Gość: x IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 10:39 Janik? Gorzej chyba byc juz nie moze ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja_go Ryszka??? WIELKA PORAŻKA - TO PALANT!!! IP: *.niedziela.pl / 157.25.136.* 26.09.05, 10:47 !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kot Re: Ryszka??? WIELKA PORAŻKA - TO PALANT!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 11:03 Chlop z Czeladzi wybrany przez Czestochowian. Gratulacje baranie łby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowfca Zacznie się płacz... IP: 213.199.204.* 26.09.05, 11:08 Wkrótce znowu zacznie się płacz, że rzadzą nie ci co potrzeba, że jest źle, to tamto itd. jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 11:09 Mieszkańcy Częstochowy i regionu to KRETYNI. Wybrali mieszkańca Czeladzi do reprezentowania Częstochowy w Senacie ! Jesteście żenujący ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruda Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 11:13 Faktycznie, tylko gratulować ............... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro2002 [...] 26.09.05, 16:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 11:13 Serdecznie gratuluję p. Halinie Rozpondek Ale nie rozumiem, żeby Częstochowa wybierała Czeladź lub Myszków na Senatora- bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp72 Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.man.czest.pl 05.10.05, 21:11 pies to ganiał, ale wg dzisiejszej GW Borowski ma na imię Andrzej... Tak więc gratuluję mojemu imiennikowi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratel Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 26.09.05, 11:13 popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolka Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 12:10 bo z Częstochowy startowali sami KRETYNI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 12:15 proszę nie uogólniać, proszę pisać "większość mieszkańców Częstochowy i regionu to KRETYNI" ipod tym się mogę podpisać to jest rzeczywiście komedia że jakiś tam Ryksza czy jakoś tak, którego ani plakatu ani ulotki z programem na oczy nie widziałem, a interesowałem się kampanią został nagle senatorem, to jest ......... szkoda słów tak rzeczywiście powtórzę jeszcze raz "większość społeczeństwa regionu to KRETYNI" i pewnie dlatego tak w regionie jest zle :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 15:24 Jako Czestochowianin uwazam ze akurat wybor Pana Laseckiego jest bardzo dobrym wyborem. Facet jest z bardzo przyjaznego Czestochowie Myszkowa, reprezentuje caly nasz Jurajski Region, jest dynamiczny i mlody. To po prostu trafna decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:44 Lasecki to straszny dusigrosz. Będziecie mieli kasę na region ... już to widzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obronca Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.kompania.net 10.10.05, 18:47 tak? dusigrosz mowisz? a skad o tym chcesz wiedziec?wiesz skad osp w Zurawiu ma swoj woz? nie? to ci powiem! od laseckiego! a jak nie wiezysz to sam sie spytaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Order Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: 80.48.243.* 28.09.05, 15:43 Na kogo głosowałeś barani łbie? Trzeba było się zmobilizować(swoich debilnych koleżków też) i wybrać kogoś innego.Na tym to polega prostaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szalex Re: KRETYNI ! Wybrali chłopa z Czeladzi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 11:05 Order-mądrala z ciebie okropny.Dobrze by jednak było,byś przeczytał i może zechciał zrozumieć art.104 KRP,który jednoznacznie zabrania posłom reprezentowania swoich wyborców.Na tym polega nasza polska demokracja GAMOLNIU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Ryszka??? WIELKA PORAŻKA - TO PALANT!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 14:25 A może zanim szanowni Państwo będą obrażać Pana Ryszkę niewyszukanymi epitetami posłuchacie co ten człowiek mówi.Zakładam, że nikt nie słuchał Jego wykładów i konferencji.A skoro tak proponuję w całym tym bałaganie zachować trochę klasy i wziąć się do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bantam Re: Ryszka??? WIELKA PORAŻKA - TO PALANT!!! IP: *.org / 195.136.48.* 26.09.05, 15:46 Co z tego, że mieszka w Czeladzi? Pracuje w Częstochowie. Senator reżyser też niby ślązak i wygrał w Katowicach a mieszka od kilku lat w Warszawie. Palant? Jak dobrze trzeba kogoś znać aby móc o kimś w ten sposób powiedzieć? A może masz jakiś argument aby poprzeć swoje "przemyślenia"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy Re: Ryszka??? WIELKA PORAŻKA - TO PALANT!!! IP: *.orange.pl 03.10.05, 18:34 a to z tego, że facet nawet nie potrafi wymienić trzech dzielnic w Częstochowie... to daje do myślenia, myślisz że będzie mu się chciało cokolwiek dla Częstochwoy zrobić? Jaką ma motywację? Za 4 lata przepadnie bez wieści.. wszystko przez katoli, głosujących na polecenie kleru... sam słyszałem jak w radiu jasna góra (a może fiat?) pewien "apolityczny" ksiądz nawoływał do głosowania na najlepszego z kandydatów - p. Ryszkę. To ja już wolę komunistów, niż żeby moherowe berety za mnie wybierały. Głosowałem, przekonywałem znajomych i chociaż tyle. Czekam na powrót wahadła wyborczego na lewą stronę. Obstawiam, że nastąpi to najpóźniej w rok po wyborach samorządowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.prenet.pl 26.09.05, 11:15 wybór p. Janik do parlamentu, to kompromitacja naszego SLD, ta pani poza własnymi sprawami nie zrobiła N I C ani dla miasta ani dla ludzi, co pan na to panie Olejniczak ?, jestem wściekła, że głosowałam na SLD /nr 2 p.Krzysztof Matyjaszczyk, przepadł w rywalizacji z "fachurą" !!!!!!!!!!/ i nie omieszkam tego panu napisać, ale obiecuję w tej kadencji bardzo mocno będziemy się przyglądać "działaniom" pani Janik !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowfca Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: 213.199.204.* 26.09.05, 11:31 Skąd takie zamiłowanie do czerwonego bandytyzmu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elamar Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: 193.201.167.* 26.09.05, 13:16 Boś głupia, że głosowałaś na tych popaprańców i złodzieji trzeba było jeszczezagłosować na "niezależnego" Lipowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.107.inds.pl 26.09.05, 11:33 ..jestem załamana lista posłów i senatorów... Powinno się chyba zrobić selekcje kto ma prawo głosu..bo to jest jakaś żenada. Przed wyborami bylam pelna nadzieji..teraz ...pustka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Order Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: 80.48.243.* 28.09.05, 15:47 Selekcje przeprowadzali Hitler, Stalin, itp. Tęsknisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLSKA przegrała ! Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.brama.prenet.pl 26.09.05, 11:34 Własnie przegrała Polska ! Wygrał populizm i pierdoły! Gratulacje dla oRYDZYKA ! Polacy to niestety głupi naród uwierzył w 144 strony programu ! Taki program to nawet ja bym napisał ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Częstochowa bez senatora , smutno na to patrzyć IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.09.05, 12:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ita Re: Częstochowa bez senatora , smutno na to patrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 12:06 Nie chciał bym krakać ale na senatorów to będziemy głosować jeszcze raz coś mi się wydaje :-). Nie przejdzie taki numer z kartami bez komitetów obok nazwisk :-). Bedą odwołania, sądy....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Lasecki senatorem:)))Pęknę ze śmiechu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 12:12 Niezależny kandydat:))) Tylko że z SLD razem pije i baluje! Niech zwróci kasę miastu za zasmiecanie zieleni, okaleczenie drzew! Kompromitacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obronca Re: Lasecki senatorem:)))Pęknę ze śmiechu! IP: *.kompania.net 10.10.05, 18:53 gdybys twierdzil majac za soba pewne fakty to bys wiedzial, ze bredzisz!!!!!!! lasecki powiedzial ze chetnie zdejmie plakaty ale w takim razie konkurencja tez. po kampanii na drzewach nie ma ani jednego jego plakatu. jesli wiec pracujesz dla green peace to znajdz sobie inna prace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 12:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jr Re: Częstochowianie to debile IP: *.prenet.pl 26.09.05, 13:27 wygral kandydat nie z czestochowy, bo ludzie glosowali na senatora z danej partii a nie na kogos z czestochowy, jakby PiS wystawil kogos z czestochowy to by wygral ktos z czestochowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 13:47 Koniec marzeń o przywrócenie dawnego woj.częstochowskiego.Żaden poseł z Lublińca nie będzie o to walczył a jest ich trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
boki_czwa Wrona nie poleci ... 26.09.05, 14:29 No i pan P. Wrona po dość burzliwej i głośnej kampanii nie poleci na Wiejską (co bylo zreszta wiadomo od poczatku). Ale najwaziejsze, ze bylo o nim glosny i wzrosla jego rozpoznawalnosc. Moze za 4 lata znow sprobuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: junior Re: Wrona nie poleci ... IP: *.prenet.pl 26.09.05, 15:11 P.Wrona nie mial szans sie dostac, bo zeby sie dostac PO musialoby dostac w czestochowie z 85% glosow, bo nasza ordynacja jest tak wspaniale skontruowana ze dostaje sie ten z najwyzszej pozycji nawet jakby ktos kto jest na 16 miejscu dostal wiecej glosow. (m.in. dlatego janikowa sie dostala a matyjaszczyk nie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocu Re: Wrona nie poleci ... IP: 80.72.38.* 26.09.05, 15:53 głupi jesteś! Ewa Janik miała blisko 7000 głosów oddanych na nią a Matyjaszczyk 4000 i nie wprowadzaj ludzi w błąd że dostał od niej więcej bo wstyd;/ jakby każdy z 1 miejsca na liście sie dostawał to inni nie mieliby po co startować, do szkoły a nie wypowiadać się! Matyjaszczyk dostał lekcję pokory i bardzo dobrze, a o miejscu na liście decydował Olejniczak , a nie ona... gratulacje i troche szacunku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kornik Re: Wrona nie poleci ... IP: *.czestochowa.agora.pl 26.09.05, 18:18 Junior, jak nie masz pojęcia o ordynacji, to nie opowiadaj bzdur. Gdyby PO miała o 3 procent głosów więcej to wyprzediłaby PIS i miała 3 przedstawicieli. Wtedy weszliby ci z największą liczbą głosów na liście. Gdyby Przemysław Wrona miał jeden z trzech najlepszych wyników w PO to zostałby posłem. Ewa Janik jest posłem, bo miała najwięcej głosów z listy SLD, który zdobył u nas jeden mandat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diwo Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.09.05, 15:14 Tosmy sobie wybrali... Doborowa reprezentacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 15:27 Byla pierwsza na liscie, wiec weszla do Parlamentu - to prosta arytmetyka. A SLD czy szerzej mowiac lewica jest silna w Czestochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Kulisz Vivat Lubliniec IP: *.iele.polsl.gliwice.pl 26.09.05, 15:51 Mamy trzech posłów z naszego powiatu, na siedmiu z całego okręgu. Ale Częstochowianie sami tego chcieli. Za to, że Lubliniec jest wbrew woli mieszkańców powiatu w okręgu częstochowskim Częstochowianie powinni "podziękować" swojemu prezydentowi, p. Wronie. P. Wrona był szefem komisji przygotowującej w parlamencie poprzedniej kadencji projekt nowej ordynacji wyborczej, w tym podziału na okręgi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulin Re: Vivat Lubliniec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:41 Powiat lubliniecki to nie jest ziemia częstochowska!Tam mieszkają sami ślązacy,którzy walczą o własną tożsamość.Zawsze byli w opozycji do Częstochowy i nie można mieć im tego za złe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Vivat Lubliniec, vivat powiat lubliniecki!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 18:06 Paulinie, bez przesady... Nie tylko my, Ślązacy, mieszkamy na śląskiej, lublinieckiej ziemi... Zostało nam w spadku po byłym (na szczęście!) województwie częstochowskim stadko fachowców, podrzuconych nam w ramach ówcześnie uprawianej polityki prorodzinnej, a zagnieżdżonych obecnie i dobrze okopanych w lublinieckich urzędach... Nikt tak nie potrafi ssać publicznej kasy, jak oni!!! Powiat lubliniecki zgarnął 43% miejsc poselskich w częstochowskim okręgu wyborczym!!! Ale jaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Vivat Lubliniec, vivat powiat lubliniecki!!!! IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 18:59 To znaczy ze mieszkancy Ziemi Czestochowskiej w duzym stopniu glosowali na poslow z powiatu Lublinieckiego. A potem czesc Lublinczan i tak pluje na Czestochowe. Dodam ze Parlament to jednak instytucja majaca reprzeentowac interesy calego spoleczenstwa, a nie jakiegos powiatu. Z takim podejsciem lokalnym daleko nie zajedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jóżef Kulisz Re: Vivat Lubliniec, vivat powiat lubliniecki!!!! IP: *.iele.polsl.gliwice.pl 28.09.05, 15:45 Takie głosowanie w Powiecie Lublinieckim to wynik podłączenia nas na siłę do Częstochowy. Normalnie byłoby, gdyby Lubliniec był w Okręgu Gliwickim, razem ze śląskimi Tarnowskimi Górami, Bytomiem, Zabrzem i Gliwicami. Tak po prostu się nie robi. Granic na mapie nie wyznacza się od linijki w poprzek łączących ludzi więzi historycznych, kulturalnych i etnicznych. To zabija demokrację! Jan Paweł II pisał ("Pamięć i tożsamość"), że to nie państwa tworzą narody, ale narody tworzą państwa. Podobnie to nie rysowane palcem po mapie regiony tworzą etniczności, ale to więzi etniczne powinny tworzyć regiony. Lublinieckie nie jest częścią Ziemi Częstochowskiej! Tak więc rozumiem drogi xx, że popierasz nasze dążenie do tego, żeby w przyszłych wyborach Ziemia Lubliniecka znalazła się w Okręgu Gliwickim! Jeszcze raz pozdrawiam z nadzieją na przyszłe dobrosąsiedzkie stosunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur A Ziemia Częstochowska nie jest i nigdy nie była IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 07:52 i mam nadzieje nie będzie, częścią Śląska! Łącząc Częstochowę ze Śląskiem Pan Premier Buzek ( z Lublińca) zrobił to samo co włączając Lubliniec do wyborczego okręgu wyborczego z Częstochową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbus Re: Vivat Lubliniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:45 W powiecie lublinieckim leżą HERBY , a w Herbach nie miszkają ślązacy! Ze śląskiem mamy tyle samo wspólnego co Częstochowa. Proszę o tym pamiętać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Kulisz Re: Vivat Lubliniec IP: *.iele.polsl.gliwice.pl 28.09.05, 15:50 W samych Herbach rzeczywiście Śłązaków jest niewielu, ale już w otaczających Herby wioskach stanowią oni zdecydowaną większość. Herby są miastem granicznym. Myślę, że nikt Herb na siłę w lublinieckim powiecie nie trzyma. Jeśli mieszkańcy Herb chcą do Powiatu Częstochowskiego, powinni się zorganizować i, najlepiej przez swój samorząd, wyartykułować w cywilizowany sposób swoje dążenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jóżef Kulisz Re: Vivat Lubliniec IP: *.iele.polsl.gliwice.pl 28.09.05, 15:32 Święta prawda! Pozdrawiam Cię Paulinie w nadzieji na przyszłe dobrosąsiedzkie stosunki śląsko-częstochowskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Vivat Lubliniec IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 18:53 Czy Wy w tym Lublincu chcecie zeby ludzie was zaczeli nienawidziec ? Straciliscie wszelki instynkt samozachowawczy i zaczyna wam odbijac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Kulisz Re: Vivat Lubliniec IP: *.iele.polsl.gliwice.pl 28.09.05, 15:53 A za co mają nas ludzie nienawidzić? Chcemy tylko iść swoją drogą i najważniejsze w demokracji decyzje - jakimi są wybory - móc podejmować wspólnie z naszymi pobratymcami w Tarnowskich Górach, Bytomiu, Piekarach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juras Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:12 Bogu dzięki, że nie przeszedł Serafin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 18:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: der Dobrze, że posła Serafina nie wybrali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 18:27 Dobrze, że posła Serafina nie wybrali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dobrze, że posła Serafina nie wybrali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:09 Jasne, niech sie wezmie do roboty, starczy mu juz tego cwaniactwa i slizgania sie po dobrych korytach. Do ciezkiej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek precz z komuną !!! IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 26.09.05, 18:28 tak się zastanawiam, co czują ludzie należący do SLD gdy oglądają np. film "Człowiek z żelaza"?, ja zanim zasnąłem to myślałem o tym filmie chyba z godzinę, a oni przecież należeli do PZPR, czyli identyfikowali się ze wszystkimi zbrodniami komunistycznymi!!! i co ? pytam czy wy ludzie nie macie rozumów ??? wybieracie morderców, którzy zakładali białe rękawiczki !!! to tak jakby ktoś w Niemczech głosował na członków NSDAP (gdyby istniała oczywiście). nawet gorzej, bo Stalin zamordował więcej ludzi niż Hitler. ale komuniści nie mają wyrzutów sumienia, ja mam taki pomysł, aby to 11% Polaków wysłać na Białoruś, do Łukaszenki, tam im będzie dobrze, przypomną sobie stare dobre czasy, a i nam będzie lepiej, bo przez 4 lata rządzili nami byli zomowcy i efekt widzimy teraz. no i jeszcze posel grzesik. no to jest też osiągnięcie. jak można głosować na partie idiotów, bo grzesik to idiota, skończony. nic nie potrafi, nic. no i naszym obowiązkiem teraz będzie płacenie podatków, z których część przekazana będzie na wysoką pensję nieuka, zwykłego głupka. tak, myślę, że właśnie tego nam trzeba, utrzymywać idiotów. ja nie wiem, czy wy ludzie głosujący na chamoobronę naprawdę nie potraficie zrozumieć tego,że to są ludzie bez żadnego przygotowania merytorycznego do pracy w sejmie, nie nadają się tam !!!oni również nic nie potrafią. ale przecież wyborcy chamoobrony również tęsknią za zniewoleniem, to naprawdę żaden problem, zapraszam w imieniu Łukaszenki. no i jeszcze LPR w sejmie, ale syf, wstyd mi za mój naród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Częstochowa bez senatora, Lubliniec z 3 posłami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:39 Wyniki są śmieszne, Częstochowa ma... 4 posłów, Lubliniec trzech, Myszków jednego senatora i jednego... Czeladź! Częstochowianie, jakbyście poszli w większej ilości do urn, to byśmy mieli dwóch naszych senatorów w Senacie, a nie jednego! Lublińczanie tak apropos głosowali na Laseckiego, bo facet z naszego byłego województwa. Wstyd! Byłe częstochowskie ma tylko jednego senatora. To wina Częstochowian, Lublińczanie mają niewiele do gadania, nas jest tylko 80 tysięcy, więc odpowiedzialność za jedno miejsce w senacie spoczywa na Częstochowie. PS: W Lublincu jesteśmy generalnie usatysfakcjonowani, bo chyba już nigdy nie osiągniemy takiego rezultatu, dla nas 1 poseł to sukces. Szkoda tylko, że nie mamy senatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa bez senatora, Lubliniec z 3 posła IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 19:55 A widzisz - jednak cos byle wojewodztwo znaczy. Wyniki sa wynikiem glosowania wszystkich, bo najprawdopodobniej frekwencja byla porownywalna wszedzie. Parlament to nie sejmik powiatowy, a region wyborczy jest regionem Czestochowskim. Dlatego dobrze sie stalo ze znalezli sie w nim przedstawiciele roznych czesci regionu, nie tylko Czestochowy. Gdyby w dawnym wojewodztwie Czestochowskim taki parytet byl przestrzegany, to pewnie inaczej wygladalaby postawa poszczegolnych powiatow w krytycznym momencie. Ja na przyklad z czystym sumieniem glosowalem na Laseckiego, bo on glosil hasla otwarcia sie Czestochowy na Jure. Im bardziej Czestochowa bedzie w stanie przyciagac do siebie ludzi z obszarow wokol niej, tym lepiej. Czestochowa nie moze zamykac sie w sobie, bo tylko na tym straci. Juz w tej chwili zauwazylem zreszta, ze w Czestochowie coraz wieksza role odgrywaja ludzie z regionu - chociazby z Klobucka czy Myszkowa. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa bez senatora, Lubliniec z 3 posła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:03 Ten parytet, panie xx, dotyczy tylko wyborów, dla Lublińca jest rzeczą korzystną, że jesteśmy w okręgu z Częstochową, natomiast niekorzystną było istnienie w województwie częstochowskim, a to jest różnica. Myśmy chcieli się odłączyć od Częstochowy i dobrze o tym wiedział premier (związany z Lublińcem) oraz poseł AWS z Lublińca. I jesteśmy zadowoleni z tego, że już nie jesteśmy z wami w województwie, na pewno już więcej nie utworzymy razem odrębnego organizmu. Zresztą, ostatnio w dziedzinie transportu skutecznie nam udowadniają częstochowscy włodarze, że nikt nas tutaj nie chce. W planach PKP nie ma ani jednego nowego pociągu dla Lublińca, natomiast dla Częstochowy jest parę nowych pozycji. To Częstochowa nie chce wyremontować wreszcie szlaku 61 do Lublińca i to Częstochowa (nie wiedzieć czemu) nie chce rozwijać komunikacji do Wrocławia przez Lubliniec. To niejeden przykład na ignorancję waszych władz, które przy planowaniu Staropolskiego Szlaku nie zapytały władz Lublińca o współpracę, tylko zgadały się z Lublinem, Opolem itp. A UM w Lublińcu napisał do mieszkańców, że o inicjatywie Częstochowy nic nie wie. To wszystko jest wina waszych reprezentantów. Jeżeli Lubliniec nie chce być we wspólnym województwie z Częstochową, to tylko z winy Częstochowy, my jesteśmy ludźmi otwartymi na wszystko i przyjaźnie nastawionymi do świata. I cieszy mnie to, że mamy 3 posłów, wprawdzie (sic!) jeden z Samoobrony, który nic dla Lublińca nigdy nie zrobił i nie zrobi, ale dwójka (z koalicji) z pewnością będzie skuteczna. Czego życzę Lublińcowi, Woźnikom i całemu Powiatowi Lublinieckiemu! pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Częstochowa bez senatora, Lubliniec z 3 posła IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 20:26 Jestescie przewrazliwieni i nie potraficie sprawiedliwie ocenic sytuacji. Ale jestescie w okregu wyborczym Czestochowskim i mogliscie zobaczyc jak na tym mozna zyskac - ze to jest po prostu zgodne z waszymi interesami. W wojewodztwie Katowickim nic nie znaczycie, jestescie absolutna peryferia. W okregu czestochowskim jestescie po prostu wazni. Mam nadzieje ze potraficie jednak racjonalnie myslec i wyciagac wnioski. Jeden z tych wnioskow to taki ze dobrze jest byc w okregu wyborczym razem z Czestochowa, chociaz kiedys chcieliscie do Katowic. Dostalibyscie tam fige z makiem. Moze stopniowo dojrzejecie do wyciagniecia innych wnioskow. Na tym koncze dyskusje, bo mam swoje sprawy do zrobiena, i pozdrawiam Lubliniec, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koszęciniok Re: Częstochowa bez senatora, Lubliniec z 3 posła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:08 Zgadzam się z Tobą w 100%.Problem odrębności ziemi lublinieckiej od częstochowskiej zauważył także kościół katolicki włączając nasz powiat do diecezji gliwickiej a nie częstochowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Kulisz Re: Częstochowa bez senatora, Lubliniec z 3 posła IP: *.iele.polsl.gliwice.pl 28.09.05, 15:58 Ludzie głosowali na Laseckiego nie dlatego, że był z nieboszczyka "województwa", z którym mało kto wiąże dobre wspomnienia, ale dlatego, że wszędzie miał plakaty, a ludzie nie kojarzyli go jako kogoś niezależnego od politycznych partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Kulisz Re: Częstochowa bez senatora, Lubliniec z 3 posła IP: *.iele.polsl.gliwice.pl 28.09.05, 15:59 Tj. przepraszam, miało być że ludzie postrzegali Laseckiego jako niezależnego od partii politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obronca Re: Częstochowa bez senatora, Lubliniec z 3 posła IP: *.kompania.net 10.10.05, 18:57 POPIERAM. LEPSZEJ DECYZJI NIE MA, TA BYLA JEDYNA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ner WSTYD IP: *.man.czest.pl 26.09.05, 19:45 Nic dziwnego, że staciliśmy status miasta wojewódzkiego . Zasłużyliśmy na to , najpierw w wyborach do Parlamentu Europejskiego najwięcej głosów uzyskuje GRABAŻ naszego województwa pan Buzek a potem mieszkańcy Częstochowy wybierają obcych do swojego parlamentu-WSTYD Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: WSTYD 26.09.05, 19:54 Gość portalu: Ner napisał(a): > Nic dziwnego, że staciliśmy status miasta wojewódzkiego . Zasłużyliśmy na to , > najpierw w wyborach do Parlamentu Europejskiego najwięcej głosów uzyskuje GRABA > Ż naszego województwa pan Buzek a potem mieszkańcy Częstochowy wybierają obcych > do swojego parlamentu-WSTYD] Nie grabaż, tylko grabarz. Nie mieszkańcy Częstochowy, tylko mieszkańcy okręgu częstochowskiego, w którym jest więcej nieczęstochowian niż częstochowian. Gawiedź bez kompetencji dorwała się do internetu i wypisuje głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: WSTYD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 19:55 Poza tym, wybraliście swoich posłów, bo trójka z powiatu lublinieckiego to będą także reprezentanci Okręgu Częstochowskiego, więc nie piszcie, że wybraliście obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: WSTYD IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 19:59 Wlasnie o tym pisze w co najmniej dwoch postach. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ner Re: WSTYD IP: *.man.czest.pl 26.09.05, 20:06 Przepraszam za błąd ortograficzny, ale to nie przeszkadza zrozumieć sensu mojej wypowiedzi. W Częstochowie mieszka 250tyś ludzi, wiem że większość, jak Ty, to wiocha ale może część się zdążyła zaaklimatyzować i uważa to miasto za swoje.Ale nadal nie wiem co nazywasz głupotami. Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: WSTYD 27.09.05, 11:41 Czy potrafisz zrozumieć, że w wyborach parlamentarnych okręg częstochowski oprócz miasta na prawach powiatu (powiatu grodzkiego) Częstochowa stanowią powiaty: częstochowski, myszkowski, lubliniecki i kłobucki? W tych czterech powiatach ziemskich mieszka więcej ludzi niż w Częstochowie, ale do miastocentrycznych ludzi to nie dociera. Zresztą, nie jest ważne, czy ktoś jest częstochowianinem czy lublińczaninem, ważne jak będzie nas reprezentował. Dużo jest w mieście napływowych lumpenproletariuszy bez świadomości narodowej, ale to nie ma nic do rzeczy. Nie ubliżaj mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: WSTYD IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 19:58 Stracilismy w duzym stopniu wojewodztwo bo myslelismy wlasnie w ten sposob, ze wojewodztwo Czestochowskie to Czestochowa tylko. A region czy wojewodztwo maja racje bytu tylko wtedy gdy rowniez innym chce sie byc w jednym organizmie i maja cos do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: WSTYD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 20:21 Ale Lubliniec to nie region częstochowski! Region Częstochowski to twór sztuczny Edwarda Gierka. I prawda jest taka, że w ludziach nigdy nie wykształciło się przywiązanie do Częstochowy. Jak więc może istnieć województwo, skoro ziemie je wcześniej tworzące nie poczuwają się do niego? Lubliniec nigdy nie był regionem częstochowskim, tylko Śląskiem i dlatego chcemy być na Śląsku a nie w województwie z Częstochową. Okręg wspólny to też nie jest dobry pomysł, powinniśmy być raczej we wspólnym z Gliwicami. Podejrzewam, że mieszkańcy Myszkowa i Kłobucka oraz tych powiatów zagłosowali celowo na kandydatów z Lublińca, jako wyraz braku solidarności z Częstochową i jako wyraz swojej odrębności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: WSTYD IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 20:29 Cos ci chyba sie juz pokrecilo dokumentnie - ale fajnie ze tyle glosu zabierasz na forum CZESTOCHOWSKIM - nikomu z Czestochowian nawet do glowy nie przyszloby wchodzic na forum Lublinieckie, a Lublinczanin tylko tutaj ma mozliwsc sensownego podyskutowania. To w sumie jest to o co chodzi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ner Re: WSTYD IP: *.man.czest.pl 26.09.05, 20:42 A Twoim zdaniem województwo Śląskie to nie sztuczny twór, 400tyś północnych rejonów tego czegoś myśli o Śląsku jako czymś zupełnie obcym, o innych nie wspomnę . Czemu nas [Częstochowy] nie połączyli z Kielcami, Łodzią czy nawet z Krakowem, ale nie ze Śląskiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.21.pl / *.21.pl 26.09.05, 20:39 Komentarz, dowcip... a może kilka słów o marnotrawieniu pieniędzy publicznych. Pracuję w domu pomocy społecznej. Mieszkańcami domu są mężczyźni upośledzeni umysłowo. Wielu z nich nie mówi, zaledwie kilku potrafi się podpisać. Nie czytają, czasem nie rozumieją prostych poleceń, nie odróżniają banknotu od skrawka gazety. Nie oglądają telewizji, nie słuchają radia, nie wiedzą co to prasa. Ich potrzeby ograniczają się do tych podstawowych-ważne jest zaspokojenie głodu i pragnienia oraz potrzeb seksualnych, kawa, papieros, ciasteczko. Bawią się kapciami, wpatrują w jeden punkt, inni biegają i np. gryzą czy biją, z niektórymi można porozmawiać... o sprawach dla nich istotnych. Najmądrzejszy z nich powiedział mi kiedyś, że ZSRR jest potęgą, a inny po wyborach na prezydenta Częstochowy powiedział, że głosował na Srokę. I w takim domu zorganizowano obwód wyborczy. Zasiadła liczna Szanowna Komisja, Mieszkańcy zagłosowali. Głosów ważnych oddano 12 (głosowało 17 Mieszkańców-Analfabetów- taka loteria chybił-trafił). Pod wynikami (listami) podpisało się 11 osób . Ile to kosztowało i jak bardzo napracowała się komisja? Kto za to zapłacił? Czy było warto? Ci ludzie nie zrozumieli z tego nic, może komuś tym głosem pomogli... ale chyba nie o to chodzi! Paulina nr gg 6225001 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lll Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.21.pl / *.21.pl 26.09.05, 21:20 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 21:08 Widzę że nie przeszli wieczni <<senatorowie >>!!!!! pan Lipowski , Lewandowski i im podobnimi , z czego ci biedacy będą życ jak nic nie potrafią robić , niech teraz żyją za 700 złotych jak miliony polaków, wielka szkoda że udało się Janikowej , nic dobrego nie zrobiła i nie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.czestochowa.agora.pl 26.09.05, 21:46 A pani poseł Jadwiga Wiśniewska też nie jest z Częstochowy, tylko z Koziegłów. Pod tym względem wybory wypadły bardzo ciekawie. Senat: Myszków i Czeladź, a Sejm: Częstochowa (troje posłów), Koszęcin, Lubecko, Woźniki i Koziegłowy. Z jednej strony bardzo fajnie, że mniejsze miejscowości maja reprezentację, choc interesy samej Częstochowy mogą się nieco słabiej przebijać. Zabaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Dlaczego nie poszliście do wyborów?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 21:46 Łatwo teraz krytykować! Trzeba było iśc do urny!Może byłoby inaczej!? POszedł co trzeci to mamy TERAZ POLSKĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Mamy Halinę Rozpondek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:26 Bardzo się cieszę, że mamy Halinę Rozpondek. Ludzie, głosowalo na nia prawie 10. 000 wyborcow(9960). Ja wierzę w nia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:35 lud ma, co chciał. do senatu chłopca z plakatów i faceta z czeladzi. Do sejmu...giżyński - tragedia, janik - tragedia! będą ludzie piszczeć z radości za chwilę. a za 4 lata zmiana warty. ludzie, czy nie macie sprecyzowanych poglądów? znajomy mi mówi, że jest mu coraz gorzej z roku na rok i nie głosował w ogóle. jest mu gorzej, bo pije. i tyle. tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:40 A czy naprawde nie zauważyłes, że mamy także pania prezydent Haline Rozpondek- bo ja naprawde sie cieszę i tylko jej wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re:Do Krzysztofa Matyjaszczyka IP: *.net / *.flatpla.net 26.09.05, 22:52 Panie Krzysztofie czy ta lekcja nic Pana nie nauczyła,z wscieklosci,że to nie Pan jest posłem, zaczyna Pan sr.. we własne gniazdo , jak dotychczas moze to powinno byc dla Pana doświadczenie, ze jest Pan calkowitym nieudacznikiem, intrygantem i marionetką dająca się prowadzić tym Pana koleszką, którzy tak naprawdę liczyli na niezłe stołki po objeciu przez Pana mandatu poselskiego, ale i oni sie na Panu zawiedli,i czy stanowi jeszcze Pan dla nich jakis autorytet.Uważam, że te przypisywane przez Pana w stosunku do Pani Ewy Janik epitety i szarganie jej opini publicznie świadczy o Pana głupocie i braku wyczucia politycznego, a takze daje do zastanowienia, czy powinien Pan pełnić funkcję przewodniczacego Partii w Cz-wie.Jest Pan typowym karierowiczem, któremu zależy tylko na objęciu jakiegos stoleczka lub znaczącej funkcji.Proszę nie wylewać łez, jeszcze jedna funkcja przed Panem za rok wybory prezydenckie w naszym mieście a nóż się uda. Tylko czy jest Pan na tyle przygotowany, aby sprawować taką odpowiedzialną funkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.net / *.flatpla.net 27.09.05, 08:32 Bądzmy dumni ze swoich przedstawicieli w Sejmie i Senacie. Pozdrawiam Laseckiego ,Rospadkową , Maniurę, Giżyńskiego , Janikową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldus kiepski Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 08:39 gorzej nie ,ale zalosniej to tak ! tragedia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 12:49 Jak Bóg chce kogoś ukarać ,to mu rozum zabiera - to tak ,żeby za dużo o głupocie nie pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreasek Re: Częstochowscy posłowie i senatorowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:26 No i wyszło (ponownie) szydło z worka. Potraficie się tylko kłócić i pierdoły wypisywać. A my z "wariatkowa" ( tak na nas niektórzy na tym forum mówią) będziemy mieć 3 posłów.Pozdrowienia z Lublińca Odpowiedz Link Zgłoś