Dodaj do ulubionych

K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 16:37
a Marek B. i Zbigniew N. wiceprezydentami. CO wy na to?? Gorzej juz chyba by
być nie mogło
Obserwuj wątek
    • pan_prezydent Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy 11.08.06, 17:41
      jaruzelski na prezydenta!
      • Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 11.08.06, 19:05
        pan_prezydent napisała:

> jaruzelski na prezydenta!

W Kinszasie :)))
        • Gość: Janosik Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 19:47
          To było do przewidzenia ze jak tylko pojawi się nazwisko pierwsze prezydenta III
          RP to nozyce... znaczy sie Wlodek odezwie... ehh... wyluzuj...
          ktos inny mający podobne (spaczone) poglady na PRL i stan wojenny np. Storima
          mogłby zapytać Cię dlaczego źle życzysz mieszkańcom Kinszasy??? :-)
          • Gość: storima Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.dsl.club-internet.fr 12.08.06, 15:54
            Gość portalu: Janosik napisał(a):
            > ktos inny mający podobne (spaczone) poglady na PRL i stan wojenny np. Storima

Janosiku, moje "spaczaone" poglady, wiaza sie z tym, ze ja w PRLu zylem, Ty go
            znasz z opowiesci.
            Moje "spaczone" poglady, dokumentowalem historycznymi zrodlami na tym forum.
            • Gość: Janosik Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 16:19
              No nie do końca znam go z opowiesci, ja takze urodzilem sie w PRL-u, na kilka
              miesiecy przed SW... pamiętam wiele rzeczy, co rok jeżdziłem z rodzicami na
              dwutygodniowe wczasy nad morze (Bałtyckie) po 90 roku już nie :-(
              • Gość: storima Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.dsl.club-internet.fr 12.08.06, 16:49

> No nie do końca znam go z opowiesci, ja takze urodzilem sie w PRL-u, na kilka
                > miesiecy przed SW... pamiętam wiele rzeczy, co rok jeżdziłem z rodzicami na
                > dwutygodniowe wczasy nad morze (Bałtyckie) po 90 roku już nie :-(

Szkoda, ze nie czytasz powaznej literatutry na ten temat.
                Nie bede rozwijal tego watku ponownie.
                Jest ponad 100 postow na ten temat tutaj rowniez, ale Ty odmawiasz przyjecia do
                wiadomosci historycznych zrodel.
                Dalsza dyskusja z Toba na ten temat nie ma sensu i jest strata czasu.

Pozdrawiam,
              • Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 18.08.06, 02:13

> No nie do końca znam go z opowiesci, ja takze urodzilem sie w PRL-u, na kilka
                > miesiecy przed SW... pamiętam wiele rzeczy, co rok jeżdziłem z rodzicami na
                > dwutygodniowe wczasy nad morze (Bałtyckie) po 90 roku już nie :-(

W dobrej firmie pracowali rodzice.... W kazdej innej wczasy przyslugiwaly co
                dwa lata.
                I cos mi sie w zwiazku z tym przypomnialo.
                Czesto przy takich okazjach "znawcy" pisza o DARMOWYCH wczasach, albo
                koloniach.. Co jest totalna bzdura.
                Za komuny tez nie bylo DARMOWYCH...

• Gość: xxx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 10:54
                  Dlaczego niektórzy ciagle chca sprowadzic dyskusję na tory oceny systemy
                  politycznego PRL.Dla mnie jest namacalne, że większosć społeczenstwa ma
                  pozytywna ocene okresu lat 60-80.Ostatnie 20-lecie to koszmar, dla jednych to
                  afery i rozbiór gospodarczy Polski, a dla innych sprytniejszych to "Złote
                  ELDORADO".Ja chcę, aby miasto w którym zyje 56 lat, nie było widziane jako
                  przyklasztorna mieścina, aby rozwijał sie tu przemysł, szkolnictwo, aby moje
                  dzieci nie tułały się na "saksach"( pamietacie ten przedwojenny dobrobyt),aby
                  powstały nowe osiedla z mieszkaniami na przeciętną kieszeń, aby nasze osiedla
                  były zadbane i bezpieczne, a to i wiele podobnych celów moga zrealizowac ludzie
                  energiczni, bez obciazeń historycznych. Krzysztof Matyjaszczyk jest ich
                  przedstawicielem.Dlatego oddam na niego głos.
                  • Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 19.08.06, 20:58

Gość portalu: xxx napisał(a):

> Dlaczego niektórzy ciagle chca sprowadzic dyskusję na tory oceny systemy
                    > politycznego PRL.

Pewne oceny narzucja sie same.

Dla mnie jest namacalne, że większosć społeczenstwa ma pozytywna ocene okresu
                    lat 60-80.

Czyzby? Widac cos innego -smy macali.Zylem i pracowalem na prl-owskim
                    panstwowym wikcie prze cwierc wieku i jakos tych cudow nie zauwazylem.
                    Widzialem te "ziemie obiecana" w przemysle tzw lekkim, w uspolecznionym handlu
                    i wspanialej sluzbie zdrowia... Chlopskie "eldorado" widac bylo z bliska na
                    Mirowie - na chalupach strzechami krytymi do czasow kiedy za gierka wprowadzono
                    ubezpieczenia ...i wtedy Mirow sie palil w kazda burzliwa noc...
                    Zlote Eldorado to mieli ci co sie zabrali z towarzyszami... i badylarze z
                    prywaciarzami z okolic. Ale to juz inna bajka.

Ostatnie 20-lecie to koszmar, dla jednych to
                    > afery i rozbiór gospodarczy Polski, a dla innych sprytniejszych to "Złote
                    > ELDORADO".

- Afery? Kto to jest najbardziej aferowym towarzystwem???? Nie spadkobiercy po
                    prl-u???? Nie kumple partyjni Matyjaszczyka?
                    A ostatni aferzysta Serafin, to skad sie wywodzi? I dobrze, ze napisales XX-
                    lecie. Mamy 2006 - 20 = 1986 Kto to wtedy rzady absolutne w Polsce sprawowal?
                    Przypomnij, bo "o jedno biurko moglbym sie pomylic".

Ja chcę, aby miasto w którym zyje 56 lat, nie było widziane jako
                    > przyklasztorna mieścina, aby rozwijał sie tu przemysł, szkolnictwo, aby moje
                    > dzieci nie tułały się na "saksach"

- Czy aby towarzysze Matyjaszczyka nie rzadzili miastem, a inni towarzysze z
                    Szarawarskim na czele nie kuglowali z huta? Dzieci na saksach? A czyje
                    wyjezdzaly najszybiej za komuny na te saksy? Podac nazwiska, czy sam sobie
                    przypomnisz?
                    Jestes w moim wieku, tylko widac, ze widzielismy i pamietamy cos innego.

( pamietacie ten przedwojenny dobrobyt)...

Nie pamietamy, bo -smy obaj powojenni. Ale znamy z opowiadan i z tego co nam
                    zostalo po nim.

,aby powstały nowe osiedla z mieszkaniami .... Gierek zaciagnal pozyczki,
                    ktore do dzis Polska splaca.

... na przeciętną kieszeń,
                    - Przecietna, to jaka? Za Gomulki mialem najwyzsza pensje 1800 zl przy prawie
                    300 godz. pracy/mies. Za wczesnego Gierka w "lekkim" przemysle ok 1700 na
                    budzetowym urzedniczym niewiele wiecej. Moj dyrektor zarabial ok 74 roku ok 5
                    tysiecy
                    co starczalo na pare rzeczy na biezace zycie, ale do pracy chadzal w tym samym
                    garniturze przez kilka lat i nie bylo widac, zeby mu sie z dobrobytu przelewalo.
                    Nie zauwazylem tez, zeby mieszkania w blokach wykupywano za komuny masowo [ z
                    wyjatkiem ostatnich lat 80 -tych] ludziom na tzw. stanowiskach ledwo na czynsz
                    starczalo i jakie -takie zycie.
                    Ja takie rzeczy moge tlumaczyc roznym Janosikom, czy Harrym ale nie
                    rownolatkowi.

aby nasze osiedla były zadbane i bezpieczne,
                    - A byly? Czy statystyk nie podawano do publicznej wiadomosci?
                    A te wszystkie Male, Warszawskie, Stradomie i inne jak Rocha itd?

a to i wiele podobnych celów moga zrealizowac ludzie energiczni, bez obciazeń
                    historycznych.

- Co do celow to pelna zgoda, ale moze bez zbytecznej propagandy.

Krzysztof Matyjaszczyk jest ich przedstawicielem.
                    - Jego partyjny kolega niedawno udupil pieniadze na renowacje parkow. Inni
                    rzadzili miastem i tak realizowali cele, ze na Nowowiejskiego nogi polamac
                    mozna. Tak gladko im to poszlo.

Dlatego oddam na niego głos.
                    - Twoj wybor. Tylko najpierw wyznacz mu cele na pismie za pokwitowaniem,
                    zebyscie obaj pamietali o nich w przyszlosci.
          • Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 18.08.06, 00:25

> To było do przewidzenia ze jak tylko pojawi się nazwisko pierwsze prezydenta
            III RP

- Kontraktowego! Z UKLADU i z przewaga jednego glosu....

to nozyce... znaczy sie Wlodek odezwie... ehh... wyluzuj...

- Wlasnie to czynie.

> ktos inny mający podobne (spaczone) poglady na PRL i stan wojenny np. Storima
            > mogłby zapytać Cię dlaczego źle życzysz mieszkańcom Kinszasy??? :-)

A wiesz, chyba sie z toba zgodze.
            Kongijczycy faktycznie sporo wycierpieli przez swoich dyktatorow -
            zamordystow. Byloby nieetyczne podsylac im kolejnego krwawego oprawce, tylko z
            innym kolorem skory. Mogliby pomyslec, ze Belgowie, albo Kongo - Miller sie
            znowu objawili.
            Szkoda ich narazac na takie stresy.

• Gość: gość Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:28
        i niech cała młodzież Częstochowy i wszyscy młodzi głosują na Matyjaszczyka
        -chwała mu za to, że jako jedyny młody walczy o swoje, wśród starych
        politycznych wyjadaczy...
        • Gość: Andy Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:29
          Jeszcze macie jakieś złudzenia czerwone pomioty ? Już poza 10 % w życiu nie
          wyjdziecie !
        • Gość: ~! Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:32
          PUKNIJ SIĘ MOCNO W SWÓJ PUSTY ŁEB
    • Gość: Ktos Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:47
      Glosujmy na Dariusza G.
    • Gość: Zyga Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 19:45
      A ja proponuję na to stanowisko Jurka Badziewiaka. Fajny z niego chłop. Pogadać
      z nim można ,pożartować, nieźle wypić. A że na tym rządzeniu się nie zna, to
      nic. A który z rządzących naszym miastem ma o tym pojęcie? Może lepiej by nie
      było ale gorzej wcale.
      • Gość: aaaaaaaaaaaaaaaaaa Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 08:44
        Matyjaszczyk to człowiek bez podstaw i nie przygotowany do rzadzenia miastem.

Tadeusz W.
        • Gość: xxx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 09:00
          Fajnie,że ktoś młodszy młody startuje. Te stare pierniki włacznie z Wroną i
          ich układzikami niech odpoczna sobie w pokoju.Tylko jaki mają program dla
          miasta?
    • Gość: kaśka Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.prenet.pl 12.08.06, 15:45
      A ja ubolewam,że skoro wybory sa bezpośrednie i nie potrzeban jest żadna partia
      czy aureola nad głową , to dlaczego nikt nie ma odwagi by wystartować w wyborach
      prezydenckich.Dobry program i nowa twarz z nadzieją na zmiany.No niech się ktoś
      odważy! Oczywiście oprócz dobrego intelektu niech ma też nieco kasy , by to we
      własnym zakresie sfinansować.Dobrze życząca - dobremu miastu.
    • Gość: -- Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 12.08.06, 16:08
      Mlodosc to moze byc atut - ale zbyt swiezo mamy jeszcze w pamieci marazm, w
      ktorym znajdowalo sie miasto za czasow ostatniej kadencji SLD. Do tej pory
      Czestochowa wygrzebuje sie z tego.
    • Gość: anka Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.net / *.flatpla.net 13.08.06, 15:00
      Szanowni Państwo, tak naprawde to nie ma znaczenia jaka partia trzeba postawic
      ten x przy osobie , ktorej naprawde zalezy na rozwoju naszego miasta, dzieki
      ktorej bedziemy zadowoleni ze tu wlasnie mieszkamy, zeby umiala stworzyc warunki
      do rozwoju gospodarczego,przemyslowego, kulturalnego, a takrze pomyslala o
      najmlodszych, ktorymi w obecnej sytuacji tak naprawde nikt sie nie przejmuje.
      Jest jeszcze jedna istotna sprawa chyba najwazniejsza, zeby wszyscy mieszkancy
      naszego miasta, zarowno starsi jak i mlodziez,od ktorej to zalezy wiele
      istotnych spraw uczestniczyli czynnie w zblizajacych sie wyborach samorzadowych
      i wtedy moze to oni zadecyduja kto bedzie rzadzil naszym miastem. Mlodziesz
      powinna realnie przesledzic wszystkich kandydatow w wyborach zarowno na
      prezydenta jak i na radnych i wybrac te osoby, ktore cos robia dla spoleczenstwa
      , a nie sugerowac sie tylko znajomoscia nazwiska to czasami jest zgubne
      • Gość: gość Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: 212.160.86.* 14.08.06, 12:08
        Panie Matyjaszczyk to w ludziach z Pana pokolenia jest nadzieja dla tego
        miasta. Jeśli władzy nie będą sprawować ludzie wiążący swojej przyszłości z
        Częstochową to młodzież wyjedzie a miasto stanie się zapyzialą dziurą.
        • Gość: xx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 14.08.06, 13:37
          "Najlepszym" przykladem byla Pani Prezydent Janik z SLD, ktora gdy tylko mogla
          to wybrala Warszawe zamiast Czestochowy.
      • Gość: X-latka Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.man.czest.pl 15.08.06, 21:57
        Gdyby jeszcze młodzi i tacy którzy chcieliby by młodzi przejęli stery, chodzili
        częściej do wyborów to pewnie można by było liczyć na jakąś poprawę ale byłam
        kiedyś w komisji wyborczej i średnia wieku głosujących nie wróży najlepiej.
      • taniarada Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy 25.06.14, 21:37
        Ja znaczka x przy tej partii nie postawię.
    • Gość: xxx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 08:15
      Wydaje mi się,że nie można żyć historią.Zgadzam sie z negatywną oceną lat 45 -
      56,ale pamiętajmy były wtedy dwa wyjscia:albo Polska jako państwo zależne od
      ZSRR, albo jako 17-a republika ZSRR.Lata 45-50 to przeciez wojna domowa w
      której popełniono wiele zła z obu stron.Właściwą ocenę trzeba zostawić ludziom
      którzy wtedy dokonali wyboru jaką droga mamy iść.Lata powojenne to przecież
      lata budowy naszego państwa, której nie można było realizować bez społecznego
      poparcia.Właściwą ocenę PRL mogą wystawić Ci którzy wtedy tworzyli
      oświatę,służbę zdrowia, budowali masowo mieszkania, szkoły, szpitale, drogi
      itd.Na tym forum ciągle padają tylko stronnicze oceny, nikt nie rozumie, że w
      Polsce nigdy nie było komuny.Dla mnie socjalizm był najlepszym systemem, w
      którym mogłem żyć.Miał wady, ale Ci co go tworzyli żyli w określonych warunkach
      politycznych.Solidarność w roku 80 też miała chasło: socjalizm tak, wypaczenia
      nie.Zostały wypaczenia tylko, że w wydaniu prawicowym.
      Krzysztof Matyjaszczyk jest młodym szefem SLD, ale musimy oceniać go w wyborach
      jako kandydata młodego pokolenia, które ma prawo realizowac własna wizje
      rozwoju miasta.Jest to inna wizja od tej, którą poznaliśmy w wydaniu jaśnie nam
      panującym 50- latkom.Młodzi bierzcie to miasto w soja pieczę, to jest Wasz
      kwadrans w naszym krótkim życiu.Mówie tak dla krzysztofa Matyjaszczyka.
      • Gość: xx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 14.08.06, 11:02
        Co do samego systemu, jakim byl socjalizm - ktos moze powiedziec realny,
        historia wydala swoj wyrok - wyrzucila go na smietnik, bo sie nie sprawdzil,
        mimo ze wielu, w tym i mnie, wydawal sie lekarstwem na wszystkie problemy tego
        swiata - dogorywa juz na Kubie i Korei Polnocnej, a Chiny to juz calkiem inna
        bajka.

Tutaj na forum Czestochowskim i w wyborach powinnismy sie kierowac realna ocena
        tego co poszczegolni kandydaci sa w stanie zrobic dla naszego miasta - biorac
        za podstawe nie tylko obietnice, ale rowniez doswiadczenia dotychczasowej
        dzialnosci w Czestochowie.
        • Gość: DWójcik co do socjalizmu w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 11:57
          Sam socjalizm w polsce być może by się sprawdził, ale od warunkiem prawdziwej
          autonomii, nawet politycznej (wtedy nam ZSRR troszkę "gmerał").

A ci "krytykanci", którzy się w tamych czasach wykształcili za darmo - wstydźcie
          się, troszkę honoru.

Pozdrawiam i apeluję: Zaufajcie Matyjaszczykowi!
          • Gość: xx Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.icis.pcz.pl 14.08.06, 13:35
            To byla Polska w ktorej zylismy i dla ktorej pracowalismy - innej Polski nie
            bylo. Ale socjalizm nie tylko w Polsce sie nie sprawdzil- rowniez w zadnym
            innym kraju na swiecie ten eksperyment sie nie powiodl - rowniez w tych
            niezaleznych od ZSRR.
          • Gość: Wlodek Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.vf.shawcable.net 21.08.06, 20:30
            Gość portalu: DWójcik napisał(a):

> Sam socjalizm w polsce być może by się sprawdził, ale od warunkiem prawdziwej
            > autonomii, nawet politycznej (wtedy nam ZSRR troszkę "gmerał").
            >
            :):):) No i prosze nastepny kombatant realnego socjalizmu ala pzrp:)))
            Socjalizm sie sprawdzil. W Szewcji, NRF, czy innej Francji, Kanadzie i paru
            podobnych miejscach, gdzie istnial wielopartyjny system rzadow demokratycznych.

Ilu biedakom z funkcjonalna skleroza trzeba tlumaczyc, ze bez ZSRR NIE BYLOBY
            real zamordyzmu w tym wydaniu. To jest jak dwa bieguny jednego magnesu.
            Bez PPR-u Gomulki, stalinizmu Bieruta i reszty wspartej sila bolszewickiej
            armii tego zjawiska w historii Polski bysmy nie mieli.
            I nie ma tu co filozofowac, o gdybanej "autonomii" i wypaczeniach. Towarzyszu.

> A ci "krytykanci", którzy się w tamych czasach wykształcili za darmo -
            wstydźcie się, troszkę honoru.
            >
            Za darmo??? A co to? Rodzice tych co studiowali, nie placili podatkow, nie byli
            ograbiani przez system z realnych pensji?
            Kiedy Osiecka pisala "Okularnikow" w pierwszej wersji o pensjach napisala "za
            te marne 1200", co jej cenzura zakwestionowala i puscila tekst z poprawka na 2
            tysiace:)))) To bylo o pensji inteligenta, czyli kogos [przewaznie z wyzszym
            wyksztalceniem] a bylo rownowartoscia 10 -12US$
            Moze wy towarzysze wstydzie sie tego coscie narobili przez 40 lat.
            Komunista i honor, to calkiem odwrotne kierunki na mapie.
            I tak na koniec o tych darmowych ksztalceniach. Specjalne kierunki na
            uczelniach dla partyjnych, specjalne "kursy" licealne dla partyjnych i
            milicyjnych funkcjonariuszy, to faktycznie bylo cos za darmo po tym jak Gierek
            wydal ukaz, zeby milicjant i towarzysz partyjny skierowany na odcinek
            gospodarczy mial srednie wyksztalcenie w zyciorysie.

> Pozdrawiam i apeluję: Zaufajcie Matyjaszczykowi!

A sa jakies podstawy do zaufania???
            Osiagniecia zyciowe, w dzialalnosci jego i partii, ktora reprezentuje?
            Sam pedzi do koryta, czy z ogonem dawnych towarzyszy z pzpr-owskim staze.
            I powiedzcie towarzyszu KTO za NIM stoi???
            • Gość: xxx Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 08:55
              Włodku, Twoje pieniactwo i zaslepienie jest wyjatkowe.Moi rodzice nie płacili
              za moje wykształcenie, nawet za studia. Mam rodzine w Kanadzie i słowo
              socjalizm nijak nie pasuje do ich rzeczywistosci. Socjalizm jest tam tylko dla
              indian i to tych co mieszkają, w rezerwatach. Jest to akceptowane przez wzgląd
              na historie tego kraju.Studia są tam drogie, zresztą jak w całym śwatku
              kapitalistycznym. Nie nadużywaj słowa komunista bo oni juz nie żyją.Sprawiasz
              wrażenie kogoś, komu płacą za te wulgaryzmy, albo idz do lekarza bo podobno z
              wpływu Ojca Dyrektora na psychike można sie wyleczyć.
              • Gość: xx Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.icis.pcz.pl 22.08.06, 10:48
                Jedno moge powiedziec - poglady Wlodka nie maja nic wspolnego z Ojcem
                Dyrektorem.
                • Gość: Wlodek Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.vf.shawcable.net 22.08.06, 23:49

Gość portalu: xx napisał(a):

> Jedno moge powiedziec - poglady Wlodka nie maja nic wspolnego z Ojcem
                  > Dyrektorem.

Oj! Nie maja! Ale z tym co zmajstrowal "Filozofie po Goralsku" to juz bym sie
                  zgodzil napewno, choc niekoniecznie w 100%:)))
                  Niestety! Nie dane bylo...
                  • Gość: storima Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.dsl.club-internet.fr 23.08.06, 00:08
                    W USA dba sie o poszkodowanych przez nature, czyli niepelnosprwanych.
                    Do najbiedniajszej rodziny z dzieckiem niepelnosprawnym juz w pierwszych
                    miesiacach zycia po diagnozie zjawia tlum profesjonalistow--bezplatnie.
                    Opieka gwarantowana jest prawnie.
                    Patrzac na Kanade ze strony USA to Amerykanie jednak im zazdroszcza, wlasnie
                    pelni socjalnej opieki , czyli socjalizmu, ktory w USA w porownaniu z Kanada ,
                    istnieje czastkowo.
                    Odnosnie eddukacji; w USA poza pomoca rzadowa, prywatne uniwersytety gwarantuja
                    stypendia dla zdolnych, lecz najbiedniejszych.
                    Dochodzi do tego tez praca na 'campusie'.
                    9I biedni ludzie robia dokoraty.
                    Nie tak jak w PRLu gdzie przy trojce dzieci, standartowych zarobkach, na jedno
                    dziecko stac bylo rodzine, aby wyjechalo poza Czestochowe i studiowalo na
                    przyklad medycyne.
              • Gość: Wlodek Re: co do socjalizmu w Polsce IP: *.vf.shawcable.net 22.08.06, 23:45

> Włodku, Twoje pieniactwo i zaslepienie jest wyjatkowe.
                Trudno, jakos musze z tym zyc.

Moi rodzice nie płacili
                > za moje wykształcenie, nawet za studia.

- Wyglada na to, ze prawde piszesz.

Mam rodzine w Kanadzie i słowo socjalizm nijak nie pasuje do ich
                rzeczywistosci.

Nie? A do czego??? Wydatki z budzetu panstwa i prowincji na cele socjalne, czy
                na "bidnych, bezrobotnych, kolorowych [zle pisze -powinno byc widoczne
                mniejszosci] i "uposledzonych przez los' w kazdy sposob prawdopodobnie
                przewyzszaja budzet Polski.
                To co to jest, jak nie czysty soocjalizm ustrojowy?
                Szczescie, ze kraj jeden z najbogatszych, to jakos te szalenstwa gospodarczo
                znosi.

Socjalizm jest tam tylko dla
                > indian i to tych co mieszkają, w rezerwatach. Jest to akceptowane przez
                wzgląd na historie tego kraju.
                - W tym przypadku, to jest komunizm, a w dodatku realny. Sypie sie miliardy jak
                do dziurawego wora, ale jest z czego....

Studia są tam drogie, zresztą jak w całym śwatku kapitalistycznym.
                - Czyby? No popatrz, a studentow jest najwiecej na swiecie w przeliczeniu na 10
                tys mieszkancow? Caly czas zastanawiam sie skad te biedne studenty biora na to
                pieniadze. I wychodzi mi ze z ...banku, albo z pracy rak wlasnych.
                Moze w to trudno uwiezyc tym co to ich rodzice nie placili za studia, ale
                mnostwo mlodziezy studiuje i pracuje.
                Jest taki glupi zwyczaj, ze student bierze pozyczke i splaca ja przez kilka lat
                po skonczeniu studiow.

Nie nadużywaj słowa komunista bo oni juz nie żyją.

- Czyzby? Nie czytalem klepsydry z nazwiskiem Jaruzelski, Kani,
                Kiszczaka ...zeby innych duchow nie wywolywac...

Sprawiasz wrażenie kogoś, komu płacą za te wulgaryzmy,

- znajdz jeden wulgaryzm w tym co pisze o bylych komnistach..

albo idz do lekarza bo podobno z wpływu Ojca Dyrektora na psychike można sie
                wyleczyć.

Widac sluchasz o. dyr. jak ci co nie placili za studia potomstwa lektorow od
                tych co ponoc pomarli:))

ps Znalem kiedys jednego takiego co podobnie mowil..." I co ty mi
                bedziesz ....jak jest w Kanadzie,
                ja i tak wiem lepiej, bo mam kumpla"...
    • Gość: Zyga Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:19
      Koledzy i koleżanki! Nadal wypisujecie pierdoły. Ja nadal podtrzymuję
      kandydaturę Jurka Badziewiaka.
    • Gość: maks... Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 08:35
      Częstochowie potrzebny jest gospodarz a nie administrator
      • Gość: radek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 22:24
        Częstochowie jest potrzebny menadżer i odważny wizjoner, który pokieruje
        miastem jak przedsiębiorstwem nastawionym na rozwój i zysk w przyszłości

w tych wyborach nie widzę i już nie zobaczę - niestety :( - takiego kandydata
    • Gość: Ona Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 18:44
      Oczywiście będę głosowała na Matyjaszczyka ,choćby dlatego że mam dość ekipy
      rządzącej ,a za nim stoi sporo kompetentnych osób z lewicy. Znam kilku,więc
      wiem co mowię.
      • Gość: kruk Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:24
        ja się mogę pochwalić, że od momentu uzyskania czynnego prawa wyborczego nie
        opuściłem żadnych wyborów, a jestem z 80-tego rocznika.
        nim zacznę wybierać na kogo 'postawić kreskę' z chęcią spojrzę w programy
        wyborcze kandydatów... ci którzy chować się będą za proporczykami partii nic
        samemu nie oferując nie mają żadnych szans na mój głos. dobrze byście i wy
        wybierali z głową.

pozdrawiam świadomych wyborców :D
    • Gość: Roch Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:30
      Matyjaszczyk? Cha, cha, cha.
      • Gość: gosć Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.pcz.pl 17.08.06, 13:07
        Matyjaszczyk ? Tak ! Tak! Tak!
        • starymoherberet Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy 17.08.06, 13:51
          Zastanawiam sie po co ta cala dyskusja. Znam wielu czlonkow SLD i bylem
          przekonany , ze sa to powazni ludzie. Wybierajac jako kandydata K.Matyjaszczyka
          praktycznie odarli mnie ze zludzen...
          Od kilku tygodni slysze o prawdopodobnych wariantach w stylu:
          I Wariant (idiotyczny) Wrona i Rozpadek - wybija sie Wzajemnie w I turze i
          Krzysiu ma szanse na II ture - innowacyjne, ale szkoda ze nie przewidziano jak
          bardzo Krzysiu dostanie w 4 litery we wspomnianej II turze (efektem takiego
          stanu rzeczy bedzie koszt dodatkowego druku plakatow).
          II Wariant (dla idiotów) Wrona - niszczyciel wojewodztwa, przyczyna trosk
          wszelakich - ludzie milo wspominaja Marasa Wieśka wiec beda walic do urn i
          glosowac na utalentowanego, mlodego i bystrego Krzysia ... nie chce mi sie nawet
          komentowac tego wariantu. Ale ludzie rzeczywiscie widzac wiadukt, aleje i
          stadion wspomna Wieśka i jego zaslugi :)
          III Wariant - (dla idiotów optymistów) - PO i SLD beda koalicjantami i wspolnie
          popra Krzysia ... :D
          IV Wariant - (dla czlonkow SLD) - mamy staly elektorat :) - owszem, zachowujacy
          stala tendencje spadkowa :)

Mam zatem proste pytanie - czy nie lepiej przekazac pieniadze na jakis madry cel
          ?? dofinansowac swietlice, zrobic cos rozsadnego ?? Jesli nie mamy kandydata to
          po co wywalac kase na kogos, kto moze ma szanse zostac radnym, ale nie ma
          predyspozycji, zeby zostac prezydentem...
          • Gość: radek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 22:20
            wow, chyba byles, albo jestes w SLD, bo zaprawde mądrze i prawdziwie gadasz
        • Gość: grass Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 19:36
          to jest Niesmaczne
    • kontrasto K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE!!! 19.08.06, 11:21
      Bardzo dziekuje za ludzi SLD! Czy starzy, czy mlodzi to nie ma znaczenia.
      Jak dobrze chca dla Polski mozna bylo sie przekonac podczas rzadow sld w Polsce
      2001 - 2005. Afera gonila afere. Burdel na calego.
      Mialem okazje poznac "mlode srodowisko sld". Nie znajduje jednego dobrego slowa
      a jedno co mi sie rzuca na usta to: bagno.

p.s. wyprzedzam od razu odpowiedz jednego z zagorzalych fanow:
      ""PUKNIJ SIE MOCNO W SWOJ PUSTY LEB""

Od razu tez odpowiem:
      Juz wam sie nie uda zrobic prywatnego folwarku, zarowno w skali kraju, jak i
      Czestochowy. Swoja droga zastanawiam sie: czy wy nie macie zadnego wstydu
      dzialac metodami zeszlego systemu??
      • Gość: POPIREAM Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:28
        Matyjaszcyki, Niesmaczne i całe środowisko ZSp to wielkie bagno nic nie
        potrafiace zrobic dobrego
        • kontrasto Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE 19.08.06, 12:01
          o tym srodowisku wlasnie mowie...
      • Gość: Tatra Mocna Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 16:58
        pytanie na marginesie: kto teraz dzierżawi miejsce pod parasole piwne obok
        ratusza? Z jakiej opcji politycznej, bo słyszałam, że znów z tej samej.
        • Gość: Miś Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy - NIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 22:53
          kolega Pana Tadzia oczywiście dostał dzierżawe na kilka lat.
    • Gość: Magda Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.echostar.pl 19.08.06, 18:36
      Znam osobiście Pana Krzysztofa.To uczciwy facet i solidny.Gdy raz go poprosiłam
      o pomoc, pomógl jak mógł.Z tych wszystkich parchów pseudopolityków, kretaczy z
      SLD i innych nacji, Krzysiek jest spoko.Pozdrawiam i zycze sukcesów.
      • Gość: Andy Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 20:26
        Jasne - facet jest spoko tylko ci jego kumple z SLD ... Dobre:)
        To jedna banda na szczęście już na śmietniku historii..
        • Gość: Wlodek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.vf.shawcable.net 19.08.06, 21:00

> Dlaczego niektórzy ciagle chca sprowadzic dyskusję na tory oceny systemy
          > politycznego PRL.

Pewne oceny narzucja sie same.

Dla mnie jest namacalne, że większosć społeczenstwa ma pozytywna ocene okresu
          lat 60-80.

Czyzby? Widac cos innego -smy macali.Zylem i pracowalem na prl-owskim
          panstwowym wikcie prze cwierc wieku i jakos tych cudow nie zauwazylem.
          Widzialem te "ziemie obiecana" w przemysle tzw lekkim, w uspolecznionym handlu
          i wspanialej sluzbie zdrowia... Chlopskie "eldorado" widac bylo z bliska na
          Mirowie - na chalupach strzechami krytymi do czasow kiedy za gierka wprowadzono
          ubezpieczenia ...i wtedy Mirow sie palil w kazda burzliwa noc...
          Zlote Eldorado to mieli ci co sie zabrali z towarzyszami... i badylarze z
          prywaciarzami z okolic. Ale to juz inna bajka.

Ostatnie 20-lecie to koszmar, dla jednych to
          > afery i rozbiór gospodarczy Polski, a dla innych sprytniejszych to "Złote
          > ELDORADO".

- Afery? Kto to jest najbardziej aferowym towarzystwem???? Nie spadkobiercy po
          prl-u???? Nie kumple partyjni Matyjaszczyka?
          A ostatni aferzysta Serafin, to skad sie wywodzi? I dobrze, ze napisales XX-
          lecie. Mamy 2006 - 20 = 1986 Kto to wtedy rzady absolutne w Polsce sprawowal?
          Przypomnij, bo "o jedno biurko moglbym sie pomylic".

Ja chcę, aby miasto w którym zyje 56 lat, nie było widziane jako
          > przyklasztorna mieścina, aby rozwijał sie tu przemysł, szkolnictwo, aby moje
          > dzieci nie tułały się na "saksach"

- Czy aby towarzysze Matyjaszczyka nie rzadzili miastem, a inni towarzysze z
          Szarawarskim na czele nie kuglowali z huta? Dzieci na saksach? A czyje
          wyjezdzaly najszybiej za komuny na te saksy? Podac nazwiska, czy sam sobie
          przypomnisz?
          Jestes w moim wieku, tylko widac, ze widzielismy i pamietamy cos innego.

( pamietacie ten przedwojenny dobrobyt)...

Nie pamietamy, bo -smy obaj powojenni. Ale znamy z opowiadan i z tego co nam
          zostalo po nim.

,aby powstały nowe osiedla z mieszkaniami .... Gierek zaciagnal pozyczki,
          ktore do dzis Polska splaca.

... na przeciętną kieszeń,
          - Przecietna, to jaka? Za Gomulki mialem najwyzsza pensje 1800 zl przy prawie
          300 godz. pracy/mies. Za wczesnego Gierka w "lekkim" przemysle ok 1700 na
          budzetowym urzedniczym niewiele wiecej. Moj dyrektor zarabial ok 74 roku ok 5
          tysiecy
          co starczalo na pare rzeczy na biezace zycie, ale do pracy chadzal w tym samym
          garniturze przez kilka lat i nie bylo widac, zeby mu sie z dobrobytu przelewalo.
          Nie zauwazylem tez, zeby mieszkania w blokach wykupywano za komuny masowo [ z
          wyjatkiem ostatnich lat 80 -tych] ludziom na tzw. stanowiskach ledwo na czynsz
          starczalo i jakie -takie zycie.
          Ja takie rzeczy moge tlumaczyc roznym Janosikom, czy Harrym ale nie
          rownolatkowi.

aby nasze osiedla były zadbane i bezpieczne,
          - A byly? Czy statystyk nie podawano do publicznej wiadomosci?
          A te wszystkie Male, Warszawskie, Stradomie i inne jak Rocha itd?

a to i wiele podobnych celów moga zrealizowac ludzie energiczni, bez obciazeń
          historycznych.

- Co do celow to pelna zgoda, ale moze bez zbytecznej propagandy.

Krzysztof Matyjaszczyk jest ich przedstawicielem.
          - Jego partyjny kolega niedawno udupil pieniadze na renowacje parkow. Inni
          rzadzili miastem i tak realizowali cele, ze na Nowowiejskiego nogi polamac
          mozna. Tak gladko im to poszlo.

Dlatego oddam na niego głos.
          - Twoj wybor. Tylko najpierw wyznacz mu cele na pismie za pokwitowaniem,
          zebyscie obaj pamietali o nich w przyszlosci

powtorzylem, zeby wtlumie zbyt szybko nie zginelo:))))
          • Gość: xx Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icis.pcz.pl 21.08.06, 19:23
            Moj maly komentarz: to wlasnie za komuny strach bylo zajrzec na Stare Miasto
            czy Rynek Wielunski - tam wszystko bylo w stanie agonii. Teraz jest tam roznie,
            ale w sumie jednak znacznie sie poprawilo pod wzgledem bezpieczenstwa - na
            Rynku Wielunskim w ogole jest normalnie i lubie tam zagladac.
      • Gość: radek Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 22:37
        no fakt faktem, potwierdzę Twoje słowa, to dość uczynny Człowiek
        • Gość: Kretactwo Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:17
          To cale sld i ekipa Matyjaszcyka to banda kretaczy. Jego Kolega Marek Balt
          ostatnio zrobil ze swojej narzeczonej Ewelinki przewodniczaca samorzadu na
          Politechnice bez wyborow (tzn wybory byly ale takie jak te na bialorusi).
          Wszystko po ukladzie. Szkoda tylko ze Krzyciu ty to wszystko firmujesz swoim
          nazwiskiem i poazwalasz na takie ruchy. Fajny z ciebie gosc ale jest gdzies
          granica madrego rozsadku - po prostu robice jedna wielka scieme
    • Gość: sawe Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:50
      Jeżeli chcesz poznać nieznane ogólnie prawdy w intereującej sprawie zadzwoń
      0 691 813 893. Uczciwie i kulturalnie !! Wiadomości trzy razy sprawdzone !!
      Gwarancja poufności, rzetelności i prawdy ! Wysyłam materiały !!
      Referencje !!
      • Gość: zz Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 19:52
        Na temat??
    • Gość: Wuu Re: K. Matyjaszczyk Prezydentem Częstochowy IP: *.icpnet.pl 22.08.06, 05:27
      www.iskry.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=205
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka