Gość: Lewy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 16:37 a Marek B. i Zbigniew N. wiceprezydentami. CO wy na to?? Gorzej juz chyba by być nie mogło Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan_prezydent Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy 11.08.06, 17:41 jaruzelski na prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 11.08.06, 19:05 pan_prezydent napisała: > jaruzelski na prezydenta! W Kinszasie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 19:47 To było do przewidzenia ze jak tylko pojawi się nazwisko pierwsze prezydenta III RP to nozyce... znaczy sie Wlodek odezwie... ehh... wyluzuj... ktos inny mający podobne (spaczone) poglady na PRL i stan wojenny np. Storima mogłby zapytać Cię dlaczego źle życzysz mieszkańcom Kinszasy??? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.dsl.club-internet.fr 12.08.06, 15:54 Gość portalu: Janosik napisał(a): > ktos inny mający podobne (spaczone) poglady na PRL i stan wojenny np. Storima Janosiku, moje "spaczaone" poglady, wiaza sie z tym, ze ja w PRLu zylem, Ty go znasz z opowiesci. Moje "spaczone" poglady, dokumentowalem historycznymi zrodlami na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janosik Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 16:19 No nie do końca znam go z opowiesci, ja takze urodzilem sie w PRL-u, na kilka miesiecy przed SW... pamiętam wiele rzeczy, co rok jeżdziłem z rodzicami na dwutygodniowe wczasy nad morze (Bałtyckie) po 90 roku już nie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.dsl.club-internet.fr 12.08.06, 16:49 Gość portalu: Janosik napisał(a): > No nie do końca znam go z opowiesci, ja takze urodzilem sie w PRL-u, na kilka > miesiecy przed SW... pamiętam wiele rzeczy, co rok jeżdziłem z rodzicami na > dwutygodniowe wczasy nad morze (Bałtyckie) po 90 roku już nie :-( Szkoda, ze nie czytasz powaznej literatutry na ten temat. Nie bede rozwijal tego watku ponownie. Jest ponad 100 postow na ten temat tutaj rowniez, ale Ty odmawiasz przyjecia do wiadomosci historycznych zrodel. Dalsza dyskusja z Toba na ten temat nie ma sensu i jest strata czasu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 18.08.06, 02:13 Gość portalu: Janosik napisał(a): > No nie do końca znam go z opowiesci, ja takze urodzilem sie w PRL-u, na kilka > miesiecy przed SW... pamiętam wiele rzeczy, co rok jeżdziłem z rodzicami na > dwutygodniowe wczasy nad morze (Bałtyckie) po 90 roku już nie :-( W dobrej firmie pracowali rodzice.... W kazdej innej wczasy przyslugiwaly co dwa lata. I cos mi sie w zwiazku z tym przypomnialo. Czesto przy takich okazjach "znawcy" pisza o DARMOWYCH wczasach, albo koloniach.. Co jest totalna bzdura. Za komuny tez nie bylo DARMOWYCH... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:54 Dlaczego niektórzy ciagle chca sprowadzic dyskusję na tory oceny systemy politycznego PRL.Dla mnie jest namacalne, że większosć społeczenstwa ma pozytywna ocene okresu lat 60-80.Ostatnie 20-lecie to koszmar, dla jednych to afery i rozbiór gospodarczy Polski, a dla innych sprytniejszych to "Złote ELDORADO".Ja chcę, aby miasto w którym zyje 56 lat, nie było widziane jako przyklasztorna mieścina, aby rozwijał sie tu przemysł, szkolnictwo, aby moje dzieci nie tułały się na "saksach"( pamietacie ten przedwojenny dobrobyt),aby powstały nowe osiedla z mieszkaniami na przeciętną kieszeń, aby nasze osiedla były zadbane i bezpieczne, a to i wiele podobnych celów moga zrealizowac ludzie energiczni, bez obciazeń historycznych. Krzysztof Matyjaszczyk jest ich przedstawicielem.Dlatego oddam na niego głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 19.08.06, 20:58 Gość portalu: xxx napisał(a): > Dlaczego niektórzy ciagle chca sprowadzic dyskusję na tory oceny systemy > politycznego PRL. Pewne oceny narzucja sie same. Dla mnie jest namacalne, że większosć społeczenstwa ma pozytywna ocene okresu lat 60-80. Czyzby? Widac cos innego -smy macali.Zylem i pracowalem na prl-owskim panstwowym wikcie prze cwierc wieku i jakos tych cudow nie zauwazylem. Widzialem te "ziemie obiecana" w przemysle tzw lekkim, w uspolecznionym handlu i wspanialej sluzbie zdrowia... Chlopskie "eldorado" widac bylo z bliska na Mirowie - na chalupach strzechami krytymi do czasow kiedy za gierka wprowadzono ubezpieczenia ...i wtedy Mirow sie palil w kazda burzliwa noc... Zlote Eldorado to mieli ci co sie zabrali z towarzyszami... i badylarze z prywaciarzami z okolic. Ale to juz inna bajka. Ostatnie 20-lecie to koszmar, dla jednych to > afery i rozbiór gospodarczy Polski, a dla innych sprytniejszych to "Złote > ELDORADO". - Afery? Kto to jest najbardziej aferowym towarzystwem???? Nie spadkobiercy po prl-u???? Nie kumple partyjni Matyjaszczyka? A ostatni aferzysta Serafin, to skad sie wywodzi? I dobrze, ze napisales XX- lecie. Mamy 2006 - 20 = 1986 Kto to wtedy rzady absolutne w Polsce sprawowal? Przypomnij, bo "o jedno biurko moglbym sie pomylic". Ja chcę, aby miasto w którym zyje 56 lat, nie było widziane jako > przyklasztorna mieścina, aby rozwijał sie tu przemysł, szkolnictwo, aby moje > dzieci nie tułały się na "saksach" - Czy aby towarzysze Matyjaszczyka nie rzadzili miastem, a inni towarzysze z Szarawarskim na czele nie kuglowali z huta? Dzieci na saksach? A czyje wyjezdzaly najszybiej za komuny na te saksy? Podac nazwiska, czy sam sobie przypomnisz? Jestes w moim wieku, tylko widac, ze widzielismy i pamietamy cos innego. ( pamietacie ten przedwojenny dobrobyt)... Nie pamietamy, bo -smy obaj powojenni. Ale znamy z opowiadan i z tego co nam zostalo po nim. ,aby powstały nowe osiedla z mieszkaniami .... Gierek zaciagnal pozyczki, ktore do dzis Polska splaca. ... na przeciętną kieszeń, - Przecietna, to jaka? Za Gomulki mialem najwyzsza pensje 1800 zl przy prawie 300 godz. pracy/mies. Za wczesnego Gierka w "lekkim" przemysle ok 1700 na budzetowym urzedniczym niewiele wiecej. Moj dyrektor zarabial ok 74 roku ok 5 tysiecy co starczalo na pare rzeczy na biezace zycie, ale do pracy chadzal w tym samym garniturze przez kilka lat i nie bylo widac, zeby mu sie z dobrobytu przelewalo. Nie zauwazylem tez, zeby mieszkania w blokach wykupywano za komuny masowo [ z wyjatkiem ostatnich lat 80 -tych] ludziom na tzw. stanowiskach ledwo na czynsz starczalo i jakie -takie zycie. Ja takie rzeczy moge tlumaczyc roznym Janosikom, czy Harrym ale nie rownolatkowi. aby nasze osiedla były zadbane i bezpieczne, - A byly? Czy statystyk nie podawano do publicznej wiadomosci? A te wszystkie Male, Warszawskie, Stradomie i inne jak Rocha itd? a to i wiele podobnych celów moga zrealizowac ludzie energiczni, bez obciazeń historycznych. - Co do celow to pelna zgoda, ale moze bez zbytecznej propagandy. Krzysztof Matyjaszczyk jest ich przedstawicielem. - Jego partyjny kolega niedawno udupil pieniadze na renowacje parkow. Inni rzadzili miastem i tak realizowali cele, ze na Nowowiejskiego nogi polamac mozna. Tak gladko im to poszlo. Dlatego oddam na niego głos. - Twoj wybor. Tylko najpierw wyznacz mu cele na pismie za pokwitowaniem, zebyscie obaj pamietali o nich w przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 18.08.06, 00:25 Gość portalu: Janosik napisał(a): > To było do przewidzenia ze jak tylko pojawi się nazwisko pierwsze prezydenta III RP - Kontraktowego! Z UKLADU i z przewaga jednego glosu.... to nozyce... znaczy sie Wlodek odezwie... ehh... wyluzuj... - Wlasnie to czynie. > ktos inny mający podobne (spaczone) poglady na PRL i stan wojenny np. Storima > mogłby zapytać Cię dlaczego źle życzysz mieszkańcom Kinszasy??? :-) A wiesz, chyba sie z toba zgodze. Kongijczycy faktycznie sporo wycierpieli przez swoich dyktatorow - zamordystow. Byloby nieetyczne podsylac im kolejnego krwawego oprawce, tylko z innym kolorem skory. Mogliby pomyslec, ze Belgowie, albo Kongo - Miller sie znowu objawili. Szkoda ich narazac na takie stresy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:28 i niech cała młodzież Częstochowy i wszyscy młodzi głosują na Matyjaszczyka -chwała mu za to, że jako jedyny młody walczy o swoje, wśród starych politycznych wyjadaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:29 Jeszcze macie jakieś złudzenia czerwone pomioty ? Już poza 10 % w życiu nie wyjdziecie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~! Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:32 PUKNIJ SIĘ MOCNO W SWÓJ PUSTY ŁEB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:47 Glosujmy na Dariusza G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 19:45 A ja proponuję na to stanowisko Jurka Badziewiaka. Fajny z niego chłop. Pogadać z nim można ,pożartować, nieźle wypić. A że na tym rządzeniu się nie zna, to nic. A który z rządzących naszym miastem ma o tym pojęcie? Może lepiej by nie było ale gorzej wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 08:44 Matyjaszczyk to człowiek bez podstaw i nie przygotowany do rzadzenia miastem. Tadeusz W. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 09:00 Fajnie,że ktoś młodszy młody startuje. Te stare pierniki włacznie z Wroną i ich układzikami niech odpoczna sobie w pokoju.Tylko jaki mają program dla miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.prenet.pl 12.08.06, 15:45 A ja ubolewam,że skoro wybory sa bezpośrednie i nie potrzeban jest żadna partia czy aureola nad głową , to dlaczego nikt nie ma odwagi by wystartować w wyborach prezydenckich.Dobry program i nowa twarz z nadzieją na zmiany.No niech się ktoś odważy! Oczywiście oprócz dobrego intelektu niech ma też nieco kasy , by to we własnym zakresie sfinansować.Dobrze życząca - dobremu miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 12.08.06, 16:08 Mlodosc to moze byc atut - ale zbyt swiezo mamy jeszcze w pamieci marazm, w ktorym znajdowalo sie miasto za czasow ostatniej kadencji SLD. Do tej pory Czestochowa wygrzebuje sie z tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.net / *.flatpla.net 13.08.06, 15:00 Szanowni Państwo, tak naprawde to nie ma znaczenia jaka partia trzeba postawic ten x przy osobie , ktorej naprawde zalezy na rozwoju naszego miasta, dzieki ktorej bedziemy zadowoleni ze tu wlasnie mieszkamy, zeby umiala stworzyc warunki do rozwoju gospodarczego,przemyslowego, kulturalnego, a takrze pomyslala o najmlodszych, ktorymi w obecnej sytuacji tak naprawde nikt sie nie przejmuje. Jest jeszcze jedna istotna sprawa chyba najwazniejsza, zeby wszyscy mieszkancy naszego miasta, zarowno starsi jak i mlodziez,od ktorej to zalezy wiele istotnych spraw uczestniczyli czynnie w zblizajacych sie wyborach samorzadowych i wtedy moze to oni zadecyduja kto bedzie rzadzil naszym miastem. Mlodziesz powinna realnie przesledzic wszystkich kandydatow w wyborach zarowno na prezydenta jak i na radnych i wybrac te osoby, ktore cos robia dla spoleczenstwa , a nie sugerowac sie tylko znajomoscia nazwiska to czasami jest zgubne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: 212.160.86.* 14.08.06, 12:08 Panie Matyjaszczyk to w ludziach z Pana pokolenia jest nadzieja dla tego miasta. Jeśli władzy nie będą sprawować ludzie wiążący swojej przyszłości z Częstochową to młodzież wyjedzie a miasto stanie się zapyzialą dziurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 14.08.06, 13:37 "Najlepszym" przykladem byla Pani Prezydent Janik z SLD, ktora gdy tylko mogla to wybrala Warszawe zamiast Czestochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X-latka Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.man.czest.pl 15.08.06, 21:57 Gdyby jeszcze młodzi i tacy którzy chcieliby by młodzi przejęli stery, chodzili częściej do wyborów to pewnie można by było liczyć na jakąś poprawę ale byłam kiedyś w komisji wyborczej i średnia wieku głosujących nie wróży najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy 25.06.14, 21:37 Ja znaczka x przy tej partii nie postawię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 08:15 Wydaje mi się,że nie można żyć historią.Zgadzam sie z negatywną oceną lat 45 - 56,ale pamiętajmy były wtedy dwa wyjscia:albo Polska jako państwo zależne od ZSRR, albo jako 17-a republika ZSRR.Lata 45-50 to przeciez wojna domowa w której popełniono wiele zła z obu stron.Właściwą ocenę trzeba zostawić ludziom którzy wtedy dokonali wyboru jaką droga mamy iść.Lata powojenne to przecież lata budowy naszego państwa, której nie można było realizować bez społecznego poparcia.Właściwą ocenę PRL mogą wystawić Ci którzy wtedy tworzyli oświatę,służbę zdrowia, budowali masowo mieszkania, szkoły, szpitale, drogi itd.Na tym forum ciągle padają tylko stronnicze oceny, nikt nie rozumie, że w Polsce nigdy nie było komuny.Dla mnie socjalizm był najlepszym systemem, w którym mogłem żyć.Miał wady, ale Ci co go tworzyli żyli w określonych warunkach politycznych.Solidarność w roku 80 też miała chasło: socjalizm tak, wypaczenia nie.Zostały wypaczenia tylko, że w wydaniu prawicowym. Krzysztof Matyjaszczyk jest młodym szefem SLD, ale musimy oceniać go w wyborach jako kandydata młodego pokolenia, które ma prawo realizowac własna wizje rozwoju miasta.Jest to inna wizja od tej, którą poznaliśmy w wydaniu jaśnie nam panującym 50- latkom.Młodzi bierzcie to miasto w soja pieczę, to jest Wasz kwadrans w naszym krótkim życiu.Mówie tak dla krzysztofa Matyjaszczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 14.08.06, 11:02 Co do samego systemu, jakim byl socjalizm - ktos moze powiedziec realny, historia wydala swoj wyrok - wyrzucila go na smietnik, bo sie nie sprawdzil, mimo ze wielu, w tym i mnie, wydawal sie lekarstwem na wszystkie problemy tego swiata - dogorywa juz na Kubie i Korei Polnocnej, a Chiny to juz calkiem inna bajka. Tutaj na forum Czestochowskim i w wyborach powinnismy sie kierowac realna ocena tego co poszczegolni kandydaci sa w stanie zrobic dla naszego miasta - biorac za podstawe nie tylko obietnice, ale rowniez doswiadczenia dotychczasowej dzialnosci w Czestochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DWójcik co do socjalizmu w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 11:57 Sam socjalizm w polsce być może by się sprawdził, ale od warunkiem prawdziwej autonomii, nawet politycznej (wtedy nam ZSRR troszkę "gmerał"). A ci "krytykanci", którzy się w tamych czasach wykształcili za darmo - wstydźcie się, troszkę honoru. Pozdrawiam i apeluję: Zaufajcie Matyjaszczykowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.icis.pcz.pl 14.08.06, 13:35 To byla Polska w ktorej zylismy i dla ktorej pracowalismy - innej Polski nie bylo. Ale socjalizm nie tylko w Polsce sie nie sprawdzil- rowniez w zadnym innym kraju na swiecie ten eksperyment sie nie powiodl - rowniez w tych niezaleznych od ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.vf.shawcable.net 21.08.06, 20:30 Gość portalu: DWójcik napisał(a): > Sam socjalizm w polsce być może by się sprawdził, ale od warunkiem prawdziwej > autonomii, nawet politycznej (wtedy nam ZSRR troszkę "gmerał"). > :):):) No i prosze nastepny kombatant realnego socjalizmu ala pzrp:))) Socjalizm sie sprawdzil. W Szewcji, NRF, czy innej Francji, Kanadzie i paru podobnych miejscach, gdzie istnial wielopartyjny system rzadow demokratycznych. Ilu biedakom z funkcjonalna skleroza trzeba tlumaczyc, ze bez ZSRR NIE BYLOBY real zamordyzmu w tym wydaniu. To jest jak dwa bieguny jednego magnesu. Bez PPR-u Gomulki, stalinizmu Bieruta i reszty wspartej sila bolszewickiej armii tego zjawiska w historii Polski bysmy nie mieli. I nie ma tu co filozofowac, o gdybanej "autonomii" i wypaczeniach. Towarzyszu. > A ci "krytykanci", którzy się w tamych czasach wykształcili za darmo - wstydźcie się, troszkę honoru. > Za darmo??? A co to? Rodzice tych co studiowali, nie placili podatkow, nie byli ograbiani przez system z realnych pensji? Kiedy Osiecka pisala "Okularnikow" w pierwszej wersji o pensjach napisala "za te marne 1200", co jej cenzura zakwestionowala i puscila tekst z poprawka na 2 tysiace:)))) To bylo o pensji inteligenta, czyli kogos [przewaznie z wyzszym wyksztalceniem] a bylo rownowartoscia 10 -12US$ Moze wy towarzysze wstydzie sie tego coscie narobili przez 40 lat. Komunista i honor, to calkiem odwrotne kierunki na mapie. I tak na koniec o tych darmowych ksztalceniach. Specjalne kierunki na uczelniach dla partyjnych, specjalne "kursy" licealne dla partyjnych i milicyjnych funkcjonariuszy, to faktycznie bylo cos za darmo po tym jak Gierek wydal ukaz, zeby milicjant i towarzysz partyjny skierowany na odcinek gospodarczy mial srednie wyksztalcenie w zyciorysie. > Pozdrawiam i apeluję: Zaufajcie Matyjaszczykowi! A sa jakies podstawy do zaufania??? Osiagniecia zyciowe, w dzialalnosci jego i partii, ktora reprezentuje? Sam pedzi do koryta, czy z ogonem dawnych towarzyszy z pzpr-owskim staze. I powiedzcie towarzyszu KTO za NIM stoi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 08:55 Włodku, Twoje pieniactwo i zaslepienie jest wyjatkowe.Moi rodzice nie płacili za moje wykształcenie, nawet za studia. Mam rodzine w Kanadzie i słowo socjalizm nijak nie pasuje do ich rzeczywistosci. Socjalizm jest tam tylko dla indian i to tych co mieszkają, w rezerwatach. Jest to akceptowane przez wzgląd na historie tego kraju.Studia są tam drogie, zresztą jak w całym śwatku kapitalistycznym. Nie nadużywaj słowa komunista bo oni juz nie żyją.Sprawiasz wrażenie kogoś, komu płacą za te wulgaryzmy, albo idz do lekarza bo podobno z wpływu Ojca Dyrektora na psychike można sie wyleczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.icis.pcz.pl 22.08.06, 10:48 Jedno moge powiedziec - poglady Wlodka nie maja nic wspolnego z Ojcem Dyrektorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.vf.shawcable.net 22.08.06, 23:49 Gość portalu: xx napisał(a): > Jedno moge powiedziec - poglady Wlodka nie maja nic wspolnego z Ojcem > Dyrektorem. Oj! Nie maja! Ale z tym co zmajstrowal "Filozofie po Goralsku" to juz bym sie zgodzil napewno, choc niekoniecznie w 100%:))) Niestety! Nie dane bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.dsl.club-internet.fr 23.08.06, 00:08 W USA dba sie o poszkodowanych przez nature, czyli niepelnosprwanych. Do najbiedniajszej rodziny z dzieckiem niepelnosprawnym juz w pierwszych miesiacach zycia po diagnozie zjawia tlum profesjonalistow--bezplatnie. Opieka gwarantowana jest prawnie. Patrzac na Kanade ze strony USA to Amerykanie jednak im zazdroszcza, wlasnie pelni socjalnej opieki , czyli socjalizmu, ktory w USA w porownaniu z Kanada , istnieje czastkowo. Odnosnie eddukacji; w USA poza pomoca rzadowa, prywatne uniwersytety gwarantuja stypendia dla zdolnych, lecz najbiedniejszych. Dochodzi do tego tez praca na 'campusie'. 9I biedni ludzie robia dokoraty. Nie tak jak w PRLu gdzie przy trojce dzieci, standartowych zarobkach, na jedno dziecko stac bylo rodzine, aby wyjechalo poza Czestochowe i studiowalo na przyklad medycyne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.vf.shawcable.net 22.08.06, 23:45 Gość portalu: xxx napisał(a): > Włodku, Twoje pieniactwo i zaslepienie jest wyjatkowe. Trudno, jakos musze z tym zyc. Moi rodzice nie płacili > za moje wykształcenie, nawet za studia. - Wyglada na to, ze prawde piszesz. Mam rodzine w Kanadzie i słowo socjalizm nijak nie pasuje do ich rzeczywistosci. Nie? A do czego??? Wydatki z budzetu panstwa i prowincji na cele socjalne, czy na "bidnych, bezrobotnych, kolorowych [zle pisze -powinno byc widoczne mniejszosci] i "uposledzonych przez los' w kazdy sposob prawdopodobnie przewyzszaja budzet Polski. To co to jest, jak nie czysty soocjalizm ustrojowy? Szczescie, ze kraj jeden z najbogatszych, to jakos te szalenstwa gospodarczo znosi. Socjalizm jest tam tylko dla > indian i to tych co mieszkają, w rezerwatach. Jest to akceptowane przez wzgląd na historie tego kraju. - W tym przypadku, to jest komunizm, a w dodatku realny. Sypie sie miliardy jak do dziurawego wora, ale jest z czego.... Studia są tam drogie, zresztą jak w całym śwatku kapitalistycznym. - Czyby? No popatrz, a studentow jest najwiecej na swiecie w przeliczeniu na 10 tys mieszkancow? Caly czas zastanawiam sie skad te biedne studenty biora na to pieniadze. I wychodzi mi ze z ...banku, albo z pracy rak wlasnych. Moze w to trudno uwiezyc tym co to ich rodzice nie placili za studia, ale mnostwo mlodziezy studiuje i pracuje. Jest taki glupi zwyczaj, ze student bierze pozyczke i splaca ja przez kilka lat po skonczeniu studiow. Nie nadużywaj słowa komunista bo oni juz nie żyją. - Czyzby? Nie czytalem klepsydry z nazwiskiem Jaruzelski, Kani, Kiszczaka ...zeby innych duchow nie wywolywac... Sprawiasz wrażenie kogoś, komu płacą za te wulgaryzmy, - znajdz jeden wulgaryzm w tym co pisze o bylych komnistach.. albo idz do lekarza bo podobno z wpływu Ojca Dyrektora na psychike można sie wyleczyć. Widac sluchasz o. dyr. jak ci co nie placili za studia potomstwa lektorow od tych co ponoc pomarli:)) ps Znalem kiedys jednego takiego co podobnie mowil..." I co ty mi bedziesz ....jak jest w Kanadzie, ja i tak wiem lepiej, bo mam kumpla"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:19 Koledzy i koleżanki! Nadal wypisujecie pierdoły. Ja nadal podtrzymuję kandydaturę Jurka Badziewiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maks... Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 08:35 Częstochowie potrzebny jest gospodarz a nie administrator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 22:24 Częstochowie jest potrzebny menadżer i odważny wizjoner, który pokieruje miastem jak przedsiębiorstwem nastawionym na rozwój i zysk w przyszłości w tych wyborach nie widzę i już nie zobaczę - niestety :( - takiego kandydata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 18:44 Oczywiście będę głosowała na Matyjaszczyka ,choćby dlatego że mam dość ekipy rządzącej ,a za nim stoi sporo kompetentnych osób z lewicy. Znam kilku,więc wiem co mowię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruk Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:24 ja się mogę pochwalić, że od momentu uzyskania czynnego prawa wyborczego nie opuściłem żadnych wyborów, a jestem z 80-tego rocznika. nim zacznę wybierać na kogo 'postawić kreskę' z chęcią spojrzę w programy wyborcze kandydatów... ci którzy chować się będą za proporczykami partii nic samemu nie oferując nie mają żadnych szans na mój głos. dobrze byście i wy wybierali z głową. pozdrawiam świadomych wyborców :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roch Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:30 Matyjaszczyk? Cha, cha, cha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.pcz.pl 17.08.06, 13:07 Matyjaszczyk ? Tak ! Tak! Tak! Odpowiedz Link Zgłoś
starymoherberet Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy 17.08.06, 13:51 Zastanawiam sie po co ta cala dyskusja. Znam wielu czlonkow SLD i bylem przekonany , ze sa to powazni ludzie. Wybierajac jako kandydata K.Matyjaszczyka praktycznie odarli mnie ze zludzen... Od kilku tygodni slysze o prawdopodobnych wariantach w stylu: I Wariant (idiotyczny) Wrona i Rozpadek - wybija sie Wzajemnie w I turze i Krzysiu ma szanse na II ture - innowacyjne, ale szkoda ze nie przewidziano jak bardzo Krzysiu dostanie w 4 litery we wspomnianej II turze (efektem takiego stanu rzeczy bedzie koszt dodatkowego druku plakatow). II Wariant (dla idiotów) Wrona - niszczyciel wojewodztwa, przyczyna trosk wszelakich - ludzie milo wspominaja Marasa Wieśka wiec beda walic do urn i glosowac na utalentowanego, mlodego i bystrego Krzysia ... nie chce mi sie nawet komentowac tego wariantu. Ale ludzie rzeczywiscie widzac wiadukt, aleje i stadion wspomna Wieśka i jego zaslugi :) III Wariant - (dla idiotów optymistów) - PO i SLD beda koalicjantami i wspolnie popra Krzysia ... :D IV Wariant - (dla czlonkow SLD) - mamy staly elektorat :) - owszem, zachowujacy stala tendencje spadkowa :) Mam zatem proste pytanie - czy nie lepiej przekazac pieniadze na jakis madry cel ?? dofinansowac swietlice, zrobic cos rozsadnego ?? Jesli nie mamy kandydata to po co wywalac kase na kogos, kto moze ma szanse zostac radnym, ale nie ma predyspozycji, zeby zostac prezydentem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 22:20 wow, chyba byles, albo jestes w SLD, bo zaprawde mądrze i prawdziwie gadasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grass Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 19:36 to jest Niesmaczne Odpowiedz Link Zgłoś
kontrasto K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE!!! 19.08.06, 11:21 Bardzo dziekuje za ludzi SLD! Czy starzy, czy mlodzi to nie ma znaczenia. Jak dobrze chca dla Polski mozna bylo sie przekonac podczas rzadow sld w Polsce 2001 - 2005. Afera gonila afere. Burdel na calego. Mialem okazje poznac "mlode srodowisko sld". Nie znajduje jednego dobrego slowa a jedno co mi sie rzuca na usta to: bagno. p.s. wyprzedzam od razu odpowiedz jednego z zagorzalych fanow: ""PUKNIJ SIE MOCNO W SWOJ PUSTY LEB"" Od razu tez odpowiem: Juz wam sie nie uda zrobic prywatnego folwarku, zarowno w skali kraju, jak i Czestochowy. Swoja droga zastanawiam sie: czy wy nie macie zadnego wstydu dzialac metodami zeszlego systemu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POPIREAM Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:28 Matyjaszcyki, Niesmaczne i całe środowisko ZSp to wielkie bagno nic nie potrafiace zrobic dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
kontrasto Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE 19.08.06, 12:01 o tym srodowisku wlasnie mowie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tatra Mocna Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 16:58 pytanie na marginesie: kto teraz dzierżawi miejsce pod parasole piwne obok ratusza? Z jakiej opcji politycznej, bo słyszałam, że znów z tej samej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 22:53 kolega Pana Tadzia oczywiście dostał dzierżawe na kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.echostar.pl 19.08.06, 18:36 Znam osobiście Pana Krzysztofa.To uczciwy facet i solidny.Gdy raz go poprosiłam o pomoc, pomógl jak mógł.Z tych wszystkich parchów pseudopolityków, kretaczy z SLD i innych nacji, Krzysiek jest spoko.Pozdrawiam i zycze sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 20:26 Jasne - facet jest spoko tylko ci jego kumple z SLD ... Dobre:) To jedna banda na szczęście już na śmietniku historii.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 19.08.06, 21:00 Gość portalu: xxx napisał(a): > Dlaczego niektórzy ciagle chca sprowadzic dyskusję na tory oceny systemy > politycznego PRL. Pewne oceny narzucja sie same. Dla mnie jest namacalne, że większosć społeczenstwa ma pozytywna ocene okresu lat 60-80. Czyzby? Widac cos innego -smy macali.Zylem i pracowalem na prl-owskim panstwowym wikcie prze cwierc wieku i jakos tych cudow nie zauwazylem. Widzialem te "ziemie obiecana" w przemysle tzw lekkim, w uspolecznionym handlu i wspanialej sluzbie zdrowia... Chlopskie "eldorado" widac bylo z bliska na Mirowie - na chalupach strzechami krytymi do czasow kiedy za gierka wprowadzono ubezpieczenia ...i wtedy Mirow sie palil w kazda burzliwa noc... Zlote Eldorado to mieli ci co sie zabrali z towarzyszami... i badylarze z prywaciarzami z okolic. Ale to juz inna bajka. Ostatnie 20-lecie to koszmar, dla jednych to > afery i rozbiór gospodarczy Polski, a dla innych sprytniejszych to "Złote > ELDORADO". - Afery? Kto to jest najbardziej aferowym towarzystwem???? Nie spadkobiercy po prl-u???? Nie kumple partyjni Matyjaszczyka? A ostatni aferzysta Serafin, to skad sie wywodzi? I dobrze, ze napisales XX- lecie. Mamy 2006 - 20 = 1986 Kto to wtedy rzady absolutne w Polsce sprawowal? Przypomnij, bo "o jedno biurko moglbym sie pomylic". Ja chcę, aby miasto w którym zyje 56 lat, nie było widziane jako > przyklasztorna mieścina, aby rozwijał sie tu przemysł, szkolnictwo, aby moje > dzieci nie tułały się na "saksach" - Czy aby towarzysze Matyjaszczyka nie rzadzili miastem, a inni towarzysze z Szarawarskim na czele nie kuglowali z huta? Dzieci na saksach? A czyje wyjezdzaly najszybiej za komuny na te saksy? Podac nazwiska, czy sam sobie przypomnisz? Jestes w moim wieku, tylko widac, ze widzielismy i pamietamy cos innego. ( pamietacie ten przedwojenny dobrobyt)... Nie pamietamy, bo -smy obaj powojenni. Ale znamy z opowiadan i z tego co nam zostalo po nim. ,aby powstały nowe osiedla z mieszkaniami .... Gierek zaciagnal pozyczki, ktore do dzis Polska splaca. ... na przeciętną kieszeń, - Przecietna, to jaka? Za Gomulki mialem najwyzsza pensje 1800 zl przy prawie 300 godz. pracy/mies. Za wczesnego Gierka w "lekkim" przemysle ok 1700 na budzetowym urzedniczym niewiele wiecej. Moj dyrektor zarabial ok 74 roku ok 5 tysiecy co starczalo na pare rzeczy na biezace zycie, ale do pracy chadzal w tym samym garniturze przez kilka lat i nie bylo widac, zeby mu sie z dobrobytu przelewalo. Nie zauwazylem tez, zeby mieszkania w blokach wykupywano za komuny masowo [ z wyjatkiem ostatnich lat 80 -tych] ludziom na tzw. stanowiskach ledwo na czynsz starczalo i jakie -takie zycie. Ja takie rzeczy moge tlumaczyc roznym Janosikom, czy Harrym ale nie rownolatkowi. aby nasze osiedla były zadbane i bezpieczne, - A byly? Czy statystyk nie podawano do publicznej wiadomosci? A te wszystkie Male, Warszawskie, Stradomie i inne jak Rocha itd? a to i wiele podobnych celów moga zrealizowac ludzie energiczni, bez obciazeń historycznych. - Co do celow to pelna zgoda, ale moze bez zbytecznej propagandy. Krzysztof Matyjaszczyk jest ich przedstawicielem. - Jego partyjny kolega niedawno udupil pieniadze na renowacje parkow. Inni rzadzili miastem i tak realizowali cele, ze na Nowowiejskiego nogi polamac mozna. Tak gladko im to poszlo. Dlatego oddam na niego głos. - Twoj wybor. Tylko najpierw wyznacz mu cele na pismie za pokwitowaniem, zebyscie obaj pamietali o nich w przyszlosci powtorzylem, zeby wtlumie zbyt szybko nie zginelo:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 21.08.06, 19:23 Moj maly komentarz: to wlasnie za komuny strach bylo zajrzec na Stare Miasto czy Rynek Wielunski - tam wszystko bylo w stanie agonii. Teraz jest tam roznie, ale w sumie jednak znacznie sie poprawilo pod wzgledem bezpieczenstwa - na Rynku Wielunskim w ogole jest normalnie i lubie tam zagladac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 22:37 no fakt faktem, potwierdzę Twoje słowa, to dość uczynny Człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kretactwo Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:17 To cale sld i ekipa Matyjaszcyka to banda kretaczy. Jego Kolega Marek Balt ostatnio zrobil ze swojej narzeczonej Ewelinki przewodniczaca samorzadu na Politechnice bez wyborow (tzn wybory byly ale takie jak te na bialorusi). Wszystko po ukladzie. Szkoda tylko ze Krzyciu ty to wszystko firmujesz swoim nazwiskiem i poazwalasz na takie ruchy. Fajny z ciebie gosc ale jest gdzies granica madrego rozsadku - po prostu robice jedna wielka scieme Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sawe Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:50 Jeżeli chcesz poznać nieznane ogólnie prawdy w intereującej sprawie zadzwoń 0 691 813 893. Uczciwie i kulturalnie !! Wiadomości trzy razy sprawdzone !! Gwarancja poufności, rzetelności i prawdy ! Wysyłam materiały !! Referencje !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:52 Na temat?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wuu Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icpnet.pl 22.08.06, 05:27 www.iskry.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=205 Odpowiedz Link Zgłoś