Gość: kli IP: *.inds.pl / *.inds.pl 20.12.05, 00:27 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulisses_czwa Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok 20.12.05, 00:33 "Radnym, zwłaszcza lewicowym, nie podoba się pomysł kupienia lunety dla obserwatorium Akademii im. Długosza. - To pomysł z kosmosu. Prezydent będzie szukał mądrych pomysłów, patrząc w niebo? - zastanawiał się Wiesław Wiatrak 19 grudnia, podczas budżetowej sesji Rady Miasta." Najpierw Panie W. wiatrak proponuje posprzatać bałagan na własnym podwórku PCz, a poźniej dopiero mieszac się w budżet miasta wygłaszając tak chore i kompromitujące wywody. Powiem tak jak prezydent - TO PRYWATA w pańskim wykonaniu. To obserwatorium to super sprawa dla mieszkańców i uczelni AJD. Pan sobie zdaje z tego sprawę... a mówi co innego... Poza tym: "Gdyby nie przepisy, proponowałbym, żeby go w ogóle nie uchwalać - stwierdził wiceprzewodniczący Rady Miasta Wiesław Wiatrak. - Bo to nie jest budżet radnych i rad dzielnicowych, lecz prezydenta i tych, którzy go popierają - uznał." Prosze nie zapominac, że wyłaczna kompetencja do przygotowania uchwały budżetowej nalezy do organu wykonawczego, a nie do organu stanowiącego... I bez zgody organu wykonawczego nie mozna nic zmieniać... A poza tym to ten budżet jak to pan nazwał nie jest ani radnych, ani prezydenta... To jest budzet miasta Częstochowy... I jest przygotowany dobrze... A niekompetencje Radnych są doskonale widoczne! Prosze nam nie mydlić oczu... Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok 20.12.05, 00:42 Oczywiscie miało być z dużych W.Wiatrak... I przypominam, że na jesień "gramy" z Radnymi w najsłabsze ogniwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dock Re: Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.05, 00:43 Po przeczytaniu artykułu (zbyt ogólny) można wywnioskować, że budżet na rok 2006 dla miasta Częstochowy został przygotowany rzetelnie z uwzglądnieniem wydatków obligatoryjnych i inwestycji a spory toczą się jedynie o szczegóły. Osobiście popieram zdanie Prezydenta i poprzednika w sprawie wniosku P.Wiatraka oraz sprawie obserwatirium AJD. Co do specjalnej strefy ekonomicznej to cieszę się, z jej utworzenia na terenach TRW i przyległych(okolice ul. Rolniczej) natomiast poraz kolejny stwierdzam, że ta strefa musi być lepiej oznaczona, by potencjalni inwestorzy wiedzieli, gdzie w Częstochowie można z zyskiem lokować swoje inwestycje(proponuje by stosowne oznaczenia ustawić przy trasach wylotowych z miasta oraz na DK1. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JO Re: Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 02:17 Przy okaznii omawiania budrzetu warto zadać pytanie -komu tak bardzo zależało, żeby leżącą na uboczu uliczkę "Spacerowa" wyremontować jakby miała być deptakiem. Nic po za nazwą, nie usprawiedliwia tej przesady. Warto,żeby ktoś z zainteresowanych przyjechał i zobaczył tę ulice i policzył ile tam wydano środków z naszego budrzeto miejskiego. Ta ulica kontrastuje z innymi ulicami Błeszna.Czy istnieje w twj sprawie jakieś kryterium co potrzeba i kiedy? Czy jedynie "widzi misie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok IP: *.icis.pcz.pl 20.12.05, 12:21 Szczegoly sa dostepne na innych portalach - np. www.3aleje.info Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok 20.12.05, 13:13 "Andrzej Wosik proponował, aby 410 tys. zł zamiast na ?lunetę" dla planetarium wydać na budowę połączenia ul. Ossowskiego z al. Wojska Polskiego [...]" Pan Radny, pokazuje w doskonały sposób brak analitycznego myślenia... Każdy, kto wie gdzie znajduje się ta ulica, doskonale rozumie, że budowa tam łacznika z DK-1 jest nie tyle już bezsensem, co marnowaniem pieniędzy... Otóż aby wydostać się z Ossowskiego na trase DK-1 mozna bez problemu skręcić w ulice obok - Zamenhofa - i wyjechać na naszą "Gierkówkę"... Po co robić 3 wylot na odcinku 300 metrów? Jeden to aleja Pokoju (przecież duże skrzyżowanie), drugi to Zamenhofa, a trzeci na upartego to Okrzei... Idąć tokiem pańskiego rozumowania, proponowałbym przebić do DK-1 ul. Olszową, Cedrową i Cisową... Gratulację za "pomysł" przy tak napiętych wydatkach... Kolejny wspaniały wywód naszego "Radnego" to: " [...] i przebudowę skrzyżowanie ul. Perla i Asnyka." (dalej zamiast sprzętu do planetarium) A teraz zapytam... Czy to skrzyżownie jest strategiczne dla układu komunikacyjnego Częstochowy? To jest skrzyżowanie daleko na uboczu... Czy zdaje sobie pan sprawe jaki "ruch" tam panuje? Śmiem wątpic w to, a raczej zastanawiam się, który Pański znajomy tam mieszka... Ja rozumiem, że nalezy remontować ulice, skrzyzowania, ale jest coś takiego jak priorytety, a na wszystko pieniędzy niestety nie wystarcza... Ten pomysł jest zdecydowanie głupszy od łącznika Ossowskiego z DK-1... "Pomysły" te są adekwatne do umiejętności logicznego, analitycznego myślenia i planowania zgłaszającego... Chciałbym również zauważyć, że ten sprzęt do planetarium (Gazeta mylnie pisze o "obserwatorium"! Są to dwie rózne rzeczy!) zakupiony za 410 tysięcy złotych jest doskonałą inwestycją w promocję miasta oraz kolejną rozrywką dla mieszkańców... Poza tym sprzęt, który oferują nam Irlandczycy to doskonała okazja, gdyż jest praktycznie nowy, a jego wartość wycenia się na KILKA MILIONÓW ZŁOTYCH! Byłoby głupotą i niegospodarnością odrzucić ten zakup na rzecz łacznika, czy remontu skrzyżowania widmo... Technologia tego sprzętu w porówniu do innych planetariów w Polsce to jak porównanie 42 calowego LCD z 15 calowym monitorem CRT (o ile wie pan o czym mówie)... Mogę się z Panem założyć,ze jesli my nie kupimy tego supernowoczesnego sprzętu, to zrobi to inne miasto (Kraków, Wrocław), a my znów obejdziemy się smakiem i będziemy sobie w brode pluć, że u nas czegoś takiego nie ma, że nie ma kolejnych rozrywek dla mieszkańców etc... nie wspomnę, że ucierpi na tym nasz instytut fizyki, a kopuła na AK 13/15 będzie dalej stała niewykorzystana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok IP: *.icis.pcz.pl 20.12.05, 13:18 Zgadza sie z tym planetarium - ja jestem z Politechniki, a nie z AJD, ale calym sercem jestem za czyms takim co bedzie sluzylo wielu mieszkancom naszego miasta - szczegolnie tym mlodym. Takiej fajnej i madrej rozrywki wciaz brakuje w naszym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Napewno chodzi o lunetę? IP: 82.160.8.* 20.12.05, 15:34 Bo ja słyszałem, że za te pieniądze ma być kupiony PROJEKTOR a nie żadna luneta do tegoż planetarium. Różnica, choć autorka artykułu może tego nie rozróżniać jest bardzo wielka! Luneta, to przyrząd badawczy, chyba potrzebny w obserwatorium, przydatny do badania zarówno planet jak i słońca. Uważam, że jeśli chcemy mieć na AJD dobre warunki do prac badawczych nad naszym wszechświatem, to luneta może nie tyle pomóc, co właściwie te prace umożliwić. Co innego projektor. Jest to urządzenie służące jedynie dydaktyce - wyświetlaniu na ekranie, którym jest sklepienie kopuły specyficznych "filmów". Projektor pomaga wyobrazić sobie położenie ciał niebieskich na niebie, ich wygląd i następujące zmiany. Projektor w żadnym wypadku nie jest przyrządem naukowym, a jedynie dydaktycznym! I teraz konkluzja - bo jeśli jakiś radny zastanawia się, czy kolejne pieniądze rada ma przeznaczyć na specyficzne kino, to chyba nie to samo, co przeznaczenie tych pieniędzy na naukę, na przedmiot, dzięki któremu być może ktoś dokona odkrycia naukowego i rozsławi nasze miasto. Moim zdaniem, to Kasjopeę od Andromedy najłatwiej odróżnić, jeśli obserwuje się obie na prawdziwym niebie, a niekoniecznie na suficie kopuły. Nowej komety, czy planetoidy nikt na tym suficie pewnie nie będzie szukał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WWiatrak Re: Napewno chodzi o WYBÓR ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:41 Zapisy w projekcie budżtu: str. 63. Dział/Rozdz. 803/80395 Zakup wyposażenia do Planetarium Akademii im. Jana Długosza .. wartość zadania 410 000.- /realizacja 2006. str. 164. Dz./Roz. 801/80110 Gimnazja /remont dachów , wymiana okien/ 50 000.- //Roz. 80112 Licea, /zadanie jak wyżej/ 80 000.- /realizacja 2006 WYBÓR NALEŻY DO PAŃSTWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Napewno chodzi o WYBÓR ? IP: 82.160.8.* 20.12.05, 20:39 też się tak zastanawiałem. Czy gdyby nasze miasto miało okazyjną możliwość zakupu nowego maybacha jako służbowy pojazd dla prezydenta i ewentualnych jego gości, to czy powinniśmy z czegos takiego skorzystać. Rzeczywiście kupa szmalu, tylko czy powiatowe miasto na coś takiego stać (bez wzgledu na to, jaka to wielka okazja). Na marginesie - do zadań gminy rzeczywiście należy oświata na szczeblu podstawowym, gimnazjalnym i średnim. Szkoły wyższe to już chyba budżet centralny? A może się mylę? No ale w mieście sztucznych lodowisk... to chyba wygra projektor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Napewno chodzi o WYBÓR ? IP: *.icis.pcz.pl 22.12.05, 14:00 W naszym miescie mieszka 250 tys. ludzi i to wyznacza skale jego potrzeb. Skonczmy z mysleniem w skali powiatu - sa miasta powiatowe gdzie mieszka 10 tys. mieszkancow i one tez maja swoje ambicje. W przypadku Czestochowy tzreba myslec w skali 12 co wielkosci miasta w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Napewno chodzi o WYBÓR ? 20.12.05, 21:12 > WYBÓR NALEŻY DO PAŃSTWA Zdecydowanie PROJEKTOR i mówię to w swoim imieniu jako mieszkańca Częstochowy... Uważam, że posłuzy nam przez wiele, wiele lat i to nie tylko dla studentów, pracowników AJD, ale i dla mieszkańców Częstochowy, a może i odwiedzających nasze miasto... Będzie także powodem do dumy... Chorzów też jest miastem powiatowym i posiada takie planetarium (fakt, ze stare i dawno temu zakupione, ale ma)... Jest z pewnością kojarzony m.in ze względu na swoje planetarium... Remont szkół można prowadzić systematycznie - nie wszystko da się od razu zrobić... Każdy powinien sobie z tego zdawać sprawę... Nie mozemy natomiast rezygnować z rozrywki dla mieszkańców i kolejnej, nielicznej atrakcji miasta mając do dyspozycji projektor za relatywnie niską cenę (żeby nie powiedzieć JAŁMUŻNĘ)... Ten projektor to interes roku dla miasta... Ciekawy jestem jakie stanowisko Pan W.Wiatrak zająłby gdyby to dotyczyło P.Cz... Rozumiem, że zapewne odpowie "takie same"... I jestem ciekaw co powie, jak usłyszy zadowolenie wielu mieszkańców, którzy skorzystają z takiego pokazu... To będzie coś nowego w Częstochowie... Nie możemy być MINIMALISTAMI i ciągle zasłaniać się oświatą, zdrowiem (które i tak pożeraja wielkie pieniądze - zawsze będzie ich za mało)... Trzeba wygospodarować środki także na inne, pozyteczne cele - a taki z pewnością jest Planetarium... Zwłaszcza, że nie budujemy go od podstaw - dysponujemy specjalna kopułą, która czeka na wyposażenie. Nie wspomnę już o tym, że będzie pod obsługą fachowców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 20.12.05, 08:57 Widac nalezy pan do tych znanych już internautów, którym się wszystko z jednym kojarzy... ale mnie pan jednak zaciekawił. W którym miejscu projektu budżetu widział Pan słowo "pielgrzymka"? Bo ja mogę przytoczyć słowa radnych, nawet z lewicy, którzy wczoraj argumentowali propozycję remontu ulicy tym, że nią przechodzą pielgrzymki... Dla niezorientowanych o budzecie więcej na www.czestochowa.um.gov.pl/main.html Ireneusz Leśnikowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinowy cieć Re: A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 11:19 Widać że rzecznik należy do grupy ludzi którym każda wypowiedź internauty na forum kojarzy się z jakimiś wymyślonymi opluwaczami którzy tylko czekają aby opluć prezydenta. To się nazywa schizofremia paranoidalna (mania prześladowcza) Spokojnie da się to leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 20.12.05, 14:24 Zaciekawił mnie Pan tą wypowiedzią. :-) A w którym miejscu pisałem o "opluwaczach, którzy tylko czekają aby opluć prezydenta?" w tym wątku oczywiście, bo w innych pasuje stwierdzenie jak ulał... Liczę na wyniki tych poszukiwań w ciągu najbliższego roku. IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinowy cieć tutaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:43 WSTYD Autor: Gość: I.LEŚNIKOWSKI IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl Data: 14.12.05, 11:02 + dodaj do ulubionych wątków -------------------------------------------------------------------------------- Opluwanie na tym forum Prezydenta Miasta, zwłaszcza po pozytywnych wieściach, dla specyficznej części "forumowiczy" i "forumowiczek" stało się już hobby. Tym razem postanowiono jednak opluć Prezydenta Państwa, również wybranego w wyborach powszechnych. Z okazji jego wizyty w Częstochowie. To świadectwo zdziczenia, braku przejawów kultury politycznej i kompletnego prymitywizmu. Plując na Prezydenta Państwa - sami plujecie sobie w twarz. Plują na Prezydenta Państwa - goszczącego właśnie w Częstochowie. Który jako Prezydent Warszawy podpisał z naszym miastem porozumienie o współpracy. Na tym forum nigdy przeciwnicy poprzednika w taki sposób bylego Prezydenta nie atakowali. Co za wstyd. Ireneusz Leśnikowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinowy cieć Re: tutaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:46 TO PRAWDA Autor: Gość: I.LEŚNIKOWSKI IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl Data: 01.12.05, 09:34 + dodaj do ulubionych wątków -------------------------------------------------------------------------------- Nie zabierałbym w tym żenującym wątku (dyskusji? opluwaniu? żarciu?) głosu, gdyby nie przywołano mojego nazwiska. To już jakaś chorobliwa obsesja na moim punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI NIE TUTAJ LECZ "TAM" IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 21.12.05, 12:23 Mówimy "malinowy cieciu" o tym wątku, bo w tym wątku zabierasz głos. Nie umiesz przegrywać. IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinowy cieć Re: NIE TUTAJ LECZ "TAM" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 14:34 Tam i Tutaj ale zawsze TY i opluwacze których widzisz, Opluwacze którym nawet i pielgrzymka przeszkadza. Jakie to ma znaczenie który wątek? Na wszystkich jesteś taki sam!!! Nie przegrywam bo nie walczę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igip Re: A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 13:00 No fakt trudno coś dojżeć bo w linku <<Budżet>> dumnie powiewa jedynie Archiwum finansów UMC. Oj Panie Rzeczniku - trza też czytać, a nie tylko wypisywać. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 20.12.05, 14:25 "Na wierzchu" wśród aktualności jest streszczenie przyszłorocznego budżetu. Trzeba patrzeć a nie tylko oglądać. Ale nic się nie stało. IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igip Re: A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:52 Szanowny Panie Ponieważ jestem przyzwyczajony do pewnej systematyki, dlatego też informacji budżetowych zwykłem szukac pod hasłem <<Budżet>> - to po pierwsze. Po drugie solidność oznacza w większości wypadków podawanie precyzyjnych wskazówek Pana mania do dezinformowania przywodzi mi jedenie na myśl rozmowę dwóch kierowców ciężarówek prowadzoną prze CB: - No dobra do tej krzyżówki już dojechałem, a jak dalej? - Dalej to juz prosto asfaltem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 21.12.05, 12:26 W tym przypadku nie da się podać dokładniejszego adresu informacji. Natomiast jest ona tak widoczna, że każdemu jej zauważenie nie sprawia trudności. Czy obrażanie to pańska mania? IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igip Re: A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 17:28 Żadna mania. Jeśli nie dotarł jeszcze do Pana ewidentny fakt, że Pańskie pobory pochodzą nie od Pana Prezydenta, ale z mojej pracy i pracy innych obywateli tego miasta to jest mi bardzo przykro. Ale jeśli dotrze to już do Pańskiej świadomości to może wówczas miast łapać pytających za słówka, zacznie Pan odpowiadać na pytania, dotrzymywać obietnic i zachowywać sie jak przystało na Urzędnika Panstwowego. A brak możliwości dokładniejszego wskazania lokalizacji dokumentów, w moim odczuciu świadczy o próbie zatajenia informacji niewygodnych. Tutaj wypada mi jedynie wskazać na Pana jako osobę merytorycznie odpowiedzialną za stan informacji Urzędu Miasta. Skoro czuje się Pan obrażony, to wypada mi tylko przytoczyć starą jak świat maksymę: Ocenia się nie to co ktoś robi, tylko jakie są efekty tego działania. W wypadku działań informacyjnych Urzędu Miasta efekty sa mizerniutkie. Życzę spokojnych świąt A wydatki Urzedu Miasta o których mowa są także w części finansowane z moich podatków - to tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tutaj Re: A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 19:39 Z doświadczenia wiem że obrażają sie najczęściej ludzie prymitywni. Tak bo to jest prymitywne zachowanie. Szkoda o tym pisać bo adresat tekstu / IL / i tak się obrazi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igip Re: A GDZIE PAN TO WIDZIAŁ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 11:41 A ja jednak będe pisał - może obrazi się na wszystkich na forum. Przynajmniej unikniemy wtedy "kąsliwego" łapania za słówka :)))). No bo w to, że będzie to miało jakikolwiek wpływ na postawę Szacownego Rzecznika nie bardzo przypuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ares Re: Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok IP: *.21.pl / *.21.pl 20.12.05, 11:13 Proponuję nie koncentrować się na ogólnikach, typu jedna uliczka, tylko na całości. "Przecież zależy nam na rozwoju ruchu pielgrzymkowego" - oczywiście, ale może w końcu Częstochowa zaproponuje coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok IP: 157.158.175.* 20.12.05, 14:55 Gość portalu: ares napisał(a): > Proponuję nie koncentrować się na ogólnikach, typu jedna uliczka, tylko na > całości. "Przecież zależy nam na rozwoju ruchu pielgrzymkowego" - oczywiście, > ale może w końcu Częstochowa zaproponuje coś więcej? Popieram Moim skromnym zdaniem władzą miasta przedewszystkim powinno zależeć na wykorzystaniu tego ruch na potrzeby miasta, a nie statystykach wizyt w klasztorze Chodzi mi o to, że ciągle odczuwam niedosyt, że bawimy się np. w zbędne pomniki zamiast tworzyć warunki, aby jakoś zachęcać tych pielgrzymów do zostawiania pieniędzy w mieście, to powiniem być nadrzędny cel miasta, a nie to że więcej ludzi sobie do nas podrepta, żeby zaraz wyjeżdzać Oczywiście nie samą JG miasto żyje i trzeba też dbać o miejsca pracy w innych dziedzinach narazie to dużo mówimy o tym parku przemysłowym, budujemy drogi i dobrze, ale ile jeszcze mamy czekać na tych inwestorów, bo obecnie mam wrażenie że w tym mieście to tylko trw jeszcze jakoś ratuje sytuację Nie wiem, może w budżecie potrzeba więcej pieniędzy dla urzędników, aby bardziej się starali zdobywać inwestorów, lub coś takiego... Budżet musi stworzyć warunki do szybkiego rozwoju miasta, musimy gnać do przodu jak się da, bo pozostając nawet w środku stawki odległość do liderów z czasem może przekształcić się w przepaść, a wtedy będzie za późno na "dobre czasy Częstochowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Rada Miasta dzieli pieniądze na przyszły rok IP: *.icis.pcz.pl 20.12.05, 15:10 Juz nie tylko TRW - chociaz ono mocno inwestuje w miescie - przede wszystkim jest Huta, ktora od lat byla glownym motorem rozwoju miasta i wraca do tej roli. A przykladow jest wiecej - poczytaj sobie na przyklad o firmie Limar, ktora w ciagu kilku lat zwiekszyla zatrudnienie z 40 do 800 osob - dziala na terenie Welnopolu i krok po kroku zaczyna rewaloryzowac budynki. W rankingu perel polskiej gospodarki na 13 pierwszych miejsc 3 sa z naszego regionu - Huta na 2 miejscu, TRW i Zlomrex. To o czyms swiadczy. Jasne ze inwestorow powinno byc wiecej - mam na mysli glownie inwestorow zewnetrznych, jest ich z pewnosci wciaz za malo. W rezultacie mamy to okolo 15 % bezrobocie. Pisze to jednak po to zeby oddac sprawiedliwosc Czestochowskiej przedsiebiorczosci i Czestochowie jako takiej. A dobre czasy Czestochowy moim zdaniem zaleza przede wszytskim od samych mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś