gość: Kubiś Re:Profan harry !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 09:46
                                Popieluszko nie zginal dlatego ze odprawial msze
                                > Ja nie pochwalam tego co mu zrobili ale byl swiadomy ryzyka itd Nie wszystko co
                                > bylo w tamtych czasach bylo koszmarem ktos ten kraj budowal i krztalcil ludzi .
                                >>>DOKŁADNIE !!!
                                Oszołomy tylko widzą to co niedobre .
                                Za komuny ludzie kształcili się za darmo i to wybitni specjaliści którzy potem
                                sp....lili na zachód i ujadali jak to mieli ciężko i żle .
                                Na Gierka też potraficie pluć ale jego zasługo dla kraju są nieporównywalnie
                                większe niż kogokolwiek . On wziął kredyty ale ich nie ukradł tylko wybudował
                                mnóstwo mieszkań dla swoich rodaków budując osiedla w każdym praktycznie mieście
                                . Nawet nie chce myśleć jak by Polska wyglądała gdyby nie jego zasługi :-)
                                Chyba jak ALBANIA . A długi jeszcze większe których rezultatów nie widać
                                narobiły rządy póżniejsze . I kradną do dzisiaj . Gierek wcale nie był
                                prawdziwym komunistą . On był właśnie kapitalistą pod sowieckim butem .
                                POPIERAM Harrego i Nieświętegomikołaja w tym co myślą ..... Kubiś
                                • Gość: pragmatyk Re:trochę faktów a nie plotki jedna baba.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:30
                                  > Na Gierka też potraficie pluć ale jego zasługo dla kraju są nieporównywalnie
                                  > większe niż kogokolwiek . On wziął kredyty ale ich nie ukradł tylko wybudował
                                  > mnóstwo mieszkań dla swoich rodaków budując osiedla w każdym praktycznie mieści
                                  > e
                                  Jakoś koledzy zapomnieli (a najprawdopodobniej to wynika z niewiedzy), że
                                  wartość kredytów, jakie na nasze konto zaciągnął towarzysz Gierek, jest dość
                                  trudna do oszacowania dlatego, że w latach 80. kraj ogłosił niewypłacalność,
                                  zaprzestał spłaty zobowiązań i od długu narosły potężne odsetki. Kredyty
                                  zaciągnięte w latach 70. w epoce Gierka będziemy spłacać do 2024 r. Epoka
                                  Gierkowego panowania to okres gdy pieniądze zachodnich rządów i banków topiono w
                                  tak bezsensowne inwestycje jak Huta Katowice itp.
                                  W demokrację weszliśmy z przeszło 40-miliardowym GARBEM zadłużenia liczonym w
                                  dolarach.
                                  Eksperymenty gospodarcze socjalistycznej formacji ustrojowej doprowadziły koniec
                                  końców do załamania się samej owej formacji i sprawiły iż przedstawiciele tejże
                                  sami musieli przejść się do (powstałej w wyniku partactwa gospodarczego komuny)
                                  opozycji by wszcząć rozmowy umożliwiające jej demontaż.

A z mieszkaniami to jest tak, że w PRL jak ktoś nie był "ustosunkowany" to lokum
                                  nie dostał mimo posiadanych pieniędzy, podobnie jak trudno było zdobyć samochód
                                  i inne dobra. Po prostu należało odczekać swoje i nie raz były to dekady, a jak
                                  się ktoś stawiał, wybrzydzał i próbował protestować to się go przesunęło na
                                  koniec kolejeczki i już. Obecnie jeśli są pieniądze można to jednak popchnąć
                                  (niechże rządy starają się lepiej by więcej ludzi miało pieniądze, może gdyby
                                  prl nie wyglądał gospodarczo tak siermiężnie jak wyglądał może i pieniędzy
                                  byłoby u ludzi więcej teraz). W latach Gierka liczba mieszkań wzrastała ale
                                  jeszcze szybciej rosła liczba zawieranych małżeństw. Propaganda tymczasem
                                  wychwalała dynamiczny rozwój mieszkalnictwa a deficyt rzeczywisty zwiększył się
                                  dwukrotnie. Wzrastała ilość fabryk domów a jednocześnie malała ilość produkcji
                                  materiałów budowlanych i całościowe nakłady na budownictwo mieszkaniowe.

Inwestycje za Gierka nie spłacały się w zakładanym tempie a PRL w celu zdobycia
                                  dewiz mógł więc na zachód sprzedawać jedynie dobra o bardzo nikłym stopniu
                                  przetworzenia - surowce natulalne. Niestety i z tym nie było tak dobrze, bo
                                  koszt i transport węgla za granicę był nie raz i nie dwa wyższy niż uzyskane za
                                  niego dewizy. Komuna musiała jednak tak sprzedawać, bo innego źródła dewiz nie
                                  było, tylko sprzedawanie węgla ze stratą (i gornicy kopali, swiątek, piątek czy
                                  niedziela, kopano bez wytchnienia). Gdyby sumę przeznaczaną na obsługę długów w
                                  1980 r. podzielić między polskich robotników, każdy z nich otrzymałby
                                  równowartość 2/3 rocznej przeciętnej płacy. Polacy szybko przekonali się, że
                                  wszelkie zabiegi Gierka to tylko pozorny dobrobyt, a tak naprawdę państwo zbliża
                                  się do niebezpiecznego momentu całkowitego kryzysu gospodarczego. Rząd się
                                  zgodził jednak na radykalną kurację jaką zasugerowali kredytodawcy, bez
                                  oglądania się na społeczeństwo a już latem 1980 r. wybuchły pierwsze STRAJKI
                                  przeciwko podwyżkom bo okazały się one najważniejszym fragmentem owej kuracji.

Eksperymenty gospodarcze socjalistycznej formacji ustrojowej doprowadziły koniec
                                  końców do załamania się samej owej formacji i sprawiły iż przedstawiciele tejże
                                  sami musieli przejść się do (powstałej w wyniku partactwa gospodarczego komuny)
                                  opozycji by wszcząć rozmowy umożliwiające jej demontaż.

To fakty ale „nie oszołomy”  z naszego forum bazują na pustych frazesach.
                                  Można jedynie się zastanowić jaka jest geneza ich ślepego zapatrzenia w miniona
                                  epokę. Pozostaje tylko sfera domniemań Opowieści rodziców i rozrzewnienie za
                                  epoką i rządami, które dawały pracę wszystkim bez względu na ich predyspozycje i
                                  zaangażowanie. Potężne zaplecze socjalne istne dobrodziejstwo, które bazowało na
                                  wątpliwym poparciu w realnym budżecie ???
                                  Tu wychodzi nasz duch konsumpcyjny jakże spektakularny w postach Kubisia Harrego
                                  i tego nieokreślonego mikołaja wszystkie treści merytoryczne ich wątków oscylują
                                  wokoło zasadniczego problemu teraz jest „źle bo wszyscy nawet leserzy nie mają”
                                  I to jest główna zasada kapitalizmu oraz gospodarki wolnorynkowej.

• Gość: pragamtyk Re:Profan harry !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:38
                                Tak też to uzasadniała władza komunistyczna "Popiełuszko zgnął bo był zachodnim
                                wichrzycielem". Prawdopodobuie również zaproponujesz krzyz saługi dla Grzegorza
                                Piotrowskiego, Leszka Pękalę i Waldemara Chmielewskiego.
                                Prawdopodobnie również, kontunując twój tok myślenia uznasz za uzasadnione
                                internowanie Kradynała Wyszyńskiego wszak też powininie liczyć się "z ryzykiem".

> oburzony Pamietasz o ofiarach w kopalni Wujek a nikt nie pamieta o dziecku ktor
                                > e zginelo podczas krecenia filmu
                                nie rozumiem związku przyczynowo skutkowego ???? to jakis totalny absurdalny
                                argument, który się nijak nie ma do wątku zasadniczego.
                                • Gość: Kubiś jestem bezrobotnym biednym leserem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:00
                                  Pragmatyku ! Twoja wiedza o poprzednim ustroju jest oszołamiająca .
                                  Po takim referacie nie wiem już co pisać . Jesteś wybitnym politologiem :-)
                                  Ja jestem " LESEREM " i trochę mi ciężko się znależć w dzisiejszych czasach .
                                  Robić się nie chce a chce się mieć :-) . ROZCYFROWAŁEŚ mnie :-) :-) :-)
                                  ..... Kubiś
                                  • Gość: pragamtyk Re: jestem tylko osobą omamioną :))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 23:57
                                    hehe nie schlebiaj sobie :)Ty nie jesteś leserem :) to by w jakimś stopniu
                                    tłumaczyło twoją niewiedzę. Ty jesteś trochę zagubionym inteligentnym
                                    chłopaczkiem (chyba, że się mylę), który uważa, że poznał atmosferę oraz
                                    specyfikę tamtych czasów (czasów wspaniałej komuny).
                                    Po prostu Twój problem polega na powtarzaniu opinii podsłyszanych bo nie sądzę
                                    byś z autopsji znał prawdziwą komunę.
                                    > Pragmatyku ! Twoja wiedza o poprzednim ustroju jest oszołamiająca .
                                    jest bo żyłem w tamtej epoce :), Ty też ? wątpię :)
                                    > Po takim referacie nie wiem już co pisać . Jesteś wybitnym politologiem :-)
                                    Nie, mylisz się mój miły adwersarzu jedynie sfrustrowanym pismakiem :), też
                                    narzekającym i utyskującym na dzisiejsze czasy ale trochę innymi argumentami się
                                    posługuję. Cenię również takie postacie jak osobę Kardynała Wyszyńskiego oraz
                                    jego zaufanego ucznia ks. Jerzego Popiełuszki. Nie posługuje się również tanim
                                    populizmem Kubisiu.
                                    Myślę, że dalej będę starał się w sposób obiektywny „rozcyfrowywać” twoją
                                    interpretację zdarzeń ale posługując się algorytmem asynchroniczny. Liczę na
                                    jakąś merytoryczną interakcję z twoje strony.
                                    Pamiętaj, „że jedna bab drugiej babie” nie zawsze przekaże prawdę historyczną
                                    Abstrahując od tego niewątpliwie ciekawego rozważania będącego próbą określenia
                                    przez rozcyfrowanie mój ty wirtualny przyjacielu (a może cyfrowy) światopoglądu
                                    a wracając do towarzysza Gierka pozwolę sobie zacytować jednego z historyków
                                    Prof. Jerzego Eislera na pytanie za co Polacy kochają Gierka odpowiedział To nie
                                    jest nostalgia za Gierkiem, ani nawet za latami 70. To tęsknota za czasami,
                                    kiedy się mogło wbiec na czwarte piętro bez zadyszki.
                                    Pozdrawiam
                                    • Gość: Kubiś Jestem tylko szarym człowieczkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 00:16
                                      Niewątpię że tamte czasy możesz inaczej odbierać :-)
                                      Właśnie zaletą ludzi myślących jest to że mogą mieć inne zdanie bo w danym
                                      czasie mieli zupełnie inne odczucia . Ja nie całkiem chwalę Gierka bo idealny to
                                      on nie był . Chodziło mi o to że gdyby nie było tej barwnej postaci w
                                      przeszłości to Polska byłaby znacznie uboższa . Gdzie mieszkaliby ci z wyżu
                                      demograficznego ?
                                      Chyba w dziesięciu w pokoju z kuchnią na katedralnej lub krakowskiej ?
                                      Zaden pacan który sprawował władzę nie był w stanie wybudować trasy szybkiego
                                      ruchu . Nawet tej dziurawej którą trzeba często remontować ?
                                      Może i moje argumenty " za " bledną przy twoich przeciw ale dziękuje jemu
                                      chociaż za to . Pozdrawiam serdecznie ..... Kubiś
                                      • Gość: pragmatyk Re: Jestem tylko szarym człowieczkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:34
                                        > Gość portalu: Kubiś napisał(a):
                                        >Na Gierka też potraficie pluć ale jego zasługo dla kraju są nieporównywalnie
                                        >większe niż kogokolwiek . On wziął kredyty ale ich nie ukradł tylko wybudował
                                        >mnóstwo mieszkań dla swoich rodaków budując osiedla w każdym praktycznie mieście
                                        >. Nawet nie chce myśleć jak by Polska wyglądała gdyby nie jego zasługi :-)

tu nie chodzi o siłę argumentów, znam ja wielu mentorów i erudytów, którzy
                                        jedynnie medialnością i siłą perswazji nadrabiają inne braki (brak kompetencji,
                                        swą niewiedzę) . Daleko nie szukając wielu z naszych polityków określonych jest
                                        taką taktyką ba i na forum znajde realne tego przykłady :).Tu chodzi o
                                        obiektywność i tonację pochopnie formułowanych wniosków. Nie gloryfikuj
                                        towarzysza Gierka pupila Breżniewa, od którego zaczęła się nasza fatalna
                                        sytuacja finansowa. Kredyty to wygoda ale realizowane z głową !
                                        pozdrawiam Ciebie młody człowieku
                                  • Gość: pragamtyk Re: zapytanie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 00:07
                                    czyżbyś Kubisiu (nie spytałem w poprzednim poście) czytał jedynie koncówki
                                    postów ? (w myśl zasady prawdziwego mężczyznę po koncówce można poznać :)i na
                                    ich podstawi wyciągał konkluzję dopasowując do siebie ???:)
                                    To mi przypomina poczynania Rowana Atkinsona z wielkim zaanagżowaniem
                                    śpiewającego pieśń w kościele :))))
                                    • Gość: pragmatyk Re: zapytanie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 00:11
                                      aż z pragmatyka przeistoczyłem się w pragamtyka. Boję się, że dalszy wływ
                                      Kubisia doprowadzi do metamorfozy mojej skromnej osoby w paralityka :))))
                            • Gość: Wlodek Re:Profan harry !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.vf.shawcable.net 04.07.05, 03:50
                              Gość portalu: oburzony napisał(a):

widzisz harry ten system pozwala ci wygłaszać opinie (to kolejna jego zaleta) z
                              a komuny nie miałbyś takiej mozliwości jakie by one nie byly a sa bzdurne (to
                              malo) mozesz je wyglaszac.

... Czemu sie dziwisz? Zazwyczaj nie ceni sie tego co jest. A opowiesci o tym
                              co bylo to dla Harry'ego zbyt odlegla historia. Rodzice siedzieli cicho, robili
                              swoje, byli w jakims sensie beneficjentami ustroju, robili co kazano a
                              zaopatrzenie zapewne robili w robotniczej stolowce na hucie.
                              I wiecej im potrzeba nie bylo. I nie byli jedyni. Takich byly tysiace
                              czerwonemu sie nisko uklonil, do partii zapisal jak trzeba bylo itp.
                              A jak sie zrobila Solidarnosc nr I to chetnie przyklepal bo majster sie zrobil
                              bardziej mily. I MIESZKANIE DALI i wiekszy przydzial kartowy i pare innych
                              rzeczy z socjalu!!!!. To w koncu NORMALNE zyciorysy milionow.

Robisz to by stac sie skandalista ???? Poruszjac
                              teamty, ktore dotycza krwawej walki o demokracje ?? ???
                              Zal mi ciebie gowniarzu !

I po co go wyzywasz. Sadzisz ze w ten sposob przestanie patrzec na komune jak
                              na cos lepszego niz rzeczywistosc za oknem???
                              Przeciez Harry nie jest glupi. Widzi kim sa nastepcy tych co znikneli z
                              polityki. Widzi tak samo jak ja, ty i jeszcze paru, ze w wolne miejsce po tych
                              co mieli cos w glowie weszli Lepper, Miller, Giertych, Wasserman, Bender i do
                              spolki z Wrzodakiem i Rydzykiem chca wziac koryto dla siebie.
                              I porownuje z tym o czym mu w domu opowiedzieli. A opowiedzieli o tej komunie
                              co DAWALA, a nie o tej co robila brzydko, bo tej brzydkiej u niego w domu nikt
                              nie znal. Gierek za kredyty "dal" cos o czym za Gomulki mozna bylo tylko marzyc.
                              I chlopu, bo co sie urodzilo, to skupiono, pokornym talon na malucha, wczasy
                              itp. I ukrasc pozwolono.. I tow sekretarz zrobil sie bardziej ludzki chlop.
                              A potem to nawet i kosciol pozwolili pobudowac.
                              A przeciez nie bylo internetu i kto tam w koncu sie przejmowal ze w Ursusie czy
                              Rodomiu komus sprawiono manto.
                              Odpowiedni politruk wyjasnil co trza i ludzie wrocili do roboty...
                              A przciez byly takie ssyneczki komsomolce co to tatusiom Free Europe zagluszaly
                              lepiej niz zagluszarki pod Lublincem.
                          • nieswietymikolaj Re: Co na to kurz? 03.07.05, 20:42
                            NO Hary Jestem z Toba Jezeli facet wsciekl by sie na corke z powodu jej
                            pogladow to wiemy kim jest Dzieci sie wychowuje a nie tresuje Na emigracij to
                            gowno wiesz o komunie Ja tu bylem itaki swir jak Rydzyk nie mialby szans Czarni
                            maja za duzo swobody To zle pojeta tolerancja io tym trzeba pisac ajak kogos to
                            rzi to niech wejdzie na inne forum a nie proboje zamknac innym pysk bo to juz
                            bylo
    • danwar2 Re: Faszyzm a Radio Maryja 03.07.05, 22:17
      nie wiem, czy to radio sieje faszyzm, ale głupotę na pewno.
      • referee Re: Faszyzm a Radio Maryja 04.07.05, 00:20
        Harry komune to ja pie...lem jak nie mialem 20 lat skonczonych i bylo to w 87
        roku.To jak ty byles w kolysce jednym slowem.Moja najstarsza corka bedzie miala
        niedlugo 13 lat i to nas rozni.Ty odpowiadasz za egzaminy i zakup ksiazek,a ja
        za rodzine.To znaczy sie ja znam zycie od podszewki a ty nie.Ale nie ma
        sprawy.Wiesz ja wychowuje moje corki jak nalezy.Nie jestem zadnym treserem.
        Polski znaja,wiedza,ze nasz Kosciol walczyl z komuna.Sa katoliczkami,bo religia
        sama w sobie jest dobra.Bo to Harry jest nasza polska tradycja.Szacunku ich
        uczymy,razem z malzonka i chce,zeby nie zyly tak jak ja zylem kiedys.Dlatego
        nie nazywaj mnie tu treserem.Ale musza szanowac Lecha i Solidarnosc bo to
        symbol i przelom dla Polakow w mysleniu.Musza szanowac Naszego Papieza jako
        wielkiego Polaka i dobrego Czlowieka.Skoncza studia i to jest moj cel.
        A inne sprawy i tak mnie nieinteresuja,bo czasy sa inne i inna psychika dzieci
        i mlodziezy.I bardzo dobrze.Ja edukuje moje dzieci dobrze,ty bedziesz mial
        edukuj tak jak chcesz.
        I jeszcze raz powtarzam,ze Rydzek to prymityw.Dlatego nawet nie poruszam jego
        tematyki.
        Co do Panoramy i innych dyskotek i mojego zycia do ok 92 nie wypowiadam sie bo
        to nie temat.Tobie zycze 10% tych przezyc i to tak bardzo duzo
        • Gość: irek Re: Faszyzm a Radio Maryja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 09:32
          co to za bełkoty na forum -to poważny temat! faszyzm = radio maryja=rydzyk nie
          to nie faszysta to mafiozo!
    • storima Definicja: nacjonalizm 05.07.05, 01:12
      "(...)
      postawa spoleczno-polityczna i ideologia postulujace
      nadrzednosc interesow wlasnego narodu,
      wyrazajace sie w
      egoizmie narodowym,
      w dyskryminowaniu
      innych
      narodow,
      nietolerancji
      i
      wrogosci
      w stosunku do innych."

Slownik Jezyka Polskiego
      PWN
      W-wa 1996
      • storima Re: Definicja: nacjonalizm (definicja amerykanska) 05.07.05, 01:48
        (...)
        loyalty and devotion to a nation; esp: a sense of national consciousnes
        exalting one nation above others
        and
        placing
        primary emphasis on

promotion
        of its culture and interests
        as
        opposed
        to those
        of other nations
        or
        supranational
        groups."

Merriam-Webster
        Collegiate
        Dictionary

Tenth Edition

ja wiem, ze w potocznym jezyku amerykanskim,
        nacjonalizm

tak prawde mowiac
        nie istnieje.
        • Gość: sssss Re: Definicja: nacjonalizm (definicja amerykanska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 08:12
          jak nacjonalizm ma być amerykański skoro taki naród nie istnieje !!!!!!!!!
          istnieje za to faszyzm usa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka