Gość: Iza IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 22:31 Miała byc premia swiateczna i o 350zł wiecej a wypłata taka sama jak wczesniej.Juz nic hutnicy z tego nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gibany Re: Łatwo ich oszukać IP: *.chello.pl 08.12.05, 23:45 i dlatego muszą pozostać hutnikami. Trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: Hutnicy oszukani 09.12.05, 05:52 Czy ty liczyć nie umiesz, paska z wypłaty nie czytałaś? poz 303 Dodatek z Pakietu Socjalnego poz 351 nagroda świateczno-noworoczna Chyba, że tak dużo zarabiasz, że te drobne ok. 450 zł netto umknęło Twojej uwadze? Na razie zapisy Pakietu Socjalnego są realizowane, czekamy na bonus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Hutnicy oszukani IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:06 Umiem tylko w zeszłym miesiacu na pasku było do wypłaty dwz sto a teraz jest dwa dwiescie a gdzie reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkl Re: Hutnicy oszukani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:26 no,no-ładna kaska... i jeszcze mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracujący Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:45 Także jestem pod wrażeniem.Wnioskuję z tego,że w życiu trzeba mieć prócz kwalifikacji także szczęście tzn.znaleźć się w odpowiednim miejscu ,w odpowiednim czasie - np.jak hutnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Hutnicy oszukani IP: *.imag.fr 09.12.05, 09:51 Huta ciagnela Czestochowe do pzrodu latami i miejmy nadzieje ze teraz tez tak bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alien1091 Re: Hutnicy oszukani IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 09.12.05, 10:53 fakt.czegos tu nie kumam !!!!miałem w poprzednim miesiacu...2400 zeta a teraz...2500..???? co jest grane? a bonus to chyba wyjdzie za 20 lat tyrki ze 1000 zeta bo reszte zus na nierobów skasuje !!!!wrrrrrrrrrrrr i urazd skarbowy na tych co pipesza bzdety !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda C Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 16:04 Juz lepiej nie mówcie o tych kwotach bo zemdleje.... Doktor na uczelni tyle nie zarabia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Hutnicy oszukani IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 17:52 To niech doktor idzie na stalownie albo walcownie i dyma swiatek piatek soboty niedziele i wszelakie swieta to pogadamy.Kiedys na hucie nie było chetnych do pracy bo było ciezko i przyszły pekaesy.Trzeba było robic a nie zazdroscic wysokosci pensji .Wiec jak Magda przerobi trzydziesci lat w takich warunkach to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda c Re: Hutnicy oszukani IP: 212.87.234.* 10.12.05, 12:13 No właśnie mój mąż pracował wieć wiem jak sie tam pracuje!!!!Jest dużo lzej niż na uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Hutnicy oszukani IP: *.vf.shawcable.net 09.12.05, 19:40 Gość portalu: xx napisał(a): > Huta ciagnela Czestochowe do pzrodu latami i miejmy nadzieje ze teraz tez tak > bedzie. xx-ie Przestan ludziom mieszac w glowach... Podaj moze w koncu jakies przyklady... Kiedy zaczeto liczyc koszty okazalo sie gdzie pociagnela.. Nasciagala ludzi [chyba kiedys z 15 tys] i zrobila z nich bezrobotnych. Zanieczyszczala okolice i dewastowala srodowisko. Byla korytem dla kadr partyjnych i mlodziezowych.... Boss huty byl czlonkiem KC PZPR. To huta rzadzila miastem, a nie miasto huta. Nie mowiac juz o jakosci produkcji ... Tak wygladalo to ciagniecie w przeszlosci. Teraz hute z tamtego ciagniecia wyciagac musza Ukraincy, ktorym ona jest potrzebna do wejscia na rynki EU. Ja wiem, ze inzynierom ciezko doliczac do kosztow... koszty spoleczne ich fantazji, ale sprobuj sie zastanowic o ile mniej trzeba by bylo zuzyc wszystkiego gdyby ta huta miala dzisiejsze rozmiary i standardy produkcyjne. Nie sadze, zeby z lasu na Mirowie zniknely wszyskie betonowe slady po rozbudowie huty. Wystarczy, ze huta jest utrzymanym cudem miejscem produkcji i pracy dla ilus tam ludzi. Placi podatki i pensje [a przynajmniej powinna] jak inne firmy. Nie musi byc obiektem mitologii lokalnej. I jeszcze cos. gdyby tylko 1/10 zmarnotrawionych przy rozbudowie huty pieniedzy trafila do miasta i zostala przeznaczona na miejska infrastrukture, to zapewne polowa postow z narzekaniami na Cz-we nie mialaby racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Hutnicy oszukani IP: *.fbx.proxad.net 09.12.05, 22:21 To o czym piszesz dotyczy spraw globalnych - strategii rozwoju calej Polski. Natomiast faktem jest ze bez Huty miasto byloby o wiele mniejsze i biedniejsze. Kryzys Huty wszyscy odczulismy na wlasnej skorze. Jak sie jest za granica, to mozna filozofowac. Rzeczywistosc jest twarda. Nowoczesna Huta jeszcze dlugo bedzie miala racje bytu. To 5 tys. miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hutnik Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 23:00 taaaa. Włodek to kolejny polonus, który radzi nam co mamy robic z zagranicy. Kiedy ostatnio byłes w Czewie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Hutnicy oszukani IP: *.vf.shawcable.net 10.12.05, 04:26 Gość portalu: hutnik napisał(a): > taaaa. Włodek to kolejny polonus, który radzi nam co mamy robic z zagranicy. Kiedy ostatnio byłes w Czewie? Kolejny inzynier majacy klopoty z czytaniem ze zrozumieniem??? Gdzie cokolwiek i komukolwiek radzilem w temacie roboty??? Mozesz zacytowac??? Jak jeszcze raz wolno razem z xx-em powoli przeczytacie to co poprzednio napisalem, to moze zrozumiecie, ze huta to bylo dobre miejsce dla hutnikow i tych co sie tam niekoniecznie jako hutnicy zywili. A co do rad polonusa, to .... Teraz wam nie zaden polonus radzi, a naturalizowany ruski Ukrainiec i nie radzi, a kaze, co tez jest ciekawostka przyrodnicza sama w sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Hutnicy oszukani IP: *.vf.shawcable.net 10.12.05, 05:12 Gość portalu: xx napisał(a): > To o czym piszesz dotyczy spraw globalnych - strategii rozwoju calej Polski. - Ja nie wiem jak inzynierow ucza liczyc, ale nieinzynierowie biora jeszcze pod uwage pare innych skutkow inzynierskich wyczynow i to niekoniecznie pozytywnych, ale tez policzalnych. I jakich globalnych... Huta jeszcze globalnym zjawiskiem nie jest nawet na miejska skale. > Natomiast faktem jest ze bez Huty miasto byloby o wiele mniejsze i biedniejsze. > Ze mniejsze, to byc moze prawda, ale czy biedniejsze to juz jest kwestia do dyskusji. Gdyby huta placila za wszystko co zatrula, zniszczyla i spieprzyla realne pieniadze lacznie z realnymi podatkami, to byc moze przyznalbym Ci racje w peanach na czesc huty. Zdaje sie, ze do dzis huta jest winna miastu miliony i nie wszystko zaplacono gruntami pod strefe. Nie chce mi sie szukac hutniczych kwot umorzonych przez miasto i innych wierzycieli. Ale bylo tego calkiem sporo liczonego w milionach.... > Kryzys Huty wszyscy odczulismy na wlasnej skorze. Jak sie jest za granica, to > mozna filozofowac. Rzeczywistosc jest twarda. > Moze bez taniej propagandy. Politechnika moze odczula, bo zawsze wisiala na hucie. Hutnicy, bo w koncu ich redukowano i zwalniano. To jakos moze tlumaczyc Twoj prohutniczy entuzjazm i rozowe klapy na oczach. Kiedys prosilem, zebys nie mieszal miejsca zamieszkania z tym co pisze, bo jeszcze Ci troche brakuje do tego, zeby miec dluzszy od mojego meldunek w Cz- wie. Ja nie jestem importowanym czestochowianinem i rozwoj huty od lat 50 -tych mialem okazje ogladac na wlasne oczy lacznie z negatywnymi skutkami tego rozwoju. Nigdy tez od huty nie bylem zalezny. Nie mam wiec naboznego stosunku do niej. Z mojego i wielu czestochowian, punktu widzenia, to huta byla i jest zakladem produkcyjnym jak bylo wiele innych. Od Wulkana po zaklady wlokiennicze, budowlanki czy papiernie. Tam pracowano rownie ciezko za mniejsze pieniadze i specprzywileje. > Nowoczesna Huta jeszcze dlugo bedzie miala racje bytu. To 5 tys. miejsc pracy. I dobrze dla tych co tam pracuja. Dla reszty to nie kaplica, zeby skladac jej poklony tylko dlatego ze istnieje. Teraz jest 5 tys, a bylo min 15 tys. Bez tych 10 tys ani huta, ani cz-wa sie nie zawalily. Gdyby ich kiedys nie sciagnieto do rozbudowanej ponad miare huty, to moze dzis trzebaby wyplacac mniej zasilkow dla bezrobotnych i rent wypadkowych. I dobrze, ze piszesz NOWOCZESNA. Tamtej pienknej i slicznej z Twoich wyobrazen do nowoczesnosci bylo jak z Kusiat do nieba. Szkoda, ze nie miales okazji tego ogladac na wlasne oczy i wdychac swiezego wozduchu z koksowni. Nareszcie huta jest nowoczesna i prywatna. Od jej wlascicieli zalezec bedzie czy bedzie miala racje bytu. Nie od podatnika... Oczywiscie trudno Ci bedzie uwierzyc, ze HBB podobnie jak Lenina pod krakowem oprocz zadan produkcyjnych miala tez inny cel, neutralizacje Jasnej Gory. Ale to juz pewnie inzynierow nie bardzo interesuje. Najlepszego Wlodek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 16:16 Napiszcie lepiej komu dac w łape zeby dostać tam prace bo składałem podania i nic moze za wysokie kwalifikacje mam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obeznany Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 06:37 Nie wiem czy wiesz, ale na Hucie pracuje ponad 5 000 ludzia, do wykorzystania 100% mocy produkcyjnej potrzeba max. 2 500 osób, jak myślisz dlaczego Cię nie chcą przyjąć? Pani izie to się w głowie popier... i to równo, kobieto ogarnij się troszkę. Może jesteś kolejną emerytką, której się bonus należy????????? bo ci to ostatnio wysyp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logo Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 12:54 skoro pracuje 5000 a wystarczy 2500 to dlaczego nie wypiepszą tych niepotrzebnych? Moze dlatego ze Ci co zostaną musieliby pracowac a nie siedziec w zwiazkach zawodowych? To jest tylko kwestia czasu kiedy polozą tą hutę na łopatki... nikt nie będzie utrzymywał nierobów... zostaną tylko Ci najbardziej potrzebni i najbardziej pracowici. I takim ludzią powinno się wypłacać premie, a nie jak leci wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Hutnicy oszukani IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 13:44 Na hucie bardzo wiele osob odchodzi na emerytury wiec juz nie ma tych pieciu tysiecy.Co roku ilus tam odchodzi a od 10 lat nikogo sie nie zatrudnia.Było ogłoszenie ze mozna przejsc ze społki na hute i co?na stalownie przyszło paru i po tygodniu odeszli z powrotem bo jak to mowili nie przyszli sie n.....ć i ze pi.....a taka robote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Hutnicy oszukani IP: *.vf.shawcable.net 12.12.05, 05:34 Gość portalu: logo napisał(a): > skoro pracuje 5000 a wystarczy 2500 to dlaczego nie wypiepszą tych > niepotrzebnych? Moze dlatego ze Ci co zostaną musieliby pracowac a nie siedziec > > w zwiazkach zawodowych? To jest tylko kwestia czasu kiedy polozą tą hutę na > łopatki... nikt nie będzie utrzymywał nierobów... zostaną tylko Ci najbardziej > potrzebni i najbardziej pracowici. I takim ludzią powinno się wypłacać premie, > a nie jak leci wszystkim. Wytlumacz to xx-owi. On chetnie dolozylby jeszcze z 5000 zeby tez sobie popracowali w hucie jak za dobrych dawnych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czewa Re: Hutnicy oszukani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 08:33 hutasy do roboty a ci w biurach to stalowni na oczy nie widzieli a kaska leci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logo Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 15:58 z xx-em to ja nie rozmawiam bo facet ma klapy na oczach. Tylko teatr from Poland i Częstochowa miasto nr. 1 na świecie... sorry ale koleś jest z innej bajki... a jeżeli chodzi o hute i chce zatrudnic kolejnych pracowników to może dołoży coś ze swojej marnej pensyjki do wypłat hutniczych. Fajnie zatrudniać na koszt innych... jest kapitalizm, firma ma dochody to są premie i nowe miejsca pracy, nie ma dochodów to nie ma premii i są zwolnienia... pozdrowionka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Hutnicy oszukani IP: *.icis.pcz.pl 12.12.05, 17:12 Temat o Hucie a Ty o xx - dyskutujmy o Czestochowie a nie o xx czy logo :)) Odpowiedz Link Zgłoś