mateusz_czewa 30.03.06, 22:07 A można wiedzieć, jakie MPK wybrało autobusy? Solarisy, MANy czy Mercedesy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: khajjit Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:11 To jest dopiero ogłoszony przetarg... Dowiesz sie po jego rozstrzygnięciu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Pasażer znaczy 0,05 IP: *.gik.pw.edu.pl 31.03.06, 10:01 Ale on chyba pytał ironicznie. Bo tak naprawdę w przypadku autobusów producenta można wybrać już na etapie pisania specyfikacji. Ja zwracam uwagę na co innego - to, o czym tutaj od dawna pisaliśmy. Otóż dla częstochowskiego MPK pasażer liczy się w 5 (słownie: pięciu) procentach. Przyjęte kryteria to 75% za ocenę oferty (to może oznaczać wszystko), 20% za warunki techniczno-eksploatacyjne (czyli np. wygoda mechaników, którym będzie raczej zależało, żeby był to tabor, jaki już jest w przedsiębiorstwie) i zaledwie 5% za parametry użytkowe. A więc pomjając to, co oni w tych parametrach użytkowych wpisali (a tego boję się najbardziej), można ten przetarg wygrać w cuglach w ogóle nie spełniając tych wymogów, bo wpływają na wynik zaledwie w 5 procentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizytownik.info nasze częstochowskie metro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 11:58 Jak widać zamiast sprężyć się i poprawić jakość usług w naszym "częstochowskim metrze", które bez mała napewno przynosi więcej zysków i wszystkie awtobusy :-) ale co tam pojeździły 30 lat pojeżdzą i kolejne 30 :-( --------------- SZUKASZ???? www.wizytownik.info Odpowiedz Link Zgłoś
maciekczwa Nowe linii tramwajowa w Częstochowie MPK 04.04.06, 16:17 Ja wymysliłem sie nowej linii nr 4 trawmajowa (=) Parkitka (szpital)ul.Nowobialska - (=)ul.Nowobialska-okulickiego - (=) ul.Okulickiego-łodzka - (=)ul.Dekabrystów-Szajnowisza Iwanowa - (=)ul.Kilińskiego-Dekabrystów(=) - (+)Al.Armii Krajowej-Dekabrystów - (+)Al.Armii Krajowej-politechnika - (+)Al.Jana Pawła II-Al.Armii Krajowej - (+) ul.II aleja - (+)Dworzec PKP - (+)Dworzec PKS - (+)Al.Wolnosci-rondo - (+)Al.Niepodległości-Bór - (+) Al.Niepodległości-Rownoległa - (+) Al.Niepodległości-MPK - (+)Al.Wojska Polskiego-Jagiellończycy - (+)Aleja Pokoju - (+)Al.Pokoju-Wiadukt - (+)Al.Pokoju-Dąbie - (+) KUCELIN (Szpital) Legenda: (=)- Nowy linia (nr 4 trawmaj) (+) - stary linia (nr 1 i 2 tramwaj) ALBO (=) Parkitka (szpital)ul.Nowobialska - (=)ul.Nowobialska-okulickiego - (=) ul.Okulickiego-łodzka - (=)ul.Dekabrystów-Szajnowisza Iwanowa - (=) ul.Okulickiego-Szajnowicza Iwanowa - (=)ul.Szajnowicza Iwanowa-ZUS - (=)Al.Jana Pawła II-Popiełuszki - (=)Al.Jana Pawła II-Dabrowskiego - (+)Al.Jana Pawła II-Armii Krajowej - (+)ul.II aleja - (+)Dworzec PKP - (+)Dworzec PKS - (+)Al.Wolnosci-rondo - (+)Al.Niepodległości-Bór - (+) Al.Niepodległości-Rownoległa - (+) Al.Niepodległości-MPK - (+)Al.Wojska Polskiego-Jagiellończycy - (+)Aleja Pokoju - (+)Al.Pokoju-Wiadukt - (+)Al.Pokoju-Dąbie - (+) KUCELIN (Szpital) Legenda: (=)- Nowy linia (+) - stary linia Odpowiedz Link Zgłoś
maciekczwa Re: Nowe linii tramwajowa w Częstochowie MPK 04.04.06, 16:22 Ja wymysliłem sie nowej linii nr 4 trawmajowa Nr 4 tramwaj PARKITKA - KUCELIN (=) Parkitka (szpital)ul.Nowobialska - (=)ul.Nowobialska-okulickiego - (=) ul.Okulickiego-łodzka - (=)ul.Dekabrystów-Szajnowisza Iwanowa - (=)ul.Kilińskiego-Dekabrystów(=) - (+)Al.Armii Krajowej-Dekabrystów - (+)Al.Armii Krajowej-politechnika - (+)Al.Jana Pawła II-Al.Armii Krajowej - (+) ul.II aleja - (+)Dworzec PKP - (+)Dworzec PKS - (+)Al.Wolnosci-rondo - (+)Al.Niepodległości-Bór - (+) Al.Niepodległości-Rownoległa - (+) Al.Niepodległości-MPK - (+)Al.Wojska Polskiego-Jagiellończycy - (+)Aleja Pokoju - (+)Al.Pokoju-Wiadukt - (+)Al.Pokoju-Dąbie - (+) KUCELIN (Szpital) Legenda: (=)- Nowy linia (nr 4 trawmaj) (+) - stary linia (nr 1 i 2 tramwaj) ALBO Nr 4 tramwaj PARKITKA - KUCELIN (=) Parkitka (szpital)ul.Nowobialska - (=)ul.Nowobialska-okulickiego - (=) ul.Okulickiego-łodzka - (=)ul.Dekabrystów-Szajnowisza Iwanowa - (=) ul.Okulickiego-Szajnowicza Iwanowa - (=)ul.Szajnowicza Iwanowa-ZUS - (=)Al.Jana Pawła II-Popiełuszki - (=)Al.Jana Pawła II-Dabrowskiego - (+)Al.Jana Pawła II-Armii Krajowej - (+)ul.II aleja - (+)Dworzec PKP - (+)Dworzec PKS - (+)Al.Wolnosci-rondo - (+)Al.Niepodległości-Bór - (+) Al.Niepodległości-Rownoległa - (+) Al.Niepodległości-MPK - (+)Al.Wojska Polskiego-Jagiellończycy - (+)Aleja Pokoju - (+)Al.Pokoju-Wiadukt - (+)Al.Pokoju-Dąbie - (+) KUCELIN (Szpital) Legenda: (=)- Nowy linia (+) - stary linia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: nasze częstochowskie metro IP: *.org / *.org 31.03.06, 17:48 Jesli chodzi o nasze tramwaje to jedyne co trzeba zrobic i to zaraz to remont torowiska i trakcji akup nowych składów moze poczekac bo bez tych dwóch pierwszysch czynników i tak niema sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nasze częstochowskie metro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:02 Wiecie o tym co robią w Zagłebiu i na Górnym Ślaśku. Tam u góry nikt nie lubi tramwajów. Najbardziej mi szkoda Zagłebia Hanysy mogą jeździć furmankami. ALE NIE MY!!!! Ludzie stawiajcie na tramwaje, bo niedługo się dowiemy (a u Pana Prezesa Obecnego na pewno), że linia jest nie opłacalna!!! No i lepsze są autobusy Prawie co lato jeździłem do roboty przez 2-3 tygodnie zatramwajami i powiem szczerze , że to HORROR!!! Niektórzy myślą, że w Częstochowie jest za mało aut. A co się dzieje w rejonie ronda Mickiewicza albo w Alejach. Stawiajcie w MPK na autobusy, które będą jeździć przez aleje (1,5 Km.) przez 50 - 60 min. Może ktoś się obudzi, ale będzie już za późno. Pan Prezen N. (podobno najlepszy w kraju) kazał pociąć na żyletki 8 wagonów, bo przecież było za dużo. Jestem kiepski z maty, ale Pan Prezes jeszcze bardziej. Przecież trzeba patrzeć dalej , niż własna emerytura za powiedzmy 5 lat. PO MNIE POTOP ? No chyba tak. Niektóre tramwaje mają po 30 lat. ale i tak wyglądają bardzo dobrze. Pochwała dla szeregowych pracowników zajezdni. Pokażcie mi autobus, który jeździł po Częstochowie 30 lat! Czy chcemy iść w ślady Hanysów ( bo co jesteśmy pod ślunskom akupacją) czy w ślady Krakowa, Gdyni, Poznania i Elbląga! W latach 60 tych chciano zlikwidować u nas tramwaje. Nie pozwólmy aby polityka kominukacyjna Pana Prezesa i jemu podobnych nie doprowadziła do tego wydarzenia.W Czestochowie jest nie tylko pewna budowla na pewnej górze, ale są inne obiekty warte zobaczenia przez ludzi przyjeżdzjących do naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: nasze częstochowskie metro IP: *.org / *.org 02.04.06, 00:43 Problem tylko w tym ze o budowie lini tramwajowych nikt nie mysli a trzeba by to uwzglednic w momecie jak sie projektuje lub przebudowje droge bo inaczej efekt bedze taki ze tramwaj co najwyrze mozna puscic razem z innymi pojazdami jezdnia a efekt tego jest taki ze stoi on w korkach razem z nimi. Czyli nema to sensu. Bo sens tramwaj ma pod tym warunkiem iz jedzie trorowiskiem wydzelonym z pasa jezdni tak aby nie było problemów z wchodzenim sobie w parade tramwajów i innych uczestników ruchu. Problem jeno w tym iż w naszym miescie nikt projuetujac nowe ciagi ulic jak chocby 11 - listopada czy Dekabrystów - Okulickiego nie przewidzał miejsca na trowisko i infrastrukture tramwajowa. Czyli narazie tranwaje mozna odłozyc na bok bo ich puszczeni jest niemozliwe a nawet jesli to nie za bardzo ma sens ekonomiczny - bo po co puszczac linie trmwajowa które budowa kosztuje krocie tylko po to aby tramwaj jecha w tempie takim samym jaj autobus bo tak samo jak on stoi w korkach bo jedzie po prostu normalnie srodkiem ulicy a nie na torowisku wydzelonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:12 Byle nie Mercedesy. Ten testowy co jezdzil ostatnio wydawal mi sie jakis taki ciasny. Z tych ktore obecnie jezdza po Cz-wie najlepsze sa Solarisy. Mam nadzieje ze to wlasnie one beda zakupione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 31.03.06, 10:05 To zależy tylko od tego, czy MPK pisząc specyfikację, uznało że to w ogóle ma jakieś znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solaris Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:04 Zgadzam się najlepsze są chyba Solarisy, i nie dlatego , że niedawno zmarł Lem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:13 " Z ogłoszonego w piątek przetargu wynika, że Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne chciałoby zapłacić za pojazdy częściowo w ratach: 40 proc. kwoty od razu... " Znaczy, że oni sami jeszcze nie wiedzą, jakie to będą autobusy. Prawdopodobnie te z której firmy największą łapówkę dadzą dla urzędasów :) Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 30.03.06, 22:22 Nikt nie wie jakie to będą autobusy. Przetarg wyłoni producenta. Najlepiej gdyby wygrał Solaris. Nie gadaj o łapówkach, bo teraz nie ma zbyt wielkich możliwości na przekręt. Wajcha od razu wychodzi na jaw. Miejmy tylko nadzieję, że nie będzie żadnych problemów typu oprotestowanie przetargu, jak miało to miejsce w Poznaniu, Gdańsku i Białymstoku, gdzie Solaris i MAN nawzajem oprotestowywały wyniki przetargów. Myślałem jednak, że wszystko rozstrzygnie się szybciej niż dopiero na jesień. Czyli ogólnie rzecz biorąc na Częstochowskie ulice wyjadąą się w tym roku 24 nowe niskopodłogowe autobusy - 18 w MPK i 6 w GZK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 31.03.06, 10:08 W samym przetargu oczywiście nie, ale można go tak przygotować, że od razu wiadomo, kto wygra. Niech ktoś się przejdzie do MPK i pobierze specyfikację. Będziemy wiedzieli, czy: - zamówili otwierane okna; - zamówili pomarańczowe wyświetlacze; - zamówili odpowiednio szerokie przejście między siedzeniami; - zamówili odpowiednio płaską podłogę, a nie kicanie po podestach (i cóż wtedy z tego, że jest niskopodłogowy; - określili maksymalną liczbę miejsc siedzących. A mnie jeszcze ciekawi, co z kabinami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urzędas Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:07 Właśnie pracuję w Urzedzie, ale dla twojej satysfakcji nie mam nic do czynienia w tym temacie. Jako urzedas korzystający codziennie z tramwajów, zdecydowanie wolałbym nową linie albo nowe tory i nowe tramwaje. Z urzedniczym pozdrowieniem. Dla przypomnienia urzednik też człowiek i płaci 100% za bilet jako nieliczny w tym mieście! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 02.04.06, 00:36 Rozumiem ja tez miło bym powitał nowa linie tramwajowa z tym ze narazie ten pomysł mozna odłozyc ad acta bo na rozbudowe lini o prostu brak kasy oraz brak dróg przystosowanych ( brak ulic gdzie na etapie projektowania ktoś przewidział mozliwosc puszczenia tramwaju). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyx i pomyśleć, że Cz-wa chciała byćw woj. z Krakowem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:17 tymi zapyziałymi centusiami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: i pomyśleć, że Cz-wa chciała byćw woj. z Krak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:08 A co tak kochasz Hanysów . Co od mich dostałeś , chyb atylko w Zęby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki taki 2,5 krotnie mniejszy Elbląg ma już 2 x więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:21 torów położonych i dokupuje tabor wg zaplanowanej strategi długofalowej! A Cz- wa jak zwykle brak koncepcji rozwoju, brak strategii. Ludzie! W całym cywilizowanym świcie odchodzi się od samochodowego przewozu pasażerów. Albo szybka kolej podziemna, naziemna, albo tramwaje! Zreszta o czym tu mówić! Wystarczy spojrzeć na miasta, kóre się rozwijają i mają jakąś koncepcje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Elbląg wykorzystuje dawne torowiska IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 31.03.06, 09:17 Elbląg posiadał wcześniej tramwaje. Po ich likwidacji pozostały na pamiątkę tory. Teraz nadszed czas żeby z tych torów skorzystać. Elbląg w wyniku walk w czasie II wojny światowej został zniszczony bardziej niż Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Elbląg wykorzystuje dawne torowiska IP: *.org / *.org 31.03.06, 17:42 Elbląg moze je miał w Czestochowie nieczynne torowisko isnieje jedynie na powiedzmy kilomentrowym odcinku (albo i nie bo nie jestem tego pewien - długosci tego odcinaka) ulicy Łukasinskiego problem w tym ze tory sa pod asfaltem i nie za bardzo wiadomo w jakim stanie. Zreszta jest to tylko jeden tor a taboru dwustronnego w zasadzie teraz juz niema tak wiec w naszym miescie niema za wielkich szans by uzyc tego co było i pozostało lecz w tej chwili jest nieuzywane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: taki 2,5 krotnie mniejszy Elbląg ma już 2 x w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:10 Masz rację, ale jesteś tylko tym co jeździ tramwajami. Może dopiero jak Pan Prezydent wyląduje swoją lancią na drzewie to przypomni sobie , że chyba nie warto stawiać na autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblazanin Elbląg IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.07.06, 11:33 Co znaczy TAKI Elbląg? tj. co my gorsi jesteśmy czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p_sc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:25 A wie ktoś jakie parametry techniczne mają spełniać te autobusy. Z tego co jest na stronie mpk to nawet nie wynika czy mają to być autobusy niskopodłogowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 30.03.06, 22:30 No właśnie. Przydałyby się jakieś kryteria przetargu. To że niskopodłogowe, to logiczne, choć ostatnio jest niestety moda na cofanie się w rozwoju i zakupy średniopodłogowców. Ale nasze MPK chyba nie zrobi takiego błędu. Czy wie ktoś jakie są kryteria tego przetargu? Najprędzej może to wiedzieć Elektric lub lunch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 31.03.06, 10:10 Tak jak przed chwilą pisałem - niech ktoś będzie tak dobry i się przejdzie po specyfikację. A czy zakup wysokopodłogowych rzeczywiście jest błędem, to już dyskutowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 31.03.06, 17:44 Na niektóre linie w godzinach szczytu cigle idealnym autobusem byłby IKARUS 280 i nprawde trudno wskazac cos co moze go zastapic - ja rozumie ze jest to stara moze i mało nowoczesna konstrukcja ale w pewnych sytuacjach napewno niezastapiona. I zaden nikopodlogowiec mu nie dorówna - zwłaszcza pod wzgledem pakownosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_czewa Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 18:08 tobie może się wydaje, że ten autobus jest pakowny, ale mi wogóle bardzie pakowny od niego jest ten długi Ikarus 435. a poza tym te niskopodłogowe MANY też zmieszczą dużo, kto wie czy nie więcej od Ikarusa! Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_czewa Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 18:15 a popatrz tu cię zaciekawie. Ikarus 280 mieści tylko 189 osób a SOLARIS URBINO 18 mieści aż 220 osób! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 31.03.06, 20:05 Teoretyczne masz racje pratyczne obawiam sie ze do Ikarusa 280 wejdze jednak wiecej osób niz do Solarisa Urbino 18 Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_czewa Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 20:17 no, ale w praktyce, też może okazać się, że wiecej osób zmieści się do Solarisa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 31.03.06, 20:22 Niechce sie sprzeczac ale obawiam sie ze raczej to mało prawdopodobne a jesli nawet to niestety ale Solaris nie przezyje takiego obciązenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_czewa Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 20:27 narazie nie możemy tego powiedzeć, lecz jeśli zrobilibyśmy test znalibyśmy odpowiedź i wszystko by było jasne! ale myśle, że Solaris to wytrzyma, ma nowoczesną i mocną konstrukcje, a co do Ikarusa to mam zastrzeżenia, kiedyś idąc przez Aleje widziałem jak Ikarus się złamał. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 21:34 A porównajcie sobie Solarisa Urbino 18 z MAN-em Lion's City G (NG3x3). W Gliwicach kupili ostatnio 2 sztuki MAN-ów. Zachwycają się nimi, jakby to było nie wiadomo co. Twierdzą, że są piękne i wszyscy oceniają tylko jego wygląd. Wyglądają na prawdę ładnie, ale co do wartości użytkowych, to z tym jest już gorzej. Są węższe od Solarisów o 5 cm i mają szersze siedzenia, więc przejście między rzędami jest bardzo wąskie. Jest w nich ciasno i już przy ok. 120 osobach jest straszna ciasnota. Poza tym MAN ostatnio się nie przykłada do produkcji. W Gdańskich NL283 były przypadki pękania kratownic, na których opiera się cała konstrukcja autobusu. Dlatego też najlepiej by było, gdyby przetarg wygrał Solaris z U12III i U18III. Solarisy też są przecież ładne, a już na pewno ładniejsze od Volvo, czy Scanii. Poza tym, jak już wcześniej pisałem, Solaris nie może sobie pozwolić na wpadkę, bo on dopiero się rozwija i musi zdobyć pewną renomę. Najlepszą reklamą Solarisa może być to, że kupują je Niemcy, którzy znają się na rzeczy i byle czego by na pewno nie kupowali. Bardzo ważne jest również to, że Solaris jest polski, a trzeba przecież wspierać rodzimy przemysł. Dlatego też w przetargu będę kibicował Solarisowi, bo tego, że się zgłosi jestem pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:17 To niestety efekt nadmiaru miłośników. Dla wielu z nich autobus służy wyłącznie do tego, żeby mu zdjęcie zrobić, a pasażerów mogłoby niebyć, zwłaszcza że w kadr włażą. Znam kilku takich, którym na widok mana ślinka cieknie (i nie tylko). A to najgorszy autobus, jaki jeździ po polskich miastach (i co z tego, że ładny). Że się nie przykładają? Cóż, nawet tego nie kryją. 5 lat temu na pytanie o otwierane okna dyrekcja polskiej fabryki potrafiła odpowiadać, że jak się klientowi nie podoba, to niech sobie kupi co innego. No i kupił - solarisy, z czego jest do dziś cholernie zadowolony. Ale z tymi 120 osobami to przesadziłeś. Nikt mi nie wmówi, że do przegubowego mana się tyle zmieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Pruciak Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: 194.114.147.* 31.03.06, 22:42 Co to było za złamanie? Można coś więcej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Man Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:15 A ja proponuję 20 letnie Many z Niemiec. TO przecież takie polskie i czestochowskie. O czym my tu mówimy. W UNii nie stawiają na Autobusy tylko na ekologię. Już dawno zachłysnęli się samochodami. Czy musimy przechpodzić taki szok. Skróćmy te cierpienia i przeskoczmy ten etap. Stawiajmy na tramwaje i trolejbusy. TYLKO W POLSCE TRAMWAJE I TROLEJBUSY TRUJĄ POWIETRZE > TO JUŻ DŁUGIE TRADYCJE - MYŚLĘ, ZE 50 LETNIE . I NIC SIĘ NIE ZMIANIŁO. RÓBMY TAK DALEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:14 Znajdź sponsora, to się zorganizuje taki konkurs i wszystkim kopary opadną. Najlepiej jak się okaże, że niskopodłogowce mają normy (które notabene potwierdził urząd wydający homologację) niemal dwukrotnie zawyżone. Na przykład MAN NG313, który z oficjalnych 180 osób zabierze najwyżej 95. Może by ludziom trochę w głowach rozjaśniło. Bo jak czytam, że jest przetarg na "obsługę autobusami o ilości miejsc nie mniejszej niż 150", a potem wygrywa taka ciasnota jak MAN NG313 albo Mercedes O530G, to mam wrażenie, że się obracamy w nieprzebranej obłudzie i przekrętach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:11 Przeżyć przeżyje - to solidna konstrukcja, ale jazda na dachu nie jest dozwolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:10 Oczywiście, zawsze można siąść na dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.06, 07:59 A zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego do TIRa mieszczą się tylko trzy osoby, choć jest taki długi? Zresztą w przegubowym solarisie brak rurek jest jeszcze bardziej dotkliwy, niż w krotkim. Większość niskopodłogowych jest fatalna w użytkowaniu między innymi dlatego, że ludzie stoją gromadzą się przy drzwiach i nie przechodzą dalej. Nie tylko temu, że dalej jest mało miejsca, ale i że ciężko się przez te wąskości przecisnąć. Natomiast przegubowy solaris ma miejsca sporo, ale też ludzie stoją przy drzwiach, bo dalej nie ma się czego chwycić. Wsiadłem ostatnio i mimo że był dość pusty, stanąłem przy drzwiach, bo nie jestem samobójcą. Inna sprawa, że jak tłok będzie duży, to się trzymać nie trzeba bo jeden leży na drugim, a do mana by się w ogóle nie zmieścili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:09 To dane teoretyczne. W rzeczywistości solaris zabiera 120-130 osób i dzięki temu tak go wielbimy, bo to po ikarusie najpojemniejszy autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:08 Owszem, man zmieści więcej osób, tyle że na dachu. Koleś, co Ty ślepy jesteś? Przyjrzyj się tym autobusom, policz ludzi! W ikarusie 150 osób to nominalne napełnienie, ale wchodzi jeszcze więcej. Producent mana określa jego pojemność na 180, ale przy 95 nie ma szans już palca wcisnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:10 A Ikarusy 435 nie różnią się pojemnościowo od Ikarusów 280. Są dłuższe, ale mają więcej siedzeń. Koleś, o pojemności nie świadczy tylko długość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Pruciak Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: 194.114.147.* 31.03.06, 22:38 Spokojne, "ekologi" Ikarus 280.70E niedługo będą dmuchać 9 świeczek na torcie, a kolejne 10 lat powinny wytrzymać pomiomo niezbyt udanych blach poszycia. Za to piękny, lśniący czerwonym lakierem przegubowiec nr 288 miejmy nadzieję, że przeżyje nawet Solarisy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:11 Proponuję ogórka, albo jakieś busy. Może Ci się to spodoba autobusmanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:07 Nie tylko pod względem pakowności. Niby zimę jeszcze widać na horyzoncie, a ja już dziś jechałem autobusem, w którym pot się lał po ludziach, bo niestety nie był to ikarus i nie dało się otworzyć okna. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 30.03.06, 22:37 "Pierwotnie myślano o kupnie niskopodłogowego, wieloczłonowego tramwaju - ale barierą nie do przeskoczenia okazał się termin dostawy." Radni z MPK spieszyli się jak mogli z tym tramwajem... Do tego stopnia, ze mysleli o tramwaju, który wyjechałby na nasze zdewastowane torowisko - i to jeszcze w tym roku... Wazne, aby zdążyć na jesień... Przecież ida wybory i trzeba pokazać coś nowego w naszym mieście, zastrzeć ślady głupich decyzji etc... To że tramwaj rozleciałby się w krótkim czasie, to już inna sprawa... Nie wspomnę o chorym pomysle zmiany rozstawu kół z wersji łódzkiej dla częstochowskiej... Odnośnie autobusów, to jest to optymistyczna wiadomość... Oby nie była tylko głoszona bez realnych efektów jak bilet elektroniczny, czy remont III Alei... 18 sztuk to spory zastrzyk w taborze... Gdyby jeszcze tylko przeprowadzono generalny remont torowiska (nie czestochowską fuszerke metodą chałupniczą) i postarano się skuteczniej o pieniądze z UE (tu ewidentna wina Katowic, że ich nie otrzymaliśmy) to w sprawie komunikacji moznaby chociaż trochę się uspokoić... Co nie oznacza, że władze miasta mają spocząć na laurach i trabić o sukcesie nastepne 10 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 31.03.06, 10:11 Zaraz, zaraz, Ty tu śnisz o remoncie torowiska, a oni równowartość drugiej dwudziestki autobusów wolą wpieprzyć w poroniony bilet eletroniczny, który nikomu do niczego nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 31.03.06, 17:38 Wiesz ale MPK zawsze wie lepiej jakby co to miast tramwajów posci sie autobusy i tez bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:18 Bardzo dobrze gadasz Po cholerę ten bilet .Tak można robić gdy się ma super komunikację, anie te Żechy Jelcze M-11 i podobne używki. Zamknąc na 3 miesiące tramwaje (trudno, ale ludzie zrozumieją co to jest nie mieć tramwaju, i wyremantować torowisko na cacy, sprowadzić nowe!!! wagony i można bawić sie w Czipy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:19 Za jelczami jeszcze zapłaczemy, bo z krótkich tylko Ikarusy 415 dorównują im pojemnością. No i mają otwierane okna, a poza tym akurat w Częstochowie są doskonale utrzymane. A ten bilet to jest po prostu przekręt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solbus Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 22:30 No i bardzo dobrze że z pomysłów na jeden tramwaj nic nie wyszło. Torowisko wymaga remontu, sieć trakcyjna tym bardziej a tramwaj nie jest pilnie potrzebny. Szczególnie jeden (co za pomysł!). Dobrze wyszło a przeguby się naprawdę przydadzą. Mam nadzieję że wybiorą solarisa :) Niechcący krakusy wyświadczyli nam przysługę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilder Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.dclient.hispeed.ch 31.03.06, 06:46 No coz na odwrot.Autobusy to przestarzaly srodek lokomocji.Ja wiem ze ktos znowu w lape dostanie...Nie ma w tym kraju jakiegos normalnego czlowieka ktory mysli do przodu bez lapowek?Najpierw droge a potem auto....Szkoda ze niema Sobieskiego to by porzadek zrobil jak pod Wiedniem z ta debilska banda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 31.03.06, 07:43 Chłopie jesli na pieniądzez Ue niema szans a to co ma miasto wystarcza zaledwie na 1 wagon tramwajowy który chyba by jezdzil powietrzem bo nasze torowisko jest w stanie kompletnego rozkladu ze o stanie trakcji nie wspomne bo ta to grozi po prostu zawaleniem to skad nagle wziac kase na budowe nowych lini trawajowych? Zreszta któredy chcesz je puscic? Bo jesli razem z samochodami to to niema najmniejszego sensu bo taka decyzja oznaczaa by w praktyce ze tramwaj razem z nimi stał by w korkach. Natomiast na trorwisko wydzelone po prostu musi byc na etapie projektowania drogi przewidziane miejsce. Wezmy np. taka ul. Dekabrystów + Okulickiego - tam jest ciasno w tej chwili jak jeszcze dołozyło by sie tory to wole nie myslec co bys ie dzilo zresta jak je poozyc nie zamykajac dla ruchu drogi krajowej? Zreszta z czego za to zapłacic skoro kasy niema na remont tego co jest? Osobisce mimo wielu wad wdaj mi sie iz wieksza szanse dl Czestochowy stanowiły by trolejbusy - tez sa ekologiczne tez wymagaja inwestycji np . w trakcej ale mimo wszystko chyba jednak mniej by to kosztowało niz budowa od podstaw lini tramwajowych w mejscach gdzie nie była ona przewidzana na etapie projektu dorogi i co za tym idzie niekt nei przewidzal miejsca na torowisko. To jesli chodzi o tramwaje. Natomist jesli chodzi o przetrg ogloszony przez MPK to ma nadzije ze rezcywiscie wygra Solaris bo to dobra firma i POLSKA a to znaczy ze kasa nie wyjedzie z kraju a to tez istotne. Poza tym sa to naprawde nowoczesne autobusy. Jesli zas chodzi o wyposazenie to mam nadzije ze przynjmij wyswietlacze beda klasy tej co w testowanym Mercedesia + sesnowna informacja wewnatrz pojazdu. Poza tym jestemzdanai ze moze trzbe abyło kupic nicoe mniej autobusó ale zat moze wiecej przegubowych bote sa bardzo potrzebne a te 8 to znowu kropla w mozu potrzeb. Natomist co do biletu elektronicznego to dla mnie jest to bajer i to całkowicie zbedny w sytuacji kiedy np. linia tramwajowa prosi sie o natychmiastowy remont a slupy trkcyje wrecz groza zawaleniem. Ale to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 31.03.06, 10:16 Autobusy przestarzałe? Ty chyba nie wiesz w jakim województwie mieszkasz. Od jutra KZK GOP likwiduje dwie kultowe linie tramwajowe, które jeżdżą po wioskach między kurami (i regularnie przyjeżdżają na nie wycieczki z Niemiec itp.). Pewien radny Będzina w ich obronie prez tydzień prowadził głódówkę! Pewne genialne babsko, rzeczniczka prasowa KZK, nie może jednak zrozumieć, skąd te protesty. Jak powiedziała, zastępujemy przecież tramwaj autobusem nowocześniejszym, wygodniejszym i niskopodłogowym (dziwne, że na innych liniach się do tego nie palą), a do tego tańszym, więc wszyscy powinni być zadowoleni. No i spójrzcie: ci idioci z Unii Europejskiej dali tyle pieniędzy na warszawską linię tramwajową z Bemowa na Piaski, a pani Ostroch nie zdążyła im wytłumaczyć, że lepiej było kupić 30 autobusów, bo są nowocześniejsze, tańsze i niskopodłogowe. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fotograf Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:24 Tak byłem tam , mam kupę zajefajnych zdjęć z tych linii. To jast tak jak baby rzadzą takimi firmami. Przynajmniej kury mogą się obawiać grypy anie tramwaju , który może skrócić im szyje. Naprawdę , aż przykro patrzeć co robią w Polsce z komunikacją. Taka fajna linia 25. Podobno, żeby złomiarze się nie dobrali (od Dziś), to napięcie ma być utrzymane (jak długo), i mają tam leździć "L" i robosze. Może tak będzie . Po miesiącu "zatramwaja" 25 obudzą się co niektórzy , że tramwaj POWINIEN wrócić. Przynajmniej w Groxcu i w Wojkowicach można usłyszeć "ŚMIERĆ ZŁOMIARZOM" - 600 V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 11:34 Wy to chyba z drzewa pospadaliście. Skąd wy macie takie informacje ciekawe, że Solarisy są dobre, bo polskie. Jeżeli wy jesteście tylko takiego zdania to jesteście naprawde puści. Popytajcie się kierowców , mechaników czy kierownika wydziału autobusowego to byście wiedzieli że autobusy sa do niczego a napewno nie do jeżdżenia. A o procedurach przetargowych to naprawdę to już nic nie wiecie i lepiej się nie odzywajcie, bo już mnie brzuch od śmiechu boli. Idźcie po rozum do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 12:10 Widzę, że kolega urzędas który macza palce w całym przetargu?? Hmmm wygląda na to, że jednak nie wygrają solarisy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: *.gik.pw.edu.pl 31.03.06, 12:49 Ależ ja posiadam takie informacje zarówno od mechaników, właścicieli, kierowców, jak i pasażerów. I solarisy są zdecydowanie najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? 31.03.06, 15:32 Ja osobiście nie widziałem jeszcze w Częstochowie zepsutego Solarisa. Codziennie widuję ich kilka na trasie, a mamy ich przecież tylko 9. Gdy przechodziłem kiedyś obok zajezdni, widziałem na niej tylko jednego Solarisa, ale nie zepsutego - był gotowy do jazdy. MAN-y NL222 z 2000 roku też są solidne i się nie psują zbyt często. Nie wiem jak jest z MAN-ami z Niemiec, ale z pewnością i one są mniej awaryjne niż stare Jelcze, a na pewno komfort jazdy jest większy (gdy nie ma tłoku i zimą oczywiście). Natomiast MAN-y III generacji są całkowicie do d..y. Nie ma się co nimi zachwycać. Owszem, Lion'sy z wyglądu są bardzo ładne, ale przecież nie o to chodzi. MAN zawsze miał renomę, ale ostatnimi czasy osiadł na laurach. W Gdańsku, w praktycznie nowych autobusach zaczęły pękać kratownice. Oczywiście była to wada konstrukcyjna i została naprawiona w ramach gwarancji... ale jednak była. Solaris takiej wpadki nie zaliczył i będzie się z pewnością starał nie zrobić żadnego błędu, który popsułby jego renomę. Poza tym Solaris jest bardziej elastyczny dla przewoźników. Oferuje różne opcje, których nie znajdzie się u innych producentów. Przykładem nich będą duże przesuwane szyby, takie jak w Ikarusach 280. Poza Solarisem opcję taką oferuje tylko Volvo. Wracając do awaryjności, to na pewno w historii MPK nie było nigdy bardziej awaryjnych autobusów niż Ikarusy 412. Obecnie akurat wszystkie są zreanimowane, ale przez długi okres czasu (ok. roku) 4 stały zepsute na zajezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Pruciak Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: 194.114.147.* 31.03.06, 22:52 Ja natomiast widziałem zepsutego Solarisa na pętli w Jaskrowie jako linia 30, jeszcze w 2003 roku. Autobus nie wykonał kursu z powodu zacięcia się przednich drzwi. I to mnie denerwuje: dopóki wszystkie drzwi nie będą zamknięte, autobus nie ruszy z miejsca. A do Ikarusa 280 tak miło się wsiadało na przystanku, na którym autobus nawet mi się nie zatrzymał, a kierowca jadąc bardzo wolno otworzył mi drzwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:25 No ale to są dzisiejsze standardy: pozamykane okna, blokada na drzwi. I z tym nie wygrasz. A mnie wkurza jazda nowoczesnymi pociągami (np. w Niemczech), bo jak się przez okno nie mogę wychylić, to g... widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:22 Ja się tylko zastanawiam, jak takie gó.. jak man III generacji mogło zostać autobusem roku. Choć fakt, zależy gdzie się użytkuje. W Polsce się zupełnie nie nadają, ale jak jeździłem nimi w Niemczech to było super. W końcu w Niemczech autobusem jedzie 10-20 osób i wszyscy na siedząco. Tyle, że był zaduch (wbrew temu, co niektórzy twierdzą, oni wcale nie kupują klimatyzacji we wszystkich autobusach), ale oni się chyba przyzwyczaili. Dziwne. No i nie był to przegubowy na szczęście, bo jak w Polsce jadę MANem NG313, to potem wszystkie wnętrzności czuję. Solówka ma nieco lepsze zawieszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:23 Zapominacie o Jelczach M181MB. Te, które ostatnio kupił Kraków to znakomite autobusy i obecnie najpojemniejsze, a i otwierane okna mają. Tyle, że psujne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 07:34 tylko jak można kupić autobusy, mowa tu o Jelczach, jeżeli firma która je sprzedaje ma problemy finansowe. Wy bierzecie pod uwagę tylkowłasną wygodę i nic więcej. a firma , która wydaje kasę na te autobusy musi brać jeszcze inne warunki pod uwagę . Gdyby MPK kupło autobusy od firmy , która jest niewypłacalna to nikt na nim nie zostawiłby suchej nitki . Jesteście głąby i nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notak Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:43 Ach a te głupie szwaby kupiły Solarisy dla Berlina. Widocznie głupie germańce nie zwróciły uwagę na awaryjność tego autobusu. Zapewne przez to, że pospadały z drzewa i nie mają pojęcia o przetargach. Tak jak jeden nastolatek z Czewy. Ech pewnie berlińczyków bolą teraz brzuchy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re:Kiedy MPK wprowadzi tygodniowki-siecowki??? IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:26 No właśnie. Niemcy - w przeciwieństwie do Polaków - dbają o własną gospodarkę i zakup solarisów spotkał się ze sporymi protestami, a słyszałem że niektórzy to i na następny czekają. Nie tak jak u nas, wszystko sprzedać zagraniczniakom i jeszcze się cieszyć, że się jest niewolnikiem we własnym kraju. Natomiast podobno BVG jest bardzo zadowolone, bo tak bezawaryjnych autobusów to jeszcze nie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Pruciak Brawo, MPK !!! IP: 194.114.147.* 31.03.06, 15:51 Kamień z serca! Zbliżająca się wielkimi krokami do zajezdni przy ul. Źródlanej "rzeź niewiniątek" (Ikarusy 280 i Jelcze M11) będzie szła w parze z debiutami nowych jednostek taborowych. Martwiłem się o to, jak sobie MPK z tym poradzi, ale widzę, że jest dobrze... Życzę Zarządowi MPK sprawnego przetargu i udanego zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Brawo, MPK !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 16:44 >Czyli ogólnie rzecz biorąc na >Częstochowskie ulice wyjadąą się w tym roku 24 nowe niskopodłogowe autobusy - >18 w MPK i 6 w GZK. Kszyszek co to jest GZK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Brawo, MPK !!! IP: *.org / *.org 31.03.06, 17:37 O ile sie niemyle to skrót od nazwy Gminny Zakład Komunikacji - a obsługuje ta firma linie tzw. R- ki w kierunku na RUDNIKI, Karoline i Konin oraz Marianke Rędzinską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Brawo, MPK !!! IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:28 I skończą nam się pojemne autobusy. A w 24 ludzie będą jeździć do pracy w ścisku i zaduchu, szczęśliwi że jadą autobusem niskopodłogowym. Czasem się zastanawiam, czy możliwość przewiezienia jednego wózka inwalidzkiego warta jest pozostawienia na przystanku 20 innych pasażerów i zamęczenia zaduchem pozostałych. Ech, dokąd ten świat zmierza... Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_czewa Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 18:00 no i zobaczcie, skąd to MPK nagle ma pieniądze w newsach na strochan RMF Maxxx wyczytałem, że mamy mieć trzecią linię tramwajową, samo sobaczcie, sądze, że RMF Maxxx nas oszukuje w związku ze zbliżającym się pierwszym kwietnia, czyli prima aprilis :P :Przez całe aleje zostanie poprowadzona nowa, trzecia linia tramwajowa. To już tylko kwestia miesięcy – zapowiadają szefowie MPK – nowe tory i tramwaje zostały już zakupione. Za kilka dni aleje zostaną całkowicie zamknięte na dwa lata. W tym czasie mają zostać położone tory, powstaną przystanki a przy nich niewielkie sklepiki. Na specjalne zniżki na przejazd tramwajem, będą mogli liczyć pielgrzymi powyżej 90-tego roku życia, i ci których trasa do Częstochowy liczyła co najmniej 2 tysiące kilometrów. Uroczystego otwarcia dokona pan Leszek, który tramwajem jeździ już od 50-lat i nigdy nie miał żadnej kolizji.: www.rmfmaxxx.pl/index.html?art=news&nr=1163 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: 213.199.204.* 31.03.06, 18:01 pewnie znowu te małe i beznadziejnie ciasne na przejściach między siedzeniami krótkie oraz mało przestrzenne knoty, a feeee wole jeden porządny tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elektric Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.inds.pl / 87.239.176.* 31.03.06, 21:23 witam. niewiem od czego zacząć.. po pierwsze zgadzam się z opinią iż zakup taboru tramwajowego przy obecnym stanie torowiska , a przedewszystkim sieci trakcyjnej byłby - delikatnie mówiąc - nieporozumieniem. Po drugie- Wasze wypowiedzi w temacie zaniedbania i braku remontu wyżej wspomnianych elementów "ciągu tramwajowego" świadczy o Waszej niewiedzy.. Na placu w MPK leży sobie przeszło 100 nowiutkich, nowoczesnych,trwałych, okrąglutkich słupów.. Leżą i czekają na .. odpowiednią pogodę. Wiosna nieśmiało "zapukała" do Naszego miasta tak więc prace ruszą niebawem.. Po trzecie- podstawowa choćby wiedza z zakresu "zamówień publicznych" skończyłaby Waszą debatę w stylu "kto wygra".. Ja osobiście biorąc pod uwagę iż jest to rok wyborów samorządowych, oraz posiadając wiedzę o "pełnym portfelu zamówień" u większości producentów, stawiam na MaN-a. I jeszcze jedna nieśmiała prośba- zacznijcie dostrzegać pozytywne zmiany u Waszego przewoźnika. Myślę że zasłużyliśmy na parę miłych słów, a nie tylko na samą krytykę.. Pozdrawiam i obiecuje więcej informacji po zapoznaniu się ze "specyfikacją przetargową". Jedno wiem napewno.. Nikt nie zapomniał o "dużych otwieranych oknach"! Widać jednak ktoś Was słucha.. Krzyszek-pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 21:59 Dzięki za pozrdowienia. Jeśli twierdzisz, że o dużych oknach nikt nie zapomniał, to wątpię w wygraną MAN-a. Z tego co wiem, to nie oferuje on takiej opcji. Ani w Poznańskim MPK, ani w Toruńskim MZK, ani w Konińskim MZK, ani w Bydgoskim ForBusie, ani nawet ostatnio w Gliwickim PKM-ie nie pojawiły się Lion'sy z przesuwanymi szybami, a nie wierzę, że gdyby była taka opcja, to przewoźnicy by jej nie zamówili. Wynikałoby z tego, że MAN nie oferuje dużych przesuwanych szyb, a jeśli w kryteriach przetargu jest taki punkt, to firma chyba nie może przystąpić do niego, bo nie wywiązałaby się z umowy. Nie znam się na tym, ale tak mi się przynajmniej wydaje. Poza tym Solarisy są najtańsze z grupy niskopodłogowców. Ja jednak stawiam na Solarisa. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 22:19 Tu nie chodzi o to czy oferują duże otwierane okna, ale o parametr techniczne wynikające z warunków przetargu. Widocznie w tamtych przetargach nie było takiego wymogu. Gdyby był taki wymóg to MAN napewno zaoferowałby autobusy z takimi oknami. To żaden problem zamontować takie okna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:35 Tylko że oni nie zamierzają ich montować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:35 > bo nie wywiązałaby się z umowy. Nie znam > się na tym, ale tak mi się przynajmniej wydaje. W Rzeczpospolitej przetargowej wszystko jest możliwe. Na przykład jelcz potrafi zgłosić do przetargu na autobusy CAŁKOWICIE niskopodłogowe model M183, a po wygraniu przetargu przysłać M181. I nikomu to nie przeszkadza. Ale jednak odkurzacze, to bardzo dobre autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 22:15 Ja też stawiam na MAN- a. Dużo bardziej potobają mi się te autobusy niż Solarisy. Co do przestronności wnętrza to się nie wypowiadam, nie widziałem wnętrza tych najnowszych, choć zapewne jest w nim nieco ciaśniej niż w Solarisie. Co do dużych otwieranych szyb to chyba nie problem zamontować takie w Manie. Nie wiem czemu się tu niektórzy zachwycają Solarisem jakby to było niewiadomo co. Ja mam cały czas pozytywne zdanie o MPK autobusy zadbane, zasada przednich drzwi mi nie przeszkadza, jedynie kierowcy mogliby się bardziej trzymać rozkładów nie chodzi tu o spóźnienia (w końcu różne rzeczy się dzieją na drodze) a o przyjazdy przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:53 Czyli co jest dla ciebie kryterium wyboru?? Bo z tego co tu można wyczytać solarisy są lepsze pod każdym względem oprócz wyglądu. Chciałbyś wybierać autobus na podstawie tego jak wygląda??? To chyba kiepski pomysł...... No i zastanawia fakt, czemu Niemcy do swojej stolicy zamiast zamówić MANy rodzimej produkcji zamawiają solarisy z Polski? A my oczywiście będziemy śmigali, mimo, że gorszym, to Niemieckim sprzętem.... a co..... Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 23:03 Widzę Harry, że ciężko Ci się myśli. W poście chodziło mi o to, że autobusu właśnie nie powinno sie oceniać po wyglądzie. Powinno się je oceniać na podstawie własności użytkowych - pojemność pasażerska, spalanie, opcje poprawiające komfoert podróży i takie tam. Wygląd jest praktycznie najmniej ważny, choć wiadomo, że nowy autobus nie może wyglądać jak z minionej epoki (Karosa - ciągle taka sama ohyda). A dlaczego Niemcy kupują Solarisy? Bo są dla nich widocznie lepsze od ich rodzimych konstrukcji. Są tańsze zarówno w zakupie, jak i w utrzymaniu. Ja tam stawiam na Solarisa i lunch (i wiele innych osób) na pewno się ze mną zgodzi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 23:07 No ja się z tobą zgodzę (mimo, że troche mi pojechałeś w pierwszym zdaniu). Moja wypowiedź kierowana była do p_sc, a nie do ciebie :) Również stawiam na solarisa Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 31.03.06, 23:24 Sorka, ale myślałem, że to do mnie :P Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 01.04.06, 00:20 Nie chce wybierać autobusu na podstawie tego jak wygląda. Tu można przeczytać że Solaris jest najlepszy bo jest szerszy o 5cm i dlatego że go w Berlinie kupili. Ciekawe ilu pasażerów o tym wie i to zauważy. Ile razy Solaris przegrał z Manem? zapewne więcej razy niż Man z Solarisem. Pozatym wnętrze Mana robi wrażenie solidiejszego niż Solarisa jest w nim też więcej rurek których można się złapać. Wygrać powinien ten którego koszty eksploatacyjne są niższe. Nie jestem przywiązany do żadnej marki tak jak niektórzy do Soalrisa. I nie pisze tu że powinien wygrać Man gdyż nie wiem ile pali czy jakie są koszty części zamiennych. Twierdze jedynie że autobusy Mana jak i Solarisa pod względem technicznym nie różnią się zbytnio. I mam nadzieje że wygra ten którego eksploatacja okarze się tańsza. W tym przetargu nie skreślałbym też innych producentów choć uważam że wygra ktoś z dwójki Man ,Solaris. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:41 > Ciekawe ilu pasażerów o tym wie i to zauważy. Zdziwisz się jak wielu. Na przykład mój brat, któremu się ostatnio trafiają many w Krakowie na 105 i musi jechać w ścisku, z eleganckimi poręczami od siedzenia wrzynającymi się w przyrodzenie. Oraz wielu innym, którzy się do niego zwyczajnie nie zmieścili. Pozatym wnętrze Mana robi wrażenie > solidiejszego niż Solarisa jest w nim też więcej rurek których można się złapać > . A szczególnie można je podziwiać, jak się zostanie na przystanku, albo leży się na 10 innych osobach. Wtedy rurki już nie są potrzebne. > Wygrać powinien ten którego koszty eksploatacyjne są niższe. Nie jestem A pasażer oczywiście się nie liczy. Ma - jak dla MPK - 5% znaczenia. > Twierdze jedynie że autobusy Mana jak i Solarisa pod względem technicznym nie > różnią się zbytnio. Ale pod względem użytkowym leżą na antypodach skali ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 01.04.06, 22:26 > A szczególnie można je podziwiać, jak się zostanie na przystanku, albo leży się > > na 10 innych osobach. Wtedy rurki już nie są potrzebne. A ile razy w Częstochowie zdarzyło Ci się nie zmieścić do autobusu? Bo mi jeszce nigdy. > > Wygrać powinien ten którego koszty eksploatacyjne są niższe. Nie jestem > > A pasażer oczywiście się nie liczy. Ma - jak dla MPK - 5% znaczenia. Dlaczego by nie miał wygrać ten którego koszty eksploatacyjne są niższe, oczywiście przy porównywalnych parametrach technicznych i użytkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.06, 08:03 Jeśli parametry użytkowe rzeczywiście będą identyczne to oczywiście masz rację. Ale jednak powinny mieć kluczowe znaczenie - autobus służy w końcu do wożenia ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:37 Nieco ciaśniej? Poza miejscami siedzącymi nie ma miejsca w ogóle! Są dwie malutkie wnęki na wózki, ale jak ktoś stanie z wózkiem, to game over. A i w przegubie nie postoisz. Równie dobrze można kupować autobusy turystyczne. Solarisem się zachwycamy, bo w polskich warunkach to jedyny dobry pojazd. Nie szczyt marzeń, ale najmniejsze zło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 01.04.06, 20:33 > wiedza z zakresu "zamówień publicznych" skończyłaby Waszą debatę w stylu "kto > wygra".. Ja osobiście biorąc pod uwagę iż jest to rok wyborów samorządowych, Nie wymagaj od wszystkich zbyt wiele. To forum dla każdego. > oraz posiadając wiedzę o "pełnym portfelu zamówień" u większości producentów, > stawiam na MaN-a. I jeszcze jedna nieśmiała prośba- zacznijcie dostrzegać No to się wp...liliśmy. Nic gorszego być nie może. Ale zaraz, u którego producenta pracuje teraz pan Laszlo, stały dostawca taboru MPK? > I jeszcze jedna nieśmiała prośba- zacznijcie dostrzegać > pozytywne zmiany u Waszego przewoźnika. Myślę że zasłużyliśmy na parę miłych > słów, a nie tylko na samą krytykę.. Ale ja zawsze twierdzę, że MPK to bardzo dobry przewoźnik. I powinien pozostać przewoźnikiem (gdyby wygrał przetargi na obsługę linii, nie mam nic przeciwko monopolowi). Natomiast nie może być organizatorem, bo robi to fatalnie, a poza tym kilka razy wprost udowadniał, co go obchodzi pasażer, np. niepełnosprawny. Swoją drogą - po co kupować znowu autobusy niskopodłogowe, skoro w MPK twierdzą, że jak na kurs "niski" wyjedzie "wysoki", to wszystko jest OK? > Nikt nie > zapomniał o "dużych otwieranych oknach"! Widać jednak ktoś Was słucha.. O ile się orientuje, MAN odpowie na to, żeby się Zamawiający ugryzł w... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 02.04.06, 00:33 Mie jestem fachowcem od taboru ale wiem jedno MAN to firma Niemiecka -Solaris natomist to w zasadzie Polski produkt który na dodatek jest porównywalny jakościowo a tanszy a poza tym skoro sami Niemcy go wybrali do obsugi komunikacji w stolicy to chyba o czyms swiadczy. To jesli chodzi o tabor. Jesli zas chodzi o słynny bilet elektoroniczny to uwarza iz to rzecz zbedna zwłaszxcza iz za te kase mozna by dokupic jeszcze jakis tabor (jaki to juz mniej istotne wole aby kupili nawet krótkie urzywane niz wydali kase na cos co jest absolutnie zbedne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.06, 08:05 No wiesz, jak szwagier taki system produkuje, to trzeba się spieszyć, kupić bubel przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 01.04.06, 16:33 Jest jeszcze jedna sprawa. Niech się MPK modli, żeby autobusy przyszły przed 1 października, bo od tego właśnie dnia wchodzi Euro-4 i wszystkie nowe autobusy będą musiały być wyposażone w silniki spełniające tę normę. Wszystko by było OK, gdyby nie to, że autobusy wyposażone w takie silniki są droższe o przeszło 100 tys. zł. Chyba, że MPK uwzględniło to w przetargu i rozpisało go pod Euro-4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Policjant Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 20:19 Mpk czy mzk nigdy nie wiem co za różnica. Powinni raczej umyć te autobusy a pracownicy tych szlachetnych firm niech przestaną pić w pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_czewa Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 01.04.06, 22:39 nie przejmujcie się oknami, bo i tak Solaris ma klime w standardzie! a ty lunch to mnie poprostu zadziwiasz, denerwują cię nowoczesne pociągi w niemczech, bo nie możesz przez okno wyjrzeć, hahah <lol>, ty to chyba jakiś dzikus jesteś jak można tak przy wszystkich przez okno wyglądać, przecież wyglądanie przez okno kultularne nie jest zbytnio, po co ci wyglądać przez nie jak i tak jest szyba i wszystko widzisz, a pociągi w niemczech jeżdżą tak szybko, że by ci głowę urwało :P, może lepiej sobie drzwi otwórz w pociągu, albo przez nie wyskocz, a otwieranie okna nie jest potrzebne bo mają klime. i nie piszcie bzdur że w autobusie jeździ 10-20 osób w Niemczech, bo tak nie jest, właściwie wszyscy siedzą i wiele osób stoi. Sam wiem, bo w zasadzie jak wchodze do autobusu to wszystkie miejsca są zajęte. A w tramwajach jest tak tłoczno, że przejście z przodu na tył i odwrotnie jest trudne (choć jest to najdłuższy tramwaj z ich taboru, a w tym mniejszym to jest już koszmar!). Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 02.04.06, 13:18 Tak, tak... oczywiście, klimatyzacja w Solarisie w standardzie. Klimy w standardzie nie ma w żadnym autobusie oferowanym na świecie, a już na pewno w Polsce. Jest już w Polsce trochę Solarisów III generacji i jakoś poza warszawskimi U18, żadne nie mają klimatyzacji. Jak mi to wytłumaczysz, skoro sądzisz że Solarisy mają klimę w standardzie? Zdjęli i sprzedali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 02.04.06, 13:53 Klimatyzacja tak jak wszystko ma swe zalety i wady jesli jest utrzymywana w dobrym stanie ma duzo zalet jesli jest uszkodzona lub jej czesci sa brudne ma wiecej wad niz zalet. Zreszta jesli by były otwierane okna to na ile dni w roku tak nprawde ta kilmatyzacja by sie przydała? TO nie znaczy ze jestem jej przeciwnikiem po prostu jestem zdania ze jet to rzecz jkby nei z tych najpotrzebniejszych - duzo bardzie przydatna sprawa były by np. czytelne wyswietlacze. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 02.04.06, 16:29 Klimatyzacja jest tylko niepotrzebnym i bardzo, bardzo drogim bajerem. Dużo lepsze są duże przesuwane szyby, bo nie trzeba za nie dopłacać, jeśli producent takowe oferuje. Co do wyświetlaczy, zgodzę się. Najlepsze są oczywiście wyświetlacze diodowe. W naszym MPK wyraźne wyświetlacze posiadają tylko MAN-y NL222, Ikarusy 435 (#360-#362) i Solarisy Urbino 12 - #94 i #95, w których zostały wymienione przyciemniane szybki w "świetlikach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harry_man Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 17:24 Tak tak, klimatyzacja to niepotrzebny bajer. Weź sie najpierw przejedź autem z klimatyzacją w upalny dzień i później się wypowiadaj. Patrząc na ciągły rozwój świata stwierdzam, że to tylko kwestia czasu kiedy klima będzie standardem w każdym pojeździe. I co wtedy?? Wszystkie miasta będą śmigały sobie komfortowo w chłodzie, a w Częstochowie będziesz się cieszył, że można szyby uchylić, żeby się nie udusić. Nie można pójść krok do przodu i zainwestować tych paru groszy więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_czewa Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 02.04.06, 18:49 myślałem, że klimatyzacja jest w standardzie, ale jeśli jej nie ma to powinna być, samochody osobowe, już mają klimatyzację w standardzie, ale dlaczeo nie autobusy? a swoją drogą, to jeśli kupujemy nowe autobusy powinny być one wyposażone w kilmatyzację, nie jest to nie porzebny bajer, ale moim zdaniem bardzo potrzebny! więc jeśli MPK pomyśli o klimatyzacji i ją zamówi, to będzie dobrze, a nawet bardzo dobrze, nie będziemy się smażyć w autobusie, a starsze osoby nie będą nażekać że jadą w przeciągu i im wieje, duże otwierane okna odpadają :/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.06, 08:15 Trudno porównywać samochód osobowy do autobusu, ze względu na obieg powietrza. Jeździłem zarówno autobusami, jak i osobówkami z klimatyzacją oraz bez. I jest tak, że w autobusie otwierane szyby dają dużo lepszy efekt. Klima przy takiej objętości, jaką ma autobus jest niewydajna, a do tego na przystankach otwierane są drzwi i wszystko psują. W samochodzie co innego, ale też nie do końca, bo w prymitywnych pojazdach produkcji wschodnioueropejskiej (analogia do ikarusów, może w tych demoludach niektóre rzeczy się dało zrobić lepiej?) wystarczyło otworzyć sobie nawiew i było wystarczające. Teraz specjalnie tak to montują, żeby był zaduch i żeby zarabiać na klimatyzacji. Mam porównanie rumuńskiego oltcita, którym zjeździłem kilka sezonów i opla astry, w którym latem nie można wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 04.04.06, 07:48 Jechałem autem z klimatyzacją w upalny dzień i było na prawdę bardzo przyjemnie. Jechałem też autobusem z klimatyzacją. Może nie było gorąco ani duszno, ale powietrze było bardzo suche. Poza tym, tak jak napisał lunch, nie ma sensu porównywać osobówki do autobusu. Przykładowo samochód ma 4 m, a autobus - 18. Obieg powietrza jest zupełnie inny. Jak na nasze warunki wystarczą moim zdaniem duże przesuwane szyby. Piszesz, że to "parę groszy więcej"... MZA Warszawa kupiły 80 sztuk Solarisów Urbino 18 z klimatyzacją. Zapłaciło za każdego grubo ponad 1,5 mln zł, gdy normalnie przegubowiec kosztuje ok. 1-1,2 mln zł. Poza klimatyzacją nie mają praktycznie żadnych opcji - nie mają bocznych wyświetlaczy, tylnych górnych kierunkowskazów i innych potrzebnych rzeczy. Więc nie wiem czy warto inwestować w klimatyzację, rezygnując z innych bardziej potrzebnych opcji. Poza tym o klimę w autobusach trzeba bardzo dbać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.06, 11:06 Zaraz, zaraz. Tyle że bocznych wyświetlaczy nie mają, bo ZTM ich nie dopuszcza. To znaczy mogą być dodatkowo (jak w przegubowych manach), ale mają być tablice. Bo na wyświetlaczu tak naprawdę g... jest. I szkoda, że tylko Warszawa o to dba. A nie jak u nas - podjeżdża Ikarus 280.70 na 16 (jeszcze przed reformą) i ma na wyświetlaczu 16 BÓR-WYPALAI Żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 04.04.06, 15:15 Fakt. Warszawskie tablice są bardzo dobrym rozwiązaniem. Kiedy są dobrze podświetlone, są bardzo wyraźne. A napisałem o tych wyświetlaczach, bo jakby na to nie spojrzeć, warszawskie U18 ich nie mają, a nasze mieć boczne wyświetlacze muszą. Niestety wyświetlacze boczne są "mało pojemne" i często sie zdarza, że nie mieści się na nich nazwa pętli. Jednak w wyświetlaczach diodowych (przynajmniej R&G) rozwiązano nieco ten problem, poprzez, tzw. "pływanie", czyli przesuwanie się nazwy pętli na wyświetlaczu. Fajną rzeczą są pełne wyświetlacze z tyłu pojazdu, ale niestety w Polsce nie jest to spotykane. Natomiast na Zachodzie jest to już rozpowszechnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 04.04.06, 20:33 Dla mnie wyswietlacze to bajer moze i dobry ale dosc drogi zwłaszcza w przypadku kiedy sie kupuje autobus z tzw demobilu gdzie brak sterwnika z polska czciaonka. Jesli o mnie chodzi to jestem zdania iz najczytelniejsza metoda informacji o trasie lini czy innych waznych rzeczach jest tzw. film Jesli tylko zakład komunikacyjny dba o jego czytelnosc i aktualizacje to nprawde nic wiecej nie trzeba a dodatkowo napewno jest tanszy niz jakikolwiek wyswietlacz. Nie jest on moze najwygodniejszy w sytuacjach nietypowych ale w typowych sprwdza sie bardzo dobrze. Najlepij widac to na głownych - przednich tablicach w tramwajach jesli by cos takiego lub nawet nieco wiekszego było na autobusach to przynajmniej mnie nic wiecej do szczescia w kwesti informacji nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.06, 07:33 Filmy sprawdziły się właśnie w krajach zachodnich - te poprzednio (przed wyświetlaczami) montowane w manach i mercedesach II generacji to do dziś najlepsze rozwiązanie, jeśli chodzi o czytelność (zresztą już to pisałem). Ale u nas zawsze coś spieprzą. Jak mieliśmy filmy w jelczach, to nikt ich nie aktualizował i w końcu standardowo woziły tablice w dole szyby. No to ktoś się zlitował i przerobił filmy na prowadnice do tablic. Jak były filmy w ikarusach, to je w końcu zlikwidowali. Sto lat za Murzynami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.06, 07:35 Ja już wcześniej bym napisał o tych bocznych tablicach, ale uznałem, że nie ma się co wychylać, bo w MPK jeszcze do tego nie dorośli, a ile osób by mnie zakrzyczało, że chcę cofnąć rozwój. No więc zawsze lepiej mieć 12 DW.PKP.RAI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 05.04.06, 07:49 Wiesz karzed rozwiazanie ma swe zalety i wady problem w tym ze nawet informacja na wyswietlaczacz nie zaktualizuje sie sama. Wiesz wydaje mi sie ze w Czestochowie najlepszym rozwiazaniem paranoidalnie byłby wyswietlacz z numerem lini + tablica ziformacyjna skoro i tak czesto gesto wyswietlacz sobie a tablica sobie. Albo niech wogole zrezygnuja z wyswietlaczy (zreszta jesli wyswietlacz jest nieczytelny to jest on moim zdaniem zbedny) i wrócą do tblic. Tylylko jedna drobna sprawa niech nasze MPK zrozumie ze noktowizor jest żadką rzecza wsród normalnych obywateli Czestochowy i raczy podswietlac te tablice bo reguła jest taka ze tablica jest wozona na dole przedniej szybi i tylnej i jest wogóle nie podswietlana czyly naprawde czasem trudno dojsc z jaka linie ma sie do czynienia ale to dla MPK drobny szczegól nieistotny zreszta. Zreszta prawde powiedzawszy nie rozbi co chca byle dalo sie do czegos dojsc patrzac na informacje na: tablicy, Filmie, czy wyswietlaczu. Problem w tym ze czasem jes tak filmu juz niema wyswietlacz niedziala lub ilos informacji jest na nim zerowa a tablica jes nieoswietlona i wobec tego tez nieczytelna czyli kompletnie niewiadomo co i jak ale co to kogo obchodzi w koncu to pasazer jest dla MPK a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.06, 10:01 Jeśli tablica jest podświetlona żarówkami (jak w Ikarusach 280 lub Jelczach M11) to lepiej byłoby, gdyby w ogóle nie była, bo w efekcie jej treść zakłóca żółty żarzący się punkcik. Tablice powinno się podświetlać świetlówkami (jak w krakowskich tramwajach). W naszych tramwajach też na to wpadli przy "filmach", ale w Ikarusach 415/435 wymienili kilka świetlówek na żarówki. Efekt łatwy do przewidzenia. Ale rzeczywiście najlepsze rozwiązanie to tablica + świetlówka. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_czewa Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 05.04.06, 14:01 tablica - złe rozwiązanie, są brzydkie i mało czytelne film - mam wrażenie, że u nas w Częstochowie nie potrafią ich obsługiwać wyświetlacz - moim zdaniem najlepsze rozwiązanie, jak widzicie w ikarusach 280 tych nowszych im to nie wyszło za bardzo. A jak zauważyliście w Solarisach im to wypadło bardzo dobrze, więc wyświetlacze się sprawdzą i są najleszym rozwiązaniem. Pod warunkiem, że ktokolwiek się będzie nimi zajmował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 05.04.06, 14:19 Wszytko czy to bedze tablica czy film czy wyswietlacz wymaga choc odrobiny dbałości i zainteresowania. Problem w tymze w naszym MPK tej dbałosci brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 14:29 Dbałości brak ale nie MPK lecz jego chamskim pasażerom, którzy nie potrafia sami zadbać o własne środowisko, także takie teksty mnie śmieszą. Jak zaczęły kasowniki muszą być w wandaloodpornej obudowie żeby jakiemus "miłośnikowi komunikacji miejskiej" nie spodobał się i nie oderwał go ze ściany i tych przykładów można wyliczać i wyliczać, ale wy pasażerowie tego nie widzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 05.04.06, 15:07 > tablica - złe rozwiązanie, są brzydkie i mało czytelne Nie zgodzę się. Tablice są najlepsze, pod warunkiem że je ktoś prawidłowo przygotuje. > A jak zauważyliście w Solarisach im to > wypadło bardzo dobrze O czym Ty mówisz? W których solarisach? W częstochowskich? Przecież nic na tym nie widać. Przeleć ten wątek, to są nawet linki do zdjęć. > rozwiązaniem. Pod warunkiem, że ktokolwiek się będzie nimi zajmował. Jeśli ten warunek jest spełniony, to wszystkie trzy rozwiązania dobrze wypadną. Jeśli nie, to wszystkie będą na nic. W MPK jest to różnie - robią coraz gorsze tablice, ale i tak lepsze to niż działalność przedsiębiorstw w niektórych małych miasteczkach albo niektórych PKS-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 05.04.06, 16:18 Tablice sa njlepszym rozwiazanie w wypadku kiedy wypada cos nietypowego (np. jakis objazd krótkotrwała zmiana trasy lub krancówki) napewno mniej jest zachodu z wypisaniem tablicy niz z przeprogrmowaniem sterownika wyswietlacza czy wpisania zmian na film. Z tym ze MPK powinno jednak pamietac ze tablica powinna byc jednak sensownie oswietlona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 05.04.06, 18:02 No chyba się nie zgodzę. Przeprogramowanie wyświetlacza to parę minut roboty. o ile się ktoś na tym zna, a namalować tablice to już robota warsztatowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 05.04.06, 16:33 Może napiszmy to tak - w Solarisach wypadłoBY to dobrze, gdyby Solaris nie wstawił nam w świetliki przyciemnianych szybek, lub gdyby w MPK pomyśleli i powymieniali te szybki. Koszty groszowe, a efekt murowany. W #94 i #95 wymienili i wyświetlacze są na prawdę znakomicie widoczne, zarówno wieczorem, jak i w dzień. W pozostałych Solarisach wyświetlacze są widoczne praktycznie po zmroku. Wracając do autobusów, jakie powinny się pojawić na naszych drogach w tym roku... co powiesz Rafale na wnętrze "przepięknego MAN-a NG313 Lion's City G": 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=86183 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=86182 Jedyne co mi się podoba we wnętrzu, to przejście pod przegubem. Jest wysokie, natomiast w Solarisie wyższe osoby muszą się schylać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 05.04.06, 18:11 A nie psujże mi humoru przed świętami. Zwłaszcza że ja tym muszę jeździć. Zawsze mówiłem że "niskopodłogowy przegubowiec" to oksymoron. Oczywiście w Niemczech to się sprawdza, ale u nas komunikacja publiczna to delikatnie mówiąc co innego. Najlepsze jest to przejście między siedzeniami na drugim zdjęciu. Dedykuję to tym, którzy tu pisali, że many się nie różnią jakościowo od solarisów. A do tego jeszcze to dziadostwo nie jest w ogóle przystosowane do jakości naszych dróg i po przejechaniu przez tory tramwajowe lub pralkę czuje się wszystkie wnętrzności. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 05.04.06, 21:49 Wolę nie myśleć jakich słów będziesz używał, jeśli (odpukać) pojawią sie takie w Częstochowie. Ja też nie będę zachwycony. Wolę Solarisy U18. Choć i tak uważam MAN-y za mniejsze zło niż Volvo, Mercedesy, czy Scanie. Zarówno MAN-y, jak i Solarisy częstochowscy mechanicy dość dobrze znają, a o wozach innych marek nie mają bladego pojęcia. Mam teraz pytanie do Elektrica... znasz może całą specyfikację przetargową, bo mnie (i na pewno nie tylko mnie) ciekawi jakie warunki MPK postawiło producentom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.06, 09:00 Oj, chłopaki! Mówiłem, żeby się ktoś przeszedł po specyfikację. Co do volvo i scanii - na pewno nie są tak ciasne jak man. A przegubowym citaro chyba nie jechałem. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 05.04.06, 22:32 Delikatnie mówiąc przejście zwłaszcza na drugim zdięciu dość ciasne. Widać różnice w porównaniu z tym 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=65597 . Jednak optycznie wnętrze Mana robi wrażenie solidniejszego i jest przytulniejsze niż Solarisa niestety nie tylko wizualnie. Myślę jednak , że na częstochowskie warunki pojemność i przestronność Mana powinna wystraczyć. W Solarisie przy dość dużym tłoku (ale nie takim że człowiekowi jest wszystko jedno czy się trzyma czy nie) w Solarisie nie ma się czego złapać. Wiem czepiam się :) A tak na dobrą sprawe to wie ktoś na pewno że przetrag jest na niskopodłogowe autobusy? MPK może nam zrobić psikusa i kupić jakieś Connecto tfu tfu tfu i na nic się zda nasza dyskusja czy bardziej odpowiedni do Częstochowy jest Man czy Solaris. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.06, 09:02 > Myślę jednak , że na częstochowskie > warunki pojemność i przestronność Mana powinna wystraczyć. Zaraz, to po cholerę kupować przegubowce? Przecież krótki ikarus zabiera dużo więcej pasażerów, a krótki solaris mniej więcej tyle samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 06.04.06, 15:07 @ p_sc: Racja. Różnica jest widoczna na pierwszy rzut oka. Nie zgodzę się jednak z Tobą w kwestii pprzestronności MAN-a. To nie wystarczy na nasze warunki. Nie widziałeś nigdy Ikarusa 280 na 24, 26, 27, 52, czy 62 załadowanego do granic możliwości? Widziałeś na pewno. W jednego przegubowego MAN-a weszłaby połowa tego. Z Solarisem byłoby dużo lepiej. Dla porównania. Bywam często w Warszawie. Jeżdżę od czasu do czasu linią 175. Kiedyś na tej linii jeździły same MAN-y NG313. Było strasznie ciasno (jak to się mówi - nie było gdzie szpilki wsadzić). W grudniu zeszłego roku pojawiły się na tej linii Solarisy Urbino 18. W grudniu również ja się pojawiłem w stolicy (bywam tam zawsze przed Bożym Narodzeniem i przed Wielkanocą). Jechałem SU18 na 175. Ludzi w autobusie było praktycznie tyle samo (jeśli nie więcej) i był jeszcze spory luz. Co do przetargu, to jest to na bank przetarg na niskopodłogowce. Spójrz sobie na to: > II.2.1) Całkowita wartość lub zakres zamówienia wartość zamówienia: 15.900.000,00 PLN (3.784.903,24 EUR wg kursu 1 EUR = 4,2009 PLN) Jest to fragment przetargu. 15 mln 900 tys. zł spokojnie wystarczy na 18 niskopodłogowców. Policzmy, że krótki kosztuje 700-800 tys. zł, przegubowiec ok. 1 mln. Zliczając wychodzi mniej więcej taka suma. Z resztą przykładowe Conecto kosztuje dużo mniej. Przegubowiec kosztuje mniej niż krótki niskacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 07.04.06, 08:25 > Ludzi w autobusie było > praktycznie tyle samo (jeśli nie więcej) i był jeszcze spory luz. Najgorsze, że takich problemów oficjalnie rozwiązać się nie da, skoro oba produkty mają oficjalne homologacje potwierdzające wyssane z palca pojemności (czyli 180 dla mana). Na szczęście problem rozwiązał się sam, bo Miejskie Zakłady Autobusowe Sp. z o.o. przeniosły wszystkie many do zajezdni "Stalowa", więc na szczęście trzymają się w ogólności z dala od centrum. Przerąbane mają teraz mieszkańcy Tarchomina, bo do ikarusów się ledwo mieścili, a teraz będą mieli większość manów. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 09.04.06, 02:11 O 0:40 wróciółem z Warszawy. Nie miałem wątpliwej przyjemności jechać MAN-em NG313 (jechałem natomiast wiele razy wcześniej), ale za to miałem przyjemność jechać SU18. Przejście między siedzeniami nad 2 osią jest na prawdę szerokie i MAN przegrywa tu zdecydowanie. SU18 posiada też drugą "rzeźnię" w sekcji B. Pierwsza "rzeźnia" w Solarisie jest natomiast dużo większa od tej w MAN-ie. Ten pobyt w Warszawie utwierdził mnie w przekonaniu, że SU18 jest zdecydowanie najlepszym przegubowcem na rynku. Co do linii, na których pojawiły się SU18 po zamknięciu zajezdni "Chełmska", to ważna jest 116, na której MAN-y były bardzo częstym widokiem. Teraz są tam głównie SU15, SU18 i Jelcze M181. Solarisy Urbino 18 pojawiły się również na 131. W ścisłym centrum ciężko spotkać NG313. Ja widziałem je tylko na 175 i 522 (oczywiście jeśli chodzi o centrum). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 19:25 a co to jest rzeznia jesli mozna wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 09.04.06, 20:14 rzeźnia-zakład produkcyjny, w którym dokonuje się uboju zwierząt rzeźnych, patroszenia ich, dzielenia tuszy mięsnej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 21:41 ale chodzilo mi o ta rzeznie w autobusie o ktorej pisal krzyszek Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 09.04.06, 21:47 Rzeźnia to inaczej miejse w autobusie przeznaczone na wózek inwalidzki lub dziecięcy. Najczęściej w nowych autobusach znajduje się na przeciwko środkowych drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.04.06, 10:54 > Najczęściej w nowych autobusach znajduje się na przeciwko środkowych > drzwi. Co nasuwa naturalne pytanie - po co w takim razie podniecać się niską podłogą w pozostałej części, zwłaszcza z tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.04.06, 07:53 > pobyt w Warszawie utwierdził mnie w przekonaniu, że SU18 jest zdecydowanie > najlepszym przegubowcem na rynku. A odkurzaczem jechałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 10.04.06, 16:05 Tym razem nie miałem okazji. Jechałem jednak odkurzaczem wcześniej. Przyznać muszę, że odkurzacz to bardzo pojemny autobus, jednak Solarisem i MAN-em jeździ się przyjemniej, bo nic nie trzeszczy i trzyma się kupy. Poza tym odkurzacze są głośne, niestety tandetnie wykonane i, jak już pisałeś, psujne. Mimo wielu plusów, odkurzacz odpada. Dla niewtajemniczonych: odkurzacz = Jelcz M181. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.04.06, 08:16 > Solarisem i MAN-em jeździ się przyjemniej, Jednak tu też się nie zgodzę. Odkurzacz ma zawieszenie jak na nasze warunki dość ciekawe. Często tym jadę dość długi odcinek i wysiadam z miłym uczuciem. Jedzie się dość jednostajnie i nawet na siedząco jest OK. Tymczasem jazda przegubowym manem jest najlepszym sposobem na wzbudzenie szybkich wymiotów. Wystarczy coś zjeść i przejechać się tym przez tory tramwajowe. Kilka razy uciekliśmy z tego z moją drugą połową, bo naprawdę nie dało się wytrzymać. Solaris - choć pod tym wględem o wiele lepszy, ma niestety jednak więcej wspólnego z odkurzaczem niż z manem. >Poza tym odkurzacze są głośne W dzisiejszych czasach prawie każdy autobus jest głośny. Czasy ikarusów, które delikatnie nuciły melodię silnika już minęły (a propos: Ikarus 435 był strasznie głośny na zewnątrz, ale jego wyciszenie w środku to dzieło sztuki. Zachodnie się nie umywają). Solaris wydaje dość przyjemne dźwięki, ale jazda manem w środku w przyczepie to też okazja do bólu głowy. I jakie to cholerstwo głośne! Ja po prostu nie mogę z tym czymś. On jest fatalny pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 05.04.06, 14:24 Tablica wymaga najmniej zachodu ale jak pokazuje zycie u nas czasem i z tym sobie nie radza. Bo jki sens ma tablica czy film nieoswietlony? Moim zaniem nima zadnego ale moze sie myle i to MPK wie lepiej. Co do wyswietlaczy to jesli ich zawatosc bedze taka jak w Ikarusach 280 to naprawde lepiej sie sprawa tablica. Z tym ze jesli sie jej nie oswietli własciwie to po zachodzie słonca niestety terz jest nieczytelna. Podsumowujac jesli sie o cos nie bedze dbac to bez wzgledu na to co to bedze (tablica film czy yswietlacz jednakowo bedzie do d... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.06, 08:09 Coś Ci się po-ten-tego z tą klimą, ale mam nadzieję, że żaden idiota jej nie zamówił. Co do niemieckich pociągów, zrobiłem skrót myślowy. To prawda, że jeżdżą szybko, ale w 1993 roku w Niemczech przez okna wyglądałem i jakoś nic mi nie urwało. Natomiast mi chodziło na przykład o autobusy szynowe VT627/628, które zakupiły od Niemców Koleje Mazowieckie. I jedzie się tym jak w klatce, nic nie widać, a w kiblu można było chociaż przez okno wyjrzeć. Właśnie dlatego nigdy nie lubiłem jeździć pociągami. Napełnienie w Niemczech - w dużych miastach owszem spore, w małych raczej się z komunikacji nie korzysta. Ale tym bardziej dziwię się, że jeżdżą w tych ciasnych i dusznych autobusach. Tobie to jednak najwyraźniej imponuje. No i dobrze, jeździjcie sobie i cieszcie się, jakie macie nowoczesne. Ja wolę samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.man.czest.pl 02.04.06, 21:38 jak to jest że w innych miastach stawia sie na komunikację szynową, która nie tylko jest szybsza ale i ekologoczna, za to u nas gdzie tramwaj generuje ponad połowę przychodów MPK nic się nie robi aby modernizować i rozwijać ten rodzaj komunikacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.04.06, 15:00 Zwłaszcza w GOPie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 14:42 Jakbyś kochaniutki wiedział ile kosztuje jeden tramwaj to może byś trochę ochłonął i zapał by ci troche spadł. Na modernizację taboru tramwajowego trzeba mieć nie kilka a kilkadziesiąt milionów złotych, a skąd MPK ma je wziąść - może ukraść.A tabor autobusowy także trzeba odmłodzić, bo niedługo nie bedziesz jeżdził nawet autobusem, tylko chodził pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 10.04.06, 18:30 Ano własnie - nowoczesne wagony ( czy moze raczej zestawy) tramwajowe kosztują grube miliony złotych. Poza tym u nas trzeba zaczac od spraw podstawowych czyli remontu i to kompleksowego tego po czym te wagony maj jezdzic. Bo w tej chwili efekt byłby taki ze kupiono by np. 2 wagony tramwajowe które rozsypały by sie po 2 miesiacach jazdy - poczym serwis stwierdzilby ze uszkodzenia nastapilo na skutek niewlasciwych warunków eksploatacji w zwiazku z czym gwaracje na zakupione wagony mozna sobie np, powiesic jako ozdowbe na scianie a za naprawe trzeba zapłąci i to bardzo duzo. Czyli posumowujac siadzmy na ziemi i narazi skupmy sie na remoncie torwoska i trakcji przy okazji wymieniajac autobus na co akurtat jest kasa a o tramwajach pomysli sie wtedy jak beda mialy po czym jezdzic bez obawy o to ze rozsypia sie w czasie jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 12.04.06, 15:07 Ciekawe ile autobusów, i jakich pójdzie pod palnik? Mam nadzieję, że skasują trochę Jelczy, bo kasowanie Ikarusów, w obecnej chwili byłoby poronieniem. Mamy niedostatek przegubowców, więc wypadałoby skasować trochę krótkich. #48 już jest w postępowaniu kasacyjnym. Ja bym proponował jeszcze: #6, #9, #10, #20, #42, #259, #260 i jeszcze kilka innych M11-tek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerf Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.21.pl / *.21.pl 12.04.06, 15:36 Elbla zainwestował w tramwaje 51 mln złotych(budowa nowej trasy, moedernizacja sieci trakcyjnej itd) oraz kupno 6 sladów niskopodłogowych. Skąd pieniądze? 75% z Unii. Miasto ma 2/3 mieszkańców CzęstochowyTrzeba się starać aby mieć gadanie to za mało. www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=17460&id_dz=2&PHPSESSID=25abdf6d55702ae5f0449e172c6ce491 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:56 czemu jestescie na "nie" dla klimy w nowych busach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 12.04.06, 19:33 Przecież pisaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 12.04.06, 21:15 Ja o czym innym, wy o czym innym :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.06, 15:19 Teraz to już nikt nie wie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 13.04.06, 17:27 Chodzi mi o to, że ja pisałem o tym, które autobusy skasują, a smerf odpowiedział na mój list, postem o Elblągu, zaś na post smerfa, gość odpowiedział pytaniem: dlaczego jesteśmy na "nie" dla klimy :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.06, 17:37 No tak myślałem. Nie da się ukryć, że bałaganik się zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 14.04.06, 15:11 To ja teraz polecę z trochę innej beczki... @ lunch... kiedy odbędzie się aktualizacja na csi.inds.pl ? Ostatnia miała miejsce we wrześniu ub. roku. Pisałeś kiedyś, że się chwilowo poddajesz. Może niedługo zaktualizujesz stronkę, bo myślę, że w takim dużym mieście, jak nasze, taki serwis jest potrzebny. Z pewnością masz jakieś materiały potrzebne do aktualizacji (zdjęcia). A wracając do kasacji, to jak uważasz, co powinni kasować: Jelcze, czy Ikarusy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 16.04.06, 13:51 Jesli chodzi o kasacje to raczej powinny być kasowane Jelcze Ikarusów szkoda zwłaszcza że przegubowców nawet jesli dolozymy te nowo zakupione bedze tak na styk juz teraz wiele lini obsłuiwanych jest tylko 2 miast np. 4 przegubowcami i efekt jest taki ze jedzie sie w niesamowitym tłoku jesli ma sie pecha trafic na krótki autobus. Natomiast Jelcze no cuz najlepsze lata maja za soba a co za tym idzie nie bedzie to wielka strata. Teraz przydało by sie pomysleć o zakupie ze 4 sztuk midi busów bo sa linie takie jak np. 35 czy 36 na które np. Solaris czy Jelcz to stanowczo za duzo. Skoro MPK decyduje sie na utrzymywanie tych lini to trzeba sie liczyc z koniecznoscia zakupu odpowiedniego taboru. Zwłaszcza iż npewno takie tbor by sie przydał na tak potrzebne linie nocne w naszym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 16.04.06, 18:45 Dokładnie takie samo jest moje zdanie. Ikarusów szkoda, bo przegubowców jest zdecydowanie za mało. Jelczy mamy dużo, ale niestety niektóre są w "słabej formie" i nadają się już do kasacji. Prawie wszystkie Ikarusy są po remoncie i ich kasowanie nie ma sensu. Co do midibusów, to przecież można kupić używane zza zachodniej granicy. Mogliby kupić ze 4-6 sztuk do obsługi linii 35, 36, 54. W ogóle nie rozumiem obsługi 36 taborem niskopodłogowym. Gdy widzę na tej linii Solarisa albo MAN-a, to mi się scyzoryk w kieszeni otwiera. MAN NM152 na tą linię byłby w zupełności wystarczający. Piszę teraz o autobusach używanych, gdyż MPK się teraz wykosztuje na nowe. Za 5 MAN-ów NM152 zapłaciliby ok. 300 tys. złotych, jeśli nie mniej. Zdjęcie MAN-a NM152: 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=84389 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 16.04.06, 22:01 Bede szczery ja w ogóle nie rozumiem sensu lini 36 przecierz to niema sensu najmniejszego to linia z nikąd do nikąd. To takie sporo krotsze 21 tyle tylko ze kursujace bokiem. Zreszta najlepiej to widac jak sie popatrzy na dociązenie lini - jest praktyczne zerowe. Ta lina wozi głownie powietrze. Podobie zreszta jak linia 35 ale to juz inna sprawa. Ta lina ma wiekszy sens bo stanowi połaczeni Błeszna i Rakowa z US oraz giełda na Legionów wiec powiedzmy moze czasami ktoś tym autobusem jedzie. Natomiast 36 to coś najadziwniejszego - takie niewiadomo co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 16.04.06, 22:07 Jesli załozymy nawet ze jest to linia przydatna to naprawde wystarczy do jej obsługi malutki midi bus. MAN NM152 mimo wszystko chyba jest troche za duzy do obsługi lini na której w autobusie jest ok. 10 - 15 osób. Moim skromnym zdanie Many NM152 nadają sie raczej do obsługi lini podmiejskich. NP na 54 faktyczne mogły by sie sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 17.04.06, 10:14 Ja jednak myślę, że NM152 byłby w sam raz na 36, czy 54. 36 czasmi jeździ więcej osób niż 15. BTW... przed chwilą wyjrzałem przez okno i zobaczyłem na linii 54... Solarisa. Przecież to paranoja. Mamy ich póki co tylko 9 i jeden z nich jeździ na najmniej obleganej linii w Częstochowie. Był to co prawda dopiero 4 przystanek, ale nie wydaje mi się, żeby później 54 jeździły tłumy. Obecnie potrzebne są nam przegubowce i midibusy. Mogli ten przetarg ogłosić np. na 10 przegubowców i 10 midibusów. Autobusów 11-12 metrowych mamy wystarczająco dużo. Najgorzej sprawa wygląda z przegubowcami. Krótkie 12, 24, 26, czy 27 w dni powszednie jest nie do pomyślenia. Ale cóż. Braki są i pasażerowie muszą to niestety odczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 17.04.06, 13:45 Akurat tu sie z toba niezgodze na 36 nprawde nie jezdzi wiecej niz 15 osób akutat moj kolega jedzi dosc regularnie ta linia i zawsze twierdzil ze owszem jemu ona pasuje ale nigdy nie widzal na niej wiecej niz 15 osób nawet niech bedze 20 to i tak az za wiele na MAN- a NM152 tu raczej jesli juz MPK sie upiera widział bym cos w rodzju JELCZ -a M081MB (chodzi mi tu nie o marke - czy konkretny typ autobusu a raczej o jego wielkość) - mim skromnym zdniem na taka linie autobus 7,5 m az nadto wystarczy a jkiej on bedze marki to juz sprawa wtórna byc moze MAN robi cos tak małego ale na tym sie juz nieznam i niechce sie wypowiadać. Zwłaszcza iż take małe autobusy przydał by sie do zapewnienia komunikacji w dzielnicach domków jednorodzinnych gdzie drogi waskie i o tym aby na skrzyżowaniu zmiescil sie autobus normalno gabarytowy czy nawet 10 m mozna zapomniec. Chodzi mi tu np. o Grbówke Kolonie gdzi dzielnica ogromna a nic przez nia nie jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 17.04.06, 14:07 W sumie to masz rację, ale jeśli MPK nie chciałoby kupić takich małych autobusów, to na pewno i tak lepszy na 36 byłby taki MANik, niż SU12. Co do małych autobusów, dł. ok. 7,5 m, to na naszym rynku wchodzi w grę tylko Jelcz M081MB. Na rynku wtórnym można kupić Neoplana N4007. Jeżdżą takie w sieci ZKM Gdynia i w Mysłowickim Transgórze. Nie są już one oferowane na rynku nowych autobusów. Zdjęcie Neoplana N4007: 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=63415 Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 17.04.06, 14:09 Moim zdaniem najlepiej by było, gdyby kupili 4-5 używanych MAN-ów NM152 i jednego używanego Neoplana N4007, lub nowego "Edika" (Jelcz M081MB) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 17.04.06, 17:55 MPK powinno w koncu zrozumiec ze tabor powinno sie miec zróznicowany i stosowac go z głowa. Bo ajk mozna na 27 w godzinach szczytu dac Mercedesa Citaro to idac tym sposobem myslenia wysłac na 36 przegubowca bo co za róznica w koncu gdzi on jezdzi a ze to bedze obled i idiotyzm to w zasadzi nei nic do rzeczy. Ja jestm zdanize w czestochowie potrzebny jest pełen przeglad autobusów od przegubowcw do mikrobusów tylko kazdy z tych autobusów winien byc dany na tak linei gdzie ma sens. Bo o ile na 36 czy 35 czy 54 czy 31 sprawdzi sie 10 metrowy czy nawet 7,5 metrowy autobus bo te line nie sa przeciazone to na 14 czy 17 solaris U 12 to minimum co powinno byc. Jeszcze do tego dochodzi odpowiednia czestotliwosc kursó ale to juz inna bajka. Podobnie jestem zdaniaze komunikacja ncna w naszy mescie juz dawno powinna byc bo mimo wszystko dralowanie z al Pokoju na Jesenna jest dos klopotliwa sprawa po nocy podobnie jak koniecznosc dojscia od Armi Krajowej na Parkitke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podpisik Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 20:41 Wy chyba nie rozumiecie motywów postępowania władz MPK. Ja bym na ich miejscu, by uzdrowić tę chorą sytuację w komunikacji wysłałbym na takie linie jak 12 (regularnie w szczycie jeździ Jelcz), 17 (j.w.), 19 (na tej linii panują dziwne moce, bo autobusy regularnie się tam psują), 24, 26, 27 czy 52 właśnie te krótkie 7,5 m autobusy. Pomyślcie, rodacy w takich autobusach by się najbardziej do siebie zbliżyli. Zwłaszcza w 24 - skoro taki Ikarus 412 o pojemności puszki sardynek potrafi obsługiwać trasę w godzinach szczytu, to mikrobus większej różnicy nie zrobi... Za to przeguby mogą spokojnie jeździć na 34, 36 czy 54. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.04.06, 11:25 Święte słowa. W Wielkanoc na 17 i 24 kursował na przykład poniemiecki man. Tu też 7,5-metrowy midibus nie byłby niczym innym. A rzeczywiście zdarza się na 24 Ikarus 412. A już moja ulubiona akcja to jest planowo niskopodłogowy rozkład linii 24, na który MPK uparcie wysyła co najwyżej solarisa, podczas gdy przegubowe niskopodłogowe many jeżdżą jako ikarusy. Nie ma jak XXI wiek w MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 18.04.06, 08:52 W zupełności się z Tobą zgadzam. MPK powinno mieć w swoim taborze autobusy wszystkich rozmiarów, w przedziałach: 7-8m (mini), 9-10m (midi), 11-12m, 15m, 18m (16,5m w przypadku Ik280). Propozycje rodzaju taboru na wszystkie linie: 11: dni powszednie: P, D soboty, niedziele i Święta: D, K 12: dni powszednie: P soboty, niedziele i Święta: P, D 13: dni powszednie: K wtorki i piątki (dni targowe): P, D soboty, niedziele i Święta: K 14: dni powszednie: D, K soboty, niedziele i Święta: K 15: dni powszednie: K soboty, niedziele i Święta: K, M 16: dni powszednie: P, D soboty, niedziele i Święta: D, K 17: dni powszednie: P, D soboty, niedziele i Święta: D, K 18: dni powszednie: D, K soboty, niedziele i Święta: K 19: dni powszednie: P, D soboty, niedziele i Święta: D, K 20: dni powszednie: K, M soboty, niedziele i Święta: M 21: dni powszednie: K soboty, niedziele i Święta: K, M 22: dni powszednie: D, K soboty, niedziele i Święta: K 23: dni powszednie: P, D, K soboty, niedziele i Święta: K 24: dni powszednie: P soboty, niedziele i Święta: P, D 25: dni powszednie: P, D soboty, niedziele i Święta: D, K 26: dni powszednie: P soboty, niedziele i Święta: P, D 27: dni powszednie: P soboty, niedziele i Święta: P, D 28: dni powszednie: D, K wtorki i piątki (dni targowe): P, D soboty, niedziele i Święta: K 29: dni powszednie: K soboty, niedziele i Święta: M 30: dni powszednie: D, K soboty, niedziele i Święta: K 31: dni powszednie: K soboty, niedziele i Święta: M 32: dni powszednie: D, K soboty, niedziele i Święta: K 33: dni powszednie: D, K soboty, niedziele i Święta: K 34: dni powszednie: K soboty, niedziele i Święta: M 35: dni powszednie: M soboty, niedziele i Święta: S 36: dni powszednie: S soboty, niedziele i Święta: S 51: dni powszednie: D, K soboty, niedziele i Święta: K 52: dni powszednie: P soboty, niedziele i Święta: P, D 53: dni powszednie: K soboty, niedziele i Święta: M 54: dni powszednie: M soboty, niedziele i Święta: S 58: dni powszednie: D soboty, niedziele i Święta: K 58 bis: dni powszednie: P, D soboty, niedziele i Święta: D 62: dni powszednie: P, D soboty, niedziele i Święta: K 65: dni powszednie: D, K soboty, niedziele i Święta: K, M 67: dni powszednie: P, D soboty, niedziele i Święta: D, K 68: dni powszednie: P, D soboty, niedziele i Święta: D, K 69: dni powszednie: K soboty, niedziele i Święta: M Legenda: P - autobus wielkopojemny (przegubowy) D - autobus wielkopojemny (15-metrowy) K - autobus standardowy (12-metrowy) M - autobus midi (9-10-metrowy) S - autobus mini (7-8-metrowy) Co wy na to? Wg mnie tak by mogło być. W razie innego zdania na ten temat piszcie jakie poprawki możnaby było wprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
verbox Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 18.04.06, 12:30 Fajne, nawet niewiele odbiegające od prawdy (wg moich obliczeń). Jednakże na 32 i 33 wysłałbym przeguba (chociaż w szczycie), na 58bis i 67 przegubowy autobus mógłby się chociaż czasami pojawiać w weekendy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 19:08 a oto moja wizja rozlokowania pojazdów niskopodłogowych na liniach miejskich ilość po dostawie tegorocznych niskopodłogowów z założeniem ze wygrał solaris urbino 12 i solaris urbino 18: -------- krótkie: solaris urbino 12 (su12) - 19 szt. man nl222 (man222) - 8 szt. man nl202 (man202) - 6 szt. ikarus 412 (ik412) - 12 szt. przegubowe: solaris urbino 18 (su18) - 8 szt. man ng272 (man272) - 4 szt. ----------- 11 su12 12 su18 13 su12 su12 su12 man222 14 su12 ik412 15 ik412 man202 16 man272 su12 17 su18 18 man202 man202 19 man272 20 ik412 21 ik412 man222 22 man222 su12 su12 23 su12 24 su18 25 su18 su12 26 su18 27 su18 28 su12 su12 su12 man222 29 man202 man222 30 man202 su12 31 ik412 32 su12 su12 33 ik412 34 ik412 35 ik412 36 ik412 ----------- autobusy rozłożone w taki sposób, ze awaryjnie do zagospodarowania na danej linii tym samym typem pojazdu zostają jeszcze: -------- ik 412 - 3 szt. (bo są dość awaryjne) su 12 - 3 szt. (bo byłoby ich najwiecej - 19 sztuk, wiec potrzebny wiekszy zapas) man 222 - 2 szt. man 202 - 2 szt. man 272 - 2 szt. su 18 - 2 szt. -------- Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 18.04.06, 22:35 Ja bym jednak zamienił MAN-a NG272 na linii 16, z SU18 z 25. Chodzi mi głównie o to, że 16 ma pętlę przy Dworcu PKP, gdzie kręci się wielu przyjezdnych. Fajnie by było pokazać przybyszom z innych regionów Polski, że ma się coś nowego (takiego, jakie ma, np. stolica). Poza tym wszystko wygląda jak dla mnie fajnie. Ale i tak, zapewne tak nie będzie. MPK będzie pewnie puszczać nowe autobusy na wszystkie linie. W sumie to nie jest takie głupie. Dlaczego jedni mają non-stop jeździć, np. Jelczami M11, a inni SU18? Wszyscy mieszkańcy są równi. Wiadomo, że nie mówię o liniach 36, czy 54, gdzie wiadomo, że przegubowiec się nigdy nie pojawi. Ale dla pasażerów takich linii również należy się jakiś nowy niskacz. BTW... co do autobusów niskopodłogowych, to byłem pozytywnie zaskoczony we Wszystkich Świętych w ub. roku. Na linii 16 w rozkładzie, jedna brygada powinna być obsługiwana autobusem krótkim niskopodłogowym. Jak wiadomo, linia ta przejeżdża obok cmentarza i krótki autobus w taki dzień byłby poroniony. MPK jednak nie olało pasażerów i wypuściło na tą brygadę MAN-a NG272. To mi się spodobało, ale niestety bardzo często na "brygadach niskopodłogowych" jeżdżą Jelcze M11. Miejmy nadzieję, że po tegorocznych zakupach sytuacje takie nie będą miały miejsca, gdyż będziemy już mieli 45 krótkich i 12 pregubowych niskopodłogowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 23:54 kszyszek napisał: > Wszyscy mieszkańcy są równi. Wiadomo, że nie mówię o liniach 36, czy 54, > gdzie wiadomo, że przegubowiec się nigdy nie pojawi. Ale dla pasażerów takich > linii również należy się jakiś nowy niskacz. zwróć uwagę, ze w zostawiłem w 'zapasie' po 2-3 pojazdy kazdego typu na wypadek awarii autobusu na trasie, po to by zastąpic go autobusem takim samym gabarytowo przypisanym danej brygadzie na danej linii. nie znaczy to oczywiscie ze autobusy te stałyby ciągle w zajezdni i czekały na zgłoszenie, wiec część z nich normalnie mogłyby obsługiwac jakies kursy, a w razie potrzeby zostac przeniesiona na ten który uległ awarii. poza tym nie przypisywałem danym liniom konkretnego autobusu (np. że na linii 13 su12, su12, su12 i man222 ciągle jeżdżą autobusy nr 93, 96, 100 i 88), więc fabrycznie nowe solarisy własnie rotowałyby sie tak, ze na kazdej linii byłaby szansa na pojawienie sie nowego. > Ja bym jednak zamienił MAN-a NG272 na linii 16, z SU18 z 25. Chodzi mi > głównie o to, że 16 ma pętlę przy Dworcu PKP, gdzie kręci się wielu > przyjezdnych. Fajnie by było pokazać przybyszom z innych regionów Polski, że > ma się coś nowego (takiego, jakie ma, np. stolica). ja bym jednak tego nie zamieniał, ostatnimi czasy 16 duzo straciła na popularnosci, a 25 wydaje mi sie duzo bardziej oblegana (a rzadziej jeżdżąca niestety). turysci wędrują głównie alejami, a tam w optymistycznej wersji nowy tabor pojawiałby sie niezwykle często i moglibysmy przyszpanowac :D > Poza tym wszystko wygląda jak dla mnie ciesze sie. :-) wydaje mi sie dosc rozsądnie przydzieliłem typy pojazdów do linii, zakładając ze ikarus412 jest ciasniejszy niz man nl202. na kazdej linii miejskiej jest wiec przynajmniej jeden pojazd niskopodłogowy, reszta kursów oczywiscie obsługiwana niezastąpionymi ikarami 280, superpojemnymi ikarami 415 i 435, no i pozostałymi jelczami. linie podmiejskie potraktowałem po macoszemu, ale mpk juz to wczesniej zrobiło, wiec czuje sie usprawiedliwiony :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.04.06, 11:38 To jakiś wyjątek w działalności MPK. Zazwyczaj dają na te niskacze Ikarusy 280. Tylko niech mi ktoś powie - na linii 29 jest taki autobus (29-02) kursujący tylko 1 listopada i wiadomo, że będzie obsługiwany przegubowcem. To po cholerę jest to "D" w rozkładzie? Dyletanci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.04.06, 11:41 >jedni > mają non-stop jeździć, np. Jelczami M11, a inni SU18? Dlatego, że skoro miasto wydaje ciężkie pieniądze na zakup autobusów dostosowanych do przewozu niepełnosprawnych, to nie po to, że babcia na wózku wyjedzie z domu, stanie na przystanku w II alei i sobie pojedzie na wycieczkę tam, gdzie akurat będzie niskacz, tylko wolałaby móc w rozkładzie sprawdzić, gdzie będzie niskacz. Bo po to je kupili. Ale MPK wciąż nie może tego pojąć. Najpierw uparcie nie oznaczali niskich w rozkładzie, teraz ulubiona ich zabawa to obsługa tych oznaczonych kursów Jelczami M11. Dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.org / *.org 19.04.06, 07:14 Rozwiazanie całkiem niezłe. Z tym ze ja nadal twierdze iz na linie typu 35 i 36 oraz 31 które raczej jada pustawe najlepszym rozwiazaniem byo by wysłac autobus 7,5 metrowy. No max 10 m midibusa. Bo w tej chwili to np. jadacy na tej lini Solaris czy Jelcz wiezie w 70% powietrze. Jesli chodzi o linie 29 to z tego co widzałem tam jest nieco wiecej ludzi (w koncu łaczy tysiąclecie i północ ze szpitalem na Parkitce) nie mniej tłoku tez nigdy nie widzałem i wydaje mi sie iż tu przydał by sie raczej miast autobusu normlno gabarytowego 10 m midi bus. Z tym ze MPK naprwde powinno zastanowic sie nad zakupem (moga byc urzywane) i takiego taboru. Bo wozenie Solarisem powietrza na takiej lini 36 to naprawde niema sensu. Zreszta jak juz pisałem to moim zdaniem to po prostu ta linia niema sensu bo na dobra sprawe to w kazde sensowne miejsce gdzie jedzie 36 mozna dojsc od lini 21. Która jednak jedzie przez tysiaclecie i jest duzo mocniej dociązona a 36 jedzie w zasadzie puste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.04.06, 11:36 Ik 412 są tak awaryjne, że 3 w rezerwie nie wystarczą. Poza tym 412 może być za ciasny na 33 (ta linia w zasadzie jeździ przepełniona), na 14 też. Można zamienić np. z 22 i 29. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:20 obecne autobusy rozlokowałbym następująco (z uwzglednieniem wskazówki luncha 22, 29 za 14, 33) -------- krótkie: solaris urbino 12 (su12) - 9 szt. man nl222 (man222) - 8 szt. man nl202 (man202) - 6 szt. ikarus 412 (ik412) - 12 szt. przegubowe: man ng272 (man272) - 4 szt. ----------- 11 12 13 su12 su12 man222 14 man222 15 ik412 man202 16 su12 17 18 man202 19 20 ik412 21 ik412 man222 22 ik412 man222 23 24 man272 25 su12 26 27 man272 28 su12 man222 man222 29 ik412 man202 30 man202 31 ik412 32 su12 33 su12 34 35 36 ik412 w rezerwie: su12 - 2 man222 - 2 man202 - 2 ik412 - 5 (!) - chyba tyle wystarczy :-) to niemal połowa man272 - 2 Odpowiedz Link Zgłoś
verbox Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 19.04.06, 17:59 Wydaje mi się, że na 24 ten MAN (mimo że niskopodłogowy) to będzie za mało (chyba. że pojedzie jako nowa brygada, nie zamiast którejś z obecnych - przynajmniej częstotliwość minimalnie się zwiększy)... Już lepiej wstawić Ik435, jest bardziej pojemny, a wejście na "pokład" nie przypomina wspinaczki po górach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 19.04.06, 18:43 Masz rację, ale zwracam Twoją uwagę, że obecnie na 24 mamy planowego solarisa i to właśnie w dni robocze w godzinach szczytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 19.04.06, 18:42 Zdejmujesz niskiego z 26? Trochę nie bardzo (cmentarz). Na 12 też by się przydał. Tyle, że tam trzeba przegubów i tu jest problem. Ale gdy zastanawialiśmy się nad tym przed zakupem przegubowych manów, to ja też byłem za uruchomieniem dwóch - właśnie na 24 i 27. Tyle że dziś zrobiłbym to tak: mają być cztery (12,24,26,27), a w przypadku awarii - trudno, wyjedzie za niego solaris, dzięki temu zawsze będzie niski. I jeszcze jeden warunek: musiałby tym zarządzać inny organizator. MPK jest w stanie to zrobić, bo to dobry przewoźnik, ale na dzień dzisiejszy nie widzi większej potrzeby, żeby się wysilać. Im tylko bata nad głową brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 23:55 no cóż, do cmentarza rocha jest jeszcze niskopodłogowe 18 i 31. czestotliwosc nie jest moze zawrotna, ale w przypadku cmentarze kule jest tylko ciut lepiej, bo jeden niski na 16 i dwa na 15, które na danym przystanku i tak pojawiają sie dajmy na to co ok. 1,5 godziny, czyli niemal tak samo czesto co 18 i 31 (no, koło kul troszke czesciej z uwagi na dwie piętnastki). mozna zrobic taki manewr jak mówisz, czyli wszystkie cztery many przypisac do kursów, ja jednak "pójdę na ustępstwo" i dorzuce trzeciego planowego, a jednego zostawie w rezerwie. nowy obejmie linie 12, a w razie awarii dwa zapasowe solarisy będą stanowic rezerwe i dla przegubowych manów i dla solarisów. by wpuścić niskopodłogowca na 26 mozna zrobić pewną roszadę: z 28 zabrać trzeciego mana222 (czyli wrocic do stanu obecnego - dwa niskie) i przenieść go na 25, a z 25 zabrac pojemniejszego solarisa i wstawić własnie na 26. moze man na 25 da sobie rade, choc solaris byłby lepszy, jednak jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma. mozna jeszcze dorzucić pięć ikarusów 435 do planowych (zero w rezerwie, a w razie coś zastąpi go zwykły ikar), tak wiec po powyzszych roszadach i dodaniu ikarusów byłoby: 11 > 12 > man272 ik435 13 > su12 su12 man222 14 > man222 15 > ik412 man202 16 > su12 17 > ik435 18 > man202 19 > 20 > ik412 21 > ik412 man222 22 > ik412 man222 23 > 24 > man272 ik435 25 > man222 26 > su12 27 > man272 ik435 28 > su12 man222 29 > ik412 man202 30 > man202 31 > ik412 32 > su12 33 > su12 34 > 35 > 36 > ik412 ... 52 > ik435 =========== w rezerwie: su12 - 2 man222 - 2 man202 - 2 ik412 - 5 man272 - 1 ik435 - 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.04.06, 07:49 Ale co mają do rzeczy Ikarusy 435? Przecież mowa o niskich podgłogach. W ogóle trzeba by zrobić kompleksowo ten projekt - także z wysokimi. Ale też się okaże, że to bez sensu, bo obecne rozkłady wcale nie są dobre. A jak już, to i trasy trzeba zmienić, bo to co jest teraz na Północy to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.04.06, 11:29 Autobus 15-metrowy nie jest autobusem wielkopojemnym - to po pierwsze (jego pojemność jest mniej więcej taka sama jak Ikarusa 260 i raczej nikt ich w najbliższym czasie nie kupi - to jasne, że 15-stki były niewypałem). Poza tym nie uwzględniłeś niskopodłogowych, więc bez tego cały projekt nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 16.04.06, 13:19 Elektric... wiesz może, czy ktoś się już zgłosił do przetargu? I masz może jakieś informacje dotyczące specyfikacji przetargu? Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.04.06, 11:43 Jak już wspominałem, specyfikację możesz sobie sam odebrać. Natomiast jeśli prosisz kogoś publicznie o podanie firm zgłoszonych do przetargu, to równie dobrze możesz zamieścić ogłoszenie "Szukam mordercy. Cel - teściowa. Zapłacę z góry". Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj 19.04.06, 14:29 Wiesz... na przetargach się nie znam. A co do moich rozmyślań na temat autobusów przypisanych do danych linii, chodziło mi tylko o rodzaje taboru. Autobusy niskopodłogowe przypisał "gosc". Gdyby tylko MPK teraz zrobiło coś w tym kierunku, byłoby ciekawie. Wystarczyłoby przypisanie niskopodłogowców do danych brygad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupi autobusy, a nie tramwaj IP: *.gik.pw.edu.pl 19.04.06, 15:29 Nie do końca rozumiem - przecież są przypisane. Odpowiedz Link Zgłoś