Gość: .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 09:15 Aż serce rośnie ,że są tacy młodzi ludzie ,którzy tak dorośle myślą. Myślałem że o konkretnych zmianach nie ma z kim rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sutekh1 Re: Studenci o przyszłości Częstochowy 06.06.06, 15:31 znam ich to bzdurmeni, posługują sie tutaj stylem kaznodziejskim co fatalnie wygląda w końcowym efekcie. dosyć kiepskie wiadomości o sytuacji gospodarczej w Częstochowie mają nie wiedząc że miastu grozi odpływ ludu, który miałby tworzyć te wizje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Sośniak Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 18:27 Hej Patryk "Sutekh" Rykała. Ja też Cie znam i powiem szczerze, że to nie mnie, ale właśnie Ciebie wszyscy uważają za "bzdurmena"... Nie wiem skąd Ty miałbyś nabrać wiadomości o sytuacji gospodarczej Częstochowy, pewnie z Teatru From Poland... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: 125.137.198.* 06.06.06, 17:19 Calkowice sie zgadzam ze czestochowa nie ma nic do zaoferowania ani studentom ani absolwentom. W zeszlym roku skonczylem Politechnike Częstochwską i jestem 9- miesiac na stazu za 461,23 na reke. Za miesiac wyjedzam do Anglii. Szukałem caly czas pracy w Polsce ale przez te 9 miesicy znalazłem 2 oferty w czestochowie oraz mialem kilka ofert typu 1200 netto we Wrocławiu. Szkoda ze nasze wladze interesują sie tylko pielgrzymkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAMAKARO6791 Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.echostar.pl 06.06.06, 23:56 No właśnie, co lepsi wyjeżdżają.Ja z męzem tez wyjechaliśmy do Poznania, gdzie mąż( informatyk) dostał godną i satysfakcjonującą( finansowo również) pracę, jakiej nadaremnie szukał tu.Ubolewam nad tym i z trudem sie z tym godzę, ale obawiam się, że do mojego miasta nie wrócę.Historii podobnych do naszej znam kilka z najbliższego otoczenia.Nie wiem, może szczególne tendencje do wyjazdów sa wśród ludzi o pewnych zawodach.Z chęcią byśmy wrócili, bo tu została rodzina i wszyscy znajomi, ale czy to sie kiedys zmieni?Znam kilka osób ustawionych( własne firmy załozone z pomocą rodziców lub przejęte po nich).Reszta pracuje za 1000 pln i sie ciesza, ze prace mają.A tu proszę- ludzie w naszym wieku stawiaja domy, maja własne mieszkania( nowe), kupione za własne, zarobione pieniadze.Bo sa firmy, gdzie fachowcom się płaci, sa inwestycje, sa pieniądze.Fakt,to tylko Polska, ale do Częstochowy porównania nie ma.Ja moje miasto kocham i chciałabym naprawde tu żyć, ale chyba te moje pragnienia sa nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
dock2 Re: Studenci o przyszłości Częstochowy 07.06.06, 11:36 Według mnie te wszystkie postulaty poruszone w tekście mają duże szanse na realizację, pod jednym tylko warunkiem. Należy zmienić osoby zarządzające tym miastem na ludzi z pomysłami i zapałem do ich realizacji, krótko mówiąc na ludzi młodych, którzy nie do każdego pomysłu podchodzą z wyuczoną niemal już na pamięć regułką: "to jest nierealne" lub " Wie pan ile to jest papierów do wypełniania...". Dla ludzi obecnie zarządzających takie wytłumaczenie jest najlepsze. Czemu?? Bo większość z nich ma już stabilną sytuację życiową( materialną) i nie czują potrzeby by poprawić ją mieszkańcom tego miasta(nie mają empatycznego podejścia). Dlatego potrzeba rotacji bez których żadne radykalne zmiany nie zajdą. Nowi rajcowie mają być ludźmi, kótrzy coś już dla tego miasta zrobili(nie koniecznie po objęciu stanowiska radnych, kiedy za to im płacono), mają odpowiednie wykształcenie(z zakresu administracji, samorządu terytorialnego, prawa, architektury) i co najważniejsze mają swoje pomysły na rozwój miasta (ale i są otwarci na sugestie różnych środowisk jeśli tylko miałyby one poprawić życie w Częstochowie). Jednym słowem jesienne wybory to ostatnia szansa by zniwelować odpływ młodych ludzi z naszego miasta i odwrócić trend prowadzący do jego zubożenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Studenci o przyszłości Częstochowy 07.06.06, 15:01 nie zmienisz tych ludzi bo oni maja mnóstwo klonów. sytuacja TP jest w bardzo analogicznej sytuacji gospo w czewie, misiaczku. wasze postulaty są jak piernięcia kaznodziei,, ja też mógłbym napisac tysiąc textów jak powinno być a nie jest . weź na blat projekt podatkowego systemu gdzie będzie sie mocniej jechać po kieszeni artystom. i popatrz w ich przyszłość. a bzdurmen to moje copyright i nie wiesz z czego się wzięło więc nie używaj używki której nie kumajasz. Odpowiedz Link Zgłoś
konstruktorka1 Re: Studenci o przyszłości Częstochowy 07.06.06, 19:05 Urodzilam sie w tym miesice, przezylam 25 lat, skonczylam studia i wyjechalam zaraz po obronie. Plakac sie chce jak przyjezdzam w odwiedziny. Brak pracy, pieniedzy i ludzie ktorzy ledwo wiaza koniec z koncem Nie tylko pieniedzmi czlowiek zyje ale bez pieniedzy nie da sie przezyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Konstruktorki. Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.echostar.pl 07.06.06, 19:36 I ja tak myślę i tez jest mi przykro jak widzę, że nic się nie zmienia.Z chęcia bym wróciła, ale nie bardzo jest do czego.I jak przyjeżdżam to tez płakać mi sie chce- z tęsknoty.Ale cóż, człowiek musi zarabiać na zycie i utrzymac rodzine, a sentymenty do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEPTUN I tak nie jest zle... IP: 195.189.52.* 07.06.06, 19:00 ...zwazywszy na to, ze wiekszosc ludzi zyje w Czewie dopiero jako drugie, gora trzecie pokolenie. Jestesmy w duzej mierze zlepkim blokowisk i ludnosci naplywowej z calej Polski. Tozsamosc Czestochowianina i tak najwyzsza jest wsrod mlodych ludzi - zwlaszcza tu chodzacych do szkol i uczelni. Tak jest zreszta w wielu miastach. Na to bym tak nie narzekal bo to az tek szkodliwe nie jest. Bardzij mi przeszkadza i jest szkodliwy deficyt postawy obywatelskiej. Z dbaniem o interes publiczny jest u nas krucho. Pracy jest malo i bedzie malo. Sklada sie na to wiele czynnikow. Moim zdaniem najwazniejszym jest utrata przez Czestochowe statusu silnego centrum administracyjnego, a w konsekwencji ekonomicznego. Kultura w Czestochowie i tak ma sie relatywnie nie najgorzej. Uniwersytet Czestochowski, czy tez Uniwersytet im.Jana Dlugosza w Czestochowie to jest po prostu warunek sine qua non dla rozwoju miasta. Na rozwoj Politechniki w kierunku nowoczesnych technologii nie mamy co liczyc, wiec to moze byc najwazniejszy czynnik przyciagajacy mlodych ludzi. Ale tez kapital, ktory studenci ze soba przyniosa. Wroclaw ma ponad 100tys studentow. Oni zyja we Wroclawiu i zostawiaja tam olbrzymie pieniadze. Stancja miesiecznie to 300 zl, przezycie to tez minimum drugie tyle, a wiadomo, ze kazdy student nie sama nauka zyje. Ciuch kupi, bilet do kina, kwiaty dla dziewczyny czy piwo w barze... Dziwie sie ze miasto nie widzi w tym WIELKIEJ kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: I tak nie jest zle... 07.06.06, 19:23 Powstanie Uniwersytetu Częstochowskiego, czy też Uniwersytetu im. Jana Długosza jak to ładnie ująłeś nie zależy przede wszystkim od władz samorządowych. Przypominam, że uczelnie wyższe nie podlegają pod samorząd, a bezpośrednio pod Państwo. To od Parlamentu zależy oraz od przeprowadzonej oceny przez inne uniwersytety (powołuje się specjalną komisję), czy można powołać uniwersytet. Oczywiście nie wspominam tu już o staraniach samej uczelnii - pozyskiwaniu zaplecza naukowego, otwieraniu nowych kierunków, uzyskiwaniu minimalnej ilości uprawnień do doktryzacji i habiltacji na uczelnii... To są podstawowe wymogi, bez spełnienia których nie ma mozliwości i szans, aby starać się o status uniwersytetu... To jest zadanie przede wszystkim należące do władz uczelnii oraz naszych parlamentarzystów... Samorząd może tylko w niewielkim stopniu wesprzeć te działania (np. udostepnić mieszkania dla specjalistów za przysłowiowe grosze)... Dlatego zgadzam się z tym postulatem i uważam go za jeden z najważniejszych dla miasta i regionu, ale trzeba spojrzeć trzeźwo kto odpowiada za jego realizację... Pusty śmiech mnie ogarnia jak widzę wpisany podobnie brzmiący postulat przez nowo powstały przyczółek "cudotwórców" PIO pana Henryka Pinisa, który twierdzi, że chcą "stworzyć w mieście silny ośrodek akademicki" (szerzej w temacie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=42456135&wv.x=2&a=42456135 ) To jest zwykłe bicie piany... Oni chcą stworzyć ośrodek akademicki? Nie mają takiego umocowania prawnego! Gratuluję panu Pinisowi znajmości przepisów, fantazji i współczuję osobom, które nabiorą się na kiełbasę przed wyborczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: I tak nie jest zle... IP: *.icis.pcz.pl 07.06.06, 20:52 Masz racje ulisses. To glownie zadanie samej Uczelni przy wsparciu parlamentarzystow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ulissesa Re: I tak nie jest zle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 21:45 To zalęzy od kadry (a byłych partyjnych ubeków pełno na tej uczelni) a nie od samorządu miasta, pomysl zanim cos napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: I tak nie jest zle... 07.06.06, 22:24 Czytanie ze zrozumieniem to jedna z większych bolączek tego forum... Zanim coś komuś zarzucisz, to przeczytaj text danej osoby kilka razy - chocby dla pewności... Napisałeś: > To zalęzy od kadry (a byłych partyjnych ubeków pełno na tej uczelni) a nie od > samorządu miasta, pomysl zanim cos napiszesz Napisałem w swoim poście: "Powstanie Uniwersytetu Częstochowskiego, czy też Uniwersytetu im. Jana Długosza jak to ładnie ująłeś NIE ZALEŻY przede wszystkim OD WŁADZ SAMORZĄDOWYCH. Przypominam, że uczelnie wyższe nie podlegają pod samorząd, a bezpośrednio pod Państwo." "Oczywiście nie wspominam tu już o staraniach samej uczelnii - POZYSKIWANIU ZAPLECZA NAUKOWEGO (czyt. kadry), otwieraniu nowych kierunków, uzyskiwaniu minimalnej ilości uprawnień do doktryzacji i habiltacji na uczelnii..." Pozdrawiam roztargnionego anonima "do ulissesa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEPTUN o roli samorzadu IP: 195.189.52.* 08.06.06, 13:37 Zgoda, ze samorzad nie ma bezposredniego i prawnego wplywu na powstawanie Uniwersytetu. Jednak mysle, ze posrednio moze sie do tego bardzo przyczynic... Przede wszystkim dajac infrastrukture i pieniadze. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isabel Re: I tak nie jest zle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 16:19 uwagi bardzo słuszne, tylko widzę,że kiepska jest znajomośc faktycznych zabiegów uczelni o utworzenie uniwersytetu(nawiasem mówiąc ostanim razem brakło jednego głosu-posła z Częstochowy oczywiście). Starania są i to znaczne, niepowodzenie negocjacji z politechniką nie zakończyło ich , a jedynie nakierowało na inne tory. Pozyskiwanie zaplecza naukowe odbywa si i tak nad wyraz sprawnie biorąc pod uwage skromne nad wyraz możliwości. Gwoździem do trumny staje sie dodatkowo projekt ustawy, która pozwala profesorom płacić tylko za 2 z 3 wypracowywanych etatów, dlatego w tej kwestii pretensje prosze kierować do Ministerstwa Oświaty. pozdrawiam isabel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEPTUN Jakiego posla? IP: 195.189.52.* 08.06.06, 19:56 Poslow z Czewy mamy sztuk dwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: I tak nie jest zle... IP: *.icis.pcz.pl 08.06.06, 20:10 To mit ze zabraklo glosu jednego posla - sledze troche te starania, zreszta z najwieksza przychylnoscia - wiec wiem ze to byly poczatki dyskusji w komisjach. A kwestia ograniczen jest sensowna - co to za Uniwersytet ktory bedzie sie opieral na profesorach pracujacych w Czestochowie na 3 etacie ??? Na Politechnice juz rezygnuje sie nawet z nielicznych osob na drugim etacie, bo na nich nie otzrymuje sie zadnych pieniedzy z Ministerstwa. Podstawa to jednak wlasna kadra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isabel Re: I tak nie jest zle... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:02 Nie bierze pan pod uwagę jednego istotnego w tej dyskusji aspektu, właśnie dużym atutem Częstochowy jest rżónorodność kadry reprezentującej poglądy rozmaitych środowisk w całej Polsce. Wskazuje to jednoznacznie na pewną uniwersalność i przekrojowość kształtowanych postaw. Biorąć pod uwage ,że większość ośrodków akademickich forsuje ,,jedynie słuszne" w ich środowisku poglądy, studenci w Częstochowie mają unikalną możliwość zapoznia się z nimi, oraz własnego ich zweryfikowani, Myślę,ze powszechne jest niedostrzeganie zalet takiego stanu rzeczy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: I tak nie jest zle... IP: *.icis.pcz.pl 09.06.06, 20:40 Z tym moglbym sie zgodzic, ale ja tego absolutnie nie negowalem. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: I tak nie jest zle... IP: *.icis.pcz.pl 07.06.06, 20:50 Uniwersytet jest wazny, ale Twoje slowa o Politechnice sa po prostu nieuzasadnione. W tej chwili i tak bedzie dlugo najwieksze zapotzrebowanie jest wlasnie na absolwentow kierunkow technicznych. Np. na dobrych absolwentow po naszej Informatyce odbywa sie wrecz polowanie w tej chwili. Sam mam przyklad z Czestochowskiego podworka, gdy wloski przedsiebiorca zalozyl firme softwarowa w Czestochowie i potrzebuje na poczatek (podkreslam) niewiele bo 10 programistow po studiach. Tyle sie zglosilo na poczatku, ale firma nie byla zarejestrowana wowczas i ludzie sie rozbiegli. Teraz firma jest zarejestrowana i ma tylko 2 osoby. Szuka wiec kolejnych. Problemy ze znalezieniem dobrych absolwentow po kierunkach technicznych dotycza juz nie tylko informatyki. Wiec TAK dla Uniwersytetu, bo to rozszerzenie oferty itd., ale to miasto rozwinelo sie w b. duzym stopniu dzieki wychowankom Politechniki i Politechnika bedzie bardzo wazna dla jego rozwoju nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEPTUN Zgoda IP: 195.189.52.* 08.06.06, 13:23 Sam jestem studentem Politechniki i nie mialem zamiaru umniejszac roli Polibudy w Czestochowie. Jesli tak wynika z mojej wypowiedzi, to sie z tego wycofuje... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał K Re: I tak nie jest zle... IP: *.net / *.flatpla.net 07.06.06, 23:42 > Na rozwoj > Politechniki w kierunku nowoczesnych technologii nie mamy co liczyc, wiec to > moze byc najwazniejszy czynnik przyciagajacy mlodych ludzi. A co twoim zdaniem ciągnie naukę w czwie jak nie Polibuda właśnie, ostatnio 9 miejsce w kraju pod wzgledem zatrudnionych absolwentów na stanowiskach kierowniczych, a była WSP przeminowana na akademię? Zasila tylko armię bezrobotnych nauczycieli i policjantów po resocjalizacji czy nauczaniu poczatkowym. A o inżynierów wszycy się biją jęśli jest jakiś ośrodek naukowy w czwie to jest nim Politechnika. Akademia do tego bliska jest bankrucwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEPTUN Zgoda... IP: 195.189.52.* 08.06.06, 13:28 Racja, ostatnio sie duzo zmienilo na rynku pracy jesli chodzi o absolwentow uczelni technicznych. Mam nadzieje ze tak pozostanie, a nawet ten trend sie poglebi. Porownanie z Polibuda nie bylo zbyt szczesliwe... Przeniose wiec punkt ciezkosci na to, by podniesc role Akademii im. Dlugosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiler Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.wro.vectranet.pl 07.06.06, 19:35 Powiem krótko - w 100 % sie z wami zgadzam!!! Również uważam, że Częstochowie brakuje przede wsystkim tych rzeczy, o których wspomnieliście. Najważniejsze to utworzyć Uniwersytet Częstochowski, po drugie przyciągać nowe inwestycje, które pociągną za soba nowe miejsca pracy. Zgadzam się również z wami, że Częstochowie brakuje tożsamości, że w zasadzie kojarzona jest jedynie z Jasną Górą. I myślę, że wiem jak ten problem rozwiązać, jak sobie z nim poradzić. Uważam, że najważniejszym zadaniem jest powrót Częstochowy na mapę Polski jako ośrodeka wojewódzkiego, porzez stworzenie własnegoym wojewodztwa, czy przyłaczenie się do wojew. świetokrzysiego i powołanie wspólnego regionu staropolskiego. Porzebę walki o własne województwo uważam za kluczową, ponieważ sami wiecie, że przy obecnuym podziale terytor. ogromna wiekszość środków budżetowych kierowana jest na Górny Śląsk, a Częstochowa i okolice dostaje ochłapy. Ja zbieram podpisy w kwestii zmiany ustawy o podziale terytorialnym z 1998 roku. Moge przesłać wam listy na maile, jeśli chcecie. Proszę o kontakt mailaowy: jerry21@o2.pl lub nr GG: 2589380. Zapewniam was, że robimy to wspólnie ze znajomymi we współpracy z częstochowskim stowarzyszeniem i nie jest to żadna ściema. Pozdrawiam, kiler Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 21:14 Szkoda ze rola Czestochowy sprowadzila sie tylko do "przedsionka" Jasnej Gory.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 07.06.06, 21:18 To juz wyrazne uproszczenie - wiekszosc mieszkancow zyje i funkcjonuje w sposob niezalezny od Jasnej Gory. Chodzi o to zeby istnienie Jasnej Gory wykorzystac w dobrym celu, ale mentalnosciowo i pod innym wzgledami byc jak najbardziej samodzielnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo6791 Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.echostar.pl 07.06.06, 21:30 Może i zyja niezależnym od Jasnej Góry zyciem, to fakt, ale jak żyją.Do zycia potrzebna jest praca( patrz dobra), do pracy inwestycja( duża firma), a tego w Częstochowie nie ma.Dlatego ludzie uciekają do innych miast.Szczególnie dobrze wykształceni fachowcy, informatycy, Ci, którzy moga zarabiać, wszędzie, tylko nie tu.Takich przypadków znam coraz wiecej i coraz wiecej sie zapowiada.Jest to przykre.A co zmieni Uniwersytet?Nie wiem, ale sama Politechnika kształci siłę fachowa i potem ta młodzież ucieka stąd, bo nikt nie chce pracować za 1000 pln.Może najpierw zagospodarujmy to co jest.A jest tych ludzi sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 07.06.06, 21:47 My wlasnie szukamy 10 osob (na poczatek) do pracy jako informatyk-programista w firmie ktora zalozyl wlasnie Wlosi z Mediolanu/Modeny. Ciekaw jestem co z tego wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo6791 Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.echostar.pl 07.06.06, 22:54 No chyba wsród studentów V roku lub absolwentów znajda sie jacyś odpowiedni.A jaka nazwa firmy, kto potrzebny i czym sie firma zajmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 08.06.06, 13:09 Ogloszenia sa u nas w Instytucie Informatyki na Dabrowskiego - firma nazywa sie BSCompany i miesci sie na ulicy Slaskiej 12, nr lokalu 3. Potzrebuje programistow znajacych technologie Javy, gdyz zjamuje sie tworzeniem oprogramowania dla biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Studenci o przyszłości Częstochowy 08.06.06, 20:44 Jak to co - nic,bo lepiej jest płakać i czekać na pracę.Poczytaj co te duże dzieci piszą.Na pewne pocieszenie powiem,że nie tylko w Częstochowie.Wszędzie kretyńskie pretensje i czekanie,bo mają dać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo6791 Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.echostar.pl 08.06.06, 12:59 ????????????Już nikt nie pisze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Sośniak Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 13:25 Z tym województwem to niezły patent, ale obawiam się, że przywrócenie Częstochowie statusu miasta wojewódzkiego będzie bardzo ciężkie, a wręcz niemozliwe... A jeżeli chodzi o ten region staropolski, to propozycja warta przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał K Ułuda wojewódzka IP: *.net / *.flatpla.net 08.06.06, 20:59 Pomysł województwa to ułuda, po pierwsze żadna rozsądna władza nie zgodzi się na wydatki związane z tworzeniem nowej administracji. Po drugie bez zaradnych władz samorządowych nawet z województwem nic nie uzyskamy. Ile jest miast bez praw wowewództwa o dynamiczne gospodarce np Bielsko np. Bydgoszcz. Za to są firmy które moga kupić teren bez problemu, którym się ułatwia inwestowanie itp. Moi zdanie najwazniesze jest powołanie zespołu do spraw własności gruntów który będzie przygotowywał miejsca na inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Ułuda wojewódzka 08.06.06, 21:11 " Ile jest miast bez praw wowewództwa o dynamiczne gospodarce np Bielsko np. Bydgoszcz." O ile Bielsko-Biała nie ma praw miasta wojewódzkiego, to z pewnością w Bydgoszczy jest siedziba wojewody :) Prosze sprawdzić na mapie podziału administracyjnego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal K Re: Ułuda wojewódzka IP: 217.96.15.* 09.06.06, 08:20 Z Bydgoszcza to przesadzilem ale jesli chodzi o Bielsko to musisz mi przyznac racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Ułuda wojewódzka IP: *.icis.pcz.pl 09.06.06, 09:55 Bydgoszcz nie lokuje sie zbyt dobzre pod wzgledem inwestycji. Co innego Bielsko. Ale tam jest FIAT plus tradycje. Ale tez np. ze szkolnictwem wyzszym nie udaje im sie specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michael Re: Ułuda wojewódzka IP: *.c29.msk.pl 09.06.06, 18:38 Z tego, co wiem, za 2-3 lata w Bielsku-Białej może być uniwersytet. Na razie mają akademię (z 5 wydziałami), Kolegium Nauczycielskie (pod egidą UJ i AP w Krakowie), Instytut Teologiczny (filia PAT), filię AE w Katowicach i z 5 uczelni prywatnych - w sumie ok. 20 tys. studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Ułuda wojewódzka IP: *.icis.pcz.pl 09.06.06, 20:38 No tak na takiej samej zasadzie moze bedziemy miec wkrotce uniwersytet w Pcimiu Dolnym :)) Bez przesady - nie bedzie to juz dzialo sie tak szybko pod rzadami nowej ustawy. Czestochowa ma jednak sporo mocniejsza pozycje akademicka niz Bielsko-Biala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ułuda wojewódzka IP: *.c29.msk.pl 09.06.06, 21:47 Na jakiej zasadzie? Ja tylko wymieniłem uczelnie w BB. Jeżeli powstanie tam uniwersytet, to na bazie akademii (powstała na bazie filii Politechniki Łódzkiej - 3 wydziały, Wydział Humanistyczno-Społeczny stworzono od podstaw - działa w jego ramach Instytut Południowy - nastawiony na współpracę z Czechami, Słowacją, Słowenią, Chorwacją, Bułgarią itp., Wydział Nauk o Zdrowiu też powstał niedawno) - można poczytać o tym w sieci. Niewykluczone, że Instytut Teologiczny zostanie włączony do przyszłego uniwersytetu jako kolejny wydział. Z tą sporo mocniejszą pozycją akademicką Częstochowy to lekka przesada - zarówno Częstochowa, jak i Bielsko-Biała są póki co ośrodkami naukowymi o znaczeniu regionalnym (Cz. w północnej części woj., BB w pd.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEPTUN Nie taka ułuda... IP: 195.189.52.* 11.06.06, 20:11 Reforma administracyjna z 99 roku tez miala przyniesc oszczednosci w administracji. I nie przyniosla. Ludzie pracujacy w Czestochowie dostali propozycje - przeniesienia albo zwolnienie. A ten argument z kosztami nowego wojewodztwa to jest slaby argument. W Urzedzie Wojewodzkim pracowalo malo ludzi. Problemem w Polsce jest to, ze u nas lwia czesc kosztow adminisracyjnych pozeraja POWIATY. Co wiecej, obecnie w czestochowskiej filii UW w Katowicach pracuje okolo 200 pracownikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek 25 Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 19:20 Musze się przyznać ,że nie jestem mieszkańcem Częstochowy ,ale po przeczytaniu tego artykułu na pewno chetnie zamieszkałbym w tym pieknym "jasnogórskim mieście". Cieszy mnie natomiast że tacy młodzi ludzie jak ja potrafią tak bespośredni i "trafny" sposób dotrzeć do czytelnika. Sam nie dawno skończyłem studia i mam problemy ze znalezieniem pracy, regularnie kupuje i czytam Gazete Wyborczą dlatego żywie nadzieje ,że ci młodzi utalentowani i kreatywni ludzie częściej będą umieszczali w gazecie swoje artykuły ,bo wcześniej nie czytałem żadnego ich tekstu.Chłopaki byle tak dalej. Pozdrawiam i gratuluje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Sarowski Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 19:26 Brat szerze ci gratuluje to świetny artykuł:)Łukaszowi również składam gratulacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jr Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.prenet.pl 09.06.06, 20:19 a ja mam nadzieje ze nie skonczy sie na artykulach, ale wkoncu sie cos ruszy z tym tematem bo to wkoncu tylko dla naszego dobra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr K Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 20:28 Moze GW pomoze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek K Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.webpipe.net 10.06.06, 20:51 Jak to jest ze w Lublinie wladze miasta potrafia zorganizowac targi pracy i nawet zachecic miasto z ktorym maja podpisana umowe o wspolpracy do zaoferowania ofert pracy z tego drugiego miasta. A u nas ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 10.06.06, 21:36 W tej chwili zachecanie do pracy za granica to praktycznie dzialanie na szkode miasta. Powinno nam zalezec zeby ludzie znajdowali prace na miejscu. Oczywiscie czy ktos chce pracowac tu czy tam to sprawa indywidualna, ale nie ma co sie z tego cieszyc i skakac z radosci jak Pan Premier na wiadomosc ze Hiszpania otworzyla rynek pracy dla Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr W Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 09:58 Taką mymy madrą polityke rządu ze chca placic 1000 zł becikowego powolali urzad do ( nie pamietam konkrentej nazwy ale jego zadaniem jest sklonenie mlodych ludzi do powrotu do kraju ) i myśla chyba ze tu sami imbecyle mieszkają. A Patryiotyzmem nikt si ejeszcze nie najadł Panie Giretych.. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Studenci o przyszłości Częstochowy 11.06.06, 14:39 Całkowicie się zgadzam i również uważam, że radośc Premiera to jakieś nieporozumienie... Otwarcie rynku pracy w Hiszpanii to jest jakiś plus, ale szaleńcza radośc rządu jest nieuzasadniona... To tak jakby powiedzieli wprost bezrobotnym "Pakujcie się i wyjeźdżajcie! Załatwiliśmy Wam warunki do legalnej pracy w Hiszpanii - my Was tu nie chcemy"... I oczywiście podawanie co jakiś czas do publicznej wiadomości, że bezrobocie spada... Dlaczego? Ponieważ wielu ludzi wyjeźdża... Połowa moich znajomych już siedzi w Anglii... To jest bardzo przykre, bo Oni NIE CHCIELI opuszczać Częstochowy... Wczoraj rozmawiałem z przyjacielem, który przyjechał z Anglii do Częstochowy w odwiedziny do rodziców... Jego największym marzeniem jest wrócić, choć na wyspie dobrze mu się powodzi (jak i Jego narzeczonej)... Dlatego na miejscu Premiera wstrzymywałbym się z takim okazywaniem radości z tego, że kolejni Polacy moga opuszczac kraj i swoje rodziny... Również nie popieram współpracy z miastami zaprzyjaźnionymi w kwestii wysyłania własnych mieszkańców na stałe za granicę do pracy... Co innego partnerska wymiana, szkolenia itd... Takie działanie Lublina tylko świadczy o próbie szybkiego pozbycia się bezrobotnych w najwygodniejszy sposób dla miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Z Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 13:17 Moze zamiast planowac stworzyc Uniwerytet warto zainwestowac w rozwoj Politechniki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 11.06.06, 13:27 I to i to jest potrzebne. Jestem z Politechniki i zalezy mi na rozwoju mojej Uczelni. Dobrze ze w tym roku wsparla nas swoimi staraniami Pani Posel Rezpondek, dzieki czemu w koncu uzyskalismy 5 mln zl na wczesniej zlozony projekt - mialo byc 10 mln ale dobre i te 5 mln na poczatek. Ale jedna panstwowa Uczelnia w miescie to za malo. Uniwersytet jest tez bezwzglednie potrzebny, gdyz pewnych popularnych i waznych kierunkow nie da sie uruchomic na Politechnice czy nawet Uniwersytecie Technicznym. Teraz absolwenci musza szukac tych kierunkow poza Czestochowa, a tak moglibysmy przyciagnac studentow spoza naszego miasta. Uniwersytet to tez dodatkowe miejsca pracy dla inteligencji itd., wazny element rozwoju kultury i tozsamosci miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 13:55 Wszystko super ale o jednej rzeczy zapominacie. PRacuje na Politechnice i bardzo wyraznie daje sie zauwazyc niz demograficzny. Np. w roku 2000 na informatuke przyjeto ponad 500 osob a w 2005 bylo chetnych 300 osob. Niestety nikt nie przyjedzie do czestochowy tylko studiowac. Wladze miasta musza wspolpracowac z Uczelniami oraz z firmami na terenie miasta tak zeby dostosowac profil nauki do zapotrzebowania a nie walkowac cos tylko dlatego ze profesorowie nie maja godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.imi.pcz.pl 11.06.06, 14:58 Nigdy na Informatyke na PCZ nie przyjmowano 500 osob. To by byla makabra :)) Maksiumu 350-360. Chetnych w 2005 tez bylo duzo wiecej niz 300. Wielu przyjezdza do Czestochowy wlasnie po to zeby studiowac. Oczywiscie oprocz odpowiedniego poziomu wazna jest rowniez ogolna atrakcyjnosc miasta w sensie warunkow zycia w nim, mozliwosci spedzania wolnego czasu, ceny, akademiki itd. Liczy sie takze mozliwosc zatrudnienia po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEPTUN Poza tym.. IP: 195.189.52.* 11.06.06, 20:17 Poza tym Czewa nie jest jeszcze taka droga, a dla ludzi mieszkajacych w regionie jest to alternatywa dla placenia wielkich oplat za stancje czy utrzymanie w duzych miastach... Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Studenci o przyszłości Częstochowy 11.06.06, 14:28 > wsparla nas swoimi staraniami Pani Posel Rezpondek, Nie wypada mi poprawiać Profesora, ale jednak muszę to zrobić... Pani Poseł nazywa się Halina ROZPONDEK :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.imi.pcz.pl 11.06.06, 14:51 Dziekuje za uwage :)) Mam do czynienia z wieloma wersjami tego nazwiska i myla mi sie one. Moze byc jeszcze Respondek, Rospondek .... Moze uda mi sie zapamietac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEPTUN Pytanko... IP: 195.189.52.* 11.06.06, 20:21 Mozna zapytac od kogo dostalismy te 5 mln? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Pytanko... IP: *.icis.pcz.pl 11.06.06, 21:04 Z budzetu Panstwa na inwestycje termomodernizacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEPTUN Re: Pytanko... IP: 195.189.52.* 12.06.06, 13:21 A nie dostalismy ich przypadkiem z Katowic? To znaczy same pieniadze sa z budzetu panstwa, ale czy przypadkiem o ich konkretnej dyspozycji nie decydowal juz ktos na poziomie wojewodztwa np.wojewoda albo urzad marszalkowski??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Pytanko... IP: *.man.poznan.pl 12.06.06, 14:46 Absolutnie nie - budzet Panstwa to budzet Panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dock2 Re: Pytanko... 12.06.06, 15:23 Potwierdzam słowa P. profesora- Te 5 mln pln było dotacją z budżetu centralnego- którą posłowie z naszego regionu wręcz wywaliczyli. Dla przypomniania pozostałe 5mln bo dotacja pierwotnie miała wynosić 10 mln'ów, przekazano m.in. na budowę jednego z polskich sanktuariów- co też swego czasu było tematem bużliwych dyskusji na tym forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Pytanko... IP: *.ibch.poznan.pl 12.06.06, 16:06 Wywalczyli poslowie ale podstawa byl dobry wniosek przygotowany na Uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Pytanko... 12.06.06, 16:35 żaden pomysł nie jest dobry z tych które wymieniasz panie pismaku. po prostu sytuacja gospodarcza i polityczna w Polsce "pozwala" na emigracje zarobkową, co jest niezwykle masowe i atrakcyjne bo jak "pozostańcy" słyszą o tym , że polacy w Anglii czy Irlandii daja radę, zakładają rodziny i mają stałe wynagrodzenie i nawet rozwijają się to chęć do naśladownictwa jest łatwo stymulowalna - taki model życia dominuje w państwach "gorszych" i nic na to nie poradzi lokalne polepszenie systemu edukacujnego. awans z WSP na uniwerek nie udał się bo są interesy pewnych graniturowców. kto z nas kolego ma dobrą pracę? a kto chce ja mieć? to nie jest kwestia uniwersytetu - my prawie opuszczamy uczelnię - do czego wchodząc? do bagniska bezrobotnych! jeśli chodzi o kulturę to sobie popatrz po gazetach i artykułach o wydarzeniach kulturalnych, zobaczysz że układy interesików i optyk parapolitycznych ma cos do powiedzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Pytanko... IP: *.ibch.poznan.pl 12.06.06, 16:52 polacy z malej litery to w jakim kraju mieszkaja ? Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Pytanko... 12.06.06, 22:26 > Wywalczyli poslowie Sprecyzujmy to bardziej - dokładnie jeden poseł (a właściwie Posłanka) H. Rozpondek i senator J. Lasecki... Nikt więcej nie walczył o te pieniądze... Taka jest prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 19:44 moiom zdaniem otwarcie uniwersytwtu jest dobre ale jezeli chodzi o istniejace uczelnie to jezeli chcecie zatrzymac wiecej ludzi np.przeszlych studenow to powinniscie tez ulatwic i dostep na studia a nie wprowadzac reguly i przyjmujecie samych orlow przyjac slabszych i zajac sie nimi pozadnie na uczelni wtedy napewno procent pozostanaia mlodych ludzi wzrosnie bo nie n\beda musieli wyjezdzac z powodu nie dstania i nie mozliwosci studiowania w czestochowie a poza tym znam wielu mlosych wysportowanych ludzi ktorzy moga osiagnac wiele problem tylko w tym ze nie tylko uczelni dobrej nie ma ale tez pozadnego klubu lubu sportoewgo jaki i dla pan taki dla panow w wiec prosze zastanowcie sie nad tym bo jeszcze troche a miasto nie bedzie istnialo!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiłam się Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 17.06.06, 00:06 Nie wiem czy Ty wiesz o czym piszesz.Nie dlatego studenci wyjeżdżaja, bo sie nie dostaja na nasze uczelnie, tylko dlatego, bo nie chcą studiować na tychże.Nie wiem tez od kiedy nasze uczelnie przyjmują samych orłów.Nie ubliżam uczelniom, ale ty Kasiu masz chyba 15 lat:). Odpowiedz Link Zgłoś
r4ku Re: Studenci o przyszłości Częstochowy 17.06.06, 03:02 Jestem studentem Uniwersytetu Jagiellońskiego, wyjechałem z Częstochowy, ponieważ to miasto nie dawało mi żadnych perspektyw. Nie ma firm, które dawałyby mi wizje zatrudnienia. Prezydent miasta wykazuje postawę antystudencką. Czuć wyraźnie, ze odkąd miasto przestało być stolicą województwa staje się odległą prowincją… Co z tego ze politechnika Częstochowska produkuje co roku masę dobrze wykształconych inżynierów, skoro ci ludzie zmuszeni są szukać pracy niezwiązanej ze swoim zawodem, pracy która nie daje satysfakcji ani zabezpieczenia finansowego. Nie jestem ekonomistom ani politykiem, ale moim zdaniem ignorowanie postępującego upadku tego miasta nie jest jakimś długoterminowym planem naprawczym i nie przynosi korzyści jego mieszkańcom. Politechnika Częstochowska nie jest nastawiona na orłów podobnie Akademia Długosza, nie ma wygórowanych wymagań rekrutacyjnych i to nie dlatego ze jest kiepska, tylko dlatego, że studenci i tak uciekają do innych miast, przez co zainteresowanie rodzimymi uczelniami jest dużo mniejsze. Studenci na przykład wybierają Politechnikę Krakowską tylko dlatego, że Kraków rozwija się dynamicznie i daje perspektywę pracy w zakresie nieporównywalnie większym niż Częstochowa (podobnie jest z innymi miastami: Poznań, Wrocław, Warszawa…). Dlatego, dopóki polityka władz miasta się nie zmieni, każdemu radzę brać nogi za pas, jeśli tylko istnieje szansa rozpoczęcia życia gdzie indziej, a wyjazd na studia jest czasami jedyną szansą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 13:05 I o to Łukasz S. daje przykład jaki to z niegho polonista. Nie dziwie się, że nie znjadziesz prsacy. Piszesz, że "przywrócenie województwa częstochowskiego może być CIEŻKIE" To jak ci coś napiszę. Cieżkie to możę być wiadro z wodą, a przywrócenie województwa raczej jest TRUDNE. Niby podobne ale to coś innego. Sięgnij po słownik polonisto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Studenci o przyszłości Częstochowy IP: *.sympatico.ca 17.06.06, 18:24 Autor: Gość: Filip IP: *.sympatico.ca Data: 17.06.06, 18:01 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- ...ty gosciu jestes z tego partyjnego ugrupowania ktore by sobie zyczylo by wszyscy Polacy oposcili Polske....zauwazylem to na wielu juz forach ze pewne osoby proboja narzucic czytelnikowi obraz opuszczajacej kraj mlodziezy...w jakim celu...? ...ano w takim w jakim wypychano moje pokolenie za granice...zblizaja sie wybory i juz dzis strategicznie nalezalo by roztoczyc opieke nad domagajaca sie radykalnych zmian, szybkiej reformy panstwa, prawa i sprawiedliwosci spolecznej, radykalna w pogladach mlodzieza...nalezy jej wskazac kierunek exsodusu...upuscic mlodej krwi.....odkrecic wentyl bespieczenstwa....sila zamiast w tloki poszla w komin.... ....takie juz sa sposoby pasozytow czynione w obawie przed zapowiedziana reforma administracji panstwowej.... ...no przeciez Polska z Niemcami nie moze wygrac ! ...musi przegrac...to niepodobna odwrocic bieg historii....to niepodobna przeciwstawic sie lozy...planom masonow, kundli, politycznej miernoty...pozujacych na intelektualistow geniuszy ....a w sumie jakiegos przytepawego elementu...swinsko kopulujacego guwniana rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś