Dodaj do ulubionych

Konopiska !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 19:47
Jako częstochowianin czuję się zawstydzony wracając wieczorami z Konopisk. W
tamtej gminie każda wieś jest bardzo jasno oświetlona, a po minięciu tabliczki
z napisem Częstochowa są tylko jakieś zdezelowane, przestarzałe i rzadko
występujące lampy uliczne. W tamtej gminie rzadkością są niewyasfaltowane
drogi, a wszędzie budują sobie chodniki. Oczywiście krajobraz zmienia się
zaraz po przekroczeniu granicy naszego miasta, bo w mieście chodniki są
oczywiście niepotrzebne. Wypoczywam często nad zbiornikiem Pająk, gdzie
Konopiska zafundowały sobie prawdziwą plażę, ławeczki, plac zabaw dla dzieci.
Gdzie tam do nich częstochowskim akwenom !!! W noc świętojańską odbył się w
Konopiskach pokaz sztucznych ogni, przy którym nawet sylwestrowe pokazy z
placu Biegańskiego są bardzo blade. Nie dziwię się, że wielkie pole golfowe
też jest w Konopiskach. Wieś, a potrafi !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: gośc Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 20:11
      To nie Konopiska sobie zafundowały plaże, ławeczki, plac zabaw tylko pan który
      prowadzi ogródek to wszystko postawił za własne. I zgadzam się że Konopiska to
      piękne miasteczko i szkoda tylko że nad zbiornikiem nikt nie panuje i pływające
      kupy z okolicznych domów są tam częste. Pozdrawiam
    • Gość: jasiu... Nie tylko Konopiska IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.08.05, 20:15
      Bardzo wyraźnie, jadąc przez Kiedrzyn w stronę Białej można zaobserwować, w
      którym miejscu za drogi płacą urzędnicy, podlegli prezydentowi Wronie, a odkąd
      drogę finansuje jakiś burmistrz, czy wójt. Dziwne - chyba nie. Po prostu firmy,
      które wygrywają przetargi w Częstochowie tak odwalają swoją robotę, żeby później
      jeszcze sporo zarobić na remontach. Droga dla nich to nieskończone pasmo wciąż
      na nowo tworzących się dziur, które dają niemal abonamentowy zysk z ich łatania.
      Innego wytłumaczenia nie widzę!

Czemu w gminach jest inaczej - tam wójta wszyscy znają, nie ma on z reguły
      swojej straży i jeździ mniej komfortowym samochodem, tak że dziury zauważa swoim
      tyłkiem osobiście.

Czemu w Częstochowie jest inaczej - no właśnie czemu. Może pan rzecznik wyjaśni
      czemu jakość prac naszych drogowców jest tak ulotna? Dowolny wyjazd z miasta i
      widać, odkąd droga już jest np. w jurysdykcji Kłobucka.
    • Gość: lotus poole Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 20:18
      mam wrażenie (po paru pobytach w tej gminie m.in. nad "bajorem" Pająk), że
      tubylcy uważający się za mieszkańców małego miasteczka, mentalnością nie
      odstępują od zwykłych wsioków. Przez nich to miejsce jest mimo wszystko zwykłą
      WIOCHĄ z ambicjami.
      Bez nerwów za jakieś 10 lat tubylcy będą mniejszością i to jest szansa, że na
      obrzeżach miasta będzie miłe miejsce
      • Gość: Jacek Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:29
        Te "wsioki" ustawiły bardzo dużo koszy na śmieci, poszukaj takich nad akwenami
        (bezpłatnymi)w Częstochowie. Oczywiście najwięcej wypoczywa tu mieszkańców
        Częstochowy, więc ich pomyliłeś z miejscowymi. Jako częstochowianin ze wstydem
        patrzę, jak im rozjeżdżamy (spójrz na rejestracje samochodów) i zaśmiecamy tę
        plażę. Rano plaża jest sprzątana. Zresztą my częstochowianie tak samo
        zachowujemy się w mieście, a pretensje mamy do innych. Pamiętajmy jednak, że tam
        jesteśmy gośćmi, i że wstęp na tamtą plażę jest przecież bezpłatny. A jednak po
        nas cierpliwie sprzątają !!!
      • Gość: pix23 Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:20
        Wsiolem to jest takie coś jak ty.Przyjedzie jakiś c..l z miasta i się uważa za
        bóg jeden wie co.A jego starzy zostali żywcem od pluga odciągnięci albo
        przywiezieni do miasta razem z kartoflami.To jest przykład buractwa
    • Gość: Ania Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:38
      Mieszkam na Stradomiu i też często bywam w Konopiskach. Mam takie same odczucia
      jak Jacek i nie wiem, gdzie jest wieś a gdzie wiocha! U nas o asfaltowej uliczce
      możemy tylko pomarzyć brnąc po kostki w błocie. Tam asfaltowa uliczka prowadzi
      do zaledwie paru domów. Do tego jasno oświetlona, a my na Stradomiu błądzimy w
      ciemnościach. Oni już wiele lat mają w domach gaz, a my jeszcze nie! Dopiero
      teraz kładą u nas kanalizację, a tam już mają. Podoba mi się w nocy oświetlony
      pięknie koścół w Konopiskach.
    • Gość: xx Re: Konopiska !!! IP: *.icis.pcz.pl 01.08.05, 21:53
      Dla mnie Czestochowa i Konopiska to praktycznie jedno - kazde ma cos drugiemu
      do zaoferowania. I to jest wlasnie dobre. To praktycznie juz w tej chwili jeden
      organizm.

Duze miasto i mala miejscowosc kazde maja po prostu swoja specyfike.

Dodam tylko ze pole golfowe zbudowal czlowiek spoza Konopisk i bez bliskosci
      Czestochowy jego budowa mialaby nieduzy sens.

Im wiecej bedzie fajnych rzeczy w Czestochowie i miejscowosciach wokol, tym
      wiecej zyskamy. Dla mnie to jeden region i sukcesy mieszkancow Konopisk sa dla
      mnie tak samo wazne jak sukcesy Czestochowy.

Poza tym Czestochowe warto lepiej poznac - jest w niej tez wiele pieknych
      dzielnic, chociazby naokolo mnie na Tysiacleciu.

• Gość: Jarema Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 07:56
      Ale dlaczego w Konopiskach mogą budować chodniki, a w Dźbowie (dzielnica
      Częstochowy) już nie? Dawniej, gdy się wyjeżdżało z miasta, kończyły się
      chodniki. Teraz jest odwrotnie. Gdzie jest wieś, a gdzie miasto?
      • Gość: xx Re: Konopiska !!! IP: *.icis.pcz.pl 02.08.05, 10:11
        Taka jest kolej rzeczy - nie mozna miec od razu wszystkiego, sa pewne
        priorytety w kazdej gminie czy miescie.

W tej chwili dla Czestochowy takim priorytetem jest Centrum, bo to jednak
        wizytowka miasta.

A poza tym dochodzi jednak ta sprawa ze niektore z peryferyjnych dzielnic
        Czestochowy sa po po prostu slabo zorganizowane - pomiedzy ludzmi tam
        mieszkajacymi wiezi spoleczne sa bardzo slabe. Konopiska sa niezalezna
        jednostka z silnymi wiezami spolecznymi laczacymi mieszkancow - czesc z nich to
        faktycznie Czestochowianie, czesto Ci bogatsi i lepiej wyksztalceni - np. wiem
        ze tam mieszka Szewinski a jego zona jest sedzia Sadu w Czestochowie.
        • Gość: inka Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:56
          Coś mi się wydaje ze poniektórzy nie widzieli prawdziwej wsi. Mieszkam w
          Konopiskach od urodzenia i nigdy nie widziałam, żeby ktoś pasł krowy na lakach,
          miał chlewnie a w niej pare świn. Ludzie skąd w was taka zawiść?? To jest
          typowa polska, zamiast cieszyć się, że cos się zmienia na lepsze to wy tylko
          potraficie narzekać.
          Mimo iż mieszkam w Konopiskach jestem dumna z Częstochowy i wszystkich nowych
          inwestycji, jakie maja w niej miejsce, a ktoś, kto uważa się za
          wielkiego „mieszczaka” potrafi tylko rzucać głupimi epitetami.
          Skoro, co poniektórym nie podobają się Konopiska to proszę wytłumaczcie mi,
          dlaczego coraz więcej ludzi mieszkających w Częstochowie buduje u nas swoje
          domu, dlaczego przyjeżdżają nad zalew skoro to taka dziura?? Każdy jest mocny
          tylko w gębie.
          • Gość: Jacek Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:03
            Inka! Nie przejmuj się głupawymi wypowiedziami, bo pisać każdy może. Masz rację,
            że dużo częstochowian buduje domy w Konopiskach. Ja sam mam na oku fajną
            działkę! To śmieszne, w Częstochowie wielu nie ma jeszcze gazu czy kanalizacji,
            a innych wyzywamy od wsioków. Mam małe dziecko i znam wiele placów zabaw w
            Częstochowie. Ale najpiękniejszy i najbezpieczniejszy jest nad Pająkiem!
            Polecam, tam nawet jest starannie pielęgnowany trawnik, a nie klepisko jak u nas
            na wsi w Częstochowie!
            • Gość: do Jacka Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:32
              Jacek masz całkowita rację. Ktoś tu pisze na usprawiedliwienie zaniedbanej i
              pogrążonej w zacofaniu Częstochowy, że wszystko ma swoją specyfikę. Jasne!
              Specyfiką Konopisk jest posiadanie Wójta, który szanuje swoich mieszkańców i
              robi dla nich coś ważnego i istotnego, czegoś czego oni oczekują. Poza tym
              Konopiska mają szczęście. Specyfiką Częstochowy, na nieszczęście jej
              mieszkańców jest brak takiej specyfiki.
              • Gość: xx Re: Konopiska !!! IP: *.icis.pcz.pl 02.08.05, 18:14
                Specyfika Czestochowy w porownaniu z Konopiskami jest to ze to jest duze
                miasto. W takim miescie sukcesy zaleza zarowno od aktywnosci i pracowitosci jej
                mieszkancow, jak i sprawnosci wladz.

W sumie wyniki rankingu Rzeczpospolitej swiadcza ze mozemy miec tez powody do
                dumy, chociaz wiele jest jeszcze do zrobienia i to na kazdym kroku. Ale trzeba
                tez umiec szanowac swoje miasto, bo bez takiego szacunku naprawde trudno o
                sukcesy.

• Gość: Jacek Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 18:17
                Napisałeś: "Specyfiką Konopisk jest posiadanie Wójta, który szanuje swoich
                mieszkańców i robi dla nich coś ważnego i istotnego, czegoś czego oni oczekują".

Gdy jadę samochodem przez Sabinów i Dźbów denerwuje mnie, że starsi ludzie muszą
                chodzić wąską i bardzo ruchliwą szosą, bo w tej części miasta Częstochowy nie ma
                chodnika czy ścieżki rowerowej. Nie napisałem wcześniej, że od granicy gminy
                Konopiska oni sobie budują chodnik ze ścieżką rowerową !!! Częstochowa nie ma
                takiego wójta ???
                • Gość: xx Re: Konopiska !!! IP: *.icis.pcz.pl 02.08.05, 20:32
                  Ja pretensje kierowalbym do spolecznosci czy wladz tego wlasnie Sabinowa czy
                  Dzbowa - nie wiem skad sie to bierze tak do konca ale w Czestochowie sa bardzo
                  duze roznice pomiedzy dzielnicami.

• cudzik3 Re: Konopiska !!! 02.08.05, 20:57
                  Częstochowa ma Wronę. To jest właśnie ta specyfika że Konopiska mają Wójta,
                  Radę, Zarząd, którym z a l e ż y! Wójt nie siedzi na... tylko jeździ, chodzi po
                  terenie gminy, zabiega wszystkimi możliwymi kanałami o dodatkowe środki dla
                  gminy, o ulgi i preferencje. Wymaga to od Niego i od pracowników morderczego
                  wręcz wysiłku, ale jak widać niektórzy to doceniają. Choć są i tacy, którzy
                  nie, jak zawsze.
                  • Gość: xx Re: Konopiska !!! IP: *.icis.pcz.pl 02.08.05, 22:15
                    Jeszcze sie taki nie urodzil co by Czestochowianom dogodzil, chcialoby sie rzec.

Skazeni jestesmy Czestochowskim malkontenctwem.
                    • Gość: Lucy Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:06
                      Gość portalu: xx napisał(a):
                      "Jeszcze sie taki nie urodzil co by Czestochowianom dogodzil, chcialoby sie
                      rzec. Skazeni jestesmy Czestochowskim malkontenctwem."

Częstochowskie malkontenctwo według xx to chodnik w Dźbowie? Myślałam, że to
                      normalne, żeby w mieście przy ruchliwej drodze był chodnik! Powiedz to starszym
                      ludziom, którzy ryzykują życie chodząc tamtędy. A może w Częstochowie tak ma być?
                      • Gość: xx Re: Konopiska !!! IP: *.man.poznan.pl 04.08.05, 00:49
                        Chodnik to wazna sprawa - chociaz przy braku srodkow jakies priorytety sa
                        nieuchronne.

Ale mam wrazenie ze przewaga Konopisk w stosunku do Dzbowa wynika rowniez z
                        tego ze ludzie w Konopiskach sa duzo lepiej zorganizowani.

Jezdzac po Czestochowie zauwazylem ze wlasnie krance Czestochowy w strone Opola
                        i obok, sa zaniedbane i niedorozwiniete w stosunku do innych peryferyjnych
                        dzielnic Czestochowy.
                        • Gość: Lucy Re: Moralna odpowiedzialność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 09:30
                          Chodnika w Dźbowie nie ma już tyle lat, że nie ma co mówić o priorytetach.
                          Priorytetem jest przecież życie ludzkie, bo zdarza się tu wiele wypadków (że nie
                          wspomnę o codziennym stresie). Myślę, że decyzja o budowie chodnika i ścieżki
                          rowerowej jest przeliczalna na np. jedno życie ludzkie rocznie i paru rannych.
                          Ktoś jest MORALNIE za to odpowiedzialny.
              • Gość: Witold Re: Konopiska !!! IP: 195.117.153.* 14.08.05, 13:59
                Jestem co prawda miłośnikiem Konopisk i jego mieszkańców, ale nie mów mi proszę
                o Waszym wójcie i jego dbałości o ludzi tej Gminy. Być może dba o tych z kasą,
                zapominając o tych, którzy nie umieją się znaleźć w dzisiejszej rzeczywistości.
                A że takich nie brak i w Konopiskach to fakt oczywisty i wystarczy zerknąć do
                statystyk Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. W Częstochowie od kwietnia
                najubożsi korzystają z pomocy unijnej w postaci darmowej żywności(mleko, ryż,
                mąka, makaron, sery topione i twarde), a Gmina Konopiska (chociaż mogłaby
                również korzystać z tej pomocy)ma to serdecznie w du....żym poważaniu. I co na
                to jej mieszkańcy. Mam nadzieję, że zrozumieją i odpowiednio zareagują w
                przyszłym roku.
        • Gość: paweł Re: Konopiska !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:37
          jestem mieszkańcem gm.Konopiska , co do Szewińskich to za bardzo się nie
          wysilili by pomóc gminie
          • Gość: Blachownia Re: Chodzi o słynną Irenę Szewińską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:20
            Chodzi o słynną Irenę Szewińską?
            • Gość: Is Re: Chodzi o słynną Irenę Szewińską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 19:20
              Kiedeyś czytałam w Gazwecie Wyborczej, że w Konopiskach mieszka syn Ireny
              Szewińskiej.
    • Gość: Ania Re: Konopiska - 4 miejsce w Polsce !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:24
      Króciutka informacja z częstochowskiej Gazety Wyborczej (27 VII 2005): gmina
      Konopiska zajęła 4 miejsce w rankingu Rzeczpospolitej na najlepiej zarządzaną
      gminę w Polsce !!! Przypomnę, że w tym samym konkursie wśród miast Częstochowa
      też zajęła wspaniałe 5 miejsce. O Częstochowie głośno było w gazecie i na forum,
      o Konopiskach nic. Czyżbyśmy naprawdę zazdrościli? Gratuluje dla Konopisk, bo
      oni chyba naprawdę potrafią się rządzić!
      • Gość: xx Re: Konopiska - 4 miejsce w Polsce !!! IP: *.icis.pcz.pl 02.08.05, 18:07
        W Gazecie bylo tez o Konopiskach - a na forum mniej, bo forum jest jednak
        glownie Czestochowskie.

• Gość: xxy Re: Konopiska - 4 miejsce w Polsce !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 21:54
          Nie tylko w gazecie było o Konopiskach , mają tez swoją stronke:)
          www.konopiska.pl/4miejsce.html
    • Gość: xxy Re: Konopiska !!! IP: *.21.pl / 213.199.204.* 02.08.05, 18:28
      przeciez starosta czestochowski jest z konopisk a firma produkujaca kostke
      brukowa na chodniki jest zony starosty to jak moze byc inaczej
      • Gość: Jarema Re: Jaka logiczna wypowiedź xxy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 18:39
        Jaka logiczna wypowiedź. Z tego co napisał xxy wynika, że skoro żona prezydenta
        Częstochowy nie ma firmy produkującej kostkę brukową na chodniki, to w
        Częstochowie ma nie być chodników ???
        Odezwało się nasze częstochowskie piekiełko w postaci xxy. Załatwia jakieś swoje
        prywatne porachunki, ale z tego nie przybędzie chodników w Częstochowie !!!
      • Gość: Jacek Re: xxy - A co z oświetleniem ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 18:45
        xxy - A co z oświetleniem ulicznym ??? Bo w Konopiskach wszystko jest też
        bardzo ładnie oświetlone, tzn że żona starosty ma firmę produkującą lampy ??? To
        od granicy Częstochowy nadal będzie ciemno, gdyż nasze żony nie produkują lamp !!!
        Zgadzam się: piekiełko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Absolwent Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 19:30
      A mnie Konopiska też się podobają. Byłem tam u znajomych 3 maja. Dzień był
      piękny, a po całych Konopiskach maszerowała właśnie orkiestra dęta i grała
      fantastyczne urywki. Dziewczyny wywijały w powietrzu pałeczkami i w ogóle. Tego
      naprawdę dało się słuchać i było na co popatrzeć! Orkiestra dęta z Konopisk jest
      podobno jedną z lepszych w Polsce i cały czas zajmuje najlepsze miejsca w
      ogólnopolskich konkursach.
      • Gość: sympatyk Konopisk Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 20:42
        U nas w Częstochowie też gra orkiestra z głośników w Alejach i nie tylko w
        święta. Niech nam Konopiska zazdroszczą, bo tego nie mają. To jest jedno z
        nielicznych osiągnięć częstochowskich. A te wszystkie rankingi osiągnięć miast
        są, w naszym przypadku, na miarę księgowych z PZPR - w papierach wszystko gra,
        tuba propagandowa ryczy w uniesieniu, ale widok jest smutny i przygnębiający.
        • Gość: Blachownia Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:20
          U nas w Blachowni też wszyscy z zazdrością patrzymy w stronę Konopisk. Tam się
          coś dzieje, coś się robi, buduje, rozwija. A u nas nic kompletnie.
    • Gość: Czesiu Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:39
      Będę złośliwy, bo czytam i czytam o tych Konopiskach i szlag mnie trafia.
      Codziennie jeżdżę przez Dźbów i tam jest kawałeczek chodnika: taki wąski z rowem
      na wodę jak na wsi. Na dziurawej jezdni nie ma studzienek kanalizacyjnych - woda
      ma spływać do rowu. Takie rozwiązania stosuje się np. w Bangladeszu. Widzę też
      ten chodnik budowany w Konopiskach. Najpierw zakrywają rowy i kładą rury
      odwadniające a potem powoli kładą chodnik czy ścieżkę rowerową. Może by tak
      wójta Konopisk na prezydenta Częstochowy?
      • Gość: andzia Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 00:06
        Dla zainteresowanych...
        Konopiska to fajniutkie miasteczko...mieszkam tu już od 1978 roku, wiec widze
        jak sie rozwija i rosnie w siłe....
        Tu faktycznie sie cos dzieje...jak nie festyny,to miedzynartodowe zawody
        traiatlonowe,pola golfowe, zadbany zbiornik,estetycznie utrzymany parafialny
        kościolek, oboz harcerski, nowe gimnazjum, tak zwany ,,Tuszynek"(mnostwo
        sklepikow z ciuchami...w niezlej cenie)........Wszystko jednak zależy od
        ludzi.....i to nie dzieki wladzom jest to wszystko a dzieki ludziom ktorzy
        tworza spolecznosc gminy i chca sie angazowac w te imprezy i instytucje.....
        zamieszkuja tu faktycznie znani sportowcy,aktorzy,ludzie mediow ;-
        )))).......Mamy tu swoje tradycje......
        Pozdrawim wszystkich: mieszkana Konopisk i Czestochowy

p.s.
        ZROBCIE WKONCU DROGE NA UL.AVICENNY!!!!...BO TO JEDYNA ZANIEDBANA I ZAPOMNIANA
        CHYBA ULICA W GMINIE;-))))))))pozdrawiam Wladze Konopisk;-)

;
        • Gość: menes Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 10:17
          Wszystko jednak zależy od
          > ludzi.....i to nie dzieki wladzom jest to wszystko a dzieki ludziom ktorzy
          > tworza spolecznosc gminy i chca sie angazowac w te imprezy i instytucje.....
          zgoda tylko jeśli władza nie jest w stanie pomóc to chociaż niech nie
          pszeszkadza- w Cz-wie był taki przypadek ,że OBYWATEL sam nad własną posesją
          położył chodnik i może w jego ślady poszli by sąsiedzi ale nic z tego bo
          urzędasy kazali b.szybko rozebrać bo nie było projektu ,zezwolenia i jeszcze
          wielu bzdurnych papierów...Nie dał zarobić ,,gryzipiórkom'' raądził się jak na
          swoim- ukarać chcieli go jeszcze . Kto się więc będzie wysilał ?
    • Gość: 123 Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 12:04
      Ostatni wjazd na autostradę, o której dyskusja toczy się na forum, znajdzie się
      dokładnie na granicy Częstochowy i gminy Konopiska. Ta dziurawa droga bez
      chodników w granicach Częstochowy stanie się również drogą dojazdową do tego
      węzła autostradowego. Ruch tam się znacznie zwiększy i to jest również powód do
      NATYCHMIASTOWEJ budowy chodnika.
    • Gość: Jacek Re: Ja - idealista wierzyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:49
      Rozpoczynając ten wątek miałem cichą nadzieję na jakąkolwiek reakcję władz
      Częstochowy, chociażby rzecznika prasowego (jeżeli inne progi za wysokie). Jak
      jakiś idealista wierzyłem, że KTOŚ się odezwie. Olali nas, a przecież problem
      części miasta graniczącej z Konopiskami jest olbrzymi:
      1. władze ponoszą moralną odpowiedzialność za bezpieczeństwo ludzi mieszkających
      przy tak bardzo ruchliwej drodze (ich najbardziej mi szkoda). Nie chcę
      przesadzać (niestety mam wyobraźnię), ale ILU rowerzystów i dzieci chodzących po
      tej szosie do szkoły zginie w najbliższych latach pod kołami samochodów ???
      2. odpowiedzialność za estetykę miasta na styku z zadbaną gminą, tędy wjeżdża
      przecież do Częstochowy połowa mieszkańców Śląska (ciężki wstyd !!!), tędy
      jeździ też wielu częstochowian (to drobnostka?)
      3. odpowiedzialność władz miasta za niedaleką przyszłość (marzenie ściętej
      głowy?), kiedy droga ta będzie dojazdową do węzła autostrady i ruch się wtedy
      ZNACZNIE zwiększy

Jestem mieszkańcem Tysiąclecia, a wystąpiłem w imieniu ludzi (najczęściej
      starszych i biedniejszych) z Sabinowa i Dźbowa, raczej nie korzystających z
      internetu. Oni tego forum nie czytają, więc nawet nie wiedzą, że władze miasta
      ich tu lekceważą !!! Oni są TYLKO obywatelami Częstochowy.
      • Gość: do Jacka Re: Ja - idealista wierzyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 10:23
        Jedynym skutecznym sposobem na załatwienie tej sprawy jest właściwe posłużenie
        się kartką wyborczą. Trzymaj się Jacku.
      • Gość: Lucy Re: Ja też oczekuję reakcji Urzędu Miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:25
        Ja też oczekuję reakcji Urzędu Miasta, nie jesteśmy tylko stadem baranów na wybory!
      • Gość: Jarema Re: Hej ! Panie Prezydencie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 18:34
        I olali sprawę?
        Władze miasta są takie aktywne na tym forum, kiedy im to wygodne. Czekamy
      • Gość: 123 Re: Hej - panie rzeczniku Leśnikowski !!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 20:10
        My obywatele Częstochowy czekamy na jakąś reakcję
    • Gość: 123-4 Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 08:48
      URZĄD MIASTA CZĘSTOCHOWY zapewne na zasłużonym wypoczynku
    • Gość: Jacek Re: A może Gazeta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 17:54
      A może Gazeta zapytałaby w naszym imieniu o ten chodnik, bo widać dla nas Zarząd
      Miasta to za wysokie progi?
      Prosimy!
    • Gość: W.Grabałowski Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 20:09
      Znowu to samo co w dyskusji na temat kto kogo lubi a kto nie lubi Lubliniec
      Częstochowy czy Częstochowa Lublińca (Patrz wątek - rozliczamy posłów).Zaczęto
      pisać tu o tym,że jest Gmina w której władzy się chce coś robić i zaraz wrąbali
      się w dyskusję Ci którzy potrafią tylko nienawidzieć i jątrzyć.Jeśli spojrzeć
      na mapę to takie Gminy jak:
      Konopiska,Blachownia,Wręczyca,Poczesna,Olsztyn,Mstów,Mykanów za 50 lat przy
      obecnym postępie rozwoju aglomeracji miejskich będą w granicach Miasta, lub co
      najwyżej na samiutkich jego obrzeżach.Czy nie lepiej dzisiaj brać to pod
      uwagę,współpracować,planować wspólnie niektóre inwestycje i rozwój niektórych
      funkcji,pomagać sobie wzajemnie i wspierać się w swoich działaniach ?
      Doświadczenia bardzo wielu miast świata wskazują,że tendencje są właśnie
      takie.Pracować w centrum a mieszkać na obrzeżu,gdzie więcej
      zieleni,wody,powietrza,przestrzeni.Jak wiele racji jest w tym obraźliwym
      porzekadle,że dla Polaków można coś zrobić.Z Polakami nic się nie da zrobić, bo
      sami się zagryzą na amen.Uczmy się zgody i współpracy a nie nienawiści i
      wrogości.Patrzmy jak robią t inni.Pozdrawiam.
      • Gość: Ania Re: W. Grabałowski - jak kulą w płot !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 22:09
        Gratuluję wyczucia i zrozumienia tematu. Pan kandydat na senatora zrugał nas,
        choć bardziej spodziewałabym się po nim merytorycznej pomocy. Wierzyć się nie
        chce, że się tak wywyższył nad zwykłych ludzi. I czegoż ci ludzie chcieli??
        Chodnika przy ruchliwej ulicy!! Napisał:
        "Jak wiele racji jest w tym obraźliwym porzekadle,że dla Polaków można coś
        zrobić.Z Polakami nic się nie da zrobić, bo sami się zagryzą na amen.Uczmy się
        zgody i współpracy a nie nienawiści i wrogości.".
        Przeczytałam wszystkie posty na tym wątku, są bardzo rzeczowe, więc skąd ta
        napaść na forumowiczów? Jakże wiele W.Grabałowski dla nas zrobił - dobrze, że o
        tym pisze na forum, bo nawet bym nie wiedziała! A jeżeli chodzi o nas maluczkich
        z Sabinowa i Dźbowa, to właśnie miał okazję wypowiedzieć się w ważnej społecznie
        sprawie. Dziękujemy serdecznie za bezduszną i zarozumiałą wypowiedź. Naprawdę na
        taką czekaliśmy.
        "Uczmy się zgody i współpracy a nie nienawiści i wrogości" - święte słowa!
      • Gość: 123-4 Re: o co chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 07:37
        Ja też nie rozumiem o co chodzi W. Grabałowskiemu. Z jakiej on jest partii?
      • Gość: Lucy Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 09:42
        Zamiast Urzędu Miasta odezwał się kandydat na senatora! Poucza nas w imieniu
        władz Częstochowy?
    • Gość: W.Grabałowski Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:59
      Na Boga !!! nikogo nie mam zamiaru pouczać.Bardzo chwalebne,że piszemy o
      Gminie w której Władza wie jakie są potrzeby i potrafi je zaspokać.Ale
      przecież zaraz odezwały się głosy obraźliwe dla chwalących Konopiska
      sugerujące,że Częstochowa jest czymś lepszym od Konopisk.(Wy to wieś a my to
      miasto).Nie jest !!! Jest po prostu inna,ma inne problemy i inne możliwości.I
      mój głos tego właśnie dotyczył
      sugerując raczej zamiast kłótni pomysły na współpracę bo za 50 lat i tak
      będziemy (no może nie całkiem wszyscy) mieszkać w jednym mieście.Dokładnie o
      tym był mój tekst.Nie rozumiem więc skąd te posądzenia o wrogość i
      zarozumiałość Aniu.W Łąźcu,Wąsoszy i Korzonku mieszka moja rodzina to powiedz
      mi skąd miałbym brać niechęć i złośliwości w stosunku do zaprzyjażnionej Gminy
      Konopiska.Pozdrawiam.
    • Gość: W.Grabałowski Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 13:02
      I jeszcze jedno.Na szczęście już nie jestem z żadnej Partii.Wyrzucili mnie z
      SLD dwa lata temu za mówienie niewygodnej prawdy.Pozdrówka.
      • Gość: Jacek Re: Do W.Grabałowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 13:56
        No to na szczęście się wyjaśniło, bo ja też myślałem niepochlebnie o Pana
        wcześniejszym poście! Może tylko niezręcznie został sformułowany. A więc bez obrazy!
        Walczymy w tym wątku o mieszkańców Sabinowa i Dźbowa (ja mieszkam na Tysiącleciu
        i robię to zupełnie społecznie), dzielnic zapomnianych przez władze miasta.
        Co do strategii dla Częstochowy, to odrodzenie Dźbowa mogłoby się przecież
        dokonać przy okazji planowanej autostrady. Bo tak się składa, że jej węzeł
        znajdzie się dokładnie w miejscu omawianym w naszym wątku, na granicy miasta i
        gminy Konopiska. Przy takim węźle mogą się pojawić wielkie inwestycje (ile tam
        ciekawych terenów) i miejsca pracy, ale dobry gospodarz (Częstochowa) powinien z
        wyprzedzeniem poprawić stan tej drogi, oddzielić ruch pieszych od ruchliwej
        jezdni, by nie odstraszać potencjalnych inwestorów. Sam widziałem reakcję
        znajomego profesora z Niemiec, który z niedowierzaniem przeczytał na tablicy
        drogowej napis Częstochowa. Już dziś powinniśmy się chwalić położeniem
        Częstochowy przy planowanej autostradzie i pomyśleć o wygodnym przejeździe przez
        miasto od strony Śląska do np. specjalnej strefy ekonomicznej wokół huty. No bo
        którędy z tej autostrady pojadą auta? Tym wąskim gardłem? A ile wtedy zginie
        ludzi pod kołami samochodów? Wystarczy spojrzeć na plan miasta, żeby przewidzieć
        bieg zdarzeń.
        Proszę też pomyśleć jak zatka się ta (obecnie ruchliwa) droga, gdy z tego węzła
        zjeżdżać będzie do Częstochowy pół Śląska. To będzie przecież pierwszy(!) zjazd
        do Częstochowy. Również przylatujący do Pyrzowic turyści dojadą tu w 20(!)
        minut, na czym Częstochowa tylko zyska. A i częstochowianie tędy właśnie będą
        jeździć na lotnisko. Tymczasem, jak niedawno doniosła prasa, władze miasta nic
        tu nie zamierzają zrobić. Nie tylko dziś, ale ogłosili, że nie mają takich planów!
        Skoro w dzisiejszych czasach nie liczy się zdrowie i życie ludzi, a władz
        Częstochowy w ogóle nie zainteresował ten temat, to może chociaż interes
        ekonomiczny miasta zdecyduje o jakichś śmiałych decyzjach. Może warto się tym zająć?
        • Gość: W.Grabałowski Re: Do W.Grabałowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 14:41
          O ile wiem będą trzy węzły zjazdowe z projektowanej
          autostrady.Północny,zachodni i południowy.Wokół wszystkich trzech tereny
          powinny się znacznie zaktywizować w sensie gospodarczym.Dlatego pisałem,że
          pomiędzy Miastem a Gminami granicznymi potrzebna jest długofalowa i
          perspektywiczna współpraca, która uwzględni rozwiązania korzystne i dla tych
          Gmin i dla Miasta.Śledzę Forum na kilku wątkach i zauważyłem nie tylko ja
          zresztą,że zawsze gdy ktoś rozpocznie rozumnie pożyteczny wątek zawsze znajdzie
          się malkotent który od razu wrzuca złośliwości i obelgi.Widać tylko tyle ma do
          zaoferowania.Pozdrawiam
          • Gość: Jacek Re: Do W.Grabałowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 15:45
            Pierwszym węzłem zjazdowym z autostrady od strony Pyrzowic będzie ten na granicy
            Częstochowy i gminy Konopiska, następny będzie w Wyrazowie. Autostrada przetnie
            prostopadle istniejącą szosę (tę o której tu dyskutujemy) mniej więcej w miejscu
            tablicy z napisem "Częstochowa" i zostanie dla niej wybudowany wiadukt. Ślimaki
            zjazdowe zostaną umiejscowione na sąsiednich polach. Dalej autostrada zatoczy
            wielki łuk i pobiegnie równolegle do starej trasy. Z centrum Konopisk do wjazdu
            na autostradę będzie około 2km.

Konopiska są jak urodzony pod szczęśliwą gwiazdą!
      • Gość: Is Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 11:05
        To faktycznie najkrótsza droga z przyszłej autostrady (od strony Śląska i
        lotniska) do huty wiedzie przez Dźbów i Sabinów! Bo z Wyrazowa będzie można
        wjechać tylko do ścisłego centrum. I co na to prezydent miasta? Myśli coś?
        • Gość: Isssssss Re: A przez Sabinów to którędy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 11:31
          A przez Sabinów to niby którą drogą? Sznur samochodów codziennie jest taki, że
          nie da się przejść na drugą stronę jezdni!
          • Gość: xzibi Re: A przez Sabinów to którędy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 18:56
            Na ulicy Sabinowskiej już teraz żyje się trudno, nie da się przejść na drugą
            stronę jezdni, nie da się wyjechać samochodem. Czy naprawdę władze miasta nie
            będą tu nic robić? To po co nam te władze?
            • Gość: Absolwent Re: A przez Sabinów to którędy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 19:24
              Ludzie, czy naprawdę nic się nie da zrobić w sprawie odkorkowania tych ulic?
    • Gość: Kasia:) Re: Konopiska !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 11:43
      Niewspomniales o tym ze w tamtym roku panowala tam czerwonka!I wielu naprawde
      wielu ludzi sie tam Potopiło...warto tez wspomnieć o Zawodzi (mam na myśli piach
      i samula wielu ludzi z miasta jezdzi sie tam rowniez kąpac!) Ale jedna mysle ze
      nejlepszy jest basen na Kamienicy,czysta woda ratowicy i tylko 7zł(osoba
      dorosła) 3,50(dziecko) i mozemy wypoczywac cały dzien!! A Pająk to tylko wielkie
      bajoro na ktore wszyscy sie strasznie podniecaja!!!!
      • Gość: 123-4 Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 16:12
        Nie wspomniał, że panowała tam też grypa (ptasia)!
        • Gość: wengier Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 22:33
          i tak konopiska niedługo będą dzielnicą CZEWY i po co te kłótnie i swary głupie
          • Gość: lub Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 22:58
            i tak nie ma to jak dźbów......
            DŹBÓW CITY górą!!!
          • Gość: Mieszkaniec Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 08:45
            Ja mam nadzieję, że Konopiska nigdy nie będą częścią Częstochowy. Lepiej się
            rozwijamy jako wieś. Zresztą ponad połowa mieszkańców (łącznie ze mną)
            przeprowadziła się tu z Częstochowy.
    • Gość: Jacek Re: Konopiska !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:28
      Założyłem ten wątek, bo wierzyłem w nasze miasto. Wierzyłem, że jaśnie pan
      prezydent lub jakiś jego rzecznik (albo jakiś wydział urzędu ds dróg) chociaż
      podejmą dyskusję na temat tego przedmieścia Częstochowy. Nawet nie zareagowali,
      widać im to niewygodne. Na świecie władza reaguje na głos społeczny. U nas w
      Częstochowie nie!
      Szanowni mieszkańcy Dźbowa i Sabinowa, władze nam nie pomogą. A tyle tu
      problemów, które jak widać nikogo nie obchodzą. Zainteresują się nami przed
      wyborami.
      • Gość: Jacek Re: Ja naprawdę wierzyłem w Częstochowę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:30
        Ja naprawdę wierzyłem w Częstochowę!
        • Gość: 123 Re: Ja naprawdę wierzyłem w Częstochowę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:32
          Naprawdę miasto nie wybuduje tego chodnika? A gdyby tak panowie prezydenci
          musieli mieszkać w tych dzielnicach?
          • Gość: lub Re: Ja naprawdę wierzyłem w Częstochowę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:36
            macie racje teraz to wszyscy urzędnicy są zajęci wyborami i tymi kto z nich
            znajdzie sie na liście a o nas biednych mieszkańcach Dźbowa i Sabinowa nikt nie
            pomyśli, swoją drogą ciekawe gdzie mieszkają władze naszego miasta, w jakich
            dzielnicach?? napewno w tych BARDZO dobrze zadbanych:P a nasz Dźbów, Sabinów
            czy choćby Kuźnica?? co z nimi...ech
            • Gość: 123 Re: ich psi obowiązek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:38
              Ale Sabinów i Dźbów się wkrótce zakorkują, a ludzie którędy mają chodzić? Władze
              miasta nic nie robią, a to jest ich psi obowiązek!
      • Gość: Jacek Re: Wójt Konopisk na prezydenta !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:40
        A może wójta Konopisk na prezydenta Częstochowy?
    • Gość: Lucy Re: skoro urząd miasta nie reaguje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:09
      A może by się tak skrzyknąć na jakąś demonstrację, skoro urząd miasta nie
      reaguje na nasze uwagi! Na Sabinowie czujemy się jak bydło
      • Gość: 123 Re: skoro urząd miasta nie reaguje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:39
        A może zadzwońmy do jakiegoś pana rzecznika?
        • Gość: Jacek Re: skoro urząd miasta nie reaguje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 08:16
          Zaprotestowac to będziemy mogli dopiero w wyborach, wrzucając do urny kartkę
          wyborczą.
          • Gość: Absolwent Re: Lepper prezydentem Częstochowy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:55
            Lepper prezydentem Częstochowy!! On potrafi blokować drogi.
            • Gość: Absolwent Re: Lepper prezydentem Częstochowy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:56
              Żartowałem, przepraszam.
              Tak źle to w Częstochowie jeszcze nie jest.
              • Gość: Absolwent90 Re: Lepper prezydentem Częstochowy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:32
                Buhahaha!
                Prezydentem Częstochowy to mogę zostać ja.
                • Gość: Absolwent90 Re: Lepper prezydentem Częstochowy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:40
                  Żartowałem, przepraszam.
                  Jacek! Nie denerwuj nas żartownisiu.
      • Gość: xzibi Re: skoro urząd miasta nie reaguje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:38
        Zarząd Miasta nie reaguje na niewygodne posty i niech was to nie dziwi!
        • Gość: Ania Re: skoro urząd miasta nie reaguje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:56
          Leżą nad ciepłym morzem i nie czytają głupot
          • Gość: Absolwent Re: skoro urząd miasta nie reaguje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 15:30
            Jeżeli leżą nad ciepłym morzem, to pewnie nie w Polsce, bo u nas zimno i pada
            deszcz.

A w Dźbowie też biednym wiatr w oczy!
    • Gość: Jacek Re: kiedyś Dźbów nie należał do Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 18:03
      Podobno kiedyś Dźbów nie należał do Częstochowy, ale za Gierka włączono go do
      miasta?
      Jeżeli to prawda, to uważam, że Dźbów lepiej by się rozwijał samodzielnie, tak
      jak Konopiska. Pieniądze dzielone byłyby tutaj, a nie w magistracie. Mieszkańcy
      zaniedbanego Dźbowa są bardzo cierpliwi, ale chyba do czasu.
      Wybudować wreszcie chodnik w Dźbowie, byłaby to jedyna korzyść z przynależności
      do miasta!!!
      • Gość: Absolwent Re: kiedyś Dźbów nie należał do Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 09:48
        Nie wierzę, żeby władzom Częstochowy chciało się coś zrobić dla Dźbowa. Dźbów
        dużo stracił na włączeniu do miasta. Ale brak tego chodnika to naprawdę
        upokorzenie dla mieszkańców i wielki skandal.
        • Gość: 123-4 Re: kiedyś Dźbów nie należał do Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 09:56
          Brak tego chodnika to przede wszystkim zagrożenie dla życia i zdrowia
          mieszkańców oraz przejeżdżających kierowców! Upokorzenie dopiero na drugim
          miejscu, skandal na trzecim.
          • Gość: Lucy Re: kiedyś Dźbów nie należał do Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:04
            Brak tego chodnika to na pierwszym miejscu skandal!!! Reszta jest tylko skutkiem
            tego skandalu.
            • Gość: owas Re: kiedyś Dźbów nie należał do Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 17:40
              I niech te zniknięte parówki zewrzą jeszcze bardziej nasze szaregi
              • Gość: Wlodek Re: kiedyś Dźbów nie należał do Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 14.08.05, 20:35
                Gość portalu: owas napisał(a):

> I niech te zniknięte parówki zewrzą jeszcze bardziej nasze szaregi

A chodnika nie widac bo..temu misiu w urzedzie jedno oko wylecialo.
                i stad jest problem.
                • Gość: xzibi Re: kiedyś Dźbów nie należał do Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 08:53
                  Ta złośliwość o parówkach pachnie mi urzędową uszczypliwością. W którym urzędzie
                  szukać złośliwca? No zgadnijcie w którym?!

Głupiego chodnika nie chcą i nie potrafią wybudować. A rządzić Częstochową chcą,
                  ale czy potrafią?
    • Gość: Is Re:tanie ciuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 19:23
      A ja jeżdżę do Konopiska kupować tanie ciuchy. Tam jest bardzo wielki bazar,
      który nazywają "Tuszynek"
      • Gość: Garnitury Re:tanie ciuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 21:46
        Tam są tylko garnitury?
    • Gość: Turysta z Cz-wy Re: Chodniki w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 11:27
      Jazda samochodem po Polsce sprawia częstochowianinowi przykrość. We wsiach
      ścieżki rowerowe i chodniki, "lewoskręty" dla samochodów. Jazda prawym pasem nie
      powoduje też nagłego wjazdu na "prawoskręt" lub "donikąd". W Częstochowie
      bałagan, wiadomo od lat. I nic się nie zmienia. A że w Dźbowie nie ma chodnika?
      Kogo to obchodzi! Przecież w Częstochowie samochody, piesi i rowerzyści mogą się
      poruszać wspólnymi drogami! Jaka władza, takie miasto!
      • Gość: bente Re: Chodniki w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:36
        W Konopiskach, Rędzinach czy Wręczycy jest od 10 do 20- 30 ulic a w
        Częstochowie jest ich około 5000. Jedźcie na przedmieścia Warszawy, Krakowa
        Wrocławia czy Łodzi i zobaczycie, ze mają ten sam problem co Dźbów. Kazde duże
        miasto ma ograniczone środki na remont ulic czy chodników. W Konopiskach te 20
        ulic w parę lat wychuchaja na cacy, a w Częstochowie nawet 1/10 nie zrobią.
        Ludzie myślcie trochę.
        A prawda jest też taka, że bardzo dużo zależy od radnych z danej dzielnicy, bo
        to przecież Rada Miasta zatwierdza budżet, w którym wskazane sa ulice do
        remontu. Widać, że w Dżbowie czy Sabinowie lub Stradomiu radni coś kiepscy byli
        lub są. A z tego co pamiętam to obecna posłanka, a była prezydent i radna pani
        Janik z tamtego okręgu startowała w wyborach. Coś widać nie pomogła.
        • Gość: Turysta z Cz-wy Re: Chodniki w Częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 15:16
          Gość portalu: bente napisał(a):

> W Konopiskach, Rędzinach czy Wręczycy jest od 10 do 20- 30 ulic a w
          > Częstochowie jest ich około 5000. Jedźcie na przedmieścia Warszawy, Krakowa
          > Wrocławia czy Łodzi i zobaczycie, ze mają ten sam problem co Dźbów. Kazde duże
          > miasto ma ograniczone środki na remont ulic czy chodników. W Konopiskach te 20
          > ulic w parę lat wychuchaja na cacy, a w Częstochowie nawet 1/10 nie zrobią.
          > Ludzie myślcie trochę.

Bente myśl trochę!
          W przeliczeniu na jednego mieszkańca Konopiska wcale nie mają więcej pieniędzy
          na chodniki niż Częstochowa. Dlatego te "10 ulic" to dla nich tak samo wielki
          wydatek jak 1000 ulic dla Częstochowy (Częstochowa ma przecież 100 razy więcej
          mieszkańców). Poza tym mowa jest nie o chodnikach w Dźbowie, ale o chodnikach
          wzdłuż ruchliwej ulicy wjazdowej do miasta Częstochowy!
        • Gość: patriota Re: Chodniki w Częstochowie IP: *.man.czest.pl 25.08.05, 21:09
          bente, ale Częstochowa, ma te"10"razy więcej środków! od tych z Konopisk,
          Dźbowa, czy innych gmin. I określenie "10" jest ogromnie zaniżone, służy tylko
          jako cytat z Twojego postu. Wystarczy porównać jakie dochody, szczególnie
          własne, ale nie tylko, ma Częstochowa, a jakie np. te wywołane tu Konopiska!
          Tyle, że oprócz "kasy" w tychże Konopiskach mają jeszcze dobrych gospodarzy,
          dobrze zarządzają swoim budżecikiem, króy im przypadł w udziale. Zależy im! Pan
          Wrona woli dotować Jasną Górę i zwiększać bez umiaru zatrudnienie w urzędzie (a
          w programie swoim przed wyborami krzyczał jak to jego poprzednik zatrudniał
          swoich i że on to nie będzie!)! Punkt widzenia zależy przecież od punktu
          siedzenia. Niech już lepiej idzie w te posły, nie będzie bruździł
      • Gość: Turysta z Cz-wy Re:Prezydent Częstochowy nie jeździ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 08:25
        Zastanawiam się, czy Pan Prezydent Częstochowy nie jeździ przez Sabinów i Dźbów?
        Jako gospodarz tego miasta powinien wiedzieć jaki tam jest ruch!

Zastanawiam się też, dlaczego do tej pory Pan Prezydent Częstochowy nie wpadł na
        pomysł zbudowania tego chodnika? Przecież to nie jest jakaś ogromna inwestycja!
    • Gość: Turysta z Cz-wy Re: Do Rzecznika Leśnikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 11:52
      Gdy trzeba było zbesztać jakiegoś forumowicza (patrz "co za bzdury" w wątku
      "oceniamy rządy Prezydenta Wrony"), to rzecznik prezydenta miasta zrobił to od
      razu. Zauważyłem też, że odzywa się zawsze w wygodnych dla siebie momentach. Ale
      gdy ludzie zadają publicznie pytania, rzecznik AROGANCKO milczy jak zaklęty!
      Parę razy głosowałem na pana Wronę i chcę wierzyć, że on po prostu nie czyta
      tego forum. Bo przecież nie lekceważyłby swoich wyborców? Ale czyta rzecznik
      prasowy, który bierze pieniądze za odpowiadanie na pytania ludzi. Widać
      przemilcza moje pytanie specjalnie. Jako prywatna osoba mógłby mnie pan
      zlekceważyć, ale jako osoba publiczna ma pan OBOWIĄZEK odpowiedzieć na pytania
      zadane już dawno w wątku "Konopiska!!!". Mieszkańcy Sabinowa i Dźbowa czekają!

PS. Coraz bardziej brzydnie mi ta władza, bo pachnie PRL-em.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka