Dodaj do ulubionych

Słaba jakość butów z CCC

IP: 217.96.15.* 04.11.05, 09:23
Czy ma ktoś z Was ma przykre doświadczenia związane z jakością butów ze
sklepów CCC ?
Buty po 3 tygodniach noszenia zaczęły się rozpadać, a sklep nie chce uznać
gwarancji.

Jeśli zamierzacie kupić tam buty najpierw się zastanówcie. Czasem lepiej
wydać trochę więcej pieniędzy na lepsze buty.
Obserwuj wątek
    • t3d1 Re: Słaba jakość butów z CCC 04.11.05, 11:35
      HeHe tylko zeby w CCC byly jakies fajne buty bo co nie wchodze do sklepu to
      gorzej niz na bazarq :D nic sensownego nie ma w tym sklepie :D
      • Gość: Tomek Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.246.jawnet.pl 04.11.05, 12:06
        Ja bym dodał spodne jeans do tego. Te markowe w porównaniu z bazarowymi są
        mniej warte, jeśli chodzi o wytrzymałość.
      • lookas.prv.pl Re: Słaba jakość butów z CCC 04.11.05, 16:50
        Dokładnie. W tym sklepie (w M1 jak i na Wolności) jest po prostu dno. Nic nie ma
        sensownego do wyboru. Dwa razy byłem w tym sklepie w M1 i pomimo najszczerszych
        chęci wychodziłem z niczym.

Ceny mają niskie - fakt. Ale właśnie te niskie ceny mnie odstraszyły oraz materiał.

• Gość: Ja Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.trustnet.pl 04.11.05, 17:30
          Moje buty tez sie trzymaly zaledwie 2 miesiace.Na dodatek moja mama
          przymierzala te butry i byly niedobrze zrobione na podbiciu i skrzywialy sie na
          jedna ze stron.Nie polecam.
          • Gość: Lee chinska jakość butów z CCC ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.05, 18:30

no tak sie sklada ze mam pare sandałow z CCC i po tygodniu mi sie jakis paseczek
            urwal .. ale nasz polski szewc naprawil to czego chinski pracownik (w dodatku
            prawie za darmo pracujacy) nie potrafi dobrze zrobic ...

w wyborczej byl kiedys jakis dodatek o wlasnie o chinskich fabrykach .. gorzej
            niz zle tam maja ... pozdro dla kraju gdzie slonce wschodzi ...

----------------------------------------

Chinszcyzna-Chinszcyzna-Chinszcyzna = CCC
            • utunia Re: chinska jakość butów z CCC ... 04.11.05, 18:33
              Nie generalizujcie...
              Owszem, część butów w CCC to szmelc, ale np. Lasocki to bardzo dobre jakościowo
              buty. Moje klapki letnie trzeci sezon w tym roku przeżyły i będą jeszcze na
              czwarty...
              • kumpelek25 Re: chinska jakość butów z CCC ... 05.11.05, 09:45
                Jak kupiłem tam adidasy za 80zł i po 4 miesiącach się zaczęły rozlatywać:(
    • Gość: bea Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 13:13
      A ja mam bardzo dobre doświadczenia (jeśli tak można powiedzieć) z butami z
      CCC. Na przestrzeni kilku lat kupiłam tam już około 5 par butów. Wszystkie
      sprawowały się lub nadal sprawują bardzo dobrze.
      Pozdrawiam
      • Gość: kasiaa Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.trustnet.pl 07.11.05, 14:57
        w zeszlym roku kupilam buty zimowe w CCC. po niecalym miesiacu sie rozlecialy.
        sklep nie uznal oczywiscie reklamacji. cuzz:/
      • Gość: Trebor Re: Słaba jakość butów z CCC IP: 217.96.15.* 07.11.05, 15:45
        Sorki, ale nie bardzo mogę w to uwierzyć. Znam kilka osób które kupiły tam buty
        i ani jedna para nie przetrwała choć kilku miesięcy. Jeszcze raz przestrzegam
        przed tym sklepem.
        • Gość: bea Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 12:48

Zarzucasz mi kłamstwo, nie rozumiem dlaczego. Nie twierdze, że CCC to super
          sieć z super butami ale napisałam, że mnie się żadne buty od nich nie popsuły.
          Stwierdziłam fakt, tak jak ty stwierdziłeś, że tobie się popsuły, chyba mam do
          tego prawo. Może po prostu miałam szczęście.
          A tak na marginesie skoro znajomym się buty rozleciały to po co poszłeś do
          CCC też chciałeś sobie takie zafundować?
          • Gość: Trebor Re: Słaba jakość butów z CCC IP: 217.96.15.* 08.11.05, 13:12
            Taki już ze mnie niedowiarek jeśli chodzi o buty z tego sklepu :)
            A w czasie gdy buty były kupowane nie mieliśmy pojęcia o przykrych przypadkach,
            związanych z tym sklepem, osób z naszego najbliższego otoczenia.
    • Gość: Veilchien Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 16:58
      to są jednym słowiem buty do trumny
    • Gość: easy1965 Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 17:50
      Nigdy wiecej CCC.W ubieglym roku kupilem corkom dwie pary zimowych bokserek
      (prawie identycznych)po ok.100.zl.Po 1m-cu(jednym miesiacu!!!!)jedna para
      rozpadla sie(doslownie)Reklamowalem ale oczywiscie ble.ble.jakies farmazony pan
      rzeczoznawca zatrudniony przez firme stwierdzil ze buty nosza slady uzycia i ze
      w ogole to nie jest ich wina.Kwota bula zbyt niska,zebym podejmowal jakies inne
      dzialania,ale jedno napewno zrobie,a raczej nie zrobie!!!nigdy wiecej moja noga
      w tej sieci nie postoi.Dodam tylko ze druga para wytrzymala cala zime,a Corki
      eksploatuja obuwie normalnie,tzn zadnych sportow ekstremalnych itp nie uprawiaja
      • Gość: poinformowany Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 18:49
        CCC z natury oferuje buty tanie, a co za tym idzie nie tak dobre, jak markowe.
        Inna rzecz, ze slowo reklamacja w takich sieciach praktycznie nie istnieje.
        • Gość: Trebor Re: Słaba jakość butów z CCC IP: 217.96.15.* 08.11.05, 13:15
          A czy jest szansa na odzyskanie pięniędzy wyrzuconych na buty, któe się zaraz
          rozleciały ?
          Dodam, że sklep nie zgodził się na sąd polubowny. Jakie są szanse na wygranie
          sprawy w normalnym sądzie ? Czy ktoś ma doświadczenia ?
          • singielek1 Ra: alna szansa w reklamacji. 08.11.05, 16:55
            Z butami należy udać się do firmy Pro-But, tj. do inż. rzeczoznawcy PTT skóry i
            wyrobów skórzanych, ul. Krótka 29/31, który za opłatą kilkunastu złotych
            sporządza ekspertyzę. Ekspertyza znacznie ułatwia procedurę reklamacyjną.
            Wygrywa się nawet z takimi producentami obuwia jak adidas.
            Ja osobiście otrzymałem zwrot pieniędzy za wadliwe obuwie alki "użytkowane"
            przez 4 miesiące.
    • Gość: Agacia Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 16:40
      A ja jestem zadowolona z butkow z CCC:) natomiast buty w DEICHMANIE sa po prostu
      straszne!!!moze i ładne i wygodne ale co z tego skoro są malo wytrzymale???ja
      kupilam w deichmanie chyba 6 par butow i kazda para mi sie rozwaliła w ciągu 3
      tygodni!!koszmar.wszyscy znajomi maja ten sam problem z butami z deichmana a
      oczywiscie reklamacji tam nie uznaja!!pozdrawiam:))
      • Gość: kasiak37 Re: Słaba jakość butów z CCC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 17:20
        to ja nie moge zrozumiec dlaczego kupilas w deichmannie az 6 par butow skoro
        kazda z nich nie wytrzymala dluzej niz 3 miesiace...ludzie,dziwny jest ten swiat:)
        ja mam obecnie pare butow z ccc i ciekawe co sie wydarzy...w kazdym razie dla
        mnie odmowa uznania reklamacji nie istnieje.walcze do upadlego jak lew:)
        • wiewiorencja Re: Słaba jakość butów z CCC 08.11.05, 18:04
          Ja kupilam teraz sobie buty w CCC z kolekcji Lasockiego, za 200, przyznam ze
          teraz drze co sie stanie ;/ po tym co tu czytam. Choc na ogol buty sluza mi
          dlugo bo nie niszcze isch w jakims zastraszajacym tempie.

Co do deichmanna, kupilam tam boxerki ubieglej zmimy ;/ przemakaly, do niczego
          sie nie ndaja ;/
          A mam tez takie niby adidasy i trzymaja si ejuz bardzo dlugo w dobrym stanie ;]

tak wiec nie wszystkie buty sawsze musza byc zle.
    • Gość: GG Re: Słaba jakość butów z CCC IP: 80.51.57.* 08.11.05, 20:05
      w CCC jesttak - jak chcesz reklamowac buty to musisz sie uprzec na swoim i nie
      popuszczac. Ja w zeszlym roku mialam buty i chodzilam w nich 2 dni oddalam do
      reklamacji, po czym "maprawili" mi je i nastepnie po 20 min. (z czego 10 min
      siedzialam w autobusie) znow sie rozlecialy. Gdy je odnioslam ponownie do
      reklamacji znow musialam czekac 14 dni roboczych i dostalam odpowiedz iz butow
      sie nie da naprawic i musze sobie wybrac druga pare takich samych butow - tak
      ocenil rzeczoznawca - tylko nie wiem na jakiej podstawie przeciez skoro buty
      nie nadaja sie do chodzenia w nich to trzeba je albo wymienic albo zrwocic
      rownowartosc. Ja chcialam pieniadze ale oni chcieli mi dac nowe buty. Ja sie
      uparlam i wiecie co wygralam. Nie odpuszczajcie!!!
    • Gość: pisak Jak podejść do REKLAMACJI cenne uwagi IP: 82.160.8.* 08.11.05, 22:07
      1. primo to nie reklamacja ale niezgodność towaru z umową:
      www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1176.htm
      2. primo

Art. 4. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w
      chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia
      niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że
      istniała ona w chwili wydania.

... co oznacza w praktyce, iż jeśli nie upłynęło 6 msc od dnia zakupu towaru, to
      sprzedawca MUSI Ci udodownić, iż wada nie istaniała w chwili wydania rzeczy,
      czyli, że np. wynikłą z niewłaściwego użytkowania obuwia (nie wiem jak w Twoim
      wypadku) ale udowodnić, znaczy powołać się na dowody np. ekspertyzy rzeczoznawców

3. priomo

Art. 7. Sprzedawca nie odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową,
      gdy kupujący o tej niezgodności wiedział lub, oceniając rozsądnie, powinien był
      wiedzieć. To samo odnosi się do niezgodności, która wynikła z przyczyny tkwiącej
      w materiale dostarczonym przez kupującego.

... co oznacza, iż jeśli kupujesz buty, przecenione i widnieje na nich
      informacja, iż obcas jednego buta jest inny niżdrugiego, oznacza to, że nie
      będzie to niezgodność towaru z umową, albowiem jako konsument miałaś tego
      świadomość przy wyborze towaru

4. primo

Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać
      doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo
      wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają
      nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość
      towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także
      bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób
      zaspokojenia.

2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma
      również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności
      kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego
      zamontowania i uruchomienia.

4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani
      wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w
      odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne
      niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić
      od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z
      umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany
      uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

.... czyli to czego możesz żądać, w pierwszej kolejnści naprawy lub wymiany na
      towar nowy zgodny z umową, nie morzesz tego żądać, jeśli naprawa albo wymiana są
      niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów - w takim wypadku jak i w sytuacji,
      kiedy sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie
      lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności -
      możesz żądać stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy, chyba że
      niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna np. nitka w lewym
      bucie jest o 1/2 tonu jasniejsza niż w praym

5. primo

Art. 9. 1. Kupujący traci uprawnienia przewidziane w art. 8, jeżeli przed
      upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru konsumpcyjnego z
      umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie
      zawiadomienia przed jego upływem.

.... chyba wszystko jasne ;)

6. primo - zaskoczenie

Art. 10. 1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową
      jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego
      towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli
      przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić,
      jednakże nie poniżej jednego roku.

.... czyli masz 24 miesiące dla "reklamowania" towaru, oczywiście nie mylimy
      tutaj pojęcia niezgodności towaru z jego zuzyciem, a także pamiętamy, iż po 6
      miesiącach to na konsumenta przechodzi ciężar dowodowy w zakresie udowodnienia,
      iż niezgodność tkwiła w towarze w chwili jego wydania

7. primo

Art. 11. Uprawnień unormowanych w niniejszej ustawie nie można wyłączyć ani
      ograniczyć w drodze umowy zawartej przed zawiadomieniem sprzedawcy o
      niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową. W szczególności nie można tego
      dokonać przez oświadczenie kupującego, że wie o wszelkich niezgodnościach towaru
      z umową, lub przez wybór prawa obcego.

.... co oznacza, że nic nie są warte karteczki REKLAMACJI PO ODEJŚCIU OD KASY
      NIE UWZGLĘDNIA SIĘ

8. primo

3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1,
      nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je
      za uzasadnione.

MOJA RADA:

Idziesz to sklepu, pozostawiasz towar oraz pismo, w którym informujesz o dacie
      zakupu, załączasz paragon zakupu, oraz wnosisz o wymianę na nowe obuwie (chyba
      że wolisz naprawę), powołujesz się na zapisy ww. ustawy i kropka, nie podajesz
      żadnego nr telefonu, tylko adres wychodzisz ze sklepu, prosisz o potwierdzenie
      przyjęcia pisma, i czekasz 14 dni na korespodencję poleconą w domu .... NIE
      DZWOŃ DO SKLEPU, NIE WYPYTUJ SPRZEDAWCZYŃ O TO JAK ZAŁATWIONO TWOJĄ "REKLAMACJĘ"
      poprostu czekaj, jeśli nie zechcą przyjąć pisma, wyślij obuwie paczką
      priorytetową za zwrotnym potwierdzeniem odbiru wraz z pismem.

Jeśli będziesz mieć problem pomogę w miarę swoich możliwości
      • Gość: dn Re: Jak podejść do REKLAMACJI cenne uwagi IP: *.prenet.pl 08.11.05, 23:11
        przywołujesz nieaktualną ustawę
        chociaż być może (nie sprawdzałem) cytowane paragrafy nie zmieniły się
        aktualny tekst tutaj:

ww20.mediarun.pl/story.php?story=321
        warto zacząć od strony głównej:

ww20.mediarun.pl/
        i przejżeć całość (wiele ciekawych porad)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka