Gość: Thomas27 Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: 80.50.253.* 17.06.06, 17:46 Wg mnie to najfajniejszy autobus jaki kiedykolwiek jezdzil po naszych ulicach. Szkoda ze tak szybko i nagle zniknął z naszych ulic. Bardzo przestronny i dzis juz kultowy. Jak jestem w Warszawie lub Katowicach nie moge sie oprzec temu zeby sie nim przejechac. Wpisujcie co sądzicie o tym kultowym autobusie. Przydałoby sie odrestaurowac chociaz jeden taki autobus, zeby ni byl zapomniany. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELE Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.ar.wroc.pl 17.06.06, 21:15 Zgadzam sie z Tobą ze warto by takiego ikara odremontować tyle że to jest Częstochowa - tu są inne priorytety :((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas27 Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: 80.50.253.* 17.06.06, 23:02 Masz racje w naszym mieście to niemożliwe. Powiem ci ze ja zawsze uwielbialem ten specyficzny zapach w tym Ikarze i te zgrzyty układu kierowniczego przy ostrych skrętach. Poezja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELE Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.ar.wroc.pl 18.06.06, 00:53 Być może uda sie zachować ikara 280......... To już byłby sukces........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.57.jawnet.pl 18.06.06, 10:04 280 to mój ulubiony. Autobus mojej mlodości. Czy nie sądzicie, że niektóre przeznaczone na podmiejskie trasy mialy chyba jekieś dluższe przelożenia ( mówie tu o Śląsku i Żagłębiu)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELE Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.ar.wroc.pl 18.06.06, 10:37 Miały, miały. U nas w MPK też takie były - 3 ikarusy 280 i 2 ikarusy 260. Oprócz dłuższych przełożeń miały moc silnika podniesioną ze 192 do 220 KM. Dwa razy jechałem taka 280-tką do Olsztyna w granicach 100 km/h :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.57.jawnet.pl 18.06.06, 11:24 "Zgadzam sie z Tobą ze warto by takiego ikara odremontować tyle że to jest Częstochowa - tu są inne priorytety :(((((((" To nie do końca tak. Kogo obchodzi zamortyzowany, wyeksploatowany środek trwały ? Na pewno nie przedsiebiorstwo ani pasażerów. Taki Ikar jeszcze nie jest zabytkiem. Remont musiałby wziaść na siebie jakiś prywatny wlasciciel albo klub zapaleńców tego typu spraw. To dobrze że firma transportowa pozbywa się go i kupi cos nowego. Teraz ruch należy do pasjonatow. Niestety, ale hobhy kosztuje. Nie lubie podejscia "weźmy i zróbcie". Czy autor postu przemyslał sprawe. Jak jakiś klub pasjonatów albo muzeum motoryzacji podjełoby sie remontu i utrzymania tego typu eksponatu i podało nr konta to warto byłoby pomóc przy remoncie jeśli sie na tym znasz albo wpłacić darowizne ze swoich prywatnych zaskórniakow. Ja wolałem 280 ale 260 to też kawałek historii węgierskej motoryzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELE Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.ar.wroc.pl 18.06.06, 13:41 Wiesz chociaż jakie kwoty wchądzą tu w gre ?? Musiałby to być bardzo bogaty pasjonat, żeby podjąć sie czegoś takiego. Nie słyszałem jeszcze żeby ktoś w Polsce sam na własną rękę coś takiego zrobił. Jakoś we wszystkich miastach w których są pojazdy zabytkowe zajmują sie tym zakłady komunikacjyjne, a miłośnicy często pomagają im w tym jak mogą......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas27 Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: 80.50.253.* 18.06.06, 14:19 Do ZIELE. Masz racje, ze w wiekszosci miast robią to zakłady komunikacyjne a pomagaja im pasjonaci komunikacji miejskiej. Chociaz na tegoroczna Noc Muzeów w Warszawie przyjechał gość z Bydgoszczy który posiada 3 super wyremontowane Ogórki. W ogóle super gość, prawdziwy pasjonat. Pozdrawiam maniaków komunikacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydrazzz Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 02:18 z calym szacunkiem, ale naprawde nie rozumiem jak mozna byc milosnikiem komunikacji miejskiej ?? nie chce zeby odebrano to jako "atak" na osoby o takich zainteresowaniach, ale zwyczajnie nie rozumiem takiej pasji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UPK Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 10:03 Jak byś dysponował tylko napędem nożnym to byś pokochał tabor Mpk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydrazzz Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 14:49 Tak sie sklada, ze bardzo niedawno zakupilem swoj pierwszy samochod. Jezdzilem autobusami przez wiele, wiele lat i kojarza mi sie one tylko z czekaniem, tłokiem, brzydkim zapachem, kanarami i nie milymi babciami. Ja rozumiem, ze dla osob bez auta, MPK jest jedynym sposobem na przemieszczanie sie po miescie ! Ale nie rozumiem fascynacji autobusami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELE Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.ar.wroc.pl 18.06.06, 15:22 Gościu, czepiasz sie !!! A ja nie rozumie ludzi którzy zbieraja znaczki albo łowią ryby godzinami. Każdy jest inny i ma swoje pasje. I nikt Ci nie odpowie dlaczego tak jest. A sama idea zachowania tego autobusu jest prosta - UCHRONIĆ OD ZAPOMNIENIA. Aha i bardzo mylisz sie twierdząc że miośnikami komunikacji miejskiej są głównie ludzie korzystający z niej nacodzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydrazzz Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 20:09 Przeciez napisalem, ze nie chce sie czepiac, ale poprostu takie hobby jest dla mnie conajmniej dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIELE Re: Odrestaurujmy krótkiego Ikarusa IP: *.ar.wroc.pl 18.06.06, 21:40 Dziwne bo mało osób takie hobby ma....... Odpowiedz Link Zgłoś