IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 21:22
Uważam że powinniśmy podać władze naszego miasta do sądu za nic nie robienie
w sprawie psów. Ostatnio na ulicy Stażyńskiego pies pogryzł kobietę,
sterroryzował mieszkańców i co ? I nic. Jak najprędzej Zarząd miasta powinien
podjąć uchwałę o zakazie trzymania psów w domach wielorodzinnych czy na
terenie miast. Dokąd to psy będą ważniejsze od ludzi? Jeśli ktoś jest bardzo
zakochany w piesku i nie może bez niego żyć, niech zarząd miasta wydzieli im
skansen jak najdalej od ludzkich osiedli, postawi 5-cio metrowej wysokości
mur i niech tam sobie razem z pieskami dożywają swojego żywota.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Psy IP: *.man.czest.pl 03.09.05, 22:30
      chyba Cie poj**alo!! co ty sobie wyobrazasz?? agresja psow wynika tylko i
      wylacznie z winy wlascicieli ktorzy nie potrafia wychowac psa i sie nim zajac!!
      Moze kiedys ktos powie ludzi ktorzy mieszkaja z Staśkiem powinno sie przeniesc
      za miasto i powinien byc zakaz trzymania w domu Staśka!!
      • misiak32 Re: Psy 03.09.05, 22:53
        Gość portalu: ania napisał(a):

> chyba Cie poj**alo!! co ty sobie wyobrazasz?? agresja psow wynika tylko i
        > wylacznie z winy wlascicieli ktorzy nie potrafia wychowac psa i sie nim zajac!!
        >
        > Moze kiedys ktos powie ludzi ktorzy mieszkaja z Staśkiem powinno sie przeniesc
        > za miasto i powinien byc zakaz trzymania w domu Staśka!!

To chyba cie p.....o Aniu...
        Jk by cie tak taki piesek u........ł w pupe i wygryzł kawał mięcha to bys się
        opanowała...
        ZAMYKAC PSY Z WŁAŚCICIELAMI W JEDNYM KOJCU!!
        KTÓRY PRZEŻYJE W Y K A S T R O W A Ć!!(PANIE I PANÓW)
        AGRESJA U KASTRATÓW JEST NIEWYKRYWALNA!!!
        • Gość: Obywatel Re: Psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 23:03
          A te wszystkie góna na trawnikach Aniu czy to też wynikiem ludzi????
          Czy to ludzie sami srają i nie sprzątają????
          Czy to ludzie całą noc ujadają z często z głodu nie dając spać????
          SKORO CZŁOWIEK WŁAŚCICIEL PSA JEST NIEODPOWIEDZIALNY TO NIE POWINIEN MIEĆ PSA.
          CZYLI 90% PSÓW NIE POWINNO MIESZKAĆ MIĘDZY LUDZMI.
          .Albo wymień mi okna na dziękoszczelne i kup klimę na swój koszt to psy będą
          mogły całą noc ujadać i pod oknem na trawniku może być kupa na kupie ochrzczona
          moczem
      • Gość: Stasiek Re: Psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:01
        Aniu! Zmierz soie temperaturę bo cię pewnie twój piesek...
    • storima Re: Psy 03.09.05, 23:08
      Skoro ogolnie o pieskach, to wiecaj o ich co nektorych wlascicielach:
      (napisalem chyba wyraznie:
      co nie ktorych wkascicielach:
      "Dokąd wybrać się na spacer z psem? Niektórzy uważają, że najlepszy jest...
      cmentarz. Dyskusja o tym, co dzieje się na rakowskim cmentarzu, rozgorzała na
      forum "Gazety". - To oburzające! Skandal! - złościli się internauci. - Psi
      klozet na grobie?"

"Psy zanieczyszczają cmentarz na Rakowie

Dorota Steinhagen 03-08-2005 , ostatnia aktualizacja 03-08-2005 20:57

Dokąd wybrać się na spacer z psem? Niektórzy uważają, że najlepszy jest...
      cmentarz. Dyskusja o tym, co dzieje się na rakowskim cmentarzu, rozgorzała na
      forum "Gazety". - To oburzające! Skandal! - złościli się internauci. - Psi
      klozet na grobie?

Sprawdziliśmy. Na górce ponad główną bramą od ul. Palmowej brakuje furtki.
      Wieczorami wchodzą tędy na cmentarz okoliczni mieszkańcy z psami. Niektóre na
      smyczach, inne biegają swobodnie.

- Ładnie to tak? - zapytaliśmy zadbaną, tlenioną blondynkę z kudłatym czarnym
      kundelkiem (koło bloków prowadziła go na smyczy, za bramą cmentarza spuściła
      go). - A gdzie mam go wyprowadzać? - wrzasnęła. - Lepiej, żeby wybiegał się
      tutaj niż pomiędzy blokami wśród dzieci.

- To faktycznie oburzające - przyznaje ks. Mieczysław Wach, który kilka dni temu
      objął funkcję administratora cmentarza. - Do mnie takie sygnały nie dotarły, ale
      nie dziwię się waszej reakcji. W wielu miejscach bywałem i pracowałem i wiem, że
      wszystko zależy od kultury ludzi.

Skoro więc sąsiedzi cmentarza sami nie wiedzą, że cmentarz nie jest miejscem,
      gdzie powinny załatwiać się psy, ksiądz chce im to napisać czarno na białym.

- Przy wejściach muszą się pojawić tablice z zakazem wprowadzania psów,
      jeżdżenia na rowerach i palenia papierosów - mówi ks. Wach. - Jeśli zakaz będzie
      sformułowany, za jego złamanie można wyciągać konsekwencje.

Ksiądz nie wie jeszcze, kiedy staną tablice, bo najpierw musi znaleźć wykonawcę.
      - Może jeszcze w sierpniu, może we wrześniu, na pewno przed dniem Wszystkich
      Świętych. Rozpatrzymy też możliwość zamontowania furtki tam na górce - mówi nowy
      administrator. "
      miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,2854049.html

• Gość: nadya Re: Psy IP: *.107.inds.pl 03.09.05, 23:44
      mojemu chlopakowi psy zniszczyly mieszkanie,non stop klocimy sie o psy ,to 99% naszych klotni,nie lubie ich,sa upierdliwe,brudne,smierdzace,glosne i po...ane!!ale do niego nic nie dociera,mieszka w bloku z 2 psami!duzymi.powinien byc zakaz trzymania psow w blokach.ktos ma ogrod czy plac prosze bardzo ale od blokow psy wyp......ac!
    • 8rainbow Re: Psy 04.09.05, 11:25
      Miszkam w domu dwurodzinnym z ogrodem. Mamy 2 koty i 1 sunię. Niedaleko nas
      jeszcze niedawno domek wynajmował starszy pan z żoną. Dodatkowo mieli... 13
      psów - same nieduże kundelki, nad którymi jednak nie mógł zapanować, bo
      wystarczyła mała szpara w bramie albo wykopały sobie otwór pod murkiem i
      teroryzowały szczekaniem cała ulicę, zwłaszcza w nocy. Co więcej - psy
      potrafiły wleźć na cudze podwórko i trochę tam namieszać i nabrudzić.
      Sprawę załatwiła... Straż Miejska. Po prostu kilka razy dzwonili różni ich
      sąsiedzi, było kilka ostrzeżeń, a jak nie poskutowały - wezwali schronisko i 10
      psów wzięli. Zostały im 3 najspokojniejsze. Ale teraz się wyprowadzili, na
      szczęście.
      To, jak pies się zachowuje, w dużej mierze zależy od właściciela (nie zawsze,
      bo i u psów można spotkać różne schorzenia psychiczne). Jeśli jest tzw.
      osobnikiem alfa, pies jest posłuszny. Jeśli popełni błędy wychowawcze - żadne
      karanie czy przepisy nie pomogą.

PS. Najbardziej śmiać mi się chce (a jednocześnie mnie to przeraża), gdy
      czytam, że psa rasy uznanej za agresywną, trzeba zarejestrować tylko wtedy, gdy
      legitymuje się rodowodem (za rodowód się płaci, bo trzeba zarejestrować psa w
      Związku Kynologicznym, udowadaniając, że pies pochodzi z legalnej hodowli,
      opłacić składkę członkowską itd., więc nie jest to w interesie właściciela).
      Inne uznawane są, zgodnie z przepisami, za kundle, które rejestracji,
      szkoleniom, zezwoleniom i innym restrykcjom nie podlegają. Jeśli będziemy mieć
      takie przepisy nadal, nikt nie będzie bezpieczny nawet na swoim podwórku.
      • Gość: emka Re: Psy IP: 195.116.81.* 04.09.05, 19:17
        mysle jednak ze Ania ma racje ... jesli dziecko jest po... to kogo sie
        obwinia ? oczywiscie rodzicow ... tak samo jest z psami ... ja mam pitbulla
        ktorego od malutkiego zabieram do ludzi do dzieci do innych psow i nie jest
        wychowywany na morderce i nie przejawia agresji ... a wszystkie agresywne psy
        to nic innego jak kompleksy wlascicieli ktorzy sami sa slabi i plytcy i
        wysluguja sie z pozoru grznymi psami ... wczoraj sama spotkalam malolatow
        prowadzacych sie z amstaffem i oczywiscie to on sie rzucil na mojego psa na
        komende "bierz go" ... moj pitbull nawet go nie zauwazyl idac ze mna na
        smyczy .. wiec o czym tu mowa ? ludzie zastanowcie sie troszke ! jesli mnie
        pogryzie pies to bede winic tylko wlasciciela !
        • Gość: Remek Re: Psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 20:25
          Właścicielom psów fajnie się o nich mówi. Wyzywają tych co na pieski krzyczą
          międzinnymi na forum. Ale ciekaw jestem ich wyrazu twarzy gdyby to ich piesek
          pogryzł czy zagryzł na śmierć ich siosrtę, czy brata a może ich maleńkie
          dziecko czy ojca lub matkę. Pięknie się im opowiada i broni piesków gdy to
          nie dotyczy ich najbliższch.
          • Gość: Martha Re: Psy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 22:27
            Na szczescie nikt nie moze zabronic trzymania psa :D
            Psa trzeba umiec wychowac w pewnym sensie psy i inne zwierzeta sa lepsze od
            ludzi ale nie bede sie teraz na ten temat wypowiadac bo nie o to w tym watku chodzi
            jesli agresywny pies trafi w rece agresywnego czlowieka to nieszczescie murowane
            ostatnio panuje moda na grozne psy ale zwierzaka z takim charakterem trzeba
            umiec wychowac i Ci co twierdza ze to psy sa winne jakichs tragedi nie maja
            racji i to swiadczy tylko o ich wiadomosciach na temat tych zwierzat..
            • Gość: ania Re: Psy IP: *.man.czest.pl 05.09.05, 12:27
              i czy zakaz trzymania psów coś rozwiąże? napewno nie,bo wiekszosc z tych ktorzy
              by sie ich pozbyli wyrzucilaby psa na ulice badz gdzies wywiozla,no
              ewentualnie oddala do schroniska gdzie i tak jest przepelnienie,a reszta z
              ukryciu by chowala swojego pupilka ktory nie majac kontaktu z otoczeniem stalby
              sie agresywny.Jesli ktos jest odpowiedzialny i potrafi psa wychowac to nie
              widze zadnego problemu w trzymaniu psa w bloku,problem tkwi w
              nieodpowiedzialnych wlascicielach ktorzy nei potrafia zadbac o wychowanie psa,i
              bezpieczenstwo ludzi,wiem duzo o szkoleniu psow i tym samym o ich psychice,i
              wiem tez ze agresja nie bierze sie znikad,sa oczywiscie rowniez przypadki
              zaburzen psychicznych u psow ale zdarza sie raz na jakis czas,wiec po co uzywac
              tak radyklanych srodkow jak zakaz hodowania psow na osiedlach?Poza tym drogi
              Stasku nie zauwazyles ze psy sa bardzo pozyteczne,czy slyszales o dogoterapii??
              o tym ze psy pomagaja niewidomym??lecza depresje??itd??Czy nasze spoleczenstwo
              ma zyc w zastraszeniu,co bedzie z nastepnym pokoleniem jesli nei bedzie psow?
              dziecko na widok psa zacznie uciekac?to jest chore ludzie opanujcie sie,zrobcie
              cos z nieodpowiedzialnymi wlascicielami!!
              • misiak32 Re: Psy 05.09.05, 21:38
                Gość portalu: ania napisał(a):

> i czy zakaz trzymania psów coś rozwiąże? napewno nie,bo wiekszosc z tych ktorzy
                >
                > by sie ich pozbyli wyrzucilaby psa na ulice badz gdzies wywiozla,no
                > ewentualnie oddala do schroniska gdzie i tak jest przepelnienie,a reszta z
                > ukryciu by chowala swojego pupilka ktory nie majac kontaktu z otoczeniem stalby
                >
                > sie agresywny.Jesli ktos jest odpowiedzialny i potrafi psa wychowac to nie
                > widze zadnego problemu w trzymaniu psa w bloku,problem tkwi w
                > nieodpowiedzialnych wlascicielach ktorzy nei potrafia zadbac o wychowanie psa,i
                >
                > bezpieczenstwo ludzi,wiem duzo o szkoleniu psow i tym samym o ich psychice,i
                > wiem tez ze agresja nie bierze sie znikad,sa oczywiscie rowniez przypadki
                > zaburzen psychicznych u psow ale zdarza sie raz na jakis czas,wiec po co uzywac
                >
                > tak radyklanych srodkow jak zakaz hodowania psow na osiedlach?Poza tym drogi
                > Stasku nie zauwazyles ze psy sa bardzo pozyteczne,czy slyszales o dogoterapii??
                >
                > o tym ze psy pomagaja niewidomym??lecza depresje??itd??Czy nasze spoleczenstwo
                > ma zyc w zastraszeniu,co bedzie z nastepnym pokoleniem jesli nei bedzie psow?
                > dziecko na widok psa zacznie uciekac?to jest chore ludzie opanujcie sie,zrobcie
                >
                > cos z nieodpowiedzialnymi wlascicielami!!

???????
                Pisy powinny być rejstrowane.
                Każdy wałęsający się pies powinien być likwidowany.
                każdy pies większy od jamnika powinien mieć kaganiec
                każdy właściciel powinien wiedzieć o nieuchronnej karze za złamanie przepisów
                dotycących posiadania psa.
                kary powinny być bardzo dotkliwe finansowo łącznie z konfiskatą mienia
                posiadacza psa który w jakikolwiek sposób przyczynił się do uszczerbku na
                zdrowiu człowieka.
                tylko takie restrykcje pozwolą na bezpieczne poruszanie się ludzi po ulicach.
                ALE JAK WIDZE ŻE SYN MAJORA WOJSKA POLSKIEGO (W STANIE SPOCZYNKU) SPACERUJE Z
                "PIESKIEM" AMSTAF ALBO JAKIŚ INNY PITBUL TO MNIE KREW ZALEWA!!!!
                PIESEK MA "SMYCZ AUTOMATYCZNĄ" KTÓRA MOŻE W KAŻDEJ CHWILI ZERWAC!!!
                KAGAŃCA NIGDY NA RYJU NIE MIAŁ!!!!
                I GÓWNIAŻ SOBIE SPACERUJE Z "PIESKIEM" PO WSI TO.....
                CHĘTNIE BYM PIESKA ODSTRZELIŁ ŻEBY ON MNIE NIE ZAGRYZŁ PIERWSZY...
    • Gość: out Re: Psy IP: *.czest.enion.pl 05.09.05, 12:53
      Bardzo łatwo to opanować, wystarczy że na wszystkie psy które są większe niż
      ileś tam cm lub mają szczękę większą niż iles tam cm (kynolodzy pewnie będą
      wiedzieli jak to fachowo rozróżnić) należy uzyskać pozwolenie bez względu czy to
      kundel czy rasowy. Do tego odpowiedni koszt tego pozwolenia itd.. jakieś tam
      kontrole i będzie spokój. Prawdziwi miłośnicy się postarają a przypadkowym
      pseudohodowcom nie będzie się chciało w to bawić.
      • Gość: Rafi Re: Psy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 13:33
        hehe teraz kolega mnie rozśmieszył z tym mierzeniem psów bo np.Huskie, Malamuty
        czy też Bernardyny są zazwyczaj większe od Pittbuli, Amstafów a są to psy
        nadzwyczaj sopokojne. A co do psów z ras obronnych, no cóż w tej chwili
        zapanowała moda że właścicielami tych psów są "łebki" po 15-16 lat więc czego
        mozna sie spodziewać po psie takiego młodzieńca....
        • Gość: isalk Re: Psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 13:40
          hmm taka jest prawda ze o to sie mozna klucic i klucic ale tak bylo jest i
          bedzie.!! wladze z psami nic nie robily nie robia i nie beda robic !1 taka jest
          prawda. a co do reszty to psy sa agresywne jesli sie ich dobrze nie wychowa lub
          sie je bije. wtedy taki pies w strachu moze kogos ugryzc a nie dlatego ze jest
          niebezpieczny tka jest prawda i nie pier...cie glupot pokoj
        • 8rainbow Re: Psy 05.09.05, 13:43
          No właśnie: najspokojniejsze i najłagodniejsze psy (nowofunland, golden
          retriever, labrador) należą do największych psów. Co więcej - wykorzystywane są
          w dogoterapii z dziećmi i w służbach mundurowych: do szukania ofiar,
          odnajdywania narkotyków. Są to psy o spokojnej psychice, które nie są
          tchórzliwe (często atakuje pies, który po prostu się boi) i z reguły nie ma z
          nimi problemów wychowawczych. Z reguły, bo w każdym molosie (a m.in. nowofunlad
          należy do molosowatych) - nieodpowiednio traktowanym i wychowywanym - można
          obudzić agresywne cechy przodków.
          Polecam lekturę książki pani dr, weterynarza, Doroty Sumińskiej, Szczęśliwy
          pies. Ta pani prowadzi program w TVP pt. "Zwierzowiec".
        • Gość: out Re: Psy IP: *.czest.enion.pl 05.09.05, 14:03
          No i bardzo dobrze, łatwiej będzie uzyskać pozwolenie, nie rozumiem co to
          zmienia, pies to tylko zwierzę (jest nieprzywidywalne w 100%)i nawet bernardyn
          potrafi ugryźć. Już nie chce mi się pisać o gó... na trawnikach itd. A wolę być
          ugryzionym przez agresywnego latlerka niż łagodnego malamuta. Czekam na
          informację od prawdziwych hodowców czy zagwarantują w 100% że barnardyn nie
          ugryzie. A jak ktoś postara się o pozwolenie, zapłaci, to nie będzie chciał go
          łatwo stracić i zdyscyplinuje to właścicieli dużych psów agresywnych czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka