Dodaj do ulubionych

Stacje benzynowe

IP: 80.54.171.* 09.05.06, 08:40
W ostatnich dwóch miesiącach miałam dwa razy awarię samochodu z powodu jak to
określili mechanicy złej jakości paliwa.Tankowałam przy Realu na stacji
NETLE.Czy możecie polecić mi ,, pewne" stacje benzynowe,bym nie musiała
wydawać ciągle na naprawę samochodu?
Obserwuj wątek
    • wed05 Re: Stacje benzynowe 09.05.06, 08:48
      Shell
      • Gość: ania Re: Stacje benzynowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 09:01
        statoli
    • Gość: rywal Re: Stacje benzynowe IP: 80.54.171.* 09.05.06, 17:00
      Ja też nie mam zaufania do NeTLE
      • Gość: Krzychu Re: Stacje benzynowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 21:16
        Zawsze tankuje na Auchanie i nigdy nie mialem problemu
        • nalesniku Re: Stacje benzynowe 09.05.06, 21:22
          tez prawie zawsze leje na maxa w auchanie (w czewie i we wroclawiu). autko
          chodzi perfekt, nigdy zadnych problemów.
    • Gość: konrad Re: Stacje benzynowe IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.05.06, 21:51
      shell jana pawla paliwo tanie i dobre ale co do domierzania dystybutorow to nie
      jestem przekonany w 100% (co nie oznacza iz moze to byc tylko zludzenie)
      statoil kolo reala ilosc i jakosc ok
      orlen na barbary ilosc i jakosc ok
      • Gość: heniek Re: Stacje benzynowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 23:46
        a ja tankuje na JET-cie i jest ok. nie mam problemów z autkiem
    • Gość: zzz NESTE jest OK IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 10.05.06, 09:05
      Ja tankuje na NESTE odkad ja zbudowali i nigdy nie mam problemow, a tankuje 2
      auta. Natomiast Statoilu nie polecam bo po ich benzynce mialem kiedys problemy,
      ale to bylo ze 2 lata temu wiec moze sie juz poprawili, jednak ja sie kilka razy
      zawiodlem i ich omijam.
      • Gość: konrad Re: NESTE jest OK IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.05.06, 09:45
        Z opinii mechanikow wynika iz nowe auta z delikatniejszymi jna zabrudzenia
        silnikami nie powinny jezdzic na paliwie z neste
      • Gość: q Re: NESTE jest OK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 12:00
        najlepiej zgonic na paliwo - tylko nie opowiadaj ze serwisujesz auto
    • Gość: WEGier prawda o stacjach IP: *.net.pl / *.net.pl 10.05.06, 10:27
      Dużo jeżdze i co się z tym wiąże dużo tankuje,a znam się na tym :
      NESTE - zła jakość i oszukiwanie na ilości
      JET - zła jakość (bardzo zła)
      SHELL - bez zastrzeżeń
      BP - bez zastrzeżeń
      STATOIL - bez zastrzeżeń
      TESCO - jakość dobra, oszukiwanie na ilości
      AUCHAN - zależy od dostawy, nie oszukują na ilości ale czasem jakość gorsza,
      mniej oktanów
      ORLENY - zależy od stacji (raczej ok, z wyjątkami)
      Ad wszystkim stacjom zdarza się gorsza jakość, bo nie mają jednego dostawcy
      tylko jak się skończy limit to biorą od krętaczy np z radomska
      • Gość: ja Re: prawda o stacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:05
        Jednak mało sie znasz. Co w/g Ciebie znaczy oszukiwanie na ilości? Odmierzacze
        są legalizowane przez inspektora z urzędu miar. Na kazdym dystrybutorze jest
        iles tam plomb na ktorych jest oznaczenie inspektora. Zerwanie jednej plomby
        wiąze sie z koniecznoscią zmiany reszty plomb a co za tym idzie koniecznoscią
        wezwania inspektora na litrazowanie. Jezeli ktos ma wątpliwoci wystarczy
        poprosic o swiadectwo legalizacji. Poza tym dystrybutor jest tylko urządzeniem
        i nie da sie ustawic wydawania co to mililitra dlatego są odpowiednie normy w
        ktorych na pewno sie mieszczą. Pracuje na stacji dosc długo i wiem jak sie to
        wszystko odbywa.
        • Gość: WEGier Re: prawda o stacjach IP: *.net.pl / *.net.pl 11.05.06, 15:24
          A zatankowałeś kiedyś do osobówki nie na rezerwie, która ma bak 50l, 49l ? Bo
          mnie to już kilkakrotnie spotkało (nie koniecznie takie ilości) w Częstochowie.
          Nie interesuje mnie ile mają plomb i innych zabezpieczeń, kiedy się mnie w ch..
          robi. A spróbuj poprosić o miarkę (która niby jest obowiązkowa), usłyszysz pare
          ładnych, wyuczonych wymówek. Co do "wydawania" szerloku to w zime jest inny
          przelicznik a w leci inny - benzyna zmienia się pod wpływem temperatury. W lato
          tracimy w zimie zyskujemy. Pozdro pieniaczu
          • Gość: ja Re: prawda o stacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 18:03
            A czytałes w instrukcji samochodu jakiej pojemnosci jest zbiornik? A czy w
            butelcje o pojemnosci 1 litra miesci sie rowno 1 litr i ani kropli wiecej? Sam
            sie zastanow. A co do zmiany objetosci paliwa pod wpływem temperatury to tez
            nie jest tak jak mowisz, bo zmiane mozna zaobserwowac na duzych ilosciach a nie
            na 50 litrach. Myśl to nie boli.
          • Gość: aj Re: prawda o stacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 18:05
            Co do przelicznika to zawsze jest ten sam. Jest przyjeta srednia +15 stopni.
          • Gość: ja Re: prawda o stacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 18:20
            a i jeszcze jakbys mogł wytłumaczyc w jaki sposob tracisz a w jaki sposob
            zyskujesz jezeli przez dystrybutor paliwo przechodzi latem czy zimą w podobnej
            temperaturze? straciłbys gdybys zatankował latem a wyjezdził to paliwo
            zimą "pieniaczu".
            • dr.zymala Re: prawda o stacjach 12.05.06, 21:29
              Gość portalu: ja napisał(a):

> a i jeszcze jakbys mogł wytłumaczyc w jaki sposob tracisz a w jaki sposob
              > zyskujesz jezeli przez dystrybutor paliwo przechodzi latem czy zimą w podobnej
              >
              [...]

ano w taki, że na jednej stacji w Częstochowie wlewali mi zwykle więcej niż ma w
              zbiorniku. Postanowiłem sprawdzić i wlałem sobie do wyskalowanego kanisterka 5
              litrów wg. dystrybutora. Brakowało i to nie był błąd statystyczny!. Po
              zgłoszeniu sprawy obsłudze stacji muślałem, że chociaż przeproszą! Niestety,
              wezwali policję z powodu tankowania do pojemnika plastikowego i robienia
              "zagrożenia" z tego powodu. Panowie przyjechali i ... wytłumaczyli mi, bym
              spokojnie odjechał i zapomniał o tym małym, nikomu nie potrzebnym incydencie.
              I co Ty na to?

• Gość: ja Re: prawda o stacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 22:29
                Jejku ludzie, az mi brakuje słow. Czy Ty myslisz ja jak ktos ma oszukiwac na
                paliwie to zauwazysz to na 5 czy na 50 litrach. Dystrybutor oszukuje, a Ty
                miałes idealny kanister o pojemnosci 5 litrow tak jak i w aucie jak napisane
                jest 50 to jest 50. I w aucie tez lejesz paliwo bezposrednio do zbiornkika, nie
                ma przewodow paliwowych i wskazniki idealnie pokazują rezerwe. Na stacji
                sprzedaje sie dziennie kilka tysiecy litrow paliwa, myslisz ze ktos ustawiłby
                dystrybutor zeby kazdy kto leje do kanistra skapnął sie ze brakuje? A co do
                policji to przesadzili, ale sprzedawca ma obowiązek zwrocic uwage klientowi
                powinien lac do kanistra z atestem, takie przepisy.
                • Gość: WEGier Re: prawda o stacjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 01:45
                  Po pierwsze - jest coś takiego w nowych samochodach jak komputer, ktory w miare
                  dokładnie pokazuje. Taki badziew, ale czasem sie przydaje, wiesz nie jest
                  idealny, myli się aż do 0,01 litra.
                  Po drugie - jak kupujesz samochod z salonu, to ma taka książeczkę z instrukcją
                  obsługi i wszystkimi danymi - ale wiesz producenci kłamią, specjalnie piszą że
                  bak ma 50litrow jak ma 45l.
                  Po trzecie tak, masz racje producenci karnistrow kłamią
                  Po czwarte - bredzisz, albo jestem nierozgarniety - wytłumacz mi to "Na stacji
                  > sprzedaje sie dziennie kilka tysiecy litrow paliwa, myslisz ze ktos ustawiłby
                  > dystrybutor zeby kazdy kto leje do kanistra skapnął sie ze brakuje?"
                  Po piate - gadasz jak jeden moj "nieznajomy" kierownik stacji - na wszystko masz
                  odpowiedz.
                  • Gość: jaa Re: prawda o stacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 10:14
                    Nie bede z Tobą dyskutował bo i tak Cie nie przekonam, Ty sie na tym znasz bo
                    duzo jezdzisz. Ale powiem Ci tak: mam nadzieje, ze to u mnie tankujesz, bo za
                    kazdym razem jak tankujesz do pełna to rysam Cie na jakies 10 zeta. Ty
                    tankujesz a ja mam z tego dwa browary. Wiec zapraszam, przyjezdzaj czesciej.
                    • Gość: WEGier Re: prawda o stacjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 21:45
                      oj zaufaj mi że podjade, nigdy nie zostawiam pewnych spraw niedokończonych.
                      Pewnie nie pamiętasz, ale ja ci przypomne panie kierowniku. Nie dzisiaj, nie
                      jutro ale wkrotce. Oczekuj ....
                      • Gość: jaaa Re: prawda o stacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 07:43
                        Zapraszam, oczekuje z niecierpliwością.
            • Gość: WEGier Re: prawda o stacjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 01:50
              taaaaak, bo dystrybutor ma klimatyzowane węże i utrzymuje stałą temp. +15C.
              Napewno w ramach bezpieczeństwa jest potrzebne urządzenie klima w dystrybutorze,
              NIEZBĘDNE
              • Gość: jaa Re: prawda o stacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 10:20
                Stary, rozwalasz mnie za kazdym razem. Nie wiem czy wiesz ale paliwo nie jest
                przechowywane w dystrybutorze tylko w zbiornikach, ktore najczesciej znajdują
                sie pod ziemią i z tamtąd są pompowane. A poz ziemią, obojetnie czy jest mroz
                czy jest upał, jest jedna temperatura. Ale ty sie na tym znasz bo duzo jezdzisz.
    • Gość: xx Re: Stacje benzynowe IP: 80.54.171.* 10.05.06, 21:43
      Obecnie na naszych stacjach jest dobre paliwo. A to że miałaś awarje samochodu-
      to poprostu pech. Mechanik zawsze na coś zgoni. Najlepiej na paliwo, bo wie że
      i tak tego nie sprawdzisz.
      • morpheuss456 Re: Stacje benzynowe 10.05.06, 21:52
        auchan, tesco OK!
        • Gość: olo Re: Stacje benzynowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:08
          BP jest OK.
    • Gość: Ivory Stacja Paliw Claudia w Rudnikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:23
      Paliwo z rafinerii Slovnaft, pod stałą kontrolą rafinerii, zero chrzczenia,
      100% pewności, przystępne ceny. 1-5 taniej niż w Orlenie, 6 groszy taniej niż w
      Statoil.Polecam ja tam tankuje i jestem bardzo zadowolony, coprawda mam po
      drodze ale kazdy kto jedzie w kierunku radomska starą trasą powinien się
      powstrzymać od tankowania w miescie i zatankować na Claudii. Jezdze disel-em i
      naprawde czuje roznice, auto ma "kopa".
      • Gość: ret Re: Stacja Paliw Claudia w Rudnikach IP: *.net.pl / *.net.pl 12.05.06, 09:04
        up
        • Gość: morning calm Re: Stacja Paliw Claudia w Rudnikach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.06, 11:41
          Fachowcy...
          Paliwo w Polsce jest z dwoch zrodel i wszystkie stacje maja to samo. Ewentualnie
          w rafineriach sa dodawane wzbogacacze i na tym sie konczy ingerencja. Mowa
          oczywiscie o stacjach koncernowych, Orlen, BP, Statoil, Shell, Jet, "nonamy"
          rowniez maja paliwo z tych rafinerii, ale przepompowanie z cysterny do
          zbiornikow nie odbywa sie w takiej procedurze jak na tych w/w. Dlatego moga po
          prostu tam dolewac.
          Wszystko na ten temat.
    • Gość: Harry_man Re: Stacje benzynowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 21:43
      Osobiście problemy z powodu paliwa miałem 2x w życiu. Raz w Chorwacji i raz na
      stacji niedaleko Częstochowy... Z czystym sumieniem polecam Orlen na Barbary i
      BP na J.P. - naprzeciwko trójkąta

pozdrawiam i na niepewnych mechaników też radzę uważać (zwłaszcza kobietom!)
      • Gość: martin Re: Stacje benzynowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 16:23
        jeżeli masz problemy z samochodem nie zawsze musi to być paliwo, ale jeżeli coś
        jest nie tak zmień stację i wtedy się okaże czy to faktycznie wina paliwa. Są
        pewnie jeszcze stacje gdzie handluje się kaszaną ale to już w tej chwili jest
        na minimalną skalę. Wystarczy popatrzeć na ceny i wtedy widać gdzie jest dobre
        a gdzie nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka