Dodaj do ulubionych

ZEUS - pytanie do pani redaktor

IP: *.zim.pcz.czest.pl 13.02.03, 11:20
jak to jest, ze w jednym artykule Pani redaktor pisze - wspolpraca w sprawie
wolontariatu z niemcami - tak, ale dzieci prominentow - nie. Nastepnie kilka
zdan dalej: Iza Rychter (czytaj: dziecko prominenta :) jest najlepiej
przygotowana (kompetentna ?) osoba do wyjazdu na wolentariat.
Czyli co - chociazby niewiem jak ktos bylby dobry, to jesli ma "wysoko"
postawionych rodzicow to ma siedziec w domu i nic nie robic - bo to zle
wyglada ?????
smutne to :(
A swoja droga ciekawe ze nowa Pani naczelnik WE dopiero teraz czytala
dokumenty o ZEUS'ie (dowiedziala sie od pani redaktor ze cos takiego
istnieje - to dopiero jest smutne :( - kolejny objaw kompetencji ;)
Obserwuj wątek
    • lewysierpowy Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor 13.02.03, 11:52
      Boozar, zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz. Z tekstu wynika, że do Niemiec
      pojechały dzieci SLD-owskich prominentów, bo nikt inny nie chciał. Teraz w
      Częstochowie rządzi prawica, a Niemcy narzekają, że nie można z nią nawiązać
      kontaktu. Czyli dzieci prawicowych prominentów jakoś się nie garną do ciężkiej
      pracy za darmo i z daleka od domu, w przeciwieństwie do lewicowych kolegów :)))

• Gość: Boozar Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.02.03, 14:44
        Co prawda to prawda :)
    • Gość: Renata Czeladko Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.czes.gazeta.pl 13.02.03, 19:14
      Odpowiadam Boozarowi. Jedno drugiego nie wyklucza. Uwazam, tak jak napisalam w
      tekscie,ze Iza jest dobrze przygotowaną do wolontariatu osobą.
      Nie odmawiam dzieciom prominentów prawa do korzystania z dostępnych możliwosci
      rozwoju i wszelkiej działalności.
      Jest jednak niestosowne, że na wymianie międzynarodowej jako pierwsze
      skorzystały dzieci prominentów, a ich rodzice nie widzą w tym nic złego.
      Władza nie tylko daje prawa, ale też obowiązki. Prawem jest wyjazd dzieci.
      Obowiązkiem poinformowanie o tej możliwości innych.
      • Gość: Filip Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.look.ca 13.02.03, 20:30
        Nie czce tu dolewac oliwy do ognia, chce jedynie wyrazic wielka wdziecznosc
        pani redaktor Renacie Czeladko za sluzenie prawdzie.
        Dziekuje Pani redaktor.

Nie martwcie sie ! Dzieci prominentow nie dadza sie skrzywdzic.
        • Gość: Boozar Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.visp.energis.pl 13.02.03, 22:52
          Kazdy widzi prawde inaczej - zalezy od punktu widzenia i
          siedzenia ;)

pozdrawiam kanade :)
          • Gość: Michal Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.03, 13:47
            Ponoc Iza Rychter zostale najlepiej przygotowana do wolontariatu. Tak sie sie
            sklada, ze z dobrze poinformowanych zrodel orienzuje sie, ze ponoc ta mloda
            dama nie jest zadowolona z wolontariatu i z checia wrocilaby do Czestochowy.
            • Gość: Jarek Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.03, 13:59
              Droga Izo szkoda mi Ciebie, ale to tak jest jak mamusia narobi glupot.
              Wiele sukcesow w Niemczech i prosimy wroc do nas.
              Twoji czestochowscy przyjaciele - nie prominenci.
              • Gość: Radek Kopia mojego listu do Gazety Wyborczej IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.03, 16:29
                Oto kopia mojego listu do Pani redaktor Czeladko:

Dziekuje za odpowiedz.
                Zeus jest ciekawa propozycja dla czestochowskiej mlodziezy i
                rowniez jestem ciekaw, jak potocza sie jego losy. Mam nadzieje,
                ze wladze wykorzystaja te okazje i beda kontynuowac rozpoczeta
                wspolprace. Polityka jest ciekawa, ale nie trzeba za kazdym
                razem sie nia kierowac i niszczyc to, co poprzednicy osiagneli.
                Pani artykul, jak ostatnim razem wspomnialem, jest ciekawy,
                ale "pachnie" przygoda, a brak mu konkretnych informacji
                dotyczacych tego programu. Przegladalem jego zalozenia w
                internecie i uwazam go za bardzo interesujacy.
                Mam nadzieje, ze nie wszyscy wolontariusze, ktorych Pani poznala
                w Niemczech traktowali pobyt jak przygode, a ich glownym
                zmartwieniem byl grzyb na scianie.
                Pozdrawiam
                Radek
              • Gość: Stefan Zeus-R.Helinski-Gratulacje IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.03, 16:34
                Ciesze sie, ze sa takie osoby jak Pani Helinski, ktorym zalezy na dobrej
                reputacji Polski za granica oraz chca cos pozytycznego zrobic dla naszego
                miasta.
                Artykul uwazam za nudny. Dziecko z przedszkola napisaloby ciekawszy.
                Pozdrawiam
                Stefan
      • Gość: Boozar Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.visp.energis.pl 13.02.03, 22:50

> Jest jednak niestosowne, że na wymianie międzynarodowej
        jako pierwsze skorzystały dzieci prominentów, a ich
        rodzice nie widzą w tym nic złego.

Uwazam ze pownny skorzystac osoby ktore sie do tego
        nadaja bez wzgledu na to czimi sa dziecmi !!

> Władza nie tylko daje prawa, ale też obowiązki. Prawem
        jest wyjazd dzieci.

> Obowiązkiem poinformowanie o tej możliwości innych.

Dziekuje z odpoiwedz

Ale jeszcze pytanie: czy Czy nikt inny nie byl
        poinformowany o tym wolontariacie (o ile ja wiem to byly
        poinformowane wszystkie szkoly - i ich uczniowie)

Czy sprawdzila Pani ile osob zglosilo sie na wymiane i
        zlozylo dokumenty itd (Ja wiem)

I czy wie pani kto zatwierdzal kandydatury i ile osob ze
        zgloszonych zostalo zatwierdzone.

Na razie tyle pytan :)

Z gory dziekuje za odpowiedz
      • Gość: Koleos Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.03, 13:25
        Droga Pani Redaktor,
        przeczytalem Pani artykul z uwaga i uwazam go za interesujacy. Niestety posiada
        on kilka bledow oraz niescislosci.
        Mialam przyjemnosc uczestniczenia w reklamie wolontariatu w ubieglym roku w
        Czestochowie. Akcje te przeprowadzal mlody czlowiek wraz z przedstawicielem z
        niemieckeigo biura Zeus. Towarzyszyli im pracownicy biura Zeus z Czestochowy,
        ktorzy oprocz przedstawienia sie nie brali czynnego udzialu w tej reklamie.
        Pani Rychter nie slusznie twierdzi, ze jej corka przygotowala te akcje.
        Moja kolejna uwaga, to na jakiej podstawie twierdzi pani, ze Iza Rychter jest
        najlepiej przygotowana do realizacji wolontariatu. Z moich informacji wiem, ze
        kazdy wolontariusz jest przygotowywany do realizacji swojego projektu.
        Jak wczesniej wspomnialem, uwazam artykul za interesujacy, ale nie wspomina
        Pani o korzysciach z realizacji tego programu. Czy wolontariat to tylko ciekawa
        przygoda dla mlodych ludzi?
        Ciekaw jestem przyszlosci czestochowskiego biura i kto w nim na prawde bedzie
        pracowal. Jak reprezentowac go beda wspomniane dzieci? Czy ich kadencja
        zakonyczy sie wraz z kadencja ich rodzicow w Urzedzie Miejskim?
        Pozdrawiam
        Radek
        • Gość: Waldek ZEUS-HELINSKI-POWODZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.03, 16:41
          Popieram wszelkie miedzynarodowe inicjatywy.
          Mam nadzieje, ze historia z Zeusem zakonczy sie pomyslnie.
          Pani Helinski - tak trzymac!!!
          Pozdrowienia
          Waldek
    • Gość: SOBALA Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 22:02
      Szanowny Boozarze, szkoda że oceniasz moje kompetencje nic o mnie nie wiedząc.
      Zapraszam do siebie - naturalnie jeśli będziesz miał odwagę przestać być
      anonimowy - chętnie wtedy porozmawiam z Tobą na temat programu Zeus i innych
      programów europejskich z których moze skorzystać częstochowska młodzież.
      Od 1998 roku współpracuję ściśle z Agencją Narodową Programów Europejskich,
      Fundacją im.S. Batorego, Fundacją Schumanna i CODN w Warszawie właśnie w tym
      zakresie. Jestem autorem szkoleń w zakresie współpracy polskich szkół ze
      szkołami europejskimi, miałam przyjemność przeszkolić kilkuset nauczycieli w
      kraju i za granicą, pokazując im możliwości współpracy. Myślę, że owocem mojej
      pracy jest m.in. rosnąca liczba projektów europejskich.
      Sama realizowałam projekt we współpracy z Belgią Hiszpanią i Holandią, potrafię
      pomóc w poszukiwaniu a następnie wypełnianiu aplikacji do funduszy
      europejskich - ostatnio PHARE, a wcześniej Arion.
      Moja niewiedza jak ją nazywasz dotycząca Zeusa ograniczała się do niewiedzy o
      promocji i organizacji tegoż programu w Częstochowie, co jak się okazało po
      uzyskaniu odpowiednich informacji od Pani Helinsky, nie było bezpodstawne ,
      gdyż program ten znacznie zawężał krąg osób korzystających z wyjazdu do Niemiec
      do dzieci tzw. prominentów.
      Program Będzie kontynuowany lecz inaczej będzie wyglądał nabór kandydatów -
      zapewniam Cię.
      Mam nadzieję że ta przydługa odpowiedź pozwoliła Ci chociaz trochę zmienić
      zdanie oraz punkt widzenia.
      Mimo wszystko zapraszam do siebie - porozmawiamy o Zeusie.
      Do zobaczenia Dorota Sobala
      • Gość: Filip Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.look.ca 15.02.03, 07:11

"Fundacją im.S. Batorego, Fundacją Schumanna i CODN w Warszawie właśnie w tym
        zakresie. Jestem autorem szkoleń w zakresie współpracy polskich szkół ze
        szkołami europejskimi, miałam przyjemność przeszkolić kilkuset nauczycieli w
        kraju i za granicą, pokazując im możliwości współpracy. Myślę, że owocem mojej
        pracy jest m.in. rosnąca liczba projektów europejskich."

......O nie to pomylka ! Ta pani jest zbyt zdolna a ja nadal powtarzam
        Arystotelesa.....

Ale sa, sa bardzo zdolni ludzie no i pewnie niech szkola tych glupow !

...a do mnie czasem swiatkowie jechowy przychodza.
        • Gość: Mariola Zeus-Grzyb-Uslugi IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.03, 16:37
          Usuwam szybko i umiejetnie wszelki grzyb ze scian.
          Zainteresowanych prosze o telefon: 502 781 100.
      • Gość: Boozar Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.zim.pcz.czest.pl 17.02.03, 11:22
        Dziekuje za odpowiedz. Niestety nie jestem odwazy :)
        Ciesze sie ze dowiedzialem sie wiecej o Pani. Wypowiadalem sie jednak tylko na
        temat programu ZEUS (poniewaz akurat tylko o nim cos wiem - ja niestety nie
        bylem osobiscie zainteresowany takimi wyjazdami - znam tylko pare osob ktore
        wyjechaly).
        A jak niby mialby wygladac nabor - z moich informacji wynika ze to nie wladze w
        czestochowie decydowaly kto wyjedzie a kto nie (przynajmniej w przypadku
        pierwszej rekrutacji), ale papiery wszystkich osob ktore sie zglosily szly do
        Ministerstwa w Warszawie. Zglosilo sie 5 (pięć) osob - Warszawa zakwalifikowala
        3 - i tylko dzieki interwencji jednej z zakwalifikowanych osob
        (jednego z tych dzieci prominentów ;)udalo sie przeforsowac jeszcze jedna
        osobe - i w ostatecznym rozrchunku pojechaly 4 osoby. Najpierw na kurs
        przygotowawczy - za ktory sami zaplacili - pozniej dopiero mogli pojechac na
        wolentariat. O ile wiem o programie Zeus byly poinformowane wszystkie szkoly w
        Czestochowie (dyrekcja i samorzady uczniowskie , ktore mialy poinformowac
        wszystkich uczniow) - wiec do rozpowszechniania informacji chyba nie bardzo
        mozna sie doczepic.
        I jeszcze jesli chodzi o dzieci prominentow, to jesli nikt inny sie nie zglosil
        to co zrobic ? Czy osoby ktore maja rodzicow "prominentow" maja byc z tego
        powodu poszkodowane i traktowane gorzej. Maja siedziec w domu i nic nie robic
        bo komus to sie nie bedzie podobalo ??
        Sama GW pisze ze Iza Rychter byla najlepiej przygotowana osoba do wolentariatu,
        a z tego co wiem to nie napisala 1/5 prac spolecznych w jakie byla ona
        zaangarzowana(o tej osobie wiem bardzo duzo i jesli ktos napisze ze ona nie
        nadawala sie na wyjazd to wzywam na ubita ziemie:). I taki osoby nie moga
        pomagac innym (bo na tym przede wszystkim polega wolentariat - oczywiscie
        samemu tez na tym w przypadku wyjazdiu do Niemiec skorzystaja). Czyli ogolnie
        jest to tak, moze byc osoba gorzej przygotowana ale nie bedaca "dzieskiem
        prominenta" to fajnie niech jedzie, a "dziecko prominenta" do domu. A wedlug
        mnie powinny sie liczyc kompetencje i wcieśniejsze "osiagniecia" jesli chodzi o
        taki wyjazd.
        Takze nie rozumiem co bylo zlego w naborze - prosze o wyjasnienie (i co Pani
        zrobi jesli np. okaze sie ze zglosza sie tylko dzieci osob pracujacych w UM?? -
        skresli je pani tylko z tego powodu).
        Pozdrawiam
        • Gość: Joanna Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.03, 13:53
          Ja nie naleze do SLD i moja mama nie pracuje w Urzedzie Miejskim. Dobrze sie
          ucze i znam 3 jezyki. Wolontariat chetnie potraktowalabym jako praktyke.
          Drogi Zeusie wezmiesz mnie do Niemiec?
          Pozdrowienia dla Izy.
          Joanna
        • Gość: Joanna Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.03, 13:54
          Ja nie naleze do SLD i moja mama nie pracuje w Urzedzie Miejskim. Dobrze sie
          ucze i znam 3 jezyki. Wolontariat chetnie potraktowalabym jako praktyke.
          Drogi Zeusie wezmiesz mnie do Niemiec?
          Pozdrowienia dla Izy.
          Joanna
    • Gość: Adam Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.03, 13:35
      Co to jest wlasciwie ten ZEUS? W artykule jest napisane, ze mozna wziac udzial
      w wolontariacie. Czy wolontariat to bawienie dzieci i praca w kawiarniach? I
      czy to prawda, ze warunki mieszkaniowe sa beznadziejne, napisane jest o grzybie
      i balaganie w mieszkaniach. Czy tak wyglada praca w Unii Europejskiej?
    • Gość: Koleos Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.03, 13:38
      Drodzy czytelnicy Gazety Wyborczej.
      Mialem mozliwosc oraz przyjemnosc uczestniczenia w rekalamie wolontariatu w
      czestochowskich szkolach. Akcja ta byla bardzo interesujaca i bogato
      przygotowana. Jak sobie przypominam reklame realizowaly dwie osoby. Mlody
      mezczyzna wraz z kobieta, przedstawiecielem niemieckiego biura Zeus.
      Czestochowscy pracownicy zostali tylko krotko przedstawieni uczestnikom
      spotkania i nie brali czynnego udzialu w tej reklamie. Dlaczego wiec twierdzi
      Pani Rychter, ze jej corka wraz z innymi pracownikami przygotowala te reklame?
      Z tego co rowniez zauwazylem, sami pracownicy polskiego biura nie byli dobrze
      przygotowani.
      Pozdrawiam
      • Gość: Artur Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.03, 13:43
        Ponoc Iza Rychter zostale najlepiej przygotowana do wolontariatu. Tak sie sie
        sklada, ze z dobrze poinformowanych zrodel orienzuje sie, ze ponoc ta mloda
        dama nie jest zadowolona z wolontariatu i z checia wrocilaby do Czestochowy.
    • Gość: Maciek Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.03, 16:26
      Ciekawa dyskusja wywiazala sie odnosnie Zeusa. Podobnie jak kolega
      uczestniczylem w reklamie wolontariatu w Czestochowie. Ciekawie przeprowadzona
      akcja z video i broszurami. Tam mogl kazdy otrzymac podstawowe informacje
      odnosnie programu, a szczegoly pozniej w biurze Zeus.
      Z wiedza pracownikow biura bywalo roznie. Zauwazyc mozna bylo, ze potrzebuja
      konstruktywnego szkolenia.
      Pozdrawiam prowadzacych reklame z Niemiec, a szczegolnie Pania Helinski, z
      ktora osobiscie rozmawialem na temat ewentualnego udzialu w wolontariacie.

Maciek
    • Gość: piter Re: ZEUS - pytanie do pani redaktor IP: *.ap.edu.pl 26.02.03, 16:41
      aNO!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka