Gość: UCZEń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 17:34 ...i mamy kolejny bezsensowny przedmiot. Historia pozwala zapoznac nas z wartosciami patriotyzmu, a jakis frankensteim chce wprowadzic zbedny przedmiot:? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stiepan Re: Wychowanie patriotyczne IP: 80.53.75.* 07.06.06, 22:16 Nie lubię Giertycha i Młodzieży Wszechpolskiej, jednak uważam że wychowanie patriotyczne jest potrzebne. Nie wiem co dokładnie będzie w programie nauczania. Spójrzmy prawdzie w oczy dzieci obecnie są wychowywane na amerykańskich kreskówkach, więc o własnym kraju wiedzą niewiele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamparampam Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 22:48 A ja nie mam nic do Giertycha i Młodzieży Wszecholskiej i też uważam że wychowanie patriotyczne jest potrzebne. trochę odbiegnę od tematu i dodam że nie rozumiem tylko tego całego zamieszania... z jednej strony ludzie narzekają że jest niebezpiecznie, że młodzieży nikt nie wychowuje że w szkołach jest słaby poziom, że dzieci się nie uczą itp... bo i jak szkoła ma uczyć i wychowywać skoro w szkole nic nie wolno i uczniowie mają więcej praw niż obowiązków. Bezstresowcy z rodzicami mogą więcej niż nauczyciele. W ekstremalnych przypadach zakładają kosze ze śmiaciami na głowę, lub wręcz leją nauczycieli a dyrektorzy szkół w nagrodę zwalniają nauczycieli z pracy... (to było w tv a pewnie wiele dzieje się na codzień już bez udziału kamer) Z drugiej strony - ludzie nabijają się i krytykują kogoś kto chce coś z tym zrobić (np. Giertycha). Dodam że nie jestem nauczycielem, ani nawet z młodzieży wszechpolskiej :P i nie interesuje mnie polityka tylko konkrety a myślę że przydało by się w szkole jednak troche dyscypliny dla dobra kraju właśnie - jak choćby te kilkanaście lat temu kiedy ja chodziłem do szkoły :P Ci co się uczą i są solidni to i tak będą, a lewusów trzeba trochę pogonić nawet wg zasady kija i marchewki a za przeporszeniem "pieprzenie" psychologów i innych teoretyków o "odpowiednim podejsciu" nic nie daje bo do niektórych trzeba ostro i nie dać sobie wejść na łeb. Zresztą cieakwy jestem jak poradził by sobie taki ktoś gdyby postawić go w klasie, w której siedzi gnój i głupio rży... ewidentnie go prowokując wiedząc że ten nic nie może (nawiązuję do sytuacji tego chemika o którym niedawno było w tv..) W tym Państwie już robi się coraz większy burdel, a mówi się że młodzież przyszłością narodu ... no to czas pokaże do czego dojdziemy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:30 Mam małe pytanko. Czy ty byłeś bity w szkole? Czy kiedyś zdarzyło się że zostałeś uderzony przez nauczyciela? Czy pozwolił byś by twoje dziecko było bite w szkole? Pyzatym co może pomóc bicie w szkole. Zawsze mi wbijano (nie dosłownie) do głowy iż nauczyciel to człowiek który ma być autorytetem. Jeżeli chcecie żeby ten autorytet był zdobywany siłom. To nie wróżę temu wielkiego sukcesu. A najpewniej przyniesie więcej szkód niż porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamparampam Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:39 Czy dyscyplina=bicie? Nie mówię o biciu i terroryzowaniu niewinnych dzieci. Nie przeginajmy w drugą stronę :) Mówię tylko, że dyspylina by się przydała bo np. mnie irytuje to co się teraz dzieje w szkołach. A do szkoły chodzą różne dzieci, jedne robią co do nich należy bo wiedzą że uczą się dla siebie, inne robią bo boją się konsekwencji a inne myślą że mogą wszytsko i mają wszytsko w dupie... coś by wypadało z tym zrobić skoro same pogaduszki bez konsekwencji nie docierają. Ja też mam pytanie. Co byś zrobił w stuacji jaką opisałem na końcu poprzedniego posta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:50 Gdybym był nauczycielem to wyrzucił bym go z lekcji. A jak by to się powtarzało to wyrzucał by go aż do ta aż by się opamiętał albo wyleciał za szkoły za brak frekwencji. A co według ciebie znaczy dyscyplina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamparampam Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 00:01 Między innymi to co napisałeś. Nie można pozwolić żeby ktoś właził na głowę. Szefowi w pracy, nauczycielowi w szkole itp. Dyscyplina to jakieś reguły i konsekwencje ich łamania - tak myślę. Jeśli trzeba, to z użyciem siły gdy nie da się inaczej...trudno. Pan Władza też używa siły np. gdy Pan Przestępca nie chce dać rączek żeby mu je skuć kajdankami ;) Ty też pewnie wolałbyś dać komuś w mordę na ulicy, gdy nie masz wyjścia bo inaczej on da Tobie..? co nie znaczy, że chodzisz po ulicach i zaczynasz bojki, prawda? :) Rozumiem że "wyrzucił z klasy" znaczy wziął za frak i wywalił tak, jak ten gość na filmie. Więc na chwilę obecną wyleciał byś z roboty chyba, że uratowały by Cię media :) Gdybyś go wyrzucił używając perswazji, też masz problem, bo pozostawiasz dziecko bez opieki :) tego zdaje się też nie wolno robić, odpowiadasz za dzieci, kiedy są one pod Twoją opieką (czyli w ciągu trwania lekcji). I co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 00:23 Uważam że nie ma potrzeby legalizowania przemocy w szkołach. Po prostu byłem już kila krotnice światkiem takich zajść kiedy to nauczyciel uderzał i nie wyciągano wzglądem niego konsekwencji. A co uważasz o montowaniu monitoringu w szkołach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VX204 Roman Giertych .............. IP: 212.87.244.* 08.06.06, 00:02 jest według Ciebie rozwiązaniem na problem części zdemoralizowanej młodzieży. Młodzież Wszechpolska jest w pełni przykładną młodzieżą,szanującą porządek i ład publiczny,szanującą kulturę innych narodów i wyznań,jest młodzieżą która nie wszczyna burd na ulicach polskich miast,nie propaguje neonazistoskich treści,jest młodzieżą która propaguje wychowanie w trzeźwości.Z całym szacunkiem ale chyba trzeba być ślepym i głuchym by nie widzieć że jest zupełnie na odwrót. Na Liitość Boską człowieku jeżeli piszesz że nie obchodzi Cię polityka to skąd przekonanie że to metody Romana Giertycha mają być kluczem do rozwiązania problemów wychowawczych polskiej młodzieży? Patriotyzmu młodzież uczy się poprzez poznawanie historii własnego narodu na lekcjach historii,na lekcjach języka ojczystego,przez szacunek do wieszczów i bohaterów narodowych i przy okazji kolejnych rocznic patriotycznych (poprzez różnego rodzaje akademie i występy uczniów). Od samych nauczycieli zależy jak realizują program nauczania i to od ich zaangażowania zależy czy przeciętny młodzian będzie wiedział, kim był Adam Mickiewicz,Czesław Miłosz czy Marszłek Piłsudski. "Zadekretowanie patriotyzmu" przyniesie najprawdopodobniej skutek odwrotny od oczekiwanego,efekt obrzydzenie i skrajna niechęć do wszelkich rocznic narodowych podobny do tego jaki Polacy przeżywali do wszelkich komunistycznych 22lipców i innych komunałek tak zręcznie na szczęście nieskutecznie podawanych niczym papka. Roman Giertych podany Polakom na siłę i wbrew jakiejkolwiek przyzwoitości jako minister edukacji jest zjawiskiem niebezpiecznym i godzącym w przyszłość polskiej młodzieży. I rzeczywiście jeżeli używasz sformułowania " burdel" ,"gnój" w swoim poście oznacza to że gdzieś tej kindestuby Tobie właśnie zabrakło. Z problemami przemocy w szkołach borykają się takie kraje jak Stany Zjednoczone,które są stawiane jako przykład kraju patriotów przez takie negatywne postaci jak Roman Giertych. Owszwem w Stanach wykształacił się swego rodzaju model patriotyzmu w szkołach jak na przykład oddawanie czci fladze narodowej na początku dnia szkolenego itd. Nie oznacza to ze w Stanach przemocy szkolnej nie ma. Roman Giertych nie ma moralnego prawa być ministrem edukacji,nie ma moralnego prawa wychowywać polską młodzież,nie ma moralnego prawa walczyć z przemocą. Nie ma jej dlatego,ponieważ w przeszłości był członkiem Młodzieży Wszechpolskiej,organizacji której groziło w pewnym momencie zdelegalizowanie,organizacji odwołującej się do ksenofobii i przemocy. Hasła "Naród","patriotyzm" nie oznaczją propagowania nietolerancji. One po prostu stają się jałowe,puste i fałszywe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamparampam Re: Roman Giertych .............. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 00:17 Piszesz rzeczy których ja nie napisałem :) Giertcyh i ta Młodzież... nie wiem. Może i nie ma prawa a może ma. Fakt faktem że on teraz pełni tę funkcję. Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie że ktokolwiek by był na jego miejscu kto chce zrobić coś z tym co jest, byłby zły. Właśnie tego nie mogę zrozumieć, jeszcze nic nie zdążył zrobić, a już są wielkie obawy :) Pożyjemy zobaczymy.. PS. Słow burdel i gnój użyłem celowo. Mogłem napisać bałagan i nieuprzejmy uczeń ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VX204 Re: Roman Giertych .............. IP: 212.87.244.* 08.06.06, 00:32 Gość portalu: pamparampam napisał(a): > Piszesz rzeczy których ja nie napisałem :) > Giertcyh i ta Młodzież... nie wiem. Może i nie ma prawa a może ma. Fakt faktem > że on teraz pełni tę funkcję. Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie że ktokolwiek > > by był na jego miejscu kto chce zrobić coś z tym co jest, byłby zły. Właśnie > tego nie mogę zrozumieć, jeszcze nic nie zdążył zrobić, a już są wielkie > obawy :) Pożyjemy zobaczymy.. > > PS. > Słow burdel i gnój użyłem celowo. Mogłem napisać bałagan i nieuprzejmy uczeń ;) A czy wierzysz że takie osoby jak Lepper(skazany czyli przestępca) i Giertycyh przeszli jakąś wewnętrzną metamorfozę i zweryfikowli swoje poglądy?,bo miliony Polaków w to nie wierzą i ja także. Można zmienić swój zewnętrzny wizerunek jako osoby,lecz nie wewnętrznych przekonań i tego w co się wierzy.Problemem tych dwóch polityków jest ich "zgnilizna polityczna" i skrajność poglądów. Skąd zatem naprawa systemu wychowawczego ma płynąć? Od Giertycha,Leppera na pewno nie. Władza Giertycha i Leppera nie pochodzi od większości głosujących Polaków,pochodzi z "handlu stołkami".Nie mają czegoś takiego jak moralna legitymacja do rządzenia,zatem Roman nie jest w stanie dbać o morale młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Roman Giertych będzie lustrował nauczycieli IP: 80.48.49.* 08.06.06, 19:29 A teraz lustracja nauczycieli. Głowa pełna pomysłów! serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3404501.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Roman Giertych i cenzura podręczników IP: 80.48.49.* 08.06.06, 19:50 Trudno nadążyć z wstawianiem adresów stron, na których są coraz bardziej szokujące i zatrważające pomysły ministra edukacji wiadomosci.onet.pl/1337065,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:29 Patriotyzm. Gdy słyszę to słowo to widzie całe zastępy ludzi którzy w przeróżny sposób budowali naszą ojczyznę. A co widzi pan minister? Tego niestety nie wiem. Ale co by to nie było to w ciągu 1 godziny w tygodniu przekwalifikowany biolog na nauczyć patriotyzmu cała klasę? Jeżeli ktoś wcześniej nie uważał się za Polaka to i po tej lekcji w cudowny sposób patriotą się nie stanie. A osoby które faktycznie uważała się za patriotę może mieć mieszane uczucia. Moim zdaniem choć jestem jeszcze uczniem patriotyzm wynosi z domu. Słuchając opowieści dziadka jak to kiedyś było, słuchając narzekań rodziców jak to jest teras. I nikt mi nie wmówi że ktokolwiek będzie wstanie wpoić w ciągu 45 minut więcej niż zrobiła rodzina przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: Wychowanie patriotyczne 07.06.06, 23:35 dla giertycha patriotyzm = nacjonalizm, a do tego nie wolno dopuścić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiepan Re: Wychowanie patriotyczne IP: 80.53.75.* 07.06.06, 23:38 W szkole średniej biologia też jest w wymiarze 1 godziny tylko że przez 3 lata. Nauczyłeś się czegoś z tego przedmiotu? Ja się nauczyłem. Nie każdy ma rodziców czy dziadków którzy pragną wychować dziecko w duchu patriotyzmu, poza tym patriotyzm na przestrzeni lat zmienia się. Obecnie bardziej polega na kupowaniu polskich produktów. Spytaj ludzi czy patrzą na producenta tego co kupują. Później słyszymy w TV że nie mamy firm, a bezrobocie jest duże. Najlepiej zamknijmy szkoły. Przecież siedzimy tam tylko około- 40 godzin na tydzień. Czego można się wtedy nauczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:59 Źle mnie zrozumiałeś. Nie chodziło mi o ilość godzin biologii(czy jakiegokolwiek przedmiotu) w planie zaląc. Tylko o Fakt iż patriotyzm jest rzeczą bardzo ogólną i rzeby ja móc rozszerzyć trzeba zdecydowanie więcej niż 45 minut. Więc niema sensu jej wprowadzać. Tym bardziej że sport mamy się uczyć patriotyzmu z jakiejś książki. Ja mam takich kilka to książki do historii one mi wystarczą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitan kloss Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.v.pppool.de 07.06.06, 23:33 lekcje patriotyzmu nie pomogą, każdy widzi, że polska to szambo i syf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiepan Re: Wychowanie patriotyczne IP: 80.53.75.* 07.06.06, 23:43 Proponuję wyjechać. Polska to kraj jak każdy inny tylko ludzi i polityków mamy innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamparampam Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 23:46 no cóż gdzieś widziałem cytat: "taki naród jak jego młodzieży wychowanie" :) a na poważnie - jeśli każdy zacznie od siebie nie oglądając się na innych to by pewnie był ogromny krok do przodu wg zasady "wszyscy kradną to i ja kradnę, bo przecież wszyscy kradną" daleko nie zajedziemy jako naród zresztą chyba już pomału nie zajeżdzamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 00:07 Mnie zawsze wychowywano że „Polska jest zawsze dobra źli są tylko ci ludzie którzy nią rządzą!” Jeżeli chcesz wyjeżdżać proszę bardzo. Ale i tak uważam że ten kraji trzeba naprawiać a nie z nie go spierd****. A pieniądze które mają iść na wychowanie patriotyczne można by przeznaczyć na dodatkową lekcje historii albo polskiego. Jestem tego pewien iż odniosło by to leprze skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamparampam Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 00:19 I tu się zgadzamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Wychowanie patriotyczne IP: 80.48.49.* 08.06.06, 00:18 Nauczaniu patriotyzmu nie można poświęcić osobnych lekcji. Miłości ojczyzny nie uczy się np. w poniedziałek od 10.15 do 11.00. To bezsensowny pomysł, ale p. Giertych konsekwentnie realizuje swój plan wprowadzenia wszechpolaków do szkół. M.in powiedział: "Chodzi o uczenie historii Polski pod kątem tych rzeczy, które mogą stanowić dumę narodową". A co z ciemniejszymi kartami naszej przeszłości? Historii nie wolno zakłamywać, bo to się kiedyś na narodzie musi zemścić. Nie czas i miejsce na dłuższe wywody. Brońmy się, bo nadchodzi chwila, kiedy ludzie o innej orientacji seksualnej (poza jedną kastą) będą gnili w więzieniach. Obym była złym prorokiem! Początek "tropienia szkodliwych" wydawnictw, które rzekomo wydawał CODN, już jest. wiadomosci.onet.pl/1336304,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
mundo.v Re: Wychowanie patriotyczne 08.06.06, 19:48 Ciekawi mnie jakie wzory patriotyzmu zaproponuje Giertych. Ma do wyboru: dziadka polskiego faszyste, tatusia wspolpracownika SB popirajacego stan wojenny, Cata -Mackiewicza prawicowego emigranta i premiera, ktory wspolpracowal z sb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek O. Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 23:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek O. Re: Wychowanie patriotyczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 23:30 Z mauką parriotyzmu jest jak z nauką kochania. Można nauczyć jak podrywać, jak starać się zatrzymać zdobytą kobietę/mężczyznę jak kopulować na 500 sposobów (przeprasam za wyrażenie) itp. ale na takich lekcjach nie można dowiedzieć się co to miłość i co to takiego kochanie. Najlepszy przykład z religią, dziś młodzież systematycznie katowana jest z prawd wiary katechizmu itp. ale czy to na pewno pogłębianie wiary??? Moim zdaniem religia w szkole na oceny to totalna porażka Kościoła, do której nikt nie ma odwagi się przyznać... Oby podobnie nie było z patriotyzmem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Wychowanie patriotyczne u polaczko IP: 195.117.153.* 09.06.06, 08:16 To chyba wątpliwa sprawa polaczek jest antypatriotą Odpowiedz Link Zgłoś