kszyszek 13.07.06, 10:22 Wie ktoś jak idą prace nad wagonem Konstal 4N1? Może posiada ktoś jakieś zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.07.06, 13:30 Ja posiadam jego zdjęcia, ale jeszcze jak nosił numer 602. Gdybym miał pewność, że będzie wyglądał tak samo, to bym się cieszył. Ale na myśl, co oni z niego mogą zrobić, czuję trwogę. Wystarczy spojrzeć co wyrabiają z liniowymi tramwajami i autobusami, nie mówiąc już o historycznych (288, 359). Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 13.07.06, 14:30 W sumie to bardziej mi chodziło o zdjęcia w chwili obecnej, ale jeśli możesz, to wrzuć mi te stare na maila. W sumie to 288 nie wygląda tak źle - z zewnątrz brakuje mu pełnej nazwy przedsiębiorstwa na lewej burcie oraz oczywiście numerów taborowych po bokach (z prawej: między 1 a 2 drzwiami i z lewej: pod ostatnim oknem sekcji B). Dobrze, że chociaż zdjęli mu reklamę ze ściany tylnej. Z tyłu jest prawie dobrze, ale brakuje oczywiście informacji, iż: "Tył zachodzi na zakręcie, zachowaj odstęp". Gdyby zrobili w nim to o czym napisałem, to z zewnątrz byłoby nawet OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.07.06, 15:02 > numerów taborowych po bokach (z prawej: między 1 a 2 drzwiami i z lewej: pod Numerów taborowych to obecnie brakuje wszystkim autobusom. Tragedia. Ja wiem, że MPK ma w d... wszelkie kontrole (właśnie dlatego potrzebny jest zarząd, bo firma kontrolująca sama siebie, jeśli wydaje publiczne pieniądze, to po prostu nadużycie), ale chyba przegięli. >Dobrze, że chociaż zdjęli mu reklamę ze ściany > tylnej Za to zrobili białe zderzaki, jakby im do czegoś były potrzebne. >Z tyłu jest prawie dobrze, ale brakuje oczywiście informacji, iż: "Tył > zachodzi na zakręcie, zachowaj odstęp". Cha, znów dylemat. W końcu chcecie przywrócić mu wygląd, jaki miał jego poprzednik w tym wcieleniu. A one chyba tych napisów nie miały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec cz-wa Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 15:14 #288 ma obecnie żółte zderzaki ale za to wstawiono mu jeszcze dodatkowe szyby otwierane. Po za tym do wyglądu oryginalnego #288 brakuje mu z zewnątrz jeszcze wiele .Oryginalnie miał inny układ malowania inną listwę boczną i stary znaczek Ikarusa. Napisu „tył zachodzi...”też nie miał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.gik.pw.edu.pl 13.07.06, 16:03 No więc właśnie pisałem, że przywrócenie oryginalnego wyglądu to nie taka prosta sprawa, bo trzeba by go praktycznie przebudować. W końcu to co teraz fizycznie jeździ po ulicach było od zawsze takie jak jest i - co ciekawe - jest niezniszczalne (jak większość ikarusów z lat 1991-93). Pytanie więc, czy sens jest przebudowywać. A oryginalny 288 leży sobie gdzieś pocięty na złomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.gik.pw.edu.pl 13.07.06, 16:06 Natomiast co do otwieranych okien - hm, cóż. Historycznie rzecz biorąc to by lepiej zostawić nieotwierane, ale praktycznie to się taki autobus na Syberię nadaje, albo do Niemców, bo oni jeżdżą w takich przegrzanych puszkach i im to nie przeszkadza (w końcu serie 02 i 03 były przeznaczone dla NRD). Dziwny naród. Swoją drogą - czy ktoś wyjaśni, jaki był zakres odbudowy tego autobusu w 1991 roku i co definiujemy jako autobus? Bo jeśli - tak jak z mojej wiedzy by wynikało - karoseria jest z 1991 roku, a podwozie z silnikiem z 1982, to ja jestem skłonny uznać to za autobus z 1991 roku i uważać, że teraz ma wygląd oryginalny (i tak uważam). Z drugiej strony zagadkowe są te okna - czyżby zakupili karoserię bez okien i wstawiali z tego starego? Dziwne jakieś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec cz-wa Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 17:37 Z tego co wiem to zakupili tylko nową karoserie a cała reszta tzn. silnik i podwozie, rurki itd. pochodzą z 1982.a okna pewnie zakładali takie jakie mieli na magazynie. Przecież jeździły też Ikarusy serii 02 z wszystkimi otwieranymi oknami. Co do odbudowy #288 na serie 02. to trzeba by go było przemalować i przerobić całe wnętrze bo o ile wiem to 02 miały na końcu autobusu miejsce na wózki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.07.06, 07:48 Masz rację. Kolor to akurat najmniejszy zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
lovempk Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 15.07.06, 20:38 To ja zadam super pytanie: Czemu #288 w ogóle dostał nową budę w 1991 roku? Po dziewięciu latach eksploatacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec cz-wa Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:38 #288 był w 1991 roku odbudowany. Niewiem jak to rozumieć, ale według mnie to została skasowany i potem na nowo w warsztatach MPK odbudowany. Przecież Ikarus 260#207 tez miął nową budę z 1991 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
lovempk 24. urodziny Ikarusa #288 15.07.06, 20:40 14 lipca minęły 24 lata od prezentacji mieszkańcom Częstochowy pierwszej serii przegubowych Ikarusów. Wśród nich znalazł się Ik280.02 #288, czyli bohater naszej dyskusji i najpopularniejszy w miłośniczym świecie częstochowski autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: 24. urodziny Ikarusa #288 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:12 Szkoda że nie doczekał tych urodzin. Zresztą ja za nim nie przepadam. Wolę 359. Odpowiedz Link Zgłoś
lovempk Re: 24. urodziny Ikarusa #288 18.07.06, 21:10 Zgoda. Sprawa rzeczywistego wieku #288, a raczej poszczególnych jego układów jest dyskusyjna, a często też niewiadoma. Oczywiście nie zaprzeczam, że nadwozie #288 w 1991 roku zostało skasowane. A to, ile części #288 z roku 1982 znalazło się w #288 z początku lat 90-tych, w dalszym ciągu jest dla mnie niejasne. Jednakże jedyny w Częstochowie autobus z czerwonym przodem pochodzi od serii 280.02, a fakt pozostawienia u niego numeru oraz zapisy jego dotyczące pozwalają traktować go ogólnie jako rocznik 1982. Inaczej mówiąc, jest to Ikarus 280.02 z roku 1982, przebudowany na typ 280.26 w roku 1991/92 bez zmiany numeru taborowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: 24. urodziny Ikarusa #288 18.07.06, 22:40 Nic nie zmienia faktu, że #288 jest najstarszym jeżdżącym obecnie w częstochowskim MPK autobusem. Co z tego, że buda jest z 1991 roku? W dowodzie rejestracyjnym (zapewne) jest wbity rocznik 1982. Ma na pewno najstarsze podzespoły, bo w żadnym innym autobusie nie ma tylu części z początku lat 80- tych. Moim zdaniem nadaje się na historyczny najbardziej. Gdyby mu tylko przywrócić wygląd z 1982 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
lovempk Re: 24. urodziny Ikarusa #288 20.07.06, 21:34 Częstochowski Klub Miłośników Komunikacji Miejskiej będzie się o to starał. Autobus po wycofaniu z eksploatacji liniowej pewnie będzie miał ukończone 25 lat i teoretycznie natychmiast można mu załatwiać żółte tablice rejestracyjne pojazdu historycznego. Ważne, że jest na chodzie, prawie codziennie wozi pasażerów po całej Częstochowie. Należy mu przywrócić układ malowania biały-czerwony-biały, zmienić układ siedzeń, założyć stare kasowniki dziurkaczowe, taką dziwną osłonkę w przestrzeni pasażerskiej przy barierkach koło opończy, przenieść logo Ikarusa z innego wozu (np. 317, 325, 327 i wiele innych takim dysponuje), wpakować oryginalne listwy boczne, które posiada chyba wóz #327 i - w miarę możliwości - przywrócić mu inne elementy prawdziwego Ikarusa 280.02 z 1982 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: 24. urodziny Ikarusa #288 20.07.06, 22:59 Z tymi żółtymi tablicami chyba jednak będę musiał Cię zmartwić. Owszem, pojazd musi mieć ukończone 25 lat... ale typ pojazdu musi nie być produkowany od conajmniej 15 lat. I niestety naszego #288 nie będzie chyba można zarejestrować na żółtych blachach. Ikarusy 280 były produkowane aż do 2002 roku. Trochę szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: 24. urodziny Ikarusa #288 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.06, 08:19 A jest podana definicja typu? Bo jeśli potraktować jako 280.02... Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: 24. urodziny Ikarusa #288 21.07.06, 14:01 Zależy do kiedy były produkowane 280.02. Dla Niemców produkowali je chyba do 1990 roku. Ale pewności nie mam. Jeśli wziąć by to pod uwagę, to możliwe, że dałoby się go zarejestrować na żółtych. Odpowiedz Link Zgłoś
lovempk Re: 24. urodziny Ikarusa #288 21.07.06, 18:13 Tak w ogóle, to fabryka Ikarusa w Budapeszcie na Matyasfoold została zamknięta bodajże 16 października 1998 roku, więc Ikausy w 2002 roku nie mogły być produkowane. Zobaczymy, co się da zrobić z naszym #288... Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: 24. urodziny Ikarusa #288 21.07.06, 23:34 Ja sprawdzałem na www.przegubowiec.com i tam było podane, że do 2002. Z resztą jeszcze w 2002 roku były dostarczane Ik280 do Moskwy. transport.asi.pwr.wroc.pl/2-28439.html Spójrz co jest napisane pod zdjęciem. Ostatnia seria Ikarusów została wyprodukowana w 2001 roku, a dostarczona do Moskwy w roku 2002. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUNCH Re: 24. urodziny Ikarusa #288 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.06, 14:42 Tu mam lepsze: transport.asi.pwr.wroc.pl/2-27114.html transport.asi.pwr.wroc.pl/2-27115.html A te są z 2004: transport.asi.pwr.wroc.pl/2-27115.html W każdym razie wiadomość o zamknięciu fabryki w 1998 r. jest mocno przesadzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: 24. urodziny Ikarusa #288 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.06, 14:43 > transport.asi.pwr.wroc.pl/2-27115.html Przepraszam, miało być transport.asi.pwr.wroc.pl/2-81145.html Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: 24. urodziny Ikarusa #288 24.07.06, 14:51 Fakt. Z tym, że ten z transport.asi.pwr.wroc.pl/2-81145.html jest wyprodukowany już na spółkę z EAG, ale te 412.81T są w 100% produkcją Ikarusa, bez żadnych spółek i innych motanin. Więc oficjalnie Ikarusa zamknęli w 2002 roku i proponuję uznać tą datę za prawdziwą i jedynie słuszną. Te z EAG to już nie są typowe ikarusowe konstrukcje, ale 412 to Ikarus "z krwi i kości". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: 24. urodziny Ikarusa #288 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:34 My tu gadamy o przywracaniu oryginalnego wyglądu z 1982r. Nic na to nie wskazuje, wprost przeciwnie. Dzisiaj jadę sobie naszym czerwońcem i tak patrzę a tu otwierane okna! O ile wiem po lewej stronie miał 2 okna - trzecie w sekcji A i czwarte w sekcji B. Teraz ma dodatkowo piąte w sekcji A i drugie w sekcji B, natomiast po prawej stronie pierwsze i czwarte w sekcji A i pierwsze w sekcji B. 5 dodatkowych otwieranych okien. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: 24. urodziny Ikarusa #288 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.06, 07:47 Trudno powiedzieć. Z jednej strony to żadna nowość, że chłopaki w MPK się starają jak mogą, byle tylko zakłócić jego historyczny wygląd. Z drugiej strony wiem, że w autobusie bez otwieranych okien trudno jest wytrzymać i to nie tylko latem. Chyba że ktoś jest Niemcem. Odpowiedz Link Zgłoś
lovempk Re: 24. urodziny Ikarusa #288 26.07.06, 16:24 Spokojnie... MPK lada moment zacznie rozprawiać się z Ikarusami 280 i odpowidnie szyby do naszego #288 bez problemu się znajdą. Poza tym jest jeszcze coś w magazynach, jak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 06:57 Ty Lumpie (Lunch) kolejny raz zwracam Ci uwagę przestań obrażać .Jestem długoletnim pracownikiem zawsze pracowałem i pracuje uczciwie i sumiennie nie jestem żadnym palantem jak napisałeś w innym miejscu a wagon remontowany będzie zapewne bardzo ładny.Ty miłośniku MPK ja Cię namierzę obiecuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.07.06, 07:58 Nie zarzucam Ci złej albo mniej sumiennej pracy, ale decydentów to macie półgłówków - miałem trochę kontaktów z KO i wiem coś o tym. I chyba nie powiesz, że autobusy wyjeżdżają na miasto dobrze pomalowane. Wagon wyjedzie - pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 14.07.06, 09:40 > I chyba nie powiesz, że autobusy wyjeżdżają na miasto dobrze pomalowane. Święte słowa. Malowanie (nie wzór) jest poniżej krytyki. Jeśli nie białe, to w ohydne proste paski. Jeśli jest ustalone malowanie w tzw. zygzak - fioletowe i błękitne (nie szare !!) biegną od przodu pojazdu i przed ostatnią osią przeplatają się. Proste paski są nie do przyjęcia w Ikarusach i MAN-ach. Jedynie na Jelczach wyglądają całkiem dobrze. Nie zmienia to jednak faktu, że Jelcze również powinny być malowane w "zygzak". Może po wyborach samorządowych, zmieni się prezes MPK i weźmie się za to, bo to co się teraz dzieje na autobusach, to po prostu tragedia. Co jeden autobus to inny. Najgorsze są i tak te białe. Ja może coś przytoczę: Koszty przywracania barw firmowych na pojazdach MPK: 1. Autobus krótki 3 000,00 zł 2. Autobus przegubowy 3 500,00 zł 3. Wagon tramwajowy 2 800,00 zł Firmy, które nie przedłużają reklamy, zapewne bulą te tysiące złotych, a MPK i tak nie przemalowuje autobusów w barwy firmowe. Od niepamiętnych czasów MPK nie przywróciło barw firmowych na żadnym autobusie - 353 i 356 miały remont, nie liczę też 164, 165 i 166, bo tego co one wożą na sobie nijak nie można nazwać malowniem firmowym. Ktoś się powinien tym zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:11 W Jelczu proste paski są do przyjęcia, bo drugi pasek jest niebieski a nie szary. Trochę lepiej to wygląda. Swoją drogą, ciekawe jak będą pomalowane Mercedesy. Aż strach się bać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:14 Sorry, że jeden pod drugim. 164, 165 i 166 dostały proste paski. OK. W takim razie, do jasnej..., dlaczego 167, który też miał reklamę i też ją stracił jest biały??? Przecież też mogli mu dać "nowe barwy zakładowe". Tego nie rozumiem. A może ktoś się orientuje kiedy wyjedzie #357 ? Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 14.07.06, 16:28 Właśnie miałem pytać o #357. BTW... albo mi się zdawało, albo dzisiaj widziałem #354 na 11 świeżo pomalowanego w "zygzak"!! Widziałem go tylko z prawej strony. Nie widziałem przdu ani tyłu, więc nie mam pewności czy był to on. Domyślam się, że był to #354, po umiejscowieniu tablicy kierunkowej z prawej strony. #356 ma ją na górze drugiego okna po prawej stronie, a #353 w kasetce przykręconej do ostatniego okna po prawej stronie (otwieranego) w sekcji A. Ten, którego dzisiaj widziałem, miał ostatnie okno w sekcji A z prawej strony pełne, a tablica kierunkowa była na dole okna. Równie dobrze może to być #354, jak i #352, bo oba miały właśnie tak mocowaną tablice kierunkową z prawej strony. Ja jednak obstawiam #354. Jak sprawdzę to napiszę. Nie zmienia to jednak faktu, że malowanie które obecnie wożą #164, #165 i #166 jest totalnym nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 14.07.06, 16:40 Ooops ... to jest chyba jednak #353. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 14.07.06, 19:39 Tak na 11 jezdził dzisiaj #353 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johnny Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 01:55 Tak to #353. #354 stoi na zajezdni i miejmy nadzieję, że to jego nie przedostatni postój. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 15.07.06, 11:05 #354 ma chyba, albo będzie miał robione NB, takie jakie przeszły #356 i #353. Zapewne zostanie pomalowany na nowo w "zygzak". Nie rozumiem tylko pomalowania #164 - #166 w proste paskudne paski. Powinien się ktoś za to wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
lovempk Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 15.07.06, 20:48 Z tym #354 to równie prawdopodobny jest jego rychły zgon. Ale to nic pewnego. Autobus od wielu tygodni stoi na placu zajezdni i dla wprawnego oka jest widoczny i rozpoznawalny z chodnika przy ul. Źródlanej. Nikt dawno go nie ruszał, ma pootwierane wszystkie drzwi, blacharka w paskudnym stanie i mając w perspektywie przybycie ośmiu przegubowych Conecto, nie zdziwi mnie decyzja MPK o kasacji #354. Aczkolwiek jest to pojazd, który zadebiutował 3 września 1990 roku na naszych ulicach, w ramach ostatniej partii klasycznych Ikarusów 280.26, jakie do nas dotarły. Jeszcze taka uwaga, że nawet kilku kierowców MPK mówiło mi, że #354 raczej już nie wróci do obsługi pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 15.07.06, 22:34 Jeśli chodzi o #354, to o ile dobrze pamiętam, jechałem nim jakiś czas temu (dość dawno) i nie był w tak katastrofalnym stanie. Być może przejdzie NB, jak #356 i #353, albo pożądne NG, jak #357. W końcu #353 też dość długo stał w jednym i tym samym miejscu zanim został wyremontowany. Byłem koło zajezdni 2 razy w odstępie ok. 2 tygodni i stał w tym samym miejscu nieruszany. Wierzę, że go wyremontują. Do kasacji bym oddelegował #327, bo on jako jedyny z serii 280.26 nie został wyremontowany po 2000 roku. Remont miał chyba w I połowie lat 90-tych, więc jest mocno wyeksploatowany. Jakby na to nie spojrzeć do kasacji oddelegowałbym "migi". Przeguby są nam potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec cz-wa Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 09:57 A co powiecie na to że do kasacji ma iść #82 (ten co miał wypadek) Podobni ma uszkodzoną kratownice i MPK odda go do kasacji a nie do remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 16.07.06, 10:39 #327 chyba miał jakiś remont. Wygląda niegorzej niż pozostałe Ikarusy. Widać że był niedawno malowany. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 16.07.06, 13:20 Wygląda, ale tylko z zewnątrz. Wszystkie Ikary 280.26 (poza tymi z 1990 roku) przeszły już poważne NG, poza #327. On jeździ cały czas. Nigdy nie miał dłuższej przerwy w "służbie", więc i remontu przejść nie mógł. Zauważ, że poza nim, wszystkie Ikarusy 280.26 straciły boczne listwy. Stało się to właśnie podczas remontu. Można również zauważyć, że w autobusach po remoncie, we wnętrzu na bocznych ścianach znajdują się jasne laminaty. W #327 są stare laminaty - imitacja drewna. A że był niedawno malowany to fakt. W końcu muszą łatać stary autobus bez remontu. Może go jednak wyremontują... choć wątpie czy to by się opłacało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:25 #327 nie jechałem, więc nie wiem jak jest w środku. #354 też miał(ma) tą imitację drewna. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 16.07.06, 23:11 Owszem, #354 ma imitację drewna. Ikarusy 280.26 z 1990 roku, czyli 352-356 nie przechodziły do tej pory remontu, więc i laminaty nie były wymieniane. Dopiero w zeszłym roku naprawy bieżące (bo nie można ich nazwać głównymi) przeszły #356 i #353, i zostały w nich wymienione laminaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 11:19 Z tymi Migami to też wypadałoby zaczekać. Skasowane są przecież te jedne z nowszych, a te najstarsze (#251-#258 z wyjątkiem #257) już też długo nie pociągną. Trzeba każdy autobus utrzymać jak najdłużej i możliwie długo żadnych nie kasować. #327 jeździ po mieście i nie wygląda najgorzej, jeszcze nie udało mi się go złapać i zobaczyć, jak jest w środku. A wie ktoś co się dzieje z #362? Już dawno go nie widziałem. Jakiś remoncik (podobnie, jak #361)? Odpowiedz Link Zgłoś
lovempk Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 16.07.06, 18:08 #362 stoi na silnik, czyli typową dolegliwość występującą w pchaczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 16:55 Ach, już miałem nadzieję. #356 to nie jest na pewno, bo go dzisiaj widziałem na 27. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:16 A dlaczego zakładasz, że działania tych oszołomów są nacechowane jakąś logiką? Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 14.07.06, 20:00 A możesz powiedzieć dlaczego jeden autobus malujecie w paski proste inny w zygzak jeszcze inny na biało? Od czego to zależy? I jeszcze kilka pytań: Czy zakończenie remontu Ikrausa 280 #357 jest kwestią dni aczy moze raczej miesięcy. Czemu tak długo trwa? Możesz napisać coś więcej o remoncie N-ki. Co zostało już zrobione? Ja uważam że zaplecze MPK pracuje bardzo dobrze autobusy trzymają się nieźle jak na swój wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 21:23 Malowanie zależu od tego: -Mamy mało czasu, będzie biały, -Mamy trochę więcej czasu, zrobimy mu te proste paski, -Mamy dużo czasu, zróbmy mu ten zygzak. :) To żart ( chociaż kto wie? ;) ). A mnie interesuje jedna rzecz - dlaczego niektóre autobusy mają niebieskie obręcze na kołach, inne fioletowe, a jeszcze inne mają dziwny, nieokreślony kolor - brudny szary?(są jeszcze 2 z czerwonymi obręczami - dlaczego? To chyba nawet ten co malował nie wie). Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 14.07.06, 23:15 Hmmm... z tymi obręczami to na prawdę ciekawe. Niebieskie mają np. #353 i OIDP #175. Nie kumam tego jakoś. Moim zdaniem felgi nowego typu z obręczami powinny być malowane właśnie na ten ciemnoszary kolor, obręcze na fioletowo, a felgi nowego typu bez obręczy oraz trilexy na ciemnoszaro. Nie chodzi mi o Solarisy, bo one mają czyściutkie, niemalowane felgi z chromowanymi obręczami. Z czerwonymi obręczami zapewne chodzi Ci o #164 i #165. Czerwone obręcze pozostały po reklamach LG. W #166 felgi, razem z obręczami zostały pomalowane na ciemnoszaro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:08 No i malowanie drzwi. Ładne są w Ikarach 280.70E, takie same jak w reklamach, fioletowe lub białe. Ikary 412.08A - podobnie. Jednak Ikary 415.14A/E - w niektórych fioletowe, w innych czarne. Podobnie z pchaczem #363 też czarne - reszta - fioletowe (bez #360). Od czego to zależy? Bo w tych od 2000 roku są już czarne i nigdy nie były fioletowe. A i jeszcze pytanko o Ikarusy 415.14A/E. .14A mają nad oknami niebieski pas, .14E fioletowy. Dlaczego, czyżby żeby się komuś nie pomyliły? Przecież różnią się choćby wyświetlaczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.21.pl / *.21.pl 16.07.06, 21:00 a co z 311? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:28 A wiecie, że 415/435 wyglądałyby nowocześniej, gdyby miały czarne przestrzenie międzyokienne? Tak były chyba pomalowane te dla Bielska składane na Wilsona, ale one to akurat prymitywnie wyglądały w żółto-czerwonym malowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 17.07.06, 11:15 Chyba wyglądają. Gdy Częstochowa składała Ikary 415 dla B-B, to obowiązywało u nich jeszcze malowanie niebiesko-zielone. Czerwono-żółte mają dopiero od ok. 2 lat. Nie wydaje mi się również, że Ikarusy 415 w nowym bielskim malowaniu wyglądają prymitywnie. Nowe bielskie malowanie na pewno jest lepsze od częstochowskiego... chociażby dlatego, że tam malują w nie autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 14:22 Nie. Gdy Częstochowa składała 415 dla B-B, to obowiązywało u nich malowanie żółto-czerwone i tak je właśnie pomalowali. Potem MZK wprowadziło sobie malowanie niebiesko-zielone, za co zostało mocno skrytykowane, bo z nikim tego nie konsultowali (a swoją drogą, czy nasi konsultowali z kimś fioletowe pasy - przecież to nie barwy miasta). No i ostatecznie wprowadzono malowanie biało- żółto-czerwone (a nie żółto-czerwone), które zostało wybrane w konkursie, jako najlepiej oddające aspekty historyczny i miejski. No i ja uważam (nie tylko ja), że obecne malowanie bielskie jest jeszcze prymitywniejsze od poprzedniego - kurde, żółty autobus, a drzwi białe. Wygląda to tak, jak nieraz dawniej w Łodzi czy Warszawie składali szroty i brali białe drzwi z jednego i wkładali do innego. Oraz inne takie historie z różnymi odcieniami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 14.07.06, 23:25 No właśnie, niech ktoś powie, co się dzieje z tym #357. Jest on remontowany już od października 2005 roku. To już 9 miesięcy. Przecież w tym czasie zdążyliby go kilka razy wyremontować. Nie wiem co prawda jaki jest zakres remontu, ale co można zrobić w zwyczajnym Ikarusie? Moim zdaniem, to on po wyjeździe powinien być jak nowy. Znając jednak życie, zostanie on wyremontowany tak jak #353. Wewnątrz jedynie wymienili obicia ścianek bocznych i sufitu, może pomalowali kabinę. Nawet schodki nie zostały wymienione. Pomalowali je chyba Hammerite'm bezpośrednio na rdzę, bo kilka dni po wyjeździe na linię widziałem go na przystanku w oczekiwaniu na inny autobus. Schody niebieskie i jakieś takie przerdzewiałe. Przecież on nie miał żadnego wypadku, więc remont powinien trwać najwyżej 2-3 miesiące. Czekam na #357, ale nie wiem, czy się doczekam w tym roku. Jeśli wiecie coś o nim, to piszcie. Kiedy mniej więcej pojawi się na mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
lovempk Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 15.07.06, 20:53 Remont #357 postępuje, są już paski naklejone, ale nie wiem, kiedy wyjedzie na miasto, choć podejrzewam, że w wakacje. Prawdę mówiąc, nie mogę się doczekać jego come-backu na ulice Częstochowy, bo w końcu jest to pierwszy autobus z automatyczną skrzynią biegów (Ikarus 280.58), który przechodzi tak poważną naprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 15.07.06, 22:29 > są już paski naklejone Rozumiem, że chodzi z tym, o to że jest malowany. Zapewne będzie to zygzak. Jego naprawa na prawdę powinna być poważna, skoro siedzi już w niej ponad 9 miesięcy. Mam nadzieję, że założą mu diodowe wyświetlacze ... w końcu to poważny remont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 23:05 Wątpię, żeby mu założyli wyświetlacz, w końcu "po co wymieniać to, co dobre". Jeśli już to żeby dostał chociał coś na styl Mana nl 222 lub Solarki (oczywiście nieprzyciemniane szybki), ale jak dostanie to pewnie coś jak "ekologi" lub poniemieckie Many - też niewidoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 16.07.06, 00:09 Nie no. "Ekologi" dostały te lipne wyświetlacze, ale to było prawie 10 lat temu. Teraz na pewno, gdyby założyli wyświetlacze, to byłyby to diodówki, coś w rodzaju tych z MZK Bielsko-Biała w Ik280 z początków remontowania, czyli diodowe R&G: transport.asi.pwr.wroc.pl/2-17588.html Fajnie by było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 11:45 Mogliby jeszcze pomyśleć o zmianie FOK-GYEM-ów z Ikarów 412/415 i założyć R&G (już nawet nie muszą być pomarańczowe). A wg Ciebie które autobusy mają najlepsze wyświetlacze? Moim zdaniem Many nl 222 - widoczny, jasny, czytelny (gdyby Solarisom zmienić przyciemniane szybki też byłyby OK). Poniemieckie Many w dzień są w porządku, natomiast w nocy nie widać nic, Ikary 412/415 - mogłyby być jaśniejsze (nie myślę tu o serii .14A), Ikary 435 nawet dobre, a Ikary 280.70E - żeby chociaż kierunek był podany z przodu, to jeszcze nie byłoby tak źle. Mimo wszystko najgorzej oceniam Ikary 412/415 - brak poskich liter i za duze litery przy krótkich wyrazach. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 16.07.06, 13:12 Na mój gust najlepsze wyświetlacze mają Solarisy (głównie #94 i #95, bo mają wymienione szybki w świetlikach). W dzień w Solarisach słabo widać co mają na wyświetlaczach przez te przyciemniane szybki. MPK mogłoby pomyśleć o ich wymianie. Wyświetlacze Solarisów są lepsze od tych z MAN-ów NL222, bo mają podświetlaną osobno każdą klapkę, dzięki czemu po zmroku są bardzo czytelne. Wyglądają jak zielone diodówki. Jeśli chodzi o czytelność w dzień, to wygrywają MAN-y NL222, razem z #94 i #95. Bardzo wyraźne wyświetlacze mają również Ik435: #361 (obecnie bez wyświetlaczy) oraz #362. Co do FOK-GYEM, to również uważam, że powinni je wymienić na R&G, najlepiej diodowe. Tak zrobili w Warszawie, w Ikarach 411/417. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:40 Jak to 361 bez wyświetlaczy? Co się stało? To co on teraz ma? A właśnie - może by tak przy okazji zrobić porządek z 415/435 bez wyświetlaczy. Wypieprzyć te "filmy" z numerem linii, bo są nieczytelne), odślepić miejsce gdzie był tandenty "film" z napisem i wsadzić tam prowadnice na tablice, jak w jelczach M11? Obecnie nie dość, że zaślepili napis, zniżając się do poziomu miast, które uważają, że numer linii pasażerowi wystarcza, to jeszcze numer linii jest na tym durnym filmie zupełnie nieczytelny. A byłby czytelny, gdyby był biały na czarnym tle. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 17.07.06, 11:23 Możliwe, że wyświetlacze #361 poszły do regeneracji. A może zepsuł się sterownik. Póki co jeździ z "dyktami". Co do filmów, to fakt. Wyglądają one tragicznie. Są strasznie niewyraźne. Jednak cyferka czarna, druga czerwona... Porażka. W sumie, wydaje mi się, że jak już robić to pożądnie, czyli odślepić świetliki i wsadzić tam nowe wyświetlacze diodowe. Ale po co? Przecież technologicznie nasze MPK jest w połowie lat 90-tych. A czy gdyby nawet zrobili tak jak napisałeś, czyli wsadzili prowadnice na tablice, to wierzysz, że założyliby do tego oświetlenie? Ja bym nie był taki pewny. Wersja z wyświetlaczami byłaby dobra. Jakoś kilka lat temu potrafili kupić 3 komplety wyświetlaczy i założyć je w "pchaczach" #360, #361 i #362. Teraz już się nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 14:18 Ale jednak wyświetlacze sporo kosztują i moim zdaniem to zbytek, zwłaszcza że boczny nigdy nie dorówna treścią tablicy (dlatego warszawski ZTM ich nie akceptuje). A tablice są niedoceniane. Zresztą w 435 oświetlenie świetlówkowe zawsze było, tylko Ci idioci je wymieniali na żarówki. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 16.07.06, 10:37 >Zapewne będzie to zygzak. Nie zapominaj że to MPK Częstochowa a oni są nieprzewidywalni. Proste paski też maluje się naklejając linie pomiędzy którymi ma być pasek. Ostatni przyjżałem się jednemu Ikarusowi #164, #165 lub #166 i musze powiedzieć że on (a może wszystkie tak mają?) nie miał prostych pasków. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 16.07.06, 10:45 Zapomniałem w poprzednim poscie; Raczej nie dostanie wyświetlacza, ostatnio nawet bodajże #361 miał zdięte wyświetlacze. Choć może to tylko awaria wyswietlacza a MPK nie chciało żeby dobry autobus stał przez głupote na zajezdni i zamontowało tablice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:41 Rany, ale gdzie tablice? W dole szyby, czy w świetliku? Bo jak w świetliku, to tak powinno być. Ma ktoś zdjęcie? Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 17.07.06, 09:53 Tu go widać od tyłu miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,3422245.html Tablica na dole tylnej szyby a pozostałe nie pamiętam gdzie są. Z przodu chyba tak jak było w Manach z Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 17.07.06, 11:25 Dokładnie. Z przodu tablica jest na dole szyby, z boku w prowadnicy na dole pierwszej szyby, a z tyłu widać na zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 14:15 Kurde, co za prymitywy. Schodzą już do poziomu najgorszych polskich PKS-ów i prywaciarzy, którzy sprowadzają z Niemiec tabor ze wspaniałymi filmami i nie wiedzą do czego to służy. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 17.07.06, 15:55 Filmy są wspaniałe, gdy są dobrze podświetlone i aktualne. Niestety w Polsce o filmy się nie dba i odchodzą do lamusa. W sumie to chyba łatwiej przeprogramować wyświetlacz, niż zaktualizować film. W Częstochowie filmy mają rację bytu w tramwajach, bo ani krańcówki się nie zmienią, ani trasa. Gdy zrobią nową linię tramwajową (jeśli zrobią) wtedy będą musieli dodac do filmów nową linię, czy dwie. Mam nadzieję, że nie zrezygnują z filmów w tramwajach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:20 I co: lenistwem usprawiedliwiasz burdel? A może by zmusić do porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 17.07.06, 23:26 Nie usprawiedliwiam. Przez lenistwo, mamy informację pasażerską, jaką mamy, mamy autobusy pomalowane, jak mamy. Do zrobienia porządku powinien ktoś przymusić, ale sęk w tym, że lenistwo jest z obu stron. Może po wyborach samorządowych coś się ruszy... w sumie to zależy kto zwycięży, bo jeśli pan Wrona, to jeśli chodzi o komuniakcję raczej nic się nie zmieni. I niestety będą nas czekały kolejne dostawy Conecto, autobusy pomalowane według upodobań lakierników, nieczytelne, brudne filmy prezentujące tylko numer linii i inne różne atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.06, 08:13 Jeśli coś się gdziekolwiek w tym kraju ruszyć, to tylko przed wyborami. Miłościwie nam panujący ogłosił, że wybuduje tramwaje i uznał, że mu to wystarczy. Jak dla mnie nieco kiepska ta kiełbasa wyborcza, skoro komunikację mamy taką jaką mamy, a do tego przy takim "zadbanym" torowisku to przedłużenie linii nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 24.07.06, 11:30 Co do stanu naszej linii tramwajowej, to bardzo dobrze obrazuje go to zdjęcie: transport.asi.pwr.wroc.pl/2-102918.html A wracając do filmów, to zauważyłem wczoraj, że w wozie #65 z przodu jest odklejona ta folia zasłaniająca część filmu, odpowiedzialną za przystanki końcowe. Nie zauważyłem, czy ta folia zniknęła z prawej strony, ale jeśli tak, to może to oznaczać przygotowania do aktualizacji filmów, lub instalacji wyświetlaczy. Choć równie dobrze, mogła w Ikarusie być po prostu wymieniana szybka świetlika :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec cz-wa Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:44 W #65 jest tylko odklejona taśma z przedniego filmu i są na nim wyświetlane tylko te przystanki, które były zanim zaklejono filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 24.07.06, 23:33 Zawsze coś :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.07.06, 07:49 Zaraz zaraz, a co to znaczy "wyświetlane"? Że oni tego używają? Ludzie, przecież tam zaledwie kilka linii ma aktualne trasy - 13,18,20,21,23,28,32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec cz-wa Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 10:22 Tak na tych kilku aktualnych trasach są wyświtlane nazwy pętli. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 25.07.06, 11:08 Ja bym zastąpił słowo wyświetlane, słowem wykręcane :P Może jest to zwiastunem doprowadzenia filmów do stanu używalności. Dobrze by było, bo "informacja pasażerska" w 415.14A oraz 435.05C - #363 i #364 jest strasznie zaniedbana. Jeśli jednak zrezygnują z filmów, to powinni kupić wyświetlacze ... ale nie takie jak w 415.14E, 412.08, czy nie daj Boże 280.70E. Powinny to być wyświetlacze diodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.07.06, 15:14 To w sumie nieźle, choć lepiej byłoby jakby wypieprzyli całe to poronione ustrojstwo i wstawili prowadnice na tablice - jak w jelczach. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 26.07.06, 15:25 Albo gdyby zaktualizowali te filmy. Wtedy byłyby dużo czytelniejsze niż zwykłe "dechy", bo są podświetlane od spodu... choć tablicę można również dobrze oświetlić... tylko trzeba chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.06, 09:22 Nie zgodzę się. Tablica jest lepsza, bo numer linii na "filmie" jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.07.06, 08:37 Wywietlacze trzeba wymienić tam gdzie są do d..., czyli w pierwszej kolejności w Ikarusach 280.70. Nawet dobrze byłoby zmienić na tablice. A te które mają tablice, niech mają, skoro póki co nic lepszego założyć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 17.07.06, 11:29 Jeśli chodzi o "ekologi" masz zupełną rację. Tam nawet tablice byłyby lepsze od tych badziewnych wyświetlaczy. Moim jednak zdaniem, skoro autobus przechodzi poważną NG, to pojeździ jeszcze parę ładnych lat. Możnaby było więc zamontować w nim coś, co jest standardem w nowych autobusach. Jeśli chodzi o wyświetlacze, to oczywiście nie takie, jak w 280.70E, tylko takie jak w wyremontowanych Ikarusach 280 z Bielska-Białej, czyli z końcowym przystankiem wyświetlanym na przednim i bocznym wyświetlaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc #357 już jeździ! 09.08.06, 17:03 Dzis na lini 11 widziałem #357. Jest pomalowany w piękne równiutkie proste paski. Tego sie można było spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: #357 już jeździ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 17:10 Ale w końcu jeździ. Myślę, że czas się przyzwyczajać do prostych pasków, nie zdziwię się, jeśli Mercedesy też będą tak pomalowane. A jutro, czy słońce czy deszcz wychodzę upolować #357. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: #357 już jeździ! 10.08.06, 16:06 Te Mercedesy to pies pier... Nie wiem, czy nikt się nie może tym malowaniem zająć? Albo rybki, albo akwarium. Pomalowali 2 autobusy w "zygzak", ale że za dużo roboty, to już im się znudziło. Już bym wolał białe, niż w proste paski. Proste wyglądają ohydnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: #357 już jeździ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.08.06, 17:10 Wiesz, na mercedesach to się mogą przejechać. Cytowałem tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=46680831 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: #357 już jeździ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.08.06, 17:06 Zdecyduj się: piękne czy proste. Swoją drogą elektric obiecywał, że będzie piękny, ale widać facet też stracił poczucie rzeczywistości. Piękny to był jeszcze niedawno 359. Albo 361. A teraz już żaden nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: #357 już jeździ! 10.08.06, 20:35 Fakt. #361 był piękny po malowaniu, ale stracił ostatnio wyświetlacze. Nie było mnie przez jakiś czas w Częstochowie więc nie wiem czy już odzyskał. Co do Mercedesów to już od początku było wiadomo, że się na nich przejedziemy. Co to za "mondrość" kupować jakieś badziewie z Turcji, zamiast produkowanych w Polsce, polskich autobusów - Solarisów (inne są produkowane u nas, ale wcale nie są polskie)? Na Mercedesach to się nie przejedzie obecnie chyba tylko Łódź. Citaro mają 25 sztuk (niedługo 32), O405N - 34 sztuki i jedną sztukę O405GN. Ogółem po tegorocznej dostawie 7 Citaro G będzie w Łodzi 67 Mercedesów. U nas Mercedesy nie mają racji bytu, tak samo jak w Łodzi Solarisy czy MAN-y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: #357 już jeździ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 21:54 #361 już dawno nie widziałem. Czyżby to, co z #362? Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: #357 już jeździ! 21.08.06, 14:35 Hehe. Dopiero teraz, jak tu zajrzałem, zauważyłem błąd jaki popełniłem. Owszem, w Łodzi będzie 67 Mercedesów, ale niskowejściowych/niskopodłogowych. Dodatkowo przecież będzie 30 Conecto G. Czyni to razem liczbę 107 autobusów marki Mercedes-Benz w MPK Łódź. To jest liczba, przy której dalsze zakupy pojazdów tego producenta ma ogromny sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.org / *.org 13.07.06, 16:08 A pewny jesteś ze wogóle coś sie z tym dzieje bo moze remont przerodził sie w kasacje? Z tego co wiem to np. Kraków swoje tramwaje historyczne remontował w specjalisycznej firmie (dlatego sa sprawne i czasem pojawiaja sie na trasie). U nas ponoc maja to zrobic w warsztacie MPK - ale bede szczery cos mi sie niechce w to wierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 14.07.06, 00:42 Nie wiem właśnie co się dzieje z naszą eNką. Dlatego pytam :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfhhf Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 14.07.06, 08:56 juz dawno poszla na zlom bo polowe czesci pogubili przy rozbieraniu i nie bylo sensu tego odtwarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 09:37 To żart? Jeśli tak, to bardzo głupi, jeśli nie to... fatalna wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 14.07.06, 09:42 Jak można wierzyć komuś, kto nawet nie ma odwagi wpisać swojego imienia, nazwiska czy też ksywki. dfhhf - co to niby ma być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszczuch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 16:35 Ja wiem,ja wiem, ja... zabytkowa "enka" stoi, bo brakuje częsci a ich odtworzenie jesli nie niemozliw to napewno jest bardzo trudne i kosztowne."Enka" ma sie w miare dobrze, w kazdym razie stoi i ma sie lepiej niz jeszcze kilka mesiecy temu...będzie dobrze i będzie jeżdzić. Pozdrawiam:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.org / *.org 14.07.06, 22:14 Bedzie jezdzic jak sie dwie niedziele palmowe do kupy zejda a posrodku bedzie sroda polielcowa. Napisze to raz jeszcze jesli by to robila wyspecjlizowana firma widzł by 100% szanse na to ze N - ka zostanie odbudowana a poniewaz to robi MPK raczej niezbyt chetne calej impreze pozwole sobie miec niejakie wontpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektric Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: 87.239.176.* 04.08.06, 12:10 Krzyszek mam prośbę dotyczącą "filmów".. gdzie znajde zdjecie tych czarnych z białymi literami? kiedyś zamieściłeś tutaj link w tym temacie. 357 ruszył więc niedługo będziesz mógł ocenić jakość wykonania. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.08.06, 15:54 Tu masz: transport.asi.pwr.wroc.pl/2-9350.html Pamiętaj, że to musi być koniecznie podświetlone światłem jarzeniowym (to samo dotyczy wszystkich innych autobusów, zwłaszcza Ik415/435). Na tym zdjęciu wygląda jak z bajki, ale praktycznie każdy sprowadzony zza granicy man, mercedes, neoplan czy dab miał coś takiego, o ile nie miał wyświetlacza. Zasada jest prosta: nocą, przy dobrym podświetleniu, lepiej widać to co białe, a nie to co czarne. Dlatego w Ikarusach 435 w nocy czarne robią się przegródki między cyframi (niepodświetlone) i zamiast linii 27 mamy 2171. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektric Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: 87.239.176.* 04.08.06, 18:45 dzięki lunch! Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 21.08.06, 14:39 A ja ponowię pytanie z tematu. Minął już ponad miesiąc odkąd założyłem ten wątek, więc mogło się już wiele zmienić. Wiadomo coś na temat remontu eNki? Jak postępują prace? Kiedy nasz zabytkowy tramwaj wróci na tory? Może posiada ktoś zdjęcia z remontu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXXXX Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: 80.51.57.* 21.08.06, 16:10 Czekaj cierpliwie a w końcu doczekasz sie efektów. Zachowujesz sie jak gó..arz który ciągle truje cztery litery. Remont eNki to nie "BIG BROTHER", w którym wszystko jest pokazane. Troche cierpliwości................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lovempk Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 18:31 A ma ktoś zdjęcia linii 13 z zatoki przy Wydziale T. i E. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.08.06, 16:03 Ja mam. I pixel też ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw 22.08.06, 01:59 Ale ja nikogo nie wyzywam od gó..arza. Pytam grzecznie. Mogłeś napisać, że remont postępuje i eNka kiedyś wyjedzie, a nie skończy na złomie i wszystko byłoby w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK: Jak postępuje remont historycznego tramw IP: *.org / *.org 22.08.06, 06:32 Pisałem już wcześniej a post XXXXX tylko utwierdził mnie w przekonaniu iż N - ka wyjedzie jedynie wtedy gdy jej odbudowa okaże sie dobra kiełbasa wyborcza. Inaczej skonczy na złomie. Zreszta bede szczery mam powazne wontpliwosci czy samo MPK podoła takiemu zadaniu jak odtworzenie N -ki. Pisze tak bo z tego co słyszałem np. Kraków odbudowe swego historycznego taboru powierzał specjalistycznym firmą. No ale jak to się mówi porzyjemy zobaczymy a ja chciałbym się mylic co do losu naszej N - ki. Odpowiedz Link Zgłoś