Dodaj do ulubionych

ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 10:26
jw
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 87.239.176.* 11.08.06, 11:20
      Pensja zależy od stopnia awansu.
      • Gość: :) Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 13:37
        ale tak mniej wiecej
    • Gość: wredna Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.08.06, 14:02
      tyle samo, ile zarabiaja nauczyciele w Warszawie, czy na jakimkolwiek innym
      zadupiu. Pensja uzależnoina jest od stopnia awansu i wysługi lat i to w całym
      kraju jest tyle samo. Natomiast różnice są w dodatkach: motywacyjnym i za
      wychowawstwo, to zależy od puli przyznanej szkole i widzimisię dyrektorki.
      Znajdź sobie kartę nauczyciela i wszystkiego się dowiesz.
      • Gość: mianowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 14.08.06, 10:29
        mianowana z 13-letnim stażem-1200zł
        • Gość: * Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 10:41
          Za 18 godz lekcyjnych w tygodniu to ok. 1/3normalnego czasu pracy.B.dobra płaca
          i praca.
          • Gość: dzieci Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 13:56
            kto zna dyrektorek dyrektorke z gimnazjum 16 na stradomiu??pania ilonke.czemu
            ona tak wredna jest i ciągle wyzywa nas??
            • Gość: kruk Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 14:04
              bo może!!

bo jeśli już się ktoś dochrapie pozycji dyra to już mu nikt nic nie zrobi i
              może robić wszystko w 'swojej' szkole. choć słyszałem o dyrektorach którzy są
              normalni....
            • Gość: Balbina Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 19:19
              to tak się prosicie o te kwoty bardzo proszę . A co na to powiedzieci , że jak
              zacznasz pracę jako nauczyciel stażysta to zarabiasz całe 780zł na ręke ,
              później kontraktowy aż 200zł podwyżki i całe 5 lat pracujesz za tę samą kwotą
              później możesz być mianowanym to masz 1200zl i następnie 5 lat pracy i
              dyplomowany i 200zł więcej więc żeby zarabić godne pieniądze 1400zł to po 15
              latach pracy ,rewelacja,,
            • Gość: Balbina Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 19:20
              a co ty się tak czepiasz dyrektorki z Gimnazjum nr 16 może sami się zastanówcie
              co takiego robicie , że ona krzyczy , nie tylko wina jest po jednej stronie
              pamiętaj
          • Gość: mianowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 18.08.06, 14:01
            biorąc pod uwagę fakt, że poza zdrowiem dobre wykształcenie jest tym co każdy
            rodzic chciałby zapewnić swojemu dziecku, to nauczyciele powinni być dobrze
            wykształceni i dobrze opłacani
          • Gość: misiek Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 08:26
            Wszystkim, którzy chcą pracować 18 godz i "nieźle"zarabiać, gorąco polecam
            zawód nauczyciela. Niech każdy sam sprawdzi, ile faktycznie pracuje nauczyciel
            i czy to są naprawdę niezłe pieniądze. Po co zazdrościć nauczycielom, lepiej
            się uczyć i zostać nim. I samemu sprawdzić.
          • wanessaiii Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? 23.08.06, 23:56
            To z Ciebie żaden nauczyciel jak pracujesz 18 godzin i dziwić się że dzieci nic
            nie umieją bo są tacy nauczyciele co nic nie robią tylko kasę zgarniają
        • Gość: Tomek Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.57.jawnet.pl 14.08.06, 22:03
          "mianowana z 13-letnim stażem-1200zł"

jestes ekshibicjonistką
    • czerem Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? 14.08.06, 12:01
      i znowu zacznie się bezsensowna dyskusja o tym ze nauczyciele pracuja tylko 18h
      itd
      i tłumaczenie ze jeszcze jest cała masa roboty po szkole itp

i znowu będą wyzwiska bo na tym forum to dość częste zjawisko
    • Gość: 8 Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 20:26
      Zatkało?
      • Gość: kaziu Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 21:51
        Szkoda dyskusji bo nauczyciele zawsze mają rację.Koniec-kropka.
    • Gość: Tomek A co ze skarbowego jestes ? IP: *.57.jawnet.pl 14.08.06, 21:52
      A co ze skarbowego jestes ?
    • Gość: dyro Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.v.pppool.de 14.08.06, 22:09
      wiekszosc nuczycieli nadaje sie do wy..ia od zaraz na zbity pysk.
      • Gość: 1000 x nie Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 12:06
        Swięta racja !! O dyrekcjach nie wspominając ............
    • Gość: gość Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:37
      zastanawiam sie czy czynni nauczyciele tez twierdza ze ich praca i placa sa
      bardzo dobre... nie wiem czy Ci co tak pisza,wiedza ze praca nauczyciela nie
      konczy sie z chwila wyjsca ze szkoly, kazdy nauczyciel, ktory serio podchodzi do
      swojej pracy,zalezy mu na niej i lubi to co robi, przygotowuje sie, uklada
      klasowki,materialy, rozklady itp (nie mowie oczywiscie o wszytkich przedmiotch),
      moim zdaniem nauczyciele zarabiaja malo, a jeszcze mniej wynosza ich emerytury..
      i chyba znow,z biegiem lat dochodzimy do 'starego' przyslowia-życzenia: 'zebys
      cudze dzieci uczyl' :) P.S. nie jestem nauczycielem :)
    • Gość: propozycia Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 61.68.165.* 15.08.06, 06:18
      Zostan nauczycielem ?
      propozycia
      • Gość: dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 08:20
        w częstochowie mało, tak jak i w innych miastach. ja mam 22 letni staż pracy i
        jestem dyplomowana, zarabiam ok. 1400 zł. Ktoś pisał, że nauczyciele pracują 4,
        5 godzin dziennie (ci, którzy maja pełny etat). To prawda, ale prawdą jest
        również to, że pracujemy poza szkołą, do zajęć trzeba się przygotować, sprawdzić
        zeszyty, sprawdziany, przygotować się do spotkań z rodzicami, uczestniczyć w
        radach pedagogicznych (które potrafią trwć i po kilka godzin). Wszyscy,którzy
        uważają, że nauczyciele pracują w wyjątkowo małym wymiarze czasu mają rację, ja
        i z tego co wiem, nie tylko ja nie mam nic przeciwko temu, aby dłużej pracować,
        ale za pieniądze, tymczasem wymyślono wolontariat. Tzn, kółka zainteresowań,
        pomoc uczniom majacym kłopoty odbywa się na zasadzie wolontariatu, pracujesz za
        darmo. Nikt cię do tego nie zmusza, ale jak odmówić pomocy dzieciakom, które
        sobie nie radzą? Ludzie, myślcie!!! jestem nauczycielką, ale kiedyś byłam
        uczennicą, studentką... Goły etacik, to nic dobrego. Zresztą pomyślcie.
        Wychodzicie do pracy po 7 rano, a o 10 jesteście w domu (bo akurat dziś masz
        tylko 2 godziny), nie macie małych dzieci, ani właściwie nic do roboty,
        zwariować można. Ktoś może powiedzieć, że można znaleźć dodatkową pracę. Fajnie,
        tylko jak i gdzie, nie ze wszystkich przedmiotów można dawać korepetycje. Do
        zieleniaka, pomyslicie? No też fajnie, nie mam nic przeciwko temu, tylko który
        pracodawca zgodzi się na to, że w poniedziałek będę od... do, we wtorek od...do,
        w przyszłym tygodniu być może będzie zebranie. A tak w ogóle najlepiej mają
        wuefiści i katecheci. Mają nadgodziny, nie mają wychowawstw (co wiąże się z
        dodatkowymi obowiązkami, głupią papierkową robotą i ogromną odpowiedzialnością),
        dyzurów na przerwach... Lubię swoja pracę i dzieciaki z którymi pracuję, ale
        daje mi ona satysfakcję tylko emocjonalną, a nic nie ma z materialnej. Swoja
        drogą, gdy widzę wydruk wypłaty, na którym widnieje moja pensja grubo powyżej 2
        tysięcy, a następnie odliczenia z tytułu..., i kończy się bajka, 1300 ileśtam,
        no noż się w kieszeni otwiera, ale fakt, w telewizorni opowiadają, że nauczyciel
        dyplomowany zarabia 2 i pół tysiąca. I życzmy sobie w końcu tego zarobku
        • Gość: mid Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 12:42
          Czy nauczyciele sa tacy malo zdolni, że uczac tego samego przedmiotu przez
          wiele lat czesto z tego samego podrecznika, nadal musza poswiecac kilka godzin
          dziennie by przygotowac sie do lekcji lub ulozyc nowa klasowke ? Czyzby sami
          jeszcze nie zdolali opanowac materialu ?
          A nauczyciele W-f lub wych. muzycznego to tez musza przygotowywac sie po pracy
          (3-4 lekcje dziennie) przez nastepne 4-5 godzin do lekcji w dniu nastepnym lub
          sprawdzac klasowki ?

Ciekaw tez jestem kiedy nauczyciele zaczna placic podatki od udzielanych
          korepetycji oraz od otrzymywanych czesto upominkow zwlaszcza w okresie
          wystawiania ocen przed koncem roku szkolnego ?

Placa 1200-1400zl za 18 godz. pracy tygodniowo to w wielu przypadkach nawet za
          duzo.
          Taki, dajmy na to, fachowiec na budowie to sie musi natyrac 10 godzin dziennie,
          zeby tyle zarobic. A pozniej jeszcze musi kupic nauczycielce prezent, zeby jego
          dziecko mialo rowne szanse i moglo przejsc do nastepnej klasy.
          • Gość: kruk Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 13:39
            znam paru nauczycieli i to już kilka dobrych lat; widziałem ile mają
            papierkowej roboty z tym całym awansem... chyba wolałbym robić po te 10 godzin
            na budowie niż po te 5 w szkole. może i na budowie jest ciężka praca, ale
            obecnie jest ona pewniejsza niż robota nauczyciela (większe zapotrzebowanie na
            pracownika) a w wielu przypadkach także znacznie bardziej opłacalna. porządny
            budowlaniec ze stażem jest rozchwytywany przez pracodawców, nauczyciel z takim
            samym stażem kombinuje jak może by nie podpaść dyrekcji bo łatwo wtedy może
            paść ofiarą "redukcji etatów" - zero sentymentów...

btw. programy nauczania się ciągle zmieniają więc nauczyciel cały czas musi się
            dostosowywać do pomysłów ministerstwa, przy okazji różne reformy i nowi
            ministrowie, którzy z edukacją mają tyle wspólnego, że pokończyli jakieś szkoły
            w swoim życiu...
            normalny nauczyciel korepetycjami będzie dorabiał bo nie ma innego wyjścia.
            choć zdarzają się i tacy którzy stawiają na 'prezenty' oraz zmuszają swoich
            uczniów do pobierania u siebie korepetycji bo inaczej oceny mogą być mało
            ciekawe...

i tak niektórzy będą dalej jechać sobie po nauczycielach - pewnych nawyków nie
            sposób się pozbyć, szczególnie tych wyniesionych ze szkoły podstawowej...
            • Gość: Elżbieta Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 15:00
              Proszę zostac nauczycielem Nic prostszego. Akademia Jana Długosza blisko nawet
              wyjezdzać na studia niepotrzeba. A może swoje dzieci zachęcić? Tylko juz nie
              piszcie jak nam dobrze.Zazdrosc i nc nie robienie to impotencja życiowa.
              Do piór i ławek !
              • Gość: kruk Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 16:00
                Elżbieto

ja podziękuję. na szczęście mając wybór pomiędzy polibudą a wuespowem wybrałem
                to pierwsze, bo inaczej teraz byłbym kolejnym historykiem siedzącym w anglii...
                choć nadal mogę być zmuszony do wyjazdu, ale chociaż są jakieś szanse na
                pracę...
                • Gość: lobo Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 17:42
                  Są nauczyciele, którzy zarabiają 13 000 tysiaków.
                  • Gość: dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 17:59
                    do LOBO BĄDŹ CZŁOWIEK I POWIDZ JAK SIE TO ROBI? ty korzystasz z tego patentu,
                    no to zdradź nieszczęsnym zadłużonym belfrom jaaaaaaaaaaaaaaaaaak sie to robi?
                    • Gość: lobo Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:08
                      specyficzny przedmiot .... i wyciągam tyle ... oczywiście pracując 6 -7 godzin
                      po południu włacznie z sobotą.
                • Gość: dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 17:55
                  Widzę, że mamy przekichane, no, ale w końcu to czego my nauczyciele chcemy, mamy
                  jak w raju, 18 godzin (nie licząc wolontariatu i innych popierdułek), wakacje.
                  prezenty (zawsze można sprzedać i jakoś dożyć do pierwszego), uczymy od lat tego
                  samego, no bo właściwie trudno nie mówić, że sowa to ptak, a jeżeli prostokąt ma
                  wszystkie boki równe to jest kwadratem. Drodzy nienawidzący nauczycieli, nie
                  dziwię wam się, sama sielanka w tym zawodzie, więc faktycznie kształcie się, aby
                  zaznać tego szczęścia, nikt was chyba nie zmuszał, abyście tego nie robili.
                  Macie wszyscy rację, praca nauczyciela to sam miód, a kasa sama leci na konta,
                  życzę powodzenia. Aaaa i jeszcze jedno, broń Boże nie dokształcajcie się, po co
                  i tak bedziecie zmuszeni do mówienia, że sowa..., a każdy dokształt kosztuje
                  sporo kasy, lepiej iśc na piwo
              • Gość: mid Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:33
                Gość portalu: Elżbieta napisał(a):

> ... Zazdrosc i nc nie robienie to impotencja życiowa.
                > Do piór i ławek !

To nie zazdrosc, tylko krytyka waszego ciaglego utyskiwania jak to zle biednym
                nauczycielom. Nalezycie do uprzywilejowanej grupy zawodowej w porownaniu z
                wiekszoscia spoleczenstwa ( 18. godzinny tydz. pracy, wczesniejsze emerytury,
                dluzsze urlopy (wakacje i ferie szkolne), roczny platny urlop zdrowotny co 5
                lat itp.).
                Czas najwyzszy pozbawic was tych nieuzasadnionych przywilejow wynikajacych z
                karty nauczyciela, bo stanowicie skansen socjalizmu.

Swoje wezwanie "do pior i lawek " zachowaj dla swoich uczniow i przestan
                traktowac interlokutorow jak dzieci, bo to tez typowe dla was
                nauczycieli "zboczenie zawodowe".
                "Nic nie robienie" tez mnie nie dotyczy. Ukonczylem bowiem studia podyplomowe i
                mam prace zgodna z wyksztalceniem, ktore zdobylem wylacznie dzieki wlasej pracy
                i wbrew woli pewnej "nauczycielki" z liceum, ktora usilnie starala sie
                przeszkadzac, bo mojej biednej mamy nie bylo stac na prezenty na dzien
                nauczyciela.
                • Gość: Elżbieta Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 15:03
                  Pracuję 27 lat NIGDY nie byłam na urlopie dla poratowania zdrowia Zwolnienie
                  lekarskie w ciągu ostatnich 7 lat - 5 dni (wypadek) W ciągu całej pracy
                  zawodowej 24 dni plus urlop macierzyński.Nie czuję się ani uprzywilejowana ani
                  nie pozwolę lekceważyć tego co robię.Moja praca, moje życie moje zarobki,moje
                  ferie.Komu żal to proszę zmienić zawód.A dla zazdrośników propnuję
                  przysłowie......punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
                  Zmieńcie więc miejsce skoro nam zazdrościcie!
                  • Gość: absolwent Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:50
                    Gość portalu: Elżbieta napisał(a):

> Komu żal to proszę zmienić zawód.A dla zazdrośników propnuję
                    > przysłowie......punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
                    > Zmieńcie więc miejsce skoro nam zazdrościcie!

Bardzo chętnie. Gdzie to wolne miejsce ?
                    A może już pora zwolnić etacik dla kogoś młodszego i przejść na wczesniejszą
                    emeryturkę (zgodnie z kartą nauczyciela) ???
                    Znajdzie się wielu chętnych.
                    • Gość: Elżbieta Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 18:39
                      Kartę Nauczyciela trzeba znać a tam jest napisane 30 lat pracy i emerytura a
                      więc ten przytyk nietrafiony i niezatopiony Jeśli z takim nastawieniem młody
                      człowiek pójdzie do pracy ...kogo tu wygryżc....kogo na emeryturę wysłać ... to
                      marnie widze relacje z innymi nauczycielami Trochę szacunku młodzieży Wy tez
                      się starzejecie
          • Gość: mąż Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 80.55.228.* 24.08.06, 13:46
            Nie masz pojęcia co piszesz, bo jesli dajesz prezenty to lepiej milcz, to jest
            karalne i dla ciebie i dla tej, która bierze.
          • Gość: kkkk Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 00:09
            hehehehe bardzo smieszne powiedz mi gdzie teraz placa na budowie 1200 - 1400 pln
            miesiecznie ??? normalna stawka to 2000 pln wiem cos o tym bo pracowalem teraz 2
            miesiace a tak na marginesie to jako nauczyciel (stazysta) zarabialem te 780 pln
            i nie marudzilem tylko zawsze gdzies sobie dorobilem teraz skonczylem staz i
            dostane te 200 pln podwyzki <wow>
        • Gość: aga Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.man.czest.pl 17.08.06, 15:27
          pani dyplomowana może w pani szkole nauczyciele w-fu nie mają wychowawstwa u
          mnie w szkole mają ale o jakich nadgodzinach pani pisze od kilku lat SKS
          prowadze społecznie jak i wielu moich kolegów w innych szkołach więc proszę
          nie pisać bzdur bo my nawet korepetycji nie możemy dawać
    • Gość: 8 Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:46
      Dyplomowana zwolnij się i nie męcz innych swoją praca.
      • Gość: dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 12:49
        a to stwierdzenie co miało wnieść do rozmowy, widać, nie masz dobrego zdania o
        nauczycielach, wolno ci, nie ma jeszcze w karcie nauczyciela takiego zapisu, że
        musza byc kochani i szanowani (jak zresztą i inne pasożytnicze zawody), ty
        zapewne jesteś jedną z osób, które umiejętność czytania i pisania wyssały z
        mlekiem matki, godne pozazdroszczenia, a tak w ogóle jak nie masz nic sensownego
        do powiedzenia to...
        • Gość: ela dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 195.189.52.* 16.08.06, 14:57
          22 lata stażu pracy w jednym z ogólniaków częstochowskich, 21 godzin, czyli po
          tzw uśrednieniu etat, 50 zł wychowawstwo , 80 zł motywacyjny ( coś w rodzaju
          premii), oczywiście brutto. Na konto po potronceniach wszstkich , łącznie z
          pozyczką z funduszu remontowego, dostaję około 1500-1600 zl,więc nie mówcie mi,
          że mało zarabiamy. Ja też się dokształcam - 4 studia podyplomowe, 5 od
          września, bo to lubię . Nie lubię natomiast użalania się nad sobą. Owszem, są
          takie tygodnie, zwłaszcza na początku roku i pod koniec ( okres matur itp), że
          czasu na nic nie starcza. Ale potem mozna czas wykroić na wszystko. Dla
          śccisłości uczę historii, wosu i europeostyki, prowadzę Klub Europejski i
          Samorząd oraz kółko teatralne i mam na głowie przygotowanie wszystkich akademii
          szkolnych.A klasówki , które zawsze są przygotowane nowe, poto aby uczeń od
          innych roczników sie nie dowaidywał co było oraz po przygotowaniu się do
          lekcji , kazda inna, zostaje mi dość czasu na np. wyszywanie obrusów, czy
          haftowanie obrazków. Mam męża i dwoje dzieci. Mąż zarabia tyle samo co ja .
          Najlepiej tylko krzyczeć jak nam jest źle, ale ja zawszed uważałam, że dla
          kobiety to wspaniały zawód i zdania nie zmienię.
          P.S. Klasówki i sprawdziany sprawdzam w szkole przed pracą, bo do pracy
          przychodzę o 7,10
          • Gość: gość Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 16:45
            Skoro tyle robisz to jestes chyba Bogiem :)) , że masz czas jeszce dzieci
            uczyć :)) . Stachanowiec sie odezwał !
            • Gość: Mikado Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 80.54.169.* 16.08.06, 20:19
              Mąż mojej koleżanki jest nauczycielem uczy informatyki i matematyki.
              Rozmawialam z nim kiedyś nt. przygotowywania sie po pracy do lekcji. Powiedział
              mi dosłownie: "przez pierwsze dwa lata pracy po studiach to rzeczywiście coś
              sie trzeba przygotować ale potem to już na żywca". Jeszcze mi
              powiedział: "żałuję ze Karolina (jego zona-moja koleżanka) nie jest
              nauczycielką bo miałaby mnóstwo czasu dla naszych dzieci a tak pracuje w banku
              całymi dniami a zarabiamy podobnie". Nic dodać nic ująć. Rozmawialismy
              normalnie i szczerze jak znajomi.
              • Gość: AA Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:47
                Praca belfra jest super dla kobiety. Wlasnie z tego powodu, ze ma wakacje i
                wtedy może się zająć własnymi dziećmi. Pracuję w szkole 12 lat- przez pierwsze
                dwa lata zasuwałam jak mały samochodzik, potem przez dwa lata było w miarę-albo
                się przyzwyczaiłam. Potem nowa książka, która widziałam po raz pierwszy na oczy-
                ale była tania i stać było na nią uczniów-więc zmiana wszystkich przygotowanych
                wcześniej materiałów. Potem drugie studia, w międzyczasie próby nowej matury.
                Jednoczesne uczenie "staromaturzystów" i przyzwyzajenie do nauki po nowemu.
                Głupi brzmi, ale to prawda- uczę języka obcego, a tu zmieniło się wiele.
                Cholerny awans, którego nie miałam zamiaru robić, ale już pozostałam sama na
                placu boju i zaczęłam się bać, że mam za małe kwalifikacje. Rozmowa na
                dyplomowanego, na którą wracałam z wakacji- chociaż nie musiałam- ale następną
                miałabym za pół roku. Tak samo większe pieniądze...
                Nadal jednak twierdzę, że to dobra praca dla kobiety- chociaż jako nauczyciel
                jestem opluwana na każdym kroku. Pomimo, że staram się uczyć najlepiej jak
                potrafię....
            • Gość: ela dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 195.189.52.* 16.08.06, 21:36
              Nie stachanowiec, lae tak mnie nazywają ewentualnie Pstrowski. lubię to co
              robie i nigdy sobie nie krzywdowałam, mówiąc kolokwialnie. czas na uczenie
              uczniów też mam, przygotowac ich na dodatkowych zajęciach także . tylko nie
              siedzę w szkole te przyslowiowe 18 godzin, ale znacznie więcej, ponieważ to
              uwielbiam i nie jets to zaden eufemizm z mijej strony. Naprawdę prezychodzę o
              7.10 , wychodze bardzo często okolo 15-16. W domu spac idę o godzinie 23 i
              uważam, że da się to wszstko pogodzić i BARDZO PROSZE JUŻ NIE NARZEKAJCIE,
              DRODZY NAUCZYCIELE, A MOŻE DLA TYCH NARZEKAJĄCYCH EMERYTURA?????????????????
              • Gość: Mikado Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 80.54.169.* 16.08.06, 21:37
                wiecej takich normalnych nauczycieli jak ela dyplomowana:-)!!!!!
                • Gość: jacie Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 22.08.06, 19:59
                  ela chyba jest żywym przykładem amerykańskiej teorii, że po 15 latach pracy w
                  zawodzie nauczyciela, człowiek nadaje się do leczenia
              • Gość: aga dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.man.czest.pl 17.08.06, 15:57
                mój staż 16 lat lubię swoją pracę, uważam że dla kobiety jest to dobra
                praca :wakacje,ferie ,przerwy świąteczne jednym słowem dużo czasu mam dla
                swojego dziecka zarabiam ok.1800 (wszystkie dodatki plus małe nadgodziny)Mój
                mąż też jest nauczycielem dyplomowanym i zarabia tyle samo.Pewnie że każdy by
                chciał zarabiać więcej ale myśle że nie można narzekać starcza do
                pierwszego.Jednak nie zgodzę się z opinią że nauczyciele w Warszawie zarabiają
                tak samo .Oni mają większe dodatki i nadgodziny.U nas w Częstochowie możemy
                mieć zaledwie 2 góra 3 nadgodziny wynikające z uśrednienia (odejście klas
                maturalnych w maju) w Warszawie mają po 10 nadgodzin, płatne kółka .Taka
                sytułacja z nadgodzinami jest tylko w Częstochowie mam rodzinę w
                Katowicach,Opolu ,Zgorzelcu i Gdańsku tam tego nie ma.Współczuję młodym
                nauczycielom którzy zarabiają ok. 800 zł. jak utrzymać przy tych zarobkach
                rodzinę co ja mówię siebie samego.Pozdrawiam
              • Gość: ola Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:25
                o tak, ja chętnie emeryturka... tylko, że jak na razie mam przepracowane 5 lat w
                szkole.... :)
                • kinita Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? 19.08.06, 12:32
                  Jak możecie, to nie odchodźcie na wcześniejszą emeryturę. Moja mama odeszła i
                  chyba tego teraz załuje. Nie wiem dokładnie ile zarabiała pracując jako
                  nauczyciel dyplomowany z trzema kierunkami studiów, myślę że ok 1700 zł na
                  rękę, ale mogę się mylić. Po przejściu na emeryturę owszem, dostała całkiem
                  niezłą odprawę, za którą zapłaciła równie niezły podatek, ale teraz ma 900 zł
                  emerytury. 30 lat pracy, 3 kierunki studiów opłacone oczywiście z własnych
                  pieniędzy. Warto było?...
          • Gość: just Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 80.54.172.* 18.08.06, 10:23
            Droga Elu, ty pracujesz w ogólniaku i robisz błędy ortograficzne? Wstyd!
            (potrącenia). Taka pensja jaki poziom nauczyciela.
    • Gość: do Elżbiety Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.strefa.com / *.com 17.08.06, 22:07
      Myślę, że kierunek studiów wybrałaś sobie sama - a co za tym idzie pracę
      również. Więc po co te żale? Mało zarabiasz? Po przeliczeniu Twoich i moich
      godzin pracy stwierdziłam, że powinnam zarabiać jeszcze raz tyle. Mam również
      wyższe wykształcenie, natomiast nie mam wolnych ferii, wakacji itp. I nie
      opowiadajcie bzdur o wiecznych przygotowaniach do lekcji (po tylu latach pracy
      to źle o Was świadczy). Znam kilku nauczycieli z podobnym stażem pracy i poza
      jednym wyjątkiem wszyscy narzekają na dzieci, młodzież, wynagrodzenie - pytam
      się gdzie ich powołanie? Jest jeszcze jedna sprawa, a mianowicie całkiem nieźle
      (dotyczy to nauczycieli z takim właśnie stażem) dorabiacie sobie korepetycjami.
      I może to ta dodatkowa praca Was tak męczy? Pozdrawiam.
      • Gość: nauczyciel Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:32
        Nie generalizuj-nie wszyscy nauczyciele dorabiają korepetycjami. W mojej, dość
        dużej szkole, korepetycji udziela może co piąty nauczyciel.
      • Gość: Elżbieta Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 08:30
        A gdzie w jednym słowie zauwazyłeś żal? Czy ja sie na cokolwiek uskarżam poza
        tym że niektórzy zazdroszczą nauczycielom zamiast się w tym zawodzie
        kształcić Poczytaj ze zrozumieniem to konieczne u wszystkich osób z wyższym
        wykształceniem i nie tylko.Od gimnazjalistów i maturzystów też tego wymagają!
        A co do zawodu to ma blaski i cienie jak wszystko w życiu Kto zazdrości niech
        próbujeI tyle
    • Gość: bobik Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 195.189.52.* 17.08.06, 22:53
      Do Eli dyplomowanej:co to za słowo potroncać?
      • Gość: magda C Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 23:37
        Nie pracuje w szkole patrze na tę sprawę troche z innej strony od roku robię
        doktorat z pedeutologi jakby ktoś nie wiedział to ta dziedzina zajmuje się
        kształceniem nauczycieli i ta rozmowa mnie trochę śmieszy. Jedni narzekaja inni
        zazdroszcza nie chcę w to wnikać ponieważ każdy ma prawo wolnego słowa ale
        zauważyłam , ze kilka osób podniosło temat , że jeżeli nauczyciel się dokształca
        to źle o nim swiadczy. wręcz przeciwnie uwazam zreszta tym zajmuje się w swojej
        pracy naukowej nauczyciel powinien kształcić sie non-stop. Jedna z osób
        powiedziała , że jej kolega idzie na żywioł a więc powinni go na zywioł zwolnić.
        Bardzo głośno ja to w swojej pracy podkreślam. Pragnę zauważyć że nauczyciele
        nie maja wysokiej pozycji społecznej w naszym kraju co w następstwie rodzice też
        nie będa mieli ale jak wynika z tego tematu i prowadzonych tu rozmów sami tego
        uczą dzieci!! Tylko , ze potem będą mieć pretensje do nauczycieli , że jak ich
        wychowali zeby dziecko nie miało szacunku do rodzica a jak nauczyciel może je
        tego nauczyć skoro dziecko nie ma do niego szacunku? Hmm....
        • Gość: kola Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:52
          w nawiązaniu do dokształcania się nauczycieli i bycia na bieżąco z najnowszymi
          metodami versus rodzice i uczniowie. Mój sposób uczenia języka obcego, tzn.
          używanie jak najwięcej tegoż języka na lekcji zamiast polskiego i uczenie
          gramatyki poprzez operowanie raczej przykładami a nie regułkami do wykucia,
          zaowocowały inspekcją z kuratorium. Otóż niezadawolony rodzic nie
          przedstawiając się, zadzwonił do kuratorium i złożył na mnie skargę o to, że
          mówię po angielsku na lekcji angielskiego i każę słuchać jakiś angielskich
          tekstów. Tak myślę, że rodzic to nic, ale że dyrekcja i kuratorium zareagowało
          to mnie zwaliło z nóg. Ich argumenty były tak absurdalne, że sami sie ich
          wstydzili, a ja coż.. nie znam chińskiego bo może wtedy zadowoliłabym
          niektorych. Czas się dokształcić...
      • Gość: ela dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 195.189.52.* 18.08.06, 13:46
        Oczywiście,że nie ma słowa potoncać. Jak zauważyłeś zrobiłam dużo literówek, bo
        chciałam napisać szybko, aby myśli nie uciekły. A jak piszę szybko , to
        niestety nie patrzę na to co piszę, czyli nie patrzę na ekran, a na klawiaturę
        i robię błędy literowe.
        • Gość: do e.d. Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 14:24
          elu dyplomowana zauwazylem ze Ty instytucja jestes, tak wszyscy pracuja jak Ty
          w Twojej szkole?chyba masz samych olimpijczyków,brawo Norwid jak mysle góra,
          a co do zycia rodzinnego ,nie zaniedbujesz rodziny,meza, dzieci
          • Gość: ela dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 195.189.52.* 18.08.06, 20:50
            Męża, dzieci nie zaniedbuje. Dzieci są już prawie dorosłe. Nie Norwid, liceum
            na Rakowie- Dąbrowski, olimpijczyków nie mam, ponieważ Ci sa w Traugucie,
            Sienkiewiczu i innych tzw. bardzo dobrych liceach. choć ja na młodzież nigdy
            nie narzekałam i nie narzekam, zawsze potrafię ich zrozumieć. Dlatego nie
            rozumiem, tych którzy narzekają na zawód, zarobki i młodzież.
        • Gość: Kasia Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 87.239.176.* 21.08.06, 11:17
          Mam nadzieję, że Pani na lekcji jest bardziej uważna i nie robi masy błędów.
          "Chciałam szybko..."- to nie jest tłumaczenie się godne dorosłego człowieka.
          Zawsze przed wysłaniem swojej wypowiedzi można przeczytać tekst i poprawić
          ewentualne błędy. To nie są wyścigi. Pozdrawiam.
          • Gość: ela dyplomowana Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 195.189.52.* 21.08.06, 18:35
            myślę, że dobrze jest przyznać się do błędu. Nigdy się nie zdarzyło, Pani z
            szybkości coś przekręcić albo zrobić literówki.
            • Gość: aga Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 13:20
              za mało hehe
          • Gość: jacie Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 22.08.06, 20:05
            ale już we wszystkich postach wytykać błędy ortograficzne to dopiero nuda,
            proponuję założyć wątek o błędach ortograficznych popełnionych przez
            forumowiczów a odpuścić w innych wątkach
        • Gość: nada Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: 80.51.57.* 24.08.06, 20:12
          Dyplomowanej literówki nie przystoją. Jak Twoi uczniowie szybko piszą to mogą
          robić błędy?
          Wstydź się dyplomowana, może potrzebne jeszcze jedne podyplomowe?
    • Gość: do Magdy C Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.strefa.com / *.com 18.08.06, 00:10
      Nie zazdroszczę nauczycielom, natomiast twierdzę, że wiedzieli (przynajmniej
      powinni sobie z tego zdawać sprawę), że zawód który sobie wybrali nie jest
      zawodem łatwym. Piszesz o braku szacunku dla tej grupy zawodowej. Może i masz
      rację, jest w tym wszystkim wina rodziców, ale nie tylko. Winni są również sami
      nauczyciele. Nie wiem czy masz dzieci w wieku szkolnym, bo ja tak. Są to
      jeszzce na tyle małe dzieci i na tyle "naiwne", że opowiadają o pewnych
      sytuacjach ze szczegółami. Nie twierdzę, że trzeba im we wszystko wierzyć,
      że "Pani" jest zła i moje dzieci "cudowne", natomiast pewne sytuacje,
      stwierdzenia przechodzą ludzkie pojęcie. Zdaję sobie sprawę, że są ciężkie
      czasy, młodzież rozbrykana itp. ale dlaczega tak jest, że znajdzie się
      nauczyciel, który potrafi nie dość, że utrzymać klasę w dyscyplinie (nie mam na
      myśli przemocy)to jest jeszcze autorytetem (piszę tu o konkretnym przypadku)
      dla dzieci i młodzieży. Ale niestety są też przypadki, gdzie dziecko potrafi
      być wyśmiane, czy wręcz poniżone. Tak, że w swojej pracy możesz też wykorzystać
      tę drugą stronę medalu. Ja też pisałam pracę o nauczycielach i starałam
      się "wysłuchać" dwóch stron.
      • Gość: Kasia do pani Eli IP: 87.239.176.* 18.08.06, 08:07
        Europeostyka-a coż to za przedmiot??

Zapomniała pani przy wyliczaniu swoich zarobków o korepetycjach
      • Gość: magda C Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 10:02
        Słucham dwóch stron i chyba nie zostałam dobrze zrozumiana. Uważam również , że
        nauczyciele wybrali sobie taki zawód i jezeli im nie pasuje to niech sobie
        zmienia. Chodzi mi o to , że zarzuca im się że nie przygotowuja się do lekcji,
        że po kilku latach pracy nie musza. Chyba nikt z nas nie chciałby być leczony
        przez lekarza tak jak 20 lat temu tylko wymaga się nowoczesnych metod i tak samo
        trzeba tego wymagać od nauczycieli, a więc musza się dokształcacć .
        P>S W swojej rozprawie głównie krytykuję nauczycieli którzy nie chcą się
        dokształcać ale również chwalę tych którzy to robią.
        • Gość: Elżbieta Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 11:06
          Ale nikt z nauczycieli nie napisał że nie chce tego zawodu wykonywać Jest
          trudny ale ma wiele zalet, dostarcza wiele pozytywnych emocji.A co do
          standardów jego wykonywania to zwróć uwagę że w każdym zawodzie napotykamy
          ludzi kompetentnych,miłych i uczynnych i wstrętnych ordynusów niedouczonych i
          aroganckich. Wszystko zalezy od tego jakim sie jest człowikeim.Można ulice
          zamiatać w schludnym ubraniu i robić to porządnie i można nadzorować prace
          wydziału intrygując,czepiając się i nie mając pojęcia czego można a czego nie
          mozna wymagać.Pozdrawiam
          • Gość: ewa Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 22.08.06, 20:07
            Ja nie chcę, ale muszę.
        • Gość: XXX Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.man.czest.pl 18.08.06, 11:21
          Jestem młodym nauczycielem, dopiero mianowanym, dostaję kasę za goły etat i
          owszem nie codziennie przygotowuję się do lekcji, zaznaczam, że z tymi samymi
          podręcznikami pracuję 4. rok.Nie zawsze muszę planować coś, co powtarzam 10
          raz. Niestety każda klasa jest inna, bardziej lub mniej lotna i nie da się ze
          wszystkimi pracować tak samo, dlatego czasem idę na żywioł. Dokładnie, w czasie
          lekcji wymyślam różne ćwiczenia, a wenę mam nie małą. Niestety mój plan lekcji
          czasem wali się, bo klasa nie kuma i trzeba coś wymyślić.
          Także, jeden dzień nie poświęcę ani minuty na przygotowanie się, ale za to w
          inne siedzę do wieczora. Nie wspomnę o klasówkach i kartkówkach, których robię
          mnóstwo.
          W każdym zawodzie trzeba ponarzekać i wszyscy to robią, jak nie na szefa, to
          na atmosferę albo na zarobki. Ja też narzekam, robię swoje i nie wiem jak
          dotrwam do emerytury...
          Jest to ciężka, wykańczająca psychicznie praca i uważam , że NALEŻĄ NAM SIĘ
          FERIE I WAKACJE, bo inaczej zwariowałabym.
          Ps. A jakbym zarobiła 1800 to byłabym happy.
          Ps2. Nie generalizujmy, jest wielu nauczycieli, którzy mają jeden kajet i
          korzystają z niego latami nie poświęcając w ogóle czasu na przygotowanie się,
          ale jest wielu twórczych nauczycieli, którzy poświęcają mnóstwo wolnego czasu.
          Ps3. Nie pochwalam ciągłych akademii itp.Jest to strata lekcji
          • Gość: magda C Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 12:46
            Gratuluję wreście mądrych wypowiedzi na tym forum!!!!
            Pozdrawiam i zyczę powodzenia
    • Gość: Liberał Re: Kto powinien więcej zarabiać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 13:40
      Kto powinien więcej zarabiać: robotnik czy nauczyciel??? Jeżeli uważacie że
      robotnik, to nie czytajcie dalej tego tekstu (sorry - szkoda Waszego intelektu).

Ja chciałbym żeby moje dzieci uczyli nauczyciele bardzo dobrze wynagradzani i
      zawsze wypoczęci (ferie), ponieważ szkoła powinna być prawdziwą przygodą
      intelektualną i wychowawczą. Szkoła nie jest jakąś fabryką sukienek, które można
      uszyć zarówno w dzień jak i w nocy, zimą i latem. Szkole powierzamy nasze
      dzieci, a nie materiał na sukienkę!
      Nauczyciel ma mieć autorytet i być prawdziwą osobowością. Powinien mieć czas 9i
      pieniądze) na prasę, książki, kino i teatr. Nauczyciel musi stawić czoła naszym
      dzieciom i podołać wielkiemu wyzwaniu. Człowiek mający problemy finansowe nie da
      rady. Zrozumcie, że oprócz chlubnych wyjątków, za 2000zł na rękę potencjalni
      "prawdziwi nauczyciele naszych marzeń" nie będą pracować w szkole. Tacy mają
      pracę za co najmniej 2 razy tyle, np. u mnie w mojej firmie zatrudniam prawie
      samych nauczycieli (z wykształcenia) i podziwiam ich kreatywność.
      Śmieszne są te głosy, że "co to za nauczyciel, który po 10 latach musi się
      dokształcać?". Tymczasem inteligentni ludzie muszą się dokształcać całe życie,
      ale ludzie niedokształceni uważają że nie! hahahaha to są dopiero jaja!
      Nasze państwo płaci nauczycielom mniej niż średnia krajowa (sprawdziłem). To
      jest prawdziwa przyczyna mizerii naszych szkół. Gdyby zapłacić 2 razy więcej, o
      pracę w szkole zaczęli by się starać nauczyciele z prawdziwego zdarzenia i
      wyparliby miernoty o których piszecie.
      Tymczasem "społeczeństwo" uważa inaczej i nie rozumie związku skutków z
      przyczyną. Widocznie źle opłacani i mierni nauczyciele nie potrafili ich
      wykształcić, ale "społeczeństwu" wydaje się, że jest wykształcone! hahahaha
      To jest socjalizm, czyli dyktatura robotników, rolników itp.
      • Gość: teżdyplomowana Re: Kto powinien więcej zarabiać? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 18.08.06, 14:11
        udzielam korepetycji, dobrze na tym wychodzę finansowo, zdrowotnie mniej, co
        roku mówię sobie że z korkami koniec, chcę mieć chwilę dla siebie i swojej
        rodziny, ale zawsze znajdą się osoby, które tylko do mnie chcą dzieci posyłać,
        bo jestem ciocią, bo jestem najlepsza, bo tylko ja je przygotuję do egzaminów
        itd itp, nigdy się nie ogłaszałam, nigdy nikogo z moich szkolnych uczniów nie
        ciągłam na korki, nawet im to odradzam, bo jak się ktoś chce uczyć to za
        państwowe też się nauczy, przynajmniej u mnie
        • Gość: n-lka Re: Kto powinien więcej zarabiać? IP: 212.87.244.* 19.08.06, 01:40
          Mam ok.1500 na rękę - tyle, bo mam dodatki za pracę w trudnych warunkach.Studia
          wysze magisterskie + dwie podyplomówki (za własne pieniądze). Praca b. ciężka
          ze względu na specyfikę wychowanków. Szans na wcześniejszą emeryturę nie mam -
          nie załapałam się na obowiązujące jeszcze do niedawna przepisy - popracuję do
          60 lub 65 rż. - to dopiero będzie jazda! O korepetycjach nie ma mowy. O
          prezentach od rodziców tym bardziej.
          Mam dwa dni w roku, o których marzę z utęsknieniem: zakończenie roku szkolnego
          (bo jestem kompletnie wypruta z sił) i rozpoczęcie roku szkolnego (bo po 2
          miesiącach zaczyna brakować tej cholernej pracy)
          • Gość: monika Re: Kto powinien więcej zarabiać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 07:39
            Kiedy nauczyciele będą płacili podatek od korepetycji?To teraz plaga.
            Nauczyciele to najbardziej ograniczona nacja.Słabo znają tylko wykładany
            przedmiot.Inne sprawy ich zupełnie nie interesują.Nauczycielkę poznać można na
            odległość.
            • Gość: tomasz_jaskola Re: Kto powinien więcej zarabiać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 08:25
              Nauczyciele już płaca podatek od korków droga Moniko! Sami zaś nauczyciele nie
              mogą być "Nacją" - gdyż nazwa ta zarezerowana jest dla narodu, jakiejś jego
              części. Istnieje również brak logiki w zdaniu, cyt: "Słabo znają tylko wykładany
              przedmiot." - skoro zarzucasz brak kompetnecji nauczycielom, to wykaż się
              rozumnym i logicznym dowdem. tymczasem oskarżasz ich jednocześnie pisząc, że
              "słabo znają tylko wykładany przedmiot ...
              Reasumując: Jako nauczyciel mogę stwierdzić, że mając do dyspozycji taką
              uczennicę jak Ty, Moniko ... i tak moglibyśmy zrobić z Ciebie ludzi ... i wtedy
              dziękując Nam za to, istotnie poznawałabyś Nas na odległość ...
              Pozdrawiam
              Tomasz Jaskóła
              • Gość: xyz Ile zarabiają nauczyciele IP: *.man.czest.pl 21.08.06, 09:29
                Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 6 marca 2006 r.
                Nauczyciel z tytułem mgr z przygotowaniem pedagogicznym zarabia:
                stażysta 1160, kontraktowy 1375, mianowany 1742, dyplomowany 2090 brutto
                (-.32%)ok
                Jest to wynagrodzenie za etat, do tego otrzymuje się dodatki motywacyjny i za
                wysługę lat
                Ps. To na zakończenie wątku, aby się już nie pojawiał, dla tych ciekawskich,
                którzy nie potrafią odszukać odpowiedniego rozporządzenia, bo ci niedouczeni
                nauczyciele za słabo się starali podczas ich edukowania.
            • Gość: teżdyplomowana Re: Kto powinien więcej zarabiać? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 22.08.06, 20:15
              korki mam opodatkowane, muszę też co miesiąc płacić zdrowotne w ZUSie, ciągle
              ciągają mnie po GUSach w celu wypełniania durnych ankiet które mnie nie
              dotyczą, a w przychodni nie chcieli mnie przyjąć bo limit im sie wyczerpał,
              drodzy nauczyciele nie dajcie się nabrać i nie zgłaszajcie korków, jak was
              dzieci w szkole nie wykończą-zrobi to nasz kraj kochany
            • Gość: naucz.poznać Re: Kto powinien więcej zarabiać? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 22.08.06, 20:18
              to też potwierdza teorię, że nauczyciele z dużym stażem wymagają leczenia. Ten
              zawód trwale odciska piętno na psychice
          • Gość: Też nauczycielka . Re: Kto powinien więcej zarabiać? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 23.08.06, 19:30
            Pracuję 21 lat jako nauczycielka( losy mojej kariery zawodowej były trudne),
            swojej pracy nie zamieniłabym na inną ( choć posiadam jeszce inny zawód i krótko
            pracowałam). Myślę, że nie zarabiamy(dyplomowany)źle. Podam swój
            przykład.Mąż(staż pracy 25 lat,zarabia mniej) i dwoje dzieci w wieku szkolnym,
            mimo to radzimy sobie nieźle.Mamy dwa samochody (myślę, że dobre),syn dostał w
            tym roku nowy skuter, buduję dom i coś jeszcze. Mam gdzie mieszkać i uchodzimy
            za ludzi majętnych.Poza pracą w szkole , pracuję na roli(głównie mąż), ponieważ
            cenię sobie wypoczynek fizyczny przynoszący korzyści w postaci płodów rolnych na
            cały rok dla mojej rodziny.Dzięki temu mogę zaoszczędzić i w "coś"
            zainwestować.Polecam mój sposób na wypełnienie wolnego czasu, który mam po
            sprawdzeniu klasówek, przygotowaniu się do zajęć( robię to codziennie, raz
            dłużej, raz krócej), gorzej jest jak studiuję czy się dokształcam( na wszystko
            można znaleźć czas jak się chce.Swoją pracę cenię też za to, iż pozwoliła mi
            wychować dzieci(miałam dla nich czas po 5 czy 6 godzinach), a to dzięki temu, że
            mogłam przygotowywać się, uczyć itp, będąc w domu i mając dzieci na "oku".
    • Gość: sporo, ale ....... Re: ile zarabiają nauczyciele w Częstochowie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:55
      Jeżeli chcesz poznać nieznane ogólnie prawdy w intereującej sprawie zadzwoń
      0 691 813 893. Uczciwie i kulturalnie !! Wiadomości trzy razy sprawdzone !!
      Gwarancja poufności, rzetelności i prawdy ! Wysyłam materiały !!
      Referencje !!
      • Gość: mianowana do teżdyplomowanej IP: *.man.czest.pl 23.08.06, 19:44
        Gdzie się zgłosiłaś, żeby opodatkować korki i ile Cię to kosztuje rocznie? Mam
        na myśli pieniądze nie zdrowie?:)
        • Gość: magda C Re: do teżdyplomowanej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 17:36
          Podbijam bo tez mnie to interesuje
        • Gość: dyplomowana Re: do teżdyplomowanej IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 24.08.06, 18:29
          najpierw w urzędzie miasta, potem w Gusie po regon, potem w skarbówce, potem w
          zusie, płacę za każdą zgłoszoną godzinę ok 4 zł bo jestem na karcie, ale to
          trzeba sprawdzić w skarbówce, bo w II nie wolno na kartę tylko na ryczałt,
          jeśli chodzi o kolejność wizyt w urzędach to nie pamiętam czy dokładnie tak,
          ale w urzędzie miasta mówią co i kiedy, zdrowotne płaci się stałą stawkę tylko
          trzeba być wtedy zatrudnionym na etacie i mieć opłacane społeczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka