Dodaj do ulubionych

pytanie o staż

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 15:07
witam ,chcialem sie dowiedziec jak mozna sie zalapac na jakis staz, tzn czy
to sie zalatwia w WUP na Niepodleglosci czy w PUP na Szymanowskiego, i jak to
wyglada tzn. ja zachodze pani mi pokazuje firmy, w ktorych mozna odbyc staz
ja spisuje adresy tych powiedzmy z mojej branzy i sam zalatwiam z tymi
firmami zeby mnie wybraly czy jak? jakie dokumenty potrzeba , ile trwa etc.
Pytam bo niedlugo studia koncze i dobrze miec jakiekolwiek potwierdzone
doswiadczenie i zawsze cos grosza wpadnie, takze jak ktos odbyl taki staz
albo sie oreientuje to dajcie znac
Obserwuj wątek
    • Gość: była stażystka Re: pytanie o staż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 16:28
      hej
      Zaczne po kolei. Staz moze trwac max 12 m-cy. Osoby kwalifikujace sie do niego
      to osoby do 25 roku zycia lub do 27 roku zycia pod warunkiem ze w ciagu
      ostatnich 12 m-cy ukonczyly szkole wyzsza. Jesli jestes juz zarejestrowany w
      PUP na Szymanowskiego to zglaszasz sie na swoje posrednictwo pracy i jesli
      dostajesz adres jakiejs firmy, ktora chce przyjac stazystow to idziesz po
      prostu do takiej firmy i gadasz z wlascicielem lub osoba, ktora sie bedzie tym
      zajmowala. To troszke wyglada jak rozmowa kwalifikacyjna (mozesz zabrac swoje
      CV) i od tego jak wypadniesz bedzie zalezalo czy dany pracodawca wezmie Cie na
      staz czy nie. Jesli pracodawca sie zgadza to wracasz do PUP (do pokoju
      posrednika) i prosisz o skierowanie na ten staz. I to prawie koniec, jeszcze
      tylko badania lekarskie (nieodplatne)i juz mozesz smigac do roboty;)Aha
      otrzymujesz na czas stazu stypendium w wysokosci 521,90 brutto do obioru w
      kasie za Puchatkiem albo przelewane na konto.
      Mysle ze to juz wszystko. Jak masz jeszcze jakies pytania to wal smialo;)
      Pozdrawiam:)

P.S Jesli studiujesz dziennie to nie mozesz odbywac stazu. Tylko studenci
      wieczorowi badz zaoczni.
      • Gość: student Re: pytanie o staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 16:40
        na poczatku wielkie dzieki za info
        studiuje zaocznie, ale w PUP nie jestem zarejestrowany, to gdzie mam najpierw
        uderzyc tzn. ktory pokoj i jakie domunety, i co mam sie zarejestrowac jako
        bezrobotny?? a te staze to musza byc zgodne z kierunkiem studiow?
        • Gość: Menel Re: pytanie o staż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 18:07
          Najpierw idziesz do PUP sie zarejestrowac-wchodzisz glownym wejsciem i idziesz
          w prawo pokoj kbodajze ostatni po lewej przed schodami w dol-zreszta ludzie tam
          stojacy zawsze Ci powiedza-babka z tego pokoju da Ci karte do wypelnienia wiec
          zabierz wsyztsko co masz-dowod, ksiazeczke wojskowa, NIP i inne bzdury lacznie
          z adresami i bodajze wiekiem i data urodzenia rodzicow(nie jestem pewien tego:)

Potem odbedziesz rozmowe z kobieta w pokoju obok, ktora zaproponuje Ci program
          aktywna mlodziez-czyli staz-i z dodatkowymi dokumanteami od tej milej Pani,
          pojdziesz na 2 pietro po lewej stronie an koncu korytarza pokoj
          chyba ...204...jakos tak, tam najprawdopodobniej spotkasz wyje... kolejke-
          odczekasz swoje, pokazesz kartke od milej Pani z dolu an ktorej bedzie napisane
          twoje wyksztalcenie zawodowe i ona wg tego zacznie Ci szukac wsrod ofert stazy.

Aha jak juz dostaniesz skierowanie na staz to musisz sie tam pojawic i
          przeprowadzic rozmowe-nie mozesz zrezygnowac bo Ci sie nie spodoba-to
          pracodawca bedzie mogl wybrac czy wezmie Cie na staz czy nie(jak nie to napisze
          Ci to na kartce z ktora wrocisz do PUP po nowe oferty).Wiec lepiej dobrze sie
          zastanow czy bierzesz oferte stazu czy nie- bo np: z tego co wiem to do ZUS-u
          biora wszystkich, a u prywatnych pracodawcow jest rozmowa
          kwalifikacyjna.Pozdrawiam
          • Gość: she Re: pytanie o staż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 20:15
            o Menel dokładnie Ci to juz opisal.
            Pozdrawiam:)
            P.S. Dodam tylko od siebie ze najlepiej rejestrowac sie pod konie m-ca bo nie
            ma wtedy ludzi. Nie probuj na poczatku, no chyba ze chcesz stac pod PUP od co
            najmniej 6 rano;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka