Dodaj do ulubionych

Słupki były żółte, będą zielone

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 19:40
Słupki-głupki :-P , niezbyt przydatne i do tego strata kasy. Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: yyy Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 19:50
      w innych miastach tego nie ma ale u nas musi byc idiotyzm
    • Gość: bryczkarz Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 20:10
      Na skrzyżowaniu Rutkiewicz-Sportowa są te słupki mimo iż nie jest to w pełni
      skrzyżowanie równorzedne.
      • Gość: joey Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: 83.14.143.* 13.06.06, 11:01
        >Na skrzyżowaniu Rutkiewicz-Sportowa są te słupki mimo iż nie jest to w pełni
        >skrzyżowanie równorzedne.

Moim zdaniem to JEST skrzyzowanie drog rownorzednych. Nigdzie nie ma zadnego
        znaku mowiacego o tym, ze ktoras droga ma pierwszenstwo (dawno temu taki znak
        byl)
        • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 12:09
          W Polsce jak nie ma żadnego znaku, to jeszcze nie znaczy, że jest równorzędne.
          Musisz spojrzeć, czy na poprzecznej nie ma znaku "Ustąp pierwszeństwa" i
          dopiero wtedy wiesz, że masz pierwszeństwo. Na swojej drodze znaku raczej nie
          uświadczysz. Co za głupi kraj!
        • Gość: bryczkarz Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:57
          > Moim zdaniem to JEST skrzyzowanie drog rownorzednych. Nigdzie nie ma zadnego
          > znaku mowiacego o tym, ze ktoras droga ma pierwszenstwo (dawno temu taki znak
          > byl)

wyjeżdżając od Sportowej (od strony bloków) opuszczasz strefę zamieszkania,
          czyli włączasz się do ruchu
      • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 12:10
        No i co z tego? Kto powiedział, że słupków nie może być, jeśli nie jest
        równorzędne?
        • Gość: bryczkarz Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:59
          > No i co z tego? Kto powiedział, że słupków nie może być, jeśli nie jest
          > równorzędne?

nikt tego ani nie powiedział ani nie napisał, podałem tylko przykład że słupki
          mogą być na skrzyżowaniu nie-równorzednym
    • Gość: teral Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 12.06.06, 20:14
      W całym kraju nie ma tylu tych słupków co w Częstochowie - przezorność ,
      zaradność - nie wydatkowanie kasy miejskiej ( koszt słupka z malowaniem +
      montaż na ulicy) to spore kwoty, które napewno właściwy tylko organ przyjął
      do realizacji i montażu. A teraz kolejny pasztet zmiana barw a kasy nie ma -
      ech jak najszybciej te wybory i pogonić tę spółdzielnie wzajemnie
      popierających się kolesiów ze stołków.
    • Gość: zzz Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 12.06.06, 20:19
      Marnotrawienie pieniedzy na slupki, a dziury jak byly tak sa !!!
      • Gość: dec Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 21:16
        Jak wam kto wjedzie w auto albo wy komu to będzie lament przez trzy instancje w
        sądzie, że nie wiedziałem że to jest skrzyżowanie,że było nieoznaczone i
        blebleble i olaboga. A teraz to wam słupki przeszkadzają. Ja po tym mieście
        jeżdze bardzo duzo i nie tylko po alejach albo Wolności albo trasą i znam w
        Czewie takie skrzyżowania że gdyby nie te słupki to za cholere bym nie
        wiedział, że w danym miejscu jest skrzyżowanie. I dlatego te słupki spełniają
        swoja rolę. Ale czy naprawde trzeba je przemalować na zielono to już inna
        sprawa
        • Gość: bryczkarz Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 21:43
          dec - naprawde mądre słowa, nie każde skrzyżowanie widać
        • Gość: tom Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:31
          dec - gdzie są takie skrzyżowania? - chętnie je obejrzę!
        • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 12:18
          A wiecie, że są skrzyżowania na których brak oznakowania i nie wiadomo, kto ma
          pierwszeństwo? Na przykład skrzyżowanie Pietrusińskiego z Karpińskiego. Zawsze
          byłem przekonany, że jest równorzędne, choć nie miałbym odwagi wyjechać z
          Pietrusińskiego, bo skrzyżowania nie widać (jak słusznie piszesz), a w dodatku
          każdy odruchowo uzna ulicę Pietrusińskiego za parking (czyli traktowany jak
          droga wewnętrzna). Z drugiej jednak strony ulica Pietrusińskiego ma nazwę, więc
          jak może nie być drogą publiczną?

No i się ostatnio dowiedziałem, że jeśli zarządcą tej drogi jest spółdzielnia
          mieszkaniowa, to jest to droga wewnętrzna i gdyby ktoś wyjechał z niej będąc
          przekonanym, że miał pierwszeństwo (prawa strona), to winę za wypadek poniesie
          spółdzielnia, ponieważ nie oznakowała drogi jako wewnętrznej.
    • Gość: przemek Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:09
      i bardzo dobrze ze zostaly slupki bo mniej jest kolizji powinno tak byc w
      duzych miastach i wiadomo o co chodzi
      • Gość: Kaśka Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 22:11
        Lubię słupki uniemożliwiające wjazd samochodów na chodnik, bo nasze piękne
        miasto przemierzam najczęściej pieszo.
    • Gość: Arczi Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.orange.pl 13.06.06, 05:37
      Przecie slepi pojazdami nie jezdza wiec na cholere "slupki okreslajace
      geometrie skrzyzowania" i pomoc w zjezdzie, to nie geometria to ruch uliczny.
      Zajefajny pomysl naszych radnych i za nasze pieniadz. Jeszcze wiecej takich
      pomyslow mili Panstwo a to miasto uzyska miano BZDURCITY. Wezcie sie za drogi
      bo to jest utrapienie kierowcow, ktorym nie trzeba pomagac w rozpoznaniu ww.
      geometrii, a ktorzy jak ja umyslnie lamia przepisy nie majac wyjscia gdyz sa
      przez was, niedolezni gospodarze, zmuszani do jazdy ta lepsza, lewa strona.
      • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 12:21
        Tym bardziej, że te słupki stoją zazwyczaj na tak olbrzymich i ruchliwych
        skrzyżowaniach, że gdyby nie słupki, to rzeczywiście nie wiedziałbym którędy
        jechać. Poza tym się zastanawiam patrząc na te słupki, kto będzie ich
        potrzebował do "określenia geometrii skrzyżowania". Zawodowy bilardzista?
    • Gość: Romuald Suchecki Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.man.czest.pl 13.06.06, 08:54
      Chodzi mi o skrzyzowanie ul.Okólnej i przejazdu do ul. Kwiatkowskiego pod Biedronką.Przejazd ten ma status DROGI WEWNĘTRZNEJ,świadcza o tym znaki drogowe.I teraz problem.Większośc kierowców jadących ul. Okólną w stronę ul. Dekabrystów, widząc te nieszczęsne słupki traktuje to skrzyżowanie jako równorzędne i zatrzymuje się ustępując pierszeństwa przejazdu.Z kolei jadący z prawej strony od Kwiatkowskiego,a znający przepisy też się zatrzymują bo są podporządkowani i pat.Ale żle jest wtedy,gdy wyjeżdżający z drogi wewnętrznej,a nieswiadomi że muszą ustąpic pierwszeństwa przejazdu powodują sytuacje kolizyjne.Byłem świadkiem kilku kolizji,i tłumaczenie było jedno--przecież są słupki,to skrzyżowanie jest równorzędne.A może by ustawic obok znaku KONIEC DROGI WEWNĘTRZNEJ,znak STOP,lub USTĄP PIERWSZEŃSTWA.
      Gdyby CI sie chciało,to odpisz--roniuska@interia.pl
    • Gość: Axl Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.prenet.pl 13.06.06, 09:41
      Przy ulicy Focha (mniejwięcej na wysokości Glogera) jest słupek przy drodze
      wewnentrznej - podporządkowanej. Jak ktoś będzie patrzał na słupek a wyjedzie z
      tej a'la uliczki to będzie jego wina.
    • Gość: zdenerwowany Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.pcz.pl 13.06.06, 09:45
      Tylko u Was w Częstochowie sa jakieś dziwne zasady, nigdzie w Polsce nie ma czegoś takiego jak słupki przy drodze, które mówią kto ma pierszeństwo. Widać że nie chce Wam się postawić normalnych znaków tylko wbijacie słupki bo taniej, a osoba z poza Częstochowy dziwi się co za dureń coś takiego zrobił. Dorośnijcie ludzie troche i zacznijacie iść do przodu a nie do tyłu.
      • Gość: :/ Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 10:41
        na bank mozna miec pretensje do mieszkancow ze zyja gdzie zyja i ze ich prezydent to kretyn. puknij sie w musk
      • retro_80 Re: Słupki były żółte, będą zielone 13.06.06, 11:03
        Widze ze ZDERWOWANY ( i nie tylko ) dalej nie quma czaczy ...
        "Słupki wcale nie są znakami, lecz - jak mówi Joanna Lazar, rzeczniczka
        częstochowskiej policji - "urządzeniami bezpieczeństwa ruchu drogowego".

Teraz jasne ?

• Gość: dec Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 21:36
        Gość portalu: zdenerwowany napisał(a):

> Tylko u Was w Częstochowie sa jakieś dziwne zasady, nigdzie w Polsce nie ma
        cze
        > goś takiego jak słupki przy drodze, które mówią kto ma pierszeństwo. Widać że
        n
        > ie chce Wam się postawić normalnych znaków tylko wbijacie słupki bo taniej, a
        o
        > soba z poza Częstochowy dziwi się co za dureń coś takiego zrobił. Dorośnijcie
        l
        > udzie troche i zacznijacie iść do przodu a nie do tyłu.
    • Gość: CKM Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:21
      Co narzekacie? Słupki będą biało-zielone!!! Barwy Włókniarza będą wszędzie!!!
    • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 12:07
      >- O ile mnie pamięć nie myli, żółty słupek przy drodze wskazuje, że
      >pierwszeństwo mają pojazdy z naszej prawej strony.

Jednak Polacy to naród ignorantów. Ta durna opinia powstała cholera wie gdzie i
      tak się na zasadzie plotki rozprzestrzeniła. I jeszcze wiele osób twierdzi, że
      to lepiej, bo od razu widać że równorzędne. Tylko ja zauważyłem zjawisko
      odwrotne - przyzwyczajenie do tych poronionych słupków prowadzi do wtórnego
      alfabetyzmu i większość osób nie reaguje na pojazdy z prawej strony, jeżeli
      słupków nie ma. Zwłaszcza że w wielu innych miastach się ich nie stosuje (na
      szczęście).
      • Gość: Sokół Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 13:36

Pytanie do policji drogowej ,jaka jest WYKLADNIA KODEKSU DROGOWEGO DO TYCH
        SŁUPKÓW .CZY TRZEBA TE NIESZCZĘSNE SLUPKI RESPEKTOWAC CZY NIE BO KIEDYŚ NA
        SKRZYZOWANIU ULIC OGRODOWEJ Z PIOTRKOWSKĄ SKRĘCAJAC W PRAWO Z PIOTRKOWSKIEJ W
        OGRODOWĄ ZOSTAŁ BYM SKASOWANY PRZEZ KOBITKĘ KTORA SIEDZIAŁA ZA KIEROWNICĄ.
        ŃIEMA TAM RZADNEGO ZNAKU TYLKO TE NIESZCZĘSNE SŁUPKI, CZYJA BY BYŁA WINA MOJA
        CZY TEJ PANI. PROSZĘ O PRECYZYJNĄ ODPOWIEDZ POLCJI- A fORUMOWICZÓW O OSZĘDZENIE
        I NIE ROBIENIE SOBIE Z POWAZNEGO PROBLEMU JAJ BYŁBYM NA KULACH ALBO KALEKĄ
        • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 15:16
          Koleś, nie umiesz czytać? Wyjaśniało Ci tu już kilka osób, z autorem artykułu
          na czele, że słupki nie oznaczają kompletnie NIC. Jak chcesz, to wejdź sobie na
          www.sejm.gov.pl i znajdź Prawo o ruchu drogowym ze stosownym rozporządzeniem, a
          nie rób z siebie idioty. Polaków to jednak strach za kierownicą posadzić...
          • Gość: Sokół Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 10:18
            Te koleś "lunch" nie pier.....l farmazonów i nie rób ludziom wody z mózgu te
            nieszczesne słupki są ewenementem w skali kraju. Niestety czy ty chcesz czy
            nie musisz ten przepis przestrzegac.Jak jesteś taki "kozak" a spowodujesz
            kolizję lub wypadek to wtedy poznasz przepisy o ruchu drogowym. Moze byc wtedy
            dla kolesia za póżno.Radzę ci koleś zadzwonic do Wydziału Ruchu Drogowego przy
            Powiatowej Komendzie to Ci wyjaśnią zawiłości tych słupków bez powoływania sie
            na www.sejm .gov, polecam nr. telefonu 369-19-00
            • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 10:29
              Otóż informuję Cię, że żadnej kolizji nie spowoduję, bo znam przepisy i na
              skrzyżowaniach równorzędnych ustępuję pierwszeństwa nadjeżdżającym z prawej
              strony. Nie jestem analfabetą jak Ty, któremu trzeba jakieś durne słupki
              stawiać, żeby przypominały o rzeczach oczywistych. Może powinieneś z opiekunem
              jeździć, który będzie Ci wyjaśniał znaczenie każdego znaku na bieżąco?

I jeszcze raz proszę: przestań pieprzyć o przepisie związanym z tymi słupkami,
              bo takiego nie ma. Pisałem Ci już, gdzie możesz znaleźć Prawo o ruchu drogowym.
              I wal się z tą powiatową komendą, bo oni prawa nie ustalają i nie są to żadne
              autorytety.
    • Gość: kwadrat Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 13:27
      ja tam jestem za słupkami i ich ustawianiem. Widać dokładnie gdzie jest
      skrzyzowanie ale żeby przemalowywac je na zielono to nie widze sensu. Jedynym
      plusem jest to że są to kolory WŁÓKNIARZA!!!!!!!
      • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.06.06, 15:16
        Pomaluj sobie drzwi na żółto, nie będziesz o nie zawadzał nosem.
    • Gość: bartolus Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 15:50
      No własnie. A przy wyjeździe z mojej ulicy nie ma żadnych znaków i żadnych
      słupków, w związku z czym debile, których czasem pouczam mówią, że nie mam
      pierwseństwa bo nie ma żółtego słupka, choc mają mnie z prawej. cZy ktoś
      wreszcie wbije do głowy wszystkim częstochowianom i gościom, że zółty słupek
      nie jest znakiem drogowym i nie przesądza o pierwszeństwie?!
    • Gość: wkurzony Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 15:58
      na lisincu jest wiele takich miejsc, gdzie kierowcy pędzą sobie w
      najlepsze,mimo ze formalnie powinni ustąpic pierwszeństwa;zamiast patrezc na
      ewentualne znaki lub w razie ich braku stosowac regułe prawej ręki, wypatrują
      słupków i dla nich jest to informacja przesądzajaca o czyimś pierwszeństwie;
      przykład: skrzyżowanie Bytomskiej i Kedzierzyńskiej jadąc od Wielkoborskiej;
      mało kto tam zwalnia i przepuszcza, bo PRZECIEŻ NIE MA SŁUPKA; słupki są same w
      sobie idiotyzmem, ale błędne przeświadczenie co do ich znaczenia to bardzo
      powszechne i groźne zjawisko wsród kierowców
      • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 08:37
        Właśnie. Zwłaszcza jak wyjadą poza Częstochowę.
    • Gość: arturwszechwidzacy Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.n4u.krakow.pl 13.06.06, 17:56
      ZUPEŁNIE NIE WIEM JAKIE TO MA ZNACZENIE, WIDZE ZE URZAD MIASTA NIE MA NA CO TRACIC KASY!!! TO JEST ZALOSNE CO SIE DZIEJE, NIE WIEM PO CO TO ZMIENIAC W OGOLE I TRACIC NIEPOTRZEBNIE KASKE! ZALOSNE.... DAJCIE DZIECIAKOM WAKACJE, DAJCIE IM JESC I RADOSC A NIE TAKIE GLUPOTY NIKOMU NIE PRZYNOSZĄCE KORZYSCI LECZ MOZLIWE ZE BŁAD!!
    • Gość: mariusz Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.06, 18:47
      Wstyd sie przyznać, ale...
      Od 3 lat mieszkam w Czestochowie i dopiero dziś sie dowiedziałem po co te słupki
      sa :)
      • Gość: maciek Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 19:56
        te słupki to był skok na kasę. Powstały w myśl zasady co nie jest zabronione...
        To nie ma żadnego innego merytorycznego uzasadnienia. Te słupki są szkodliwe,
        wprowadzają zamęt. Znam kilka przypadków, gdzie przyczyniły się do kolizji albo
        wypadku. NALEŻY JE LIKWIDOWAĆ A NIE PRZEMALOWYWAĆ !!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ja Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 09:10
        - miałem kolizję samochodową ,
        • Gość: lunch Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 10:26
          Ale właśnie o to chodzi, że gdyby słupków nie było, to co? Policjant miałby się
          poddać? Nie, bo przepis jest przepisem i koleś jako kierowca ma obowiązek
          wiedzieć, że jest równorzędne i to jest jego wina. Czy on zauważył słupki, czy
          nie, to nie ma żadnego znaczenia, bo one nic nie oznaczają. A że policjant
          głupi, to żadna nowość.
          Przez to że te głupie słupki stoją, to się ludziom wydaje, że jak ich nie ma,
          to już na pewno nie jest równorzędne. I cały świat się z nas śmieje.
          Swoją drogą fakt, że oznakowanie jest fatalne, bo najczęściej jak nie ma znaku,
          to wcale nie znaczy że równorzędne - trzeba wtedy szukać, czy na poprzecznej
          jest "ustąp" albo "stop".
          • Gość: zielony Re: Słupki były żółte, będą zielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 15:47
            Lunch jesteś k....wa pajac , to ty jestes zielony podaj nr rejestracyjny
            twojej bryki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka