Dodaj do ulubionych

Taksówka + kasa fiskalna

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.01.03, 12:17
Jestem bardzo zły na siebie, że nie poprotestowałem sobie, kiedy mnie
zmuszono do instalacji kasy fiskalnej. Jakby człowiek pochodził trochę DK1 po
przejściu dla pieszych w kółko to może udało by się uniknąć tego zbędnego
wydatku i nie dawać Urzędowi Skarbowemu podstaw do tego, by uważał że
cokolwiek zarabiam :)
Szczególnie bawią mnie opowieści Panów Taryfiarzy o koszcie zamontowania
kasy: ostatnio słyszałem o cenie kasy fiskalnej rzędu TRZECH TYSIĘCY ZŁOTYCH!
To chyba kasy ze złota z autografem Ministra Kołodki ;)
Kasa na ich potrzeby zmieści się w tysiącu złotych i jeszcze Urząd Skarbowy
zwróci im połowę z tego (mnie oddali po miesiącu). Czego człowiek jednak nie
zrobi, by uniknąć domiaru... :)
PS. Radiostacje, które widzicie w taksówkach kosztują przynajmniej 1800
złotych. I nikt połowy kwoty nie zwraca. Oczywiście - poprawiają one
bezpieczeństwo i ruch w interesie, ale kiedyś ich nie było, prawda?
Obserwuj wątek
    • Gość: zomek Re: Taksówka + kasa fiskalna IP: 217.153.44.* 04.02.03, 14:14
      widac ze niemasz zielonego pojecia o czym mowisz i tak kasa fiskalna do
      taksowki rozni sie od zwyklej kasy fiskalnej jednym malym szczególem kasa ta
      musi wspolpracowac z taksometrem i miec jeszcze pare indywidualnych cech
      wykorzystywanych tylko w taksowkach - proponuje powiekszyc wiedze a pozniej sie
      wypowiadac - tak na marginesie cert. na produkcje takich kas maja w tej chwili
      3 firmy - zgadnij dlaczego - 400 tys. taksówkarzy dla 3 to niezla kasa !!
      • Gość: Diwo Re: Taksówka + kasa fiskalna IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 17:07
        Po pierwsze - zdaje mi się, że już nie musi być takim wyrafinowanym urządzeniem
        (zgodnie z komunikatem MF). Po drugie - każda kasa ze sklepu posiada taką
        umięjętntość, że współpracuje wyobraź sobie - Z KOMPUTEREM!!! - a nie z tak
        skomplikowanym urządzeniem jak taksometr. Co nie zmienia mojego zdania że nie o
        koszty tu chodzi a o uniknęcie domiaru. Nikt nie lubi płacić podatków, tylko
        dlaczego ja jako drobny przedsiębiorca pracujący praktycznie sam muszę płacić
        od tego dokładnie co zarobię a Pan Taksówkarz nie? I też kasę fiskalną muszę
        zakupić za gotóweczkę.
      • Gość: Diwo Re: Taksówka + kasa fiskalna IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 17:11
        A i jeszcze jedno: mam dla Ciebie zagadkę: A ILU JEST W TEJ CHWILI W OGÓLE
        PRODUCENTÓW KAS FISKALNYCH, KTÓRZY MAJĄ ZEZWOLENIE NA PRODUKCJĘ I SPRZEDAŻ W
        POLSCE? Bo mnie się coś wydaje, że niewiele więcej niż trzech...
        • Gość: zomek Re: Taksówka + kasa fiskalna IP: 217.153.44.* 05.02.03, 14:35
          I znow widac niedoczytales komunikatu MF - ktory informuje ze taksowkarze beda
          musieli montowac urzadzenia rejestrujące posiadajace certyfikat MF (czyt. kasy
          fiskalne ) a jesli mowisz o producentach kas fiskalnych to samych społek
          powstalych po i wokól Optimusa jes okolo 6 lub 7 doteko dolicz niezaleznych
          producentow . Jesli chodzi natomiast o podlaczenie zwyklej kasy do komputera to
          oczywiscie sie z toba zgadzam , ale jesli chcialbys podlaczyc ja do taksometru
          to dokladnie tak samo jak do obrotomieza - taki jest niestety system
          taksometrow - obecnie produkowanych - oczywiscie mozna sobie zafundowac
          nowoczesne urzadzenie koszt ok. 2000 netto + zwykla jak mowisz kasa to jakies
          1400 netto - porozmawiaj z jakims znajomym i uczciwym oczywiscie taksowkarzem
          jaki jest jego miesieczny dochod !!! Pozdrawiam
          • Gość: Diwo Re: Taksówka + kasa fiskalna IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 17:51
            Nie wszyscy muszą sobie fundować nowe taksometry - niektórzy już takie mają
            (tzn. współpracujące z kasą fiskalną). Najtańsza kasa kosztuje w tej chwili
            1290 zł (pod koniec lutego Optimus wypuści nową za 1190 zł). Z moich informacji
            po rozmowie z przedstawicielem producenta wynika, że nikt nie jest w tej chwili
            w stanie powiedzieć, jaki będzie koszt takiego urządzenia do taksówki. Sam mi
            jednak powiedział, że 3000 zł to gruba przesada. O tym że US będzie zwracał
            połowe poniesionego kosztu nie będę już nudził.

Na temat tego natomiast, że ja płacę a oni nie nie masz ochoty podyskutować? :)
            • Gość: zomke Re: Taksówka + kasa fiskalna IP: 217.153.44.* 06.02.03, 08:07
              na temat twoich platnosci niedyskutuje , ale jesli znasz sie na przepisach
              podatkowych to napewno wiesz jaki jest system rozliczania taksówkazy - w chwili
              obecnej pojawily sie juz na rynku kasy produkonane przez posnet - ceny niwstety
              nieoamietam ale jest ponad 3000 tysiace - !! w chwili obecnej taksometry mogace
              wspolpracowac z drukark fiskalna - bo moim zdaniem bylo by najlepszym
              rozwiazaniem to tylko mazenie !!
    • Gość: TOM Re: Taksówka + kasa fiskalna IP: *.mim.pcz.czest.pl 06.02.03, 10:34
      Generalnie jestem za możliwie największym unikaniem
      podatków, gdyz państwo, a szczególnie Państwo Polskie
      jest najgorszym ich gospodarzem. Pieniądze lepiej sie
      przysłużą gdy taksówkarz je wyda. Ja jako budżetowiec
      nie jestemm wstanie unikać podatków, ale nie działam
      "jak pies ogrodnika".Generalnie nie boli mnie gdy sąsiad
      zarabia bo wiem że jego pieniądze pozwolą mi zarobić.
      Bład własnie polega na tym że my jako obywatele bezwolnie
      pozwalamy bezkreśnie ograniczać nasze portfele przez kolejne jawne
      lub ukryte podatki wybierając na podstawie krawatu odpowiednie
      frakcje rządzące.
      TOM
      • Gość: zomek Re: Taksówka + kasa fiskalna IP: 217.153.44.* 06.02.03, 10:40
        Dokładni i tym razem rowniez jako budzetowiec - niepozostaje mi nic innego jak
        zgodzic sie z kolega - brak interpretacji faktow historycznych w naszym
        demokratycznym (jakbyniebylo) kraju doprowadza mnie od szalenstwa - podkreslic
        nalezy ze dzieje sie tak bez wzgledu na kolor opcji - widac taka nasz szkoa
        demokracji !! pozdrawiam !
      • Gość: zomek Re: Taksówka + kasa fiskalna IP: 217.153.44.* 06.02.03, 10:44
        Głowny jednak problem - jesli chodzi o taksowki jest taki, ze przez kilku
        niebujmy sie tego slowa urzyc zlodzieji --
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka