Dodaj do ulubionych

Czterdzieści lat Tysiąclecia

IP: 80.48.252.* 23.12.02, 16:49
Pamiętam,jak linia tramwajowa kończyła sę na wyskości DELICJI
przy Jana PAwła.Na terenach dzisiaj zajmowanych przez Halę
POLONIA,parking i kompleks budunków Bank Częstochowa, Komobex
przy ul.Dekabrystów były sady,a szpital na tysiącleciu to było
hen hen za miastem w polach i ogrodach .Gdzie tam całe to
blokowisko na Tysiącleciu .a Północ???Rozmarzyć się można.
Obserwuj wątek
    • Gość: Waldemar Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.02, 17:56
      Do autora : stwierdzenie "to chyba największy triumf
      socjalistycznego państwa" b.żle świadczy o Pana inteligencji i
      wiadomościach. Przypuszczam równie, że jest Pan gówniarzem,
      ktory nie pamięta tamtych czasów - popełnia Pan poza tym sporo
      błędów stylistycznych i źle buduje zdania.
      • Gość: kasia Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: proxy / 212.160.234.* 24.12.02, 10:03
        skąd u pana tyle jadu
      • Gość: Lukasz Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: *.pl 24.12.02, 13:37
        Wszystkim, którzy się złoszczą (czasem bez powodu), autorowi i
        wszystkim czytelnikom życzę błogosławionych Świąt Bożego
        Narodzenia.
        • piasia Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia 24.12.02, 14:41
          Pamiętam, jak budowali mrówkowiec. I zapaliły się płyty ocieplające. Jaka to
          była frajda dla okolicznych dzieciaków.

I te sady na miejscu Monteksu też pamiętam.... i ulicę Kilińskiego, która
          kończyła się na wysokości poczty, a poczty też nie było. I pola, i ogrody za
          szpitalem......

Jaka ja stara jestem... ;)
          • Gość: pinki Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: 195.117.172.* 24.12.02, 22:35
            Piasia,a pamiętasz wesołe miasteczko mniej więcej w miejscu
            parkingu przed Monteksem? Jeśli tak, to kurze, rzeczywiście
            stara jesteś :-). Cholera, ja też już niemłody.
            • piasia Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia 30.12.02, 14:08
              Gość portalu: pinki napisał(a):

> Piasia,a pamiętasz wesołe miasteczko mniej więcej w miejscu
              > parkingu przed Monteksem? Jeśli tak, to kurze, rzeczywiście
              > stara jesteś :-). Cholera, ja też już niemłody.

Na parkingu przed Monteksem??????? Coś mi świta, ale nie jestm pewna, czy
              naprawdę pamiętam, czy to efekt sugestii.

Pamiętam, że stałe miejsce wesołych miasteczek to był tzw. dołek na rogu
              Dekabrystów i 16-go stycznia.
              • Gość: pinki Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: 195.117.172.* 30.12.02, 17:01
                Zgadza się, wesołe miasteczka bywały tam, gdzie mówisz. Ale na pewno było też
                tam, gdzie ja mówiłem. Pamiętam to bardzo dobrze, bo pierwszy raz zobaczyłem
                tam "diabelski młyn". I nawet się nim przejechałem. Wrażenie było takie, że do
                dziś tego wyczynu nie powtórzyłem, mimo że swego czasu latałem na szybowcach,
                więc z otwartą przestrzenią byłem obeznany. Przez sad obok obecnego Monteksu
                chodziliśmy z Kosmicznej do szkoły nr 42, dopóki nie otworzyli szkoły nr 44.
                Pozdrowienia.
                • piasia Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia 30.12.02, 18:03
                  Ten sad koło Monteksu pamiętam - chodziłam do 42-ej, kiedyś w ciepły dzien
                  poszliśmy z panią na lekcję do tego sadu. Była wiosna, pięknie, ciepło, a po
                  pniu jabloni wędrowały ogromne wstrętne gąsienice - bodajże kuprówka rudnica,
                  niebiesko-rude, włochate, brrrr....

Mieszkałam przy Zawadzkiego, zdarzało się, że na przerwie biegłam do domu po
                  zapomniany blok rysunkowy...
                  • Gość: Pinki Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: 195.117.172.* 31.12.02, 16:54
                    Warto marzyć, marzenia się spełniają. Uwierz w to, a Nowy Rok przyniesie Ci
                    wiele radości i cudownych chwil. "Ziomalce" z jednej dzielnicy. Pinki
    • Gość: pinki Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: 195.117.172.* 24.12.02, 13:48
      Jestem właśnie z Tysiąclecia, z Kosmicznej, i pamiętam jak
      budowano wieżowce przy dawnej ul. Zawadzkiego. W wykopie pod
      jeden z nich ślizgałem się na lodzie. Później nie mogłem
      stamtąd wyjść. Miałem wtedy 8 lat.
      • Gość: Jarek Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 24.12.02, 20:55
        Mieszkalem na Ul. Sowinskiego. Moja szkola na Okolnej Nr.41
        byla otoczona polami, zadna taxowka nie chciala jechac na
        Sowinskiego bo byly kocie lby (drzewa i duzo zieleni).
        Postawili nowy dom partyjny (pozniej ZUS) wycieli wszystko i
        polozyli asfalt. To byly dobre czasy.Pozdrowienia Swiateczne
        dla Wszystkich Czestochowian
        • Gość: Wlodek Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: *.vf.shawcable.net 25.12.02, 09:08
          Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Mieszkalem na Ul. Sowinskiego. Moja szkola na Okolnej Nr.41
          > byla otoczona polami, zadna taxowka nie chciala jechac na
          > Sowinskiego bo byly kocie lby (drzewa i duzo zieleni).

A teraz gdzie jezdzisz taksowka??? Po jakim miescie?

> Postawili nowy dom partyjny (pozniej ZUS) wycieli wszystko i
          > polozyli asfalt.

- Jak wszedzie.

To byly dobre czasy.

- Dla KOGO ???
          -

Pozdrowienia Swiateczne
          > dla Wszystkich Czestochowian

Tez NAJLEPSZEGO ZYCZE

WLODEK
          • Gość: piotrek 2 Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: 195.117.172.* 25.12.02, 09:26
            Włodku, chyba nie zrozumiałeś o czym się mówi, czuję
            wylewającą się z Ciebie żółć.Chyba jesteś bardzo młody, nie
            pamiętasz tamtych czasów. Dla nas, starych to były dobre czasy.
            Drugim wytłumaczeniem twojej złośliwości jest wigilia i fakt,
            że w tym dniu zwierzęta przemawiają ludzkim głosem, tyle tylko
            że noc wigilijna już się skończyła, więc zamilknij i do budy.
            Ciebie też pozdrawiam świątecznie.
            • Gość: Wlodek Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: *.vf.shawcable.net 24.02.03, 04:08
              Gość portalu: piotrek 2 napisał(a):

> Włodku, chyba nie zrozumiałeś o czym się mówi, czuję
              > wylewającą się z Ciebie żółć.Chyba jesteś bardzo młody, nie
              > pamiętasz tamtych czasów. Dla nas, starych to były dobre czasy.
              > Drugim wytłumaczeniem twojej złośliwości jest wigilia i fakt,
              > że w tym dniu zwierzęta przemawiają ludzkim głosem, tyle tylko
              > że noc wigilijna już się skończyła, więc zamilknij i do budy.
              > Ciebie też pozdrawiam świątecznie.

Gdzies mi zniknal ten watek w okolicach swiat, ale trudno nan nie odpowiedziec
              choc po paru miesiacach.
              Piotrek2 pisze:
              "Dla nas starych to byly dobre czasy"
              Wczesniej zapytalem dla kogo byly dobre ???
              A no wlasnie trzeba przypomniec.... Dla calej sfory towarzyszy, ormowcow
              ubekow, tych "czestochowian" z kwaterunkowych przydzialow, chloporobotnikow
              maslanych [bo za maslo] magistrow. I miastowych z blokowisk, bo "DALI NAM
              MIESZKANIA"
              Dla kogo jeszcze byly dobre? Dla tych co mieli wstep do sklepow za zoltymi
              firankami, stolowek w.... I jeszcze tak dlugo mozna.
              Takze dla starych inteligentow co elegancko proponuja ..."zamilknij i do
              budy". Odrazu widac ze Piotrkowi ci co mieli jeszcze lepiej w 1975 roku
              granice miasta przesuneli...zeby tez mial dobrze :))))
          • Gość: Jarek Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 26.12.02, 21:14
            Gość portalu: Wlodek napisał(a):

> Gość portalu: Jarek napisał(a):
            >
            > > Mieszkalem na Ul. Sowinskiego. Moja szkola na Okolnej Nr.41
            > > byla otoczona polami, zadna taxowka nie chciala jechac na
            > > Sowinskiego bo byly kocie lby (drzewa i duzo zieleni).
            >
            > A teraz gdzie jezdzisz taksowka??? Po jakim miescie?
            >
            >
            >
            > > Postawili nowy dom partyjny (pozniej ZUS) wycieli wszystko
            i
            > > polozyli asfalt.
            >
            > - Jak wszedzie.
            >
            > To byly dobre czasy.
            >
            > - Dla KOGO ???
            > -
            >
            >
            > Pozdrowienia Swiateczne
            > > dla Wszystkich Czestochowian
            >
            > Tez NAJLEPSZEGO ZYCZE
            >
            > WLODEK
            Mieszkam teraz w Kanadzie i zadna taxowka nie jezdzilem.Przez
            takie wlasnie odgryzanie (zazdrosc) nie ma po co wracac.
    • Gość: Ślązak Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: 213.227.75.* 09.02.03, 00:53
      Częstochowa to zapyziała zkomunizowana pipidówka
      • Gość: xx Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: *.icis.pcz.czest.pl 09.02.03, 01:01
        Chlopie nie wiem skad jestes - ale nie przynos wstydowi Slaskowi, nazywajac sie
        Slazakiem i wypowiadajac sie w ten sposob.

Dyskretytujesz swym poziomem innych Slazakow.

Skonczylem - pyrsk :)

Gość portalu: Ślązak napisał(a):

> Częstochowa to zapyziała zkomunizowana pipidówka
        • Gość: Filip Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: *.look.ca 09.02.03, 06:26
          Czestochowa to miasto o wielkich szansach !
          Nasuwa sie tylko pytanie; czy mieszkancy jego pojma sens polskosci i przestana
          zachowywac sie jak dzieci, kapryszac wirtualnie pomiedzy dolnym Borneo a
          Wyspami Hula-Gula, Paryzem i Nowym Jorkiem schodzac wreszcie na ziemie i to
          wlasnie w Czestochowie, dostrzega niezwykly urok tego miasta. Ba, wasze miasto
          to historia Polski....
          A tam!- powiecie, takie gadanie. Nie ! ...To jest prawda co Filip pisze.
          Czasami spaceruje w alejach. Ida pielgrzymki na Jasna Gore. Patrze na nich z
          podziwem. Widac na nich zmeczenie, kurz, a na nogach bardzo czesto plastry,
          popekane odciski. Nadal ida. Ida wytrwale, po co oni tak ida. Nie mozna to
          autobusem podjechac. Mozna - ale oni ida dla hartu ducha. Ida bo Maryja im tak
          kazala chodzic od wiekow. Moze przeszli 100, moze 200, a moze 500-set
          kilometrow. I w dodatku spiewaja piesni religijne. Po co oni spiewaja, udaja
          czy w nich zapal taki ? Moze sie zawzieli przeciwko wszystkiemu rzadowi, komunie
          wyzyskowi, anarchii, bezprawiu, spolecznej niesprawiedliwosci? Czy nie
          zastanawiacie sie ? Co oni swoja postawa demonstruja ? I po co to wszystko ?

Prawda ?.....ciekawy temat ! No i co ? Jak ich witasz? Tak, tak, ty -
          mieszkaniec Czestochowy, czy myslisz ze oni ciebie nie obserwuja ? Widza jak
          odwracasz sie na piecie plecami do nich. By oswiadczyc im swa ignorancje.
          Opdpowiesz; Jesli to robia dla mnie to im powiedz zeby tego nie robili bo to mi
          zwisa.
          A jesli to robia dla siebie bo w ten sposob sie umacniaja duchowo. A jesli to
          robia dla swego kolegi kolezanki ktora/ry obok ich idzie ?
          A jesli jest to pielgzymowanie stalo sie aktem, forma wzajemnego sobie
          wyznania milosci, szczerosci, zaufania ?
          Nie to nie sa banalne pytania......No i co - jak ich witasz ?...ty
          Czestochowianin !
          A jesli ci ludzie z malych wiosek powiedzmy kaszubskich snili dlugi czas o tym
          by pojsc pieszo do Czestochowy i w tych snach Czestochowianie wygladali na
          wyjatkowo sympatycznych ludzi i witali ich zmeczonych podroza nie plecami ale
          na moment zatrzymaniem sie by na nich popatrzec, przyjaznie usmiechnac sie
          lub pomachac przyjaznie dlonia.
          Sprobuj byc moze wowczas ow sen o przybywaniu do Czestochowy dopelni sie !
          • Gość: pilgrzym Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: 213.199.237.* 24.02.03, 02:27
            pielgrzymi i ich sny ciekawe pewnie niektorzy rzeczywiscie ida po to o czym
            mowisz, ale nie wiem czy wiesz ze ci ow pielgrzymi wala w parku browary az milo
            a ile kondomow, ciekawe co sobie sprzataczki mysla po wyjezdzie tych ow
            pielgrzymow. czewa rulez !!!
            • Gość: piÄ?Ä?dziesiÄ?t Re: CzterdzieĹ?ci lat TysiÄ?clecia IP: *.sportrebel.pl 09.07.13, 00:29
              PiÄ?Ä?dziesiÄ?t lat minÄ?Ĺ?o.
              • Gość: babcia ola Re50 nadchodzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.13, 11:29
                Powspominajmy te ciekawe czasy!
                • Gość: wnuczek babci joli Re: Re50 nadchodzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.13, 13:32
                  Ile własciwie w dzielnicy 1000-lecie ludzie już mieszkają?
                  • Gość: ddsds Re: Re50 nadchodzi. IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 23:28
                    PO chusteczke odkopujesz taki stary temat????
                    • Gość: abcdeeg Re: Re50 nadchodzi. IP: *.hostowo.eu 13.07.13, 12:46
                      Gość portalu: m. oherowy berecik miglanc napisał(a):

> PO chusteczke odkopujesz taki stary temat????

A tobie to wolno? Okolo 20 watku archiwalnych, aby spamowac, ublizac innym, uruchomiles ty forumowy chamie.
                      Jesli ludzie z przyjemnoscia sie wpisuja to co? Zle? Forumowy bandyto.
    • blanc Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia 11.07.13, 22:43
      Tysiąclecie, początków nie pamiętam. Pamiętam za to gdy budowano "pecek", widziałem to z okien, a także linię tramwajową kończącą się przy Promenadzie, czy budowę hali Polonia.
      Pozdrowienia dla ziomali;)
      • speleus Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia 12.07.13, 20:19
        blanc napisał:

> Tysiąclecie, początków nie pamiętam. Pamiętam za to gdy budowano "pecek", widzi
        > ałem to z okien, a także linię tramwajową kończącą się przy Promenadzie, czy bu
        > dowę hali Polonia.
        > Pozdrowienia dla ziomali;)
        Na Tysiąclecie wprowadziliśmy się w 60 roku, ale już stały bloki na Kosmicznej i Księżycowej. Tramwaj miał pętlę przy Delicjach i budowali wtedy energetyka / dom na nogach /. Skwer Kaliny Jędrusik , to był wielki dół z domkiem pani Majerowej u której kupowało się warzywa. A dalej rosło żyto , aż pod sam Kiedrzyn. Na wysokości Kiedrzyńskiej 120 stał domek i tam można było kupić jajka i mięso. Pozdrowienie dla wspominaczy.
        • Gość: mella Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 13.07.13, 10:21
          Wspaniali ludzie odbudowali Polskę z ruin, stracili swoją młodość, teraz są wykleci, nazywa sie ich komuchami albo moherami, ich czeka to samo od swoich dzieci. A te redakcje plotkarskie powinni pozamykać, to one sieja nienawiść i ksenofobie . żeby tak Polak polaka poniżał !
          • Gość: do melli Re: Czterdzieści lat Tysiąclecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 12:16
            Nareszcie ktoś potrafił napisać kto tą Polskę budował z ruin wojny .A teraz ci poniżej 50 zapominają i stają się bohaterami ostatnich 30 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka