Dodaj do ulubionych

Nowe mercedesy dla MPK

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 21:45
na reszcie cos pomysleli...z tymi busami..chociaz mogli by kupic solarisy
przegubowe takie jakie jezdza po stolicy..ale cos nie ja to kupuje:D
Obserwuj wątek
    • Gość: (L)elo Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 21:51
      no piekna sprawa ale zobaczymy jak beda smigaly?! ale napewno lepiej niz te
      stare trupy jak autobus nr 288
      • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 10:53
        Od #288 to proszę się odczepić bo to jest autobus historyczny i ma zostać.A po
        za tym wole te stare Ikarusy niż to conecto.I z czego się prezes cieszy.Że
        kupili szmelc.No cóż dopóki się władza nie zmieni tak będzie. W większości miast
        ujednolica się tabor ale nie w Częstochowie. Ciekawe kto wygra następny
        przetarg. Może Jelcz albo Volvo.
    • Gość: Beny Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 21:55
      zgadzam sie powinni wurzyciuc na zlom ten 288!!!! i te wszystkie strupy...:D i
      jeszcze nie podobaja mi sie krotkie wysokopodlogowe...dziadostwo w tym miesice...
      • Gość: (L)elo Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 21:57
        tak jest Beny Częstochowa chce jezdzic dobrym sprzetem kupujemy Miesieczne wiec
        wymagamy
      • Gość: DWójcik CKMKM #288 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 14:35
        #288 jest pod opieką (narazie "duchową") Częstochowskiego Klubu Miłośników
        Komunikacji Miejskiej. Klub ten w niedługim czasie rozpocznie działania na rzecz
        ratowania tego pojazdu i zarejestrowania go, jako pojazd historyczny (w tej
        chwili jest to jedyny ocalały, pierwszy przegubowy Ikarus w Częstochowie) wraz z
        przywróceniem mu pierwotnego wyglądu wewnętrznego i zewnętrznego.

A nowych zakupów MPK, jako członek CKMKM komentować nie będę. To nie nasza rola...
        • Gość: lunch Re: #288 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 15:24
          Dominik, co Ty rozumiesz pod "jedyny ocalały, pierwszy przegubowy Ikarus".
          Pomijam odwieczny spór o wyższość 288 nad 359, bo dla mnie większą wartość ma
          ten drugi. Ale 288 to taka składanka, że nie bardzo wiadomo, jak to
          zaklasyfikować. Bo ocalały to on może jest, ale w bardzo niewielkim stopniu. W
          końcu pudło, czyli to co widzimy, już dawno leży na złomowisku.
          • Gość: Konrad Pruciak Re: #288 IP: 194.114.147.* 02.06.06, 17:24
            Stawiamy sobie za cel odtworzenie wnętrza #288 zgodnie z układem z 1982 roku, a
            więc np. układ siedzeń miałby wrócić do opcji z modelu 280.02. Co do nowych
            autobusów, to też nie będę komentował zakupu, poza tym nie sposób oceniać
            czegoś, z czym nigdy nie miało się styczności. Zastanawia mnie jedynie kwestia
            numerów taborowych.
    • Gość: p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 22:03
      Mam nadzieję że te siedzenia będą takie same jak te na zdięciu poniżej.
      transport.asi.pwr.wroc.pl/2-80115.html
      Wyglądają na bardzo "wygodne".
      Ciekawe czemu prezes nie chciał się przyznać do tego zakupu, chyba sie nie
      wstydzi?
      • Gość: Harry_man Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 22:48
        > Ciekawe czemu prezes nie chciał się przyznać do tego zakupu, chyba sie nie
        > wstydzi?

Ja bym się wstydził. Przetarg został roztrzygnięty tylko na podstawie $$$$
        pomijając wogóle takie czynniki jak wygoda/dobro pasażera i kierowcy. Tylko
        pogratulować.....
        O wspieraniu zagranicznego rynku zamiast rodzimego już nie wspomnę... Rozumiem
        jeśli solaris byłby jakimś kompletnym złomem który wogóle nie przystaje do
        mercedesa. Ale z opini wynika, że jest zupełnie odwrotnie.
        No cóż, ja MPK nie jeżdżę, więc niech martwią się ci, co jeżdżą ;)
    • Gość: Beny Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 22:06
      powinni jeszcze zrobic kilka nowych lini...np zeby jezdzilo wiecej przez stradom...a dokladnie przez zacisze..ale to sa tylko marzenia bo prezydent i prezes mpk niczego sobie z tego nie robia..tak jak z tramwajami..eh;/
      • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 01.06.06, 23:16
        Również wypowiadałem się na forum pod wątkiem "wyniki przetargu na autobusy dla
        MPK". Przetarg ów jest totalną porażką i jawnym oszustwem. Wysokopodłogowe
        przegubowce, na dodatek w wersji 3-drzwiowej są ogromnym nieporozumieniem.
        Niestety jest tak, że cena wygrywa, ale w tym przypadku nie wygrała cena, tylko
        jawne oszustwo - sentyment do pana Laszlo z EvoBusa. Mam nadzieję, że Solaris
        oprotestuje ten przetarg i na całą sprawę spojrzy CBA. A prezes nic nie mówi,
        bo został przyłapany na oszustwie i boi się, że się wszystko wyda. I oby się
        wydało. Solaris jest obecnie najlepszy na rynku (nie tylko w Polsce, ale i w
        całej Europie - zarówno wschodniej, jak i zachodniej). Mam nadzieję, że złoży
        protest, oszustwo zostanie wykryte, EvoBus zostanie odsunięty od przetargu, a
        Solaris go wygra. Tak byłoby najlepiej zarówno dla całej załogi MPK, jak i dla
        pasażerów. Nawet kierowcy nie cieszą się z wyrganej Merca. O mechanikach nawet
        nie wspomnę. Nie dziwię się ani jednym, ani drugim. Pasażerowie również nie
        będą zachwyceni. 54 miejsca siedzące w autobusie miejskim to przesada. Ok. 40
        jest optymalnym rozwiązaniem. Oby wszystko się wydało. Wszyscy będą zadowoleni,
        kierowcy, mechanicy, a najbardziej pasażerowie. Nie piszę tu o Citaro, bo to
        dobry autobus, ale Conecto w Częstochowie jest dla mnie niezrozumiały, w
        Częstochowie, która ma tylko 4 niskopodłogowe przegubowce. Pozdro 4 all.
        • Gość: gosc Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 04:39

kszyszek napisał:

> Również wypowiadałem się na forum pod wątkiem "wyniki przetargu na autobusy
          dla
          >
          > MPK". Przetarg ów jest totalną porażką i jawnym oszustwem. Wysokopodłogowe
          > przegubowce, na dodatek w wersji 3-drzwiowej są ogromnym nieporozumieniem.
          > Niestety jest tak, że cena wygrywa, ale w tym przypadku nie wygrała cena,
          tylko
          >
          > jawne oszustwo - sentyment do pana Laszlo z EvoBusa. Mam nadzieję, że Solaris
          > oprotestuje ten przetarg i na całą sprawę spojrzy CBA. A prezes nic nie mówi,
          > bo został przyłapany na oszustwie i boi się, że się wszystko wyda. I oby się
          > wydało. Solaris jest obecnie najlepszy na rynku (nie tylko w Polsce, ale i w
          > całej Europie - zarówno wschodniej, jak i zachodniej). Mam nadzieję, że złoży
          > protest, oszustwo zostanie wykryte, EvoBus zostanie odsunięty od przetargu, a
          > Solaris go wygra. Tak byłoby najlepiej zarówno dla całej załogi MPK, jak i
          dla
          > pasażerów. Nawet kierowcy nie cieszą się z wyrganej Merca. O mechanikach
          nawet
          > nie wspomnę. Nie dziwię się ani jednym, ani drugim. Pasażerowie również nie
          > będą zachwyceni. 54 miejsca siedzące w autobusie miejskim to przesada. Ok. 40
          > jest optymalnym rozwiązaniem. Oby wszystko się wydało. Wszyscy będą
          zadowoleni,
          >
          > kierowcy, mechanicy, a najbardziej pasażerowie. Nie piszę tu o Citaro, bo to
          > dobry autobus, ale Conecto w Częstochowie jest dla mnie niezrozumiały, w
          > Częstochowie, która ma tylko 4 niskopodłogowe przegubowce. Pozdro 4 all.

nudny juz jestes z tymi solarisami:(

• kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 08:18
            Nie jestem nudny, bo Solaris zgłosił się do przetargu. Gdyby się nie zgłosił,
            to bym o nim teraz nie pisał.
            • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 14:37
              Jesteś nudny. A czy Solaris musi zawsze i wszędzie wygrywać przetargi?
              • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 15:13
                Zawsze i wszędzie nie, ale u nas powinien. Gdyby przetarg nie był ustawiony
                wygrałby z pewnością. Lubię Solarisa, bo jest polski, a także przewyższa innych
                pod względem przestronności, rozplanowania wnętrza, itp. A co najważniejsze
                Solarisy już w Częstochowie mamy, więc byłby to krok w kierunku ujednolicania
                taboru. Chyba, że wolisz Conecto G od Urbino 18, to mogą Cię moje wypowiedzi
                przynudzać.
                • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 16:55
                  Gdyby przetarg nie był ustawiony to by się zgłosil MAN i on by wygrał i dalej
                  byś mówił że przetarg był ustawiony.
                  • Gość: Mati Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 12:19
                    No cóż, wg mnie już lepsze Many niż Conecto.
                    • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 14:56
                      Nie zgadzam się. Brak MAN-w w przetargu już opiłem i nie tego nie pożałuję.
                      • Gość: Mati Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:28
                        Ty możesz się nie zgadzać, ale starsi, czy osoby z kulami lub na wózku z całą
                        pewnością wolałyby Many. Lepiej wiąść do autobusu całkiem niskiego, niż nawet z
                        bardzo niskimi schodkami. Co prawda w ostatnich drzwiach jest schodek
                        (zakładam, że byłaby wersja 3-drzwiowa), ale w drugich i pierwszych nie ma.
                        • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.06, 15:44
                          Może najpierw zorientuj się, o jakie many chodzi. Ani one żadnego schodka nie
                          mają, ani starsi nie powinni być z nich zadowoleni. Bo co komu z niskiej
                          podłogi w wejściu, skoro na siedzenia trzeba się wspinać?
                          • Gość: Mati Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 19:13
                            Uważam, że starsi wolą wejśc na siedzenie niż do samego autobusu (inwalida do
                            Mana wejdzie, do Conecto sam raczej nie).
                            • Gość: xkx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.org / *.org 07.06.06, 07:05
                              Nniewie czy wejdzie czy nie wejdzie moze i wejdzie ale to naprawde nie istotne.
                              Standartem w dzisiejszych czasach jest autobus nikopodlogowy czy to sie komus
                              podoba czy nie. A z dwóch firm które zgłosiły sie do przetargu napewno lepszy i
                              nowoczesnijszy tabor zaproponował Solaris - co do tego niema chyba
                              wontpliwosci. Niestety MPK wybrało jak wybrało a czemu wybrało tak a nie
                              inaczej mozna gdybac - zapewne maiły na to wpływ i cena i jakies warunki
                              pozaprzetargowe o których sie głosno nie mówi. Ja sie tylko zastawiam po co
                              przetarg skoro i tak jego wynik jest znany przed jego zakonczeniem? Niewiem
                              moim zaniem lepij odejsc od przetargów i niech kazdy kupuje to na co ma ochote
                              przynajmniej nie bedzie cyrków. Okazuje sie ze to co mało byc metoda na
                              uczciwośc prowadzi do sytuacji kuriozalnych. Bo przetarg przetargiem a zycie
                              zyciem i kupujacy zawsze bedze mog tak zrobic przetag aby wygrala konkretna
                              firma nawet jesli zaproponowana przez nia rzecz jest gorsza i mnij nwoczesna od
                              produktów konkurencji.
                              • Gość: mruk Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 07:10
                                gościu xkx skąd jesteś taki pewny że solaris zaproponował lepsze i
                                nowocześniejsze. widziałeś oferte? Jak nie to lepir\ej się nie odzywj. Bo gdyby
                                tak było to dostał by od razu 25 punktów prawda?
                                • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.06.06, 08:58
                                  Solaris zaproponował 20-letnie ikarusy, więc rzeczywiście były gorsze, bo
                                  podłoga wyżej.
                                  A po co ja się w ogóle odzywam...
                                • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 07.06.06, 15:56
                                  Co ty w ogóle wypisujesz, chłopie? Wysokopodłogowy nowocześniejszy niż
                                  całkowicie niskopodłogowy? Conecto powstało w latach 90-tych, a Urbino to
                                  konstrukcja XXI wieku.
                                  • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.gik.pw.edu.pl 07.06.06, 16:37
                                    Oj, niestety nie masz racji. Pierwsze urbino w Warszawie kursowały w 1999 roku.
                                    Ale bądź co bądź conecto to jest niby autobus trzeciej generacji, podobnie jak
                                    MAN SL223, a w rzeczywistości to są bardzo nieudane podróby o epokę starszego
                                    Ikarusa 415.
                                    • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 08.06.06, 14:13
                                      Ale bądź co bądź III generacja wyszła dopiero w 2004 roku, a na pewno III
                                      generację zaoferował nam Solaris. Co do tego, że Conecto to autobus 3
                                      generacji, nie bardzo się zgodzę. Spójrz na TWB na Conecto. Są tam również
                                      stare wersje przed liftingiem i nijak nie wyglądają one na nowoczesne. Conecto
                                      jest to moim zdaniem ta sama generacja, co O405N.
                                      • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.gik.pw.edu.pl 08.06.06, 16:46
                                        Zależy o czym mówimy, bo jeśli o naszych subiektywnych opiniach, to można sobie
                                        tak gdybać. Bo co znaczy "Conecto jest to moim zdaniem ta sama generacja, co
                                        O405N"? To Twoja prywatna opinia, a jednak conecto jest jego następcą. Jednak
                                        dużo gorszym i nawet Niemcy w wielu miastach świadomie zamawiali O405 i O405N
                                        zamiast conecto i citaro.
                                        Ale z datami u Ciebie coś jest nie tak. Bo tak naprawdę te całe generacje to
                                        kwestia umowna. I na przykład MAN oficjalnie oznacza numer generacji w drugiej
                                        literze typu. No i pierwsze many III generacji pojawiły się w Warszawie w roku
                                        2001 (SL223), w roku 2002 widziałem przegubową odmianę tego dziadostwa na
                                        Węgrzech, a o ile się nie mylę, to badziew NL223 został Autobusem roku 1999. I
                                        oczywiście Mercedes szedł z MAN-em "łeb w łeb", wydaje mi się, że łódzkie i
                                        wejherowskie citaro pochodzą także z 2001 lub 2002 roku (można sprawdzić na
                                        galeriach). Więc coś Ci nie wyszło z tym 2004. Natomiast solaris - cóż, powstał
                                        jako udoskonalenie (znaczne) neoplana II generacji (a nie III), ale nikt nie
                                        robił szumu, że to nowa generacja. Po prostu nowa marka pojazdu. A później
                                        solaris wprowadził własną numerację "generacji", które dla mnie jako pasażera
                                        tak naprawdę niewiele znaczą.
                            • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.06.06, 08:35
                              Poruszyłeś ważny temat. Dla niepełnosprawnego schodek albo jest albo nie ma i
                              on do autobusu wejdzie (wjedzie) albo nie. Więc drażni mnie, jak ktoś używa
                              kretyńskiego określenia "autobus średniopodłogowy". To określenie to propaganda
                              sukcesu niektórych przedsiębiorstw które powymieniały doskonałe ikarusy na
                              fatalne poniemieckie mercedesy i many i nie bardzo potrafiły wymyślić, co w
                              nich lepszego. Ja zawsze pytam: średniopodłogowy - czyli jaki? Łączący cechy
                              wysokopodłogowego i niskopodłogowego? Ale które cechy - zalety czy wady? Otóż
                              jeśli jest to Ikarus 415/435, to zalety - bo komfort wysoki, podłoga niżej, ale
                              jednocześnie podłoga na jednolitej wysokości bez durnych podestów i nie ma
                              nadmiaru miejsc siedzących. Miód autobus. Ale jeśli conecto lub MAN
                              SL223/SG263, to już tylko wady. Bo tak samo ciasno jak w niskopodłogowym,
                              nadmiar siedzeń i podestów, ale schodek jest i niepełnosprawny jednak nie
                              wejdzie.
                        • Gość: mruk Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 07:28
                          man nie startował w przetargu bo nie spełniacł wymagań technicznych jakie
                          przedstawiło mpk w specyfikacji i co tu dużo mówić.
                  • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 14:57
                    Przeczytaj sobie słowa prezesa w "Życiu...". Czytając między wierszami to on
                    sam mówi, że przetarg był ustawiony.
          • Gość: Mati Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 12:17
            gosc napisał(a):

>
            > kszyszek napisał:
            >
            > > Również wypowiadałem się na forum pod wątkiem "wyniki przetargu na autobu
            > sy.....
            >
            >
            >
            >
            >
            > nudny juz jestes z tymi solarisami:(
            Może i jest nudny, ale ma rację!
            Nie przeszkadzałby mi Mercedes, gdyby to był Citaro G. Bo Conecto to jawna
            kpina (dobrze, że krótki to Citaro).
        • Gość: mruk Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 07:13
          czy 650 mm wysokości podłogi od ziemi to wysoka podłoga? Poczytajcie dyrektywę
          unijną 2001/85 WE to będziecie wiedzieć. A jeśli nie wiecie to lepirejsię nie
          wypowiadajcie
          • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 08:18
            Wysoka nie jest, a niska wcale :]
          • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 08:41
            Ci kolesie z MPK mnie rozwalają. Kurde, jednak co zaścianek to zaścianek. W
            innym mieście wydawałoby mi się, że śnię. A tu patrzcie: Najpierw sam prezes
            się przyznał, że przetarg był ustawiony. No bo czy tak nie jest? Głosi się, że
            mają przyjść wspaniałe nowoczesne autobusy. Później zonk, bo wygrywają zwykłe
            wysokopodłogowe, a prezes nawet nie wpadł na to, żeby się trochę wstrzymać,
            tylko od razu głosi, jak to wspaniale, bo takie właśnie chcieli. A że właściwie
            tylko Evobus takie sprzedaje, to tym samym sam przyznał, pod kogo był przetarg.
            A teraz jego mierny adwokacina próbuje nam wmówić, że conecto to autobus
            niskopodłogowy podpierając się dyrektywami. I zrobiła się kwadratura koła.
            Różnica jest taka, że mimo iż w niektórych ujęciach matematycznych koło jest
            kwadratem, to nikt nie montuje w autobusach kwadratowych kół. Natomiast MPK
            powie ludziom na wózkach inwalidzkich, żeby wchodzili po schodach do autobusu,
            bo oni sobie znaleźli definicję, że to niskopodłogowy.

Ciekaw jestem, jak długo mieszkańcy Częstochowy będą terroryzowani przez tych
            ignorantów, którym najwyraźniej wszystko wolno. Regularnie uprzykrzają nam
            codzienne podróże swoimi jedynie słusznymi koncepcjami. A to prezez wie
            najlepiej, ile drzwi potrzeba w autobusie, a to które autobusy powinny być
            niskopodłogowe, a które nie itd. Ja proponuję powitać mercedesy conecto poprzez
            obrzucenie ich jajami. Ludzie, cholera, my tym będziemy zmuszeni jeździć do
            pracy!
            • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 14:50
              >Najpierw sam prezes
              > się przyznał, że przetarg był ustawiony.
              A niby gdie się przyznał że przetarg byl ustawiony?
              >a prezes nawet nie wpadł na to, żeby się trochę wstrzymać,
              > tylko od razu głosi, jak to wspaniale, bo takie właśnie chcieli.
              A co miał mowić? Że kupili szmelc jakiego w Czestochowie nie widziano? To
              oczywiste że szef zawsze będzie mowił że w firmie wszystko jest OK, że wszystko
              idzie po myśli zarządu nawet jeśli tak nie jest.
              >Ja proponuję powitać mercedesy conecto poprzez
              >
              > obrzucenie ich jajami. Ludzie, cholera, my tym będziemy zmuszeni jeździć do
              > pracy!
              To może od razu je zdewastuj a najlepiej spal.
            • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 15:32
              Tia. Przetarg miał być taki wspaniały, a wyszła jak zwykle kapa. Pewnie znowu
              nie będzie diodowych wyświetlaczy... bo i po co? Powiedzą, że w diodówkach
              wypalają się diody, itd. O głosowym zapowiadaniu przystanków możemy zapomnieć.
              Ba, nawet wyświetlacze wewnętrzne nie będą pewnie wyświetlać kolejnego
              przystanku... jeśli w ogóle będą wewnętrzne wyświetlacze. Porażka na całej
              linii.
              • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 02.06.06, 15:46
                Etam, diodowe nie są fajne, tzn. ewentualnie tylko zielone. Chodzi o to, żeby wyglądały spójnie we wszystkich autobusach. No i tylko R&G. ;) A wewnętrzne obowiązkowo, ale wyświetlanie przystanków może już niekoniecznie... to uciążliwość dla kierowcy (no, chyba że będzie to działało w oparciu o GPS, o czym możemy pomarzyć).
                • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 15:56
                  Ale zielonych diodówek nie ma. Jeśli chodzi Ci o takie jak w Solarisach, to są
                  to zwykłe klapkowe, z tym, że podświetlana jest oddzielnie każda klapka.
                  Wyglądają one wieczorem jak zielone diodówki, a w dzień jak zwyczajne klapkowe.
                  Co do R&G zgadzam się w 100%. U nas tylko R%G ma rację bytu (Mercedes racji
                  bytu nie ma, a jednak będzie :]). Całe MPK działa na R&G: wyświetlacze,
                  kasowniki. Tylko w Ik412 i Ik415 są wyświetlacze Fok-Gyem, a w trzech Ik435
                  Pixele. Reszta ma R&G. Nie wiem tylko jak jest z poniemieckimi MAN-ami.
                  • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 02.06.06, 16:06
                    Są zielone diodówki, tyle że autobusy w Częstochowie ich nie mają. Nie wiem czy akurat R&G robi takie, ale Pixel AFAIK tak. Mają z tego co pamiętam takie w Poznaniu. Dla mnie mogą być klapkowe, nie przeszkadza mi to, ważne, żeby nie były pomarańczowe (bo to wprowadza chaos i łamie jednolity wygląd). A poniemieckie MAN-y mają jakieś dziwne zrobione na zamówienie sterowniki do niemieckich wyświetlaczy jakiejś nieznanej firmy (z którymi przyjechały)... Tylko nie wiem, dlaczego zdemontowali wewnętrzne (a raczej były, bo jest dziura po nich). Anyway, mogliby już im dać R&G jak wszystkim...
                    • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 16:18
                      A widziałeś kiedyś pomarańczowy wyświetlacz? Naprawdę warto. To jest po prostu
                      wyższa klasa jakości.
                      • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 02.06.06, 16:27
                        Widziałem, chociażby w testowym citaro. :) Ale i tak, można przecież mieć wyświetlacz i czytelny i zielony. ;P Znaczy, kompatybilny estetycznie z pozostałymi. Są zielone diodówki albo klapkowe podświetlane zielonymi ledami.
                        • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 07:23
                          Masz rację i jednocześnie nie masz. Bo postępu nie zatrzymasz, zielonych w
                          przyszłości może już wcale nie być i zawsze nie będą kompatybilne. A chcąc się
                          dopasowywać trzeba było w ogóle nie kupować wyświetlaczy, zwłaszcza że dobrze
                          oświetlona tablica jest lepiej widoczna.
                          • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 07.06.06, 20:24
                            Ale mniej praktyczna od wyświetlaczy.
                            • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.06.06, 09:01
                              To też zależy. Poniemieckie filmy z punktu widzenia kierowcy obsługuje się tak
                              samo jak wyświetlacz, tyle że trzeba pomalować. A co do tablic, cóż - bardziej
                              upierdliwe, ale jak widać po polskich zacofanych PKS-ach i prywaciarzach, to
                              oni wolą te małe tandetne nieoświetlone i prymitywne tablice w dół szyby
                              wstawiać, niż zaprogramować wyświetlacz.
                  • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 16:14
                    Zielone diodówki są, np. w urządzeniu Buse. Działa ono w warszawskich
                    tramwajach oraz w większości taboru w Czechach i na Słowacji. To jedyne
                    wyświetlacze, które nie są pomarańczowe, a jednak dobrze na nich widać.
                • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 16:17
                  Wewnętrzne są zazwyczaj połączone z pomiarem przebytej odległości, dzięki temu
                  wyświetlają nazwę przystanku tuż przed nim.
                  • Gość: Future Undeground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 02.06.06, 16:30
                    Zależy. Jest wiele metod sprawdzania na którym przystanku jesteśmy, np. poprzez wykrycie otwierania drzwi, przebytej drogi, ręczne przełączanie przystanków. W sumie, dzisiejsze autokomputery łączą wiele z tych metod, przez co otwierając drzwi w środku trasy między przystankami wpis na wyświetlaczu się nie zmieni. A i na zmiany długości drogi przez jakieś niewielkie objazdy nie powinny też być problemem. Anyway, jeśli będzie to fajnie, ale jeśli nie to nic strasznego się nie stanie.
                    • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 07:43
                      Detekcja otwierania drzwi i ręczne przełączanie była w Ikarusach 415 i 412,
                      przez co często wyświetlał głupoty, jak drugi raz je otworzył, a kierowca nie
                      przełączył. Obecnie raczej się tego nie stosuje, dzięki czemu prawidłowo
                      wyświetla przystanki na żądanie mimo ich pominięcia.
              • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 16:05
                To tak z innej beczki - bo ja wyświetlacze diodowe oczywiście uważam za
                najlepsze (i wcale nie muszą być koniecznie pomarańczowe, choć to oczywiście
                lepiej), ale optymalne rozwiązanie to zachodnie filmy, które dawały idealną
                czytelność. W 1992 roku MZK testowało daba i jak stał na placu Daszyńskiego, to
                numer linii było widać z górki przy "Merkurym". A tu takie zdjątko, którego nie
                trzeba komentować:
                transport.asi.pwr.wroc.pl/2-9350.html
                • Gość: Future Undeground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 02.06.06, 16:10
                  R&G są czytelne... te poniemieckie też. Jedyne, do czego można mieć zastrzeżenia to FOK-GYEMy w ikarusach - ciemne jakieś i w ogóle. Jedynie w solarisach (poza #93 i #94, bo już mają) można by wymienić przyciemnioną szybę w świetliku na zwykłą i nie będzie żadnego problemu z czytelnością. Swoją drogą, FOK-GYEMy i wyświetlacze w 280.70E zaczęły jakby się ciut odbarwiać (w sensie klapki), przydałaby im się regeneracja albo wymiana.
                  • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 07:49
                    Wiesz, Ty jesteś niepoprawny optymista. Te w 280.70 to w zasadzie od początku
                    do niczego się nie nadawały, tym bardziej że są delikatnie mówiąc ubogie w
                    treść.
                    Bądź co bądź ja codziennie widuję wyświetlacze, na których nic nie widać,
                    zwłaszcza po zmroku. Poniemieckie many w tym przodują, a w innych miastach
                    gnioty i odkurzacze.
            • Gość: IKS Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 20:23
              Na szczęśćie liczba dojeżdżających do pracy maleje.
          • Gość: Konrad Pruciak Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: 194.114.147.* 02.06.06, 17:30
            Czyli podłoga o jakieś 10 cm niżej, niż w Ikarusach 435. Ale o
            niskopodłogowości nie ma mowy w tym przypadku. Jak się nic nie zmieni, to czeka
            nas pierwsza od 11 lat dostawa autobusów ŚREDNIOPODŁOGOWYCH.
            • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 07:51
              Konrad, daruj sobie to głupie określenie, które jest lansowane nie wiadomo po
              co i dla kogo. Jeśli autobus nie jest niskopodłogowy, to jest wysokopodłogowy i
              tyle.
            • Gość: Mati Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 12:28
              9 lat temu były dostarczone jeszcze WYSOKOPODŁOGOWE, więc mamy postęp.
              • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 14:50
                Tyle że tamte były o wiele lepsze.
        • Gość: mruk Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 07:15
          na przetargach też się za bardzo nie znacie. Cały przetarg może jedynie
          skontrolować Prezes Urzędu Zamówień Publicznych a nie CBA
        • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 14:35
          > MPK". Przetarg ów jest totalną porażką i jawnym oszustwem. Wysokopodłogowe
          > przegubowce, na dodatek w wersji 3-drzwiowej są ogromnym nieporozumieniem.
          > Niestety jest tak, że cena wygrywa, ale w tym przypadku nie wygrała cena, tylko
          >
          > jawne oszustwo - sentyment do pana Laszlo z EvoBusa.
          To że przetarg jest porażką to się zgodze, ale że jawnym oszustwem to już nie.
          Ja nie widze w nim nic nieuczciwego. Był zapis że przegub może być
          wysokopodłogowy i taki wygrał więc wszystko jest OK. Wszyscy składający oferty o
          tym wiedzieli wiedzieli.
          A tekst o tym CBA to już przegięcie. Wogóle nie ma czego się uczepić wtym
          przetargu. Może braku zapisu że autobus ma się nazywać Solaris i w kryterium
          oceny 99% nazwa Solaris, 0.5% cena, 0.5% reszta? Jakby był taki zapis to byś nie
          widział problemu bo w końcu wygrałby najlepszy autobus świata.

• Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 02.06.06, 14:43
            Ale się czepiasz chłopie. Do przetargu się nie zgłosił MAN i to dlatego pozostaje tylko Solaris. Gdyby jednak się zgłosił to bym wolał MAN Lion's City.
          • mateusz_czewa Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 14:43
            p_sc napisał:

> To że przetarg jest porażką to się zgodze, ale że jawnym oszustwem to już nie.
            > Ja nie widze w nim nic nieuczciwego. Był zapis że przegub może być
            > wysokopodłogowy i taki wygrał więc wszystko jest OK. Wszyscy składający oferty
            > o
            > tym wiedzieli wiedzieli.
            > A tekst o tym CBA to już przegięcie. Wogóle nie ma czego się uczepić wtym
            > przetargu. Może braku zapisu że autobus ma się nazywać Solaris i w kryterium
            > oceny 99% nazwa Solaris, 0.5% cena, 0.5% reszta? Jakby był taki zapis to byś ni
            > e
            > widział problemu bo w końcu wygrałby najlepszy autobus świata.
            >

Ty to chyba jesteś bliskim współpracownikiem prezesa, lub jego przyjacielem, że
            tak go bronisz i MPK!

:[
            • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 15:00
              Może od razu prezesem?
              Pisze tak jak jest nikogo nie chce bronć. Poprostu kupil shit w sposób taki że
              nie ma się do czego przyczepić, a to już trzeba umieć.
              • mateusz_czewa Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 15:03
                No fakt, no może tym rzekomym "przyczepieniem" coś uda nam się zrobić?
                A jak cię uraziłem, to przepraszam...
              • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 15:30
                Tak, tak. Za to też go już chwaliłem. Tylko ciała dał tym, co powiedział
                w "Życiu". Z tego wprost wynika, że przetarg był ustawiony. Ale gdyby udawał
                załamanego, to by znaczyło, że ktoś niechcący(?) zapomniał wpisać że mają być
                niskopodłogowe (lub czasopism). I kogoś by musieli na pokaz wyrzucić z pracy.
                Cóż, to akurat typowe postępowanie, ale prezes jest na tyle honorowy, że wziął
                to na siebie. Cóż, on sobie zawsze pracę znajdzie, w końcu z zawodu jest
                dyrektorem. Kolejne brawa.
              • Gość: Konrad Pruciak Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: 194.114.147.* 02.06.06, 17:40
                Tak się zastanawiam, czy nie dałoby rady zamienić przegubowych Conecto na
                pojazdy MB Citaro 530G.
                • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 03.06.06, 04:59
                  Myślę, że skoro ten przetarg wyszedł tak badziewnie, to już lepiej by było,
                  gdyby EvoBus dostarczył nam 5 Conecto, 5 Citaro, 4 Conecto G i 4 Citaro G. Cena
                  by się wiele nie różniła, a 4 niskie przeguby by jednak przybyły. Ale teraz to
                  i tak już musztarda po obiedzie... chyba.
                  • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 03.06.06, 12:05
                    Absolutnie Odpada. Wysokie 12-metrowce? No przestań. To ja już wolę, żeby dostarczyli tak jak było w zamówieniu, 10 citaro oraz 6 czy 7 sztuk citaro G.
                    • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 03.06.06, 15:58
                      Ale zauważ, że krótkich niskaczy mamy 35, a niskie przeguby tylko 4. Zakup 5
                      wysokich krótkich nie byłby wcale złym wyjściem, skoro mogłyby do nas
                      przyjechać 4 niskie przegubowce. Moim zdaniem to by miało sens.
                      • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 03.06.06, 17:00
                        Zakup jakichkolwiek wysokopodłogowych autobusów jest bezcelowy obecnie, bo kłóci się z dążeniem do wymiany taboru na całkowicie niskopodłogowy.
                        • Gość: xkx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.org / *.org 03.06.06, 21:22
                          Teoretyczne masz racje ale problem w tym iż w sytuacji kiedy MPK chce osiągnąc
                          sukces propagandowy przed wyborami (niestety mamy rok wyborczy) a do tego chca
                          kupic za jak najmniejsze pieniądze to niestety o nowoczesnym taborze mozna
                          zapomniec. Dlatego trzeba sie cieszyc ze jest jak jest bo moglo byc jeszcze
                          gorzej. Miast Mercedesów co od biedy da sie jakos przezyc mogła byc jakas inna
                          bardziej egzotyczna firma a takich niebarak. Ze Mercedes zapewne bedze i tak w
                          sunmie kosztował wiecej niz to załozno bo w przypadku kazdego uszkodzenia
                          bedziemy placic za czesci kupe kasy to juz inna sprawa nie mniej zawsze mozna
                          stwerdzic. Nigdy nie jest tak zle aby nie moglo byc gorzej. I tym
                          optymistycznym stwierdzeniem sugeruje zamknac dyskusje w temacie: "MPK
                          Cżestochowa kupił autobusy".
                          • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 03.06.06, 23:42
                            Ech. Ciągle nie rozumiesz. Mógł kupić jednego lub dwa mniej i mieć najnowocześniejszy dostępny tabor, a sukces propagandowy byłby podobny.
                            • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 04.06.06, 10:22
                              Co racja, to racja. Ale skoro miało być dobrze, a wyszło jak zwykle, to już
                              lepiej by było, żeby kupili "po połowie": 10 Conecto i 8 Citaro. Oczywiście
                              chodzi mi o to, żeby przyszło do nas 5 Conecto, 5 Conecto G, 4 Citaro i 4
                              Citaro G. To miałoby jaki taki sens, a już na pewno większy niż 8 przegubowych
                              Conecto. Krótkich niskopodłogowych już trochę mamy, a przegubowców ogromnie
                              brakuje. 4 Citaro G już by trochę poprawiły sytuację. Ech...
                              • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 04.06.06, 13:28
                                > lepiej by było, żeby kupili "po połowie": 10 Conecto i 8 Citaro. Oczywiście
                                > chodzi mi o to, żeby przyszło do nas 5 Conecto, 5 Conecto G, 4 Citaro i 4
                                > Citaro G.
                                To miałoby taki sam sens jak kupno jednego tramwaju.
                                • Gość: xkx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.org / *.org 04.06.06, 15:15
                                  Ale ładniej brzmi kupiliśmy wiecej niz kupilismy mniej. Ja sie zgadzam
                                  całkowicie z waszymi stwierdzeniami nie mniej to jest i tak czysto akademicka
                                  dyskusja bo MPK chciało Mercedesy to kupiło Mercedesy chciało takie a nie inne
                                  i takie a nie inne dostana. A ze to zakupy do d.... to juz inna sprawa.
                                  • Gość: xkx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.org / *.org 04.06.06, 18:25
                                    Pisałem o tym wielokrotnie napisze raz jeszcze bez konkurencji na rynku
                                    przewozów niema mowy o wielu rzeczach w tym i o sensownych przetargach w
                                    których jedynym wyznacznikiem takiego a nie innego zakupu jest cena samego
                                    autobusu. Niestety to droga do nikąd bo to co zarobi sie na cenie samego taboru
                                    odda sie i to po wielokroc płacac za czesci. W tej chwili MPK robi co chce bo
                                    obywatel i tak niema wyboru co innego gdyby była jaksa konurencja to moze wtedy
                                    ktos by sie zastanowil nad pewnymi sprawami.
                                    Na nieszczescie to tylko moje sny bo na razie sie nie zanosi na to by sie tu
                                    cokolwiek zmieniło.
                                • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 04.06.06, 18:33
                                  Właśnie. Co do tramwaju. Nie wiem jaki oni chcieli kupić ten tramwaj za 18 milionów zł... Poznańskie Siemensy Combino kosztowały 2 mln zł za sztukę. Krakowskie Bombardiery NGT/6 stoją w podobnej cenie, 121N z PESY pewnie nawet taniej. Więc wychodzi, że można było za to kupić 8-9 tramwajów (to by było lekko 30% używanego taboru tramwajowego). To śmierdzi bezczelną manipulacją opinii publicznej...
                                  • Gość: xx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.icis.pcz.pl 04.06.06, 18:38
                                    Watpie aby nowy tramwaj kosztowal 2 mln. Podawano oficjalnie ceny zaczynajace
                                    sie od 6 mln.
                                    • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 04.06.06, 18:46
                                      Wydaje ci się. ;-) 6 mln zł to kosztuje jedna sztuka EZT 14WE - tyle dało za nie SKM Warszawa. A na pierwszy rzut oka widać o ile większa to konstrukcja. Generalnie Poznań za Siemensy Combino zapłacił 2 mln zł/sztuka, Wrocław za Skody 16T zapłaci około 1,8 mln zł/sztuka. 121N PESY mnie troszkę zadziwiło, bo z tego co wygooglałem kosztują one około 4,90 mln zł za sztukę. Ale to i tak mniej niż to, co słyszałeś. ;)
                                      • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 04.06.06, 18:50
                                        Że sam sobie odpowiem. 120N (pięcioczłonowce, odpowiadające pojemnością ponad dwóm wagonon 150Na) stoją po około 5,8 mln zł. ;)
                                  • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 08:10
                                    Cały tan przetarg to właśnie bezczelna manipulacja opinią publiczną.
                        • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 08:02
                          A kto, jeśli można wiedzieć, dąży?
                          • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 05.06.06, 16:18
                            Moim zdaniem dąży do tego MPK Poznań. Poza linią 95 mają już na wszystkich
                            liniach jeździć same niskopodłogowce.
                            • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.06, 07:53
                              No właśnie, a tu mowa o Częstochowie.
                              Swoją drogą, to ja poznaniakom współczuję. Tragedią byłby np. w Warszawie
                              dojazd do pracy, gdyby człowiek nie miał świadomości, że kursy nieoznaczone
                              kwadracikiem obsłuży zbawienny ikarus.
                              • ka-8 Re: Nowe mercedesy dla MPK 12.06.06, 23:16
                                Hmm... ale kwadracikiem to sie bodajze oznacza we wsiawce kursy obslugiwane
                                taborem niskopodlogowym, albo przez ostatnie trzy lata cos mi sie na wzrok
                                rzucilo...
                                • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 07:59
                                  To czytaj uważniej, co napisałem.
                • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.06, 07:58
                  Dałoby się. Do dużej miski wrzucasz głowę prezesa Nabrdalika, palec prezydenta
                  Wrony, szczyptę bagiennego błota, oddech nietoperza i wypowiadasz zaklęcie.
    • ka-8 Re: Nowe mercedesy dla MPK 01.06.06, 23:33
      Totalna porażka, to tak jakbyśmy kupowali Ikarusy, tyle że tym razem z innym
      znaczkiem i nowe. Cofamy się w rozwoju kupując wysokopodłogowe autobusy.
      • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 01.06.06, 23:48
        Zobaczycie... będzie afera i w efekcie tego Mercedesy do nas nie przyjadą. A,
        że było to oszustwo można wywnioskować już po wypowiedzi pana Laszlo w
        infobusie:
        www.infobus.pl/text.php?id=6821
        Laszlo Rakasz wypowiada się pod nagłówkiem Stawiamy na Mercedesa. Chodzi mi o
        sam koniec wypowiedzi, w którym mówi o sprzedaży 15-40 autobusów w tym roku. Na
        pewno wliczył w to oszukany częstochowski przetarg, bo wiedział, że go wygra.
        • Gość: mruk Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 07:20
          www.infobus.pl/text.php?id=6821
          sami sobie odpowiedzieliście co to są za autobusy
          Kto pod kimś dołki kopie sam w nie wpada
        • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 08:18
          Jak to się człowiek potrafi sprzedać. Facet wychowany w Ikarusie potrafi
          napisać, że conecto ma te same zalety co ikarus, albo że jest jeszcze lepszy.
          Aż się scyzoryk w kieszeni otwiera.
      • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 08:15
        Niezupełnie, bo jednak Ikarusy 435 są dużo lepsze od conecto.
    • Gość: Michał K Porażka IP: *.net / *.flatpla.net 02.06.06, 00:21

Dlaczego kupujemy niemieckie jak są Polskie wcale nie gorsze autobusy.

Logistyczna pomyłka to już trzecia marka która trzeba obsługiwac, kupować
      narzędzia robic szkolenia

A przetrg ustawiony i cena za merca ustawiona
      • Gość: PiS Re: Porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 01:39
        DONIEŚĆ O TYM KACZYŃSKIEMU!!! ALBO LEPPEROWI!!! Zrobią z tym porządek!!!
      • Gość: gość Re: Porażka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:30
        ale my jesteśmy teraz w europie i niastety nie możemy ich produktów
        dyskryminować. Jak nie znacie zasad przetargów to poczytajcie ustawę o
        zamówieniach publicznych to może wam się trochę rozjaśni
    • Gość: koles nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardziej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 12:04
      mi sie podoba i tak jak mowia mechanicy coraz wiecej marek w stajni mpk
      czestochowa ciekawe kto bierze lapowki za to wszystko , pewnie prezes hehehehe.
      • Gość: Elektric Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz IP: 87.239.176.* 02.06.06, 12:52
        witam. dawno juz nie uczestniczylem aktywnie na forum. Wtbacz krzyszek. wiem że
        zadawaleś mi pytania, niemniej jednak nie mogłem na nie odpowiedzieć. W drodze
        sprostowania : Mpk rownież nie brało pod uwagę zakupu "mesia". Wszyscy z
        Zarządem Spółki na czele liczyliśmy że wygra MAN lub Solaris, jednakże brak
        oferty ze strony MAN-a w powiązaniu z polskim Ustawodawstwem ( zamowienia
        publiczne) przyniósł Nam nieoczekiwane
        rozwiązanie..
        Teraz można szukać "haka" w celu obalenia wynikow przetargu, tylko jaki efekt
        to przyniesie???
        Zakup odsunięty w bliżej nieokreślonś przyszłość, zakup autobusów wyposażonych
        w silniki spełniające normy EURO 4 (czyli dużo wyższe koszty zarówno zakupu jak
        i eksploatacji) i co moim zdaniem najważniejsze .. BRAK ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI
        SPRAWNEGO TABORU W CELU ZREALIZOWANIA "ZADAŃ PRZEWOZOWYCH" już jesienią tego
        roku!!!
        Remont poczciwych M11 jest już poprostu ekonomicznie nieopłacalny , a w wielu
        przypadkach niemożliwy.
        Jeszcze słówko do "mruka"- jako "wysoko postawiony" urzędnik MPK (sądząc po
        wypowiedziach) mógłby Pan być bardziej szczery w swoich wypowiedziach w
        stosunku do interesujących się problemami Naszej Firmy Mieszkańców Częstochowy.
        Pozdro dla mpk-owskiego "HOPE"!
        Wybacz że "ubierają Cię w moje wypowiedzi"..
        Wszak "wszyscy jesteśmy Elektrykami" ;-)
        • Gość: Strus Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz IP: 87.239.176.* 02.06.06, 12:59
          no problem Elektric.. tylko czytam.
        • Gość: lunch Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz IP: *.gik.pw.edu.pl 02.06.06, 13:07
          > Mpk rownież nie brało pod uwagę zakupu "mesia".

A wypowiedź prezesa, że on właśnie takie chciał kupić i jest zadowolony to
          pewnie prowokacja "Życia Cz."

> Wszyscy z Zarządem Spółki na czele liczyliśmy że wygra MAN lub Solaris,
          >jednakże brak

I dlatego ogłosiliście przetarg na wysokopodłogowe, choć ani MAN ani S&C takich
          nie produkują.

>Zakup odsunięty w bliżej nieokreślonś przyszłość, zakup autobusów wyposażonych
          >w silniki spełniające normy EURO 4 (czyli dużo wyższe koszty zarówno zakupu
          >jak i eksploatacji) i co moim zdaniem najważniejsze .. BRAK ODPOWIEDNIEJ
          > ILOŚCI SPRAWNEGO TABORU W CELU ZREALIZOWANIA "ZADAŃ PRZEWOZOWYCH" już
          >jesienią tego roku!!!

To że prezes wprost przyznaje na łamach prasy, że przetarg był ustawiony, to
          mnie nie dziwi, bo to tylko nasz zaścianek. Ale że jeszcze teraz przysyła
          adwokata (kolejnego już, bo mruk się nie sprawdził), żeby się płaszczyć przed
          opinią publiczną "Ludzie, nasrali nam na koszulę, ale pomóżcie, bo jak nie to
          nam na twarz nasrają", to już jest niesmaczne. Tym bardziej, że ten sam adwokat
          wykonał wcześniej na tym forum inne zadanie - zapewnienia opinii, że
          specyfikacja jest super i autobusy będą doskonałe.

>Jeszcze słówko do "mruka"- jako "wysoko postawiony" urzędnik MPK (sądząc po
          >wypowiedziach) mógłby Pan być bardziej szczery w swoich wypowiedziach w
          >stosunku do interesujących się problemami Naszej Firmy Mieszkańców Częstochowy.

Chłopaki się naoglądali amerykańskich filmów i teraz właśnie ćwiczą na nas
          słynny trick ze złym i dobrym policjantem. A to dobre. Spadajcie, już jesteście
          spaleni. Wszyscy widzieli, czego można się po MPK spodziewać.
          Tak na marginesie: Warszawskie MZA właśnie ogłosiły przetargi na 100
          wysokopodłogowych przegubowców i 50 niskopodłogowych "solówek". Wyniki mogą być
          sumarycznie identyczne jak w Częstochowie, ale tam nikt nie będzie miał do
          nikogo pretensji, bo od razu wszystko było wiadomo. MZA chcą po prostu jak
          najtaniej (na niskie ich nie stać) wymienić ikarusy, które rozkraczają się na
          drogach (w porównaniu z naszymi są strasznie zaniedbane). U nas pretensje
          jednak są, bo zostaliśmy że tak powiem medialnie oszukani.
          • Gość: gość Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 13:21
            Wy tylko potraficie narzekać, a moim zdaniem to dla was furmanki z końmi to
            zbytnia wygoda. nie potraficie uszanować tego co macie. Przystanki non stop
            niszczone, siedzenia w autobusach jak nie porysowane to pomalowane, z szybami
            to samo. Wiocha
          • Gość: Elektric Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz IP: 87.239.176.* 02.06.06, 13:30
            lunch jak zwykle poddałeś wnikliwej analizie wypowiedź "forumowicza", tym razem
            moją..
            Odsyłam jednak do podpowiedzi "mruka"(dyrektywa unijna 2001\85 WE) i ustawy o
            Zamówieniach Publicznych..
            I jeszcze jedna prośba - nie obrażam Cię i nie krytykuję, mam prawo jak każdy
            inny uczestnik forum do wypowiedzenia WŁASNEJ opini i w związku z tym liczę na
            takie samo traktowanie..
            jedno pytanie: jesteś byłym pracownikiem Mpk , czy tylko JEGO przyjacielem???
            nie poruszaj się "tyłem" .. ;-)
            • Gość: lunch Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz IP: *.gik.pw.edu.pl 02.06.06, 13:42
              Parafrazując słowa pana Wiaderka: jestem pasażerem.

I przestańcie pieprzyć o tej dyrektywie - przyczepiliście się do niej jak pies
              do budy, a ona nie ma tu nic do rzeczy. Większość miast kupuje niskopodłogowe,
              bo chce. Prezes MPK kupuje wysokopodłogowe, bo też chce (inna sprawa -
              dlaczego). A że jemu w tym mieście wszystko wolno i jego jedyne słuszne idee są
              dla nas obowiązujące, no to my wszyscy będziemy musieli tym jeździć (Boże, już
              sobie wyobrażam 54-siedzeniowe przeguby na 24 lub za tramwaj).
          • p_sc Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz 02.06.06, 15:24
            > A wypowiedź prezesa, że on właśnie takie chciał kupić i jest zadowolony to
            > pewnie prowokacja "Życia Cz."
            A co miał powiedzieć? Że dali ciała z tym przetargiem?

>Tym bardziej, że ten sam adwokat
            > wykonał wcześniej na tym forum inne zadanie - zapewnienia opinii, że
            > specyfikacja jest super i autobusy będą doskonałe.
            Widocznie ten adwokat usłyszał że specyfikacje pisze jakiś znawca w tej
            dziedzinie i sądził że specyfikacja bedzie super. Widocznie ten "specjalista"
            policzył kase i stwierdził że za tyle to się nic lepszego nie kupi. Napisał tak
            specyfikacje że wygrany mieści się w budżecie a jednocześnie inni nie mająsię
            do czego przyczepić. I co najważniejsze autobusy przyjadą przed wyborami.
            To są tylko moje domysły.
            • kszyszek Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz 02.06.06, 15:28
              A ja jednak myślę, że o ile Citaro dotrą przed wyborami, tak z Conecto będzie
              inna sprawa. Citaro niskopodłogowe, to je pokażą przed wyborami. To dobre
              autobusy i jest się czym pochwalić. Conecto jednak dotrą na parę dni po
              wyborach, bo już się nie będzie czym chwalić. Wręcz odwrotnie.
              • Gość: lunch Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 15:32
                A nowa władza będzie ubolewać, jakie fatalne autobusy przyszły, to będzie
                doskonały pretekst do zmiany prezesa. Czyli niczego to właściwie nie zmieni, bo
                i tak by się tak to potoczyło. Kierat musi się kręcić.
            • Gość: lunch Re: nie jezdze autobusami ale solaris jakos bardz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 15:33
              Bardzo trafna analiza. Chylę czoła.
    • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 02.06.06, 13:30
      Cóż. Conecto to chyba najgorsze, co mogliśmy sobie wyobrazić. Nie dość że wysokopodłogowe, trzydrzwiowe, to jeszcze sporo droższe w eksploatacji od Solarisów. To, o czym tu już niejednokrotnie wspominano, mianowicie, że przetarkg był ustawiony jakoś mnie nie dziwi - to bardzo prawdopodobna wersja.

Zawsze w MPK Częstochowa podobało mi się, to, że nie mamy zbyt dużo "młodych" wysokopodłogowych autobusów - 13 sztuk Ikarusów 415, 5 sztuk 435 i to wszystko. Szybko i konsekwentnie zaczęto kupować autobusy LF i miałem nadzieję, że tak zostanie. Ale jak widać cofamy się w rozwoju.
      • Gość: Elektric Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: 87.239.176.* 02.06.06, 13:43
        i jeszcze jedno.. miast dyskutować o tym że "coś tu śmierdzi" sugeruje złożenie
        doniesienia o "domniemaniu popełnienia przestępstwa w procedurach przetargowych
        przy zakupie autobusów przez Częstochowskie MPK"
        Kilka lat minie i poznamy odpowiedź..
        pozdrawiam
        • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.gik.pw.edu.pl 02.06.06, 13:49
          No i znów mi przypomniałeś amerykańskie firmy. Adwokat prezesa z ironicznym
          uśmieszkiem mówi "Udowodnisz"? Nie ma czego udowadniać - już pisałem. Wszystko
          jest w porządku i ani odwołać się nie można, ani żadnego naruszenia przepisów
          nie widzę. Przetarg każdy może sobie ustawić, jak mu wygodnie (w końcu
          konsument musi decydować, co chce kupić). Problem tylko w tym, że prezes nie
          potrafi trzymać języka za zębami i w zasadzie sam to otwarcie przyznał, a
          mieszkańcy czują się nabici w butelkę. Bo prezesa to guzik obchodzi, czym oni
          będą podróżować. Gdy te autobusy dotrą, on będzie dyrektorem czegoś innego.
          • Gość: gość Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 13:56
            Zawsze możesz kupić sobie samochód albo przerzucić się na taksówki, które
            drożeją.Nikt cię nie zmusz do jeżdżenia mpkowskimi pojazdami
            • Gość: Future Underground Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.sc.czest.pl 02.06.06, 14:05
              Nikt mnie nie zmusza? A jaki mam, przepraszam bardzo, wybór przewoźnika komunikacji miejskiej? Sugerujesz, że mam się przesiąść na Mazan-Busa? ;-)
            • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.gik.pw.edu.pl 02.06.06, 14:10
              Prywatna firma dbająca o klienta i jego zadowolenie (po prostu "Klient nasz
              pan") oraz szeroko realizująca politykę swojego właściciela (miasta) co do
              preferencji dla transportu zbiorowego właśnie wyraziła swoje stanowisko "Nie
              podoba się, to wyp...". W sumie to najkrócej streściłeś całe działania i
              wygłaszane opinie pana Nabrdalika.
              • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 15:07
                > Prywatna firma dbająca o klienta i jego zadowolenie (po prostu "Klient nasz
                > pan") oraz szeroko realizująca politykę swojego właściciela (miasta)
                No i chyba ten zakup to jest właśnie realizacja polityki właściciela czyli robić
                tak żeby można było się popisywać przed wyborami, a jednocześnie żeby było jak
                najtaniej. A 18 nowych autobusów zwłaszcza przed wyborami brzmi świetnie, a że
                te autobusy są jakie są to może nikt nie zauważy.
          • Gość: Elektric Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: 87.239.176.* 02.06.06, 13:56
            i znow się mylisz..Sam rozważam taką możliwość.
            Z prostej przyczyny- chcę poznać prawdę!
            mnie również zastanawia postac "cichego bohatera" wygranych przetargów czyli
            Pan Laszlo.
            • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.gik.pw.edu.pl 02.06.06, 14:06
              Laszlo? Przyjemny facet podobno. Ja bym go tu nie winił. Świetne ikarusy nam
              dostarczał w latach 90. Teraz po prostu dbał o interes swojego pracodawcy (a to
              potrafi doskonale). Tu tylko razi zachowanie MPK - najpierw mowa o wspaniałych
              autobusach, potem euforia, że to nie niskie i te właśnie miały wygrać, potem
              dziwna obrona. Ech...
      • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 15:21
        Dokładnie. Eksploatacja Mercedesów wyniesie nas ładnych kilka razy drożej niż
        MAN-ów, czy Solarisów. Części są cholernie drogie, bo muszą być sprowadzane z
        zagranicy. Jak chcieli, tak będą mieli. BTW... miałem jednak rację, z tym że
        Citaro jest drogie. Jeśli za całe zamówienie Evobus rząda ok. 17 mln zł.,
        biorąc pod uwagę, że Conecto kosztuje ok. 1 mln za sztukę, to krótkie Citaro
        wychodzi po ok. 900 tys. zł za sztukę. Za krótkiego to zdecydowanie za dużo.
        • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 16:52
          A kto się teraz martwi ceną części? Będzie nowy prezydent (oby), nowy prezes MPK
          i on się będzie martwił cenami części, teraz jest ważne, że siękupiło 18 nowych
          autobusów.
    • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.gik.pw.edu.pl 02.06.06, 13:56
      > "Jeśli już się kupuje autobusy wysokopodłogowe, to powinny być pozbawione wad
      > niskopodłogowców, czyli ciasnoty i nadmiaru siedzeń" - napisał Lunch.

No, a teraz prezes czyta artykuł i mówi "Lunch jest głupi, bo ikarusów już się
      nie produkuje, a Zamawiający nie ma wpływu na to, kto weźmie udział w
      przetargu. Głupi jest akurat twórca specyfikacji przetargowej. Bo trzeba się
      było zdecydować - albo niskopodłogowe, albo nie. Jeśli nie, wystarczyły dwa
      warunki - 1. Liczba miejsc siedzących nie większa niż 40. 2. Podłoga na
      jednakowej wysokości, także pod siedzeniami. Pod względem podłogi conecto jest
      już niezły (co podkreślił pan Laszlo w cytowanym tu gdzieś wywiadzie), gorzej z
      siedzeniami, bo po ich usunięciu podłoga mogłaby nie wytrzymać. Bo mało kto
      wie, że z tymi niskopodłogowcami to nie jest do końca tak, że to konstrukcja
      zachodnia itd. W końcu producenci nie zatrudniają idiotów. Szkopuł w tym, że
      podłoga pozbawiona kratownicy może nie wytrzymać takiego obciążenia i dlatego
      ograniczało się pojemność siedzeniami. Solaris poradził sobie z tym dopiero
      przy drugiej generacji. Pani Solange twierdziła swego czasu, że ich podłoga
      wytrzyma teraz nawet 500 osób.
      • Gość: gość Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 14:34
        " Lunch" ty jetęś tak mądry ze powinieneś chyba zostać prezesem
      • mateusz_czewa Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 14:41
        Mnie również się wydaje, że coś nie tak jest w tym przetargu...
        Miały być niskopodłogowe wszystki, tak pisała gazeta i w przetargu chyba też tak
        pisało, już nie musimy nawet się pytać, czy zastanawiać, że przetarg jest
        ustawiony. Od jakiegoś czasu forum o przetargu było gorące, większość z nas
        sądziła, że do Częstochowy przyjadą SOLARISY, a tu co? Byrzdkie, wysokopodłogowe
        i nie praktyczne w dużych miastach Mercedesy Conecto! Citaro jakoś jeszcze
        przeżyje, bo w München (Niemcy), widząc zarówno i te długi i te któtkie w
        porównaniu do MANów 3 generacji, są o wiele lepsze, przestronniejsze i lepiej
        wyposażone. Ja bardziej bym się cieszył, z SOLARISÓW, bo jak sobie liczyłem, to
        na każdej lini obsługiwanej przez autobusy przegubowe, mógłby jeździć jeden
        autobus, codziennie, bo już posiadalibyśmy ich 12. A teraz to nie ma znaczenia,
        bo są tylko 4 i praktycznie ich obecność nie jest odczuwalna. Piszą, że przetarg
        jeszcze nie jest prawomocny, zobaczymy co się wydaży, lub już wydarzyło, może ci
        z SOLARISA czytają to forum i złożyli protest.
      • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 15:16
        @lunch: Ale musisz teraz stwierdzić, że wolałbyś, żeby nawet wygrał MAN Lion's
        City. Jest na pewno mniej ciasny od Conecto, a ma chociaż niską podłogę.
        • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 02.06.06, 15:16
          Sorka, miało być "musisz teraz przyznać" :)
        • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.06.06, 15:22
          Nie. Nie ma nic gorszego od mana III generacji. Jak słusznie zauważył nasz
          węgierski bohater, conecto ma płaską podłogę i to jest dużo, więc wystarczy
          wypieprzyć zbędne siedzenia i byłby całkiem niezły, o ile oczywiście by się nie
          zarwał. Chyba sobie dzisiaj pójdę pojeździć conecto, bo coś nie kojarzę, żeby
          rzeczywiście miał niską podłogę.
          • Gość: Kuba Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:07
            Ale się czepiacie. Pomyślcie o tych 54 zadowolonych, którzy będą siedzieć w
            nowych autobusach. I to jest pozytywne! Pozdrawiam
            • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 21:16
              54 zadowolonych?? Zobaczymy jak Ci którzy teraz tak krzyczą żeby pozbyć się
              Ikarusów będą za nimi tęsknic jak przez cała sekcje B conecto będą się
              przeciskać między siedzeniami do drzwi I podejrzewam że jak by był nowy prezes
              MPK to mógłby się pozbyć tego badziewia i kupić coś nowego. A jeśli prezes MPK
              tak wierzył ze wygra Man albo Solaris to mógł ułożyć specyfikacje przetargową
              pod tych producentów.
    • Gość: Krakoo Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.06, 12:12
      Sprzedadza taniej i zaraz sobie odbija na czesciach.
      Tak samo bylo z glosna w czestochowie afera o ksero na polibudzie...
      Przetargach wystawia sie smiesznie niskie ceny i pozniej odbija sie to w
      kosztach eksploatacji...
      • Gość: wacuś Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:51
    • Gość: Włodar Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.gold.pl 05.06.06, 16:24
      To skandal! Mnie ten wybór się w głowie nie mieści. Ja na pewno wybrałbym
      Solarisa. Sam prezes mówił, że nie chce mieszać taboru, a tym czasem Mercedes
      to już piąta marka autobusu, na nasze skromne 156 sztuk. Gdyby MPK wybrało
      Solarisa (choć liczyłem na MAN-a), wówczas posiadalibyśmy łącznie 27 Solarisów
      (19 krótkich i 8 przegłubowych). Osobną sprawą jest to, że przegłuby nie będą
      niskopodłogowe, co dla mnie jest żałosne. Dodatkowo na jesień MPK planuje zakup
      dwóch autobusów używanych, krótkich. To, co dzieje się w naszym MPK, jest dla
      mnie po prostu nie zrozumiałe. I co wnioskuje z artykułu Tomka, oraz innych
      opinii, nie tylko dla mnie.
      • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.06, 08:08
        A to nie zauważyłeś, że w tym mieście rządzi pan Nabrdalik, który wszystkim
        mieszkańcom na zasadzie dekretu narzuca swoje jedynie słuszne przemyślenia?
        • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.06, 08:08
          I oczywiście wszystko mu wolno.
        • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.06, 08:55
          Weźmy takie wsiadanie przodem. Prezes twierdzi, że dzięki niemu wzrosły wpływy
          i kupił za to 10 używanych manów. A tu:

wirtualna-polska.pl/forum/article.php?id=182915&group=pl.misc.transport.miejski

wypowiedź byłego rzecznika prasowego KZK GOP, który twierdzi, że te wpływy są
          iluzoryczne, bo gapowicz i tak nie zapłaci - nie wsiądzie. A można jeszcze
          dyskutować, że jeśli nawet zapłaci, to 50 razy mniej, niż by go złapano i
          zapłaciłby mandat.

Ja mimo wszystko trzymam tu stronę pana Nabrdalika. Czas skończyć z Dzikim
          Zachodem.
          • ka-8 Re: Nowe mercedesy dla MPK 12.06.06, 23:14
            > wypowiedź byłego rzecznika prasowego KZK GOP, który twierdzi, że te wpływy są
            > iluzoryczne, bo gapowicz i tak nie zapłaci - nie wsiądzie. A można jeszcze
            > dyskutować, że jeśli nawet zapłaci, to 50 razy mniej, niż by go złapano i
            > zapłaciłby mandat.

I dobrze, jezeli nie placi to niech nie jedzie. Jezeli juz ma sie miec
            identyczne przychody to przynajmniej sprawi sie ze ten kto nie zaplacil, nie
            wsiadzie do autobusu. Jakas czesc z gapowiczow jednak odczuje ze wymuszony
            lepsza "filtracja" spacer zajmuje wiecej czasu i jest bardziej meczacy niz
            wyludzenie uslugi, i jednak zaklnie pod nosem ale bilet kupi.

W tej akurat kwestii, p. Nabrdalik ma moje 100% poparcie.
    • Gość: Włodar Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.gold.pl 05.06.06, 16:24
      To skandal! Mnie ten wybór się w głowie nie mieści. Ja na pewno wybrałbym
      Solarisa. Sam prezes mówił, że nie chce mieszać taboru, a tym czasem Mercedes
      to już piąta marka autobusu, na nasze skromne 156 sztuk. Gdyby MPK wybrało
      Solarisa (choć liczyłem na MAN-a), wówczas posiadalibyśmy łącznie 27 Solarisów
      (19 krótkich i 8 przegłubowych). Osobną sprawą jest to, że przegłuby nie będą
      niskopodłogowe, co dla mnie jest żałosne. Dodatkowo na jesień MPK planuje zakup
      dwóch autobusów używanych, krótkich. To, co dzieje się w naszym MPK, jest dla
      mnie po prostu nie zrozumiałe. I co wnioskuje z artykułu Tomka, oraz innych
      opinii, nie tylko dla mnie.
      • Gość: xkx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.org / *.org 05.06.06, 18:02
        Ty moze byś wybrał MPK nie wybrało a własciwie to juz wybrało przed rospisaniem
        przetargu a dleczego tak wybrało pozostaje sie tylko domyslac zapewne wchdza tu
        w gre tzw. wskazania pozaprzetargowe :-). Zdarzasię to nie tylko MPk lekarzą
        tez tylko dotyczy neico innych rzeczy. Tak podsumowujac sprawe wszysko wraca do
        normy.
        • mateusz_czewa Re: Nowe mercedesy dla MPK 05.06.06, 20:57
          ja już się powoli zaczynam godzić z obecną sytuacją, ważne, że wogóle coś kupili
          nowego...
          • Gość: El Tomaszo Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: 150.254.95.* 07.06.06, 12:27
            Osobiście wolałbym Solarisa pod katem ujednolicania taboru, pomimo, ze ma pewne
            wady, ale jak się dowiedziałem ,że wygrał Mercedes i że przeguby maja być ze
            schodkami do tragedia. To chyba być gorzsej nie może. Mam nadzieje, że ktoś się
            opamięta i unieważni przetarg.
    • Gość: nori Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.21.pl / 213.199.204.* 11.06.06, 21:06
      Wydaje mi się że nie powinno się robić takich żeczy, jak sprowadzać do tego, żę
      na jednej bazie transportowej znajdują sie cztery marki samochodów,ponieważ jest
      to utrudnienie dla kierowców i obsugujących naprawy bieżące mechaników.To są
      auta które mają wożic ludzi a nie stać po pół dnia na drodze bo nie umie nikt
      usunąć bzdurnej usterki,ale co tam prezesi ich nie naprawiają.
      • Gość: xkx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.org / *.org 11.06.06, 23:04
        Ze wielośc marek to kłopot to wiadomo nie od dzisiaj. Problemjeno w tym że my
        statystyczni obywatele mozemy sobie w tym temacie pogadac jedynie bo to i tak
        faktu nie zmieni iż MPK chciało Mercedesy wiec je kupiło. Być moze jesli pewna
        osoba zmieni pracodawce przy nasteptym przetrgu MPK kupi Renault czy Vanhoole
        czy Scanie czy cokolwiek innego (firm produkujacych autobusy niebrak a w razie
        czego to nie problem ze sprowadzeniem z za garnicy przecierz zawsze mozna
        udowdnic ze drogo to tanio) i terz bedzie ok. Bo u nas nikt nie patrzy w ten
        sposób - a szkoda bo za ewentulne zakupy czesci za które przyjdze płacic
        gigntyczne kwoty posrednio zapłacimy wszyscy. Ale to ponoc nie istotna sprawa.
        Jak zwykle w MPK i UM wiedza lepiej. Tylko nastepnym razem w rmach oszczednosci
        sugeruje zamowic przedubowce z dwojgiem drzwi w koncu wystarczy.
    • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 11.06.06, 21:53
      Wie ktoś czy już podpisali umowe z Mercedesem? Jakoś w mediach cisza o tym.
      • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.gik.pw.edu.pl 12.06.06, 16:23
        Cuś tak wygląda, jakby jakieś protesty mieli...
        • Gość: xkx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.org / *.org 12.06.06, 17:49
          No i dobrze. Morze protesty (jesli sa) zostana uwzglednione i docelowo miast
          mercedesó beda jednak SOLARISY. Choć wontpie prawde powiedzawszy.
        • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 13.06.06, 09:27
          Dzisiaj podpisanie umowy z Evo Busem. Najdalej za 112 dni przyjadą lśniące
          nowiutkie Mercedesy. Wiadomość z RMF Max
          • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 11:49
            O ku..!
            • Gość: xkx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.org / *.org 13.06.06, 18:05
              Znaczy ze Solaris dal sobie spokój z protestami. Ciekawe tylko co kupi MPK
              następnym razem? Zapewne wystarczy wtedy sie zainteresowac kto jest pracodawca
              pana L.
              • Gość: ZIELE Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.ar.wroc.pl 13.06.06, 18:10
                Umowa została podpisana dzisiaj na Placu Biegańskiego w testowym Citaro, który
                specjalnie na tą okazje przyjechał ze ślaska, gdzie jest obecnie testowany. W
                środku przy stoliczku siedzieli: Wrona, Nabrdalik, przedstawiciel Evobusa i
                jakiś vice-prezydent.
                • Gość: xkx Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.org / *.org 13.06.06, 20:03
                  Innymi słowy jest tak jak chciało naczalstwo z Czestochowy i nalezy sie
                  cieszyc. I tym optymistycznym akcentem pozstaje zakonczyc wontek na forum
                  Gazety Cz-wa o zakupie autobusów przez Częstochowskie MPK i UM. Poniewaz dalsza
                  dyskusje była by jałowa.
                • Gość: lunch Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 08:31
                  Czy ktoś wpadł na obrzucenie autobusu jajkami? Może trzeba będzie tak witać na
                  ulicach wszystkie conecto, które przyjdą?

Widzę że wracamy do czasów PRL. Zrobili przekręt, wcisnęli społeczeństwu bubel
                  i jeszcze go uroczyście witają na głównym placu. A nie było transparentów w
                  stylu "Społeczność Częstochowy z prezydentem na czele wznosi serca w radosnym
                  geście"?
                  • Gość: ZIELE Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.ar.wroc.pl 14.06.06, 12:36
                    No ja to do teraz jestem w ciężkim szoku że nie było jakiegoś przedstwiciela
                    Jasnej Góry który uroczyście wyświęcił by te autobusy..........
                    • p_sc Re: Nowe mercedesy dla MPK 14.06.06, 12:54
                      Spoko to narazie podpisanie umowy. Przyjadą autobusy to i ksiądz co je poświęci
                      się znajdzie.
                      • Gość: ZIELE Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.ar.wroc.pl 14.06.06, 16:38
                        No to jeśli ksiądz katolicki ma robić czary-mary w autobusie to niech zaproszą
                        przedstawicieli innych wyznań. Nie tylko katolicy jeżdża autobusami.
    • Gość: ... Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 10:22
      nawet niezle
      • Gość: mruk Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 07:35
        jestem ciekawy, gdyby do przetargu stanęły tylko mercedesy, to też byście
        mówili,ze przetarg jest ustawiany. Co znaczy dla was "ustawiany? Może to że
        cena grała njważniejszą rolę, co?
        • Gość: Thomas27 Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: 80.50.253.* 20.06.06, 20:40
          Kto dziś widział Citaro na linii 31? Czy ten egzemplarz jest juz nasz? Czy to
          testowy model?
          • kszyszek Re: Nowe mercedesy dla MPK 20.06.06, 21:41
            Citaro dzisiaj na 31? Jak był pomalowany? Czy to ten srebrny tester, który
            jeździł u nas na przełomie zimy i wiosny, czy może już w częstochowskich
            barwach?
            • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Nowe mercedesy dla MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:50
              To jest ten tester. Ma nawet ta samą rejestracje WPR 26 NX. Jest tak samo
              pomalowany. Pewnie przyjechał po to żeby kierowcy i mechanicy nauczyli się jego
              obsługi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka