Dodaj do ulubionych

APARAT CYFROWY - JAKI ?

IP: *.prenet.pl 23.07.05, 20:04
Obserwuj wątek
    • Gość: Szczęki Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.111.inds.pl 23.07.05, 20:25
      O co ci chodzi ? jaki jest najlepszy, czy jaki mamy ci doradzić ? bo za bardzo
      nie orientuję się o czym tu mamy dyskutować.
      • Gość: atj Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.prenet.pl 23.07.05, 20:38
        oczywiście chodzi o poradę, jaki kupić - chodzi o dobry w rozsądnej cenie
        • Gość: xkx Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.org / *.org 23.07.05, 20:47
          Sformułowanie dobry jest tez wysoce niemiajrodajne. Dobry do czego? Do pracy
          (fotek) w domu czy do poważniejszych zastosowań jaka kwota wchodzi w gre jest
          wiele czynników. To trudno tak określic sformułowanie dobry.
          • Gość: atj Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.prenet.pl 23.07.05, 20:53
            nie precyzuję celowo, doradżcie coś, a ja wybiorę
            • mariusz-79 Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? 23.07.05, 22:43
              Kup jakikolwiek. pod jakimś względem napewno bedzie dobry :P:P
              • Gość: Ariel Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 22:49
                Zwykły aparat do pstrykania format 15x9cm
                albo 9x6cmczy jakos tak,dobry a niska cena też chce kupić,nie jestem fotorgafem.
                Zasatanawiam się nad Canonem 3,2 mln pikseli z kartą 256Mb
                • mariusz-79 Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? 23.07.05, 22:55
                  Ja od roku mam Kodaka 6330 i polecam go (choć większość mówi,ze kodaki
                  to "małpki"). Dałem 600 zł (teraz ponoć na promocji za 500 mozna) i jak na
                  zwykłe, amatorskie potrzeby jest OK. Wytrzymały (kilka razy zaliczył już glebe)
                  i prosty w obsłudze.
                  Polecam
                • mariusz-79 Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? 23.07.05, 22:59
                  I jeszcze jedno... napewno nie bierz Soniaka !!!
                  kolega ma i strasznie narzeka.
                  sony robi niezłe telewizory, ale o aparatach nie maja pojecia.
                  A poza tym...karty do niego robi tylko Sony i sa strasznie drogie.
                  • Gość: Ariel Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 23:10
                    To dla żony na imieniny ona trzaska 300 na mieśiąc ,już nie moge,ma być tani z
                    duza pamięcią i dobre zdjecia ,ale nie na wielki format,i jak z
                    bateriami,ogladałem Nikon,Kodak,Canon,Olympus,Na Allegro oferuja jakiś podobny
                    do Cannon Ixus 10Mld za 153 zł,co to jest wiesz?
                    • mariusz-79 Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? 23.07.05, 23:33
                      Coś podejzanie tani. Nie sadzisz ?
                • Gość: damianek Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:40
                  ja bym kupil sony t7 jest dobry i w miare tani bo jedyne 2 tys zl wlasnie go
                  uzywam i jest super
    • Gość: Posiadacz Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: cyberglina.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 23:07
      Proponuję zakup Canona Power Shot A95, poprostu super aparacik.
      Zdjęcia cudo no i jak chcesz to robisz zdjęcia z automatu,a jak chcesz po
      eksperymentować to robisz na manualu.
      • Gość: bdg Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.man.bydgoszcz.pl 24.07.05, 13:17
        na rynku po prostu nie ma lepszych aparatów popularnych jak canon power shot
        A95,a jeśli chcesz kupić taniej to równie dobre jego poprzedniki (A75,A85).Dużym
        plusem jest zasilanie na akumulatory AA.Nie zastanawiaj się dłużej i kupuj bo i
        tak są najlepsze w tej klasie a im dłużej będziesz wybierał tym gorzej
        trafisz.Naprawdę rewelacyjne aparaty,polecam
        • Gość: . Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:37
          a75 i a85 nie sa poprzednikami a95, oba sa rozwinieciami a70. Poprzednikiem a95
          jest a80.
    • Gość: Basia Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 23.07.05, 23:27
      Przy wyborze aparatu cyfrowego dosc waznymi parametrami sa tzw zoomy i ten
      optyczny i ten cyfrowy i wiadomo im wiekszy optyczny tym lepiej, pozniej tosc
      waznym jest ilosc pikseli, czyli dokladnosc w jakim aparat robi zdjecie. A to
      juz jakie jest zdjecie to zalezy tylko i wylacznie od tego czy osoba robiaca
      zdjecie umie je zrobic.
      Pozdtrwiam
      • Gość: Ariel Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 10:13
        Zrobie jak radzicie,macie racje,ten z Allegro może tani,i ryzyko niewielkie,ale
        zawsze wpadam w szał jak daje się tak łatwo oszukac.
      • Gość: Asss Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 10:14
        Zoom to tylko optyczny ..... ale wtedy najlepiej ze statywu. Dobrego zooma z
        ręki nie zrobisz.
        • Gość: mario Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.com / 213.199.204.* 24.07.05, 10:42
          Ja też chcę kupić aparacik i zastanawiam sie nad minoltą z20.
          Może ktoś mi coś poradzi na temat tego aparatu.Czy warto go kupić i może
          poradzi coś innego.
          • Gość: mario Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.com / 213.199.204.* 24.07.05, 11:11
            Jes lato i cyfrówka sie przyda na różne wypady i imprezki oraz na zdjęcia z
            wakacyjnych wyjazdów.Może doradzicie jaki aparat kupić i jaka jest jego cena.
            Czy godny uwagi jest model Minolty Z20.
            • Gość: gość Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 12:46
              Z20 kosztuje ok 1099. Jak masz kase to Lepiej A200 maszyna jakicha mało super
              opcje ustawianie ręczne bardzo dobra optyka 8 mgp poprostu super kosztuje ok
              2500 - 3300 na alegro najtaniej.!!
              • Gość: HJ Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 16:10
                A200 chowa się do OLYMPUSA C-8080 ...... to jest dopiero skurczybyk :)))
          • Gość: amator Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: 212.87.241.* 31.07.05, 22:26
            Tylko Casio 7.2 mln pixels.Exilim.W Częstochowie dostęony tylko przez internet.
    • Gość: kurz takie tam -na co zwracac uwage IP: 82.160.8.* 24.07.05, 12:43
      Cyfrowki to temat rzeka.
      Te produkuja prawie wszyscy od Minolty po HP. Tym co wg mnie bedzie istotne przy
      wyborze nastepnej cyfrowki to niewatpliwie nie wielkosc matrycy a raczej optyka
      od porzadnego producenta no i walory eksploatacyjne. Proponuje przed podjeciem
      decyzji zapoznac sie z ponizszymi linkami. Odrzucajac caly reklamowy chlam
      podrzuce tylko kilka swoich doswiadczen z cyfrakami. Obecnie posiadam Olympusa
      UZ C720
      W chwili zakupu tj rok wstecz byl to porzadny, w miare tani aparat, choc nie
      pozbawiony wad.
      Tym co mi doskwiera to: zbyt dlugi czas osiagania gotowosci do dzialania oraz
      znaczne zaszumienie zdjec nocnych.
      Czas gotowosci do dzialania pow. 3 sekund dyskwalifikuja moim zdaniem cyfrowki
      do zdjec tzw reporterskich.

Celowo nie podaje marek aby nie powodowac niepotrzebnych dyskusji o wyzszosci
      swiat Wielkanocnych nad Bozonarodzeniowymi.
      Kupujac zwroc jednak uwage na nastepujace sprawy:

1.Optyka
      Cała optyka powinna byc upakowana wewnątrz. Zadnych wysuwanych tubusow itz.
      Wzrasta przez to podatnosc na uszkodzenia, zakurzenia etc. Generalnie co do
      zasady szukaj aparatow z optyka markowych producentow (wg mnie Zeiss) o niskim
      wspolczynniku zabarwienia (tzw jasna optyka (f 1,8))
      Tym co niewatpliwie bedzie pomocne przy kadrowaniu zdjec to wizjer LCD oraz duzy
      ekran LCD. Coraz wiecej aparatow z dobra optyka posiada stabilizatory obrazu,
      tak wiec zoom optyczny x8 powinien byc pewnym standardem pozwalajacym robic
      dobre zdjecia bez potrzeby tachania ze soba statywu.

2.Obudowa
      Wiekszosc cyfrakow sprzedawanych dla Kowalskiego ma niestety obudowy plastikowe.
      Wygladaja mniej lub bardziej estetycznie ale ich podatnosc na uszkodzenia jest
      bardzo duza. Optymalnym rozwiazaniem bylaby metalowa obudowa najlepiej
      hermetyczna i kompaktowa. Co istotne powinna byc na tyle egonomiczna, zeby
      umozliwiac latwy uchwyt bez zaslaniania optyki, lampy blyskowej ; z dobrym
      rozmieszczeniem malo wystajacych ale dostatecznie duzych przyciskow funkcji
      najczesciej uzywanych.(zoom, tryby pracy, rodzaju oswietlenia). Moim zdaniem
      montowanie w aparatach cyfrowych odchylanych paneli LCD na wzor stosowany w
      kamerach jest nieporozumieniem. Ani to pomocne przy kadrowaniu a wzrasta
      podatnosc na uszkodzenia zwlaszcza ze na codzien jest to malo przydatne.
      Tym na co nalezy zwrocic uwage przygladajac sie obudowie to niewatpliwie
      mozliwosc podlaczenia lampy zewnetrznej w taki sposob aby nie utrudniac dostepu
      do przyciskow funkcyjnych. Obudowa powinna tez umozliwiac podlaczanie roznego
      rodzaju konwerterow i filtrow.

3. Tryby pracy
      Niestety tu najwiecej jest kontrowersji wsrod uzytkownikow. To co dla jednych
      jest glowna cecha wyrozniajaca cyfraka od lustrzanki, dla innych jest jego
      podstawowa wada. Mowa tu o zjawisku zwanym idioten-kamera lub malpa.
      Z punktu widzenia uzytkownika koncowego, nie ma w tym niz zlego czy ublizajacego
      robienie zdjec wg okreslonych przez producenta najbardziej oprymalnych nastawow
      pogrupowanych w kategorie tematyczne.
      Oprocz standardow w postaci portretu, pejzazu, przydaja sie niewatpliwie latwo
      dostepne tryby makro i tryb nocny.
      Zwlaszcza ten nocny jest ciekawy; szczegolnie przy tzw ciemnej optyce i braku
      mozliwosci w pelni manualnego ustawienia parapetrow zdjecia w warunkach
      niedostatecznego oswietlenia po prostu nie wyjda. A raczej efekt bedzie
      przypominal pelny szumow wydruk na kiepskiej drukarce atramentowej.
      Tak wiec oprocz rozsadnej ilosci trybow programowanych, wskazane jest aby aparat
      mial mozliwosc chociazby tzw polmanulanych nastawow,; w miare dorastania
      uzytkownika pozwoli to na poeksperymentowanie, bardziej zaawansowanym z kolei
      pozwoli wyciagnac maks mozliwosci z urzadzenia kupionego za niewielkie pieniadze.
      Tu taka uwaga dodatkowa na marginesie - przed zakupem sprawdz latwosc dostepu do
      poszczegolnych funkcji. Tlumaczenia sprzedawcy, ze wiedzial gdzie w podmenu i w
      jakiej kolejnosci dociera sie do poszczegolnych parametrow ale... zapomnial albo
      mozna wyczytac w instrukcji - psu na bude sie zdaje. To ma dzialac jak w
      telefonach Nokia - klik klik i wszystko jasne po kilku minutach, a nie po
      przewertowaniu kilkudziesieciostronnicowego manuala.

4.Matryca
      Czesc producentow w pogoni za klientem usiluje szokodowac wielkoscia matrycy. 3
      megapiksele rzeczywistej rozdzielczosci matrycy powinny i sa juz standardem
      wystarczajacym do wiekszosci zastosowan. Te wszystkie 4 i 1/2 Mpx to nic wiecej
      jak zabieg marketingowy za ktory placi sie wiecej i wiecej. W wielu przypadkach
      niestety jest to zmylka polegajaca na podawaniu rozdzielczosci interpolowanej
      dla obrazu a nie wielkosci sensora

5.Karty (nosniki) pamięci
      Kilka wiodacych standardow nie ulatwia wyboru. Sugeruje jednak unikanie aparatow
      z tzw pamiecia wbudowana. Nie spotkalem jeszcze serwisanta, ktory na czas
      naprawy uszkodzonego sprzetu dawalby drugi. A nosniki maja to do siebie ze
      padaja w "niejasnych okolicznosciach". Co wowczas?
      Moim zdaniem optymalnym rozwiazaniem jest zakup aparatu w ktorym podstawowym
      nosnikiem pamieci jest nosnik wymienny - zadne tam takie 8 MB wbudowane i mozna
      sobie dokupic inna karte. To wielki rynek zbytu wiec producent aparatu A
      preferuje najczesniej nosniki producenta A, przy czym karty zewnetrzne
      producenta B moga byc be ;)) Do tego dochodzi jeszcze standard nosnika (CF, MF,
      SC, XD, SM) - one oczywiscie roznia sie wielkoscia pamieci, czasem dostepu,
      transferem.
      Szukajac zlotego srodka preferowalbym karty najczesciej spotykane w aparatach
      roznych producentow. Przy czym wielkosc nosnika 128 dla wielu "codziennych
      zastosowan" wystarcza w zupelnosci. trzeba jednak pamietac ze bedzie to minimum.
      Dla wakacyjnych wojazy dobrze byloby zakupic kilka takich kart. Ja osobiscie
      jestem przeciwnikiem kupowania jednej karty np 512 MB. Raz ze dzieli sie ryzyko
      uszkodzenia nosnika, dwa ze nosniki o nominale pow 512 MB sa zwyczajnie drogie.
      Milo byloby gdyby np taki nosnik mozna bylo przekladac swobodnie do palmtopa lub
      telefonu. Zdaje sie ze tu prym wioda karty SD.

6.Akumulatory
      Tu rowniez powinien miec znaczenie walor uzytkowy.
      W wiekszosci aparatow wbudowane sa akumulatory litowo-jonowe ze wszystkimi ich
      wadami. Koszt wymiany uszkodzonego lub wyeksploatowanego modulu jest wiec spory.
      Jesli do tego dojdzie jeszcze zaprzestanie produkcji danego modelu aparatu przez
      producenta, bedziesz zwyczajnie wpuszczony w maliny, nawet jesli sam aparat
      bedzie spelnial Twoje oczekiwania.
      Lepszym rozwiazaniem sa zestawy akumulatorow wymiennych. Raz ze tanie, mozliwe
      do zastapienia przez zwykle baterie paluszkowe, dwa ze w przypadku awarii
      aparatu jestes szybko w stanie sam zdiagnozowac gdzie lezy usterka - czy to wina
      pamieci, czy zasilania.

7. Futeral ochronny
      Nie wszystkie aparaty sa sprzedawane z futeralem. Po czesci wynika to z chceci
      obnizenia ceny docelowej. I tu pojawia sie problem. Jak chronic tak precyzyjne i
      podatne na uszkodzenia urzadzenie jakim jest cyfrak.? Nie rozwodzac sie zbytnio
      futeral to podstawa bezawaryjnej eksploatacji.

Ponizej podalem Ci kilka linkow. Sam musisz wyrobic sobie zdanie. To co
      napisalem wyzej to tylko garsc uwag ktore dobrze jest uwzglednic przy zakupie.
      BTW z przyczyn zasygnalizowanych wyzej unikaj zakupow na odleglosc +zbyt to
      kupowanie kota w worku.

pozdrawiam
      kurz

przydatne linki

www.enter.pl/archiwum/tekst2.asp?p=/archiwum/ent2004/05/enter_art_nstr_113668.html
      pilak.republika.pl/cyfraki.htm
      cyfrografia.pl/jaki_aparat.html
      www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/3
      <a href="www.piox.krakow.pl/foto-cyf/od_a
      • Gość: Ariel Re: takie tam -na co zwracac uwage IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:30
        Dziekuje wszystkim kupię Canona A 520
        • Gość: bdg Re: takie tam -na co zwracac uwage IP: *.man.bydgoszcz.pl 24.07.05, 23:29
          w sumie to wybór dobry,aparat niewiele tylko gorszy od canon A95,gratuluje decyzji
          • Gość: Szczęki Nikon Coolpix 5600 IP: *.111.inds.pl 25.07.05, 10:00
            Znalazłem aparat Nikon Coolpix 5600, więcej info na jego temat znajdziesz na
            stronie www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=7731 . Tutaj koszty
            nieco wychodzą ponad 1000 złotych, ale w Częstochowie znajdziesz w sklepach go
            za ceną 900 paru złotych.
            • dwat59 Re: Nikon Coolpix 5600 27.07.05, 13:35
              to bardzo ciekawe
    • Gość: carlos Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:51
      tylko CANON 1Ds MKII ;)
      • dwat59 Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? 27.07.05, 14:56
        dlaczego właśnie canon ?
        • Gość: Szczęki Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.111.inds.pl 27.07.05, 15:35
          Ja stawiałem na Nikona, ale Canon to też dobra firma. Najlepiej jest sobie
          wybrać po jednym aparacie z danej firmy i później dopiero porównać co lepszego
          oferuje dana firma za podobną cenę... każdy ma własne wymogi, więc trzeba
          wiedzieć czego się chce.
          • Gość: Ariel Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:38
            Wszystkim dziekuję bardzo,kupiłem Pentax 5,4mld,dlatego ze jej się podobał i ma
            futerał i taki ładny pasuje do reki,ot kobiety.
            • Gość: atj do ARIELA IP: *.prenet.pl 28.07.05, 09:28
              możesz coś napisać o tym aparacie ?
              • Gość: Ariel Re: do ARIELA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 11:43
                Kilka wpisów wyżej są linki które podał mi P.Kurz,wiele się z nich
                dowiedziałem,przejrzyj tez,nasz aparacik już wypróbowałem z kartą pamiecie 256
                Pentagram chodzi wspaniale.Z kartą 1 G można nagrać chyba 3 godz filmik,jestem
                za stary ,nie rozumię jak można upchać tyle funkcji w takim małym aparaciku.
          • Gość: . Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 11:46
            Zartujesz sobie? D70 ma more na fotach jak stad nad ocean! Zreszta bagnet Canona
            jest popularniejszy i mozna stosowac obiektywy od analogow (tylko przelicznik
            ogniskowej jest inny).
            • Gość: atj Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.prenet.pl 28.07.05, 15:31
              byłem dzisiaj w media markt, ale tam nie ma co wybrać do 1000zl, gdzie są
              jakieś sklepy z tym sprzętem ?
    • Gość: Poznaniak Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.pmt.com.pl / *.pmt.com.pl 29.07.05, 09:15
      Nie wiem czy to będzie dla Was rewelacja, ale jest strona www.kupujemy.pl
      Ceny na różne produkty z kilkudziesięciu sklepów. Sprawdźcie są sklepy z dobrą
      ceną np. kupiłem okap za nieco powyżej 1000 identyczny w dużym salonie w
      Poznaniu facio chciał mi promocyjnie sprowadzić za 1999 (?!!!).
      Na tej stronce jest mnóstwo cyfrówek...
      Pozdrowionka z Poznania
      • Gość: atj Re: gdzie sklepy ? IP: *.prenet.pl 29.07.05, 15:48
        w media nie ma wyboru, gdzie są jakieś dobrze zaopatrzone sklepy ?
        • dwat59 Re: gdzie sklepy ? 29.07.05, 19:12
          są takie ?
          • Gość: arka Re: gdzie sklepy ? IP: *.prenet.pl 30.07.05, 13:14
            w naszym mieście nie ma sklepów z takim sprzętem
            • Gość: HJ Re: gdzie sklepy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 14:28
              Ja polecam Fotozakupy w Tarnowskich Górach (mają stronkę internetową). Mnie
              ściągnęli wybrany model w mgnieniu oka. I było sporo taniej niż w Cz-wie.
              W niektórych sklepach internetowych pewne rzeczy są jeszcze tańsze. Kupowałem
              kartę pamięci w sklepie AGITO. Też dobre podejście do klienta, szybka
              realizacja i tanio. Przestrzegam z kolei przed sklepem Foto-Raj.
              • Gość: Victor Nikon vs Sony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 23:15
                Porównywałem zdjęcia znajomych, którzy kupili Nikona CoolPix 7900 oraz innych
                znajomych którzy są w posiadaniu Sony DCS-p200 i jakość zdjęć była lepsza
                zdecydowanie u Sony, mimo, iż byłem przekonany, że "zwycięży" Nikon. Paramettry
                techniczne obu aparatów wszak są podobne, oba były ustawione na optymalną
                jakość. Po dużym powiększeniu zdjęć w kompie u Nikona widoczne są jednak
                drażniące "kwadraciki", podczas, gdy Sony ich nie ma.
                • Gość: atj Re: Nikon vs Sony IP: *.prenet.pl 01.08.05, 15:17
                  gdzie sklepy w częstochowie ?
                • Gość: HJ Re: Nikon vs Sony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 15:46
                  Sony ma sporo przeciwników ...... a to że szumy, a to że kolory nazbyt nasycone
                  itd. Mój pierwszy aparat to był Sony P 92. Mam go do tej pory .... w sumie OK.
                  Ale wiadomo człowiek chce więcej i się rozglądałem za czymś bardziej skalarnym
                  niż ten mój Soniak. Zastanawiałem się nad Sony 828, ale po ocenie zdjęć dałem
                  sobie spokój ...... widoczne szumy mimo że optyka Zeissa.

W końcu wybrałem Olympus c 8080 i to jest to :))
                  • Gość: z Re: Nikon vs Sony IP: *.prenet.pl 02.08.05, 13:05
                    z
                    • Gość: atj Re: Nikon vs Sony IP: *.prenet.pl 04.08.05, 15:46
                      kurz mnie naprowadził i kupiłem, dzięki
    • Gość: adiunkt Re: APARAT CYFROWY - JAKI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:09
      myślę, że Minolta Dimage- model fo wyboru

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka