Dodaj do ulubionych

Strażak zatrąbi z naszego ratusza

IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 22:54
Zabraklo waznej informacji. A mianowicie o ktorej godzinie ta inauguracja? Bo
nie wiadomo kiedy isc dokladnie, zeby moc posluchac!
Obserwuj wątek
    • dock2 Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza 05.08.06, 02:29
      Zanim przeczytałem artykuł to się łudziłem że nareszcie hejnał będzie
      wykonywany CODZIENNIE o 12:00 :( - szkoda że tylko z okazji obchodów jakichś
      ważnych uroczystości możemy go posłuchać.
      • Gość: wiridiana Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: 87.239.176.* 05.08.06, 14:08
        ja byłabym za tym, żeby hejnał był codziennie. W końcu chcemy przyciągnąć turystów.
    • Gość: paolo Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 14:19
      a kiedy są Dni Częstochowy?
    • Gość: mkm Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: 212.160.86.* 05.08.06, 14:34
      Nie widzę za bardzo sensu trąbienia w Częstochowie. Takie obyczaje powinny mieć
      jakąś tradycje, na pewno większą niż 50 lat. Równie dobrze trąbić mogę u siebie
      w oknie. A do helikoptea przymocujmy słomianego misia i będzie tradycyjnie latać
      wisząc na drucie...
      • selfsufficient Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza 05.08.06, 14:40
        Gość portalu: mkm napisał(a):

> Takie obyczaje powinny mieć
        > jakąś tradycje, na pewno większą niż 50 lat.

dobrze, że w Krakowie tak nie myśleli, kiedy zaczynali trąbić
        • Gość: ZNIESMACZONY! Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: 195.189.52.* 05.08.06, 15:07
          Kretynki z Częstochowy co nie chcą swojego własnego hejnału codziennie o 12
          niech się wyprowadzą! Ja jako rodowity Częstochowianin byłbym dumny z tego, że
          mamy swój kolejny znak rozpoznawczy ! I na pewno lepsze by to było od tych
          pierdół puszczanych w alejach w głośnikach!
          • dock2 Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza 05.08.06, 15:38
            Zgadzam się z przedmócą. Hejnał pomógłby częstochowianom ugruntować swego
            rodzaju "patriotyzm lokalny" i pomógłby nam identyfikować się z NASZYM miastem.
            Zresztą taki sam cel miałoby wywieszenie flagi miasta przed magistratem i
            oznaczenie herbem Częstochowy wszystkich środków komunikacji publicznej. To
            takie małe rzeczy ale one jednoczą ludzi i pomagają im zidentyfikować się z
            grupą społeczną jaką są mieszkańcy Częstochowy.
            Pozdrawiam
            • ulisses_czwa Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza 05.08.06, 17:52
              Brak flag przed UMCzwa i herb miasta na pojazdach MPK to sól w oku częstochowskiego patriotyzmu... Prędzej czy późnioej będą... Z tą ekipą rządzącą, czy nastepną...
              Hejnał to super sprawa, ale nie wiem, czy to przejdzie "na cały rok"... Zamontowane są na ratuszowej wieży kuranty i to one wygrywają melodię hejnału (który co ciekawe o pełnych godzinach zagłuszają dzwony Kościoła św. Jakuba :/)... Poza tym tego hejnalistę trzeba opłacić, no chyba że znajdzie się wolontariusz :)
              Wersja tej sprawy w założeniach minimalistycznych, to hejnał odgrywany przez strażaka w ważne uroczystości... Jesli fundusze pozwolą (i władze) to przez cały rok...
    • Gość: ratko Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.ipt.aol.com 05.08.06, 16:32
      po tych przebudowach to wieza ratusza bardziej mi sie z latarnia morska kojarzy.
      ewenement na skale swiatowa zrobmy: hejnal i krecaca sie zarowa..:)
    • Gość: ja Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 17:43
      Pięknie. A przy okazji: czy można poznać nazwisko kompozytora? O ile wiem był
      nim p. Adamus (nie pamiętam imienia, a drugi skomponował Wojciech Łukaszewski,
      młodo zmarły dyrektor miejkscowej Szkoły muzycznej.
      • Gość: częstochowiak Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.centertel.pl 05.08.06, 21:25
        Autorem kuranta rozbrzmiewająceo z Ratusza jest przecież nieżyjący Wojciech
        Łukaszewski. Po co zmieniać coś, co już funkcjonuje?
    • Gość: jasiu... Muszę przypomnieć :D IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 05.08.06, 17:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=39590119&v=2&s=0
      Pamiętacie? A jednak.
    • Gość: kwadrat Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 19:31
      Świetny pomysł z tym hejnałem!!!!!!!!!!
      Może byśmy mogli grać go np. w każdą niedziele????
    • Gość: Rava Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 12:39
      O, mój Boże , to już ja wiem.... a propos : "..Zygfryda Jałowieckiego,
      akompaniatora w orkiestrze symfonicznej"
      -to ten Pan pracował nie jako akompaniator w orkiestrze symfonicznej, zaś
      jako akompaniator w Teatrze Miejskim.
      Oto właśnie częstochowskie środowisko muzyczne, któe o niczym nie ma pojęcia i
      niczym się nie interesuje. Cóż za prowincjonalizm? Cóż to za poziom
      intelektualny? Wszędzie amatorstwo przenika i zadufanie w sobie.
    • Gość: W.D. Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.06, 12:40
      A mnie się śmiać chcę z tych wygłupów, nic oryginalnego , samo wydumanie na
      siłe. Oto poziom częstochowskiej kultury.
      • Gość: xx Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.icis.pcz.pl 06.08.06, 13:28
        Nie masz pojecia o czym czytasz - wstrzymaj sie od komenatarza.
        • Gość: Alex Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.ny5030.east.verizon.net 06.08.06, 16:57

Wspaniala propozycja - sladem Krakowa niech hejnal gra kazdeego dnia o godz.
          12.00 -Kiedys byly spodakania pod zegarem Glicnera.Terez bedziemy spotykac sie
          podczas grania hejnalu pod RATUSZEM MISTA.To bedzie znak rozpoznaeczy nie tylko
          przez nas Czestochowian ale przez tysiace turystow-pielgrzymow takze.Prezydent
          Tadeusz Wrona bedzie dumny ze to za Jego panowania - hejanl rozpoczal codzienna
          prace dla Rodakow.Fundusze bez zartow.Male grosze za minuty dodatkowej pracy.
        • Gość: meloman Kurant częstochowski IP: *.centertel.pl 06.08.06, 20:01
          W artykule wiele padło słów o częstochowskim hejnale,, o dumie częstochowian z
          faktu posiadania własnego hejnału, ani słowa zaś o tym, że w 1973 roku hejnał
          dla Ratusza skomponował Wojciech Łukaszewski (1936-1978). Od 1973 roku hejnał
          stale rozbrzmiewał z wieży ratuszowej, odtwarzany przez zegar zamontowany na
          wieży. W styczniu 2005 zegar zdemontowano w związku z remontem ratusza, po czym
          został on skradziony z placu budowy. Obecnie wrócił na swoje miejsce.
    • Gość: DWójcik hejnał w Alejach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 12:31
      Proponuję inne rozwiązanie. MIanowicie Jasna Góra specjalnie miastu się nie
      przysłuża - tak faktycznie jest, bo innych korzyści poza srającymi w krzakach
      pielgrzymami nie widzę.
      Niech więc chwalebny klasztor udostępni miastu swoją infrastrukturę
      nagłośnieniową w Al. NMP i codziennie o 12:00 z głośników niechaj zabrzmi nasz
      hejnał...
      Pozdrawiam
    • Gość: zdziwiony stanami Re: Strażak zatrąbi z naszego ratusza IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.08.06, 19:25
      Jestem w 100% na TAK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka