Dodaj do ulubionych

Hutnicy oszukani

IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 22:31
Miała byc premia swiateczna i o 350zł wiecej a wypłata taka sama jak
wczesniej.Juz nic hutnicy z tego nie rozumieją.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gibany Re: Łatwo ich oszukać IP: *.chello.pl 08.12.05, 23:45
      i dlatego muszą pozostać hutnikami. Trudno.
    • segel Re: Hutnicy oszukani 09.12.05, 05:52
      Czy ty liczyć nie umiesz, paska z wypłaty nie czytałaś?
      poz 303 Dodatek z Pakietu Socjalnego
      poz 351 nagroda świateczno-noworoczna
      Chyba, że tak dużo zarabiasz, że te drobne ok. 450 zł netto umknęło Twojej
      uwadze?
      Na razie zapisy Pakietu Socjalnego są realizowane, czekamy na bonus.

• Gość: Iza Re: Hutnicy oszukani IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:06
        Umiem tylko w zeszłym miesiacu na pasku było do wypłaty dwz sto a teraz jest
        dwa dwiescie a gdzie reszta?
        • Gość: kkl Re: Hutnicy oszukani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:26
          no,no-ładna kaska... i jeszcze mało?
          • Gość: pracujący Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 09:45
            Także jestem pod wrażeniem.Wnioskuję z tego,że w życiu trzeba mieć prócz
            kwalifikacji także szczęście tzn.znaleźć się w odpowiednim miejscu ,w
            odpowiednim czasie - np.jak hutnicy.
            • Gość: xx Re: Hutnicy oszukani IP: *.imag.fr 09.12.05, 09:51
              Huta ciagnela Czestochowe do pzrodu latami i miejmy nadzieje ze teraz tez tak
              bedzie.
              • Gość: alien1091 Re: Hutnicy oszukani IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 09.12.05, 10:53
                fakt.czegos tu nie kumam !!!!miałem w poprzednim miesiacu...2400 zeta a
                teraz...2500..???? co jest grane? a bonus to chyba wyjdzie za 20 lat
                tyrki ze 1000 zeta bo reszte zus na nierobów skasuje !!!!wrrrrrrrrrrrr
                i urazd skarbowy na tych co pipesza bzdety !!!!
              • Gość: magda C Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 16:04
                Juz lepiej nie mówcie o tych kwotach bo zemdleje....
                Doktor na uczelni tyle nie zarabia...
                • Gość: gosc Re: Hutnicy oszukani IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 17:52
                  To niech doktor idzie na stalownie albo walcownie i dyma swiatek piatek soboty
                  niedziele i wszelakie swieta to pogadamy.Kiedys na hucie nie było chetnych do
                  pracy bo było ciezko i przyszły pekaesy.Trzeba było robic a nie zazdroscic
                  wysokosci pensji .Wiec jak Magda przerobi trzydziesci lat w takich warunkach to
                  pogadamy.
                  • Gość: magda c Re: Hutnicy oszukani IP: 212.87.234.* 10.12.05, 12:13
                    No właśnie mój mąż pracował wieć wiem jak sie tam pracuje!!!!Jest dużo lzej niż
                    na uczelni
              • Gość: Wlodek Re: Hutnicy oszukani IP: *.vf.shawcable.net 09.12.05, 19:40
                Gość portalu: xx napisał(a):

> Huta ciagnela Czestochowe do pzrodu latami i miejmy nadzieje ze teraz tez tak
                > bedzie.

xx-ie Przestan ludziom mieszac w glowach...
                Podaj moze w koncu jakies przyklady...
                Kiedy zaczeto liczyc koszty okazalo sie gdzie pociagnela..
                Nasciagala ludzi [chyba kiedys z 15 tys] i zrobila z nich bezrobotnych.
                Zanieczyszczala okolice i dewastowala srodowisko.
                Byla korytem dla kadr partyjnych i mlodziezowych....
                Boss huty byl czlonkiem KC PZPR.
                To huta rzadzila miastem, a nie miasto huta.
                Nie mowiac juz o jakosci produkcji ...
                Tak wygladalo to ciagniecie w przeszlosci.
                Teraz hute z tamtego ciagniecia wyciagac musza Ukraincy, ktorym ona jest
                potrzebna do wejscia na rynki EU.
                Ja wiem, ze inzynierom ciezko doliczac do kosztow... koszty spoleczne ich
                fantazji, ale sprobuj sie zastanowic o ile mniej trzeba by bylo zuzyc
                wszystkiego gdyby ta huta miala dzisiejsze rozmiary i standardy produkcyjne.
                Nie sadze, zeby z lasu na Mirowie zniknely wszyskie betonowe slady po
                rozbudowie huty.
                Wystarczy, ze huta jest utrzymanym cudem miejscem produkcji i pracy dla ilus
                tam ludzi. Placi podatki i pensje [a przynajmniej powinna] jak inne firmy.
                Nie musi byc obiektem mitologii lokalnej.
                I jeszcze cos. gdyby tylko 1/10 zmarnotrawionych przy rozbudowie huty pieniedzy
                trafila do miasta i zostala przeznaczona na miejska infrastrukture, to zapewne
                polowa postow z narzekaniami na Cz-we nie mialaby racji bytu.
                • Gość: xx Re: Hutnicy oszukani IP: *.fbx.proxad.net 09.12.05, 22:21
                  To o czym piszesz dotyczy spraw globalnych - strategii rozwoju calej Polski.
                  Natomiast faktem jest ze bez Huty miasto byloby o wiele mniejsze i biedniejsze.

Kryzys Huty wszyscy odczulismy na wlasnej skorze. Jak sie jest za granica, to
                  mozna filozofowac. Rzeczywistosc jest twarda.

Nowoczesna Huta jeszcze dlugo bedzie miala racje bytu. To 5 tys. miejsc pracy.
                  • Gość: hutnik Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 23:00
                    taaaa. Włodek to kolejny polonus, który radzi nam co mamy robic z zagranicy. Kiedy ostatnio byłes w Czewie?
                    • Gość: Wlodek Re: Hutnicy oszukani IP: *.vf.shawcable.net 10.12.05, 04:26
                      Gość portalu: hutnik napisał(a):

> taaaa. Włodek to kolejny polonus, który radzi nam co mamy robic z zagranicy.
                      Kiedy ostatnio byłes w Czewie?

Kolejny inzynier majacy klopoty z czytaniem ze zrozumieniem???
                      Gdzie cokolwiek i komukolwiek radzilem w temacie roboty???
                      Mozesz zacytowac???
                      Jak jeszcze raz wolno razem z xx-em powoli przeczytacie to co poprzednio
                      napisalem, to moze zrozumiecie, ze huta to bylo dobre miejsce dla hutnikow i
                      tych co sie tam niekoniecznie jako hutnicy zywili.
                      A co do rad polonusa, to .... Teraz wam nie zaden polonus radzi, a
                      naturalizowany ruski Ukrainiec i nie radzi, a kaze, co tez jest ciekawostka
                      przyrodnicza sama w sobie...
                  • Gość: Wlodek Re: Hutnicy oszukani IP: *.vf.shawcable.net 10.12.05, 05:12
                    Gość portalu: xx napisał(a):

> To o czym piszesz dotyczy spraw globalnych - strategii rozwoju calej Polski.

- Ja nie wiem jak inzynierow ucza liczyc, ale nieinzynierowie biora jeszcze pod
                    uwage pare innych skutkow inzynierskich wyczynow i to niekoniecznie
                    pozytywnych, ale tez policzalnych.
                    I jakich globalnych... Huta jeszcze globalnym zjawiskiem nie jest nawet na
                    miejska skale.

> Natomiast faktem jest ze bez Huty miasto byloby o wiele mniejsze i
                    biedniejsze.
                    >
                    Ze mniejsze, to byc moze prawda, ale czy biedniejsze to juz jest kwestia do
                    dyskusji. Gdyby huta placila za wszystko co zatrula, zniszczyla i spieprzyla
                    realne pieniadze lacznie z realnymi podatkami, to byc moze przyznalbym Ci racje
                    w peanach na czesc huty. Zdaje sie, ze do dzis huta jest winna miastu miliony i
                    nie wszystko zaplacono gruntami pod strefe. Nie chce mi sie szukac hutniczych
                    kwot umorzonych przez miasto i innych wierzycieli. Ale bylo tego calkiem sporo
                    liczonego w milionach....

> Kryzys Huty wszyscy odczulismy na wlasnej skorze. Jak sie jest za granica, to
                    > mozna filozofowac. Rzeczywistosc jest twarda.
                    >
                    Moze bez taniej propagandy. Politechnika moze odczula, bo zawsze wisiala na
                    hucie. Hutnicy, bo w koncu ich redukowano i zwalniano.
                    To jakos moze tlumaczyc Twoj prohutniczy entuzjazm i rozowe klapy na oczach.
                    Kiedys prosilem, zebys nie mieszal miejsca zamieszkania z tym co pisze, bo
                    jeszcze Ci troche brakuje do tego, zeby miec dluzszy od mojego meldunek w Cz-
                    wie. Ja nie jestem importowanym czestochowianinem i rozwoj huty od lat 50 -tych
                    mialem okazje ogladac na wlasne oczy lacznie z negatywnymi skutkami tego
                    rozwoju.
                    Nigdy tez od huty nie bylem zalezny. Nie mam wiec naboznego stosunku do niej.
                    Z mojego i wielu czestochowian, punktu widzenia, to huta byla i jest zakladem
                    produkcyjnym jak bylo wiele innych. Od Wulkana po zaklady wlokiennicze,
                    budowlanki czy papiernie. Tam pracowano rownie ciezko za mniejsze pieniadze i
                    specprzywileje.

> Nowoczesna Huta jeszcze dlugo bedzie miala racje bytu. To 5 tys. miejsc pracy.

I dobrze dla tych co tam pracuja.
                    Dla reszty to nie kaplica, zeby skladac jej poklony tylko dlatego ze istnieje.
                    Teraz jest 5 tys, a bylo min 15 tys. Bez tych 10 tys ani huta, ani cz-wa sie
                    nie zawalily. Gdyby ich kiedys nie sciagnieto do rozbudowanej ponad miare huty,
                    to moze dzis trzebaby wyplacac mniej zasilkow dla bezrobotnych i rent
                    wypadkowych.
                    I dobrze, ze piszesz NOWOCZESNA. Tamtej pienknej i slicznej z Twoich wyobrazen
                    do nowoczesnosci bylo jak z Kusiat do nieba.
                    Szkoda, ze nie miales okazji tego ogladac na wlasne oczy i wdychac swiezego
                    wozduchu z koksowni.

Nareszcie huta jest nowoczesna i prywatna. Od jej wlascicieli zalezec bedzie
                    czy bedzie miala racje bytu.
                    Nie od podatnika...
                    Oczywiscie trudno Ci bedzie uwierzyc, ze HBB podobnie jak Lenina pod krakowem
                    oprocz zadan produkcyjnych miala tez inny cel, neutralizacje Jasnej Gory.
                    Ale to juz pewnie inzynierow nie bardzo interesuje.

Najlepszego
                    Wlodek
    • Gość: Mariusz Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 16:16
      Napiszcie lepiej komu dac w łape zeby dostać tam prace bo składałem podania i nic moze za wysokie kwalifikacje mam:)
      • Gość: obeznany Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 06:37
        Nie wiem czy wiesz, ale na Hucie pracuje ponad 5 000 ludzia, do wykorzystania
        100% mocy produkcyjnej potrzeba max. 2 500 osób, jak myślisz dlaczego Cię nie
        chcą przyjąć?
        Pani izie to się w głowie popier... i to równo, kobieto ogarnij się troszkę.
        Może jesteś kolejną emerytką, której się bonus należy????????? bo ci to
        ostatnio wysyp.
        • Gość: logo Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 12:54
          skoro pracuje 5000 a wystarczy 2500 to dlaczego nie wypiepszą tych
          niepotrzebnych? Moze dlatego ze Ci co zostaną musieliby pracowac a nie siedziec
          w zwiazkach zawodowych? To jest tylko kwestia czasu kiedy polozą tą hutę na
          łopatki... nikt nie będzie utrzymywał nierobów... zostaną tylko Ci najbardziej
          potrzebni i najbardziej pracowici. I takim ludzią powinno się wypłacać premie,
          a nie jak leci wszystkim.
          • Gość: gosc Re: Hutnicy oszukani IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 13:44
            Na hucie bardzo wiele osob odchodzi na emerytury wiec juz nie ma tych pieciu
            tysiecy.Co roku ilus tam odchodzi a od 10 lat nikogo sie nie zatrudnia.Było
            ogłoszenie ze mozna przejsc ze społki na hute i co?na stalownie przyszło paru i
            po tygodniu odeszli z powrotem bo jak to mowili nie przyszli sie n.....ć i ze
            pi.....a taka robote.
          • Gość: Wlodek Re: Hutnicy oszukani IP: *.vf.shawcable.net 12.12.05, 05:34
            Gość portalu: logo napisał(a):

> skoro pracuje 5000 a wystarczy 2500 to dlaczego nie wypiepszą tych
            > niepotrzebnych? Moze dlatego ze Ci co zostaną musieliby pracowac a nie
            siedziec
            >
            > w zwiazkach zawodowych? To jest tylko kwestia czasu kiedy polozą tą hutę na
            > łopatki... nikt nie będzie utrzymywał nierobów... zostaną tylko Ci
            najbardziej
            > potrzebni i najbardziej pracowici. I takim ludzią powinno się wypłacać
            premie,
            > a nie jak leci wszystkim.

Wytlumacz to xx-owi.
            On chetnie dolozylby jeszcze z 5000 zeby tez sobie popracowali w hucie jak za
            dobrych dawnych czasow.
            • Gość: czewa Re: Hutnicy oszukani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 08:33
              hutasy do roboty a ci w biurach to stalowni na oczy nie widzieli a kaska leci
            • Gość: logo Re: Hutnicy oszukani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 15:58
              z xx-em to ja nie rozmawiam bo facet ma klapy na oczach. Tylko teatr from
              Poland i Częstochowa miasto nr. 1 na świecie... sorry ale koleś jest z innej
              bajki... a jeżeli chodzi o hute i chce zatrudnic kolejnych pracowników to może
              dołoży coś ze swojej marnej pensyjki do wypłat hutniczych. Fajnie zatrudniać na
              koszt innych... jest kapitalizm, firma ma dochody to są premie i nowe miejsca
              pracy, nie ma dochodów to nie ma premii i są zwolnienia... pozdrowionka...
              • Gość: xx Re: Hutnicy oszukani IP: *.icis.pcz.pl 12.12.05, 17:12
                Temat o Hucie a Ty o xx - dyskutujmy o Czestochowie a nie o xx czy logo :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka