Dodaj do ulubionych

ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 18:37
Zespół Szkół Samochodowo-Budowlanych, klasa o profilu dokumentacja budowlana
rok rozpoczęcia 1990. Klasa eksperymentalna....1900 chłopaków i my-
35 "dziewczynek".To były czasy.Prof Gracjan Tkacz-mój ulubieniec, który
niestety był zmuszony odejść ze szkoły, wych. Świerczewska od wf, i mój idol
Atłasik-czy jeszcze tam uczy?
Obserwuj wątek
    • lookas.prv.pl Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... 06.10.05, 18:47
      Wspaniała szkoła. Piękne wspomnienia. Przyjaźnie do dziś.

Ja jeszcze hmm.. 3 lata temu miałem wf z Panią Świerczewską. Więc wtedy jeszcze
      uczyła.

Pozostali nauczyciele - słyszałem o nich, ale na pewno już nie uczyli od 2000 roku.

Pozdrowienia dla wszystkich związanych z ZSSB, dla absolwentów, kadry (obcenej i
      byłej) i całego zaplecza technicznego :-)

• Gość: Ogi Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.darkstar.pl 06.10.05, 19:00
        ehh... aż czasem chciało by się wjeść do tego zatłoczono- zadymionego kibelka na
        piapierosa..hehe... nie zartuje oczywiście. Jak to mówią szkoła z klimatem;-) Ja
        bardzo mile wspominam pania Siwik- Drosik od matematyki, dyr. Żesławskiego który
        mnie uczył polskiego oraz... niezapomniane wrażenia na biologii u pani Jędras...
        Pozdrowienia dla wszystkich, ktorzy w czasie długich przerw oblegali parapety na
        łączniku zajadając się Hot -dogami :)
    • Gość: techsam Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 21:26
      Pamiętam, pamiętam... Wyróżniałyście się z tłumu.
      Pamiętam młodego p. Tkacza - szpanerek. p. Świerczewska - zawsze w dresie, a p.
      Atłasik to mój wychowawca. Było narzekanie na niego, ale bardzo miło go wspominam.
      Tak samo jak p. Satławę, p. Kurzelowskiego, p. Kulewicza, i panią Annę ...
      (niestey nie pamiętam nazwiska, uczyła polskiego).
    • Gość: Mona Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 21:56
      Zrobiło się baaaaardzo przyjemnie. A czy ktoś może pamięta dyr. Brandysa,
      mojego ulubieńca?
    • Gość: =R= Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 07:42
      Ciekawe kiedy zrobią jakiś zjazd absolwentów...
      • Gość: Mona Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 07:47
        To może im zasugerujmy, z którego jesteś rocznika =R=?
        • Gość: =R= Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 22:16
          Mona napisał(a):

> To może im zasugerujmy, z którego jesteś rocznika =R=?

'77
    • Gość: prezydent RP Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: 212.87.241.* 07.10.05, 09:28
      Hej

Ja zaczynałem też w 1990 w klasie o profilu ogólnobudowlanym u Mariana
      Brandysa.Mimo iż był z niego choleryk to wspominam go b.miło .

Atłas też napsuł krwi ,ale nikogo nie usadził.

Kolo od wf to Wojtuś Przerada (pseud."świetlik),
      Mata -Brandys
      Polski - Matuszewska
      Fiza -Krawczyk
      Chemia ??? zanik pamięci
      Inst.Sanit - Atłas
      Dok.Bud.-p.Cygan
      Pozdrawiam wszystkich - to były piękne czasy !!!

ta

Przydałoby się jakieś spotkanie
      • Gość: Mona Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 22:01
        Drogi Prezydencie, ja również skończyłam TB, tylko 2 lata wcześniej, więc
        pewnie znamy się z widzenia. Do dzisiaj utrzymuję kontakt z Twoją koleżanką z
        klasy - Anetą. Pozdrawiam!!!
      • Gość: absolwent ;) Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.man.czest.pl 13.10.05, 11:31
        Jestem Absolwentem z roku 2000. Chciałem napisać, że to świetna szkoła i gdybym
        miał wybierać jeszcze raz to zrobiłbym to samo. TEN KLIMAT, TEN LUZ, CI
        WSPANIALI LUDZIE...

Oto mój zestaw nauczycieli:
        J. polski - p. Ruksza (było ciężko zwłaszcza w 1. klasie -nie byłem grzecznym
        chłopcem, ale na koniec miałem bdb bo po prostu byłem b. dobry :)
        j. angielski - p. Sosnowska (vel Shazza ;)- powiedziała mi że jestem za słaby
        aby zdawać mature z aglika. Teraz po jestem po Filologii angielskiej i wiem, że
        była w błędzie)
        j. niemiecki - p. Dobrzyńska (tępiła mnie przez te 4 lata L.O., ale miło ja
        wspominam)
        matematyka - Brandys (Brandol był niezly i to jego amplico life)
        historia - kulisiewicz (nie znosze gościa wiec nic nie napisze)
        geografia - p. Poniewierska (ehh.. ta to była)
        fizyka - p. Krawczyk i jej kultowe wypady do planetarium !!!
        chemia - Kubara - nie ma co wspominać - bez sentymentu
        biologia - jędras (jeszcze do dziś nienawiść pozostała)

to tyle
        było fajnie
        piękne czasy
    • Gość: Aneta Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: 80.48.243.* 07.10.05, 20:26
      Miłe wspomnienia mam związane z ta szkoła. Mnostwo znajomych i wspaniali co nie
      ktorzy nauczyciele. Moja wychowawczynia byla p. Ania Jedras, oj nie raz ciezko
      bylo ale pozniej na maturze bardzo nam pomagala, i jeszcze kilku superowych
      nauczycieli, pozdrowienia dla wszystkich uczniow ktorzy uczyli sie od 2000-
      2004r. oraz dla uczniow uczacych sie teraz, ZSSB the best!!!!
      • lookas.prv.pl Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... 07.10.05, 23:41
        Ja chodziłem równolegle z Tobą :-)

Ja miałem Panią Dorotkę Ż. :-) Boska wychowawczyni, ukłony :-)

Jestem częstym gościem w ZSSB - i teraz się tam sporo pozmieniało - głównie w
        kadrze - jest wiele młodych nauczycieli. I co najważniejsze - nie widziałem
        dawno Pana Rysia ;-( (złota rączka, ten co jak chodził to wyglądał jakby nosił
        pod pachami 2 telewizory :-) ) no i cała gwardia sprzątaczek jest wymieniona..
        tak mi się wydaje przynajmniej. A takie miłe panie były... jedna z nich do dziś
        mnie rozmiesza swoim tekstem do mnie:

- dzień dobry! czy może mi pani otworzyć szatnię? (musiałem na chwilę wyjść ze
        szkoły)
        - yy.. nie! od tego jest przerwa
        - ale ja naprawdę muszę w pilnej sprawie, zaraz wrócę
        - nie, bo dyrektor zobaczy
        - proszę bardzo!
        - nie!! Nie bo wy tam sikacie
        - (tutaj zaniemówiłem i ledwo co utrzymywałem śmiech) - ale ja nie.. proszę
        panią :-)))

i w końcu mi dała klucze, bo miałem wstawiennictwo jednej z nauczycielek. Ale
        ten tekst pamiętam do dziś :-)))

Tak, hot-dogi były przepyszne! Nieraz zastępowały mi obiad.

Potem zmienili sklepik.. i hot-dogi już nie te same. Ale polecam teraz taki
        zestaw: frytki + coca-cola w puszce = 4zł - można się nieźle najeść i w sumie
        niedrogo no i w międzyczasie powrócić do szkolnych czasów :-)

PS.

widziałem dzisiaj panią J. - ja tam nie mam u niej dobrych wspomnień.. chociaż
        czasami okazywała miłe odruchy :-)

• Gość: PIOTREK Re: ZSSB- BUDOWLANE KONSTRUKCJE STALOWE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 12:29
      BKS - rocznik 1990- ten kierunek już chyba nie istnieje w ZSSB , a wśród
      nauczycieli baaaardzo miło wspominam i pozdrawiam :

- Panią Dorotkę Żesławską ( j. polski )
      -P. Basię Siwik - Drosik ( matma)
      - Emilia Kubara - ( chemia - oj tu było ostro :):):) czasami )
      - P. Cygan - ( mechanika )
      - P. Atłasik - Instalacje
      - Wielkie pozdrowienia dla naszego ulubienica Pana prof Lempke
      - P. Eugeniusz Kulisiewicz ( historia)
      - P. Satława - super gość - ale z tego co wiem to już chyba nie pracuje w tej
      szkole
      - P. Sikorski - (wf)
      i na sam koniec nasza wychowawczyni

P. Ewa Cierpiał ( wtedy język rosyjski )

Serdeczne pozdrowienia

Piotrek W.

A TAK SWOJĄ DROGĄ JESTEM JAK NAJBARDZIEJ ZA JEŚLI CHODZI O EWENTUALNY ZJAZD
      ABSOLWENTÓW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Mark Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.05, 10:00
      myk, myk, do góry
      • Gość: ja Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: 212.87.241.* 09.10.05, 10:14
        ja skonczylam LO w ZSSB w tym roku. przyjazna szkola. fajni ludzie tam pracuja-
        bedzie co wspominac...
    • lookas.prv.pl Niespodzianka 09.10.05, 22:57
      Dla starszych (i młodszych :-) ) absolwentów mam małą niespodziankę.

W trakcie nauki w ZSSB stworzyłem prezentację dla szkoły. W międzyczasie
      dostałem mnóstwo materiałów dotyczących jej historii - w tym fotografie sprzed
      wielu wielu lat - w większości czarno-białe. Nawet z początków na ulicy
      Garncarskiej.
      Niestety samych fotografii nie posiadam - mam tylko gotową prezentacją - zajmuje
      ok. 24MB

I udało mi się z niej wyciągnąć teraz fotografię ze Zjazdu Absolwentów z 2001 roku.

Jeśli jest ktoś chętny do obejrzenia, proszę podać maila i ją wyślę :-)

Skoro tyle osób jest chętnych na Zjazd, to jak będę w ZSSB spróbuję porozmawiać
      na ten temat i postarać się, aby zaczęli o tym myśleć :-)

• vikingzpomorza Re: Niespodzianka-sprostowanie 09.10.05, 23:34
        lookas.prv.pl napisał:
        > W międzyczasie
        > dostałem mnóstwo materiałów dotyczących jej historii - w tym fotografie sprzed
        > wielu wielu lat - w większości czarno-białe. Nawet z początków na ulicy
        > Garncarskiej.

Poczatki ZSSB byly na ulicy Targowej 29 a nie na Garncarskiej jak napisales ,
        zespol powstal w wyniku polaczenia Zespolu Szkol Samochodowych z Zespolem Szkol
        Budowlanych o ile dobrze pamietam to byl rok 1980
        • lookas.prv.pl Re: Niespodzianka-sprostowanie 10.10.05, 00:09
          No nie wiem :-)

Oto co znajduje się w tej mojej prezentacji - materiały zostały przedłożone
          przez Dyrekcję na moje ręce, więc to chyba rzetelne źródło :-)

Wycinek:

Szkoła o bogatej tradycji - istnieje od 1921 roku.

Lata 50-te:
          Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 1 mieszcząca się w budynku przy ulicy Garncarskiej
          6/8 z nowym rokiem szkolnym 1958/59 zmienia nazwę na Szkołę Rzemiosł Budowlanych
          i przeniesiona została do gmachu przy ulicy Targowej nr 29. Przeniesienie szkoły
          podyktowane
          było wzrostem ilości młodzieży, oraz
          potrzebą utworzenia pracowni murarskiej,
          zduńskiej, malarskiej, hydraulicznej.
          Przeniesione zostały również mieszczące
          się w budynku przy ulicy Garncarskiej
          warsztaty szkolne. Park maszynowy
          wymontowano, przewieziono w czasie
          wakacji do hali przy ulicy Jasnogórskiej.

kolejny:

Lata 50-te:
          Rok 1959 - Technikum Budowlane mieszczące się przy ul. Kościuszki przeniesiono
          do budynku Szkoły Rzemiosł Budowlanych przy ul. Targowej.

następny:

Lata 60-te:

PRZENIESIENIE WARSZTATÓW
          Warsztaty szkolne Szkoły Rzemiosł Budowlanych i Technikum Budowlanego mieszczące
          się w budynku
          Technikum Górnictwa Rud
          przy ul. Jasnogórskiej, musiały
          być przeniesione do innego
          lokalu do dnia 15 grudnia 1966r.
          Pomimo trudności w ramach
          zajęć szkoleniowo -
          produkcyjnych warsztaty
          przeniesiono do obiektów
          przy ulicy Targowej.

następne :)

Lata 70-te:

30. 06. 1979 roku połączono Zespół Szkół Zawodowych Nr. 5 i Zespół Szkół
          Zawodowych Nr. 6 w Częstochowie przy ul. Targowej 29 w Zespół Szkół Samochodowo
          - Budowlanych. W skład, którego wchodziły:

- Technikum Zawodowe
          - Liceum Zawodowe
          - ZSZ
          - Technikum Zawodowe dla Pracujących

+ wszystko jest opatrzone fotografiami z tamtego okresu :-)

• vikingzpomorza Re: Niespodzianka-sprostowanie 10.10.05, 00:32
            Zgadza sie co napisales jesli chodzi o historie , chyba nie do konca
            zrozumielismy sie co chcialem powiedziec, ZSSB w obecnym ksztalcie zostalo
            utworzone (z polaczenia ZSZ nr.5 i ZSZ nr.6 )na Targowej i pozniej przeniesione
            na Augustyna to wszystko dla mnie to byl poczatek ZSSB bo wczesniej to
            praktycznie byly dwie rozne szkoly o roznych profilach ,niemniej dziekuje za
            odpowiedz i pozdrawiam.
            • lookas.prv.pl Re: Niespodzianka-sprostowanie 10.10.05, 10:28
              No tak, zależy jak na to spojrzeć. Jak widać historia ZSSB jest zawiła i ciekawa :-)

Pozdrawiam.

• Gość: Mona Re: Niespodzianka-sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:03
                Drogi lookasie, chciałabym abyś przesłał mi prezentację ZSSB, wysłałam Ci na
                Twoje gg mój adres e-mail, czy to wystarczy??? Pozdrawiam!!!
                • lookas.prv.pl Re: Niespodzianka-sprostowanie 10.10.05, 14:54
                  Niestety nic do mnie nie doszło na gg :-(

Ona zajmuje ok. 24MB, więc nie wiem czy pójdzie przez e-maila, ale zawsze warto
                  spróbować :-) Ew. może podam linka do pliku *.zip jeśli uda mi się wrzucić ją
                  gdzieś na serwer.

• Gość: sylwia Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 14:44
      Ja chodziłam do tej klasy!!!Czy ktoś pamięta jak te 35 bab zaczynało się
      kłócić? Ale pozdrawiam każdą z nich!!!
      • Gość: Doroti Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:39
        Sylwia? Czy pamiętasz tą niedobrą Dorotkę...?
    • Gość: Doroti Re: ZSSB- pierwsza dokumentacja budowlana ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:54
      Kobiety!!! Kto jest z I dok bud z lat 1990-1995 ?Kontakt Doroti@tlen.pl
    • lookas.prv.pl Prezentacja o ZSSB dla zainteresowanych 24.10.05, 11:45
      Jeśli jest ktoś zainteresowany prezentacją o ZSSB to proszę o kontakt na email.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka