Dodaj do ulubionych

strzelnice w Lasku Aniolowskim

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 00:04
Witam:) Moze ktos wie, kto i kiedy wybudowal strzelnice w Lasku/Parku
Aniolowskim. Ponoc sa tam tez pozostalosci jakichs koszar...hmmm, ciekawe z
jakiego okresu... Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wlodek Re: strzelnice w Lasku Aniolowskim IP: *.vf.shawcable.net 22.08.05, 00:31

Gość portalu: tomcat napisał(a):

> Witam:) Moze ktos wie, kto i kiedy wybudowal strzelnice w Lasku/Parku
      > Aniolowskim. Ponoc sa tam tez pozostalosci jakichs koszar...hmmm, ciekawe z
      > jakiego okresu... Z gory dziekuje za odpowiedz.

O ile mnie pamiec nie myli, to pare miesiecy temu byl taki watek.
      7 PAL dzisiaj tam koszaruje" chyba AD, albo polibuda przy Dabrowskiego...
      Ostatnia ofiara strzelan na Aniolowie byla uczennica Sienkiewicza trafiona
      rykoszetem podczas strzelan PW z kbks-u.

• Gość: mmm Re: strzelnice w Lasku Aniolowskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 01:11
      hhmmm, ja slyszalem ze na poczatku ubieglego stulecia byly tam austriackie
      koszary, "strzelnic" (na moj gust wiekoszosc to stajnie) jest o ile mnie pamiec
      nie myli okolo 14, z czego jedna jest polozona zupelnie z boku, na samym
      poczatku stal kiedys podobno jakis dworek szlachecki, sa jeszcze pozostalosci
      po fundamentach oraz zasypane(chyba) piwnice..
      • Gość: Wlodek Re: strzelnice w Lasku Aniolowskim IP: *.vf.shawcable.net 22.08.05, 02:20
        Gość portalu: mmm napisał(a):

> hhmmm, ja slyszalem ze na poczatku ubieglego stulecia byly tam austriackie
        > koszary,

Rosyjskie to uwierze..ale austriackie???
        • Gość: Szczęki Re: strzelnice w Lasku Aniolowskim IP: *.111.inds.pl 22.08.05, 09:26
          W Lasku widoczne są pod poziomem ziemi mury korytarzy (albo okopów) z wapienia
          i betonu. Same strzelnice nie są eksploatowane. Podobno są to pozostałości po
          II Wojnie Światowej. Gdy nikt już tego nie używał posadzono tam las. Tyle wiem.
          Poprzedni wątek na temat tego co było na terenach Północy i Lasku Aniołówskiego
          ja zakładałem i powiem szczerze, że większość opini to były domysły a nie
          fachowe odpowiedzi także sam nie jestem pewien co tam było.
          • Gość: tomcat Re: strzelnice w Lasku Aniolowskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 23:45
            Ok, dzieki za opinie.
    • Gość: niki Re: strzelnice w Lasku Aniolowskim IP: 212.160.108.* 23.08.05, 09:23
      To są pozostałości po drugiej wojnie światowej.Te rowy zarośniete-to są okopy
      dawne.Ja sam tam kiedyś znalazł naboje od karabinu maszynowego,które leżały pod
      warstwą ziemi.Były skorodowane.Ktoś tym się potem zajął.Przeciw pancerny leżał
      i czekał na saperów.W tych rejonach wczasie jakiś prac ziemnych odnajduje się
      na niebezpieczne pozostałości po wojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka